Tacikistan Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 11 Yer

Komşularına nazaran daha fazla Türk kültüründen etkilenen Tacikistan, kendimizden çok şey bulacağımız ülkelerin başında geliyor.

Doğa harikası yeryüzü şekilleri ve etkileyici müzik anlayışıyla Tacikistan gezilecek yerler, sizi bambaşka diyarlara götürecek. Orta Asya’nın en yoksul ülkelerinden biri olsa da iklimine inat, sıcakkanlı ve güler yüzlü insanlarıyla zenginleşmiş bir yer. Tacik, Özbek ve Rus kültürlerinin harmanlandığı ülke, kültürel çeşitlilik açısından da göz dolduruyor.

#1 Tacikistan Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Duşanbe

Duşanbe

Ülkenin başkenti olduğu gibi yoğun turist ilgisine de maruz kalan sayılı yerlerden biri, Duşanbe. Bize çok da uzak olmayan konumu, sıcakkanlı insanları ve tarihi binalarıyla görülmeye değer özellikler barındırıyor.

2- Bulunkul Gölü

Bulunkul Gölü
SONY DSC

Güneydoğu Tacikistan’da kalan Bulunkul Gölü; yoğun bitki örtüsü, sulak alanlar, kum ve çakıl ovalarla çevrili doğal bir göl. Ayrıca çevresi, ülke genelinde en soğuk olan bölge olarak kaydedilmiş. Yağlı boya manzara tablolarını andıran göl renklerin şölenini sunuyor.

3- Fann Dağları

Fann Dağları

Oldukça dağlık bir bölgeye kurulmuş ülkede, buz gibi havada muhteşem manzaralar eşliğinde tırmanış yapabilirsiniz. Fann Dağları güzelliğine güzellik katan İskander-Kul Gölü ile birlikte size bu imkanı sağlıyor. Bölgede konaklamanızı sağlayacak oteller de bulabilirsiniz.

4- Gurminj Zavkibekov Müzik Estrumanları Müzesi

Gurminj Zavkibekov Müzik Estrumanları Müzesi

Müze, Tacikistan’ın önemli aktör ve müzisyeni Gurminj Zavkibekov tarafından 1990 yılında, Duşanbe’de kurulmuş. Genel olarak Pamiri ve Badakhshani müzik geleneğini temsil eden yaklaşık 100 müzik aleti sergileniyor. Müze bünyesinde, ayrıca çeşitli kültürel etkinlikler de düzenleniyor. Pazar günleri dışında, her gün 8.00-05.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

5- Hissar Kalesi

Hissar Kalesi

Hissar köyünde yer alan kale ülkenin ana tarihi yapılarından biri kabul ediliyor. 16. yy’da inşa edilen Hissar Kalesi, önceleri medrese olarak kullanılıyormuş. Zaman içinde kalenin büyük bir kısmı yok olsa da yenileme çalışmalarıyla ihtişamını korumaya devam ediyor. Ziyaret etmek için saat 8.00-18.00 arası istediğiniz anı tercih edebilirsiniz.

6- Lenin Zirvesi

Lenin Zirvesi

Dağcılık sporuna ilginiz varda Tacikistan, bu isteğinizi seve seve yerine getiriyor. Dağların hüküm sürdüğü ülkede Lenin Zirvesi, dağcıların sıklıkla tırmanış için tercih ettiği yerlerden biri.

Kırgızistan ile sınırda yer alan 7134 metrelik zirve, adını Rusya lideri Lenin’den almış. Ulaşım için güneyde yer alan 9, kuzeyde ise 7 farklı yolu kullanabilirsiniz. Ancak her dağ tırmanışında olduğu gibi gerekli önemleri almada yola çıkmayın.

7- Nurek Barajı

Nurek Barajı

Vahş Nehri üzerinde, Afganistan’a yakın kurulan baraj; yaygın tarzın aksine toprak doldurma şeklinde inşa edilmiş. Dünyanın en yüksek barajı unvanının hakkını veren Nurek yaklaşık 50 yaşında. Ayrıca, Türkiye’deki Atatürk Barajı’nın yaklaşık 9 katı büyüklüğünde bir kapasiteye sahip.

8- Pamirsky Ulusal Parkı

Pamirsky Ulusal Parkı

Tacik Milli Parkı olarak da bilinen park bir doğa koruma alanı olarak 1992 yılında kurulmuş. Bozkır, çöl ve dağlık bölgelerin karışımını sunuyor ve kahverengi ayı, kar leoparı, Marco Polo koyunu gibi hayvanlara da yuva oluyor. 2001 yılında park alanı bir miktar daha genişletilmiş.

9- Sarazm Antik Kenti

sarazm antik kenti

Ülkenin kuzeybatısında yer alan MÖ 4000 yıllarına kadar yerleşim görülen Sarazm Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Kent zamanının en önemli tarım ve bakır üretim merkezi olarak biliniyor. Bölgedeki yetkililer, son yıllarda yapılan kazı ve koruma çalışmalarıyla kenti yeniden canlandırmayı planlıyor.

10- Somoni Zirvesi

Somoni Zirvesi

Tam adı İsmail Samani Zirvesi olan dağ ülkedeki en yüksek zirvelerden bir diğeri. Hatta Sovyetler Birliği içindeki en yüksek dağ olduğu söyleniyor. Oldukça ünlü ve prestijli zirve, “Kar Leoparı” namına sahip olmak için dağcıların tırmanması gereken 5 zirveden biri.

11- Sarez Gölü

Sarez Gölü

Büyük bir deprem sonucu oluşan göl, stratejik konumu nedeniyle bölgeyi tehdit altında bırakıyor. Uzmanların görüşüne göre taştığı takdirde, Orta Asya’da tsunami etkisi yaratabilecek konumda. Ancak bu tehlikeli durum onun gezginler tarafından ziyaret edilmesine engel olmuyor. Alabildiğine yüksek dağların ortasında doğanın farklı yüzlerini görmenizi sağlayacak bu gölü görmelisiniz.

 

Tacikistan gezilecek yerler listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin