Tacikistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | Yöresel Yemekleri

Yakın geçmişte özgürlüğüne kavuşan ülke Tacikistan, geleneklerini koruyabilmiş ve bu özelliğini hayatın her alanına taşımış.

Tacikistan’da ne yenir, ne içilir yazısı ülkenin sofralarına konuk oluyor ve lezzetli bir rehber çıkarıyoruz.

Komşuları Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkeler kadar Türk kültüründen etkilenmemiş olan Tacikistan, ne var ki mutfağıyla bizi biraz anımsatıyor. Sıcakkanlı halkının eşliğinde, şehirlerinden birinde dolaşırken size yabancı gelmeyecek kokular ve tatlar bulabilirsiniz.

#1 Tacikistan’da Ne Yenir?

Listemizin ilk sırasında;

1- Helva

Helva

Tacikistan’ın en önemli tatlılarından olan Helva, tıpkı bizim yemek masalarımızı süsleyen un helvasına benziyor. Fıstık, badem veya Antep fıstığıyla renklendirdikleri helvayı, hemen hemen her ana yemekten sonra ikram ediyorlar.

2- Hissar Salatası

Hissar Salatası

Oldukça zengin bir yiyecek olan Hissar Salatası; patates, havuç, haşlanmış et, salatalık, soğan, domates ve haşlanmış yumurtanın küp küp kesilerek birleştirilmesiyle yapılıyor. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan patates salatasının Tacik versiyonu da diyebiliriz. Sağlıklı oluşunun yanında hayli iştah kabartan bir lezzet.

3- Kefir

Kefir

Mükemmel bir bağışıklık sistemi dostu olan Kefir, Tacikistan sofralarının vazgeçilmez içeceği. Bizim ayranımız neyse kefir de onlar için o anlama geliyor. Genelde kahvaltıda tükettikleri, ana maddesi yoğurt olan kefiri mutlaka deneyin.

4- Lagman

Lagman

Lagmanı hayal etmek isterseniz etli erişteyi düşünebilirsiniz. Tuzlu suda kaynatılan erişte içine sarımsak, domates, soğan gibi envaiçeşit sebzeyle beraber eklenen et, kusursuz bir lezzete dönüşüyor. Ülkenin özgün yemeklerinden biri sayılan Lagmanı, Duşanbe’nin güzel restoranlarından birinde deneyebilirsiniz.

5- Plov

Plov

Ülkenin geleneksel tatlarından biri olan Plov, pirinç ve koyun etinin başı çektiği bir yemek. Aslında bir nevi etli pilav. Açlığınızı bastırdığı gibi parmaklarınızı da yedirecek kadar lezzetli olan bu tanıdık yemeğe bir şans verin.

6- Şiş Kebab

Şiş Kebabı

Yine aşina olacağınız bir lezzet olan Şiş Kebab, tüm yönleriyle bizim mutfağımızdaki kebabı andırıyor. Farklı çeşitlerini deneyebileceğiniz bu lezzeti listenize eklemeyi unutmayın.

*Kendi özgün mutfağını oluştururken Avrupa, Çin, Gürcü, Türk mutfakları gibi değişik kültürleri birleştiren Tacikistan, keşfedilmeye değer güzelliklere de sahip. Güzel bir ülke turunda size yol gösterecek yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Tacikistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin