Sinop Mutfak Kültürü
Sinop mutfağı ülkemizin en özel lezzetlere sahip mutfağıdır. Kendine has özelliklere sahip olan bu mutfak, etli yemeklerden, hamur işlerine kadar oldukça çeşitli olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinop mutfağının dünyaca ünlü en güzide lezzeti ise Sinop mantısı olarak bilinmektedir. Sinop mantısı bölgeye has özel şekli ve son derece üzgün sosu ile hazırlanmaktadır. Sinop mutfağının bir diğer özel lezzeti ise mısır çorbasıdır. Mısır çorbası kış sofralarının vazgeçilmez bir lezzetidir.
Sinop ili tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürel çeşitlilik Sinop mutfağını evrensel anlamda da ön plana çıkarmaktadır. Sinop yöresinde farklı çeşitlerde dağ bitkileri yetişmektedir. Bu bitkiler yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Bu doğal bitkiler ile yemekler bölgeye has ve özgün lezzetlerde oluşturulmaktadır.
Pratik Bilgiler
Sinop’tan Alınabilecek Yiyecekler: Sinop yöresel ürünleri arasında hem mutfaklık hem de atıştırmalık çeşitli ürünler bulunmaktadır. Meşhur Boyabat Durağan pirinci, Durağan çiçek balı, ıhlamur, pancar pekmezi, alıç marmeladı, tereyağı, buğday keşkekliği ve atıştırmalık olarak nokul ürünü Sinop’tan alabileceğiniz yiyecekler arasındadır.
Sinop’un En Meşhur Tatlısı: Sinop’a yapacağınız bir seyahatte burada bulunduğunuz süre zarfında mutlaka prenses tatlısını denemenizi tavsiye ederiz. Listemizde nerede yemeniz gerektiğine dair bilgiye yer verdir. Bununla birlikte hamursuz tatlısı ve hamur işi olan nokulu da mutlaka tatmanızı öneririz. Tüm bu ürünleri şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarında bulabilmeniz mümkün. Ayrıca paket de yaptırabilir ve sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Sinop’tan Alınabilecek Doğal Ürünler: Sinop’un ilçelerine bağlı köy yerlerinde yerel halk hem süt ürünlerinden hem de tarladan softaya taze doğal bakliyat ürün yetiştiriciliği yapmaktadır. Buradan alabileceğiniz doğal ürünler arasında kestane balı, reçel çeşitleri, pancar pekmezi, meşhur Boyabat pirinci, köy makarnası ve Boyabat tarhanası bulunmaktadır.
Mantı, ülkemizin hemen her şehrinde severek yapılan ve afiyetle tüketilen hem doyurucu hem de besleyici yemek çeşitlerinden biri. Çoğunlukla Kayseri mutfağında ön plana çıkan mantının Sinop usulünü de denemek için bir fırsat! Çünkü mantı, Sinop’ta farklı ve bir o kadar da lezzetli bir versiyona sahip. Bu fark elbette yanına aldığı fındık ve fıstık tanelerinden akıyor.
Yumurta, tuz ve su ile hazırlanan hamur yoğun bir yoğrulma sürecinden geçtikten sonra kesiliyor. Kesilen hamur tanelerine kıyma, tuz, soğan ve karabiberle yapılan iç harcı koyuluyor. Aslında hazırlanışıyla tipik bir mantıya benzeyen Sinop mantısı, tadıyla yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Unutmadan! Sinop mantısı servis edilmeden önce ceviz veya fındık tanecikleriyle süsleniyor. Üzerine soslu yoğurt da serpildikten sonra değmeyin keyfine!
Sinop mantısını, şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz kolaydır. Sıkı bir öğlen yemeği arayışındaysanız Sinop mantısını yemenizi tavsiye ederiz. Hamurun doyuruculuğu ve içerisindeki iç harcı ile besleyici olduğu kadar damaklara layık bir lezzet!
Karadeniz bölgesinde tüm kıyı şehirlerinin mutfağına baktığımızda hamsi bu bölgenin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Öyle ki, çoğu Karadenizli için geçim kaynağı da. Deniz ürünleri ile yapılan birbirinden lezzetli yemek çeşidi bulunuyor. Balığın her türlüsü ile ızgara, buğulama ve diğer pek çok yemek ile Karadeniz’i özümsemek isteyenler mutlaka menüde balık türü olan bir yemeği tüketmelilerdir.
Sinop’ta hamsi ile çok da güzel bir yemek yapılıyor. Adı içli tava! İçeriği hamsi balığından oluşuyor. Burada en çok yapılan yemeklerden biridir. Hamsiler temizlendikten sonra tepsiye diziliyor ve ardından üzerine siyah kuru üzüm, maydanoz, soğan ve fıstık eklenerek hazırlanıyor. Yalnızca Sinop’ta yapıldığını söyleyemeyiz elbette. Samsun, Ordu ve Giresun mutfağında da içli tavaya rastlamak mümkündür.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan içli tava, hamsiyi farklı bir aromada yemek isteyenler için tavsiye edebileceğiniz balık içerikli yemeklerden biridir. Restoranlarda porsiyon olarak alabilir, yanına da güzel bir salata ile afiyetle tüketebilirsiniz.
Çay saatlerinin vazgeçilmezi! Yalnızca çay saatleri de değil elbette, Sinop kahvaltılarının vazgeçilmez böreği nokul. Görüntüsü bile ağız sulandıran nokul Sinop mutfağının hamur işi lezzetlerinden biridir. Un, yaş maya ve tuzla açılan hamura isteğinize göre kıyma, üzüm, ceviz ya da ıspanak ile hazırladığınız iç harç ekleyebilir hem ailece günün her saati yiyebilir hem de misafirlerinize sunabilirsiniz.
Nokula benzer börek çeşitleri ülkemizin her şehrinde yapılan ve afiyetle yenen bir börek çeşididir. İster peynirli yapın, ister kıymalı isterseniz de ıspanaklı. Hamurun doyuruculuğu içerisindeki harcı ile tam bir lezzet bombasına dönüşüyor. Çayla birlikte bir değil üçer beşer yemeye doyum olmuyor. Çoğunlukla evlerde yapılsa da, şehir merkezindeki pastane ve börekçilerde nokula rastlamak mümkündür. Doyurucu bir kahvaltı yapmak isterseniz Sinop’ta nokul yemenizi tavsiye edebiliriz.
Susamlı, çıtır çıtır afiyetle yenebilen nokulun tarifini alarak sizler de evlerinizde deneyebilir ve bu harika lezzeti deneme şansı yakalayabilirsiniz.
Pırasa kimileri için pek sevilmese de Sinop mutfağında sıkça yapılan ve beğenilerek tüketilen bir yöresel yemek türüdür. Kim bilir, pırasayı sevmeyenler bir gün yolu Sinop’a düşer de bu farklı tatta olan yemeği yiyerek pırasaya bir şans verebilir. Sirkeli pırasa yemeği, kızgın yağda pişirilen pırasanın içine soğan ve sarımsak eklenerek servis edilen, servis esnasında da üzerine sirke dökülen bir kıvama sahiptir. Tam bir kış yemeği olan pırasa içerdiği A vitamini sayesinde de besleyici bir yemektir.
Eğer vejetaryenseniz o halde bu yemek tam size göre. Ancak! Sirkeli pırasa yemeği çoğunluklar evlerde yapılır. Dışarıda lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz zor olabilir. Eğer Sinoplu iseniz sorun yok zaten, şehre gelen bir turist iseniz Sinoplu biriyle tanışıp evlerine misafir olma şansı elde ederseniz bu yemeği tatma şansı yakalayabilirsiniz.
Tıpkı Eskişehir mutfağı gibi Sinop mutfağı da Tatar yemeklerinden etkilenmiş ve bu yöreye özgü yemek ve hamur işlerinden almıştır. Bunlardan biri de katlamadır. Katlamayı bir tür gözleme olarak düşünebilirsiniz. Ağızda dağılan yumuşacık yapısı ile hem kahvaltıların hem de öğlen çay saatlerinin yanına yakışan ve afiyetle yenilen enfes bir tada sahiptir.
Katlamanın hamuru yapılırken tuz ve çiçek yağı kullanılıyor. Kızartma aşamasına gelen hamura ise tereyağı ve toz şeker ekleniyor ve ardından katlanarak servis ediliyor. Adını da hamurun katlanılmasından dolayı almıştır.
Sıcak sıcak yenilen katlamayı, hafta sonu uzun süren kahvaltı keyiflerinizde tercih edebilirsiniz. Ancak katlamayı Sinop’ta evde yeme şansınız yoksa bile endişelenmeyin. Katlamayı şehir merkezinde poğaça-simit satan börekçilerde bulabilmeniz mümkündür. Fiyatı makul, çayla birlikte oldukça lezzetli ve doyurucudur.
Sinop mutfağının özel lezzetlerinden bir tanesi olan Islama, genellikle özel günlerde yapılan bir yemektir. Islama özenle açılan ince bir hamura tavuk eti ve ceviz eklenerek oluşturulur. Sinop’a yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken bu özel lezzet, farklı şekillerde hazırlanabilmektedir. Islamanın en bilindik şekilleri ise tepsinin altını pilav ile doldurarak yapılanı ve açılan yufkaların arasına tavukların koyulması yolu ile yapılanıdır.
Islama yemeği Kastamonu bölgesinde de yapılmaktadır. O bölgede bu yemeğe Banduma adı verilmektedir. Tavuk ile hamurun birleştiği nadir Türk mutfağı yemeklerinden olan Islama, bu özelliği farklı bir noktada durmaktadır. Islama yemeği yörede yetişen doğal baharatlar ile lezzetlendirilerek oluşturulur. Islama, bölgeyi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir.
Palamut, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. Palamut Pilakisi ise Sinop mutfağının en çok yapılan yemeklerinden biridir. Özellikle palamutun çıkmaya başladığı Eylül ayından itibaren kış boyu sofraları süsleyen özel bir lezzettir.
Palamut pilaki çeşitli sebzeler ve baharatlar ile lezzetlendirilerek hazırlanmaktadır. Palamut pilakisi fırında belli bir derecede pişirilmelidir. Sinop yöresine özgü palamut pilakisi ana malzemeler olarak palamutun yanında havuç ve kereviz de kullanılmaktadır. Havuç ile kerevizin aroması palamutun lezzetli etiyle birleştiği zaman ortaya eşsiz bir lezzet çıkmaktadır. Harmanlanan tüm bu sebzeler limonlu suda bir süre bekletildikten sonra balık ile buluşturulur ve kontrollü pişmeye bırakılır. Sinop mutfağının çok özel balık lezzetlerinden bir tanesi olan palamut pilakisini mutlaka denemelisiniz.
Mısır pastası ülkemizde yalnızca Sinop yöremizde yapılan çok özel bir Türk mutfağı ürünüdür. Mısır pastası isim olarak her ne kadar pasta olarak geçse de, aslında tam olarak bir tatlı değildir. Mısır pastası ana malzemeler olarak mısır unu, tereyağı ve yumurta kullanılarak hazırlanır. Mısır pastası aslında mısır unuyla yapılan bir çeşit ekmek olarak düşünülebilir. İçerisinde bulunan mısır unu bölgede yetişen mısırların özenle kurutulup değirmende çekilmesi ile elde edilmiştir.
Tamamen yöreye özgü malzemeler ile hazırlanan bu özgün yemek yörede sık olarak yapılmaktadır. Mısır pastasını ayrı olarak lezzetlendirebilmek için ise pul biberle de servis etmek mümkündür. Farklı şekillerde sunumu olan mısır pastasının genel olarak yapılışı bakır tavalarda olmaktadır.
Keşkek Türk mutfağının tüm bölgesinde yapılan özel bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinop mutfağında da özgün bir şekilde hazırlanan keşkek ana malzeme olarak kabuğu soyulmuş buğday ile yapılır. Keşkek aslında bir gelenek yemeğidir. Toplu etkinliklerde, festivallerde, düğünlerde sık olarak yapılmaktadır. Tam olarak birliği, beraberliği ve dayanışmayı temsil etmektedir. Büyük kazanlarda hazırlanırken herkes bütçesine göre malzeme getirerek bu dayanışmaya destek verip bu yemeğin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadır.
Sinop yöresine ait olan keşkek ise içerisinde özel olarak fasulye bulundurulur. Aynı zamanda özenle hazırlanmış olan keşkek ayrı bir lezzetlendirme adına pul biber ve toz biber ile de süslenmektedir. Keşkek yöreyi ziyaret edecek olan herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzettir.
Sinop mutfak kültürünün en önemli yemeklerinden bir tanesi olan Kabak Millesi, hamurla hazırlanan oldukça özgün bir yemektir. El açması ile açılan hamurlar, kabak, ceviz ve şekerli bir harç ile içi doldurularak hazırlanır. Sinop mutfağında sürekli olarak yapılan ve özel günlerde soflarda yer alan bu lezzet aynı zamanda Akkabak böreği olarak da geçmektedir.
Kabak Millesi börekten ziyade aslında bir tatlı olarak dikkat çekmektedir. Sinop mutfak kültürünün son derece özel, özgün ve çeşitli olmasının en önemli göstergelerinden biri olan Kabak Millesi, özel günlerde, buluşmalarda ve görüşmelerde sıkça yapılmaktadır. Farklı yapısıyla bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken bu özgün yemek mutlaka denenmelidir.
Sinop denilince akla gelen ilk besin maddelerinden bir tanesi de kestanedir. Sinop kestanesi tüm dünyaca meşhur önemli bir besindir. Kestane farklı şekillerde kullanılıp tüketilebilmektedir. Sinop kestanesi sobalarda kavurulduğu yapıldığı gibi, suda haşlama olarak da kullanılabilir. Ancak Sinop yöresel mutfağında kestane ile pilavlar hazırlanmaktadır.
Kestaneli iç pilav Sinop mutfak kültürüne ait son derece özgün bir lezzettir. Kestaneli iç pilav etli pilavları süsleyen harika bir yan ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Kestaneli iç pilavın en önemli özelliklerinden bir tanesi de, içerisinde bulunan baharatlardır. Badem, kekik, kuş üzümü, karabiber gibi tamamen doğal baharatlar kestaneli pilava özel lezzet vermektedir. Bu sayede kestaneli iç pilav Türk mutfağında yer alan farklı lezzetlerden bir tanesi konumuna gelmektedir.
Kaşık çıkartması olarak anılan bu özel lezzet, yalnızca Sinop mutfağına özgü bir yemektir. Kaşık çıkartmasını yapmak son derece basit görünse bile, kıvam tutturma anlamında uzman bilgisi gerektiren bir yemektir. Kaşık çıkartması Mamalika olarak da adlandırılmaktadır. Yemek tarihi anlamda uzun dönemlere dayanmaktadır.
Elde edilen hamurun pişirilmesi ile oluşan hamut topçuklarına şekerli bir şerbet hazırlanır. Bu şerbet ile hamur birleştirilir ve üzerine zevke göre ceviz ve fındık serpilerek servis edilir. Bu özenle hazırlanan lezzet, benzerlik olarak Rize mutfağının önemli lezzetlerinden muhlama yemeğine benzemektedir. Yöreyi ziyaret edecek olan her bireyin tatması gereken kaşık çıkartması Türk mutfağında da önemli bir noktada yer almaktadır.
Mısır yetiştiriciliği anlamında Sinop ili ülkemizde en ön sıralarda yer almaktadır. Oldukça verimli tarım topraklarına sahip olan Sinop, mısır, kestane, çeşitli meyve ve sebze konusunda son derece önemli bir yere sahiptir. Mısırın bu denli fazla yetiştiği bu topraklarda, çorbasını yapmamak olmazdı. İşte bölgede yetişen mısırlar ile hazırlanan mısır çorbası da tam olarak bu özgünlükle hazırlanmaktadır.
Sinop mutfak kültürünün en çok sevilen ve en çok yapılan ürünlerinden bir tanesi olan Mısır çorbası, barbunya, mısır, kuzu eti, soğan ve salça ile yapılmaktadır. Mısır çorbasının en belirgin özelliği tamamen doğal olarak kullanılan malzemeleridir. Katkı maddesiz oluşturan Mısır çorbası aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Oldukça sağlıklı bir yapıya sahip olan mısır çorbası yerel halk tarafından sık olarak tüketilmektedir.
Mısırın bir diğer farklı şekilde kullanıldığını gösteren yemek de mısır tarhanasıdır. Tarhana yemekleri doğal yollarla kurutulan tarhana ile oluşturulur. Bu doğallık yemeklere tazelik ve sağlık açısından pozitiflik katmaktadır. O yüzden sık olarak tercih edilen tarhana yemekleri, Sinop bölgesinde mısır tarhanası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mısır tarhanası normal tarhanadan yapılış ve malzeme olarak tek farkı, içerisinde mısır ununun kullanılmış olmasıdır. Mısır unu Sinop bölgesinde yetişen mısırların kurutulup değirmende öğütülmesi ile oluşturulur. Yani tamamen doğal olan tarhana ile mısırın birleşimi ile ortaya eşsiz bir lezzet çıkmaktadır. Sinop mutfak kültürünün en özel parçalarından bir tanesi olan mısır tarhanası, sağlığa son derece faydalı bütün bileşenleri içerisinde barındırmaktadır.
Sinop mutfağının dünyaca ünlü bir lezzeti olan Sinop usulü prenses tatlısının kökeni 60 yıl öncelerine dayanmaktadır. İki tartolet hamuru arasına koyulan hafif bir krema ve çikolata kaplamasının eşsiz birleşimiyle ortaya çıkan bu tatlı, dünyada büyük bir ilgi odağı olmuş ve seçici bir üne kavuşmuştur.
Sinop’u ziyaret edenlerin Sinop mantısından sonra en çok tercih ettiği lezzetlerden bir tanesi olan prenses tatlısı, hafif ve rahatsız etmeyen yapısı ile sık olarak tüketilmektedir. Prenses tatlısı ismini şeklinden dolayı almaktadır. Prenses tacı şeklinde olan yapısı ile kenarlarında bulunan ceviz ve fındık parçacıklarının oluşturmuş olduğu görüntü ile tıpkı bir prenses tacını andıran bu tatlı, Sinop ilinin dışına çıkarak tüm bölgelerde yapılmaya ve satılmaya başlanmıştır.
Sinop mutfağının tatlıları son derece ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Hamursuz tatlısı da Sinop mutfağının en özel lezzetlerinden bir tanesidir. Tamamen ev yapımı olarak hazırlanan Sinop hamursuz tatlısı, yapılışının kolay olması ve bir o kadar da lezzetli olmasından dolayı sık olarak bölgede tüketilmektedir. Yoğun bir tatlı olmamasından dolayı bölge halkı tarafından sadece özel günlerde değil sık olarak yapılmaktadır.
Hamursuz tatlısı sütlü bir kıvamda hazırlanır. Sütle hamurun birleşmesi ve ceviz fındık gibi ekstra lezzet veren malzemelerin uyumu ile birlikte hamursuz tatlısı Sinop mutfak kültüründe özel bir yere sahiptir. Bölgeyi ziyarete edecek olan yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tatması gereken bu lezzet, evlerde de kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanabilmektedir.
Sinop ilinin Ayancık ilçesine özgü bir tatlı olan sıkmık tatlısı, aslında görsel olarak çok yakından tanıdığımız lokma tatlısına bire bir benzemektedir. Evlerde kolaylıkla hazırlanabilen bu tatlı, özel günlerde, ramazan aylarında sık sık sofraları süslemektedir. Sinop tatlı kültüründe ayrı bir noktaya sahip olan sıkmık tatlısı lokma tatlısından içerik anlamında küçük farklı detaylara sahiptir. Daha hafif ve mideyi rahatsız etmeyen bir içerik ile oluşturulan sıkmık tatlısı, içerisinde bulundurduğu yoğurt ile birlikte daha özgün bir hale gelmektedir.
Sinop bölgesini ziyaret edecek olan herkesin tatması gereken özel bir lezzet olan sıkmık tatlısı, yalnızca Sinop bölgesinde değil tüm ülkede sürekli olarak yapılan ender tatlılardan bir tanesidir.
Kuzeyin incisi Sinop’un yöresel yemekleri listemizde sizlere muhteşem lezzetleri derledik. Sinop deniz manzarasının yanı sıra kendine has yöresel lezzetleriyle de gönülleri fethediyor. Sinop yöresel yemekleri listemize sizler de önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki yorumlar kısmından Sinop mutfağına dair yemek önerilerinizi bizimle paylaşın.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Tirit nerde?