Samsun’da Ne Yenir? – İşte Size Samsun Mutfağının En Lezzetli 20 Yemeği

Samsun Mutfak Kültürü

Ülkemizin yemek kültürü bakımından ne denli zengin olduğu herkesçe bilinmektedir. Karadeniz’in başkenti olarak anılan ve yerleşim tarihi asırlar öncesine dayanan Samsun’da da bu zenginlikleri bulabilmek mümkün. Birçok kültürden etkilenen Samsun mutfağı Karadeniz, Anadolu, Balkan ve Kafkas mutfağının izlerini taşır.

Kendine has lezzetleriyle Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Samsun mutfağında bölgeye özgü bitkiler ağırlıklı olarak kullanılmakta çorba, yemek ve turşu gibi çeşitlerde değerlendirilmektedir.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehir olan Samsun’un coğrafi özellikleri, tarihi ve kültürü mutfağına da yansımış ve ortaya zengin bir menü çıkmıştır. Çorbadan et yemeklerine, salatadan tatlılara kadar kendine özgü yemek kültürü olan Samsun mutfağı herkesi hayran bırakmaktadır.

Samsun denilince akla ilk gelen yiyeceklerden biri de Bafra Pidesi. Samsun’u ziyaret eden herkesin mutlaka denediği Bafra Pidesi ülke çapında popüler olmuştur ve birçok yerde yapılmaktadır. Bir kere denedikten sonra insanda tekrar deneme isteği uyandıracak Samsun yöresine özgü birçok yemek hakkında bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Samsun’dan Alınabilecek Yiyecekler: Samsun gerek yöresel yemekleri, gerek hamur işi ürünleri gerekse tatlıları ile gurme gezginlere hitap eden şehirlerimizden biridir. Samsun’a yapacağınız bir gezide, dönüş yolunda hem Samsun lezzetlerini evinize taşımak için kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz yiyecekler arasında meşhur Bafra ve Terme pideleri, nokul tatlısı, farklı türde reçel çeşitleri, köy tarhanası, kuşburnu marmelatı, fasulye turşusu ve doğal peynir, salça ve tereyağı gibi kahvaltılık ürünlerden alabilirsiniz.

Samsun’un En Meşhur Tatlısı: Samsun’da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kıvratma, nokul, kocakarı gerdanı tatlısı, palüze ve fırında kabak tatlısı bulunmakta. Özellikle nokul tatlısını Samsun’da denemenizi tavsiye eder, hatta paket olarak satın alıp bu lezzeti evinize taşımanızı öneririz.

Samsun’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Samsun’dan alabileceğiniz doğal ürünler arasında fasulye turşusu, kestane balı, tulum peyniri, erik pestili, ayva, yeşil incir, şeftali, çilek e böğürtlen reçelleri, pancarlı erişte, ıspanaklı erişte yer almaktadır. Samsun şehir merkezinde yöresel ürünler satan dükkânlar bulunmaktadır. Burada baharat ve bakliyat çeşitlerinden de satın alabilirsiniz.

Samsun Yöresel Yemekleri

Haluçka

Samsun’un lezzetli çorbalarının başında gelen Haluçka’nın aslen bir göçmen yemeği olduğu bilinse de Samsun’a özgü yemekler arasında yerini almıştır. Özellikle Samsun Kavaklıların sofralarından eksik etmediği Haluçka, ana malzemesi hamur olan bir yemektir. Tavuk ve nohudun hamura eşlik etmesiyle hazırlanan bu çorba oldukça doyurucudur ve ana yemek yerine de tüketilebilir.

Hamur açılarak dört köşe kesilir, daha sonra üçgen şeklinde katlanır. Daha sonra diğer malzemelerle de birleştirilerek ortaya eşsiz bir lezzet çıkar. Yöre halkı tarafında sıkça tüketilen bu yemek aynı zamanda özel misafirlere de ikram edilmekte ve herkesin beğenisini kazanmaktadır. İçerisinde nohut ve tavuk gibi malzemelere yer veren Haluçka, doyurucu bir yemek türüdür. Samsun’a yolu düşen kişilerin yöre halkının evlerinde rahatlıkla bulabileceği bu lezzet çeşitli restoranlarda da sunum olarak hazır hale getirilmektedir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan Haluçka yemeğini şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda da bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bafra Pidesi

Samsun’da pazarları kahvaltı sofralarından eksik olmayan Bafra Pidesi Samsun’un simgesi olarak nitelendirilmektedir. Samsun’a giden turistlerin ilk aklına gelen ve yemeden dönmelerinin mümkün olmadığı Bafra pidesi lezzetiyle tüm ülkede popüler olmuştur.

Samsunda neredeyse her köşe başında bulunan pide fırınlarında bulabileceğiniz Bafra pidesi, yöre halkı tarafından evlerde de sıkça yapılmaktadır. Bolca kıyma ve soğan ile hazırlanan pide içi fırına gönderilmekte uzun, ince ve kapalı şekil verilen hamur odun ateşinde pişerek ortaya parmakları ısırtan bir lezzet çıkmaktadır. Samsun’da her yerde pide fırınları olmasına rağmen özellikle Pazar günleri fırın önlerinde uzun kuyruklar oluşmakta.

Bafra pidesi içerisinde yer alan kıyma, karabiber, soğan ve isteğe göre acı biber, pidenin daha da lezzetli olmasını sağlıyor. Samsun’a özgü baharatlarla da süslenen Bafra pidesi, fırından çıktığı gibi yenilmesi gereken sıcacık lezzetlerden biridir.

Eğer Samsun’a yolunuz düşerse çıtır çıtır bol kıymalı bu lezzeti denemeden ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/turanusta_bafrapidesi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Merkez Mah., No: 121, Dereköy, Atatürk Cad., Ondukuzmayıs
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 400 42 42
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pidenin yanına yayık ayranı içmeyi unutmayın! Üzerine yöreye özgü tatlılardan birini yemeyi düşünebilirsiniz.

Terme Pidesi

Ünü ülke sınırlarını aşan Terme pidesi yıllardan beri Samsun’un en meşhur yemekleri arasında gösteriliyor. Terme pidesi hem ülke içinde hem de yurt dışında çok fazla talep görüyor. Hem Türkiye’nin dört bir yanından Terme Pidesi yemek için vatandaşlar Terme’ye geliyor hem de işletmeler soğutma yöntemiyle pideleri paketleyerek hem yurt dışındaki hem de yurt içindeki müşterilerine gönderiyor.

Terme pidesi Bafra pidesine göre daha yayvan ve açık formda yapılır.  Tercihe göre kıymalı, kuşbaşılı ve kaşarlı olarak hazırlanan terme pidesi Samsun’da hemen hemen tüm restoranlarda yapılarak müşterilere sunulur.

Sulu hamur yoğrularak yapılan pideler bol malzemeli yapılır ve meşe odunu ateşinde pişirilir. Ancak Termeli ustalar pidenin tam tarifini sır gibi saklamaktadır. Bu da Terme pidesini daha da özel kılmaktadır. Bu ünlü lezzet Samsun’a gidildiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

  • Nerede Yenir: Özler Terme Pidesi
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kazım Karabekir, Akdeniz Cad., No: 42/2, İlkadım
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 291 20 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pidenin üzerine yöreye özgü tatlılardan birini yiyebilirsiniz.

Baklalı Sarma

Ülkemizdeki tüm mutfaklarda olduğu gibi Samsun mutfağında da sarmaların ayrı bir yeri vardır. Ne şekilde yapılırsa yapılsın hiç kimse sarmaya hayır diyemez. Baklalı sarma da bu sarmalar arasında gösterilebilir.

Samsun’un önemli yöresel yemeklerinden biri olan Baklalı Sarma, klasik yaprak sarmadan oldukça farklıdır. Ama lezzet açısından tüm sarmalarla yarışır. Samsun halkının sofralarında sıklıkla yer alan bu sarmanın içinde diğer sarmalardan farkı olarak kuru bakla yer alıyor. Ayrıca pirinç ile değil buğday yarması ve bulgur ile yapılıyor. İç harcına küçük küçük doğranmış bolca et konularak lezzetine lezzet kayılıyor.

Samsun yöresinde sıklıkla pişirilen baklalı sarma yemek kültürünüzü geliştirecek değişik bir lezzettir. Samsun’un tadılması gereken lezzetlerinin arasında ilk sıralarda gösterilebilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan baklalı sarma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kaz Tiridi

Yıllardan beri yaşatılan Samsun’un kültür mirası kaz tiridi günümüzde de popülerliğini korumakta ve Samsun’un en önemli yemekleri arasında yerini almaktadır. Bu yemeğin en önemli özel olarak beslenen kazların etinden yapılıyor olmasıdır. Yapımı çok zor olmayan ama zaman alan kaz tiridi Samsun’da özellikle özel günlerde sofralardaki yerini almaktadır.

Özel kaz eti iyice yumuşayana kadar haşlanır. Yufkalar hafifçe pişirilir ve kaz etinin suyuna batırılarak tepsiye yerleştirilir. Üzeri bulgur pilavı ve kaz etiyle süslenir. Lezzeti parmak ısırtan cinsten olan bu yemek oldukça da doyurucudur. Günümüzde kaz etinin zor bulunmasından dolayı tavuk etiyle de yapılabiliyor.

Samsun’a giden misafirlere yöre halkı tarafından mutlaka yapılan bu yemeği bir tadan bir daha denemek istiyor.

  • Nerede Yenir: Kavak Tirit Evi
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yaşar Doğu Mahallesi, Kavak Bölge Parkı, 101. Sk., No: 15, Kavak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 741 25 50
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide çeşitlerinden deneyebilir, yemeğinizin üzerine kabak tatlısı yiyebilirsiniz.

Fasulye Turşu Kavurması

Karadeniz’in neredeyse her ilinde meşhur olan fasulye turşu kavurması Samsun ile özdeşleşmiş yemeklerden biri. Samsun’un nesi meşhur diye sorulduğunda pek akla gelmese de bölgede hemen hemen her akşam yemeğinde salataya alternatif olarak turşu kavurma tüketilir.

Ülkenin diğer köşelerinde yaşayanlara biraz tuhaf gelse de Samsun’da bu yemek çok doğal, fasulye turşusu gibi diğer turşularında kavurması yapılır ve her öğünde yenir. İnce ince doğranarak tereyağında kavrulan soğanlara turşu eklenir ve biraz kavrulur. Tercihe göre sıcak veya soğuk servis edilir.

Eğe Samsun’a yolunuz düşerse her yemeğin yanına yakışan salataların sultanı olarak anılan turşu kavurmasının mutlaka tadına bakın. Samsun’da neredeyse her lokantada bulabileceğiniz turşu kavurmasını deneyince emin olun bir daha turşuları kavurmadan yemeyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan turşu kavurmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Katık Sündürmesi

Karadeniz’in kahvaltı sofralarında sıklıkla rastlanan katık sündürmesi Samsun’un yöresel yemeklerinden biri olarak anılmaktadır. Katık ince kıyılmış maydanozla karıştırılarak isteğe göre zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada sündürülür. Ortaya tadından yenmeyen bir lezzet çıkar. Tavada iyice sündürülen bu yiyecek sabah kahvaltılarında çaya eşlik eder.

Samsun’a gidenlerin mutlaka tatması gereken bu harika meze Samsunda birçok restoranda sipariş verilebilir. Bir kere deneyenlerin bir daha kahvaltı sofralarından eksik etmeyecekleri bu lezzeti denemeden Samsun’dan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan katık sündürmesinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Büryan

Samsun’da gastronomi turizmin gelişmesine katkı sağlayan yöresel yemeklerin başında Büryan gelmektedir. Samsun’da kuyu kebabı olarak da bilinen Büryan 2-3 metre derinlikteki bir kuyuda odun ateşinde pişen kuzu etinden hazırlanmaktadır.

Yapım aşaması çok zor lezzeti ise bir o kadar mükemmel olan Büryan, Samsun’u ziyaret eden turistler tarafından en çok tercih edilen yemeklerdendir. Evde yapılması imkânsız olan bu lezzet Samsun’da birçok restoranda yapılmaktadır. Özel kuyuya sabahın ilk saatlerinde bırakılan kuzu eti öğleden sonra yemek saatlerine yetişmektedir.

Samsun’da düğün yemeklerinde, bayram sofralarında ve kalabalık yemeklerde en çok tercih edilen bu yemeğin lezzeti parmak ısırtan cinsten. Samsun’un en lezzetli yöresel yemeklerinden biri olan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Palandöken Cağ Kebap Salonu
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Adres: Kılıçdere, Atatürk Blv., No: 144, İlkadım
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 08:00 – 22:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0362 233 14 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine buranın kadayıf dolması tatlısını deneyebilirsiniz.

Kâğıtta Hamsi

Karadeniz’in sembolü ve en değerlisi hamsinin Karadeniz mutfağında birçok çeşit yemeği yapılıyor. Samsunluların da sofralarının baş tacı olan hamsinin sayısız çeşitlerinden biri de kâğıtta hamsi.

Hamsiyi herkes çok sever ama kokusundan da rahatsız olur. Hamsi kokusunu arındırmakta çok zordur. Ama kâğıtta hamside ne koku vardır ne de etrafa yağ sıçrar. Bu nedenle de Samsun halkı hamsiyi genellikle kâğıtta pişirir.

Kâğıda serilen hamsinin üzerine limon, zeytinyağı, maydanoz ve defneyaprağı da eklenince hamsinin lezzetine lezzet eklenir. Hamsinin tüm yağı ve aroması içinde kalır ve hamsi böylece tadından yenmez.

Samsun’a yolunuz düşerse Karadeniz’in vazgeçilmezi olan ve herkesin çok sevdiği hamsiyi birde bu şekilde denemenizi öneririz.

  • Nerede Yenir: Emir Balık Market & Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Cumhuriyet, No: 36/A, Alpaslan Blv., Atakum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 437 58 58
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlı eşliğinde güzel bir Türk kahvesi içebilirsiniz.

Mantarlı Pilav

Samsun’un zengin mutfağının yemeklerinden biri olan mantarlı pilav mantarın pilava kattığı farklı ve lezzetli aroma ile deneyen herkesin beğenisini kazanmaktadır. Özellikle Samsun Vezirköprü ilçesi ile özdeşleşen bu pilav Samsun ilinin her köşesine yayılmış ve geleneksel lezzetlerin arasında yerini almıştır.

Düğün, bayram gibi özel günlerde Samsun’da kalabalık sofralardan eksik olmayan mantarlı pilav Samsun’un dağlık alanlarında toplanan tazecik kültür mantarlarının mis gibi tereyağlı pilava eklenmesiyle hazırlanır. Samsun’a giden herkesin mutlaka denemesi gereken bu lezzet Samsun’da ev yemekleri yapan tüm restoranlarda misafirlere sunulur.

Samsun’a gittiğinizde mutlaka bu lezzeti denemenizi öneririz. Mantarlı pilavı denedikten sonra emin olun sade pirinç pilavının tadını unutacaksınız.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mantarlı pilavın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Yazı Pancarı Yemeği

Samsun’un Kavak ilçesine özgü yemeklerden biri olan yazı pancarı yemeği Samsun yöresel yemeklerinin arasında yerini alan bir sebze yemeğidir. Sebze yemeği yemeyi seven kişilerin mutlaka denemesi gereken bu yemek hem lezzetli hem de sağlığa faydalı olması nedeniyle Samsunluların sofralarından eksik olmaz.

Samsun’un her köşesinde parklarda, bahçelerde kuzukulağı denen yer pancarı dikkatlice toplanıyor, tazecik pancarlar haşlandıktan sonra üzerine buğday yarması ve soğan, sarımsak eklenerek kavruluyor. Yapımı kolay bu lezzetli yemek Samsun’un sevilen sebze yemekleri arasında gösteriliyor.

İçerisinde bulunan vitaminler nedeniyle kansızlığa, sinir iltihabına, verem hastalıklarına ve gribe iyi geldiği inanılan yazı pancarının en lezzetli hali olan bu yemeği mutlaka denemelisiniz. Denediğinizde en sevdiğiniz sebze yemeği olacak yazı pancarı yemeğini Samsunda yöresel yemek yapan lokantalarda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yazı pancarı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Böbrek Kavurma

Sakatat sevmeyenlerin bile hayran olacağı böbrek kavurma, Samsun’da çok sevilen et yemekleri arasında gösterilmektedir. Samsun’da düğün sofralarında, bayram sofralarında ve kalabalık misafir sofralarında en çok tercih edilen yemeklerden biri olan böbrek kavurma deneyen herkesin beğenisini kazanmıştır.

İri iri küpler halinde doğranan dana ciğerinin kuru soğan, tereyağı ve domates suyu ile tavada kavrulur ve üzerine tuz ve kekik eklenir. Bu basit ama lezzetli yemek herkes tarafından mutlaka denenmelidir. Ama gerçek lezzetini almak istiyorsanız mutlaka yerinde ve gerçek ustasından denemelisiniz.

Köklü bir kültüre ve zengin bir mutfağa sahip olan Samsun ilinin yemekleri deneyen herkesin beğenisini kazanmıştır. Eğer Samsun’a yolunuz düşerse birçok lokantada bulabileceğiniz böbrek kavurmanın tadına bakmadan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan böbrek kavurma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bazlama

Bazlamanın tarihi Samsun’da çok eskilere dayanmaktadır. Bazlamanın Samsun’da yaygın kullanılan adı Pıtıldır. Eskiden Samsun’un her köyünde sac üzerinde yapılan bazlama artık tüm fırınlarda yapılıyor ve paketlenerek hem fırınlarda hem de marketlerde satışa sunuluyor.

Uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, ısıtılarak da yenilebilmesi nedeniyle Samsun’un köylerinde toplu halde pişirilerek uzun süre kullanılan bazlama en güzel haliyle Samsun’un köylerinde yenilebilir.

Bilinen bazlamadan farklı olarak samsunda mısır unundan ya yapılır. Hazırlanan hamur kalın bezeler haline getirilerek tabak boyutunda açılır daha sonra sacda pişirilerek yumuşacık lezzetli bir ekmek ortaya çıkar. Samsunluların özellikle kahvaltı sofralarından eksik etmediği sıcak bazlamanın üzerine tereyağı sürülerek ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Samsun’da tüm fırınlarda ve marketlerde bulabileceğiniz bazlama sizin de kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak.

  • Nerede Yenir: Bazlamayı Samsun genelinde pastane ve börekçilerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Katıklı Ekmek

Her ne kadar Antakya’ya özgü bir yemek olarak bilinse de katıklı ekmek samsun mutfağının da en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Kahvaltıdan akşam yemeği sofralarına kadar her öğünde tüketilebilen katıklı ekmek incecik açılan hamurun üzerine katık adı verilen çökelek, acı biber salçası ve baharatlar döşenerek hazırlanır. Hazırlanan ekmekler açık olarak fırına verilir ya da kısa bir süre sac üzerinde pişirilir. Tereyağı ile servis edilerek ortaya harika bir lezzet çıkar.

Katıklı ekmek lahmacuna benzeyen tadı nedeniyle vejetaryen lahmacunu olarak adlandırılır. Öyle ki günün birinde et yemeği bırakırsanız katıksız ekmek ile lahmacun özleminizi giderebilirsiniz. Samsun mutfağının bu değişik lezzetini mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Katıklı ekmeği Samsun genelindeki fırınlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Karmaç

Karmaç

Samsun ile Kastamonu illeri arasında paylaşılamayan bir lezzet olarak gündem olan karmaç bu yörelerde karmaç salatası olarak adlandırılır. Her iki bölge tarafından da sahiplenilen karmaç her yörede kendine has özelliklerle pişirilmekte ve sofralarda yerini almaktadır.

Mısır unu kullanılarak yapılan bir çeşit salata olan bu yemeğin içerisinde soğan, dereotu, tuz ve su da yer alıyor. Tercihe göre bazen içerisine pırasa da konulabiliyor. Kısıra benzeyen bu salata hafif ve sağlığa faydalı olması nedeniyle samsun halkı tarafından çok fazla tercih ediliyor. Siz de lezzetli bir garnitür olarak misafirlere sunulan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karmacın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Haşhaşlı Çörek

Samsun’da neredeyse her evde özel günlerde pişirilen bu hamur işi hem Samsun halkı tarafından hem de Samsun’u ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Samsun Vezirköprü ilçesine has bir lezzet olan ve tüm yöreye yayılan bu lezzet günümüzde tüm pastanelerde ve fırınlarda ve kafe tarzı işletmelerde bulunabilir.

Haşhaşlı çörek ev hanımları tarafından özel günlerde mutlaka yapılan hafifi ve lezzetli bir tatlıdır. Çayın yanına çok yakışan bu tatlı beş çaylarının vazgeçilmezi olmuştur. Aynı zamanda yöre halkının kahvaltı sofralarını da süslemektedir. Bildiğiniz diğer haşhaşlı çörekleri unutun. Samsun’a yolunuz düşerse bu tatlıyı mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Haşhaşlı çöreği Samsun genelindeki fırın ve pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Peynirli ve Cevizli Mantı

Türk halkının mantıya olan düşkünlüğünü bilmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde mantı konusunda kendini ispatlayan il Sinop olsa da Samsun’un da öyle bir mantısı var ki diğer bütün mantıları gölgede bırakıyor. Kendine has bir lezzeti olan samsun mantısı el ile açılıyor. Bilinen mantı gibi içerisine kıymalı harç eklenerek kapatılıyor ve haşlandıktan sonra ceviz ve beyaz peynir ile karıştırılıyor. Samsunlu kadınların özel günlerde evlerinde açtıkları bu mantı damaklarda lezzet patlaması yaşatıyor.

Yapımı zor ama lezzeti efsane olan peynirli cevizli mantı Samsun’da yöresel yemekler yapan lokantalarda misafirlere sunulmaktadır. Bu farklı mantıyı tattıktan sonra bildiğiniz tüm mantıları unutacak ve mutlaka tekrar denemek isteyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hasanabisamsun/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yenimahalle, Atakent Blv., Atakum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 438 51 28
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Gözleme ve keşkek yemeklerini burada deneyebilirsiniz.

Çerkez Tavuğu

Çerkez Tavuğu
Fotoğraf: Habertürk

Kafkas mutfağından Türk mutfağına girmiş olan Çerkez tavuğu Samsun mutfağının sevilen yemekleri arasında gösterilmektedir. Yapımı kolay bu lezzetli meze pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Değişik yörelerde tercihe göre un veya havanda iyice dövülerek un haline getirilen ceviz ile yapılan Çerkez tavuğu, hem lezzetli hem de vitaminli olması nedeniyle çok fazla tercih ediliyor.

Kalabalık davet sofralarında bir numaralı meze olarak yerini alan Çerkez tavuğu Samsun halkının sofralarını süslemektedir. Yapımı oldukça kolay olan bu yemek haşlanan tavuklarla, patates, yoğurt ve mayonez ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Üzerine eritilmiş köy tereyağı gezdirilir ve bolca ceviz ile süslenir. Kokusu ile bile kendine hayran bırakan Çerkez tavuğunun tadı ise deneyenlerin damağında kalıyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/gulhanrestoranresmi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Samsun-Bafra Karayolu, 17. km, Körfez Mah., Atatürk Blv., No:125, Kurupelit, Atakum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:30 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 457 64 64
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına sebzeli pilav tercih edebilir, üzerine yöreye özgü tatlılardan deneyebilirsiniz.

Samsun Yöresel Çorbaları

Mısırlı Fasulye Çorbası

Samsun’un ana yemekleri olduğu kadar çorbaları da çok meşhur. Samsun mutfağında önemli bir yeri olan kuru bakliyatlardan yapılan mısırlı fasulye çorbası tam anlamıyla Samsun yemek kültürünü yansıtmaktadır. Samsun çorbaları arasında ön plana çıkan bu çorba oldukça doyurucu bir başlangıç yemeğidir. Ancak içinde bulunan malzemelerin doyurucu olması nedeniyle ana yemek kategorisinde de değerlendirilebilir.

İçerisinde fasulye ve kırılmış pirinç bulunan bu çorba tercihe göre yanında tuzlanmış kuru soğanla ya da üzerine yoğurt eklenerek yenilebilir. Farklı bir çorba denemek isteyenler için oldukça doğru bir seçim olan bu lezzetli ve besin değeri oldukça yüksek olan bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mısırlı fasulye çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ispanak Çorbası

Çorbalar arasında ayrım yapmak çok zordur. Çünkü hepsi birbirinden lezzetli ve sağlıklıdır. Ancak Samsun mutfağına ait olan ıspanak çorbası hem lezzeti hem de sağlığa olan faydaları ile diğer çorbaların bir adım önünde.

Soğuk geçen kış günlerinde herkes içini ısıtacak bir çorba ister. Ispanak çorbası hem demir kaynağı olması hem de içerisinde birçok vitamin barındırması nedeniyle vücudu hastalıklardan korur ve kış aylarını daha sağlıklı bir şekilde geçirmeye yardımcı olur. Bu nedenle de sağlıklı ve lezzetli Ispanak çorbası samsun halkının kış sofralarından eksik olmaz. Ispanağa süt, un, pirinç ve yumurta eklenerek hazırlanan bu çorba tercihe göre süt yerine yoğurt ile de yapılıyor ve bir kilo ıspanaktan koca bir tencere çorba çıkıyor. Soğuk kış günlerini daha sıcak geçirmek istiyorsanız bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ıspanak çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Samsun Tatlıları

Kıvratma

Samsun’un yemekleri kadar tatlıları da meşhurdur. Bu tatlıların başında da kuru bayram baklavası olarak bilinen kıvratma geliyor. Samsun’un güzel ilçesi Çarşamba ile özdeşleşmiş olan Çarşamba kıvratması marka tescil belgesi almış ve böylece Samsun’un tescilli yöresel yemekleri arasına girmiştir.

100 yılı aşkın bir süredir Samsun’da özel günlerin vazgeçilmez tatlı olan kıvratma her ne kadar baklava gibi görünse de aslında çok farklıdır. Bilinen baklava gibi bol ceviz veya fındık ile hazırlanan tatlının üzerine şerbet dökülmüyor, şekeri içine konuşuyor. Uzun süre bozulmadan muhafaza edilen kıvratma samsun halkı tarafından sıklıkla tüketiliyor. Özellikle de bayramlardan önce hazırlanarak bayramda ziyarete gelenlere ikram ediliyor. Deneyenlerin damağında bir daha unutamayacakları bir lezzet bırakan kıvratmayı mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Kıvratma tatlısını Samsun genelindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Nokul

Tarihi oldukça eskilere dayanan Nokul, Sinop ve Isparta gibi birçok ilde yöresel yemekler listesine girmiştir. Özellikle Samsun’un Bafra ilçesinde çok fazla tercih edilen Nokul, Samsun’un da yöresel yemekleri arasında yerini almıştır. Bafra nokulunu diğer illerde yapılan nokullardan ayıran özelliği ise ceviz ile yapılması.

Nokul uzun süre bayatlamayan besleyici bir tatlıdır. Bu yüzden de eski zamanlarda uzun yolculuklara çıkan insanlar yanlarına yolluk olarak nokul alırdı. O dönemlerden günümüze kadar gelen nokul halen Samsun’da en çok tercih edilen tatlılar arasındadır.

İçerisinde çok az şeker kullanılması, tatlandırıcı olarak üzüm kullanılması nedeniyle tatlı yemeyenleri bile kendine hayran bırakır. Samsun’a yolunuz düşerse Bafra pastanelerinde sıklıkla bulabileceğiniz bu tatlıyı mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/bafralokumcusu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Cumhuriyet Meydanı Park Karşısı Özel idare Dükkanları, İlkadım/
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 08:00 – 18:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0362 231 27 99
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tatlı veya hamur işi lezzetlerden deneyebilirsiniz.

Kocakarı Gerdanı Tatlısı

Karadeniz bölgesinin en çok tüketilen tatlılarından biri olan burma tatlısının samsun mutfağındaki adı kocakarı gerdanı. Samsun denilince akla gelen ilk tatlılardan olan kocakarı gerdanı bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olarak sofralarda yerini alıyor.

Görüntü olarak hem baklavaya hem de kıvratmaya benzeyen tatlının tadı baklava ile aynı. Yufkanın içerisine bol ceviz veya fındık konularak sarılır, üzerine bol tereyağı gezdirilerek fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra da su ve şekerden oluşan şerbet üzerine dökülür ve ortaya ağızda dağılan damakları çatlatan cinsten bir lezzet çıkar.

Yemeklerden sonra canınız tatlı çekerse Samsun’da yemeklerin ardından çayın yanında en çok tercih edilen kocakarı gerdanı tatlısını mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Kocakarı gerdan tatlısını Samsun genelindeki tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fırında Kabak Tatlısı

Türk mutfağında önemli bir yeri olan kabak tatlısı Samsun yöresel mutfağında da yerini almaktadır. Samsun’a özgü kabak tatlısı farklı pişirme tekniğiyle bilinir. Samsun halkı kabak tatlısını klasik kabak tatlısından farklı olarak fırında pişirmektedir. Bu şekilde kabak tatlısına farklı bir lezzet ve aroma getirilen Samsun halkı, pek çok turistin ilgisini çekmektedir.

Samsun’un kendine has tatlılarının yanında kabak tatlısı daha klasik bir tatlı gibi görünse de pişirme tekniğiyle diğer yörelerde yapılan kabak tatlılarından ayrılmaktadır. Samsun’un köylerinde yetiştirilen kabaklar dilimlenerek tepsiye diziliyor. Üzerine şerbeti dökülerek fırına veriliyor. Servis esnasında ise üzerine bol ceviz gezdirilerek tam bir lezzet bombası haline geliyor.

Samsun’da hangi restorana giderseniz gidin canınız tatlı isterse mutlaka fırında kabak tatlısını sipariş edin. Denedikten sonra diğer kabak tatlılarıyla arasındaki farkı daha iyi anlayacaksınız.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/niyazikesimrestoran/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Baruthane, Atatürk Blv., No: 63, İlkadım
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0362 445 15 75
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Meşhur Bafra pidesini birde burada deneyebilirsiniz.

Palüze

Paluze

Her ne kadar çok fazla bilinmese de Samsun mutfağına ait olan bu tatlı Osmanlı Döneminden günümüze kadar popülerliğini koruyarak gelmiştir. Osmanlı jölesi olarak bilinen palüze hem lezzetli hem de hafif bir tatlı olması nedeniyle bilenler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Herkesin evinde bulunan malzemelerle mutfağınızı dağıtmadan yapabileceğiniz bu tatlı tarihte yapılan en basit tatlılardan biridir. Şekeriniz düştüğünde 5 dakikada yapabilirsiniz. Samsunda genel olarak nişasta, şekerle yapılan üzerine ceviz serilerek servis edilen palüze, tercihe göre süt yerine meyve suyu ile de hazırlanabilir. Her ne şekilde hazırlanırsa hazırlansın çok seveceğiniz bu hafif tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Palüze tatlısını Samsun genelindeki tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kahramanlık öykülerinin yazıldığı Samsun ilimiz birbirinden lezzetli geleneksel yemekleriyle de ülkemizin sevilen şehirlerinden biridir. Samsun yöresel yemekleri denince akla Karadeniz’in bol tereyağlı yemekleri, çıtır çıtır pideleri, fasulye turşuları ve kara lahana sarmaları geliyor. Samsun mutfağını mercek altına aldığımız yazımızda kentin parmak ısırtan lezzetlerini bir bir listeledik.

Samsun’un yöresel yemekleri listemize sizlerin de tavsiyeleri olursa bize aşağıda yer alan yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin