Prag’da Ne Yenir? | 18 Özel Prag Yemeği

Etkileyici mimarisi ve leziz biraları ile bilinen Prag, aslında ziyaretçilerine çok daha fazlasını bulma imkanı sunan muazzam bir şehir…

Prag’da Ne Yenir? Ne İçilir?

1. Palačinky

Palačinky
Palačinky

İnsanlar “Prag’da ne yenir?” diye düşündüklerinde neredeyse her zaman listenin başında Palačinky geliyor. Çek usulü yapılan bu incecik krepler, Fransız kreplerini andırsa da hazırlanış bakımından farklılık göstermektedir. Klasik olarak reçel gibi meyvelerle hazırlanan kreplerin iç dolgusunda ise fındık kreması gibi maddeler kullanılmaktadır. Tatlı yiyeceklerden hoşlananlar için palacinky kesinlikle Prag’da denenmesi gereken tatlardan biri…

2. Trdelník

Trdelník
Trdelník

Esasında bir Slovak yemeği olan trdelník Orta Avrupa şehirlerinde çok yaygın olarak karşımıza çıkan bir hamur işidir. Çoğunlukla ılık bir şekilde servis edilen bu böreklerin üzeri şeker veya tarçınla kaplanmaktadır. Özellikle soğuk bir kış günü Prag sokaklarını keşfe çıktıysanız bu börek sizin için muhteşem bir kurtarıcı olacaktır. Zaten sokakta burnunuza gelen muhteşem kokuları takip ederseniz sizi bu lezzetin satıldığı yere götürecektir. Görünüm olarak da kokoreçe benzediğini belirtelim de tanımanız daha kolay olsun 🙂 Tahta ya da metal çubukların etrafına sarılarak hazırlanan bu leziz börek, Prag’ın en meşhur sokak yemekleri arasında bulunmaktadır. Böreği denemek isterseniz sokaklarda satış yapan standları ziyaret ederek bu böreği yeme fırsatı bulabilirsiniz.

3. Vepřo-knedlo-zelo

Vepřo-knedlo-zelo

Çek Cumhuriyeti’ndeki çoğu yemek köfte ve et yoğunluğundadır ancak vepřo-knedlo-zelo, yanında sunulan haşlanmış lahana ile lif bakımından da oldukça zengindir ve dengeli bir beslenme tabağı olarak sunulmaktadır. Yemek hazırlanırken içinde domuz rostosu da kullanıldığından domuz eti tüketmeyen ziyaretçilerin bu konuda dikkatli olmasını da önerelim.

4. Chlebíčky

Chlebíčky
Chlebíčky

Sosis, salam, turşu, salatalık gibi çok yönlü gıdalarla hazırlanan bu açık sandviçler Prag’ın meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Chlebíčky özellikle pratik bir kahvaltı isteyenlerin kurtarıcısı olmaktadır. Bu sevimli sandviçler şehirdeki kutlamalarda ve partilerde de sıklıkla karşınıza çıkacaktır.

Bu lezzetli sandviçlerin farklı ve deneysel versiyonlarını deneyebileceğiniz mekan önerimizi aşağıda bulabilirsiniz;

Sisters Bistro

Adres: Gourmet passage – Dlouhá 39, Prague 1

Web: www.chlebicky-praha.cz

5. Guláš

Guláš
Gulaş

Macar mutfağının önemli bir parçası olan guláš başkent Prag yemekleri arasında da çok sevilmektedir. Şehirdeki yapılan bu yemek çoğunlukla sığır etiyle yapılmakta ve Macaristan’da yapılana göre sebzeler daha az kullanılmaktadır. Yemeğin içinde bolca kullanılan sos ise lezzet bakımından yemeği çok daha üst noktalara çıkarmaktadır.

6. Smažený Sýr

Smažený Sýr
Smažený Sýr

Peynir sevenler için karşınızda Prag’ın popüler yemekleri arasında bulunan Smažený Sýr!, peynirin yağda kızartılmasıyla hazırlanan bir tür atıştırmalık. Bu lezzeti şehirde bulunan sokak satıcılarından alarak deneyebilirsiniz. Peynirin yanında ise çoğunlukla patates, salata ve ekmek servis edilmektedir.

Bu lezzeti tatmak için sunduğu lezzetler nedeniyle illa ki rezervasyon yaptırmanız gereken bir yer önerelim ister misiniz?

Lokal Dlouhaaa

Adres: Dlouha 731/33Prag 110 00, Çek Cumhuriyeti

Telefon: +420 734 283 874

7. Knedlíky

Knedlíky
Knedlíky

Bir tür köfte olan knedlíky, ana yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilmektedir. Bu köfte reçel ya da meyve gibi dolgularla hazırlanarak tatlı olarak da tüketilebilmektedir.

8. Grilované Klobásy

Grilované Klobásy
Grilované Klobásy

Yürürken midenizin açlığını yatıştıracak bir şeyler mi arıyorsunuz? O halde çeşitli soslarla lezzetlendirilmiş bir adet Grilované Klobásy size çok iyi gelecektir. Bu sosisi şehrin meydanlarındaki satıcılardan alarak yiyebilir ve hızlı bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz.

9. Bira

bira
Prag’da biralae köpük seviyesine göre adlandırılmaktadır.

Konu Prag ise biradan bahsetmemek olmak. Bira Prag’da çok seviliyor ve şehirde pek çok yerel üretici kendi birasını üretiyor. Bu da bu şehri bira seven insanlar için tam bir cazibe merkezi haline getiriyor. Plsener ise şehirde mutlaka denemeniz gereken şehrin en fazla tüketilen bira markalarının başında gelmektedir.

10. Svíčková

Svickova
Svickova

Sığır etinden fileto halinde hazırlanan çok lezzetli bu yemek sebzelerle hazırlanan özel bir sos içinde servis edilmektedir. Svíčková, Prag’da ailelerin klasik pazar yemeklerinden biridir ve Prag yemekleri arasında bu yemeğin çok özel bir yeri vardır. Yemeğe lezzetini katan bir diğer unsur ise yemeğin hazırlanışında kullanılan karabiber, kekik gibi aromatik baharatlardır.

Lezzetli bir svíčková yemek isterseniz şehrin turistik noktalarından birini önerebiliriz;

Cafe Louvre

Adres: Národní 22, Prag 1

Telefon: +420 724 054 055

Web: www.cafelouvre.cz

11. Weiner Sosisleri

Weiner Sosisleri
Weiner Sosisleri

Çekler sosis yemeği seven insanlar… Weiner sosisleri de Prag’da ne yenir? sorusuna yanıt arayan biri için olmazsa olmaz maddelerden biri. Şehirde kahvaltıda, fast food olarak ya da biranın yanında atıştırmalık olarak bu sosisleri deneyebilirsiniz. Yalnız bu sosisler sığır etiyle yapıldığı gibi domuz eti ile de yapılabilmektedir.

En iyi Weiner sosisleri için uğramanız gereken yerlerden birini aşağıda paylaşıyoruz;

Nase Maso

Adres: Dlouha 39Prag 110 00, Çek Cumhuriyeti

Telefon: +420 222 311 378

12. Ördek

Ördek Yemeği
Ördek Prag yemekleri içinde çok fazla kullanılan bir et türüdür.

Ördek, Prag yemekleri içinde kendine önemli bir yer edinmiş bir et türü. Önemli restoranların menülerine baktığınızda ördek etiyle hazırlanmış yemeklerin başrolde bulunduğunu görebilirsiniz.

Merkezi bir konumda uygun fiyata ördek eti yemek isterseniz aşağıdaki mekanı ziyaret edebilirsiniz;

U Pinkasu

Adres: Jungmannovo nam. 15/16Prag 110 00, Çek Cumhuriyeti

Telefon: +420 221 111 152

Not: Bu mekanda aynı zamanda çok lezzetli biraları da deneyebilirsiniz. 

13. Kremrole

Kremrole
Kremrole

Rulo haline sarılmış hamurların içine gizlenen krema şeklinde hazırlanan kremrole isimli bu hamur işi Prag’da deneyebileceğiniz önemli hamur işlerinden biridir. Bu pasta çoğunlukla üzerine pudra şekeri dökülerek servis edilmektedir.

14. Plnena Paprika

Plnena Paprika
Plnena Paprika

Ülkemizde yapılan biber dolmasına benzeyen plnena paprika, çoğunlukla patates püresi eşliğinde servis edilmektedir. Prag’da ne yenir? sorusuna Türk damak tadına yakın bir lezzet arayanlar için bu yemeğin denenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

15. Becherovka

Becherovka
Becherovka

Çek Cumhuriyeti genelinde bira kadar meşhur olan bir diğer içki ise becherovka. Bu içki çeşitli baharatlarla hazırlanan bir likör aslında. Bu karışım Prag’a kış mevsiminde gelenler için iç ısıtıcı bir içecek olarak da düşünülebilir.

16. Langose

Langose
Langose genellikle peynir ve ketçapla yeniyor.

Ülkemizde çok sevilerek tüketilen bir tür hamur kızartması olan pişiye çok benziyor bu lezzet. Eğer Prag sokaklarında atıştırmalık keyifli bir yiyecek arıyorsanız Prag’da ne yenir? diye düşünmenize gerek yok; hemen langose yapan bir sokak satıcısına gidin ve bu hamur işinin keyfini çıkarın.

17. Rızek

Rızek
Rızek

Sığır, domuz, tavuk gibi pek çok farklı et türüyle yapılan rızek için bir tür şnitzel diyebiliriz. Yanında patates ya da patates püresi ile servis edilen bu lezzet de Prag’ın popüler yemekleri arasında bulunuyor.

18. Medovnik

Medovnik
Medovnik

Bir tür cevizli pasta olan medovnik, bal veya reçelle çok daha lezzetli bir hale gelmektedir. Eğer denk gelirseniz bu güzel keki de denemenizi öneriyoruz.

“Prag’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde bu şehri ilk kez ziyaret ediyorsanız kaçırmamanız gereken lezzetleri listelemeye çalıştık. Eğer listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz tatlar varsa bunu lütfen bizimle yorum kısmından paylaşın. 

*Şayet bu etkileyici şehrin sadece mutfağını değil her yönüyle keşfetmek isterseniz Prag gezi rehberi sayfamızdan şehirle ilgili yazdığımız bütün yazılara ulaşabilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin