Vientiane Gezilecek 12 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Fakir bir ülke olan Laos’un başkenti ve en büyük kenti olan Vientiane, günden güne ivme kazanan bölge turizminde önde gidiyor.

Tayland’ı anımsatan ve Budizmin şekillendirdiği kültürleriyle Vientiane gezilecek yerler yazımızda içiniz açacak bu şehrin popüler noktalarını derledik. Lao dilindeki anlamı “Ayın Şehri” olan Vientiane, uzun yıllar Fransız hâkimiyeti altında kalan ülkenin 1949 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla başkent olmuş.  Halkın yaşam şartları ve gelir seviyesi yetersiz olsa da son yıllarda artan turist yoğunluğuyla şehir toparlanmaya başlamış

#1 Vientiane Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Wat Ho Phra Keo Tapınağı

wat ho pra keo temple

Setthathirath Caddesi üzerinde yer alan Wat Ho Phra Kaew Tapınağı, Siyam’dan getirilen Zümrüt Buda Heykeli’ne ev sahipliği yapması amacıyla yapılmış. Çalınarak ülkeye gelen bu kıymetli heykel, sonrasında tekrar Siyam’a götürülmüş.  Fotoğraf çekimine ve ritüellere katılmaya izin verilen tapınakta, dini eserlerin sergilerini de gezebilirsiniz.

2- Wat Si Muang Tapınağı

wat si muang temple

Merkezin yaklaşık 1 km doğusunda yer alan Wat Si Muang Tapınağı, küçük olmasına rağmen çok fazla etkinliğe ve güzel eserlere ev sahipliği yapıyor. Efsaneye göre tapınak adını, 400 yıl önce öfkeli ruhların sakinleşmesi için intihar eden bir kadından alıyor. Bu nedenle tapınakta her yıl ekim ve kasım aylarında Si Muang adına festival düzenleniyor.

3- Wat Si Saket Tapınağı

wat si saket temple

Duvarlarında 2000’den fazla gümüş ve seramikten oluşan Buda resimleri bulunan Budist tapınağı, aynı zamanda müze olarak da kullanılıyor. Vientiane’de günümüze ulaşmış en eski ibadet yerlerinden biri olan Wat Si Saket Tapınağı, Kral Anouvong tarafından 1818’de inşa edilmiş. Tapınağı istediğiniz günde gidip 8.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

4- Pha That Luang Tapınağı

pha that luang temple

Laos‘un en değerli anıtlarından biri olarak kabul edilen Pha That Luang Tapınağı, ülkede Budizmin de en önemli simgelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Budist tapınaklarının aksine oldukça sade bir mimariye sahip olan tapınak, kare formu ve altın sarısı rengiyle dikkat çekiyor.

5- That Dam (Black Stupa)

that dam

Vientiane’de yer alan stupa tapınağı, halkın kendilerini 1827 yılında Siyam ordularının istilasından koruduğuna inandığı efsanevi yedi başlı nāganın yaşadığı yer olarak düşünülüyor. Dış cephesindeki altın kaplamaların çalınmasından sonra zaman ve bakımsızlık etkenleri sonucu yıpranan That Dam, şehirdeki Amerikan elçiliğine yakın bir konumda yer alıyor.

6- Buddha Park

Buddha Bar

Şehrin görülmesi gereken yerlerinden bir diğeri olan Buddha Park, yerli halk ve turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yer. Park, Vientiane’nin 25 km güneydoğusunda Mekong Nehri sınırında bulunuyor. Park, içinde bulunan 200’den fazla dini ve mistik simgelerin heykelleriyle adeta bir dini nokta haline gelmiş.

Aynı zamanda oldukça heybetli bir görünüme sahip olan Uzanan Buda Heykeli de konuklarının büyük ilgisini çekiyor. Parka her gün 8.00-17.00 saatleri arasında uğrayabilirsiniz.

7- Zafer Anıtı (Patuxai)

patuxai

Zafer Anıtı, ülkenin Fransız işgalinden kurtarılması onuruna 1957-1968 yılları arasında inşa edilen görkemli bir yapı. Mimari tarzı itibariye Paris’teki Zafer Takı’nı andıran eser, geniş caddeleri ve yolları birbirine bağlıyor. Haftanın her günü 08.00-18.00 arası açık olan anıtı ziyaretinizde tepesine çıkabilir ve şehir manzarasını seyredebilirsiniz.

8- Chao Anouvong Park

Chao Anouvong Park

Oldukça geniş bir alana yayılmış Chao Anouvong Park, kentteki sosyalleşme ve eğlence alanı ihtiyacını karşılıyor. Adını, içinde heybetli bir heykelinin de bulunduğu, isyan dönemimde liderlik yapan kral Chao Anouvong’dan alan parkta keyifle alışveriş yapacağınız pazarlar da bulabilirsiniz. Ayrıca parkın 24 saat açık olması programınıza eklemenizi kolaylaştıracaktır.

9- COPE Ziyaretçi Merkezi

COPE Ziyaretçi Merkezi

Hiçbir kazanç sağlanmadan, savaşın acı yüzünü göstermek amacıyla kurulan COPE Ziyaretçi Merkezi, bölge halkının savaş döneminde çektiği sıkıntıları gözler önüne seriyor. Kuruluş, savaş sonrasında geriye kalan ve temizlenmeyen patlamamış cephanenin hala zarar verdiği insanların tedavisini de ücretsiz karşılıyor. Sizin de yardımlarınızla katkı sağlayabileceğiniz müze özelliği de gösteren merkezi, haftanın her günü 9.00-18.00 saatleri arası açık bulabilirsiniz.

10- Lao Ulusal Müze

Lao Ulusal Müze

Binasının 1925 yılında inşa edildiği müze, prehistorik dönemden bugüne Laos tarihinin gelişimini sergiliyor. Fosil kalıntılarından toprak kaplara Fransız işgaline dair belgelerden ilkel aletlere kadar pek çok şey bulacağınız Lao Ulusal Müzesi, her gün 8.00-16.00 arası ziyaret edilebiliyor.

11- Lao Askeri Tarih Müzesi

lao military history museum

Ordu hakkında bir müze olan Askeri Tarih Müzesi, 1976’da kapılarını açmış. Lao Halk Ordusu’nun belirli bir dönem arasında kullandığı silahlar ve diğer araçlardan oluşan koleksiyonu görülmeyi hak ediyor. Kısa filmler ve önemli heykeller de görebileceğiniz müzeye, pazartesi dışında 08.30.11.30, 13.30-16.00 saatleri arasında gidebilirsiniz.

12- Tekstil Müzesi

Textile Museum

Küçük 2 katlı ahşap bir ev içine açılmış Tekstil Müzesi, ülkenin dünyaya nam salmış ipek dokuma ürünlerinin nasıl üretildiği konuklarına uygulamalı olarak aktarıyor. Bunun yanında ipek kumaşlardan hazırlanmış geleneksel kıyafetlerin de sergilendiği müze, Laos gelenekleri ve kültürü hakkında bilgi edinmek için eğlenceli bir yol sunuyor. Müze, her gün 9.00-16.00 saatleri arasında hizmet vermeye devam ediyor.

*Egzotik bir tatil için Vientiane uçuşlarını öğrenmeye ne dersiniz?

Vientiane gezilecek yerler yazımıza ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin