Amsterdam Gezilecek Yerler | Nokta Atışı En İyi 97 Yer

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde İpuçları;

Amsterdam nerede ve hangi ülkede? Amsterdam, Hollan’danın batı kısmında bulunmaktadır ve Kuzey Denizi’ne bağlanmaktadır. Şehrin bir kısmı deniz seviyesinin altında yer almaktayken, şehrin bazı kısımları denizden, bataklıktan ya da göllerden elde edilen karada yer almaktadır.

Amsterdam Hakkında; Kanallar şehri Amsterdam’da konuşulan dil Flemenkçe olmakla birlikte çoğu vatandaş İngilizce iletişim kurabiliyor. 820 bin nüfuslu şehir, turistik yoğunluğun yaşandığı yaz aylarında oldukça kalabalıklaşıyor. Şehir 65 kilometre uzunluğundaki kanalları ile ünlü… Toplamda 15 bin tekne hem ulaşım hem de turistik gezi amaçlı kullanılıyor ve Amsterdam’ı keşfetmenin en güzel yollarından biri kesinlikle hop on hop off otobüs ve tekne turlarına dahil olmaktır.

Amsterdam nasıl bir yer? Güvenli mi? Amsterdam genel olarak düşük suç oranına sahip Avrupa başkentleri arasında bulunmaktadır. Bununla birlikte yabancı bir bölgede ve özellikle gece geziyorsanız tedbiri elden bırakmamanız faydalı olabilir.

Kaç Günde Gezilir? 2-3 günlük bir zaman ayırmanız kentin en ünlü noktalarını görmeniz ve Amsterdam ruhunu yakalamanız için yeterli süredir. Eğer Amsterdam’ı sonuna kadar keşfetmeyi düşünüyorsanız en az 1 haftalık bir Hollanda gezi planı yapmanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor.

Şehir Kartları; 1, 2, 3 veya 5 günlük çıkarttırabileceğin ‘’Amsterdam Pass’’. 1, 2, 3 veya 5 güne kadar çıkarttırabileceğin ‘’I Amsterdam City Card’’. Museumcard ve Combination Deal ile tasarruf yaparak gezi imkanı bulabilirsin!

Kullanılabilecek Uygulamalar; Şehirde gezi yollarını, toplu taşıma araçlarını, taksiler ve yürüyüş yollarıyla birleştiren bir mobil uygulamaya ihtiyacın varsa Google Maps ve Citymapper, alanında en iyileri diyebiliriz.

Ulaşım; Toplamda 3 saat 50 dakika sürecek bir uçuşun ardından, kendini harikalar şehrinde bulacaksın. İstanbul Amsterdam arası Türk Havayolları’nın her gün 5, Pegasus Havayolları’nın her gün 3 ve Atlas Havayollarının her gün 1 seferi bulunuyor.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Amsterdam Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tüm detaylı bilgileri sizinle paylıştık gidince ne yapacaz demeyin 🙂

Şehir içi Ulaşım; Amsterdam’ın en büyük tren istasyonunun adı Amsterdam Central (Merkez) istasyonudur. Metro ve Tren’e bölgeye göre cüzi bir ücret ödeyerek pek çok yere ulaşım sağlayabilirsin. Amsterdam’ın bisikletler şehri olduğunu unutma. Trenler havalimanı terminalinin alt katında yer alan 1, 2 veya 3 numaralı peronlardan kalkar.

Ne Zaman Gidilmeli? Hava sıcaklıklarının elverişli olduğu en uygun turistik dönem Nisan-Mayıs ayları… Dilerseniz hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı Eylül-Ekim aylarını da ziyaret için tercih edebilirsiniz.

Amsterdam ile İstanbul arası zaman farkı: Amsterdam ile İstanbul arasında 1 saatlik bir zaman dilimi bulunmaktadır. İstanbul’da saat Amsterdam’dan bir saat ileridedir.

Amsterdam pahalı mı? Amsterdam genel olarak ülkemize göre gerçekten pahalı bir şehir. Şehirdeki kültürel faaliyetler de Avrupa’daki en pahalı yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle bütçesi çok kısıtlı olan ziyaretçiler için burası ilk aşamada pek uygun bir destinasyon olmayabilir.

Restoranlarda Bahşiş Oranı; Amsterdam’daki restoranlarda bahşiş vermek zorunlu olmasa da, servis ücretinin %15’i faturaya ekleniyor. Hizmetten ve servisten memnun olup ekstra bir bahşiş vermek istersen, %5 – %10 arasında bir meblağ verebilirsin.

*Amsterdam’da Popüler Görülecek Yerler

– Sembolik Yapılar

1. Kraliyet Sarayı (Royal Palace)

Amsterdam royal palace

Burası neresi? Hollanda’da bulunan 3 saraydan biri olan Kraliyet Sarayı, ziyaretçilerin saray yaşamını gözlemlemek ve hayal etmek gidebilecekleri özel yerlerden biridir. Saray, Kral Willem-Alexender tarafından resmi kabul ve toplantılar için değerlendirilmektedir ancak çoğu zaman halkın ziyaretine de açık tutulmaktadır. Dışarıdan sıradan ve soğuk bir bina gibi görünse de sarayın içindeki mermer zeminler, çarpıcı avizeler, heykeller ve etkileyici resimler kesinlikle görülmeye değerdir.

Neden gitmeliyim? Hollanda’nın geçmişine açılan muhteşem bir pencere olan Kraliyet Sarayı, ziyaretçilerin kendilerini bir masaldaymış gibi hissetmesine olanak sağlayan bir duraktır. Siz de bu deneyimi yaşamak istiyorsanız yılın büyük bir kısmında açık olan Kraliyet Sarayı’nı, Amsterdam gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

  • Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 522 6161
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Merkez İstasyon

Amsterdam merkez istasyonu

Burası neresi? Şehrin kalbinde bulunan Amsterdam Centraal Tren İstasyonu, hem ziyaretçiler hem de yerli halk için oldukça hareketli yerlerden biridir. Yolcuları Kuzey Amsterdam’a götüren feribot hatlarının deniz kenarındaki istasyonlarıyla birlikte şehrin birçok otobüs ve tramvay hattı da bu istasyona bağlıdır. Burada aynı zamanda birçok konuda yardım alabileceğiniz Amsterdam Turizm Ofisi de yer almaktadır.

Hollanda’nın otantik binalarından biri olan Merkez İstasyon, Amsterdam’ın simge yapıları arasında gösterilmeyi kesinlikle hak ediyor. İstasyonun 19. yüzyıldan kalma orijinal giriş holü, istasyonun en etkileyici yerlerinin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerek ulaşım için gerekse Amsterdam gezisine güzel başlangıç noktası olması nedeniyle Merkez İstasyon, Amsterdam’a gelenler için görülmeye değer simgesel yerler arasında bulunmaktadır.

3. A’dam Gözlem Noktası (A’dam Lookout)

a'dam lookout gozlem noktasi

Burası neresi? A’dam Tower’ın tepesinde bulunan A’dam Gözlem Noktası, bir zamanlar Shell’in genel merkeziydi. Yapı, günümüzde, popüler bir turistik cazibe merkezi ve Amsterdam’ın muhteşem yüksek açılı görüntüsü için en iyi noktalardan biridir. Gözlem noktası, özellikle adrenalin bağımlıları için Amsterdam’ın heyecan verici durakları arasında bulunmaktadır. Burası 2016 yılında halka açık ilk gözlem güvertesi olarak ziyarete açılmıştır.

Gözlem noktasının keyifli noktalarından biri sizi 22 saniyede 22. kata ulaştıran cam tavanlı bir asansörle seyahat etmektir. Buraya gelmeyi cazip kılan tek şey tabi ki manzara değil. A’dam Lookout ayrıca şehrin tarihi ve kültürü hakkında ücretsiz sesli turu içeren etkileşimli bir sergiye de ev sahipliği yapmaktadır. Burası aynı zamanda interaktif dürbünlerle Amsterdam’ı seyre dalmak için de muhteşem bir seçenektir.

Neden gitmeliyim? Tepede “Over The Edge” ismi verilen sonsuzluk salıncağı size muhteşem heyecan verici bir deneyim yaşatacaktır. Ayrıca güzel bir çatı barı ve “Moon” adı verilen restoran, kendi ekseni etrafında bir saatte bir dönmekte ve keyifli bir akşam yemeğinin tadını çıkarma imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Overhoeksplein 5, 1031 KS Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 242 0100
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. De Gooyer Yel Değirmeni

De Gooyer Windmill

Burası neresi? Amsterdam’a geldiğinizde otantik bir yel değirmeni görmek istiyorsanız, yaklaşık 27 metre yüksekliğe sahip olan De Gooyer’i mutlaka Amsterdam gezi listenize eklemelisiniz. Geçmişi 16. yüzyıla uzanmasına rağmen 1814 yılından bu yana şu anki yerinde bulunan De Gooyer, Hollanda’da görebileceğiniz en uzun yel değirmenidir.

Neden gitmeliyim? De Gooyer Amsterdam’da görebileceğiniz birkaç yel değirmeninden biri olması nedeniyle özel bir yere sahiptir. Tarihi dokusu ve havasıyla görülmeye değer bir nokta olan De Gooyer, aynı zamanda bitişiğinde bulunan Brouwerij ‘t IJ nedeniyle de Amsterdam’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Eski bir belediye hamamında yer alan bu mekan ziyaretçiler için çok çeşitli biraların adına bakma imkanı sunan bir fabrikadır.

  • Adres: Funenkade 5, 1018 AL Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 624 1111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 14.00-20.00
  • Yol tarifi al >

5. Amsterdam Merkez Kütüphanesi (OBA Oosterdok)

oba oosterdok

Burası neresi? Kütüphaneler hem keyifli hem de ucuz bir şekilde zaman geçirmek isteyenler için harika yerlerdir. Amsterdam Halk Kütüphanesi de 10 kata yayılmış 28.000 m²’lik devasa alanıyla Avrupa’nın en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır. Kütüphane ilk olarak Prinsengracht bölgesindeyken, 7 temmuz 2007 yılında mimar Jo Coenen tarafındna tasarlanan mevcut binasına taşınmıştır.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’da hava soğuksa ya da yağmur yağıyorsa birkaç saat zaman geçirmek ve Amsterdam’ın manzarasını seyretmek için buradan daha iyi bir yer aramanıza gerek yoktur. Siz de kütüphaneye gelerek hem keyifli zaman geçirebilir hem de kitaplara, uluslararası gazetelere ve dergilere göz atabilir, çocuk kütüphanesini gezebilir ve en üst kattaki kafeterya ve seyir terasının tadını çıkabilirsiniz.

  • Adres: Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 523 0900
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-22.00; Cumartesi-Pazar 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Eski Kilise (Oude Kerk)

eski kilise

Burası neresi? Normalde kiliseleri Amsterdam’ın tarihi yerleri ile ilgili yazımızda ele aldık ama bu kilise, şehrin en eski binasıdır ve bu nedenle yazımızda bu önemli binaya da yer vermemiz gerektiğini düşündük. Kilise, Red Light District’e yakın bir konumda bulunan Eski Kilise, Amsterdam’ın mutlaka görülmesi gereken yapıları arasında bulunmaktadır.

Geçmişte Roma Katolik kilisesi olan yapı, daha sonra Kalvinist kiliseye dönüştürülmüştür. 1213 senesinde inşa edilen yapı, geçmişte çeşitli yangınlar geçirmesine rağmen 13. yüzyıldan kalma kulesi ve 15. yüzyılda eklenmiş olan şapeli ile oldukça dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’ın en favori yapılarından biri olan Eski Kilise, Amsterdam gezisi için ziyaretçilerin en sıkı favorilerinden biridir. Kilise, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından bir sanat mekanı olarak ziyaret edilebilmektedir. Fotoğraf koleksiyonları başta olmak üzere sürekli sergi rotasyonları burasını sanat meraklısı ziyaretçiler için de ilgi çekici kılmaktadır.

Kaçırmayın! Oudekerk’i ziyaret ettiğinizde burada bulunan Beth Haim Mezarlığı’na da mutlaka zaman ayırmalısınız.

  • Adres: Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 625 8284
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazar günleri 13.00-17.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Kleine Trippenhuis

Kleine trippenhuis

Burası neresi? Amsterdam’ın en dar evlerinden birini görmek istiyorsanız Kleine Trippenhuis’i mutlaka Amsterdam gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Gayrimenkul talebinin fazla olması nedeniyle sıkışık evlerin bolca görüldüğü yerlerden biri de Amsterdam şehri oluyor. Dolayısıyla bu şehirde uzun ve dar evlere sıklıkla rastlamak mümkün oluyor.

Caddenin tam karşısındaki büyük adaşıyla zıt olan yapı, 1666 senesinde siah ticareti yaparak büyük bir servetin sahibi olan iki kardeş ve ailesinin evi olarak inşa edilmiştir. Evin bazı özelliklerinde kardeşlerin yapmış olduğu bu mesleğin izleri görülebilmektedir. Evin genişliği sadece 2,44 metredir.

Neden gitmeliyim? Kleine Trippenhuis, Amsterdam’daki dar ve uzun evlerin en bilinenidir ve turistler için Amsterdam’ın önemli cazibe merkezlerinden biridir. Siz de evin altındaki dükkana girerek evin ne kadar küçük olduğunu görebilirsiniz.

– Müzeler ve Sanat Galerileri

 8. Rijksmuseum (Devlet Müzesi)   

Rijksmuseum

Burası Neresi? Dünyanın en nefes kesici müzelerinden biri olarak gösterilen Rijksmeuseum, 800 yıldan fazla süredir kentin en önemli sanat galerisi olarak ”Devlet Müzesi” unvanını almış köklü bir müzedir. Rembrandt, Van Gogh ve sayısız Hollandalı sanatçının eserlerinin sergilendiği müzede, aynı zamanda dünya tarihini yansıtan çok çeşitli ikonik eserler de sergileniyor.

1 günde detaylı bir gezi yapmanın mümkün olmadığı Rijksmuseum’da; Altın Çağ’dan kalma sanat eserlerinin yanı sıra Vermeer, Frans Hals ve Rembrandt’ın ‘’The Night Watch‘’ adlı tarihi sanat eserinin de orijinali sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Ülkenin en ünlü ulusal hazinelerinin yer aldığı müze binası, Museumplein’de (Müze Meydanı’nda), 1876 yılında inşa edildi. 1885 yılında ise Hollanda’nın en büyük müzesi olarak ziyarete açılan yapı, Hollandalı mimar PJH Cuypers tarafından tasarlandı. 2013 yılında uzun süren bir restore çalışmasından çıkan Rijksmuseum, dünya çapında beğeni toplayarak ‘’dünyanın en modern ve eski’’ müzelerinden biri olarak gösteriliyor.

** Müzeyi dolaşırken size yardımcı olacak, pek çok dil seçeneği olan ”Rijksmuseum App” uygulamasını indirmeni tavsiye ederiz.

Ne zaman ziyaret etmeliyim; Müzeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsan ve kalabalık saatlerden kaçınıyorsan; sabah 10:00’dan öncesi ve öğlen 15:00’dan sonrası daha az yoğun olduğu saatler diyebiliriz.

Rijksmuseum’a Nasıl Ulaşırım? Vondelpark’ın hemen yanındaki Museumplein ( Müze Meydanı’nda) yer alan Rijksmuseum’u toplu taşıma ile ziyaret edeceksen, Rijkmuseum Tramvay Durağı, Museumplein Tramvay Durağı ve Rijksmuseum Otobüs durağında inmen gerekmektedir.

  • Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 674 7000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00; Cumartesi-Pazar 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Moco Müzesi (Moco Museum)

moco müzesi

Burası neresi? Museumplain’in en önemli müzelerinin tam ortasındaki Moco Müzesi, modern, çağdaş ve sokak sanatının küçük ve bağımsız bir müzesi olarak 2016 yılından bu yana ziyaretçilerini kabul etmektedir. Bu müze, Museumplain’in ağır topları nedeniyle çoğunlukla göz ardı edilmektedir ancak çağdaş sanatı seviyorsanız mutlaka zaman ayırmanız gerektiğini belirtmeliyiz. Müzenin bulunduğu yapı, 1939 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır.

Kompakt bir yapıya sahip olan Moco Müzesi içinde, dünya genelinde hatırı sayılır bir üne sahip olan sokak sanatçısı Banksy’nin ve dünyanın dört bir yanından birçok modern sanatçının etkileyici eserleri görülebilmektedir. Müzenin alt katında aynı zamanda bir 3D galeri içermektedir.

Neden gitmeliyim? Sahip olduğu eşsiz galerilerle ziyaretçilerin ilgisini çeken Moco Müzesi, aynı zamanda eşsiz fotoğraflar çekmek için de muhteşem bir yerdir. Müze daha geniş ve genç bir kitleye ulaşmak ve sanatı halka erişebilir kılmak gibi önemli bir misyona da hizmet vermektedir.

  • Adres: Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 370 1997
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Fashion For Good

fashion for good
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Küresel bir girişim olarak hayata geçirilen Fashion For Good, değişime ilham olmak ve modayı iyilik için bir güç haline getirmek amacıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Müzenin en önemli noktası, giyim endüstrisindeki sürdürülebilirliğe odaklanmış olmasıdır. Bu da insanların hızlı tüketim yerine doğaya daha saygılı bir tüketim sistemini benimsemesine yardımcı olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Pamuklu giysilerin nasıl üretildiği ve bunun topluma ve çevreye ne gibi etkileri olduğunun farkına varmak, ziyaretçiler için çok önemli değişimlerin meydana çıkmasını sağlamaktadır. Müze, aynı zamanda giyim dünyasındaki son dönemdeki yenilikçi uygulamaları görmenizi de sağlamaktadır.

  • Adres: Rokin 102, 1012 KZ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 261 9680
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Salı günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Amsterdam Seks Müzesi (Amsterdam Sexmuseum)

amsterdam sex muzesi

Burası neresi? İnsan cinselliğini ele alan bu müze, Amsterdam’ın en işlek noktalarından biri olan Damrak Caddesi üzerinde bulunmaktadır. İçeriye girdiğinizde Seks Müzesi’nin zengin eser koleksiyonunu gördüğünüzde şaşkınlığınızı gizlemeyeceksiniz. Tam Adı Seks Müzesi – Venüs Tapınağı olan müzenin girişinde ise Venüs’ün heykelini görmek mümkün olmaktadır.

Müzenin içinde farklı isimlere sahip odalar bulunmaktadır. Odalar ise gizli hoparlörlerden gelen farklı boğuk sesler ziyaretçiler için oldukça gizemli bir atmosfer oluşturmaktadır. Müze, Dam Meydanı’ndan 5 dakikalık, Merkez İstasyonu yönünden ise sadece 2 dakikalık bir yürüyüş mesafesindedir.

Neden gitmeliyim? Birbirinden ilginç objelerin ve heykellerin bulunduğu Seks Müzesi, ziyaretçiler için oldukça ilginç bir deneyim olmasının yanı sıra sıradışı fotoğraflar çekmek için de uğranabilecek yerlerden biridir.

  • Adres: Damrak 18, 1012 LH Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 622 8376
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM)

Open Space Contemporary Art Museum amsterdam
Görsel Kaynak: fashion network

Burası neresi? OSCAM, Amsterdam’ın çok kültürlü semtlerinden biri olan Bijlmer’de bulunan bir çağdaş sanat müzesidir. Oluşum kendini sanat, moda, tasarım, zanaatkarlık ve bir gelişim müzesi olarak tanımlamaktadır. Sanat merkezi, şehirdeki çeşitli kurumlarla işbirliği yapmakta ve başta Bijlmer olmak üzere Amsterdam’daki gençleri çekmek ve sanatı gençler için cazip hale getirmek gibi önemli bir misyonu yerine getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Bölgenin kültürel çeşitliliğini daha net bir şekilde görmek istiyorsanız OSCAM’ı görmenizi tavsiye ediyoruz. Müzeye geldiğinizde çeşitli sanat dallarından mutlaka ilginizi çekecek bir şeyler bulabileceksiniz. Burası aynı zamanda bir kafe olarak değerlendirildiği için rahat bir ortamda oturmak ya da iş toplantıları gibi şeyler için de gelinebilecek oldukça nezih bir mekandır.

  • Adres: Bijlmerplein 110, 1102 DB Amsterdam, Hollanda
  • Telefon:+31 6 28757113
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13. Ripley’s Belive It of Not

ripley'İn inan ya da inanma müzesi

Burası neresi? Tamamen farklı bir müze deneyimine hazırsanız bu müzeyi mutlaka Amsterdam gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Ripley’s Amsterdam, 500’den fazla gerçekten tuhaf esere ev sahipliği yapıyor ve şehrin en gözde meydanlarından olan Dam Meydanı’nda muhteşem bir panoramik manzaraya ev sahipliği yapan beş katlı bir binada bulunmaktadır.

Ripley’s ziyaretinize tahtadan yapılmış bir Bugatti ya da sadece cıvatalar kullanılarak yapılan Hulk ile başlayabilirsiniz. Deforma olmuş Amazon kafatasları ve bir Faberge yumurtası ya da devasa bir robot ile tanışabilirsiniz. Tarihin en uzun adamı Robert Wadlow ya da timsah dişli adam olarak bilinen Bobby Blackburn ile bir selfie çekinebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’ın Dam Meydanı’nın manzarasını seyredebileceğiniz, 5D sinema ile heyecanlı dakikalar yaşayabileceğiniz, birbirinden garip nesneleri inceleyip onlarla birlikte fotoğraf çekebileceğiniz bu garip müze, ziyaretçiler için oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: Dam 21, 1012 JS Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 369 7120
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Amsterdam Satranç Müzesi (Chess Museum)

amsterdam satranç müzesi
Görsel Kaynak: amsterdam.info

Burası neresi? Tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz, retro görünümüyle insanı kendisine hayran bırakan Satranç Müzesi, Hollanda’nın geçmişteki en önemli satranç ustalarından biri olan Max Euwe’ye adanmıştır ve bu nedenle “Max Euwe Merkezi” olarak da adlandırılmaktadır.

Merkez içinde satranç salonunun yanı sıra kütüphane, küçük bir ofis ve küçük bir müze yer almaktadır. Müze satrancın tarihini ve beşinci Dünya Satranç Şampiyonu Hollandalı Max Euwe’nin yaşamını konu almaktadır. Binanın duvarında bulunan iki sembolik gözyaşı heykelinin olduğu anma plaketi ise mahkumların acısını anmaktadır.

Müzenin bulunduğu bina tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Nazilerin burada Hollanda direnişinde aktif rol oynamış üyelerine işkence yaptığı belirtilmektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bina, geçmişte hapishane olarak kullanılmıştır. Hapishanenin karakteristik pencereleri ve kalın duvarları hala görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Satranç Müzesi’nde satrancın tarihine ve ünlü satranç ustası Max Euwe’nin hayatına odaklanabilir, bilgisayara karşı satranç oynayabilir ya da dilerseniz dışarıda canlı bir rakiple satranç müsabakası gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte müzenin daha çok satranç meraklıları için ilgi çekici olduğunu, belgelerin satrançla alakalı olmayan biri için çok cazip gelmeyebileceğini de belirtmek isteriz.

  • Adres: Max Euweplein 28HS, 1017 MB Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 625 7017
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 12.00-16.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Micropia

Micropia

Burası neresi? Micropia, mikropların üzerimizde ve çevremizde korkunç ve harika şeyler topladığı dünyanın ilk hayvanat bahçesidir. Amsterdam’da tokalaşabileceğiniz hayvanların bulunduğu hayvanat bahçelerine rastlamanız pek zor değil, ancak Micropia, her gün aramızda yaşayan bakteri ve mikroplara odaklanmış, çok daha küçük bir düzenin ultra modern yaratıklarına ev sahipliği yapmaktadır.

2014 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Micropia’nın açılışı Kraliçesi Máxima’nın kişisel ziyaretiyle gerçekleşmiştir. Amsterdam’ın merkezi bir noktasında bulunan Micropia içinde, küçük dostlarımızın yaratmış olduğu mikro dünyalar görülebilmektedir. Tesis içinde aynı zamanda bu mikropların büyütüldüğü bir mikrobiyoloji laboratuvarı bulunmaktadır ve burada mikropların nasıl göründüğünü gösteren büyük ekran mikroskoplar kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Micropia, ziyaretçilerine etrafımızdaki daha küçük ve görünmez dünyanın ne kadar etkileyici olabileceğini göstermektedir. Bu arada hijyen konusunda takıntılı insanlar için uygun ziyaret noktasının burası olmadığını belirtmemiz gerekiyor 🙂

  • Adres: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 523 3670
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Rembrandt Evi Müzesi (Museum Rembranthuis)

Rembrandt House Museum

Burası neresi? Rembrandt Müzesi, Hollanda’nın en popüler ressamlarından biri olan Rembrandt’ın eserlerine adanmış, keyifli bir müzedir. Ünlü ressamın 1639 ile 1658 yılları arasında bu tarihi binada çalışmalarını sürdürdüğü ve yaşadığı belgelerle kanıtlanmıştır.

Müzede, 17. yüzyılın ortalarına damga vurmuş ressamın 260 adet eseri sergilenmektedir. Müzeyi cazip kılan önemli nokta ise müze binasının kendisidir. Zaman içinde restore edilen bina içindeki yaşam alanlarını keşfetmek, size en az müzedeki eserleri incelemek kadar keyif verecektir.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’ın görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunan Rembrandt Evi Müzesi, ünlü ressamın eserlerini görüp kendisini daha yakından tanımanın yanı sıra, kendisinden ilham alan modern sanatçıların eserlerinin sergilendiği galeriyi de gezme imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 520 0400
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Piyano Müzesi

Piyano Muzesi
Görsel Kaynak: atlas obscura

Burası neresi? Müzelerle dolu bir şehir olan Amsterdam’da görülebilecek keyifli duraklardan birisi de yaklaşık 50 adet mekanik piyanoya ve 20 bin müzik rulosuna ev sahipliği yapan Piyano Müzesi’dir. Müze, 2018 yılında bu yana binasının satılması tehlikesiyle karşı karşıyadır ve bu nedenle belki de yakın zamanda kapanabilir. Siz de acele ederek bu güzel piyanoları inceleyebilir ve piyanolar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yaldızlı eski mekanik piyanolardan oluşan eşsiz bir koleksiyona sahip olan Piyano Müzesi, özellikle piyanolara meraklı ziyaretçiler için Amsterdam’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Müze, ziyaretçilerine 20. yüzyılın eşsiz, loş atmosferini sunmakta ve ilginç enstrümanların arasında kaybolma imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 627 9624
  • Ziyaret saatleri: Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 11.00-17.00
  • Yol tarifi al >

18. Nxt Müzesi (Nxt Museum)

Amsterdam next museum
Görsel Kaynak: nxtmuseum.com

Burası neresi? Amsterdam’da eski bir TV stüdyosu içinde yer alan Nxt Müzesi, görsel ve işitsel bir deneyimle ziyaretçilere bambaşka bir müze gezisi sunuyor. Müze, sanatsal ifadeler ve teknik olanaklar arasındaki farkları en aza indiren on benzersiz, büyük ölçekli, çoklu duyulara hitap eden alandan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzenin ana amacı geleceğin sanatını ziyaretçilere göstermek, ilerici sanat biçimlerinin büyümesine ve evrimine tanık olma şansı sunmaktadır. Bu dijital sanat müzesini ziyaret ederek hayal gücünüzü zorlayabilir ve farklı bakış açılarına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Asterweg 22, 1031 HP Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-22.30, Pazartesi ve Salı günleri 11.00-20.30 (Güncel ziyaret saatleri için web sitesini incelemeni öneriyoruz)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. İşkence Müzesi (The Torture Museum)

Torture Museum

Burası neresi? Geçmişten günümüze uygulanmış olan işkence yöntemlerinin sergilendiği İşkence Müzesi, farklı tarzda müzeler görmek isteyenler için Amsterdam’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Müze, adaletin sopalar ve çivilerle dağıtıldığı Avrupa’nın karanlık tarihini gözler önüne sermektedir. Müzedeki koridorlarda geçmişte uygulanan işkence örnekleri görülebilmektedir. İşkence örnekleri ziyaretçilerin anlayabilmesi için çeşitli dillerde anlatılmaktadır.

Müze içinde, karanlık alanların uygun bir şekilde tasarlandığı aurası ve tarihi baskıların yanı sıra, geçmişte işkence için kullanılan bazı aletler de sergilenmektedir. Bir maske ve çatal, dedikodu yapanların ve sapkınlık yapmakla suçlananların cezasını tasvir etmektedir. Asılı kafes ve engizisyon sandalyesi gibi işkence aletleri de görülebilecek objeler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sıra dışı müzelere meraklı olan ziyaretçiler için İşkence Müzesi, Amsterdam’daki ilgi çekici yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Singel 449, 1012 WP Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 320 6642
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Amsterdam Peynir Müzesi (Cheese Museum)

Peynir Müzesi

Burası neresi? Hollandalıların peynire ne kadar düşkün olduğunu bilmeyen yoktur galiba! Aynı zamanda bir peynir dükkanı olan mekan, Hollanda mandırası için ayrılmış özel bir müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Binanın en üst katında en tanınmış Hollandalı peynir markalarının ve daha küçük, yerel işletmelerin ürettiği peynirlerin satıldığı bir dükkana ev sahipliği yapmaktadır. Burada personeller birçok peyniri tatmanız ve peynirler hakkında bilgi verme konusunda oldukça isteklidir.

Binanın bodrum katında Gouda peynirinin üretim hikayesini anlatan küçük bir müze bulunmaktadır. Burada peynirin inekten sağılan sütten pazarda satış aşamasına nasıl geldiği görülebilmektedir. Ayrıca peynir kesiciler, süt makinesi ve özel peynir terazisi gibi peynirle ilgili eskiden kullanılan çeşitli aletler de müzede sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Hollanda’nın peynir dünyası hakkındaki sıkça sorulan sorularına yanıt arayanlar için Peynir Müzesi, Hollanda’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Anne Frank Evi’ne yalnızca iki dakikalık mesafede bulunan bu müzeyi, Anne Frank Evi’ne geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Prinsengracht 112, 1015 EA Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 331 6605
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

21. Diamant Museum

Diamant Museum

Burası neresi? Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz tek elmas müzesi olma özelliğin taşıyan Diamont Museum, etkileyici pırlantalardan oluşan geniş koleksiyonu ile elmas tarihinin 400 yıllık geçmişine yolculuk yapma imkanı sunuyor. Müze, 2007 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yerin 200 kilometre altında başlayan pırlantanın yolculuğunun nasıl bir pırlanta kolye ya da yüzükle son bulduğunu bu müzeyi ziyaret ederek görebilirsiniz.

Müzenin ana sergisi olan Brilliant Beauties’te binlerce yakut ve pırlantayla kaplı Katana Kılıcı, elmas tenis raketi ve elmas maymun kafatası gibi birbirinden ilginç elmasla kaplı ürünü görmek mümkün olmaktadır. Koleksiyonda ayrıca dünyanın en ünlü taçlarının bir kopyası da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Elmasların gösterişli dünyasında bir yolculuğa çıkarak nasıl yapıldığını, tarihçesini ve onların birer sanat eserine dönüşmesi için gerekli işçilik hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Diamant Museum mutlaka Amsterdam gezilecek listenizde bulunmalı. Müzede gerçekleştirilen elmas soygunu ve hazine avı gibi çeşitli etkinlikler de ziyaretçiler için bu müze gezisini daha da eğlenceli hale getirmektedir.

  • Adres: Paulus Potterstraat 8, 1071 CZ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 305 5300
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Ters Yüz Müzesi (Museo Sottosopra di Amsterdam)

Museo Sottosopra di Amsterdam
Görsel Kaynak: amsterdam.net

Burası neresi? Son zamanlarda benzerleri ülkemizde “Ters Ev” şeklinde ziyarete açılan tersine yapıları gezmeyi sevenler için Ters Yüz Müzesi, çok daha etkileyici bir deneyim sunuyor. Müze içinde her biri diğerinden farklı temaya sahip 26 oda bulunmaktadır ve bu da ziyaretçilerin istedikleri kadar yaratıcı olmalarına olanak tanımaktadır.

Müzenin en dikkat çekici yerlerinden bir tanesi de 80 binden fazla renk değiştiren topun bulunduğu köpük banyosudur. Mikrofona basit bir renk talimatı vermenizle havuzun istediğiniz renkteki balonlara bürünmesi çok kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Ya da dilerseniz kraliyet odasında kendinizi bir kral ya da kraliçe olarak hissedebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Mekan, Instagram ve Tik Tok gibi sosyal medya mecraları için müthiş içerikler üretebileceğiniz muhteşem odaları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Europaboulevard 5, 1079 PC Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 242 0637
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-21.00, Cumartesi ise 09.30-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Marihuana Müzesi (The Hash)

marihuana muzesi

Burası neresi? Esrar ve Kenevir Müzesi’nin kuruluşu, 1985 senesinde Jack Herer tarafından esrar ve kenevirin faydalarını anlattığı The Empreror Wear No Clothes isimli kitabın yayınlanmasının ardından ziyarete açılmıştır. Müzenin en önemli amacı, yüzyıllar boyunca sadece zararlı bir uyuşturucu madde olarak bilinen kenevirin ne kadar yararlı olduğunu ve bugün endüstriyel açıdan ne kadar önemli olduğunu göstermektir.

Müzede kenevire ait fotoğraf, film, kitap ve resim başta olmak üzere hem eski hem de modern tarihi yansıtan birçok obje bulunmaktadır. Kullanılan bu yöntemler sayesinde esrar ve kenevir incelenmekte, esrar bitkisinin mevcut kullanım alanları derinlemesine ele alınmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze içinde, keneviri halat, kağıt ve giysiye dönüştürmek için kullanılan eski araç ve gereçlerin yanı sıra geçmişi çok eskiye dayanmayan sigara içme aletleri sergilenmektedir. Ziyaretçiler ayrıca müze içinde yer alan kapalı kenevir bahçesini de ziyaret ederek keneviri daha yakından tanıma fırsatına sahip olabilmektedir.

  • Adres: Oudezijds Achterburgwal 148, 1012 DV Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 624 8926
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Cobra Museum

Cobra Muzesi

Burası neresi? Amsterdam’ın önemli galerilerinden biri olan Cobra Museum, avangart cobra sanat hareketine ait sanatçılar tarafından üretilmiş olan bazı sanat eserlerinden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Müzede sergilenen kalıcı koleksiyon, satın almalar ve bağışlarla zenginleştirilmiştir. Müzede aynı zamanda geçici sergilere de yer verilmektedir.

Müzede, sergilerin yanı sıra, çocuklar için interaktif ve hayli ilgi çekici etkinliklerle Kobra hareketi hakkında bilgi edinmeleri sağlanmaktadır. Müze, Amsterdam şehrinin modern ve çağdaş sanat dünyasını keşfetmek için ziyaretçilere muhteşem bir fırsat sunmaktadır. Müzeyi keşfetmek için en iyi şey, müzede gerçekleştirilen rehberli turlara katılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kobra Müzesi, ziyaretçilerin benzersiz sanat koleksiyonlarını incelemesini, Asger Jom, Constant, Corneille, Karel Appel gibi önemli cobra sanatçılarını daha yakından tanımasını sağlamaktadır.

  • Adres: Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen, Hollanda
  • Telefon: +31 20 547 5050
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

25. Amsterdam Direniş Müzesi (Verzetsmuseum)

Verzetsmuseum Amsterdam'a Nasıl Ulaşırım

Burası neresi? Hortus Botanicus’a çok yakın bir konumda bulunan Amsterdam Direniş Müzesi, Nazi işgali sırasında sıradan, askeri tecrübesi olmayan Amsterdam halkının işgale karşı nasıl bir kahramanlık örneği gösterdiğine dair bir bakış sunmaktadır.

Müze içinde bulunan fotoğraflar, belgeler ve film gösterimleri, ziyaretçilere işgalin ve direniş hareketinin nasıl oluştuğunu göstermektedir. Yıkıcı eylemlerde bulunanların ve Yahudi komşularını korumaya çalışan Hollandalıların hikayeleri anlatılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler, benzer bir durumda kendilerinin nasıl davranacaklarını sordurtan bir sergi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu da ziyaretçiler için oldukça gerçekçi bir müze ziyareti deneyimi sunmaktadır.

  • Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 620 2535
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazar günleri 11.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

26. Foam

Amsterdam Foam Museum

Burası neresi? Eski bir kanal evinde bulunan Foam, modern bir fotoğraf müzesidir. Burası, Amsterdam’ın en iyi sergilerinden birine sürekli olarak ev sahipliği yapmaktadır ve bu eserlerin her biri ziyaretçilerin dünyaya farklı bir açıdan bakmasını sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Yeni yetenekleri teşvik etmek, ünlü fotoğrafçılar hakkında retrospektifler düzenlemek ya da temalı sergileri olsun, Foam her yönüyle fotoğraf sanatına meraklı kişiler için görülmeye değer müzeler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 551 6500
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Cuma 10.00-21.00, Diğer günler 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

27. İncil Müzesi (Bijbels Museum)

Bijbels Müzesi

Burası neresi? 1975 yılında kurulan İncil Müzesi, İncil’e adanmış bir müzedir ve kendine has bir tarihe sahip, kanal kenarındaki iki bina olan Cromhaut evlerinde bulunmaktadır. Bu evler 1662 senesinde ünlü bir mimar olan Philips Vingboons tarafından inşa edilmiştir. Müzede bulunan koleksiyon, dini inancı ne olursa olsun herkes için ziyareti keyifli kılan zengin bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır.

Müze içinde Hollanda’da basılmış olan en eski İncil başta olmak üzere etkileyici bir İncil koleksiyonu bulunmaktadır. Ölü Deniz Parşömeninin tam bir kopyası da koleksiyon içinde bulunabilecek eserlerden biridir. Bunun yanı sıra Antik Mısır’dan kalma kandiller, madeni paralar, çömlekler ve tabletler gibi nesnelerin de koleksiyonda adil bir payı vardır. Ziyaretçiler aynı zamanda eski dini tapınak modellerinin yanı sıra İncil’de bahsedilen kutsal bir tapınağın yeniden inşası olan 19. yüzyıldan kalma Tabernacle modelini de bulacaktır.

Neden gitmeliyim? Müzeye geldiğinizde dilerseniz eserleri inceleyebilir, dilerseniz de mimari açıdan çok zengin olan binanın kendisini inceleyebilirsiniz. İnciller ilginizi çekmiyorsa Hollanda’nın en iyi korunmuş 17. yüzyıl antik mutfaklarından ikisi size cazip gelebilir.

  • Adres: KANTOOR, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 624 2436
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Amsterdam Pipo Müzesi (Pijpencabinet)

amsterdam pipo muzesi
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Amsterdam Pipo Müzesi, şehrin merkezindeki Prinsengracht Kanalı yakınlarındaki eski bir yapı içinde bulunmaktadır. Müzenin içinde 20 binden fazla nesneden oluşan çok büyük bir koleksiyon bulunmaktadır ve 40 yılı aşkın bir süredir halk tarafından ziyaret edilebilmektedir.

İlk olarak 1969 senesinde koleksiyonerliğe başlayan Don Duco’nun kişisel koleksiyonuyla kurulan Pipo Müzesi, daha sonra Leiden’e taşınmıştır. Müze, daha sonra 1995 senesinde Amsterdam’a taşınmıştır. Müze içinde kil, porselen ve tahtadan yapılmış geniş bir pipo koleksiyonu karşılamaktadır.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler burada birçok ünlü ismin kafasının olduğu birbirinden ilginç pipo koleksiyonunu inceleyebilmektedir. Ayrıca ahşap çekmecelerinin her birinde sergilenen çeşitli pipoları satın almak da mümkün olmaktadır. Pipoların fiyatları birkaç Euro’dan birkaç bin Euro’ya kadar değişkenlik göstermektedir.

  • Adres: Prinsengracht 488, 1017 KH Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 421 1779
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-18.00, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Kattenkabinet 

kattenkabinet

Burası neresi? Amsterdam’ın en tuhaf müzelerinden biri olan Kattenkabinet, kedileri betimleyen eserlerden oluşan ilgi çekici bir koleksiyonu sunmaktadır. Müzede Picasso, Rembrandtt, Corneille başta olmak üzere çok önemli sanatçıların eserleri görülebilmektedir. Müze, Amsterdam’ın çok ilgi gören caddelerinden birindeki bir evde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kedileri seviyorsanız, onları konu alan sanat eserleri de mutlak ilginizi çekecektir. Sanat eserleri sizin için yeterli gelmezse, müze içinde dolaşan birçok kedi olduğunu da belirtmek isteriz.

  • Adres: Herengracht 497, 1017 BT Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 626 9040
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Vrolik Müzesi (Museum Vrolik)

Vrolik Museum
Görsel Kaynak: museumvrolik.nl

Burası neresi? İşte size Amsterdam’da ziyaret edebileceğiniz ilginç müzelerden bir tanesi daha… Vrolik Müzesi, insan ve hayvan anatomisi ve patolojisine adanmış oldukça ilginç bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Gerardus Vrolik ve oğlu Willem Vrolik tarafından oluşturulan özel koleksiyonla hizmet vermeye başlayan Vrolik Müzesi, Amsterdam Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten anatomik ve embriyolojik bir müzedir. Her iki bilim insanı da Athenaeum Illustre’de anatomi profesörü olarak görev yapmıştır.

İki bilim insanı tarafından oluşturulan koleksiyon 1869 senesinde Amsterdam şehri tarafından satın alınmış ve koleksiyon üniversiteye taşınmıştır. Yıllar içinde genişleyen koleksiyona kemik patolojisi koleksiyonu, diş koleksiyonu ve diğer patolojik problemlere ilişkin örnekler eklenmiştir. Koleksiyonda aynı zamanda çok sayıda hayvan örneği de bulunmaktadır. Koleksiyondaki en eski örnekler 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve en yakın örnek ise 1950’li yıllara aittir.

Neden gitmeliyim? Vrolik Müzesi toplamda 20 bin civarında objeden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Bu objelerin yaklaşık %10’u 2011 yılından bu yana görülebilmektedir ve ziyaretçiler için hem ürkütücü hem de etkileyici bir anatomi dersi niteliği taşımaktadır.

  • Adres: Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 566 4928
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 11.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Van Gogh Museum

van gogh müzesi

Burası Neresi? Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi, dünyanın her köşesinden gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken, dünyanın en popüler müzelerinden biridir. 1973 yılında Museumplein’de ( Müze Meydanı’nda) açılan müzede; 200’den fazla resim, 500’den fazla çizim ve 700’ün üzerinde ünlü ressama ait mektup bulunmaktadır. Yıllar içerisinde genişletilmiş ve modernize edilmiş Van Gogh Müzesi, Amsterdam’da mutlaka görmen gereken sanat merkezlerinden biri.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca Van Gogh’a ait eserlerin değil, ona ilham veren ve ondan ilham alan sanatçıların eserlerinin de sergilendiği müzede; 19. yüzyıl ressamlarına ait pek çok tabloyu görebilme şansı elde edebilirsin.  Daha çok manzara, çiçek ve kendinden portrelere sıkça yer veren Vincent Van Gogh, ”ayçiçeğini boyayan adam” olarak sanat tarihinde yerini aldı. ”The painter of Sunflowers” isimli tablosu da müzenin en önemli eserlerinden biri.

Müzenin birinci katında; Vincent Van Gogh’un kronolojik olarak sıraya sokulmuş eserleri ve çalkantılı duygu durumlarının betimlendiği tabloları görebilirsin.  Ünlü ustanın çizimleri ve taslak olarak kalmış çalışmalarına yer verilmiş. Müzeye ait ek binada ise; Farklı dönemlerde Van Gogh’dan esinlenerek hazırlanmış Japon ve Fransız ressamlara ait tablolar ve Van Gogh’un ilham aldığı tablolar sergileniyor.

Müze içerisinde alışveriş yapabileceğin bir mağaza, bir şeyler atıştırabileceğin şirin bir kafe ve kütüphane de yer alıyor.

Ne zaman ziyaret etmeliyim; Müzeyi gezmen ortalama 1 saat 15 dakika sürecektir. Bazı ziyaretçiler 2 saatte müze turunu tamamlıyor. Ziyaret etmek için 09:00 – 11:00 veya 15:00’dan sonrası en uygun saatler. En kalabalık zamanları ise sabah 11:00 ile 15:00 arası.

Nasıl Ulaşırım? Tramvay ile; Van Baerlestraat durağına giden 2, 3, 5 veya 12. hat. Araba ile: Museumplein’deki Q Park otoparkında park yeri mevcuttur.

  • Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 570 5200
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

32. Lale Müzesi (Tulip Museum)

amsterdam lale müzesi

 

Burası neresi? Hollanda diyince ilk akla gelen şeylerin başında elbette laleler geliyor. Laleler 16. yüzyılın ortalarında Osmanlılardan Hollanda’ya taşınmış ve daha sonra Hollanda’nın simgelerinden biri olmayı başarmıştır. Anne Frank Evi ile karşı karşıya bulunan Lale Müzesi, ABD’de de faaliyetlerini sürdüren ve çiçek soğanı ticareti yapan bir firma tarafından kurulmuş küçük bir müzedir.

Neden gitmeliyim? Tulip Museum, Hollanda’nın lalelere olan hayranlığını görmek ve muhteşem çiçek soğanlarından satın almak için gitmeniz gereken Amsterdam’ın güzel müzeleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Prinsengracht 116, 1015 EA Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 4210095
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

33. Heineken Experience (Bira Müzesi)

heinekeen müzesi

Burası Neresi? Amsterdam’ın en otantik ve ünlü cazibe merkezlerinden biri olan Heineken Experience, şehir merkezinde yer alan eski bir bira fabrikası. Günümüzde müzeye çevrilen fabrika, 1988 yılına kadar ‘’Heineken’’ markasının tüm biralarını imal etmiş. Müzeye girer girmez yapacağın şeylerden ilki sanal gerçeklik turları ve Heineken tadım seanslarına katılmak ve şirketin geçmişi ile logosu hakkında detaylı bilgiler almak olsun…

Heineken Müzesi’nde, ‘’Heineken Brewery Tour’’ programına katılarak başta İngilizce olmak üzere Fransızca, Hollandaca, Rusça, Almanca, Çince, Portekizce, İtalyanca ve İspanyolca gibi pek çok dilde hazırlanmış detaylı bilgiler sunan yüksek teknoloji multimedya kulaklıklardan satın alabilirsin.

Neden Gitmeliyim? Ortalama 1.5 saatini alacak bu heyecan verici deneyim, müze yetkilileri tarafından daha iyi bir tanıtım için ‘Heineken Experience App’’ uygulaması ile de geliştirilmiş. Müzeye giriş ücretini ödedikten sonra ücretsiz iki içki içme şansın da var. Elbette ki 18 yaşından büyük isen… Bir başka ayrıntı ise Heineken firması uzun yıllardır, Amsterdam’da satılan biraların yarısını üretmekte ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaktadır.

 Ne zaman ziyaret etmeliyim; Müzeyi 10:30 -13:30 saatlerinde ziyaret etmek yoğunluğun az olduğu saatler olduğu için doğru bir tercih olacaktır.

Nasıl ulaşırım? Metro ve Tramvay; 1, 7, 19 ve 24 numaralı tramvaylar ve 52 numaralı metro, müzenin tam köşesinde indirmektedir.

  • Adres: Stadhouderskade 78, 1072 AE Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 721 5300
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Ulusal Denizcilik Müzesi (Het Scheepvaartmuseum)

ulusal deniz muzesi

Burası neresi? Ulusal Denizcilik Müzesi, gemilerle ve Hollanda’nın deniz tarihiyle yakından ilgilenenler için Amsterdam’da kaçırılmaması gereken yerler arasında bulunmaktadır. Müzede denizcilik ve gemiciliğe odaklanan sergilere ek olarak, Hollanda’nın dahil olduğu deniz savaşlarını tasvir eden nesneler, model gemiler, tarihi silahlar, haritalar ve sanat eserlerinden oluşan geniş bir koleksiyona da ev sahipliği yapmaktadır.

1916 yılında kurulan müzenin binası da uzun bir tarihe sahiptir. Binanın kendisi 1656 yılında inşa edilmiş ve bu zamandan itibaren uzun bir süre donanma deposu olarak hizmet vermiştir. Müzenin en önemli özelliklerinden bir tanesi, Hollanda’nın en ünlü gemilerinden birinin birebir kopyasının bu müze içinde bulunuyor olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Ulusal Denizcilik Müzesi, denizcilikle ilgili eserlerden oluşan muhteşem bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır ve bu küçük denizci ulusunun yüzyıllar boyunca dünya üzerindeki etkisine dair büyüleyici bir fikir vermektedir. Müze bünyesinde aynı zamanda restoran ve mağaza gibi imkanlar da bulunmaktadır.

  • Adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 523 2222
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Eye Film Müzesi (Eye Filmmuseum)

eye filmmuseum

Burası neresi? Şehrin ana sahilinde uzay gemisini andıran bir binada bulunan Eye Film Müzesi, Amsterdam’da ziyaret edilebilecek en ilginç yerlerden biridir. Hollanda film endüstrisi için geniş bir arşiv niteliği taşıyan müze içinde, hem yerel halk hem de turistler tarafından birçok uluslararası ve Hollanda filminin gösterimleri düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? 2012 yılından bu yana ziyaretçilerini kabul eden EYE Film Enstitüsü, rehberli turlarla ziyaret edilebilmekte ve birçok önemli film gösterimine katılabilmekte ve atölye çalışmalarına katılarak muhteşem bir deneyim yaşayabilmektedir.

  • Adres: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 589 1400
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Tropik Müzesi (Tropenmuseum)

Tropenmuseum

Burası neresi? Tropenmuseum, açıldığı 1864 yılından bu yana, Hollanda’nın eski kolonilerine ait 175.000 nesneden oluşan çok geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Sekiz farklı sergiye sahip olan müze, Amsterdam’ın en büyük müzelerinden biridir.

Mağara tarzındaki bir salonda bulunan müze içinde tropikal ve subtropikal bölgelerden elde edilmiş birçok sanat eseri ve günlük olarak kullanılan nesneler sergilenmektedir. Müze içinde aynı zamanda Hollanda’nın en eski çocuk müzesi olan Tropenmuseum Junior da bulunamktadır ve burası çocukların harika zaman geçirebilecekleri ve dünyanın geri kalanını tanıyabilecekleri keyifli bir noktadır.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’ın şehir merkezinde, oldukça merkezi bir konumda bulunan Tropenmuseum, dünyanın dört bir yanında yaşamış insanların günlük yaşamları ve farklı kültürel özellikleri hakkında fikir edinmek için mükemmel bir fırsattır.

  • Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 88 004 2800
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

37. Anne Frank House (Anne Frank’in Evi )

anne frank house

Burası Neresi? Amsterdam’ın en tanınmış binalarından biri olan Anne Frank’in Evi, hüzünlü bir hikayeye sahip turistik bir yer. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Adolf Hitler’in Almanya’da başlattığı Yahudi Soykırımı sırasında, ailesi ile birlikte Amsterdam’a kaçan genç bir kız Anne Frank…

Amsterdam’da birkaç yıl rahat yaşadıktan sonra 1942 yılında daha da güçlenen Hitler, gözünü Hollanda’da yaşayan Yahudilere dikince, Frank ve Van Pels Aileleri’ni oluşturan 8 kişi Anne Frank’ın babasının iş yeri olan binanın üst katlarında küçücük bir sığınakta gizlenmeye başlıyorlar. Bu saklanma süresi toplamda 25 ay sürüyor. İhbar üzerine Alman toplama kamplarına alıkonulduktan sonra koskoca aileden geriye bir tek baba Otto Frank ve Anne Frank’e ait o zorlu dönemi anlatan günlük kalıyor.

Neden Gitmeliyim? Baba Otto Frank kızının günlüklerini kitaplaştırarak Yahudi Soykırımı’nın acı gerçeklerini gün yüzüne çıkartıyor. Anne Frank’in bu hüzünlü hikayesi dünyanın pek çok yerinden turisti, etkileyici müzeyi ziyaret etmeye teşvik ediyor. Bu eski bina ise 1957 yılında müzeye çevrilmiş.

3 katlı bina ve bir tavan arasından oluşan müzenin 1 ve 2. katında, orijinaline uygun olarak yenilenmiş mobilyalar ve dekorasyon malzemeleri yer alırken 3. katta, Frank ailesinin saklanmak için özel olarak yaptırdıkları arkaya doğru açılan kitaplık yer alırken diğer bölümlerde gizli odalar ve aile üyelerinin sonlarının anlatıldığı tavan arası yer alıyor.

Önemli bilgiler; Amsterdam’ın kanal bölgesinde bir binada yer alan Anne Frank Evi, çok dik merdivenlere ve asansörsüz bir dizayna sahip. Bu sebeple yürümekte zorlananlar ve tekerlekli sandalye kullananlar, müzenin yalnızca modern kısmını yani giriş katını ziyaret edebilir.  ( Üzülme! Müze girişinde temin edebileceğin sanal gerçeklik gözlükleriyle tüm bölümleri gözlemleme şansı elde edebilirsin!)

*** Görme engelli ziyaretçiler için ses turuna katılma imkanı var iken işitme engelli ziyaretçiler sesli turun yazılı sürümünü satın alabilirler.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’na 20 dakikalık bir yürüme mesafesinde yer alan Anne Frank House, ulaşım için toplu taşıma tercih edenlere 13 veya 17 numaralı tramvaylarla ulaşım sağlanmaktadır. Tramvay’a bindikten sonra ineceğiniz durak Westermark!

  • Adres: Westermarkt 20, 1016 GV Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 556 7105
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

38. Electric Ladyland

elecrtric layland

Burası Neresi? Amsterdam’ın hareketli ve eski semtlerinden biri olan Jordaan’da yer alan Electric Ladyland, dünyanın ilk ve tek floresan sanatına adanmış müzesi… Anne Frank House’a 5  dakikalık mesafede yer alan müze içerisinde, kalıcı bir floresan mineral koleksiyonu yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Pek çok rengi bir arada görebileceğiniz 1950’lerden gelen floresan sanat eseri ve diğer parlak ve dikkat çekici eserlerden oluşuyor müzedeki her şey… Müze içerisinde ziyaretçilerinde ışıklandırılmış sanat eserleri yaratabilecekleri ayır bir bölüm de yer alıyor. Bu bölümün ismi ‘’ Flourescent Environment’’ olarak biliniyor.

Nasıl Ulaşırım? Anne Frank Evi’ne sadece 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Tramvay ile Amsterdam merkez istasyondan, 13, 14, 17, 20 numaralı. Otobüs ile 3, 21, 170, 171, 172  “Westermarkt” durağında inmelisin.

**Amsterdam’ın müzeleri saymakla bitmiyor… Şehrin köklü tarihini ve kültürel miraslarını yansıtan Amsterdam’ın tarihi yerleri yazımızda müzelerin devamını inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Tweede Leliedwarsstraat 5, 1015 TB Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 420 3776
  • Ziyaret saatleri: Perşembe, Cuma, Cumartesi 14.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

39. Stedelijk Müzesi

Stedelijk Museum
Stedelijk Museum, Van Gogh’un hemen yanında bulunuyor.

Burası neresi? 1895 senesinde kurulmuş olan Amsterdam Belediye Müzesi, Avrupa’nın en etkileyici modern sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Müze, 19. ve 20. yüzyıl Hollanda ve Fransız resim sanatına odaklanmaktadır. Müzede De Stijl de dahil olmak üzere birçok ünlü sanat akımına ait eserler görülebilmektedir.

Müzede görülebilecek diğer önemli eserler arasında Van Doesburg, Mondrian, Picasso, Rosenquist ve Warhol gibi sanatçıların eserleri de bulunmaktadır. Müzenin heykellere adanmış bahçesinde ise Rodin, Moore, Renoir ve Visser’den örnekler görmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Stedelijk Müzesi, Amsterdam’ın en büyük ve önemli üçüncü müzesi olma özelliğine sahiptir. Hem birçok ünlü sanatçının hem de daha az bilinen yerel sanatçıların eserlerinden oluşan 90.000 eserlik koleksiyonu ile dikkat çeken Stedelijk Müzesi, Amsterdam’da ziyaret edilmesi gereken en iyi yerler arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Stedelijk Müzesi, özellikle yan taraftaki Van Gogh Müzesi’ne bilet bulmakta sıkıntı yaşayanlar için ziyaret edilebilecek en güzel alternatiflerin başın gelmektedir.

  • Adres: Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 573 2911
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

40. House of Bols

House of Bols

Burası neresi? Görkemli bir ziyaret noktası olan House of Bols, tatma, koku ve görme duyularınızı aynı anda harekete geçirmeyi vadediyor. Etkileşimli bir içki müzesi olan House of Bols, 1575 senesinde Lucas Bols’un kendi adını taşıyan içki markası Bols’a odaklanmaktadır.

Bols şirketinin tarihinin izini süren müzede, ziyaretçiler ilk olarak Hollanda’nın geleneksel ruhunu yansıtan genever hakkında bilgilenmektedir. Lezzet Salonu, Lezzet Sanatı, Enstraksiyon Odası ve Genever Odası ile ziyaretçiler şirkete ait 42 adet içeceği yakından tanıma olanağına sahip olmaktadır. Müzenin son kısmındaki kokteyl uzmanları ise muhteşem içecekleri gözlerinizin önünde hazırlayarak Mirror Bar’da size unutamayacağınız bir deneyim yaşatacaktır.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en eski ve en yii alkollü içki markalarından olan Lucas Bol’un tarihine heyecan verici bir bakış atmak ve birbirinden özel içkileri deneyimlemek istiyorsanız Amsterdam gezilecek yerler listenize bu içki müzesini mutlaka dahil edin.

  • Adres: Paulus Potterstraat 12 14 16, 1071 CZ Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 13.00-18.30, Cuma-Cumartesi 13.00-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

41. Yahudi Tarihi Müzesi (Joods Historisch Museum)

Yahudi Tarihi Müzesi

Burası neresi? Yahudi Müzesi, Hollanda’da sadece Yahudi tarihine adanmış tek müzesidir. Yahudi Tarihi Müzesi bir tanesi 1670 yılında inşa edilmiş olan Grote Sinagogu olmak üzere dört sinagogta yer almaktadır. Müzenin öne çıkan parçaları arasında gümüş Tevrat kapları, Tevrat cübbeleri ve süslü Tevratlar gibi geniş bir dini eser koleksiyonu yer almaktadır. Ayrıca perdeler ve tören esnasında kullanılan saçaklar gibi nesneler de görülebilmektedir.

Müzenin ayrıca önemli bir kütüphanesi bulunmaktadır. Müzenin dışında bulunan ve işçilerin Yahudi vatandaşlarının sınır dışı edilmesini engellemek amacıyla 1941 yılında gerçekleştirdiği grevi anmak amacıyla yapılan Docker Anıtı da dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? 1 kilometrekare alan içindeki dört sinagogda bulunan müze koleksiyonu, 1600’lü yıllardan günümüze kadar uzanan zengin Yahudi tarihini canlı bir şekilde görme imkanı sunmaktadır. Müze, özellikle Yahudi tarihiyle özel olarak ilgili olan kişilerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 531 0310
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

42. Vücut Dünyaları Müzesi (Body Worlds)

body worlds amsterdam

Burası neresi? Bu eşsiz kalıcı sergi, Amsterdam’a gelenlerin insan vücudunun orijinal biçimini etkileyici bir şekilde yakından görme şansı yakalamasını sağlıyor. Şehrin merkezi bir konumunda bulunan Body Worlds, 200 gerçekçi insan maketine ev sahipliği yapmaktadır. Body Worlds şehrin en ünlü ve en sıradışı müzelerinden biridir.

Müzede bulunan sergiler, insan vücudunu daha önce hiç görülmemiş bir formda göstermektedir. Burayı ziyaret etmek, biyoloji derslerini hayata geçirmenin heyecan verici bir yoludur. Benzerleri dünyanın farklı noktalarında bulunuyor olsa da, Amsterdam’daki müze bu alanda öncülüğü yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Amsterdam gezisi sırasında kendinizi daha önce hiç görülmemiş bir insan anatomisi dersinde bulacak, sağlık ve mutluluk arasında ne kadar büyük bir bağlantı olduğunu göreceksiniz. Body Worlds sergisi, insan bedenlerinin basit bir keşfinin çok ötesine götürmekte ve ciltlerinin altında neler olduğunu göstermektedir.

Aklınızda bulunsun! Midesi hassas olan ziyaretçilerin burayı ziyaret etme konusunda iyice düşünmelerini öneriyoruz çünkü müze içinde insan vücudu ile ilgili çok hassas sergiler bulunuyor.

  • Adres: Damrak 66, 1012 LM Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 216 0601
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Rademaker Galerisi (Rademakers Gallery)

rademakers gallery
Görsel Kaynak: cover magazine

Burası neresi? Çeşitli sanatsal disiplinlerin büyüleyici sergilerin ev sahipliği yapan Rademaker Galerisi, Amsterdam’ın sanat konusundaki en lüks durakları arasında bulunmaktadır. Müzede Jimmy Nelson, Carli Hermes, Studio Job gibi dünya çapında üne sahip sanatçıların yanı sıra, yeni ortaya çıkmış sanatçıların eserleri de sergilenmektedir.

Müze, 2007 yılında kurularak, özellikle kadın sanatçıların varlığını sürdürmesi ve kendilerini tanıtması için sanatsal bir ortam sunma gibi çok önemli bir görev üstlenmiştir. Galerinin bir diğer özelliği ise, birçok sanatsal ortam arasındaki geçişlere dikkat çekmesidir. Bu durum galerideki hemen her sergide kendini çok net bir şekilde göstermektedir.

Neden gitmeliyim? Rademaker Galerisi’ndeki sergileri ziyaret ederek hem tanınmış sanatçıların eserlerini inceleyebilir hem de yeni sanatçıları keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: KNSM-Laan 291, 1019 LE Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 622 5496
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar arası 11.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

– Amsterdam Kanalları

Amsterdam’ın onlarca kanalı, kentin ‘’Kuzeyin Venedik’i’’ olarak anılmasına sebebiyet vermiş. Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne alınan ‘’ Amsterdam’ın 17. yüzyıl Kanal Halkası” Unesco tarafından ‘’üstün evrensel değer’’ olarak nitelendirilmektedir. Amsterdam’da kanal turu yapmak, şehre gider gitmez yapmanız gerekenlerden biri. Kentte uzunluğu 100 km olan 165 kanal bulunuyor. Bunlardan en turistik olanı ve tekne gezilerinin yapıldığı kanallar Keizersgracht, Herengracht ve Prinsengracht…

44. Keizersgracht

keizersgracht

Burası Neresi? Amsterdam’ın en önemli ve en geniş kanallarından biri olan Keizersgracht (İmparatorun Kanalı) olarak bilinir. 31 metre genişliğindeki Keizersgracht etrafında, muhteşem mimarileriyle büyüleyen Amsterdam’ın tarihi evlerini görme şansı elde edebilirsin.

Neden Gitmeliyim? Diğer yandan burada yer alan Ortodoks Kilisesi’ni görebilir, kış aylarında ziyaret ediyorsan tamamen buz tutmuş kanal üzerinde buz pateni yapabilir ve muazzam tarihi köprülerinde harika fotoğraflar çekilebilirsin! veya daha fazla fotoğraf çekilebileceğin alanlarda mevcut

Kanal etrafında Fotoğrafçılık Müzesi, Museum Van Loon, Felix Meritis ve Hollanda’nın ilk fotoğraf müzesi olan House Marseille görülmeye değer noktalar.

Keizersgracht Kanalı’nı görmenin en iyi yolu; Anne Frank Evi’nden başlayan 1 saatlik Kanal Turu. Emperor’s Canal Turu (İmparator’un Kanalı Turu). ** Bisiklet kiralayarak, kanal çevresinde turlamak da hem keyifli bir egzersiz hem de çok daha ucuz bir gezi alternatifi olacaktır.

45. Herengracht

herengracht

Burası Neresi? Şehrin en önemli kanalı olarak bilinen Herengracht, 17. yüzyılda Amsterdam’ın en zengin tüccarları, iş adamları ve belediye başkanlarının yaşadığı noktada yer alır. Günümüzde dahi Amsterdam’ın diğer bölgelerine göre daha şık ve biraz da elit görülen kanal çevresi, günümüzde çocuk oyun alanı olarak hizmet veren geçmişin ünlü meydanı Herenmarkt ile başlıyor. Burada yer alan ulusal tarihi anıt olarak kabul edilen üç tepe üzerine kurulmuş Tüccar’ın Evi de turistler tarafından ilgi gören noktalardan.

Neden Gitmeliyim? Diğer yandan Amsterdam’ın (1590 yapımı) en eski evini de kanal çevresinde dolaşırken görebilirsiniz. Amsterdam’ın 4 ana kanalından ikincisi olan Herengracht, güzel kanal evleri ile tanınır. Kanal çevresinde yer alan ‘’Gouden Bocht’’, Herengracht’ın en prestijli bölümü olup, 17. yüzyılın zengin ve ünlü tüccarlarının güzel cepheli evlerinin bulunduğu yer.

Dünyanın en büyük çanta müzesi olan Tassenmuseum Hendrikje ve Amsterdam kanal bölgesinin tarihini anlatan Het Grachtenhuis müzesine de ev sahipliği yapar. Diğer yandan kanalı mutlaka ziyaret etmenizi gerektiren en önemli sebeplerden biri de, 432 adet ‘’ulusal miras’’ kabul edilmiş binanın da bu bölgede yer almasıdır. Örneğin; House Bartolotti, 1622 yılında inşa edilmiş şehrin en ünlü binasıdır.

46. Prinsengracht

Prinsengracht kanali

Burası Neresi? Kentin 4. bölümünü oluşturan Prinsengracht, Amsterdam’ın 3 ana kanalından üçüncüsü ve merkezin en dışındaki kanal olarak biliniyor. 1612 yılında başlayan kanal inşası, 50 yıl süren bir genişleme projesiyle de bugün ki halini almış. Proje tamamlandığında şehir orijinal boyutunun 4 katı genişliğe ulaşmış.

17. yüzyılda kanallardaki su seviyesini kontrol etmek ve şehri denize karşı korumak için ‘’Eenhoornsluis’’ (Unicorn Lock) inşa edilmiş. O yıllarda Amsterdam Limanı’nda deniz kilidi olarak kullanılan yapı, kanal inşasından sonra sel ve deniz taşmalarından korunmak için kullanılır hale gelmiş.

Prinsengracht etrafında mutlaka görmen gereken pek çok yer mevcut.  Kanalın başlangıç noktasının karşı yolunda, şehrin en eski kafelerinden biri olan Papeneiland Kafesi’ne ulaşabilirsin. Kafe ise hikayesiyle ünlü. Öyle ki kafe zemininden Posthorn Gizli Kilisesi’ne 17. yüzyılda bir tünel kazılmış. (Kafeye uğrayıp barmene kibar bir dille teklif edersen seni bodrum katına indirerek tünel girişini bugün de gösterebilir).

Diğer yandan Posthorn Kilisesi, gizli kilise olarak bilinir. İnşa edildiği yıllarda Katoliklere karşı olan ön yargılar sebebiyle, korkan vatandaşlar kendilerine gizli bir kilise inşa ettiler. Bu sebeple de şehrin pek çok yerinden gizli tüneller aracılığıyla Posthorn Kilisesi’ne ulaşabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Prinsengrecht çevresinde göreceğin ilginç yapılar saymakla bitmiyor. Amsterdam’ın en dar evi de tam bu noktada yer alıyor. Tekne Müzesi, bölgenin ünlü bira fabrikası ‘’Red Deer’’, şehrin en ilginç oteli ‘’Hotel Pulitzer’’, Anne Frank House da kanala yakın noktalarda yer alan gezilmesi gereken yerler.

47. Singel

singel

Burası Neresi? Şehrin en eski kanallarından biri olan Singel, 1428-1450 yıllarında şehir merkezinde bir hendek olarak oluşturulmuş ve bu hendek yıllar içerisinde genişletilmiş ve bugünkü halini almış. 1 mil uzunluğundaki kanal, Amsterdam’da en keyifli yürüyüşü yapabileceğin düz bir yürüyüş yoluna sahip. Diğer yandan kanal çevresinde 280 civarı görülmeye değer ev bulunmakta.

Neden Gitmeliyim? Şehrin en geniş köprüsü ‘’Torensluis’’ başta olmak üzere 11 tarihi köprüye sahip kanal, ünlü yüzen çiçek pazarı Bloemenmarkt ve kentin en meşhur bölgesi Red Light District’e de ev sahipliği yapmaktadır. Son olarak, Singel’e gelip de dünyanın en dar evine uğramayı ihmal etme! ( Singel 7’de karşına çıkacaktır.)

– Meydanlar, Caddeler ve Yürüyüş Noktaları

48. Dam Meydanı

dam meydanı

Burası Neresi? Amsterdam’a gelen sayısız ziyaretçinin buluşma noktası olan Dam Meydanı, kentin en ünlü meydanıdır. Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, Damrak’a kadar olan turist kalabalığını takip ettiğinde Dam Meydan’ına kolaylıkla ulaşabilirsin.

Neden Gitmeliyim? Nieuwendijk, Kalverstraat ve Damstraat gibi önemli caddelerinde bitiş noktası olan meydanda yer alan Ulusal Anıt, Kraliyet Sarayı, 15. yüzyılda yapılmış ‘’Yeni Kilise’’ ve ünlü alışveriş caddesi De Bijenkorf uğramanız gereken yerlerden…

Meydanın doğu kısmında yükselen Amsterdam Ulusal Anıtı, 1956 yılında inşa edilmiş bir dikili taş. Her yıl 4 Mayıs’ta, Hollanda’nın Anma Etkinliklerinde büyük kalabalıkları ağırlayan heykel, 2. Dünya Savaşı’nda şehit olan Hollandalı askerler anısına yaptırılmış. Sanat yapıtının ana direğinde; Hollanda direnişinin üyelerini temsil eden iki erkek heykelinden ve zincirli erkek figürlerinden oluşur. Anıtı görmek ve fotoğraflamak ücretsizdir. Şehirde her yıl yapılan anma etkinlikleri de anıt çevresinde yapılmaktadır.

49. Red Light District

red light bölgesi

Burası Neresi? Amsterdam’ın en gizemli ve tehlikeli bölgesi olarak bilinen Red Light District, günümüzde eskisi kadar tehlikeli olmamakla birlikte, oldukça sempatik bir atmosfere sahip. Bölgede genelevler, müzeler ve erotik dükkanlar bir hayli fazla.

Neden Gitmeliyim? Diğer yandan şehrin en eğlenceli gece eğlence mekanlarına ve leziz yemekler sunan kafe restoranlara da bu bölgede rastlayabilirsiniz. Hollanda yönetimi fuhuşu yasal kılsa da, sokaklarda hayat kadınlarının fuhuş yapması kesin kurallarla yasaklanmış. Amsterdam’da genel ev kadınları, evlerin camlarında durup, sokaktan geçenlere yaptıkları şovlarla müşteri toplamaktadır. Red Light District ismi de, kadınların çalıştığı 300 pencereyi vurgulayan kırmızı neon ışıklardan gelmektedir.

Red Light District, bir yerleşim bölgesi olduğu için 7/24 ziyaret edilebilir. Pencere genel evleri, yalnızca sabah 06:00-08:00 saatleri arasında 2 saatliğine kapalıdır. Bölgede yer alan çoğu bar ve kulüp, hafta sonları sabah 04:00 saatine kadar açıktır. Restoranlar ise yalnızca 1 saatliğine temizlik için kapanır.

Red Light District’te dikkat etmen gerekenler; Uyuşturucu kullanımı (!) Amsterdam’da uyuşturucu yasal gibi görülse de, kentte yalnızca kahve dükkanlarında (coffe shop) içilmesine izin veriliyor. Sokaklarda ve başka mekanlarda esrar kullanımı yasak. Red Light Bölgesi’nde uyuşturucu satıcıları yasal olmayan satışlar yapar. Bu sebeple bölgede eroin, kokain ve diğer yasa dışı maddeleri satın alırken veya kullanırken yakalanırsanız hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hırsızlık; Red Light Bölgesi’ni ziyaret etmek istersen önemli ziynet eşyalarını ve özellikle de pasaportunu, otel odandaki bir kasa içerisine bırakmanı tavsiye ederiz. Ne yazık ki, geceleri Red Light Bölgesi’nin tenha sokaklarında gasp olası bir ihtimaldir.

Fotoğraf çekme (!) Bölgedeki işletmeler fotoğraf çekimine izin vermemektedir. Kameranı otelde bırakmayı tercih etmelisin. Özellikle de bir genel ev yakınında fotoğraf çekerken yakalanırsan, işletme tarafından kameraya el konma ihtimali yüksek. Geri alma gibi bir şansın da yok denecek kadar az.

  • Adres: Oudezijds Achterburgwal, 1012 DA Amsterdam, Hollanda
  • Yol tarifi al >

50. Eski Kilise Meydanı (Oudekerksplein)

eski kilise meydani

Burası neresi? Eski Kilise başta olmak üzere Amsterdam’ın birçok önemli tarihi yapısına da ev sahipliği yapan bu meydanı, kilisenin de etkisiyle Amsterdam’daki en önemli meydanlardan biri haline gelmiştir. Kilise kapılarının önünde duran “Belle” isimli bronz heykel ise, dünyadaki seks işçilerinin bir anıtı olarak 2007 yılında buraya dikilmiştir. Meydan aynı zamanda dünyanın bu en eski mesleğine bir gönderme olan, bir kadının göğsünü okşayan bir elin parke taşlarındaki kabartmasına da ev sahipliği yapmaktadır.

51. Damrak

Damrak

Burası neresi? Etkileyici tarihi binaların bulunduğu Damrak, Amsterdam kartpostallarını sıklıkla süslemektedir. Amsterdam Merkez Garı ile Dam Meydanı arasındaki bu büyük ve büyüleyici cadde, Amsterdam’ın es geçilmemesi gereken hareketli noktaları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Cadde, renkli kalabalığının yanı sıra Eski Borsa Binası ve Beurs Van Berlage gibi birçok tarihi binanın bulunduğu bir konum olması nedeniyle birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Cadde boyunca sıralanan çeşitli mağazalar, fast food dükkanları, barlar ve kafeler de bu caddesi cazip kılmaktadır.

52. Jordaan Mahallesi

jordaan mahallesi

Burası Neresi? Amsterdam’ın en ünlü semti Jordaan gezi süren boyunca yolunun mutlaka düşeceği destinasyonlardan biri. Amsterdam Merkez İstasyonu’nun hemen batısındaki Brouwersgrach’ta başlayan semt, Leidsegracht sınırına yakın Prinsengracht ve Lijnbaansgracht arasındaki Ring Kanalı’nın etrafında uzanır.

Kent merkezinde yer alması, güzel evleri, restoranları ve şehre özgün mağazalarıyla turistik bir nokta olarak gösterilen Jordaan, 17. yüzyıl başlarında işçi sınıfı ve göçmenlerin barınma ihtiyacını karşılamak için hükümet tarafından inşa edilmiş…

Bu dönemde Fransa, İngiltere, İspanya ve Portekiz gibi pek çok ülkeden büyük bir mülteci akımının göç ettiği mahalle, çok kültürlü nüfusuyla Amsterdam’ın harmanlanmış kültürünün ortaya çıkmasında da ön ayak olmuş.

Neden Gitmeliyim? Jordaan’da sokak müzisyenlerinin hoş melodileri içerisinde, lüks sanat galerini ziyaret edebilir, veranda restoranlarında Amsterdam’ın leziz yemeklerini tatma şansı ele edebilirsin. Özellikle kahvaltı ve brunch için halkın durak noktası olan semtte, Bloody Mary’s de krep ve omlet çeşitlerinin tadına bakmanı tavsiye ederiz.

Kahvaltı için alternatif arayanlara Westerstraat’ın içi ve yakınındaki mekanlar olmazsa olmazlardan. Diğer yandan Tekne Evi Müzesi ( Woonbootmuseum), Jordaan’ın en ilgi çekici gezi noktalarından. Hollanda’nın meşhur peynirlerini satın alabileceğiniz Lindengracht Markt’ta, Jordaan semtinde yer alıyor.

Jordaan Semtine Nasıl Ulaşırım? Tramvay; Amsterdam’ın merkezini ve Jordaan Mahalesi’ni dolaşmanın en kolay yolu. Merkez İstasyon’dan, 13 ve 17 numaralı tramvay hatları sizi Jordaan bölgesinin başlangıcındaki Westermarkt durağına getiriyor.

53. De Pijp Mahallesi (Açık Pazarlar)

de pijp

Burası Neresi? Amsterdam’ın en kozmopolit ve hareketli semti De Pijp, 19. yüzyılda Jordaan’da yaşanan nüfus patlamasını hafifletmek için inşa edilmiş. Sokaklarında hep bir insan seli göreceğin De Pijp’in her yıl turist akınına maruz kalmasının sebebi de, Hollanda’nın en ünlü açık hava pazarı olan Albert Cuypmarkt’a ev sahipliği yapması diyebiliriz. Pazarda yiyecek, giysi, mobilya ve pek çok sanatsal eşyayı satın alabilirsin.

Neden Gitmeliyim? Çok kültürlü nüfusuyla geçmişten bugüne kozmopolit bir semt olmayı başarabilen De Pijp’te, yapabileceklerin bir hayli fazla. Amsterdam’ın lüks restoranlarını da burada bulabileceğinden emin olabilirsin! Özellikle otantik Fas ve Türk restoranlarında leziz bir öğle yemeği yemeni tavsiye ederiz. Farklı milletlere ait restoranların yanı sıra Türk, Hint ve İspanyol marketleri de tam da bu lokasyonda yer alıyor.

Gezi anlamında ise Sarphati Parkı, Heineken Müzesi, De Pijp’in olmazsa olmazları içerisinde..

Nasıl Ulaşırım? Tramvay; Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan 16, 24 numaralı hatlar. Rokin ve Vijzelstraat duraklarında inmek zorunda kalırsan De Pijp, 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesindedir.

54. De Negen Straatjes Mahallesi

de negen straatjes sokağı

Burası Neresi? Amsterdam’ın diğer semtlerine göre daha az turist yoğunluğuna sahip mahallesi De Negen Straatjes, yerli halkı daha çok görebileceğin özel tasarım mağazalar ve ilginç sokaklarla dolu bir semt. Modanın kalbinin attığı fotojenik semt; alışveriş merkezleri, özel butikler ve şirin kafeleriyle görenleri kendine hayran bırakan 9 küçük sokaktan oluşuyor ve şehrin en gözde alışveriş bölgesi olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Yerel halkın alışveriş yaptığı, kuaför ve mobilya ihtiyaçlarını karşıladığı bu alışveriş bölgesi diğer semtlere nazaran her türlü alışveriş ihtiyacına yanıt verecek cinsten… Öyle ki ünlü moda markalarına ait dükkanlarda bu konumda yer alıyor.

Mutlaka Uğraman Gereken Caddeler; Berenstraat; Yemek ve alışveriş caddesi. Bu caddede dünyaca ünlü modacı Marlies Dekkers’ın iç çamaşırı butiği oldukça popüler. T’Zwaantje caddenin en popüler kafe/restoranı… Daha pek çok modacıya ait mağazalara da bu caddede ulaşabilirsin. Diğer yandan Amsterdam’a özgü temel gıda ürünleri satan ve haftanın 7 günü hizmet veren Pinguin Markt’ta, alışveriş için uğrayabileceğin noktalardan…

Wolvenstraat; Daha çok erkekler için pek çok butiğin ardı ardına sıralandığı caddede, İtalyan gömlekleri satan bir mağaza var ki halk arasında da oldukça ünlü. Giyim alışverişi yapmak istersen uğraman gereken dükkana ismini veren Bendorff ve Marchesi markası… Diğer yandan bu caddede yerel halkın da sıklıkla ziyaret ettiği kuaför ve güzellik salonları yer alıyor. Öğle yemeği için ise Restaurant Brix’i tercih edebilirsin!

Nasıl Ulaşırım? Dam Meydanı’nda yer alan Kraliyet Sarayı’na, 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır.

55. Museumplein – Im Amsterdam

ı amsterdam

Burası Neresi? Adını etrafındaki müzelerden alan Museumplein (Müze Meydanı), Amsterdam’ın kalbi diyebileceğimiz dünyaca ünlü bir meydan… Rijksmuseum ve dünyanın en iyi konser alan Royal Concertgebouw arasında yer alan müze bölgesi, olağan üstü tarihi yapıları ve müzeleriyle Amsterdam’a gelen tüm turistlerin buluşma noktası olarak bilinir. Büyüklü küçüklü çim alanların, küçük bir göletin ve diğer eğlenceli seçeneklerin varlığından dolayı park benzeri bir görünüme sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Amsterdam’daki neredeyse her büyük gösterinin yapıldığı meydan çevresinde; şehrin en önemli müzeleri olan Rijksmuseum, Van Gogh Museum ve Stedelijk Müzesi yer almaktadır. Meydana adını veren müzelerin dışında, son moda kıyafet mağazaları ve dünyaca ünlü restoranlarında bu konumda bulunması turist kalabalığının bir başka açıklaması olarak sunulabilir.

Meydanın hemen altında araç parkı yapılabilen geniş bir otopark ve süpermarket yer alıyor. Kuzeyinde ise 1900’lü yıllardan kalma pek çok ev mevcut. Otobüsle şehir turuna katılana turistler içinde meydan, otobüs buluşma noktası olarak da kullanılıyor. 1999 yılında yeniden tasarlanan Museumplein artık trafiğe kapalı.

**Museumplein çevresinde mutlaka görmen gereken yerler içerisinde üç önemli müze dışında; Bols House Amsterdam, Vondelpark, Moco Müzesi, Elmas Müzesi geliyor…

Nasıl Ulaşırım? Tramvay; Museumplein (Gabriel Metsustraat) durağı, Tramvay hattı 16, 24; Van Baerstraat (2, 5)

56. Begijnhof

begijnhof

Burası neresi? Burası, birçok turistin bir cazibe merkezinden diğerine koştururken fark edemediği tarihi yürüyüş noktalarından biridir. Şehir içinde sakinliği ile dikkat çeken bölge, eski hofjelerden biridir ve birçok tarihi binaya ev sahipliği yapmaktadır. Başlangıçta sadece Béguinage olan bölgede günümüzde Katolik Houten Huys ve İngiliz Reform Kilisesi kiliselerinin de yeridir.

Béguinage dindar Katolik kadınlar (begijnen) için bir yaşam alanıydı. Geçmişi ise 14. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Buradaki küçük şapel hala ibadete açık bir şekilde hizmet vermektedir. Burada yaşayan son begijnen 1971 yılında vefat ederek buraya gömülmüştür.

Neden gitmeliyim? Eski tarihi evlerin arasında yürüyüşe çıkarak huzur dolu zamanlar geçirebilir, bakımlı yeşil çimlerin ve avluların muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Burayı cazip kılan ahşap evler, 1400’lü yıllardan günümüze kadar değişmeden gelmiştir ve ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.

57. Kalverstraat

Kalverstraat

Burası neresi? Her tatile çıkan için bir miktar alışveriş yapmak terapi özelliği görmektedir. Amsterdam’ın önemli alışveriş caddelerinden biri olan Kalverstraat da Amsterdam’da alışveriş yapmak isteyenler için mutlaka zaman geçirilmesi gereken caddelerden biridir.

Burası sahip olduğu birçok şık butik, galeri, parfümeri, kafe ve restoran ile şehrin en özel caddelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Toplamda 750 metre boyunca uzanan cadde, özellikle hediyelik eşya satın almak isteyenler tarafından Amsterdam’da görülmesi gereken yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Biraz kalabalık bir ortama sahip olsa da, Kalverstraat’ta çok eğlenceli ve unutamayacağınız zamanlar geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

– Doğa İçinde Gezilecek Yerler

58. Vondelpark

vondelpark

Burası Neresi? Amsterdam’ın en büyük şehir parkı Vondelpark… Her yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçiyi ağırlayan park, yalnızca Amsterdam’ın değil Hollanda’nın da en ünlü parkı. Leidseplein’in güneyinde, Rijksmuseum gibi önemli gezi noktalarına yakın bir konumda yer alan Vondelpark, hem yerel halk hem de turistler tarafından sık ziyaret edilen bir yerdir.

1865 yılında dönemin ünlü peyzaj mimarı Jan David Zocher tarafından tasarlanarak, Amsterdam halkı için bir eğlence merkezi olarak açılmış. 1957 yılında ise ücretsiz bir dinlenme noktası olarak Amsterdam halkına bağışlandı. Vonderpark, 45 hektar genişliğindeki yemyeşil bir alanda ünlü bir açık hava tiyatrosu, çok sayıda çocuk oyun alanı ve birbirinden leziz kafe / restoranlarıyla yıllar geçtikçe gelişen bir aktivite merkezi.

Neden Gitmeliyim? Mayıs ve Eylül aylarında ziyaret ediyorsan müzik, tiyatro ve dans gösterileri ile şenlenen meşhur açık hava tiyatrosuna uğramayı ihmal etmemelisin. Park içerisinde bir paten kiralama mağazası ve 70’ten fazla gül çeşidine rastlayabileceğin bir de gül bahçesi yer alıyor. En ünlü restoran ve kafeleri ise Blauwe Theehuis, Cafe Vertigo, Vondelpark3, De Vondeltuin ve Groot Melklhuis…

Nasıl Ulaşırım? Tramvay ile: Merkez İstasyon’dan Leidseplein’de 1, 2, 5 numaralı tramvaylara binebilir. Araba ile: En yakın Otopark / Vondelpark Amsterdam.

59. Flevopark

flevopark

Burası neresi? Flevopark, piknikler için geniş çim alanları, koşu yolları, oyun alanları, büyük bir açık yüzme havuzu, tenis kortu ve barbekü alanları gibi birbirinden güzel imkanları ile çok cazip yeşil alanlardan biridir. Park, Amsterdam Üniversitesi Bilim Parkı’nın hemen yanında bulunmaktadır.

Amsterdam’ın doğusundaki Flevopark, daha çok bilinen Oosterpark ve Vondelpark’tan daha doğal bir ortam sunan oldukça geniş bir alana yayılmış bir parktır. Park içinde birçok yeşil alanlar bulunuyor ve bu yeşil alanlar birçok kuş turu için burasını çok cazip bir yuva yeri haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Koşu yapmak, rahatlamak, piknik yapmak ve oynamak için harika bir yer olan Flevopark, şehrin önemli yeşil alanları arasında bulunmaktadır. Ayrıca macera dolu oyun alanlarında çocukların marangozluk becerilerini geliştirmeleri için materyaller ve odunlar da temin edilmektedir.

  • Adres: Valentijnkade, 1098 XA Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

60. Sarphatipark

sarphatipark

Burası Neresi? Şehrin göbeğinde Albert Cuyp Market’in hemen köşesinde yer alan Sarphatipark, 1870 yılında inşa edilmiş ve ismini dönemin hayırsever Yahudi doktoru Samuel Sarphati’den almış. Birçok merkeze yakınlığı sebebiyle hem yerli halkın hem de turistlerin uğrak noktası olan parkın, Albert Cuyp Market yakınındaki en iyi park olduğu söyleniyor. 10 dönümlük bir alan üzerine kurulu park, De Pijp semtinin de oldukça büyük bir bölümünü kaplamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Parka gelmişken hemen yakınındaki ünlü Boca’s Restaurant’ta leziz bir öğle yemeği yemeyi ihmal etme. Park içerisinde barbekü yapmak yasak ve köpek gezdirme, yalnızca parkın güney çıkış bölümünde yapılıyor. Kuzeybatı bölümünde ise çocuklar için büyük bir oyun alanı yer alıyor. Basketbol, voleybol ve masa tenisi gibi sporların yapılabildiği yemyeşil bir bahçe…

Nasıl Ulaşırım? Otobüs, tramvay ve metro ile ulaşım sağlayabileceğin en yakın duraklar; Amsterdam Ceintuurbaan’a 178 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesi ve Amsterdam Van Woustraat’e 180 metre uzaklıkta, 3 dk yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

  • Adres: Sarphatipark 37I, 1073 CP Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

61. Amsterdamse Bos

amsterdamse bos

Burası neresi? Şehrin eteklerinde yer alan bu yeşil alan, huzur dolu iklimiyle bilinmektedir. Buraya geldiğinizde patika yollarda yürüyüş ve koşu yapabilir ya da dilerseniz yanında bulunan keçi çiftliğini ziyaret edebilirsiniz. Biraz rahatlamak ve kafa dinlemek isteyenler için Amsterdamse Bos, Amsterdam’ın en büyük rekreasyon alanlarından biridir.

Bu ormanlık alan, planlı ve düzenli olarak geliştirilen, bakımı gerçekleştirilen bir alan olduğundan, belirli tesislere ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin macera seven ziyaretçiler için macera parkı mükemmel bir seçenektir. Dilerseniz uzun kanalda kayıkla gezintiye çıkabilir ya da çiftliklerde peynir tadımı yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Amsterdam’ın kucağında, şehirden uzaklaşmadan doğa içinde zaman geçirmek istiyorsanız Amsterdam Bos’u kesinlikle Amsterda gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz. Dilerseniz ormanlık alanın belirlenen kamp alanlarında kamp da yapabilirsiniz. İsteyen ziyaretçiler bölgeyi bisiklet kiralayarak keyifli bir şekilde de gezebilmektedir.

  • Adres: 1182 DB Amstelveen, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

62. Oosterpark

oosterpark

Burası Neresi? Amsterdam’ın doğu kısmında yer alan Oosterpark, alabildiğince yeşillik, dere ve büyük göletlerle dolu muhteşem bir park. Belediye parkı olarak kabul edilen Oosterpark, 1891 yılında Leonard Antonij Springer tarafından tasarlanmış. Parkın merkezinde ve hemen her tarafında İngiliz peyzaj tasarımları ve Hollanda mimarisi ile çevrili geniş ve uzun göller görmek mümkün…

Neden Gitmeliyim? Amsterdam’ın ilk ücretsiz Wi-Fi erişimini sunan parkı olması da onu özel kılıyor. Parkta pek çok anıt ve heykel yer alırken, en popüler anıtı direniş dönemine ait olan olarak biliniyor. Parkın dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri de oldukça geniş bir yabani kuş popülasyonuna sahip olması.

Yürüyüş yolları ve dinlenme çardaklarıyla görenleri kendine hayran bırakan Oosterpark’ı, eğer seyahat dönemine denk gelirse festival dönemlerinde ziyaret etmeni tavsiye ederiz. Burada her yıl Amsterdam Roots Festivali ve Hollanda Direniş yıllarını anma etkinlikleri düzenleniyor.

100 yılı aşkın süredir halkın spor yapmak, dinlenmek ve tanışmak için buluşma noktası olarak kullandığı parka, gelecek yıllarda 6 hektarlık bir alanın daha eklenmesi bekleniyor.  Hemen arkasında ise antropolojik dünya eserlerinin sergilendiği KIT Tropenmuseum yer alıyor.

Nasıl Ulaşırım? Tramvayla: 9, 3. ve 7 numaralı hatlar kullanılarak, Beukenweg durağında inilebilir.

  • Adres: Oosterpark, 1012 AA Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

63. Frankendael Parkı

frankendael parkı

Burası Neresi? Amsterdam’ın en romantik parkı diyebileceğimiz Frakendael, zarif peyzajı, etkileyici köprüleri ile Watergraafsmeer’in sanat ve kültür bahçesi diyebiliriz. Kentin güneydoğusundaki 7 dönümlük bir alan üzerine kurulu park, Nobelweg ve Middenweg caddeleri arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? 17. yüzyıldan kalma parkın iki adet bahçesi bulunuyor. Biri, dönem bahçesi diğeri ise peyzaj bahçesi. Tam orta noktasında ise kültürel etkinliklerin düzenlendiği, Huize Frankendael (Frankendae Evi ) bulunuyor. Ayrıca parkın içerisinde Merkelbach ve De Kas isimli saygın restoranlar da mevcut.

Nasıl ulaşırım? Tramvay: 9 numaralı tramvay hattı ile Frakendael durağında inebilirsin. Otobüs: 41. durak, Hogeweg durağında.

64. Rembrandtpark

rembrandtpark

Burası Neresi? Vondelpark ve Westerpark’a bir alternatif arayışında olanlar için Rembrandt, muhteşem bir gezi noktası. Amsterdam’ı turist döneminde ziyaret ediyorsan ve daha az kalabalık bir dinlenme noktası arıyorsan Remrandt Park senin için biçilmiş kaftan! Biraz huzur ve sakinlik arayışında olanlar için dinlendirici bir öneri.

Neden Gitmeliyim? Çok sayıda kuş popülasyonuna, su oyun alanlarına bir de evcil hayvanat bahçesine ev sahipliği yapıyor. Çocuklara yönelik hayvanat bahçesi Uylenberg, kentin en eski hayvanat bahçesi olarak gösterilir. İçerisinde eşekler, kazlar, keçiler, koyunlar ve midilliler yaşamaktadır.

Diğer Amsterdam parklarına nazaran park içerisinde bazı noktalarda barbekü yapma izni vardır. Köpek gezdirmek için ise belirlenmiş bir kaç nokta yer alır. Parkta köpeklerin nereye ve ne zaman gitmesine izin verildiğine dair işaretler var. Köpeğiniz var ise park boyunca asfalt bir yolda tutmalı, çimlerin üzerinde koşturmamalısınız.

  • Adres: Postjesweg, Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

65. Amstelpark

amstelpark

Burası Neresi? Amstelpark, ziyaretçilerine heyecan verici deneyimler sunan Amsterdam’ın en ilgi çekici gezi noktalarından biri. Muhteşem manzaralar sunan bahçelerinin yanı sıra, çocuklar için çekici aktivite alanları, mini golf bölümleri, restoranları ve barlarıyla ziyaretçilerine keyifli saatler vaat ediyor.

Neden Gitmeliyim? Ailecek ziyaret ediyorsan piknik için de ilgi çekici bir alternatif diyebiliriz. Özellikle çocuklar için parkın içinden geçen tren turları, midilli gezintileri, labirentler ve sığır çiftlikleri görmenizi tavsiye ettiklerimizden.

Parkta keyifli vakit geçirmek için ziyaret etmeniz gereken dönem, Amsterdam’da havanın en iyi olduğu Mayıs- Ağustos ayları… Yine de günlük hava durumuna aldırmayıp, yanınızda hırka getirmenizi tavsiye ederiz.

Park içerisinde iki sergiye sahip bir sanat galerisi de bulunuyor. Glazen Huise ve Orangerie… Yediden yetmişe her yaştan insana hitap eden park, 1972 yılında dünyanın en büyük bahçe fuarı olan De Floriade’ye ev sahipliği yapmış. Küçük bir bilgi; park içerisinde bisiklet kullanımı yasak.

Nasıl ulaşırım? Otobüsle: 62 numaralı otobüslerle Weerdestein durağında inerek ulaşabilirsin.

66. Zaanse Schans (Yel Değirmenleri)

zaanse schans

Burası Neresi? Amsterdam’a gelip de, Hollanda’nın meşhur yel değirmenlerinden birini görmeden dönmek olmaz. Ünlü Dam Meydanı’ndan bir saat mesafede yer alan Zaan bölgesi, 18 ve 19. yüzyıllarda pek çok ürün üretiminde kullanılan yüzlerce yel değirmeni ile ünlü bir sanayi bölgesiymiş. Günümüzde ise bölgenin şirin köy evleri müze, hediyelik eşya ve  atölyeler haline gelmiş. Geri kalan yel değirmenleri ise turizme açılmış. Her yıl 1 milyon turistin ziyaret ettiği bu cazibe merkezi, giriş ücreti ödemeden gezi imkanı sunuyor.

Neden Gitmeliyim? Hollanda’nın dörtte biri su seviyesinin altında. Hollanda topraklarının sadece yarısı da su seviyesinin bir metre üstünde. Yel değirmenleri de hem su seviyesinin altındaki yerlerden suyun dışarı pompalanmasında kullanılıyormuş, hem de göletlerin kurutulup verimli tarlalara çevrilmesine yardımcı oluyormuş. Zaanse Schans’ta yer alan yer değirmenleri de bir bakıma elektrik üretimi için değil de kentin denizle olan imtihanı sebebiyle inşa edilmiş.

Nasıl Ulaşırım? Otobüs ile; 391 numaralı Rnet otobüsü, Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan her 15 dakikada bir Zaanse Schans’a gider. Yolculuk kırk dakika sürer. ( En kolay yol! ). Tren ile; En yakın tren istasyonu Zaandijk – Zaanse Schans’tır. Bu istasyona Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan yerel trenle 17 dakikada ulaşılabilir.

67. Keukenhof Gardens (Lale Bahçeleri)

kuekenhof lale bahçeleri

Burası Neresi? Amsterdam’a çok yakın bir adres olan Kuekenhof Gardens (Lale Bahçeleri), ülkenin simgesi haline gelmiş her renkteki laleleri görebilme imkanı sunuyor. Bahçelerde, 7 milyondan fazla çiçek ilkbaharda çiçek açıyor ve alan büyüleyici bir atmosfere bürünüyor.

Neden Gitmeliyim? Ziyaret eden herkes için eşsiz bir deneyim sunan Kuekenhof Gardens’ta 800 farklı çeşitte lale görebilirsiniz. Bahçe lalelerin çiçek açtığı dönem olan 21 Mart – 10 Mayıs tarihleri arasında açık kalıyor. Her yıl farklı bir temaya adanan çiçek bahçesi, önümüzdeki yıl 71. kez açılacak. Renklerin dünyasında 32 hektarlık bir alanda göletler, restoranlar ve teraslar arasında eşsiz çiçek gösterilerini izlemek için şimdiden yerinizi ayırtın.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam RAI İstasyonu’ndan, 852 numaralı otobüslere binerek. Keukenhof Gardens Tour paketlerinden birini satın alarak, Amsterdam merkezinden 55 dakikalık bir yolculuk sonucu ulaşabiliyorsunuz.

68. Hortus Botanicus

hortus botanicus

Burası neresi? Amsterdam’ın tam kalbinde doğadan muhteşem bir güzellik olan Hortus Botanicus bulunuyor. 1638 senesinde kurulmuş olan Hortus Botanicus, dünyanın eski bahçelerinden biridir ve Amsterdam gezi planı içine mutlaka dahil etmeniz gereken bir güzelliktir.

Bahçe ilk olarak eczacılar ve doktorlar için mütevazı bir şifa bahçesi olarak kurulmuştur. Bugün ise burası nadir bitki ve ağaçlara, egzotik çiçeklere ve farklı tropik bölgeleri kapsayan geniş bir seraya sahiptir. Bahçenin içinde öne çıkan şeyler arasında bulunan 17. yüzyıldan kalma altıgen formda bir tarihi köşk oldukça dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Park içindeki bahçeler birçok nadir bitki ve ağaçlara ev sahipliği yaptığı içinde, bitki meraklıları için burası tam bir ziyafet niteliği taşımaktadır. Bahçede daha uzun süre oyalanmak isteyenler için ise tesis bünyesinde bulunan kafeye uğramalarını tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 625 9021
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazar ve Perşembe günleri 10.00-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*BİSİKLET KİRALAMA

Amsterdam’ın bisiklet kiralama şirketi Mac Bike… Haftanın 7 günü, 09:00-22:00 saatleri arasında şehrin başta ana noktaları olmak üzere pek çok bölgesinde bulabileceğiniz mağazalardan kiralama yapabilirsin. Kiralanan turist bisikletleri genellikle kırmızı renkli ve kiralama öncesi depozito ödemesi zorunlu. Pasaport veya kimliğin orijinalini bırakma şartı da var.

Hırsızlık ve hasara karşı saat başı belirli bir ücret ödeyerek, bisikletini sigortalatmayı unutma! Sigorta yoksa bisikletin toplam ücretini ödemek zorunda kalabilirsin.

Ucuz bisiklet kiralama düşüncesindeysen, ayak frenli bisikletler şehirde en ucuz turlayabileceğin bisikletlerden. Günlük kiralamalar için belirli bir ücret ödeme yapman yeterli olacaktır. El frenli bisikletler ne yazık ki biraz daha pahalı!

– Eğlenceli Yerler

69. Coffe Shop’s

coffe shop's

Burası Neresi? Avrupa’nın en keyifli kahve dükkanları hiç şüphesiz ki Amsterdam’dakiler… Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bu dükkanlarda birbirinden lezzetli kahveler, çok çeşitli sigaralar, otlu şekerler ve magic cake ( sihirli mantar) satışları yapılıyor. Eskiden yok satan sihirli mantar isimli keklerin satışı yasaklanmış. 250’yi aşkın sayıda CoffeShop’s bulunan kentte, kafelerin çoğunluğu Red Light Bölgesi’nde yer alır.

Neden Gitmeliyim? Her bir kafede ayrı bir dekorasyon ve atmosfer bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu noktalarda televizyon izlemek, santranç ve kart oyunları oynamak gibi eğlendirici aktiviteler de zaman ayırabilirsiniz. CoffeShop’sa girebilmeniz için 18 yaşından büyük olmanız pasaport ve kimliğinizi yanınızda taşımanız gerekir. Diğer yandan aynı kahve dükkanına günde iki kezden fazla girmeniz yasaktır. Günde en fazla 5 gram esrar satın alınabilir. Kahve dükkanlarında alkol ve sert uyuşturucu kullanımı ise kesinlikle yasaktır.

En Ünlü 14 CoffeShop’s Önerisi; Barney’s Coffeeshop, Dampkring, Boerejongens, Green House Centrum, Amnesia, The Stud, Bluebird, Grey Area, Abraxas, The Bulldog, Baba, Siberie, Kadinsky, 420 Cafe, Dolphins, Mellow Yellow…

Esrar kullanımı yasal mı? Hollanda’da esrar kullanımın yasal olduğu herkes tarafından konuşulan bir bilgi. 1976 yılına kadar yasal olan esrar kullanımı, bu tarihten sonra yasaklandı. Yeni yasaya göre Coffe Shop’s dışında ülkenin hiçbir sokağında esrar kullanımı ve tedarik edilmesi yasak. Turistlerin bu konuda iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Aksi halde polisin tutuklama hakkı bulunuyor.

70. Wondr Experience

Wondr Experience

Burası neresi? Wondr deneyimi, çocuk olmanın bütün eğlencesini yepyeni bir boyuta taşıyabileceğiniz muhteşem bir eğlence noktasıdır. Burası dev bir top havuzu, marshmallow havuzu, içinden geçen orman ve karaoke kabinleri ile burası yetişkinler için muhteşem bir oyun alanıdır. Merkezdeki bu etkileyici 15 alan, Amsterdam’ın en yaratıcı isimleri tarafından insanların içlerindeki çocuğu ortaya çıkarabilmeleri için tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Wondr Experience, Amsterdam’daki yetişkinlere yönelik ilk sanatsal oyun alanı olması nedeniyle Amsterdam’daki yetişkinlerin gidebileceği keyifli ve eğlenceli yerlerden biridir. Siz de bir yetişkin olarak içinizdeki çocuğu ortaya çıkarmak istiyorsanız 1200 m²’ye yayılmış bu muhteşem eğlence alanlarını değerlendirebilirsiniz.

  • Adres: Meeuwenlaan 88, 1021 JK Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 85 888 0261
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

71. Rozentheater

rozen theater
Görsel Kaynak: Mekanoo

Burası neresi? Rozentheater, Amsterdam’ın ailecek gidilebilecek en iyi eğlence mekanları arasında bulunmaktadır. Salon, çok çeşitli eğlence şovlarına ev sahipliği yapan kültürel anlamda etkin noktalardan biridir. Geçmişi 1913 yılına kadar uzanan tiyatro salonu, komedi gösterileri, dans gösterileri ve sihir gösterilerinin yanı sıra kaçış odası deneyimleri ve nostaljik bir bar tecrübesi de sunmaktadır.

Binadaki ana tiyatro salonu 330 ziyaretçiye kadar ağırlayabilmektedir. Diğer tiyatro salonları ise daha az kişiye ev sahipliği yapabilmektedir. Üst katta bulunan tiyatro salonu 100, çatı katındaki salon ise sadece 35 kişiyi alabilmektedir ve bu salonlar daha butik gösteriler için değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Üç adet tiyatro salonu ve diğer keyifli deneyimleri ile Rozentheater, sevdiklerinizle muhteşem bir eğlenceyi deneyimlemenize olanak tanımaktadır. Özellikle binadaki nostaljik bar farklı bir deneyim sunmaktadır. 1913 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden yüksek tavanlı ve yüksek pencereli bu bar, aynı anda 200 kişiye hizmet verebilmektedir.

72. This is Holland

this is holland
Görsel Kaynak: iamsterdam.com

Burası neresi? Burası, ziyaretçilerin başkent Amsterdam’dan ayrılmadan Hollanda’nın bütün manzaralarını seyretmesine olanak sağlayan eğlence merkezlerinden biridir. Bu cazibe merkezine gelen ziyaretçiler, Hollanda genelinde gerçekleştirilen bir uçuşu simüle ederek 9 dakikalık 5D uçuş deneyimini yaşayarak ülke üzerindeki birçok noktayı görebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerçekleştirilen bu uçuş simülasyonu sayesinde ülkenin kökenlerini, kültürünü ve coğrafyasını eğlenerek ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

  • Adres: Overhoeksplein 51, 1031 KS Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 215 3008
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

73. VR GameHouse Amsterdam

vr gamehouse

Burası Neresi? Amsterdam’da eğlence dolu birkaç saat için tartışmasız uğranılması gereken yer VR-GameHouse… 2017 yılının başlarında Chris ve Gosia tarafından kurulan VR Gamehouse,  kent merkezinde yer alan sanal gerçeklik deneyimi sunan ilk oyun evi. Sanal gerçekliği deneyimlemek ve farklı onlarca çeşit oyun oynamak için yerel halkın da sıklıkla ziyaret ettiği VR GameHouse, 2 yarış simülatörü, 2 kişilik arcade kabini ve 4 kişilik oyun alanlarıyla heyecan dolu saatler vaat ediyor.

Neden Gitmeliyim? Hem tekli hem de çok oyunculu deneyim sunan 40’tan fazla oyun var. 7 yaş üzeri ziyaretçilerin girebileceği oyun evinde bronz ve altın paketlerden birini satın alarak oyunların tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

İki şubesi bulunuyor.

  • VR Oyun Evi Şehir Merkezi: Warmoesstraat 155, Amsterdam Centrum
  • VR Oyun Evi Arenası: Gyroscoopweg 102 Amsterdam Batı (Sloterdijk)

Her gün 11.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

74. Holland Casino

casino amsterdam

Burası Neresi? 1976 yılından bu yana hizmet veren Holland Casino, Amsterdam’ın merkezindeki eğlence merkezlerinden biri. Amsterdam’da toplamda 14 lokasyonda yer alan kumarhaneler, şans oyunlarının yanı sıra Black Jack, Punto Banco, American Roulette ve Poker gibi heyecan verici masa oyunlarına da ev sahipliği yapar.

Neden Gitmeliyim? Leideplein’e, müzelere ve kanallara yakın olan Amsterdam eğlence bölgesinde yer alan kumarhane, eğlence geceleri, gece kulüpleri ve We Are High Holler ile heyecan verici bir gece vaat ediyor.

  • Adres: Max Euweplein 62, 1017 MB Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 88 090 0500
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-03.00
  • Yol tarifi al >

75. The Amsterdam Dungeon

the amstedam dungeon

Burası Neresi? Kentin en korkutucu ve heyecan verici yerinde eğlence dolu birkaç saate ne dersin? Türkçesi Amsterdam Zindanı olan The Amsterdam Dungeon, eski bir kiliseden çevrilmiş.  Profesonel oyuncuların sizleri Amsterdam’ın karanlık geçmişinde bir yolculuğa çıkardığını hayal edin. Aynalı salonları, karmaşık bir labirent, işkence odaları ile yalnızca şovu görmeyecek aynı zamanda onun bir parçası olacaksın.

Neden Gitmeliyim? 11 farklı gösteri ve 9 profesyonel oyuncunun eşlik ettiği korku evinde göreceğiniz pek çok karanlık oyun var. Birincisi labirentten çıkış yolunu bulmak, ikincisi cadının yakılışına şahit olmak, üçüncüsü işkence görmüş bir kadın hayaletiyle karşılaşmak ve daha pek çok oyun.

10 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmeyen korku evine 13 yaş altı çocuklar bir yetişkin eşliğinde alınabiliyor. Zindanda yürürken ses, koku ve ışık efektleri harika düzenlenmiş giden tüm ziyaretçilerin tam not vermesi de bu sebepten olsa gerek. Şehrin 500 yıllık karanlık tarihini hayata geçirme amaçlı açılan Amsterdam Dugeon’u ziyaret etmeni tavsiye ederiz.

Nasıl Ulaşırım? Tramvay ile; 4, 9, 16, 24, 25 numaralı hatlar / Dur Rokin Durağı.

  • Adres: The Amsterdam Dungeon, Rokin 78, 1012 KW Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 530 8500
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-18.00, Cumartesi 11.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

76. ICE* Amsterdam

ıce amsterdam

Burası Neresi? Amsterdam’ı kışın ziyaret etmeyi düşünüyorsan bu keyifli kış eğlencesine mutlaka katılmalısın! Amsterdam’ın kalbinde Museumplein’de eşsiz bir buz pateni deneyimi sunan ICE* Amsterdam, Hollanda’da gelenekselleşmiş bir kış aktivitesi. Rijksmuseum’un hemen önünde Vondelpark’ın yanında yer alan büyük buz pateni pistine rezervasyonla giriliyor.

Neden Gitmeliyim? Dilerseniz burada paten dersleri de alabiliyorsunuz. Piste ait Ice Bar’da içecekler oldukça ucuz. Rezervasyon yaptırdıktan sonra 45 dakikalık bir deneyim için piste girebiliyorsunuz. Ancak yoğun saatlerde kalabalık epey arttığından biraz sıkışık bir alanda kalmanız olası. Kişi başı 13€ ödeyerek bu eğlenceli aktiviteye katılabilirsiniz.

77. Flower Market

flower market

Burası Neresi? Amsterdam’ın en renkli gezi noktası Flower Market… Singel Kanalı’nın bir bölümü olan küçük şirin dükkanların yüzen mavnaların içinde yer aldığı bu oldukça büyük pazara her gün kırsak kesimlerden tekneyle tazecik renkli çiçekler getirilir. Pazarın tarihi ise 1862 yılına kadar uzanıyor. Her renkte laleleri bulabileceğiniz pazarda evde ekilen lale soğanlarından satın alabilirsiniz. Hollanda’nın simgesi lalelerden çokça göreceğiniz pazarda onlarca çeşit ev bitkisi ve tohuma da rastlayacaksınız (Nergis, kardelen, karanfil, menekşe ve orkideler yalnızca bazıları…).

Neden Gitmeliyim? Laleler bundan tam 400 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından ithal edildiklerinde Hollanda’nın da simgesi haline gelmiş. Ayrıca Flower Market içerisindeki bazı dükkanlarda ucuz fiyatlı hediyelik eşyalar ve ünlü mü ünlü Hollanda peynirlerini çokça göreceğinizden emin olabilirsiniz. Kış aylarında ziyaret ediyorsanız Noel ağaçları ve süslerini de bulabilmeniz mümkün.

  • Adres: Singel 492B, 1017 AW Amsterdam, Hollanda
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00, Pazar günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

78. Blijburg aan Zee

blijburg aan zee

Burası neresi? Amsterdam şehir merkezinden 79 kilometre uzaklıkta bulunan bu plaj, şehirdeki otantik bir buluşma noktasıdır. Haft sonu kahvaltıları, çocuklar için birbirinden keyifli etkinlikler, DJ performansları ve canlı müzik grupları buradaki en popüler etkinliklerden yalnızca birkaçıdır.

Masmavi denizi ve kumlu plajı ile Amsterdam’ın gerçek şehir plajı olan Blijburg aan Zee, toplamda 250 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde dikdörtgen bir alana yayılmış durumdadır. Bölgedeki rüzgarlı ortam, ziyaretçilerin rüzgar sörfünü deneyimlemelerine de olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehrin karmaşasından gençleştirici bir kaçış arıyorsanız burası tam size göre olabilir. Buradaki etkinlikler arasından size uygun bir şeyler mutlaka bulabilirsiniz. Ziyaretçiler plajın en hareketli zamanlarını yakalamak için buraya Haziran ile Eylül ayları arasında gelebilirler. Bölgedeki yemek seçenekleri de oldukça özeldir ve vejeteryan menüleri bulmak mümkün olmaktadır. Geceleri kamp ateşlerinin arasında dolanabilir ve sık sık düzenlenen partilerden birine katılarak unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz.

– Çocuklarla Gezilecek Yerler

79. Madame Tussauds Amsterdam

madame tussauds amsterdam

Burası Neresi? Amsterdam’da çocuklarla birlikte eğlenceli ve etkileşimli birkaç saat için Madame Tussauds olmazsa olmazlardan. Dünyaca ünlü film yıldızları, şarkıcılar, futbolcular ve daha pek çok ünlü sima ile buluşacağınız bu eğlenceli müzede yer alan balmumu figürleri yediden yetmişe herkese keyif veren nüanslarla dolu.

Neden Gitmeliyim? Lady Gaga ile sahnede şarkı söylemek, Einstein ile IQ’nuzu test etmek, Doutzen Kroez ile podyuma çıkmak ve daha nicesi… Müze içerisinde muhteşem balmumu heykellerinin yanı sıra bir de interaktif sanat sergisi yer alıyor.

Yeni açılan IamArt sergisi dünyaca ünlü sanatçılar Piet Mondriaan, Van Gogh, Rembrandt van Rijn gibi Hollandalı usta sanatçların baş yapıtlarına girmenizi sağlıyor. Galeride yer alan Herman Brood stüdyosunda çocuklarınızla birlikte kendi sanat eserinizi yaratmanın keyfi ise paha biçilemez!

  • Adres: Dam 20, 1012 NP Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 522 1010
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

80. Amstel Çiftlik

amstelpark hayvan çiftliği

Burası Neresi? Amstelpark yetişkinler için dinlendirici bir atmosfer sunarken çocuklar için heyecan verici deneyimler sunan bir eğlence noktası…  Park içerisinde MidgetGolf Amstelpark , Amstel treni , De Amsteldieren şehir çiftliği ve büyük oyun alanı Het Bastion gibi çeşitli eğlence seçenekleri bulunuyor. Şehir çiftliği olarak bilinen bölüm ise 2010 yılında tamamen yenilenmiş.

Neden Gitmeliyim? Domuz ve tavşanlarla dolu çiftlikte yer alan tavuk, keçi ve midilliler çocukların dikkatini çeken şirin hayvanlar arasında. Her Çarşamba saat 12:00’dan sonra çocuklar hayvanlara sarılarak fotoğraf çektirme şansı elde edebilir.

81. Amsterdam Oyuncak Müzesi (Amsterdam Toy Museum)

amsterdam toy museum
Görsel Kaynak: the amsterdam toy museum

Burası neresi? 20. yüzyıl oyuncaklarından oluşan kişisel bir oyuncak koleksiyonuyla dolu Oyuncak Müzesi, ABD’den Amsterdam’a getirilmiş olan oyuncakları görme fırsatı sunmaktadır. Müze, özel bir koleksiyoncunun hayalini gerçekleştirmesini sağlamıştır.

Müze içinde duvardan duvara birbirinden güzel ve nadir oyuncaklardan oluşan koleksiyon görülebilmektedir. 600’den fazla Barbie bebeğin bulunduğu müzede, lego ve tren setleri eşliğinde ziyaretçiler unutulmaz zamanlar geçirebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze başta çocuklar olmak üzere, oyuncakların arkasındaki hikayelerle ilgilenen yetişkinler de dahil her ziyaretçi için Amsterdam’ın ilgi çekici yerlerinden biridir. Müzenin Dam Meydanı’ndan sadece 3 dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde olması da burayı ziyaret etmeyi zorunluluk haline getirmektedir.

82. Nemo Bilim Müzesi

nemo bilim müzesi

Burası Neresi? Amsterdam’ın en ünlü binalarından birinde yer alan Nemo Bilim Müzesi, popüler bir bilim ve teknoloji müzesidir. Çocuklarınızla birlikte heyecan dolu bir deneyim yaşayabileceğiniz müzede, Amsterdam’ın zengin denizcilik tarihini detaylarıyla tanıma şansı elde edeceksiniz. 1997 yılında açılan müze Limandaki görünümüyle ilk bakışta bir gemiyi andırıyor. Bu görüntü Renzo Piano tarafından tasarlanmış. Müze 4 katlı ve içerisinde pek çok uygulamalı ekipmanın yer aldığı bir dizi büyüleyici bilim temalı sergiye sahip.

Neden Gitmeliyim? Sürekli güncellenen sergiler, tiyatro gösterileri, filmler, atölye çalışmaları ve daha pek çok gösteriyle dolu olan müzede, çocuklarınızla birlikte Nemo Laboratuvarı’nda kimya deneyleri yapmak oldukça eğlenceli gelecek. NEMO Müzesi’nin farklı mimarisi beğeni toplarken, eğimli çatısı üzerinde bir muhteşem bir teras yer alır. Müzeyi gezdikten sonra bu teras kafede muhteşem şehir manzarasını izleyerek bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, 15 dk yürüme mesafesi. 22 numaralı otobüs ile (Muiderpoortstation) Kadijksplein’i durağında inebilirsin.

  • Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 531 3233
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

83. Jump Square

jump square

Burası Neresi? Amsterdam’da çocukla gezilecek yerler arasında bir popüler adres de Jump Square… Eğlencenin doruklarına ulaşacağınız trambolin parkı dünyanın en iyi parklarından biri. Bir kez gidenlerin müdavimi olduğu park, çocuklar için eğlenceli bir alan olmasının yanı sıra yetişkinler için de  müthiş bir yağ yakma ve spor alanı olarak rağbet görüyor.

Yalnız 7 yaş altı çocukları yanında bir yetişkin olmadan trambolin alanına girmesi yasak. Parka grup girişlerinde 10 kişilik bir rezervasyon yaptırıyorsanız 1 kişinin ücretsiz giriş hakkı var.

  • Adres: huisnummer 29, 1096 BD Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 261 8356
  • Ziyaret saatleri: Değişken saatler için burayı inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

 84. Artis Royal Zoo

artis hayvanat bahçesi

Burası Neresi? Hollanda’nın en eski hayvanat bahçesi olarak kayıtlara geçen Artis Kraliyet Hayvanat Bahçesi, çocukla gezilecek yerler içerisinde en heyecan verici deneyimlerden biri. 1838 yılında kurulan Artis, kent merkezine yakın bir konumda inşa edildi. 750’den fazla hayvan türüne ve 300’den fazla ağaç ve bitki türüne ev sahipliği yapan bahçede 19. yüzyıldan kalma anıtsal yapılarda sizleri bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında açan çiçekler bahçeyi daha da dikkat çekici bir hale getirir. Bugün hayvanat bahçesinde filler, maymunlar, yılanlar, su samurları, zürafalar, deniz aslanları ve yabani kuşları görebilmeniz mümkün. 2014 yılında ise Artis’e bağlı Micropia Müzesi kapılarını araladı. Dünyayı mikroskobik düzeyde gösteren ilk müze olan Micropia biletleri genellikle hayvanat bahçesi biletleriyle birlikte satın alınıyor. Çocukların da ilgisini çeken bu müzeyi hayvanat bahçesi gezinizden sonra ailecek ziyaret edebilirsiniz.

Nasıl Ulaşırım? Otobüs ile ulaşım için 22, 48 numaralı hatları tercih edin. Metro ile ulaşımda 54. durakta inmeniz gerekmektedir.

  • Adres: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam, Hollanda
  • Telefon: +31 20 523 3670
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

85. Hoge Veluwe Milli Parkı

hoge veluwe

Burası Neresi? Hollanda’nın en popüler çocukla gezilecek yerlerinden biri olan Hoge Veluwe Milli Parkı, Arnhem’in 8 kilometre kuzeyinde 13.750 dönümlük bir arazi üzerinde yer alır. Ülkenin en önemli milli parklarından biri olarak olarak gösterilen Hoge Veluwe, tabiat koruma alanı içerisindedir. 1909-1923 yılları arasında bir avlanma parkı olarak inşa edilmiş, günümüzde ise ülkenin en büyük tabiat koruma alanı olarak; geyik, yaban domuzu ve daha pek çok yabani hayvana ev sahipliği yapar.

Neden Gitmeliyim? Kuşlar için de oldukça önemli bir sığınak olan milli park, kuş gözlemcileri içinde sık ziyaret edilen duraklardan biri. Park içerisinde yapılan popüler aktiviteler içerisinde doğa yürüyüşleri, bisiklet kullanımı, geliyor. Aynı zamanda parkın çok yakınında önemli bir sanat galerisi Kröller-Müller Müzesi’ne ve heykel bahçesine ev sahipliği yapar.

Nasıl Ulaşırım? Otobüsle :Otobüsler düzenli olarak Apeldoorn tren istasyonundan hareket eder (Otoban 108’den Hoenderloo’ya; Otoban 106’dan Otterlo’ya). Otobüsler, ziyaretçi merkezinin ve Kröller-Müller Müzesi’nin yakınındaki parkta durur..

86. Efteling Parkı

efteling park
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Avrupa’daki en çok bilinen tema parklarından biri olan Efteling Parkı, ilk olarak 1952 yılında açılmıştır ve sadece yaz aylarında ziyaret edilebilmekteydi. 2010 yılından itibaren ise park, kış temasıyla kış aylarında da ziyaret edilmeye başlamıştır. Hollanda’nın kalbinde bulunan parka Amsterdam’dan 1 saatlik bir yolculukla ulaşmak mümkün olmaktadır.

Parkta temalı bir otel ve tatil parklarının yanı sıra, bir tiyatro ve çok sayıda oyuncak da bulunmaktadır. Sunduğu imkanlar nedeniyle parka, 1971 senesinde, Avrupa turizm endüstrisinin en yüksek ödülü olarak kabul edilen Pomme d’Or ödülünü kazanmıştır.

Neden gitmeliyim? Eski Hollanda peri masallarından esinlenilen modeller sayesinde etkileyici bir yer olan Efteling Parkı, Amsterdam’dan kısa bir süre içinde ulaşılarak gidilebilecek bir noktadır. Hollanda’nın en büyük eğlence parkını merak ediyorsanız Efteling Parkı’nı mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel, Hollanda
  • Telefon: +31 416 537 777
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

– Amsterdam Gece Hayati

87. Rembrandtplein

rembrandtplein

Burası Neresi? Amsterdam’ın en eğlenceli ve işlek meydanlarından biri Rembrandtplein… Gece hayatı dendi mi kentte mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında gösteriliyor. Amsterdam’ın en iyi gece kulüpleri ve barların sıralandığı Rembrandtplein, gece gezisi için ziyaret edilesi yerlerden. Dans kulüpleri, barlar ve daha pek çok müzikli mekanların sıralandığı bölgede Amsterdam’ın en eski tiyatroları ve meşhur restoranları da yer alır.

Neden Gitmeliyim? Amsterdam’ın en ünlü eğlence alanlarına, özellikle de Red Light District ve Leidseplein’e ek olarak şehirdeki gece hayatının sıcak noktalarından biri haline gelmiştir. Özellikle akşam saatlerinde hareketlenen meydanda 20. yüzyılın başlarında oldukça ünlü olan Schiller ve De Kroon kafeleri, hala aynı popülerliğini korur bir şekilde hizmet vermektedir.

Meydanda yer alan en ünlü gece eğlence merkezleri;Escape, Studio 80, Club Smokey, Club Air, Feestcafe Woody, St. James’s Gate Irish-Pub…

Nasıl Ulaşırım? Tramvay ile; 4, 9, 14 numaralı tramvay hatları / Rembrandt Durağı

88. Leidseplein

leidseplein

Burası Neresi? Rembrandt ve Leidseplein meydanı Amsterdam’ın ana eğlence noktalarıdır. Leidseplein harika bir gece geçirmek için pek çok seçenek sunar. Sinemalar, diskolar, tiyatrolar ve kumarhanelerin yer aldığı meydan tüm mekanların yakınlığı sebebiyle yürüyerek kolaylıkla gezilebilir. Bir akşamınızı yemek ve kulüple taçlandırmak istiyorsan mutlaka uğramalısın.

Neden Gitmeliyim? Hollanda’nın en ünlü kahve dükkanı The Bulldog’a ev sahipliği yapan meydan üzerinde, müzik tapınağı olarak bilinen De Melkweg’de yer alır. Yaz aylarında teras barlarında kendinize leziz bir içki sipariş edebilirsiniz. Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Stadsschouwburg Tiyatrosu’da bu konumda yer almaktadır.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan 1, 2 veya 5 numaralı tramvayları / Leidseplein durağı

– Amsterdam Yakınındaki Gezilecek Yerler

89. Delft

delft

Burası Neresi? Rotterdam ve Lahey arasında yer alan Delft şehri, Amsterdam’a yakın gezi noktalarından biri. Hollanda’nın en büyük ve en eski üniversitesine sahip kraliyet şehrinde birbirinden etkileyici müzeler, tarihi köprüler ve kanallar sizleri bekliyor. Ünlü Hollandalı ressam Vermeer’in memleketi olan Delft’te sanatçının en ünlü tablosu ‘’İnci Küpeli Kız’’ resmi sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Şehirde mutlaka görmen gereken müzeler ise şöyle; Museum Het Prinsenhof (Municipal Museum), Botanical Garden of TU Delft, Legermuseum, Museum Lambert van Meerten, Museum Nusantara, Science Center Delft.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan 45 dakikalık bir tren yolculuğu ile Delft şehrine ulaşım sağlayabilirsin.

90. Lahey 

den haag

Burası Neresi? Amsterdam’dan 45 dakikalık bir tren yolculuğu yaparak ulaşabileceğiniz Lahey şehri, Hollanda’nın batı kıyısında yer alır. Küçük bir yaz kaçamağı için 11 kilometrelik uzun bir plaja sahip şehir, Rotterdam-Lahey Havalimanı’na da 30 kilometreden daha az bir mesafede bulunur. Hollanda’nın sanat ve kültür şehri her mevsim güneşi görebileceğiniz, sahilde yürüyüş yapabileceğiniz ve kültür turunu yapabileceğiniz müzelere sahip.

Neden Gitmeliyim? Görkemli plajları ve parklarının yanı sıra keyifli festivaller, tiyatro ve dans etkinliklerine de ev sahipliği yapan şehirde yer alan Plein Meydanı ve Supeyin Meydanı’nın diğer tarafında yer alan Yeni Kilise mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Görebileceğin yerler; Mathematical Museum, gotik hükümet binası Binnenhof, Madurodam Parkı, İnci Küpeli Kız tablosunu görebileceğiniz Mauritshuis Müzesi ve Luwman Müzesi geliyor.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan binebileceğiniz tren çeşitleri:  THALYS (THY) / InterCity (IC) / InterCity Brussels (IC B) / Sprinter (SPR).  Yolculuk 45-50 dk arası sürecektir.

91. Leiden ve Utrecht

leiden urtecht

Burası Neresi? Hollanda’nın en eski yerleşim yerleri Leiden ve Utrecht… İki ayrı şehirde turistler tarafından Amsterdam’da alternatif gezi noktaları olarak belirlenmiş.Kanalların çevrelediği güzel ortaçağ meydanlarına sahip kasabalar da eski yapılar bar ve kafelere dönüştürülmüş. Leiden, ülkenin en eski üniversitesine ve pek çok seçkin müzeye sahip olduğundan ‘’Hollanda’nın Oxford’u’ olarak anılıyor. Amsterdam Schipol Havalimanı’na ise sadece 25 dakika mesafede.

Neden Gitmeliyim? Utrecht’i diğer yerleşim yerlerinden ayıran ise gotik yapıları ve ilgi çekici müzeleri. Dom Tower ve Canals Area şehrin en iyi gezi noktaları. Museum Speelklok ve Railway Museum’da görmeniz gereken yerler arasında…

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, Leiden trenlerine binebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 35 dakika sürmektedir. 1. Sınıf tren biletleri 19.20€ – 31.68€ arasında değişmektedir.

92. Haarlem

Haarlem

Burası neresi? Amsterdam çevresinde görülebilecek yerler arıyorsanız sadece 20 dakika uzaklıkta bulunan Haarlem’i kesinlikle çok seveceksiniz. Burası oldukça popüler bir ziyaret noktasıdır ve özellikle yoğun sezonda hayli kalabalık olmaktadır. Burası Amsterdam kadar güzel bir şehir olmasına rağmen Amsterdam’dan daha az popüler bir gezi noktasıdır.

Neden gitmeliyim? Haarlem, özellikle 17. ve 18. yüzyıldan kalma etkileyici mimarisi ile dikkat çekmektedir. Şehirde büyüleyici sanat ve doğa tarihi müzeleri ve hatta Mozart’ın çaldığı 600 yıllık muhteşem katedrali ile kesinlikle görmeye değer bir şehirdir. Şehrin muhteşem manzarasına sahip bir çatı barı olan deDakkas ise şehrin en sevilen yerlerinin başında gelmektedir.

93. Waterland

waterland

Burası Neresi? Amsterdam’a yakın bir mesafede yer alan Waterland bölgesi, tarihi balıkçı köyleri ve kırsal alanlarla dolu cennetten bir köşe adeta. Amsterdam çevresine günü birlik keyifli bir gezi yapmak istersen merkez istasyondan kalkan EBS otobüslerine binerek, bölgeye kolayca ulaşım sağlayabilirsin.

Neden Gitmeliyim? Burada Hollanda’nın işçi sınıfının köklerinin oluştuğu yer alan muhteşem bir balıkçı köyü olan Volendam’ı, 12. yüzyıldan kalma yapılarıyla büyüleyen Edam kasabasını, yeşil ahşap evleriyle ünlü balıkçı köyü Marken’i ve Altın Çağ’da dönemin en önemli ticaret limanına sahip bir liman köyü olan Monnickendam’ı ziyaret etmeni tavsiye ederiz.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, Waterland’a ulaşmanın en kolay yolu otobüs ile ulaşım. Bölgenin yerel otobüs şirketi EBS ve R-net markalı otobüsler bölge genelinde günlük düzenli seferler yürütmektedir.

Otobüsler içerisinde ücretsiz Wİ-Fİ erişimi de bulunmaktadır. EBS otobüsleri Waterland’daki tüm köyleri ve ana durakları kapsamaktadır. Yetişkin için bir bilet ücreti 10€ iken, 4-11 yaş arası çocuk biletleri 3€ karşılığında satın alınılabilir.

94. Volendam-Edam

volendam

Volendam; İşçi sınıfının köklerinin yer aldığı geleneksel bir balıkçı köyü. Görülmeye değer ilginç bir konumda yer alan köy, Ijsselmeer’e bakan harika manzaralar sunan liman bölgesinde yer alır. Şirin kafe/barları, peynir dükkanları ve Hollanda’nın yöresel lezzeti ringa balığı ile meşhur köyde muhteşem fotoğraflar çekilebilmek için Hollanda’ya özgü geleneksel kıyafetlerin yer aldığı kostüm dükkanları da bulunuyor. Volendam Museum ve Mondial Museum’da köyün görülmeye değer iki kültür noktası.

Edam; 12. yüzyıldan kalma elit bir kasaba olan Edam, Volendam’a yakın bir mesafede, Ye Nehri üzerinde yer alır. Geçmişte gemi yapımı ve tüccar ticareti ile adını tüm Hollanda’ya duyuran kasabanın arka sokaklarını keşfetmek eşsiz bir deneyim olacaktır.

Damplein Meydanı’nda yer alan 18. Yüzyıldan kalma ihtişamlı Belediye Binası’nın mimarisi ise görenleri etkisi altına alıyor.  Hollanda’nın simgesi haline gelen dünyaca ünlü peynir de ismini bu kasabadan alıyor. Jan van Nieuwenhuizen Meydanı’ndaki geleneksel peynir pazarında leziz peynirlerin tadına bakabilir, sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

Nasıl Ulaşırım? Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, Volendam ve Edam’a  ulaşmanın en kolay yolu otobüs ile ulaşım. Bölgenin yerel otobüs şirketi EBS ve R-net markalı otobüsler bölge genelinde günlük düzenli seferler yürütmektedir.

*TRENLE GİDEBİLECEĞİNİZ AVRUPA ŞEHİRLERİ

95. Paris’e Hızlı Tren ile Ulaşım

paris

Burası Neresi? Avrupa başkentlerinin en güzeli, Fransa romantik şehri Paris, Amsterdam’a bu kadar yakınken ziyaret etmek neden zor olsun? Amsterdam gezinin sonuna doğru yaklaşırken bir çılgınlık yapıp Paris’i de görebilirsin. Amsterdam’dan tren ile  Paris’e seyahat etmek yalnızca 3 saat 20 dakika sürüyor. Amsterdam’ın güney batısında kalan Paris’in şehre olan mesafesi toplamda 425 kilometre civarı.

Neden Gitmeliyim? İki şehir arası seyahatin en hesaplı ve kolay yolu ise Amsterdam Paris Tren ile  Günlük 14 sefer düzenleyen Thalys tren güzergahı içerisinde Schipol Havalimanı, Rotterdam, Anvers, Brüksel Zuid/ Midi yer alır. Diğer trenlere nazaran birinci sınıf biletler ve diğer biletler arasında çok büyük fiyat farklılıkları olmamakla birlikte, first class seyahatlerde yemek ve içecek servisi tatmin edicidir.

Ucuza getirmenin yolu; demir yolu geçiş biletleriniz varsa (örneğin; Interrail veya Eurail), bunların yalnızca ek bir rezervasyon ücreti ile Thalys seyahatinde geçerli olduğunu unutmayın. Şuanda ek ödemeler 15€ – 35€ arasında değişiyor.

96. Belçika’ya Hızlı Tren ile Ulaşım

belçika

Neden Gitmeliyim? Avrupa’nın en iyi şehirlerinden bir diğeri de elbette ki Brüksel… Çikolata, waffle ve bira ile baş başa bir gün geçirmek, Brugge ve Gent’in masalsı kasabalarını görmek, Amsterdam’a komşu bu şehirde yapmanız gereken en önemli aktivitelerden.

Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan, yaklaşık 3 saate varan bir tren yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Belçika, size muhteşem deneyimler vaat ediyor. Brüksel durağında trenden iner inmez güzel bir akşam yemeği için Brasserie de la Ville ve Pasta Divina uğramanızı tavsiye ettiğimiz yerlerden.

Brüksel’de gün batımı izlemek ise gezginlerin olmazsa olmazlarından. Hazır gelmişken çikolatanın ana vatanında bir şeyler satın almak ve dünyanın cennet köşeleri olarak tabir edilen Brugge ve Gent’in eşsiz yapıları önünde fotoğraf çekilmeyi unutmamalısın.

Amsterdam’dan Belçika’ya Nasıl Giderim? Tren ile ulaşım; En iyi ve konforlu ulaşım şekli tren… Bu iki büyük şehir arasında her gün çeşitli sayıda tren seferleri düzenlenir ve seyahat süresi 3 saatten azdır. Thalys hızlı treni kullanarak seyahat ederseniz bu kırmızı trenlerin en popüler ulaşım yolu olduğunu söyleyelim. Bu sebeple aynı gün bilet satın alımlarında fiyatlar epey yüksek.

Ucuza getirmenin yolu; demir yolu geçiş biletleriniz varsa (örneğin; Interrail veya Eurail) , bunların yalnızca ek bir rezervasyon ücreti ile Thalys seyahatinde geçerli olduğunu unutmayın. Şuanda ek ödemeler değişkenlik göstermektedir.

Otobüs ile ulaşım; En ucuz ulaşım yolu otobüs… Brüksel ve Amsterdam arasında sık otobüs bağlantıları var, ancak bazı bağlantılar direkt bilet olarak satılsa bile diğerlerinden çok daha uzun sürebiliyor.

Bu rotaya iki büyük şirket hizmet veriyor – Flixbus ve Eurolines . Kullandığınız şirket ve yolculuk dönemine göre bilet fiyatları değişiklik gösteriyor.

97. Düsseldorf, Frankfurt, Köln’e Hızlı Tren ile Ulaşım

köln

Neden Gitmeliyim? Amsterdam’a yakın Avrupa kentlerine seyahat için bir rota çıkartmayı düşünüyorsanız bu muhteşem kentler tam da size göre. Almanya en büyük 3 şehri, Amsterdam’a 200-250 kilometre mesafede yer alıyor. 2 saat 30 dakika kadar kısa bir tren yolculuğuyla ulaşabileceğiniz şehirlerde heyecan verici deneyimler elde etmek için Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan bilet satın almanız yeterli. İki güzergah arası en popüler trenler ICE International

ICE treni, Hollanda’daki Utrecht ve Arnhem’de duraklarını geçtikten sonra Emmerich’deki Hollanda-Almanya sınırını geçiyor. Almanya tarafında, Düsseldorf’tan sonra Köln ve Frankfurt’a doğru devam ediyor. Bilet satın almak için siteyi ziyaret edin!

*YAKININDAKİ HAVALİMANLARI

  • Merkez Havalimanı- Amsterdam Schiphol Havalimanı: 10 km.
  • Rotterdam- Rotterdam Havalimanı: 50 dk. (44km).
  • Eindhoven- Eindhoven Havalimanı: 1 saat 50 dk. (104km).
  • Almanya– Weeze Havalimanı: 2 saat 5 dk. (122km).
  • Belçika- Antwerp Deurne Havalimanı: 2 saat 6 dk. (126km).
  • Groningen– Groningen Havalimanı: 2 saat 35 dk. (151km).
  • Almanya- Dortmund Havalimanı: 3 saat 33 dk. (208 km).

*TEMEL İRTİBAT BİLGİLERİ

– Türk Konsolosluğu İrtibat Bilgileri

  • İrtibat numarası: 00 31 687 242060.
  • Konsolosluk Adresi: Museumplein 17, 1071 DJ Amsterdam, Amsterdam Turkish Consulate General.

– Acil Durum & Önemli Telefon Bilgileri

  • Polis ve Ambulans: 112.
  • Acil Durumlar: 0900-8844 veya +31 (0) 34 357-8844’tür. **(Bu iki numara dakikada 2.76€ olarak ücretlendirilmektedir.)

– Telefon Kullanımı

Yurtdışına çıktığınızda en temel ihtiyaçlarınızdan biri de telefon kullanımıdır. Lazım olması durumunda hattınızı yurt dışına açtırmanız veya hat satın almanız gerekebilir. Telefon hattınızı yurt dışına açtırmak maliyetli olacağı için bir prepaid sim kart edinmenizi tavsiye ederiz. Elbette ki uzun süreli geziler için!

  • Hollanda’daki hat firmalarını; KPN, Vodafone, Telfort, T-mobile, Tele2, Simyo, Lebara ve Lyca Mobile olarak sıralayabiliriz. Biz sizin için Albert Heijn Mobile ve Expat Mobile’ı öneriyoruz.
  • Expat Mobile ise; Hollanda’nın en büyük süpermarket zincirlerinin ön ödemeli sim kartını, marketlerden kolaylıkla para yükleyerek kullanım sağlayabilirsiniz.
  • Expat Mobile ise; Banka hesabına ihtiyaç duymadan göçmenlerin kullanıma özel bir sim karttır.
  • Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Amsterdam gezilecek yerler listesinin sonunda geldik! Bu kapsamlı liste hakkındaki düşüncelerinizi ve Amsterdam deneyimlerinizi aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilir, yazımıza katkıda bulunabilirsiniz. Bu arada içeriğimizi zenginleştirmek amacıyla son olarak 24.08.2023 tarihinde sizler için güncelledik 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin