Botan Çayı kenarında geniş bir ova üzerinde kurulu olan Siirt, bölgenin tarihsel açıdan en zengin şehirlerinden biridir. Batısında Batman ve Diyarbakır, doğusunda Şırnak, güneyinde Mardin ve kuzeyinde Bitlis ve Muş illeri ile çevrili olan Siirt sahip olduğu kanyon, milli park ve mesire yerleri ile doğa severlere yapabilecekleri pek çok aktivite imkânı sunuyor.
En az 2 gününüzü ayırıp gezebileceğiniz Siirt’te Tillo Kalesi, Delikli Taş, kaplıcalar ve geçmişten günümüze orijinalliği koruyarak gelen mağaraları ziyaret edebilirsiniz. Mezopotamya’nın kesişim noktasında yer alan Siity, Anadolu Türklerinin yerleştiği ilk yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle tarih severlere zengin bir içerik sunmaktadır. Bununla birlikte zengin ve lezzetli mutfağıyla birbirinden güzel yemekleri de ziyaretçilerine sunmaktadır. Siirt’te tadabileceğiniz yöresel yemekler arasında büryan kebabı, Siirt kitel, mihr çorbası ve Arap dolması gibi yiyecekler yer almaktadır.
Siirt gezinizde konaklama ihtiyacınızı kamp atarak değerlendirmek istiyorsanız şehir merkezine yakın, Botan Çayı çevresinde doğayla baş başa kalıp çadır kurabileceğiniz güzel noktalar bulunuyor. Bu yazımızda, Siirt’te kamp atabileceğiniz yerleri bulabilir, ulaşım hakkında pratik bilgileri okuyabilirsiniz.
Siirt’in Baykan ilçesinde Bitlis’e sınır bir noktada bulunan Baykan Kent Ormanı, yanı başından akan Bitlis Çayı ve etrafının göz alabildiğine yemyeşil doğal manzaraları ile piknik, yürüyüş ve kamp aktiviteleri için oldukça ideal bir yerdir. Kent ormanı geniş bir arazi üzerinde yer yer ufak yükseltilerden oluşan fakat kamp için yeterince genişlikte düzlüğe sahip bir yer. Bununla birlikte yürüyüş için de pek çok patika yollara sahip. Üstelik Bitlis Çayı manzaralı yürüme yolları.
Kent ormanının içlerine doğru gidildiğinde bir dere ve küçük bir taş köprü karşılıyor insanı. Burada mola verip, suyun şırıl şırıl akan sesine kulak vererek keyifli anlat yaşayabilir, köprü ve çevresinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bahar aylarında canlanan doğa yerini yemyeşil bitki örtüsüne bırakıyor ve burası adeta doğal manzaralar açısından görsel bir şölene dönüşüyor. Kamp atacaklar için bölgede ne yazık ki ihtiyaçların karşılanabileceğiniz herhangi bir yer yok. Bu nedenle özellikle yiyecek içecek noktasında önceden alışveriş yapılıp gelinmesi önemlidir.
Kent ormanı, Baykan ilçe merkezine 3 km mesafede bulunuyor. Dileyen yürüyerek de ulaşımını sağlayabilir. Siirt şehir merkezinden her gün düzenli aralıklarla Baykan ilçesine otobüsler hareket etmektedir. Özel araçlarıyla gelecek olanlar Baykan ilçe tabelalarını takip ederek ulaşımlarını sağlayabilirler. İlçe merkezinde kent ormanını gösteren tabelalar mevcut olup, araç park yerleri de bulunmaktadır.
Kamp Olanakları: WC, içme suyu kaynağı, piknik alanları, yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. Duş, elektrik imkânları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Bitlis-Siirt karayolu üzerinde, şehir merkezine 8 km ve 15 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunan Yağmurtepe Köyü, üzeri yemyeşil çimenlerle kaplı yüksek tepeleri ve bu tepelerde yer alan yöre mimarisine uygun tek katlı evleri ile Anadolu yaşantısının en güzel örneklerinden birine ev sahipliği yapıyor. Köy, Siirt şehir merkezine yakın olmasıyla da kolay bir ulaşım imkânı tanıyor. Köy minibüsleri ve özel araç ile kolayca gelinebilen Yağmurtepe Köyü, doğayla iç içe olup yürüyüş yapabileceğiniz, geniş düzlüklerinde kamp atabileceğiniz olanaklara sahip.
Yürüyüş ve kamp atacaklar için köy merkezinde WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bakkal, fırın, manav, mescit ve lokanta türü yerler bulunmaktadır. Tüm bu yerler yürüme mesafesindedir. Köy halkı misafirperver olup, çevrede güvenli bir şekilde kamp atabilirsiniz.
Siirt şehir merkezinden Yağmurtepe köyüne her gün düzenli olarak dolmuşlar hareket etmektedir. Mesafenin yakın olması nedeniyle de taksi ile gelinebilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Yağmurtepe köy merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Siirt’in muhteşem doğal manzaraları yerlerinden biri olan Rasıl Hacar Kanyonu genel anlamda Doğu Anadolu Bölgesi’nin de görülmeye değer yerlerinden biridir. Botan Vadisi’ne hâkim bir tepede, kenarından Uluçay’ın geçtiği kanyon doğayla iç içe olup vakit geçirmek isteyenler için adeta biçilmiş bir kaftandır. Burası yürüyüşten çadır kampçılığına, yamaç paraşütünden hafta sonu piknik aktivitelerine kadar geniş bir imkân tanıyor.
Etrafı birçok doğal olaya gebe kalmış güzelliklere ve müthiş bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Siirt’in yaz sıcaklarında kaçıp serinlemek için ideal bir yer. Fotoğraf tutkunları ise burada kendilerine pek çok malzeme çıkaracaktır. Trekking grupları için de kanyon çevresi uzunca yürüyüş yollarına sahip. Sağ veya solunuza Uluçay’ı alarak yürüyüş yapabilir, günün keyfini çıkarabilirsiniz. Günün sonunda müsait bir alana çadırınızı kurarak milyonlarca yıldızın altında unutulmaz bir kamp atabilirsiniz.
Rasıl Hacar Kanyonu çevresinde WC, elektrik, duş, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanabileceğini herhangi bir tesis bulunmuyor. Dileyen Botan Vadisi Milli Parkı büfesinden atıştırmalık bir şeyler alabilir. Ancak kamp atacaklar, henüz buraya gelmeden önce yiyecek stoklarını yaparlarsa iyi olacaktır.
Rasıl Hacar Kanyonu Siirt şehir merkezine 5 km mesafede bulunuyor. Şırnak yolu üzerinde kalan kanyona özel araçla gelinebilir. Kanyon eteklerinde araç park edilerek bir süre yürünmesi gerekiyor. Toplu taşımayı kullanarak olanlar ancak Şırnak istikametine giden otobüslere binerek ulaşımlarını sağlayabilir. Ancak kanyonun şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle bir taksiye binerek de hızlıca ulaşım sağlanabilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Botan Çayı ve Botan Barajı’nın tam karşısında yüksek bir tepe üzerinde yer akan Botan Mağaraları, bölgenin tarihi açıdan önemli turistik yerlerinden biridir. Doğu Anadolu seyahatine çıkıp bölgeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Botan Mağaraları, Siirt ve çevresini tarihsel açıdan tanımak için önemli bir ışık tutuyor. Eski orijinalliğini koruyarak günümüze kadar gelmiş olan mağaralar ve çevredeki kilise kalıntıları bölgenin gün yüzüne çıkarılmış önemli arkeolojik kalıntılarıdır.
Gün ortasında Botan Mağaralarını gezerek fotoğraflar çekebilir ve günün sonunda mağara çevresindeki geniş düzlüklere kamp atarak konaklamanızı yapabilirsiniz. Dileyen Botan Çayı kenarında, ağaçlıklar altında gölge yerlere kamp atabilir. Mağara ve çevresi trekking grupları için de oldukça elverişlidir. Etrafı daha fazla keşfetmek için pek çok yürüyüş yolu bulunuyor. Ancak yürüyüş veya kamp için gelecek olanlar yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını önceden gidermeleri gerekiyor. Ayrıca çevrede WC ve elektrik ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir tesis bulunmuyor.
Özel aracıyla gelecek olanlar Rasıl Havar Kanyonu istikametinde ilerleyerek ulaşımını sağlayabilirler. Mağaralara giden yol üzerinde araç park yerleri bulunmaktadır.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânları bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Siirt’in Tillo ilçesi sınırlarında kalan Tillo Milli Parkı, ilçe merkezine 3, şehir merkezine ise 11 km mesafede yer almaktadır. Doğusunda Botan Çayı, batısında ise Tillo içe merkezi kalan milli park oldukça geniş bir alan üzerinde doğa yürüyüşü, çadır kampçılığı ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler için oldukça ideal bir yerdir. Milli parkı içeren yüksek tepeler Botan Çayı’nın enfes manzarasına hâkim, seyir tepeleri sayesinde göz alabildiğine geniş bir doğa manzaralarını gözler önüne seriyor.
Milli parka giriş makul ücretlidir. Park içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları, WC ve yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe ve kır lokantası bulunmaktadır. Günübirlik kullanıma açık olan milli parka yaz ayları Siirt’in yakıcı sıcaklarından kaçıp yüksek rakımda tertemiz bir hava almak için gelinebilir. Bununla birlikte gece konaklamalı kamp veya yamaç paraşütü gibi aktiviteler yapılabilir.
Park alanı ziyaretçilerine nefes kesici bir manzara vadediyor. Çocuklu ailelerin piknik yapabileceği, trekking gruplarının Botan Çayı manzarasına karşı yürüyüşler yapabileceği Tillo Milli Parkı, doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenenler için de oldukça idealdir.
Milli parka ulaşım yalnızca özel araçlarla sağlanıyor. Sirt şehir merkezinden yola çıkıp Bağtepe’yi geçtikten sonra Tillo tabelalarını takip ederek ilçe merkezine gelebilir ve buradan milli park yönünde ilerleyebilirsiniz. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için her gün düzenli aralıklarla Siirt’ten Tillo’ya otobüsler hareket etmektedir. İlçe merkezinde gelindikten sonra taksiye binilerek 5 dakika içerisinde milli parka ulaşım sağlanabilir.
Kamp Olanakları: WC, büfe, mescit, otopark alanı, yöresel ürün satış noktaları, giriş kontrol noktası, çocuk oyun alanı, yürüyüş yolu, kır lokantası, köy pazarı ve yamaç paraşütü.
Giriş Ücreti: Yetişkin 2 TL, öğrenci 1 TL, bisiklet 2 TL, motosiklet 3 TL, otomobil, kamyonet ve pickup 6 TL, minibüs 18 TL, midibüs 30 TL ve otobüs 54 TL.
Web Sitesi: http://tillo.tabiat.gov.tr/
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…