Prag’ın Tarihi Yerleri | 25 Önemli Tarihi Nokta

“Prag” ya da “Praha” Avrupa‘nın en tarihi başkentlerinden biridir. Uzun avlu ve dar sokakları ve Gotik, Romanesk ve Barok mimarisiyle göz doldurmaktadır. Bu tarihi noktalar hakkındaki detayları Prag tarihi yerler listemizde sizin için sıraladık…

Prag tarihi hakkında; Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve Bohemya bölgesinin en önemli şehridir. Orta Avrupa’da ayrıcalıklı bir konuma sahip olan şehir, “Altın Şehir”, “Yüz Kuleli Şehir”, “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle anılmaktaydı.

Prag’ın kurulduğu bölgede ilk olarak bir Galya kabilesi olan Boii yaşamaktaydı. 950 senesinde, özerk bir imparatorluk olarak bölge Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. 1061’de Prag, Bohemya’nın dükleri tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış ve I. Wencesles tarafından Eski Şehir kurulmuştur. Farklı etnik gruplar arasındaki çatışmanın önlenmesi amacıyla, 1257 senesinde Kral II. Ottokar tarafından Küçük Şehir kurulmuştur.

18. yüzyıla kadar çeşitli çatışmaların arasında kalan şehir, Sanayi Devrimi’yle birlikte çok hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Şehirdeki günümüze ulaşan bir çok tarihi eser ve tarihi bina da bu yüzyılda inşa edilmiştir.

20. yüzyıla gelindiğinde ise I. Dünya Savaşı’nın ardından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu çökmüş ve 1918’de başkenti Prag olarak belirlenen Çekoslavakya Cumhuriyeti kurulmuştur. 1939’da Nazi birliklerinin işgal ettiği Prag, komünist bir rejim tarafından yönetilmeye başlanmıştır.

17 Kasım 1989’da gerçekleştirilen “Kadife Devrim” ise bir aydan fazla sürmüş ve sonucunda ülkede komünist rejim sona ermiştir. 1993 senesine gelindiğinde ülke Çek Cumhuriyeti ve Slovakya isminde iki ülkeye bölünmüş, Prag ise Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olarak kalmıştır.

Prag’ın en ünlüleri; Prag Kalesi şüphesiz Prag’ın en ünlü tarihi yerleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Kale ve kale içindeki muhteşem tarihi noktalar ile Prag’da çok keyifli bir gezi yapma şansına erişebilirsiniz.

Prag gezi tavsiyesi; Prag Kalesi ve çevresine 2-3 günlük geniş bir zaman ayırmanız gerekiyor. Bu da demek oluyor ki Prag’ın en önemli tarihi yerleri için en az 4-5 günlük bir gezi planı yapmanız gerekiyor. Eğer vaktiniz daha genişse Prag çevresinde görülebilecek yerler için de zaman ayırabilirsiniz. Örneğin Karlovy Vary huzur dolu iklimi ile vakti olanların mutlaka görmesi gereken noktalardan biri. Prag’a ne zaman gidilir sorusuna cevap vermek gerekirse de bahar aylarının Prag için en ideal zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.

Alt başlıkta bahsettiğimiz indirim kartlarını mutlaka kullanın. Ulaşım için ise kalacağınız gün sayısı kadar geçerli olan ulaşım kartlarını değerlendirin. Böylece seyahatinizde çok daha fazla şey yapmak için bütçeniz kalacaktır. Para bozdurma konusunda döviz bozdurma bürolarına çok fazla güvenmeyin ve hesabınızı iyi yapın. Aksi takdirde kazıklanabilirsiniz.

Müzekart; Prague Card, şehri ziyaret edenlerin en fazla tercih ettiği turist kartlarının başında gelmektedir. Bunun yanı sıra Prag City Pass da tercih edilebilecek indirim kartları arasında bulunmaktadır. Kartla ilgili detayları yazımızın son kısmında sizler için derledik…

Kaleler

1. Prag Kalesi

prag kalesi

Burası neresi? Prag’ın Hradcany semtinde bulunan ve bir zamanlar Bohemya krallarının evi olan Prag Kalesi, günümüzde Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının resmi ikametgahı ve şehrin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir. Kale, şehrin kalbinde Vltava Nehri üzerinde yükselmektedir. Kalenin geçmişi MS 970 senesine kadar uzanmaktadır.

Kale, 30 Yıl Savaşları, II. Dünya Savaşı öncesi Naziler tarafından Çekoslavakya’nın ele geçirilmesi, Vaclav Havel’in 1989 senesinde Çekoslavakya Cumhurbaşkanı olarak göreve başlaması gibi birçok önemli tarihi olaya tanıklık etmiştir.

Kale duvarları içinde Aziz Vitus Katedrali, Aziz George Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Golden Lane, Barut Kulesi gibi çok önemli tarihi binalar yer almaktadır. Kalenin öne çıkan noktaları arasında Vladislav Salonu, Eski Kraliyet Sarayı’nın ana salonu, geniş merdivenler ve Kraliyet Bahçesi gelmektedir.

Kraliyet Bahçesi’nin geçmişi 1534 senesine dayanmaktadır ve bahçe içinde Ball Game Pavillion, Singing Çeşmesi, Royal Summer House, Lion’s Court gibi bir dizi muhteşem eski bina bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en büyük antik kale kompleksi konumunda bulunan Prag Kalesi, yıllar içinde inşa edilmiş olan farklı mimari tarzdaki muhteşem tarihi binaları, kiliseleri ve diğer yapıları ile şehrin en turistik noktalarının kesinlikle en başında gelmektedir. Kaleyi tam anlamıyla gezebilmek için hatırı sayılır bir zaman dilimini ayırmanız gerektiğini de belirtelim.

  • Adres: Hradčany, 119 08 Prague 1, Çekya
  • Telefon: +420 224 373 368
  • Ziyaret saatleri: Kale kompleksi 06.00-22.00; Tarihi Binalar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Bilgiler için tıklayınız
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Vyšehrad

Vyšehrad

Burası neresi? Adeta peri masallarından çıkmış bir yapı olan Vysehrad, kelimenin tam anlamıyla “Yukarı Kale” ya da “Tepelerdeki Kale” olarak tercüme edilebilir ve Prag’a bakan Vltava Nehri’nin yukarı kısmında bulunmaktadır. 10. yüzyıla kadar varlığı bilinen kale, çeşitli efsanelere de konu olmuştur. Geçmişte kralların taç giyme törenlerine tanıklık etmiştir. Hemen yanında ise girişin ücretsiz olduğu bir mezarlık bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kale surlarından geriye bir şey kalmasa da, günümüzde yürüyüş ve piknik yapmak için harika bir yerdir ve şehrin muhteşem manzarasını sunmaktadır. Yaz aylarında burası müzikal ve tiyatro performanslarına da ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: V Pevnosti 159/5b, 128 00 Praha 2-Vyšehrad, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Saraylar

3. Eski Kraliyet Sarayı (Old Royal Palace)

eski kraliyet sarayı

Burası neresi? Prag Kalesi’nin bir parçası olarak yapılan Eski Kraliyet Sarayı’nda çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmıştır. Geçmişi 12. yüzyıla kadar uzanan kale, Prens Sobeslav tarafından Romanesk tarzda yaptırılmıştır. 14. yüzyılda ise Kral IV Charles ve sonrasında oğlu tarafından saray genişletilerek daha büyük bir kompleks haline getirilmiştir.

15. yüzyılda 80 yıl boyunca terk edilen kale ve saray, 1483’de Kral Vladislav Jagiello tarafından tekrar kullanılmaya başlanmış ve büyük ölçüde yeniden inşa edilmiştir. Vladislav Salonu ve Azizler Kilisesi, günümüzde sarayın önemli ziyaret noktaları arasında yer almaktadır. Vladislav Salonu, ülkedeki çok önemli temsillere ev sahipliği yapmaktadır. Salon 16. yüzyıldan bu yana taç giyme törenleri gibi devlet için önemli etkinlikler için de kullanılmıştır ve salon içinde çok lüks ve özel mobilyalar bulunmaktadır.

Azizler Kilisesi de sarayın önemli noktalarından biridir. Burası, Petr Parler tarafından sarayın eski şapelinin yerine inşa edilmiştir. 1541 senesinde meydana gelen yangında kilisenin sadece duvarları kalmıştır. Kilise, yenilenme sırasında Vladislav Salonu’nun cephesine kadar genişletilmiş ve sonraki değişikliklerle salona bağlanmıştır. Kilise, yalnızca ayin yapıldığı sırada halka açık tutulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Prag’ın tarihi yerleri içinde devlet adına çok önemli bir yer olan Eski Kraliyet Sarayı, Prag’ın geçmişine yolculuk yapmayı planlayan herkesin mutlaka görmesi gereken duraklardan biridir.

  • Adres: Třetí nádvoří Pražského hradu 48, 119 00 Praha 1-Hradčany, Çekya
  • Telefon: +420 224 373 584
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 140 CZK, İndirimli 40 CZK
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

4. Olsany Mezarlığı

olsany mezarlığı

Burası neresi? Olsany Mezarlığı, Prag’da ortaya çıkan veba salgını nedeniyle hayatını kaybedenleri defnetmek amacıyla 1680 yılında kurulmuştur. Burası yüzyıllar boyunca şehrin ana mezarlığı olarak hizmet vermiş, sayısız savaş ve hastalık kurbanı için son dinlenme yeri olmuştur.

2 milyon civarında mezarlık kapasitesine sahip olan alan, yaza Franz Kafka’nın mezarını içeren Yahudi Mezarlığı ve birçok önemli ismin mezarını içeren Hristiyan Mezarlığı’ndan oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Biraz hastalıklarla dolu geçmişine karşın, birçok gizemli mezarı ve Art Nouveau anıt ve mezarlarıyla keşfetmek için harika yerlerden biri olmaya devam ediyor.

  • Adres: Vinohradská 1835/153, 130 00 Praha 3, Çekya
  • Telefon: +420 267 310 652
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

5. Eski Belediye Binası ve Astronomik Saat (Staromestská Radnice)

eski belediye binası ve astronomik saat

Burası neresi? 15. yüzyılın başlarından kalma olan Astronomik Saat, Prag’ın ikonik simgelerinden biridir ve Eski Belediye Binası üzerinde bulunmaktadır. Saat 12 Havari’yi temsil ettiği için dini açıdan da bir öneme sahiptir. Her saat başı havarilerin yüzleri ortaya çıkmakta ve bu durum ilgili kalabalığın saatin altında toplanmasına neden olmaktadır.

Saatin kadranında Eski Çek saati için Schwabacher rakamlı dış daire, Avrupa saati için Roma rakamlı orta daire ve Babil saati için Arap rakamlı iç daire bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Astronomik Saat’i görmek ve Eski Belediye Binası Kulesi’nin tepesine çıkarak şehrin panoramik manzarasını görmek için bu etkileyici binaya uğramanız gerekiyor.

  • Adres: Staroměstské nám. 1, 110 00 Josefov, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin için 250 CZK
  • Yol tarifi al >

6. Kara Madonna Evi (The House At The Black Madonna)

kara madonna evi

Burası neresi? Eski Şehir Meydanı’na sadece birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Kara Madonna Evi, Kübist mimarinin en güzel örneklerinden biridir. 1911-1912 yıllarında o zamanlar 31 yaşında olan Josef Gocar tarafından tasarlanan bina, küçük Çek Kübizm Müzesi’nin yanı sıra avizelerden kahve fincanlarına ve kaşıklara kadar her türlü Kübist eseri barındıran Grand Cafe Orient’e de ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: Ovocný trh 19, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 725 038 628
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 150 CZK, İndirimli 80 CZK
  • Yol tarifi al >

7. Clementinum ve Milli Kütüphane

clementinum

Burası neresi? Avrupa’daki en büyük bina komplekslerinden biri olan Clementinum, Çek Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Binada daha önce Üniversite ve Teknik kütüphaneleri de yer almaktaydı ancak 2009 senesinde bu kütüphaneler farklı bir binaya taşınmıştır.

Daha önce bir Cizvit okulu olan bu güzel Barok bina kompleksi, Cizvit kitap koleksiyonu ve Karolinum’un koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktaydı. Cizvitlerin ülkeden ayrılmasının ardından bina devletin malı olmuş ve Milli Kütüphane’nin oluşturulmasından kısa bir süre sonra da, 1782 senesinde halk kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Altı milyondan fazla kitapla Clementinum’un koleksiyonu devasa bir kitap koleksiyonudur ve Çek Cumhuriyeti’nde yayınlanmış olan her kitabın bir kopyasını içermektedir. Göze çarpan çok zarif tavan süslemeleri ile Barok tarzındaki zarif kütüphane salonu oldukça etkileyicidir ancak bu salonun sadece kapı eşiğinden görülmesine müsaade edilmektedir. Küt Dilerseniz İngilizce rehberli turlara katılarak bu etkileyici binayı daha yakından tanıyabilirsiniz.

Kaçırmayın! Ayna Şapeli ve Astronomik Saat Kulesi, kompleksin mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında bulunuyor. Binanın kulesinden panoramik şehir manzarası da es geçilmemeli.

  • Adres: Mariánské nám. 5, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 220 879
  • Ziyaret saatleri: Ocak – Şubat 10.00-16.30; Mart – Ekim 10.00-18.00; Kasım – Aralık 10.00-17.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 250 CZK, 26 yaş altı öğrenci ve 65 yaş üstü 150 CZK, 6 yaş altı ücretsiz. Rehberli tur 400 CZK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Ulusal Tiyatro

ulusal tiyatro

Burası neresi? Vltava Nehri kıyısında pastoral bir şekilde yer edinmiş olan Ulusal Tiyatro, sahne sanatlarını sevenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Ülkedeki en iyi opera, bale ve drama performanslarına ev sahipliği yapan Ulusal Tiyatro, 18 Kasım 1883’de Çek ulusal kimliğinin bir sembolü olarak, Çek dili ve kültürünü tanıtmak amacıyla açılmıştır.

Çalkantılı bir geçmişe sahip olan bina, geçmişte yangınla tahrip edilmiş ve komünistler tarafından kapatılmıştır. Buna karşın, gerçekleştirilen kapsamlı tadilatlar sonrasında yapı, Prag’ın önemli sanat mabetlerinden biri olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

  • Adres: Národní 2, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 901 448
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik saatlerine göre değişkenlik göstermektedir.
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Estates Tiyatrosu

estates tiyatrosu

Burası neresi? Ulusal Tiyatro ailesinin bir parçası olan Estates Tiyatrosu, 18. yüzyıldan kalma oldukça hoş Neoklasik tarzda bir binada bulunmaktadır. Estates Tiyatrosu, 1787’de Mozart’ın Don Giovanni operasının dünya prömiyerine ev sahipliği yapmıştır. 1826 senesinde ise modern Çek operası The Tinker’in prömiyeri yapılmıştır. Daha sonra Çek Cumhuriyeti’nin milli marşı olan “Where is My Home” şarkısı da 1834 senesinde ilk olarak bu binada icra edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Eski Şehir Meydanı’na sadece iki dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan tiyatro, sanatla iç içe olan ziyaretçilere çok önemli performansları seyretme olanağı sunmaktadır.

  • Adres: Železná, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon:+420 224 902231 – +420  224 901448
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 09.00-17.00; Gösteri saatlerine göre akşam girişleri değişmektedir.
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre ücret değişkenlik göstermektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Belediye Binası (Obecní Dum)

belediye binası

Burası neresi? Prag Belediye Binası, şehirdeki Art Nouveau tarzındaki en güzel binalardan biri olarak kabul edilmektedir. 1912 yılında inşa edilen bu muhteşem bina, aynı amanda Prag’ın en önemli konser mekanlarından biri olan Smetana Hall’a ev sahipliği yapmaktadır. Kemerli bir yapıya sahip olan cephesi ve kemerin arkasındaki kubbesi ile dışarıdan da oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir.

Neden gitmeliyim? İç mekan da aynı şekilde etkileyicidir ve birçok vitray pencere ile önemli tablo içermektedir. Binayı ziyaret için İngilizce rehberli turlar bulunsa da burayı keşfetmenin en güzel yolu bir konsere katılmak ya da içeride bulunan cafe, restoran ve etkileyici butikleri gezmek ve bu şekilde zaman geçirmekten geçmektedir. Tabi turlarla dahil olursanız daha özel yerlere erişim imkanına sahip olabileceğinizi belirtelim.

  • Adres: nám. Republiky 5, 111 21 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 002 107
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 200 CZK, İndirimli 170 CZK, Aile 350 CZK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Petrin Gözetleme Kulesi (Petrínská Rozhledna)

petrin gözetleme kulesi

Burası neresi? Adını bulunduğu tepeden alan 63,5 metre yüksekliğindeki Petrin Gözetlemek Kulesi, Paris‘teki Eyfel Kulesi’nin Prag’daki küçük bir versiyonu gibidir. Kulenin yüksekliği, muadilinin yalnızda 5’te 1’i kadar olsa da, gerçekte olduğundan daha büyük olduğu gibi bir yanılsamaya neden oluyor.

1891’de Prag Sergisi için, kullanılmayan demiryollarından inşa edilen kule, daha sonra 1930’larda şehrin en önemli turistik yerlerinden biri haline gelen Petrin Tepesi’ne taşınmıştır. Kulenin tepesine ulaşabilmek için 299 basamaklı bir merdiven bulunuyor ancak bunun yerine asansörü tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Eğer merdivenleri değerlendirecek olursanız 30 dakikalık yorucu bir tırmanış sizi bekliyor olacak.

Neden gitmeliyim? Kulenin 20 metrede ve 63 metrede birer gözetleme kulesi bulunuyor ve bu kuleler muazzam bir panoramik manzaranın tadını çıkarmaya olanak sunuyor. Manzara teraslarında yoğunluk olabiliyor, bu nedenle gezinizi erken saatlere almanız mantıklı olacaktır. Bir de mümkünse önünüzde Uzak Doğulu bir turist olmasın, zira onların fotoğraf tutkusu nedeniyle çok fazla beklemek zorunda kalabilirsiniz 🙂

Kaçırmayın! 1891’de inşa edilen ve oldukça eğlenceli bir yer olan Mirror Maze’yi de mutlaka planınıza dahil edin.

  • Adres: Petřínské sady 633, 118 00 Praha 1-Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 775 400 052
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 150 CZK, İndirimli 100 CZK, Aile 350 CZK. Asansör kullanacaksanız ücreti 60 CZK.
  • Yol tarifi al >

12. Barut Kulesi (Powder Tower)

barut kulesi

Burası neresi? Prag’ın 13 orijinal şehir kapısından biri olan Barut Kulesi, Eski Şehir’de bulunuyor ve barut depolamak için de kullanıldığı için bu isimle anılmıştır. 1475 senesinde inşa edilen kule, savunmadan ziyade törensel amaçlar için tasarlanmıştır. Bohemya krallarının taç giyme törenlerinde yapı önemli roller oynamıştır ve kule, 17. yüzyılda barut deposu olarak kullanılana dek bu görevini yerine getirmiştir.

16. yüzyılda kral, büyücülerin kulede simya çalışmaları yapmasına izin vermiştir. 19. yüzyılın ortalarında Mimar Josef Mocker tarafından kule restore edilmiştir. Kulede birkaç Bohemya kralının heykeli ve hakim oldukları bölgelerin sembolleri bulunmaktadır. Gizli bir geçit, kuleyi Belediye Binası’na bağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Kule günümüzde astronomi ve simya eserlerini sergilemek için bir müze olarak kullanılmaktadır. Eski Şehir’in panoramik manzarasını sunan 44 metre yüksekliğindeki seyir alanı ise kuleyi ziyaret etmek için geçerli sebeplerden bir diğeri…

  • Adres: nám. Republiky 5, 110 00 Staré Město, Çekya,
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00 (Pandemi nedeniyle geçici olarak ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 CZK, İndirimli 70 CZK, 3 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Manastırlar

13. Aziz Vitus Katedrali

aziz vitus katedrali

Burası neresi? Prag Kalesi’nin arazisi içinde bulunan Aziz Vitus Katedrali bir Roma Katolik kilisesidir. Katedral Başpiskoposun yönetim merkezi olmasının yanı sıra pek çok azizin mezarına da ev sahipliği yapmaktadır. MS 925 senesinde inşa edilmiş Romanesk tarzda bir kubbenin yerine kurulan katedralin inşasına 1344 senesinde başlanmış ancak tamamlanması 500 yıldan fazla sürmüştür. Bu nedenle kilisenin mimarisinde Barok ve Rönesans döneminin etkilerinin yanı sıra Gotik unsurlara da rastlanmaktadır.

Katedralin iç mekanında öne çıkan özellikler arasında 1370’den kalma önemli bir mozaik olan “The Last Judgement” ve 1300’den fazla değerli taşla ve muhteşem mücevherlerle kaplı sunağıyla Aziz Venceslas Şapeli dikkat çekmektedir. Şapelin içinde aynı zamanda ortalama sekiz yılda bir sergilenen Taç Giyme Mücevherleri de bulunmaktadır. Katedral içindeki vitraylar 1920’li yıllarda ünlü bir ressam olan Alfons Mucha tarafından resmedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çek Cumhuriyeti’nin en büyük ve en önemli kilisesi olması nedeniyle Aziz Vitus Katedrali, Prag kiliseleri içinde mutlaka görmeniz gereken ibadethanelerden biridir. Katedralin 97 metre yüksekliğindeki ana kulesi de şehrin muhteşem manzarasını görmek için çıkılması gereken bir noktadır.

  • Adres: III. nádvoří 48/2, 119 01 Praha 1-Hradčany, Çekya
  • Telefon:  +420 224 372 434
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cumartesi 09.00-17.00; Pazar 12.00-17.00
  • Giriş ücreti: Bir ayine katılarak ücretsiz görülebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Aziz George Bazilikası

aziz george bazilikası

Burası neresi? 920 senesinde Prens I. Vratislav tarafından kurulan kısımları hala ayakta olan bazilika, Prag Kalesi içindeki önemli ibadethanelerden biridir. Benedictine rahibeleri tarafından 973 senesinde kilise genişletilmiş ve büyütülmüştür. Bazilikanın iç kısmında sade bir mimari ve Romanesk stili hakimdir.

Ana apsisli ve iki kuleli kilisenin bugünkü Romanesk görünümü, 1142’de meydana gelen yıkıcı yangının ardından gerçekleştirilen yeniden inşa sürecine dayanmaktadır. Bazilikanın kuleleri 41 metre yüksekliğindedir. Bazilikaya 13. yüzyılın ilk yarısında Aziz Ludmila’ya adanmış bir şapel eklenmiştir. 18. yüzyılda ise mimar Kanka tarafından kiliseye Barok tarzda Aziz John Nepomuk Şapeli eklenmiştir.

1887-1908 yılları arasında yenilenen yapı, 1969-1975 yılları arasında da yeniden tasarlanmış ve kısa süreli sergiler için kullanılmaya başlanmıştır. Yapı, aynı zamanda çeşitli konser etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır ve Prag tarihi yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Hradčany, 119 08 Prag 1, Çekya
  • Telefon: +420 224 371 111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Aziz Kiril ve Metodus Kilisesi

aziz kiril ve metodus kilisesi

Burası neresi? Kilise 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Burası bir kilisenin ötesinde Çek ve Prag tarihi açısından da çok büyük bir öneme sahiptir. II. Dünya Savaşı esnasında, Mayıs 1942’de iki Çekoslavak suikastçı, üst düzey Nazi sorumlularından biri olan Reinhard Heydrich’e suikast düzenlemiş ve bu kilisede saklanmıştır.

Bir ihanetçi tarafından yerleri açık edilen suikastçılar Naziler tarafından öldürülmek istendi. Mahzende bulamayınca bu sefer, su pompalamaya başladılar. Kaçış olmadığını anlayan suikastçılar intihar etmişlerdir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kilise, aynı zamanda başta suikastçılar olmak üzere II. Dünya Savaşı sırasında ölen Çek askerlerin anısına bir anıt müzeye ev sahipliği yapmaktadır ve özellikle Çek ziyaretçiler için burası çok ayrı bir öneme sahiptir. Müze içinde o dönem çekilmiş fotoğraflar ve açıklamalar yer almaktadır.

  • Adres: Karlínské nám., 186 00 Praha 8-Karlín, Çekya
  • Telefon: +420 222540718
  • Ziyaret saatleri: Müze, Salı – Pazar 09.00-17.00; Kilise, Salı – Cumartesi 08.00-17.00 ve Pazar 08.00-14.00
  • Giriş ücreti: 75 CZK
  • Yol tarifi al >

16. Tyn Kilisesi (Church of Our Lady before Týn)

tyn kilisesi

Burası neresi? Tyn Kilisesi, Eski Şehir’in ana kilisesi olarak 1384 yılında kurulmuştur. Binanın her iki yanını çevreleyen 80 metrelik ikiz kuleleriyle hemen fark edilen kilisenin hatasız ana girişi, çevresindeki evlerle çevrelenmiş dar bir girişten kiliseye geçişi sağlamaktadır. Bu arada dikkatli bakıldığında kulelerin tam simetrik olmadığı görülmektedir.

15. yüzyılda tamamlanmış olmasına karşın, şehir değiştikçe kilisede de zaman zaman değişiklikler yapılmıştır. Kilisenin içinde kraliyet danışmanı Tycho Brahe (döneminin oldukça önemli gökbilimcilerinden) gibi önemli isimlere ait çok sayıda mezar, Çarmıha Gerilme Heykeli gibi görülmeye değer çok şey bulunmaktadır. Binanın dış kısmında Gotik esintileri gözlenirken iç kısmında Barok mimari özellikleri görülmektedir.

Neden gitmeliyim? Tyn Kilisesi, Eski Şehir Meydanı’nda bulunuyor ve Prag kiliseleri içinde en eski olanlarından biridir. Sahip olduğu tarihi değerin yanı sıra Gotik ve Barok mimarinin en güzel örneklerinden biri olması da kiliseyi değerli kılmaktadır. Kilise içinde günümüzde çeşitli konser etkinlikleri de gerçekleştirilmektedir.

Kaçırmayın! Birçok kaliteli restorana ve cafeye ev sahipliği yapan, kilisenin arkasındaki 11. yüzyıldan kalma Ungelt Avlusu’nu keşfetmeyi unutmayın.

  • Adres: Staroměstské nám., 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 318 186
  • Ziyaret saatleri: Salı – Cumartesi 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak dileyenler 40 CZK (1,5€) bağışta bulunabilir.
  • Yol tarifi al >

17. Aziz Nicholas Kilisesi

aziz nicholas kilisesi

Burası neresi? Prag’ın Barok mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Aziz Nicholas Kilisesi, şehrin genç kiliselerindendir. Prag Kalesi’nin alt kısmındaki Küçük Mahalle’nin göbeğinde bulunmaktadır. 18. yüzyılda Cizvitler tarafından inşa edilen ibadethane, 19. yüzyıldan kalma avizesi, büyük kubbeyi süsleyen Çek Ressam Karel Skreta’nın büyük Barok eseri ve görkemli iç mekanı ile oldukça gösterişlidir.

Neden gitmeliyim? Kilise, aynı zamanda tırmanmaya izin verilen ve muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan çan kulesi ile ilgi çekicidir. Aynı zamanda çeşitli klasik müzik konserlerine de ev sahipliği yapan kilise içinde keyifli bir müzik dinletisine de katılabilirsiniz.

  • Adres: Malostranské nám., 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 534 215
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi 12.00-16.00; Salı – Cuma 10.00-16.00; Pazar 10.30-15.00
  • Giriş ücreti: Konserler dışında giriş için ücret talep edilmiyor
  • Yol tarifi al >

18. Strahov Manastırı ve Kütüphanesi

strahov manastırı

Burası neresi? 12. yüzyıl mimarisinin zenginliğini yansıtan Strahov Manastırı, içerisinde çok fazla bilgi barındıran etkileyici mimari yapılardan biridir ve Prag’ın en eski ikinci manastırıdır. Heybetli kapısı ve kiliseleri ile oldukça çekici olan yapının esas olayı ise muhteşem bir şekilde dekore edilmiş olan Felsefi Kütüphane ve İlahiyat Kütüphanesi ismindeki iki Barok kütüphanedir. Salonlar, muhteşem tavan süslemeleri, freskleri ve muhteşem mobilyaları ile insanın nefesini kesen bir güzelliğe sahiptir.

Neden gitmeliyim? Şehrin en eski manastırlarından biri olmasıyla dikkat çeken Strahov Manastırı içindeki etkileyici kütüphaneler nedeniyle bu yapı kesinlikle Prag gezilecek yerler listenizde bulunmalı.

Kaçırmayın! Manastırın alt katında bira imalathanesi olan bir restoran işletilmektedir. Peklo ismi verilen bu restoran oldukça popülerdir Restoranın özellikle soslu bifteği övülmektedir. Eğer vaktiniz olursa denemeden manastırdan ayrılmayın.

  • Adres: Strahovské nádvoří 1/132, 118 00 Praha 1-Strahov, Çekya
  • Telefon: +420 233 107 704
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Kütüphane ve Galeri için Yetişkin 280 CZK, İndirimli 140 CZK, Fotoğraf Çekimi 50 CZK.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Köprüler

19. Charles Köprüsü

charles köprüsü

Burası neresi? Avrupa’nın en tanınmış tarihi köprülerinden biri olan Charles Köprüsü, 1357 senesinde yapılmıştır ve 621 metrelik uzunluğa sahiptir. Günün her saati oldukça işlek olan köprü, Vltava Nehri’ni geçerek Eski Şehir’i Küçük Şehir’e bağlamaktadır. Köprünün yapımını üstlenen Petr Parler’in köprüyü daha güçlendirmek için harcına yumurta sarısı karıştırdığı söylenmektedir.

Köprü, 20. yüzyılın başlarına kadar tramvaylar da dahil trafiğe açıktı, ancak bugün sadece yayalara açık olan bir açık hava sanat galerisi görevi görmektedir.

Neden gitmeliyim? El yapımı kolyelerden uygun fiyatlı tablolara kadar pek çok alışveriş seçeneği için ya da romantik bir yürüyüş için Prag’ın en meşhur tarihi yerleri arasında bulunan bu etkileyici köprüyü ziyaret etmelisiniz. Köprünün kenarlarındaki Barok heykeller de burasını sanatsal açıdan ilgi çekici kılan detaylar arasındadır ve heykeller çoğunlukla azizlere ithafen yapılmıştır.

  • Adres: Karlův most, 110 00 Praha 1, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler

20. Eski Şehir Meydanı (Staromestské Námestí)

eski kent meydanı

Burası neresi? Turistlerin uğrak noktası Eski Şehir Meydanı, Prag’ın en eski meydanlarından biridir. Meydanın geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve burada Tyn Kilisesi, Clementinum gibi şehrin önemli tarihi yapıları görülebilmektedir.

Eski Şehir Meydanı, Prag tarihi için çok önemli olaylara şahitlik etmesiyle de ünlüdür. 17. yüzyılda Protestan lordların idam edilmesi ve 1948’deki komünist darbe gibi Çek tarihinin en dramatik anlarından bazılarının temeli bu meydanda atılmıştır.

Neden gitmeliyim? Pek çok tarihi noktaya yakınlığı nedeniyle her daim kalabalık bir yer olan Eski Şehir Meydanı, Prag gezisi için olmazsa olmaz uğranması gereken duraklardan biridir. Meydandaki cafeler ziyaretçilerle dolup taşmaktadır. Evet, mekanlar turistik bir noktada bulunması nedeniyle bir tık pahalı ancak atmosferi için tercih edilebilir.

21. Vaclav Meydanı (Wenceslas Square)

vaclav meydanı

Burası neresi? Fast food ve alışveriş mekanlarından önce Vaclav Meydanı, tankların yuvarlandığını ve devrim ateşinin yakıldığını gördü. Burası şehrin en büyük meydanıdır ve heykeli meydanın üst kısmına hakim olan Çek koruyucusu Aziz Wenceslas’ın adını taşımaktadır.

14. yüzyılda, IV. Charles döneminde ilk kurulduğu zaman “At Pazarı” olarak bilinen meydan, 1918’de Çekoslavakya’nın kuruluşundan 70 yıl sonraki Velvet Devrimi’ne kadar Çek tarihi hakkında çok önemli eylem ve protestolara tanıklık etmiştir. Meydan, başta Ulusal Müze olmak üzere birçok önemli tarihi mimari hazineye sahiptir.

Neden gitmeliyim? Charles Meydanı’nda zaman geçirmek, bugün çok eğlenceli bir deneyimdir ve Prag’da ücretsiz yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Ziyaretçiler şehrin en iyi yemeklerini ve restoranlarını deneme ve keyifli bir şekilde alışveriş yapma şansına sahip olmaktadır. Meydan aynı zamanda şehrin en büyük Noel Pazarı’nın da kurulduğu yerdir.

Müzeler

22. Ulusal Müze (Národní Muzeum)

ulusal müze

Burası neresi? Yedi yıllık bir tadilattan çıkan Ulusal Müze, 19. yüzyılın başında kurulmuş, 1891 senesinde ise şimdiki yerine taşınmıştır. Çek Cumhuriyeti’nin en eski müzesi olan Ulusal Müze, meydanda iki binada bulunuyor; Görkemli tarihi bir bina ve 1995-2009 yılları arasında yapılmış bir bina.

Müze çok sayıda önemli koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır; Mineraloji, zooloji, arkeoloji ve antropolojinin yanı sıra sanat ve müzik konularında da önemli sergiler bulunmaktadır. 1. ve 2. yüzyıldaki Roma dönemine ait eserlerin yanı sıra çok sayıda Bronz ve Erken Demir Çağı kalıntısı da müzeye değer katmaktadır.

Neden gitmeliyim? Prag’ın ve Çek Cumhuriyeti’nin en büyük koleksiyona ev sahipliği yapan bu etkileyici müze, Prag müzeleri içinde öncelikle görülmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Müzedeki özellikle “Kadife Devrim” sergisi oldukça etkileyicidir ve bu sergiyi görmeden ziyaretinizi asla noktalamayın.

Kaçırmayın! Prag’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir diğer müze ise Ulusal Teknik Müze’dir. Müze içinde otomobillerden uçağa kadar yıllar içinde Çek topraklarında inşa edilmiş makine ve ekipmanlar sergilenmekte ve ülkenin teknolojik ilerlemeye olan katkısı görülebilmektedir.

  • Adres: Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224497111
  • Ziyaret saatleri: Covid-19 tedbirleri kapsamında bütün binalar geçici olarak ziyarete kapalı
  • Giriş ücreti: Şu anda pandemi nedeniyle ziyarete kapalı olduğundan bilet bilgilerine ulaşılamıyor. Gelişmeleri web sitesinden takip edebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

23. Golden Lane (Zlata Ulicka)

golden lane

Burası neresi? Prag Kalesi içinde geçmişteki mimari durumun küçük bir ölçeğini görmek istiyorsanız Golden Lane’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burada 15. yüzyılda inşa edilen evlerden 1657 senesinden sonra sadece 14 tanesini ayakta kalmayı başarmıştır.

Söylentiye göre Golden Lane, adını II. Rudolf’un hükümdarlığı zamanında sokakta yaşayan ve “metali altına çeviren” simyacılardan almıştır. Bir patlamanın ardından Uhle, altınla ölü bulunmuştur ve bu tarihe kadar evine nasıl altın aldığı kimse tarafından bilinmemektedir.

Sokak geçmişte Prag Kalesi’nde çalışanlar ve muhafızları için bir ikamet yeri olarak kullanılmaktaydı. Sokaktaki önemli tarihi sakinler arasında ünlü yazar Franz Kafka, Praglı ünlü falcı Madame de Thebes bulunmaktadır. Ne yazık ki falcı Nazilerin sonunu gördüğü için öldürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Prag’da 15. yüzyıldaki mimari oluşumun nasıl olduğunu görmek için Golden Lane Prag’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Pražský hrad Hrad III, nádvoří, 119 00 Praha 1, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Lennon Duvarı

lennon duvarı

Burası neresi? Lennon Duvarı, John Lennon’un 8 Aralık 1980’de öldürülmesinin ardından, Çek sevenleri tarafından şarkı sözleri, graffiti, resim gibi Lennon’a sevgilerini dile getirdikleri çalışmaları, Fransız Büyükelçiliği’nin hemen karşısındaki bir duvara işlemesiyle ortaya çıkmıştır.

Duvar, birkaç kez temizlenmesine karşın, artık insanların politik düşüncelerini paylaştığı bir duvar gazetesine dönmüş durumda ve Prag’a gelen ziyaretçiler de kendi düşüncelerini bu duvara yansıtmaktan geri durmuyor.

Neden gitmeliyim? Lennon Duvarı, günümüzde Prag’da bir barış sembolü haline gelmiştir ve özellikle Lennon’un ölüm yıldönümünde yapılan etkinliklerle birlikte turistlerin duygularını duvara yansıtmaları gerçekten bu duvarı çok özgün ve anlamlı kılmaktadır.

  • Adres: Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Yahudi Mahallesi (Josefov)

josefov

Burası neresi? Yahudi Mahallesi, esasen Prag Kalesi içinde yer almaktayken, 1200’lü yıllarda Josefov bölgesine yayılmıştır ve yüzyıllar boyunca bir getto olarak kabul edilmiştir. Art Nouveau tarzındaki yapıların yapılması amacıyla, 1800’lü yıllarda dönüşüme girmesiyle ortaya oldukça farklı bir mahalle oluşumu çıkmıştır.

Josefov, günümüzde Prag’daki görülmesi gereken tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir. Mahalle, Maisel Sinagogu, İspanyol Sinagogu, Pinkas Sinagogu, Tören Salonu ve Klaus Sinagogu’ndan oluşan önemli bir ziyaret noktası olan Yahudi Müzesi’ne (Židovské muzeum v Praze) ev sahipliği yapmaktadır. İlgi çekici mezar taşlarıyla dolu olan Eski Yahudi Mezarlığı da mahallede görülmesi gereken noktalardandır.

Neden gitmeliyim? Josefov’u gezmek, Prag’daki ücretsiz olarak yapılabilecek en ilgi çekici şeylerin başında gelmektedir. Bu mahalle aynı zamanda harika helal restoranlara ev sahipliği yaptığı için Müslüman ziyaretçiler için yeme içme anlamında da güvenli bir liman konumunda bulunmaktadır.

  • Adres: Josefov, Prag
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

1. Prag Kart (Prague Card)

prague card

Nasıl temin edilir? Prag Kart’ınızı dilerseniz online olarak satın alabilir dilerseniz de direkt fiziki olarak satın alabilirsiniz. Fiziki olarak satın almak isterseniz şehirdeki satış noktalarından temin edebilirsiniz. Biletinizi online olarak aldığınız takdirde mailine düşen kuponla birlikte satış noktalarından fiziki kartınızı alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerli? 2, 3 veya 4 günlük geçerlilik seçenekleri bulunuyor. İlk kullanımdan itibaren süre geçerlilik süresi başlamaktadır.

Ücreti nedir? Çocuk ve öğrenci fiyat bilgileri 6-16 yaş arası bireyler için geçerlidir. 6 yaş altı çocuklar ilgi çekici birçok noktaya ücretsiz giriş hakkında ve ücretsiz ulaşım hakkına sahiptir. Ücret bilgilerini sizin için aşağıda listeledik;

  • 2 gün için: Yetişkin 71€, Çocuk/Öğrenci 51€
  • 3 gün için: Yetişkin 81€, Çocuk/Öğrenci 58€
  • 4 gün için: Yetişkin 88€, Çocuk/Öğrenci 64€

Avantajları nelerdir? Kartın sunduğu avantajlar kısaca şu şekilde;

  • Prag Kalesi, Yahudi Müzesi, Ulusal Müze gibi şehrin en önemli 60 cazibe merkezine ücretsiz giriş imkanı
  • Otobüsle ücretsiz şehir turu
  • Prag Venice tarafından sunulan ücretsiz nehir turu
  • Turlarda, gemi gezilerinde, çeşitli turistik etkinliklerde %50’ye varan indirim imkanı
  • Ayrıntılı şehir haritası
  • Prague Cool Pass” isimli ücretsiz telefon uygulaması. Apple cihazları için buradan indirebilirsiniz. Android cihazlar için buradan indirebilirsiniz.

*Bütün avantajları ve kartla ilgili diğer bütün detayları incelemek için Prag Kart web sitesini inceleyebilirsiniz.

Not: 2019 yılına kadar şehir içi ulaşım ağlarından bu kart ile ücretsiz faydalanılabiliyorken, bu tarihten itibaren bu durum ne yazık ki ortadan kalkmıştır. Ulaşım için otobüs şirketlerinin sunmuş olduğu 30 dakika (24 CZK), 90 dakika (32 CZK), 1 gün (110 CZK), 3 gün (310 CZK) seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. 

2. Prag Şehir Kartı (Prag City Pass)

Prague city pass
Görsel Kaynak: viator

Nasıl temin edilir? Şehirdeki yaygın satış noktalarından satın alabileceğiniz gibi Prag Şehir Kart’ı online olarak satın alma şansına da sahipsiniz. Çevrimiçi olarak aldığınız kartı bir yazıcıdan yazdırarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerli? 1 aylık geçerlilik süresi vardır ve ilk kullanımdan itibaren bu süre işlemeye başlamaktadır. Her turistik noktaya sadece bir giriş hakkı tanınmaktadır.

Ücreti nedir? Yetişkin için 54,9€, Çocuklar için 39,9€

Avantajları nelerdir? Prag Şehir Kartı, en popüler turistik noktalara ücretsiz erişim imkanının yanı sıra birçok farklı avantaj da sunmaktadır. Sahip olacağınız bütün avantajlar için Prag Şehir Kartı avantajları sayfasını incelemenizi öneriyoruz. Bu sayfada kartın sunduğu 55 farklı avantajı görebilirsiniz.

*Kartla ilgili diğer bütün merak ettiklerinizi Prague City Pass web sayfası aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Prag tarihi yerler listemizle ilgili düşüncelerinizi ve eklemek istediklerinizi bizimle yorum kısmından paylaşarak yazımızı geliştirmemize yardımcı olmaya ne dersiniz?

Yorum yapın

Bizi Takip Edin