Masalsı Bir Avrupa Şehri: Prag Gezilecek Yerler Listesi!

Prag gezilecek yerler listemizi birlikte keşfetmeye başlayalım;

Prag nerede ve hangi ülkede? Avrupa’nın tam kalbinde yer alan Prag, Çek Cumhuriyeti’nin de başkentidir. Şehir, resmi olarak Çek Cumhuriyeti’nin en batı bölgesi olan Bohemya’da, önemli bir nehir olan Vltava Nehri’nin hemen üzerinde yer almaktadır.

Şehir Hakkında: Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, Avrupa’nın en çok ziyaretçi çeken şehirleri arasında alıyor. Vitava Nehri üzerine kurulmuş olan şehir ‘’Avrupa’nın Kalbi‘’ olarak anılmakla beraber, barok mimari yapılarını hala koruması sebebiyle ‘’Masal Şehri’’ olarak da anılmaktadır.

Prag, bir dönem Roma İmparatorluğu’nun kutsal ikamet yeri olmuş ve şehirde bulunan Barok yapıların çoğu bu dönemde yapılmıştır. Savaşlar döneminde az zarar görmesiyle bu yapıların korunarak şehrimize kadar gelmesi, Prag’ı kültürel ve tarihi yapıları ziyaret etmek isteyenler için bir cennet haline getiriyor.

Gidilecek En İyi Zaman? Haziran-Ağustos ayları arasında ziyaret edin. Eğer biraz daha sakin bir ortamda Prag’ı gezmek istiyorsanız Mayıs ya da Eylül aylarını tercih edebilirsiniz.

Ortalama Gezme Süresi? Prag’ı 2-3 günde gezebilirsiniz. Biraz daha detaylı bir Prag gezisi gerçekleştirmek isteyenler için ise 4-5 gün yeterli olacaktır.

Prag nasıl bir yer? Güvenli mi? Prag Avrupa’nın en az suç oranına sahip şehirlerinden biridir ve bu nedenle bu şehri ziyaret etmenin oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar bir sorunla karşı karşıya ihtimaliniz minimum olsa da, sıradan suçlardan ve dolandırıcılık olaylarından kaçınmak için dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Kullanabileceğiniz Yardımcı Uygulamalar: Şehri keşfederken, size yardımcı ve zamanınızı daha verimli kullanabileceğiniz uygulamaları kullanmayı ihmal etmeyin. Prag’ı gezerken kesinlikle indirmenizi önerdiğimiz uygulamalar;

Ulaşım: Türkiye’den Prag’a Pegasus ve Türk Hava Yolları firmaları aracılığıyla düzenli ulaşım sağlanmaktadır. İki şehir arası aktarmasız uçuş süresi 2 saat 40 dakika sürmektedir.

Prag Ulaşım Kartları: Şehirde çok gelişmiş bir toplu taşıma sistemi bulunmaktadır. Metro, tramvay, otobüs, tren ve taksi seçeneklerinin hepsinden faydalanabileceğiniz şehirde sürelerine göre farklı bilet tipleri bulunuyor. Ulaşım araçlarından indirimli faydalanmak için Prag Welcome Card’ı edinmeniz yeterlidir. Bu kart sayesinde tekli bilet alımlarına göre %15-30 arasında indirim sağlayabiliyorsunuz. Kartı edinmek için internet sitesinden sipariş etmeniz yeterlidir.

Hap Niteliğinde Bilgiler !

  • Şehrin hiçbir noktasında – açık alanlar dahil- sigara içilmesine izin verilmemektedir. Ren istasyonları ve eğlence mekanları gibi insan kalabalığının olduğu noktalarda sigara içmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Acil tıbbi hizmetler bu ülkeyi ziyaret eden herkes için geçerlidir. Acil olmayan diş tedavileri dışında ülkede ücretsiz tıbbi hizmet alabilirsiniz.
  • Prag’da taksicilerin biraz kötü bir üne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Taksi kullandığınızda hızlı taksimetre ve yanlış tarife açma gibi dolandırıcılıklar yapmalarıyla biliniyorlar. Bu durumlara dikkat etmeniz, böyle bir durumda acil şehir polisi numarasından iletişime geçmeniz önerilir.

Prag pahalı mı? Prag, Avrupa’nın diğer şehirlerine göre daha ekonomik bir destinasyondur. Prag’da uygun fiyata konaklayabileceğiniz oteller ve çok lezzetli yemekleri ucuz bir şekilde tatmanızı sağlayacak restoranlar bularak, ücretsiz etkinlikleri takip ederek bütçe dostu bir tatil geçirmeniz mümkündür.

Prag’da Ne Yenir? Ne İçilir? Prag’da Çek Cumhuriyeti mutfağına ait muhteşem lezzetlerin tümünü deneyebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken şehrin geleneksel yemeklerinin sunulduğu bir restoranı ziyaret etmek – en iyilerini Ol Town Hall’da bulabilirsiniz- bir de Prag’ın leziz yemekleri yazımızdan bir yemek seçmek olacak.

İstanbul Prag Saat Farkı: Prag saati, İstanbul saatinden 2 saat geride bulunmaktadır.

* Prag Gezilecek Yerler Videosu

* Prag’da Gezilecek En Önemli Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Karl Köprüsü (Charles Bridge)

Karl Köprüsü (Charles Bridge)

Burası Neresi? Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Karl Köprüsü, 15. yüzyılda yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Eski Kent Bölgesi’nde yapılan köprü yay şeklide, etrafında koruma heykelleri koyularak yapılmış barok bir mimariye sahiptir. Yaklaşık 30 kadar heykele sahip olan körpü şehrin sembolik yapılarının başında geliyor.

Neden Gitmeliyim? Vitava Nehri üzerinde bulunan köprü, şehri ziyaret eden turistlerin ilk ziyaret noktalarında biri oluyor. Eski şehir meydanını diğer noktalara bağlayan köprü günümüzde araç kullanımına kapalıdır ancak geçmiş yıllarda at arabalarıyla bu köprüden geçilebiliyormuş. Günümüzde sadece yaya olarak ziyaret edebileceğiniz köprünün en dikkat çeken özelliği ise etrafına konumlandırılmış heykellerdir. Heykeli dikilen ünlüler arasındaysa; Aiz Adalbert, Aziz Jean de Matha, Aziz Vincent Ferref ve Aziz Luitgard gibi çok sayıda önemli şahıs bulunuyor.

Köprüyü gezerken diğerlerinden farklı olan Aziz Jan Nepomucky’nin heykeli dikkatinizi çekebilir. Bunun nedeniyse şehirde yayılmış ‘’Bu heykelin eline dokunursanız, Prag’a yeniden yolunuz düşer’’ inancıdır. Bu sebeple heykelin ellerinin rengi diğer kısımlara göre aşınmış, daha açık renktedir. ‘Otuz Yıl Savaşları’ döneminde hasar görmesine rağmen yapılan müdahaleler ve restorasyonlarla günümüze en iyi şekilde getirilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra kulenin sol tarafında savaşın izlerini hala görebiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra Charles Köprüsü’nün hemen başında bir gözlem kulesi bulunuyor. Kule 14. yüzyıl sonlarından Peter Parler tarafından inşa edilmekle beraber, bulunduğu konumdan muhteşem bir Prag manzarasını izleme şansınız bulunuyor. Günümüzde Prag’da seyir teraslarından biri olarak kullanılan kuleye ücret ödemesi yaparak çıkabiliyorsunuz.

  • İpucu: Daha az gürültü ve daha rahat bir gezi için köprüyü akşam saatlerinde ziyaret etmelisiniz.
  • Bilmelisiniz: Köprü üstünde el sanatlarıyla uğraşan, 15 dakika gibi kısa bir sürede tablo yapan çok sayıda sanatçı bulunuyor. Fotoğraf klasikliğinden sıkıldıysanız, el emeğiyle yapılmış bir tablo için 15-20 € ödeyerek anı ölümsüzleştirin.

Korkutucu Bir Efsane: Şehir efsanelerinden biri olan bu hikâyeye göre çok eskiden köprüye yerleştirilmiş bir haç bulunuyormuş. İdam cezasına çarptırılan mahkumlar burada son dualarını ederken o hacı görürlermiş. Sonrasında köprüden kaldırılmış olan haç, kötü bir döneminizde buradan geçerseniz size görünürmüş. Eğer ki haçı ters olarak görürseniz, bu başınıza trajik bir olayın gelmesi anlamına geliyormuş…

-Karl Köprüsü (Charles Bridge) Nasıl Gidilir? Şehir merkezinin popüler noktalarına çok yakında bulunan Karl Köprüsü’ne gitmek için 123 / 167 ve 191 numaralı otobüslere binip, ‘’ Andel ’’ durağında inmeniz gerekiyor. Andel’den 12/15/20 numaralı tramvay hattına binerek ‘’ Malostranské náměst’’ durağında indiğinizde, köprüye yürüme mesafesinde olmuş olacaksınız.

2. Zizkov Televizyon Kulesi

Zizkov Televizyon Kulesi

Burası neresi? Aynı isimdeki bölgede yükselen bu sıradışı kule, 216 metre yüksekliği ile Çek Cumhuriyeti’nin en yüksek binalarından biridir. Kulenin 95. metresinde bir seyir terası ve 63. metresinde ise bir restoran bulunmaktadır. Kulenin toplam yüksekliği ise 700 metredir.

Blade II filminde de görülen Zizkov Kulesi’nin yapımına 1985 senesinde başlanmış ve 1992 senesinde açılmıştır. Kule, 2000 yılında Çek bir heykeltıraş ve sanatçı olan David Cerny’nin kulenin yan taraflarına bazı emekleyen bebekler iliştirmiştir.

Neden gitmeliyim? Kulenin güvertesine çıkarak şehrin muhteşem panoramik manzarasını seyretmek için bu sıradışı görünümlü kuleyi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz manzara eşliğinde restoranda bir şeyler yiyebilirsiniz.

  • Adres: Mahlerovy sady 1, 130 00 Praha 3-Žižkov, Çekya
  • Telefon: +420 210 320 081
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-23.30
  • Yol tarifi al >

3. Astronomik Saat Kulesi

Astronomik Saat Kulesi

Burası Neresi? 1410 yılında inşa edilmiş olan Astronomik Saat Kulesi, dünyanın en eski üçüncü astronomik saatidir. Prag’da bulunan saat, Orta Çağ döneminde yapılmış ve hala Eski Kent Meydanı’nda çalışır halde bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Prag’ın sembolik yapıları arasında olan Astronomik Saat Kulesi’nin çok hüzünlü bir hikayesi bulunuyor. Bilim, astronomi ve sanatı temsil etmesi amacıyla dönemin Çek kralı tarafından, dönemin ünlü saat ustası Master Hanus’a yaptırılmıştır. Saat o kadar görkemli olmuştur ki birçok kişinin dikkatini çekmiş ve farklı ülke krallarından kendi ülkesinde de yapması için Hanus’a teklif gelmeye başlamıştır.

Bunu duyan Çek Kralı, bu eseri başka bir yerde yapmaması sadece buraya özel olması için Master Hanus’un gözlerine mil çektirip, kör olmasına sebep olmuştur. Bunun üzüntüsü ve hırsıyla yapılanları hazmedemeyen Hanus, kendisini bir iple saatin çarklarına bağlamış ve intihar etmiştir. Bu olayın ardından Hanus hayatını kaybederken, saatin mekanizması da bozulmuştur. Sonrasında yıllarca kimsenin tamir edemediği, tamir edenlerin de başına bela ve uğursuzluk geleceği düşüncesiyle saat ancak 50 yıl sonra çalıştırılabilmiştir.

Halk için bu yapının bir saatten daha fazla önemi olduğu biliniyor. Hatta saat çalışmayı durdurduğunda başlarına kötü bir olayın geleceğini düşündükleri için saatin çalışır halde olması Çek halkı için oldukça önemli.

Astronomik Saat Kulesi’ni önemli yapan ayrıntılardan biri de Güneş, Ay ve Dünya’nın astronomik döngülerini ve Hristiyanlık için önemli günlerin göstermesinden geliyor. Üzerinde konumlarına göre tüm burç sembollerini de taşıyan saatte 4 adet heykel de bulunuyor. Saatin sol tarafında; kibri ve kendini beğenmişliği temsil eden bir heykel, hemen yanında da açgözlülüğü temsil etmesi amacıyla elinde para kesesi tutan bir figür bulunuyor.

Sağ taraftaysa; ölümü temsil eden bir iskelet bulunuyor. İskelet elindeki çanı her saat başı çalmakla beraber halka zamanın geçtiğini ve ölümün herkes için her zaman gelebileceğini hatırlatmaktadır. İskeletin yanında, zevk ve sefayı temsil eden bir de Türk figürü bulunmaktadır. 🙂 Burada da rahatımıza düşkünlüğümüzle konu olmuşuz…

Bilmelisiniz! Bu saat o kadar çok efsaneye ve geleneğe sebep olmuş ki bunlardan biri de her sene sonunda tam gece yarısında gerçekleştiriliyor. Gece yarısında iskelet figürü kafasını Tyn Kilisesi’ne çevirdiğinde bir çocuk, Tyn Kilisesi’den saat kulesine doğru koşmaya başlıyor. İskelet başını sallamayı kesmeden çocuğun saat kulesine ulaşması gerekiyor, yoksa Çek halkının başına büyük felaketler geleceğine inanılıyor. Saat kulesine koşan kişinin özellikle çocuk olmasının sebebi ise ölümü sadece bir çocuğun durdurabileceği düşüncesidir.

Gitmeden Önce Bilmelisiniz!

*Astronomik Saat’i dışarıdan izleyebileceğiniziniz gibi bulunduğu kuleye de çıkma şansınız bulunuyor. Belirli bir miktar ücret ödeme yapmanız durumunda asansörleri kullanarak en tepeye çıkabilir, buradaki pencerelerden panoramik Prag manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.

*Saat kulesinin bulunduğu meydanda eğlendirme amaçlı maskotlar bulunuyor. Dilerseniz bu maskotlarla fotoğraf çekilebilirsiniz ancak bahşiş vermeyi unutmayın. Aksi taktirde dev bir ayı kostümü tarafından kovalanabilirsiniz. 🙂

*Burası hakkında daha detaylı bilgi almak ve her ayrıntısını keşfetmek isterseniz meydanda her saat başı 100 CZK karşılığında rehberli turlar bulabilirsiniz. Turlar, buranın hikayesini tam anlamıyla keşfetmek isteyenler için avantajlı olabilir.

  • Adres: Staroměstské nám. 1, 110 00 Josefov, Çekya
  • Telefon: +420 236 002 629
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00, Pazartesi 11.00-21.00
  • Yol tarifi al >

4. Dans Eden Ev

Dans Eden Ev

Burası Neresi? Burası,1997 yılında Vloda Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilmiş, farklı mimarisiyle dikkat çeken bir yapıdır. Kültür merkezi olması amacıyla ortaya çıkan bu fikir doğrultusunda, dışarıdan dalgalı ve bakıldığında dans ediyormuş gibi gözüken post modern ev hayata geçirilmiştir

Neden Gitmeliyim? Dans Eden Ev, Prag’ın en popüler turistik noktalarından. Sadece dışardan bakmak için bile çok sayıda ziyaretçi alan evin 2. Katından 7. katına kadar ofisler bulunuyor. İlk kat ve en üst katta kafelerin bulunduğu binanın özellikle en üst katında hizmet veren Ginger & Fred Restoran, muhteşem bir panoramik manzaraya sahip.  Burayı ziyaret ederek bina önünde muhteşem fotoğraflar çekilebilir, terastan manzaranın ve lezzetli Çek mutfağının tadını çıkartabilirsiniz.

  • Adres: Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 605 083 611
  • Yol tarifi al >

5. Dripstone Wall

Dripstone Wall

Burası neresi? 1623 ile 1630 yılları arasında inşa edilmiştir ve bir zamanlar Wallenstein ailesinin özel konutunun bir parçasıydı. Erken Barok tarzında yapılmış olan konutun en dikkat çekici kısımlarından biri Damla Taş Duvarı’dır. Bu duvar, yılanların, canavarların ve rastgele insan yüzlerinin akustik unsurlu, ürpertici bir gösterisine ev sahipliği yapmaktadır.

Damla Taş Duvarları, bahçenin en güzel kısmıdır ve adeta damlayan kafataslarından yapılmış gibi görünmektedir. Aslında sarkıt benzeri kayalardan yapılmıştır, ancak yakından baktığınız zaman taştan insan ve hayvan yüzlerinin çıktığını görebilirsiniz. Duvarı ilgi çekici kılan bir diğer detay ise, konuta gizli geçitler içerebileceğine dair ipuçları içermesidir. Siz de duvarın olduğu yere geldiğinizde ipuçlarını görüp göremeyeceğinize ve ziyaretçileri yıllardır merak içinde bırakan gizemi çözebilecek misiniz bir bakın 🙂

Neden gitmeliyim? Duvar, 2002y yılından bu yana halkın en fazla ilgisini çeken şeylerden biri olmaya devam etmektedir ve turistler tarafından da çok fazla ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Valdštejnská zahrada, Malá Strana, 118 00 Praha 1, Çekya
  • Telefon: +420 257 075 707
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 07.30-18.00, Cumartesi-Pazar 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

6. Clementinum ve Milli Kütüphane

clementinum

Burası neresi? Clementinum, Avrupa’nın en büyük tarihi bina komplekslerinden biridir ve şehrin kaçırılmaması gereken güzel ve pitoresk parçalarının başında gelmektedir. Tarihi alan geçmişte Cizvit Koleji’nin bir parçasıydı ve Cizvit kitap koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktaydı. Daha sonra buraya Karolinum’daki kitaplar da eklenmiş ve alan 1782 senesinde halk kütüphanesi haline getirilmiştir.

Klementinum çok sayıda barok ve rokoko tarzındaki binadan oluşmaktadır ve alan çoğunlukla Çek Ulusal Kütüphanesi tarafından işgal edilmiştir. Kütüphane içinde Çek Cumhuriyeti’nde basılmış her kitabın kopyası da dahil olmak üzere 6 milyonun üzerinde kitap muhafaza edilmektedir. Kütüphanenin salonu, geniş kitap koleksiyonunun yanı sıra Bilgelik Tapınağı’nın tasvir edildiği karmaşık tavan süslemeleriyle de dikkat çekmektedir. Ayrıca dünyanın en eski Mozart Anıtı da bu kompleks içinde yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi yapılar, mimari binalar ve kitaplarla ilgileniyorsanız Klementinum, Prag’da vakit geçirmek için uğramanız gereken en iyi yerlerden biridir. Özellikle kitap aşığı biriyseniz burayı çok seveceğinizden eminiz. Kompleks içindeki birçok bina ne yazık ki şu anda halkın ziyaretine kapalıdır ancak avluları özgürce keşfetme ya da 50 dakikalık rehberli turla kompleksi keşfet şansına sahipsiniz. Aynı zamanda Aynalı Şapel’de gerçekleştirilen çeşitli kültürel etkinliklere de dahil olabilirsiniz.

  • Adres: Mariánské nám. 5, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 220 879
  • Yol tarifi al >

7. Troja Şatosu (Trojsky Zamek)

Troja

Burası neresi? Barok tarzı, gösterişli freskleri ve pitoresk yapısıyla dikkat çeken Troja Şatosu, Prag’ın tarihi anıtlar listesinde yer alan önemli simgesel yapılarından biridir. Şatonun inşası 1679 senesinde başlamış ancak sanatçıların dekoratif unsurları tamamlaması 20-30 yıl kadar devam etmiştir. Şato, şehir merkezinin yaklaşık 3 mil kuzeyinde bulunmaktadır ve 112 numaralı otobüsle şatonun bulunduğu noktaya ulaşım sağlanabilmektedir.

Kale, sahibinin 1922 yılında kaleyi devlete bağışlamaya karar vermesine kadar zaman zaman el değiştirmiştir. Şatonun daha sonra yeniden inşasının tamamlanmasının ardından, 1989 senesinde Prag Şehir Galerisi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde de şatoda düzenli olarak sergiler tertip edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Şatoyu ziyaret edenler, Troja Chateau’nun çarpıcı trompe l’oeil tavanına ve duvarlarındaki diğer muhteşem güzellikteki sanat eserlerine hayran olmaktadır. Daha önce burayı ziyaret edenler şatonun mimari güzelliklerini incelemeye muhteşem bahçesinden başlamanın çok iyi bir tercih olacağını belirtmektedir.

  • Adres: U Trojského zámku 4/1, 171 00 Praha 7, Çekya
  • Telefon: +420 283 851 614
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Cuma 13.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

8. The Powder Tower

The Powder Tower

Burası Neresi? Barut Kulesi ismiyle de anılan kulenin inşası 1475 yıllarına kadar dayanıyor. II. Vladislav’a hediye olarak yapılan kule Prag savaşı sırasında hasar görse de restorelerle günümüzde eski sağlamlığına kavuşmuş halde.

Neden Gitmeliyim? Prag tarihi yerleri arasında bulunan tarihi kule, Cumhuriyet Meydanı’nda, Belediye Binası’nın hemen yanında yer almaktadır. Merkezi bir konumda bulunan yapı gotik tarzda inşa edilmiş, eski dönemlerde taç giyme törenleri için kullanılan önemli bir noktaydı. Günümüzde The Powder Tower, 65 metre yüksekliği sayesinde şehrin en güzel panoramik manzaralarını sunan bir gözlem noktasına sahiptir.

Kaçırmamalısınız! Kuleyi ziyaret edip en üst katta bulunan gözlem noktasından şehri seyretmelisiniz.

  • Adres: Nám. Republiky 5, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 221 714 714
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Yol tarifi al >

9. Belediye Binası (Old Town Hall)

prag eski belediye binasi
Görsel Kaynak: prague.eu

Burası Neresi? Prag şehir merkezinde bulunan Eski Belediye Binası, ünlü Astronomik Saat’in bulunduğu yapıdır. 1912 yılında inşa edilmiş olan yapı, Art Nouveau tarzını çok güzel bir şekilde yansıtmaktadır ve Prag mimarisini en güzel şekilde yansıtan örneklerden biridir.

Orijinali Antonin Balsanek ve Osvald Polovka tarafından çeşitli sanatçıların katkılarıyla tasarlanmış olan Belediye Binası (ObecnÕ D m), yakın zamanda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla orijinal formuna kavuşturulmuştur. Bu etkileyici bina, birçok dikkat çekici özelliğinin yanı sıra, ülkenin en büyük konser salonlarından biri olan Smetana Salonu’na ev sahipliği yapması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Aslında buradan Astronomik Saat’i anlatırken bahsetmiştik. Devlet işleri için kullanılan bu bina günümüzde tarihi bir yapı olarak koruma altında. En önemli ziyaret sebebiyse Astronomik Saat’i inceleyebilmeniz ve iç kısmına geçip saatin muhteşem mekanizmasını görüntüleyebilmeniz oluyor.

Kaçırmamalısınız! 13. yüzyıldan kalma bu yapıyı ziyaret ettiğinizde içerisindeki mağaza ve restoranları görmeden turunuzu tamamlamayın.

  • Adres: Staroměstské nám. 1/3, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 775 400 052
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00, Pazartesi günleri 11.00-21.00
  • Yol tarifi al >

10. Altın Yol

Altın Yol

Burası Neresi? Prag’ın eski dönemlerinde zanaatkar ve entelektüelleri yaşadığı, minik evlerin bulunduğu bu yere Altın Yol deniyor. Franz Kafka’nın evinin de bulunduğu bu sokak günümüzde Prag’da orta çağda yaşamın izlerini taşıyan en iyi yer olarak bilinmekte.

Neden Gitmeliyim? Buradaki küçük evler, yapıldığı dönemlerde saraya hizmet eden çalışanların konaklaması için yapılmıştır. Sonraki yıllarda daha çok şehirde sanatla uğraşanların yaşadığı bir alan haline gelmiş olan altın yol günümüzdeyse bir açık hava müzesi görevi görüyor.

Sokağın en çok ziyaret edilen yeriyse şüphesiz ki 22 numaralı Franz Kafka Evi. Ev, ilk zamanlarındaki gibi durmakla beraber iç kısmı Kafka’ya ait eserler ve benzeri ürünlerin satıldığı bir dükkâna dönüştürülmüş. Yani o zamandan kalma eşya ve oda düzenini göremiyorsunuz ama yine de Kafka sever biri olarak burada olmak bile size farklı hissettirecektir.

Bilmelisiniz! Altın Yol’un az bilinen yerlerinden biri de evlerin çatıları birleştirilerek yapılan müzedir. Burada daha çok dönemin kıyafet tarzları ve evlerde kullanılan eşyalar görülebiliyor. En ilgi çeken yanıysa Orta Çağ’da kullanılan işkence aletlerini de görüyor olabilmeniz… Sanat dolu bir sokakla hiç bağlantısı olmayan bu kısmı da dilerseniz ücretsiz gezebilirsiniz.

11. Troja

Troja

Burası Neresi? Troja Sarayı, 1679-1685 yılları arasında yapılmış şehrin ilk Barok tarzdaki sarayıdır. J.B. Mathey tarafından yapılmış olan saray, tanrı ve tanrıçalar gibi mitolojik öğelerle süslenmiş şık bir yapı olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde resmi bir saray olarak kullanılmayıp, Şehir Galerisi’nin muhteşem eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. 19. yüzyıldan kalma sanat koleksiyonun yer aldığı Troj Sarayı’nın içi kadar bahçe kısmı da göz kamaştırıyor. Çok düzenli bir peyzaja sahip olan bahçe içerisinde Johann Georg ve Paul Hermann tarafından yapılmış heykeller de bulunuyor. Heykeller genellikle tanrı ve dev tasvirlerinden seçilmiştir.

Kaçırmamalısınız! Sarayı ziyaret ettiğinizde saray duvarlarına yapılmış resimleri dikkatlice incelemenizi öneriyoruz. Duvar ve tavan süslemelerinin bazılarında Türklere karşı yapılan savaşlarda alınan zaferlerin sevinci yansıtılmıştır.

12. Prague Metronome

Prague Metronome

Burası Neresi? 1962 yılında eski Sovyet lideri Stalin’in anıtının yıkılması yerine, Metronom inşa edilmiştir. Doğayla buluşma noktalarından biri olan bu merkez Vratislav Novak tarafından tasarlanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Burası, manzara izlemek isteyenler ve kayak yapmayı sevenler için en ideal noktalardan biridir. Letna Tepesi’nde tasarlanmış olan yapı yüksek bir bölgede bulunması sebebiyle şehrin en iyi panoramik manzarası burada bulunuyor.

En Yakın Durak: Metronom’a ulaşmak için en kısa yok Malostranska Metro Durağı veya Chechuv Most Tramvay Durağı.

  • Adres: nábř. E. Beneše, 118 00 Praha 7-Letná, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

13. Memorial to the Victims of Communism

Memorial to the Victims of Communism

Burası Neresi? Burası, 1948-1989 yılları arasında Petrin Tepesi’nin üzerine kurulmuş komünist dönem kurbanlarının anısına yapılmış heykellerden oluşmaktadır. Komünizmin çöküşü sonrasında Olbram Zoubek, Jan Kerel ve Zdenek Holzel tarafından tasarlanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Merdivenler üzerine konulmuş 7 kişinin heykeli… Farklı anotomilerde şekillendirilen mahkumlar; acıların, cesaretin ve dayanıklılığı sembolize etmesi için yapılmıştır.  Komünizm döneminde ölen sayısız insan adına yapılmış olan anıt, Prag gezilecek görülecek yerler listelerinin önemli noktalarından biridir. 2002 yılında açılmış olan anıtları ücretsiz şekilde gezebiliyorsunuz.

  • Adres: Újezd 420/14, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

14. Jan Palach Anıtı

jan palach memorial

Burası neresi? Siyasi bir protesto sırasında kendini yakarak intihar eden bir öğenci olan Jan Palach, 16 Ocak 1969 tarihinde Sovyetler Birliği’nin Prag Baharı esnasında Alexander Dubcek hükümetinin reformlarını protesto etmek için Çekoslavakyayı işgalinin ardından hayatına son vermiştir.

Geride bıraktığı bir mektupta, Palach’ın işgali protesto etmek için diğer öğrencilerle yapılan bir sözleşmenin parçası olduğu anlaşılmaktadır. Buna karşın sonrasında bu öğrencilerin çoğu anlaşmayı yerine getirmemiş ancak Palach’ın arkadaşı olan başka bir öğrenci olan Jan Zajic bunu yapmıştır. Bu nedenle Palach ile birlikte Jan Zajic de şehirdeki çeşitli anıtlarla anılmıştır.

Neden gitmeliyim? Çekoslavakya’nın tarihinde önemli bir yere sahip olan bu iki gence ithaf edilen anıt, tarihe meraklı olan kişilerin ilgisini çekecektir.

15. Heydrich Terör Anıtı

heydrich teror aniti

Burası neresi? 27 Mayıs 1942 yılında Çek paraşütçülerin gerçekleştirdiği saldırı sonucunda Nazi liderlerinden “Prag Kasabı” lakaplı Heinrich Himmler’in koruyucu subayı Reinhard Heydrich öldürülmüştür. Bu saldırı, üst düzey bir Nazi yetkilisine karşı başarıyla sonuçlanmış ender suikastlerden biri olmuştur.

Naziler tarafından faillerin Lidice köyü ile bağlantılı olduğu gibi yanlış bir istihbarat sonucunda Naziler tarafından Lidice’de tam bir kıyım yapılmış ve hatta köydeki nehrin yatağı bile değiştirilmiştir. Suikastin ardından Çek paraşütçüler üç hafta kadar kilisenin mahzeninde saklanmıştır. Nazi askerleri tarafından mahzen gazla doldurulmuş paraşütçülerin bir kısmı ölmüş ve bir kısmı da teslim olmak yerine intihar etmiştir. Paraşütçüleri saklayan rahip ve piskopos da Naziler tarafından öldürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Artık Heydrich Teörür Kahramanları Ulusal Anıtı olarak adlandırılan küçük bir müzeye de ev sahipliği yapan mezarın duvarlarında hala kurşun deliklerini ve şarapnel izlerini görmek mümkündür. Ayrıca paraşütçülerin kanalizasyona giden bir tünel kazmaya yönelik son umutsuz çabalarına dair işaretler de görülebilmektedir.

Aklınızda bulunsun! Kilisenin dış kısmındaki kurşun delikleri ve anıt günün her saati görülebiliyor. İçerisindeki küçük müze ve mahzen ise ücret karşılığında günün belirli saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

  • Adres: Resslova 9a, 120 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 540 718
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

16. Olsany Mezarlığı (Olšanské hrbitovy)

olsany mezarlığı

Burası neresi? Prag’ın geçmişte başına gelmiş veba salgınında hayatını kaybedenleri defnetmek için 1860 senesinde oluşturulan Olsany Mezarlığı, yüzyıllar boyunca Prag’ın ana mezarlığı olarak kullanılmıştır. Mezarlığı yıllar içinde birçok hastalık, savaş ya da doğal nedenlerle ölen kişiler gömülmüştür.

Mezarlıkta 2 milyonu aşkın kişinin gömülü olduğu tahmin edilmektedir ve mezarlık çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Devasa mezarlık içinde ünlü yazar Franz Kafka’nın mezarının da olduğu Yahudi Mezarlığı ve daha birçok önemli kişinin dinlenme yeri olan Hristiyan Mezarlığı bölümleri bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Biraz hastalıklı(!) geçmişine rağmen, birçok gizemli eski mezar, önemli kişilerin mezarları ve Art Nouveau tarzında yapılmış mezarlıkları ile Olsany Mezarlığı, Prag’ın garip ama ilgi çekici yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Vinohradská 1835/153, 130 00 Praha 3, Çekya
  • Telefon: +420 267 310 652
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

17. Eski Yahudi Mezarlığı

prag eski yahudi mezarligi

Burası neresi? Josefov semtinde Eski Yahudi Mezarlığı içinde 12.000 civarında mezarlık bulunmaktadır ve bu mezarlık Prag’daki en önemli Yahudi anıtlarından biridir. Büyüklüğü ile Avrupa’nın da en büyük Yahudi mezarlıkları arasında bulunan Eski Yahudi Mezarlığı, 15. yüzyılın başlarından 1786 yılına kadar amacına hizmet etmiştir.

İşadamı Mordecai Meisel, tarihçi David Gans ve haham David Oppenheim mezarlıkta gömülü olan önemli Yahudilerden yalnızca birkaçıdır. Her ne kadar mezarlıkta 12.000 mezar taşı bulunsa da mezarlık alanı içinde 100.000 civarında kişinin gömülü olduğu tahmin edilmektedir.

Mezarlığı keşfettiğinizde taşların üzerinde iki tane tarih olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi, eskiden ölen insanların mezar taşlarında hem kendi hem de babasının ölüm tarihinin yazılı olmasından gelmektedir. Mezarları ayırt edebilmek için ufak farklılıklar her zaman vardır. Örneğin, bir piyanistin mezarında bir çift el simgesi yapılarak, bu kişinin mesleği mezar taşında belirtilmiştir. Bu gibi inceliklerin çok daha fazlasına sahip olan mezarlıkta müze içerisindeki Tören Salonu ve Klaus Sinagogu’na geçiş yapabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Mezar taşlarının üzerinde bulunan yüzlerce çakıl taşı ve küçük kağıt parçalarına yazılmış dualar oldukça ilgi çekicidir ve ziyaretçiler mezarlığa gelerek burada yatanlara saygılarını sunabilmektedir. Burayı ziyaret edecek olanların Yahudilerle ilgili kurumların ve turistik yerlerin, cumartesi günleri ve Yahudilerle ilgili diğer resmi tatillerde kapalı olduğunu bilmesi faydalı olacaktır.

  • Adres: Široká 3, 110 00 Josefov, Çekya
  • Telefon: +420 222 749 211
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

18. Sigmund Freud Heykeli

sigmund freud heykeli

Burası neresi? Prag’ın Eski Kent bölgesinde etkileyici Stare Mestro bölgesine yürüyüp başınızı gökyüzüne doğru kaldırdığınızda çok farklı bir heykel gözünüze çarpacak. Ayaklarınızın altındaki Arnavut kaldırımlı sokakların üzerinde, dünyaca ünlü psikanalist Sigmund Freud’un iki metre yüksekliğindeki heykelinin metal bir kirişe asılı olduğunu görecek ve şaşıracaksınız. İlk olarak 1996 yılında inşa edilen bu heykel, “Zavěšený muž” yani “Takılan Adam” olarak adlandırılmıştır.

David Cerny tarafından ortaya çıkarılmış olan bu sıradışı sanat eseri o kadar fazla ilgi gördü ki, Chicago, Londra ve Berlin de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde sergilendi. Çoğunlukla insanlar tarafından bir intihar girişimi olduğu gibi yanlış bir algıya sebep olan heykel nedeniyle, birçok defa acil servislere çağrı yapılmasına da neden oldu.

Neden gitmeliyim? Çek Cumhuriyeti’nde doğmuş olan Sigmund Freud, ülkenin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Çoğu zaman gerçekten asılı bir adamla karıştırılan bu sıradışı heykel, Prag’ın görülmeye değer önemli eserlerinden biridir.

  • Adres: Husova, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

19. Bohnicky Hrbitov Mezarlığı

Bohnicky Hrbitov cemetery

Burası neresi? Prag’ın eteklerinde uzun, karanlık ağaçların altında gizemli bir yer yatmaktadır. Burası eskiden yakınlardaki bir akıl hastanesine ait eski bir mezarlıktır ve 1963 yılına kadar da tımarhanede ölen hastalar buraya defnedilmiştir. Bu tarihten itibaren ise terk edilmiştir.

Mezarlığa sadece akıl hastaları değil, Birinci Dünya Savaşı’nda ölen askerler, mezarların “inanmayanlar” olarak yazılan yakındaki bir tesiste intihar eden sayısız insan da gömülmüştür. Yıllar geçtikçe mezarlık, karanlık bir heyecan arayan pek çok kişi tarafından ilgi çekici bir ziyaret noktası haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Adeta korku filmlerinden fırlamış gibi duran bu ihmal edilmiş mezarlık, Prag’ın geçmişine ürkütücü bir bakış sunmaktadır. Gri tonlarının hakim olduğu mezarlık, çocuklar için asla uygun bir yer değildir ve karanlık bir heyecan arayan kişiler için Prag’da görülebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Dolákova 799/15, 181 00 Praha 8, Çekya
  • Telefon: +420 286 028 911
  • Ziyaret saatleri: 24 Saat
  • Yol tarifi al >

20. Lennon Duvarı

Lennon Duvarı

Burası Neresi? Ünlü şarkıcı ve söz yazarı John Lennon’a adanmış bir duvardır. Sanatsal yansımaların göz kamaştırıcı birleşiminden oluşan duvar Charles Köprüsü’nün oldukça yakınında Mala Strana’da bulunmaktadır. Duvar, 1980’lerden bu yana bir barış sembolü olan John Lennon’a bir saygı duruşu olarak durmaktadır.

Neden Gitmeliyim? The Beatles’in efsanevi şarkıcısı Jonh Lennon, şarkılarıyla gönüllere taht koymuş unutulmaz sanatçılardan biridir. O’nu ve anısını yaşatmak amacıyla yapılan duvar aslında Lenin’in ideolojisinden de esinlenmiştir. Gerçek bir aktivist olan Lennon, otoritelere karşı gelerek seslerini çıkartmakta zorlanan insanlara ilham veriyor, duvarları yıkmaları gerektiğini söylüyordu.

Bu düşünceyle hareket eden yoksulluk ve korkuyla savaşan Çek halkı ise duvarlara duygularını yansıtmaya başlamıştır. Yazıların üstü beyaz boyayla kapatılsa bile ertesi gün tekrar yazılarla kaplanmış hale gelen duvarlarla en sonunda halk istediklerini dile getirebilmeye başlamıştır. Birçok gence ve topluluklara ilham vere John Lennon’un şarkı sözleri ve fotoğrafları bu duvarda ziyaretçilerini bekliyor.

Kaçırmamalısınız! Duvarı gündüz saatlerinde ziyaret edip, karmaşıklığın yarattığı göz kamaştırıcı görüntünün önünde fotoğraf çekilmelisiniz.

Aklınızda Bulunsun! John Lennon Wall, Karl Köprüsü’nün sonundaki merdivenlerin bitiminde, hemen karşınıza çıkacak. Merkezi bir konumda olduğu için sonrasında Lennon Wall yakınında gezilecek yerlere de göz atabilirsiniz.

  • Adres: Velkopřevorské nám., 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

-Galeriler, Sanat Merkezleri

21. Ulusal Galeri (Národní galerie v Praze)

narodni prag ulusal galerisi

Burası neresi? Şehirdeki önemli bazı tarihi binalara yayılmış olan Ulusal Galeri, Avrupa’da görebileceğiniz en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Koleksiyonun büyük bir kısmı, 1925 yılında inşa edilmiş olan ve kısmen yeni olarak kabul edilen Veletrzni Sarayı içinde yer almaktadır.

Diğer önemli eserler Asya sanatına, antik dünyaya ait sanatlara ve Barok koleksiyona ev sahipliği yapan Kinsky Sarayı’nda ve özellikle Avrupa sanatını bulabileceğini Bohemya St. Agnes Manastırı’nda yer almaktadır. Aynı zamanda 17. yüzyıldan kalma muhteşem bir yapı olan Sternberg Sarayı ise klasik dönemden Barok dönemin sonuna kadar olan Avrupa sanatına bir bakış sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle Çek sanatçılara yapılan güçlü vurgu nedeniyle, Çek sanatçıların eserlerini görmek isteyenler için burası kaçırılmaması gereken yerlerden biridir. Bunun yanı sıra galeride Monet ve Picasso gibi yabancı sanatçıların önemli eserleri de görülebilmektedir.

  • Adres: Staroměstské nám. 1, 110 15 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 220 397 211
  • Ziyaret saatleri: Tadilat nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Çelik Figürler Galerisi (Gallery of Steel Figures)

gallery of steel figures

Burası neresi? Prag’ın sıradışı turistik yerlerinden biri olan Çelik Figürler Galerisi içinde, çelikten yapılmış yaklaşık 600 büyük boyutlu heykel sergilenmektedir. Atıklarla resmen bir çöplüğe dönüşmüş dünyamızda, atık metal parçalardan muhteşem eserler ortaya çıkaran kurum, bu konuda büyük bir farkındalık yaratmayı başarmış durumdadır. Mariusz Jose Olejnik tarafından hurda krizine bir çözüm olarak başlattığı bu proje, Avrupa’da dört galeriye yayılan bir sanat cümbüşüne dönüşmüştür.

Bu galerilerin Prag durağında ünlü filmlerden, çizgi romanlardan, çizgi filmlerden ve kitaplardan klasik karakterlere ait heykelciklerin yanı sıra, tarihi kişilikler ve efsanevi otomobil modellerine kadar birçok objeye ait metal çalışmaları görebilirsiniz. Galeri toplamda 1500 m²’lik devasa bir alanda kurulmuştur ve 120’den fazla heykel burada sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Galeriyi ziyarete değer kılan en önemli şey, her bir çalışmanın benzersiz olması ve ortaya çıkarılması için makine kullanmadan aylarca emek verilerek, brülör, çekiç, kaynak makinesi gibi temel aletler kullanılarak ortaya çıkarılmış olmasıdır.

  • Adres: Celetná 15, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 727 850 257
  • Ziyaret saatleri: 10.00-21.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Rudolfinum

rudolfinum

Burası neresi? Neo-Rönesans tarzındaki bu güzel bina, 19. yüzyıldan kalma önemli bir konser salonudur. Bina, günümüzde çeşitli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır ve bu sergilerin büyük çoğunluğu ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Binada aynı zamanda sizi Avrupa sanatıyla dolu bir galeri, yakınlarda bir park ve bir kafe de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Eğer Prag’da çok para harcamadan sanat dolu ve keyifli bir zaman dilimi geçirmek istiyorsanız Rudolfinum’u mutlaka Prag gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Rudolfinum binasının sizi hem dışarıdan hem de içeriden etkileyeceğinden eminiz.

  • Adres: Alšovo nábř. 79/12, 110 00 Staré město-Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 227 059 227
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. The Idiom Installation

The idiom installation
Görsel Kaynak: mybestplace

Burası neresi? Burası 8.000 adet kitabın istiflenmesiyle oluşan devasa bir kitap kulesidir ve 1998 yılında Prag’da yaşayan Matej Kren isimli Slovak bir sokak sanatçısı tarafından ortaya çıkarılmıştır. Fikir ilk olarak 1995 yılında Sao Paulo Uluslararası Bienali’nde sergilenmiştir. Galerinin öne çıkan özelliği ise yapımında kullanılan her bir kitabın ya bağışlanmış ya da çöpe atılmaktan kurtarılmış kitaplardan oluşmasıdır.

Galeri içine dikkatli bir şekilde yerleştirilmiş aynalar kulenin sonsuz olduğu izlenimini uyandırmaktadır. Kulenin bu sonsuzluk görüntüsü en iyi, kulenin bir tarafındaki gözyaşı şeklindeki açıklıktan görülmektedir. Etkileyici bir fikir olması nedeniyle Prag’ın en popüler yerlerinden biri haline gelen kule, 2011 yılında Science dergisinin kapağında da yer almıştır.

Neden gitmeliyim? Galerinin sunmuş olduğu görüntü rüya ile kabusun bir karışımı gibidir ve harika fotoğraflar çekmek için gidilmesi gereken yerlerden biridir. Galeri özellikle kitap severler için Prag’ın ilgi çekici yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Josefov, 110 00 Prague 1, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

25. Komünizm Müzesi

Komünizm Müzesi

Burası Neresi? Ülkede Kominüst Parti eşliğinde geçen yıllar sonrasında, Komünizm Müzesi ülkenin geçmiş günlerine kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Eserler, tarihi belgeler ve fotoğraflarla detaylı anlatımları müze içerisinde görebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Çekoslovakya’ya farklı açılardan bakmanızı sağlayacak olan müze;eğitim,sanat,tarih, spor gibi birçok noktada ülkede yaşananları gözler önüne seriyor. Komünizmin olduğu dönemlerde yapılan baskılar, medya propagandası, kolluk kuvvetlerinin durumları ve sansürün belgeleriyle gösterildiği müze, Stalin dönemine her açıdan ışık tutuyor diyebiliriz. Bu dönemlerde yaşanan gelişmeleri ve ideolojilerin toplum üzerindeki etkilerini keşfetmeniz için Prag’da gidilecek en iyi nokta.

Kaçırmamalısınız! 2020 yılı içerisinde müzeyi ziyaret ederseniz ‘’Kadife Devrimi’’ isimli dönemsel sergiyi görme şansına sahipsiniz.

  • Adres: V Celnici 1031/4, 118 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 212 966
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

26. Ja Comenius Müzesi

Ja Comenius muzesi
Görsel Kaynak: atlasobscura

Burası neresi? Modern eğitimin babası olarak nitelendirilen Ja Comenius’a adanan bu müze, Çekya’daki eğitim tarihini belgeleyen çok önemli bilgi verici müzelerden biridir. Aynı zamanda içinde bir de kütüphanenin bulunduğu yapı, 1892 yılında kurulan Çekya’nın en eski müzeleri arasında bulunmaktadır. Müze, adını Çek filozof ve eğitimli Johan Amos Comenius’tan almıştır.

Müzenin bulunduğu bina “Altın Güneş’teki Ev” olarak bilinmektedir ve inşa edildiği 700 yıl öncesinden günümüze neredeyse tamamıyla yenilenerek günümüze ulaşmıştır ve Gotik mimarinin önemli örneklerinden biridir. Günümüzde binada Comenius’un masası ve bazı tanınmış kitaplarının bulunduğu bir ordanın yanı sıra örnek sınıflar da dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde eğitim tarihini sunan diğer sergiler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çekya’nın eğitim tarihine bir bakış sunmak ve Comenius’a ait objeleri incelemek için bu keyifli müzeyi Prag gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Valdštejnská 161/20, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 533 455
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

27. Karel Zeman Müzesi

karel zeman muzesi

Burası neresi? 1989 senesinde hayatını kaybeden Çek yönetmen Karel Zeman, canlı aksiyonla animasyonları birleştirerek ortaya çıkardığı fantastik filmlerle, sinema dünyasında kendisine hatırı sayılır bir yer edinmiştir. Karel Zeman Müzesi de bu efsanevi özel efekt uzmanının sinematik fantezisine adanmıştır.

2013 senesinde Prag’ın popüler turistik noktaları arasında bulunan Charles Köprüsü yakınında açılan müzede, ziyaretçileri ilk olarak 1949 yapımı Inspiration isimli kısa filmdeki küçük balerin karşılamaktadır. Sergi, Zeman’ı sahneyi göstermek için sürekli oynatılan filmlerinin kliplerinin yanı sıra geniş bir aksesuar ve kostüm koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin her odası aynı zamanda setleri taklit edecek şekilde tasarlanarak ziyaretçilerin kendilerini filmlerin içindeymiş gibi hissetmesine olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Döneminin en önemli yönetmenlerinden biri olan Karel Zeman’ı daha yakından tanımak için özellikle sinemaya meraklı kişilerin bu keyifli sanat dolu müzeyi mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Saská 520/3, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 724 341 091
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Franz Kafka Müzesi

Franz Kafka Müzesi

Burası Neresi? 20. yüzyıl edebiyatının en önemli sanatçılarından olan Franz Kafka, Praglı bir yazardır. Doğduğu topraklarda adını yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Franz Kafka Müzesi hayata geçirilmiştir. Müze, Charles Köprüsü’nün hemen bitiminde bulunmaktadır. Müze 2005 yılından bu yana ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Almanca konuşan Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kafka, hayatı boyunca hey dışlanma duygusunu hissetmiş, içine kapanık bir çocukluk geçirmiş. Çocukken yaşadığı bu hisleri anlatmanın ve kendini ifade etmenin en iyi yolu olarak yazmayı bulan Kafka, iç yalnızlığını satırlara dökerek atlatmaya çalışmıştır. Bu müze içerisindeyse tam olarak Kafka’nın dünyasını tanıma şansı buluyorsunuz.

Hayatına, ailesine ve aşklarına dair detaylı bilgilerin verildiği müzede kendi el yazısıyla yazılmış mektupları bile görebiliyoruz. Mektupların yanı sıra Franz Kafka’nın dünyasını tam anlamıyla yaşatmak amacıyla kurulmuş olan ikinci bir kısım daha müze içerisinde bulunuyor.

Kaçırmamalısınız! Müze içerisinde Franz Kafka’nın kendi el yazısına ait mektupları ayrı bir bölümde sergileniyor. Zaten bu kısım sürekli kalabalık olduğu için kolaylıkla fark edebileceksiniz. Ayrıca müzenin dış kısmında bulunan ve rivayete göre batı ve doğuyu temsil eden iki heykeli de görmeyi unutmayın.

  • Adres: Cihelná 635, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 535 373
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Mucha Museum

Mucha Museum

Burası Neresi? Dünyaca ünlü Çek sanatçı Alphonse Mucha’ya adanmış tek resmi müzedir. 1860-1939 yılları arasında yaşamış olan sanatçı hayatını sanata adamış ve eserleri bu müze içerisinde bir araya getirilmiştir. Müze, 16 Nisan 1997 yılından bu yana misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Prag’da kültür ve sanat adına birçok detay bulabiliyorsunuz. Sanata ve sanatçıya çok değer veren halk bunun bir örneği olarak Mucha Müzesi’ni hayata geçirmiş ve Çek sanatçının eserlerini dünyaya tanıtmayı başarmıştır.

En mütevazi noktaları bile çok şık yapabilecek tablolarıyla Mucha’nın dünyasına doğru bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Mucha hayatı boyunca çok arklı sanat akımlarında tablolar yapmış ve dönem dönem çizgisinde değişikliğe gitmiştir. Sanatın bu alanıyla ilginiz varsa, bu müzeyi gezmenin size keyif vereceğine eminiz.

  • Adres: Panská 7, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 216 415
  • Ziyaret saatleri: +420 224 216 415
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Prag Yahudi Müzesi 

Jewish Museum

Burası Neresi? Yahudilik adına adanmış, dünyanın en eski ve en kapsamlı müzelerinden biridir. Yahudi nüfusunun tarihini, geleneklerini ve yaşanmışlıklarının oluşturduğu müze 6 kısımdan oluşuyor; Maisel Sinagogu, Pinkas Sinagogu, İspanyol Sinagogu, Klaus Sinagogu, Tören Salonu ve Eski Yahudi Mezarlığı.

Neden Gitmeliyim? İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından devralınan Jewish Müzesi, trajik bir hikayeye sahip. Aslında ‘’Tükenmiş Irkın Müzesi’’ olarak kullanılmak üzere Nazilerin koruma altına aldığı müze için amaçlarına ulaşamamış ve günümüzde Avrupa’nın en eski Yahudi müzesi olma özelliğine sahip olmuştur.

Bir bilet alarak altı kısmın tümünü gezebileceğiniz müzede, tekli girişlerde mevcuttur. Ancak İçerideki tüm sinegogları ziyaret etmeniz, bölgedeki Yahudi kültürünü anlamanız açısından oldukça faydalı olacaktır. Dik çatısı ve Gotik mimarisiyle dikkat çeken yapının en dikkat çeken noktalarından biri Avrupa’nın en eski Yahudi mezarlığı olan Eski Yahudi Mezarlığı’dır. Prag’da gezilecek yerler arasında en popülerlerinden biri bu mezarlıktır. 13. yüzyıldan kalma mezarlıkta yaklaşık olarak 100.000 mezar olduğu düşünülmektedir. Mezarlıkla ilgili diğer detayları yazımızın ilgili bölümünde bulabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Müze turunun mezarlık kısmına geldiğinizde, kapının hemen yanında bulunan Mordechai Maisel ve Rabbi Loew’in mezarlarına uğramayı unutmamalısınız. Bu mezarları mermerden yapılmış çatılarına bakarak ayırt edebilirsiniz.

  • Adres: Maiselova 15, 110 00 Josefov, Çekya
  • Telefon: +420 222 749 211
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00, Cumartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Seks Makineleri Müzesi

Seks Makineleri Müzesi

Burası Neresi? Sanat ve tarihin şehri olan Prag’da yenilikçi bir akışla açılmış olan Seks Makineleri Müzesi, şehrin en dikkat çekici noktalarından. Müze içerisinde eski dönemlerden günümüze kadar kullanılan zevk oyuncaklarını inceleyebilirsiniz. Müze 2002 yılından bu yana ziyaret edilebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Farklı konsepte sahip bu müze tamamen eğlence içeriklidir. Makine ve oyuncakların değişimini görebildiğiniz müzede fantezi aletlerinin yanı sıra değişik aletler de bulunuyor. Örneğin, ilişkiye girmemek için kullanılan koruyucu kemerler veya ereksiyon olmayı önleyen cihazlar oldukça dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra müzenin çıkışında bulunan bir ‘’seks ölçme koltuğu’’ da ziyaretçilerin en merak ettiği noktalardan biri. Buraya oturduğunuzda size sekse kaç oranında uygun olduğunuzu söylüyor ve sırf bu koltuğu denemek için sıra oluştuğunu görebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Müze içerisinde ilk porno filmin oynatıldığı 15 kişilik bir sinema salonu bulunuyor. İspanya’da çekilmiş siyah beyaz bu filmi izlemek için ekstra giriş ücreti vermenize gerek yok.

  • Adres: Melantrichova 476 /18, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

32. Prag Bira Müzesi

prag bira muzesi

Burası neresi? Bira Müzesi, Eski Kent Meydanı’nın batı kısmında, küçük bir sokakta yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti’nin milli içeceği diyebileceğimiz bira, Prag’da da ayrı bir öneme sahiptir. Buraya gelen ziyaretçiler bir şişe birayı doldurup paketleyerek hatıra olarak evlerine götürebilmektedir. Bira Müzesi’ne yıl boyunca, 90 dakika süren rehberli turlar da düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Çek birasının tarihini detaylı bir şekilde öğrenmek isteyenler için Prag Bira Müzesi, Prag’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Ziyaretçiler bira fabrikasını üretim esnasında izleyebilmekte ve çeşitli benzersiz Çek biralarının tadını çıkarabilmektedir.

  • Adres: Husova 241/7, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420778072337
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

33. Simyacılar ve Eski Prag Büyücüler Müzesi

Simyacılar ve Eski Prag Büyücüler Müzesi

Burası Neresi? Tarihi çok köklü olan Prag şehrinde simya ve büyüyle uğraşmak bir dönemin en popüler aktivitesiydi. Bu müzedeyse, yapılan çalışmalar ve dönemin karanlık aktiviteleri sergilenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Prag’da fantastik bir deneyim için tercih edilebilecek müze, simyacıların laboratuvarlarından büyü kitaplarına uzanan inanılmaz bir yolculuğu içeriyor. Bir dönemin karanlık sanatlar başkenti haline gelen Prag’ın geçmişine doğru yapacağınız bu gezide 16. yüzyıl Avrupası’ndaki inançları keşfetme şansı bulabiliyorsunuz.

  • Adres: Jánský vršek 8, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 224 508
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Ulusal Müze (Narodni Muzeum)

narodni ulusal muzesi

Burası neresi? Çek Cumhuriyeti’nin en eski müzesi olan Ulusal Müze, ilk olarak 1800’lü yılların başında kurulmuş ve 1891 senesinde bugünkü yerine taşınmıştır. Müze, yedi yıl süren bir yenileme çalışmasının ardından şu anki haline kavuşmuştur. Müzenin en önemli kısmı 1. ve 2. yüzyıldan kalma Roma eserlerinin yoğunlukta olduğu, aynı zamanda Bronz ve Erken Demir Çağı buluntularının da sergilendiği arkeoloji sergisidir.

Prag’ın en önemli müzeleri arasında bulunan Ulusal Müze içinde, mineraloji, zooloji, antropoloji gibi birçok önemli bilim dalından pekçok önemli objeden oluşan çok geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Müzede aynı zamanda müzik ve sanat dallarında da çeşitli nesneler görülebilmektedir. Müzedeki koleksiyon o kadar geniştir ki, sadece entomoloji koleksiyonunda bile 5 milyon civarında nesne yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Prag’ın en zengin müzesini ziyaret ederek başta arkeolojik buluntular olmak üzere çeşitli dallardaki birbirinden etkileyici nesneleri incelemek, Prag ziyaretiniz için unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Aklınızda bulunsun! Prag’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer müze ise Ulusal Teknik Müze’dir (Narodni Technicke Muzeum). Bu müzeyle ilgili detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

  • Adres: Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 497 111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Ulusal Teknik Müze (National Technical Museum)

national technical museum

Burası neresi? Letna Parkı’nın hemen yanında bulunan Ulusal Teknik Müze, 1908 senesinde kurulmuştur. Müze, bölgenin teknoloji, endüstri ve doğa bilimlerinin gelişimini kapsamlı bir şekilde ele almakta ve belgelemektedir. 14 kalıcı sergi ile astronomi, ulaşım, akustiki mimari ve daha fazlasıyla ilgili konular ele alınmaktadır. Ziyaretçiler sergilerdeki konuları derinlemesine ele almak isterse müzenin kapsamlı kütüphanesinden de faydalanabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzede otomobillerden uçağa kadar Prag’da inşa edilmiş makine ve ekipmanlar sergilenmekte ve ülkenin teknolojik gelişmelerine odaklanmaktadır. Müzede kalıcı sergilerin yanı sıra zaman zaman geçici sergiler de düzenlenmekte ve ziyaretçilerin farklı konularda bilgi edinmesi sağlanmaktadır.

  • Adres: Kostelní 1320/42, 170 00 Praha 7-Letná, Çekya
  • Telefon: +420 220 399 111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Kampa Müzesi

kampa muzesi

Burası neresi? Prag’ın en iyi müzelerinden olan Kampa Müzesi, çok özel bir modern sanat galerisidir ve Kampa Adası’nın en önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Müze sergisinde Çek, Polonya ve Slovak sanatçıların yanı sıra 20. yüzyılın Avrupalı heykeltıraşlarına ait çok önemli eserleri görmek de mümkün olmaktadır. Müze komünist rejimin baskılara rağmen yaratılmış sanatsal ifadeyi sergilemeye adanmıştır.

Müzenin kurucuları olan Jan ve Media Mladek, 1960’ların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamaktaydı ve o zamanlar bir sanat koleksiyonu yapmaya başlamıştır. Sanatçılar, dönemin komünist yönetiminin baskılarına rağmen eserlerini yaratma ve satma mücadelesi vermekteydiler. Orta büyüklükteki müze, eski bir değirmenden dönüştürülmüş ve 2003 yılında ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Sanatın hangi zorlukta olursa olsun mutlaka kendine bir çıkış yolu bularak ortaya çıkacağının en güçlü simgelerinden olan Kampa Müzesi, çok önemli sanat eserlerini görmek ve Çek topraklarında sanata verilen önemi anlamak için görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Kampa Müzesi’ne sadece birkaç adımlık yürüme mesafesinde bulunan Kampa Parkı içinde sergilenen Devid Cerny’e ait dev bebek heykelleri de mutlaka görmeniz gerekmektedir. Müzenin cam çatısına çıkıp muhteşem manzaraı da seyretmeyi ihmal etmeyin.

  • Adres: U Sovových mlýnů 2, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 286 147
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

37. KGB Müzesi

KGB Müzesi

Burası neresi? Rusya’nın en korkulan gizli servisi KGB’nin tek bir adam tarafından toplanan eserleri, silahları ve üniformaları bu küçük müze içinde sergilenmektedir. Müze sahibinin bu konudaki takıntısından yola çıkılarak yaratılmıştır ve kendisi size topladığı herbir obje hakkında coşkulu ve yönlendirici bilgiler sunmaktadır. Müze, 2011 senesinde Vlaska Caddesi üzerinde bulunan 13 numarada açılmıştır.

Müze içinde casusluk için kullanılan kameralar, her türden silah, ilginç Sovyet üniformaları ve hatta Vladimir Lenin’in ölüm maskesini bile görebilirsiniz. Ayrıca raflarda telefonlar, daktilolar, fotoğraflar, rozetler ve daha pek çok küçük eşyayı da incelemek mümkün olmaktadır. Müzede ayrıca “Bir KGB memurunun gözünden Prag 1968” isimli bir fotoğraf sergisi de yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Prag’ın özel müzelerinden biri olan KGB Müzesi, Sovyet-Çek geçmişi ve komünizmi konu almakta, bu konuya meraklı kişiler için çok önemli bir arşiv niteliği taşımaktadır. Ziyaretçiler aynı zamanda KGB laboratuvarlarındaki silahları, casus kameraları, elektrikli sorgulama aletlerini ve diğer ekipmanları görüntüleyerek çeşitli ulusal güvenlik teşkilatlarının uygulamaları hakkında da fikir edinebilmektedir.

38. Minyatür Müzesi

Prag minyatur muzesi

Burası neresi? Kimisi bir yenilik olarak görürken kimisi için haşhaş tohumunun kesiti üzerindeki Çehov portresi muhteşem bir sanat eseri olarak kabul edilmektedir. Yoğun beceri, sabır ve bağlılık neticesinde ortaya çıkarılan muhteşem minyatür eserler Minyatür Müzesi içinde görülebilmektedir.

Prag’daki bu müzede Anatolij Konenko’nun minik eserleri yer almaktadır. Sibirya’da dünyaya gelen Konenko, dünya çapındaki bir avuç mikrominyatürcüden biridir. Çalışmaları arasında Matisse’in bir mamut kemiği şeridi üzerindeki “Dans’ı” gibi standart unsurlardan, iğne deliğinden kolaylıkla geçebilen bir deve kervanı gibi çok daha tuhaf eserlere kadar çok farklı çalışmalar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sanatın bambaşka bir boyutu olan mikro minyatür ile ortaya çıkan bu eserleri incelerken şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Bu eserlerin yapılışı sırasında sanatçının eserlere zarar gelmemesi için yalnızca kalp atışları arasındaki kısa dilimlerde çalıştığını öğrenmek ise ziyaretçiler için müzeyi çok daha anlamlı ve etkileyici kılmaktadır.

  • Adres: Strahovské nádvoří 11, 118 00 Praha 1, Çekya
  • Telefon: +420 777 904 908
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

39. Nükleer Sığınak Müzesi

nukleer siginak muzesi

Burası neresi? Parukarka Tepesi’nin altında bulunan bu müze, bir zamanlar sivil bir sığınak olarak kullanılmaktaydı ve Soğuk Savaş sırasında insanları saran korkunun en önemli sembollerinden biri olmuştur. Bu tür sığınaklar Avrupa’nın birçok yerinde çıkmıştır, ancak komünist rejimler gerçek işgal ihtimaline odaklandığı için Doğu Bloku’nda daha sık rastlanmıştır.

Bu sığınak, misafirlerini uzun yıllar barındıracak şekilde tasarlanmamıştı. Yapılan araştırmalar, insanların uzun süre sığınaklarda kalmasının onları intihara ve kitlesel panik gibi birçok psikolojik soruna sevk etmekteydi. Bu sığınaklar daha çok, insanların ani bir nükleer saldırıda hayatta kalmasını amaçlamaktaydı. Buradaki amaç insanların hayatta kaldıktan sonra kısa sürede kırsal alanlara nakledilmesiydi.

Müze tur kapsamında keşfedilebilmektedir. 2 saat süren tur, sizi Eski Kent’teki komünist noktalara götürecek ve Sığınak’ta sona erecektir. Panik yaratan sıkışık bir ortama sahip sığınak içinde o döneme ait gaz maskeleri, kitaplar, fotoğraflar ve gazeteler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Görünüşte sıradan bir duvarın altında bulunan Nükleer Sığınak Müzesi, Soğuk Savaş tarihiyle ilgileniyorsanız, size nasıl bir şey olduğuyla ilgili ilk elden bilgi edinme imkanı sunmaktadır.

-Meydanlar / Popüler Sokaklar, Yürüyüş Noktaları

40. Eski Kent Meydanı

eski kent meydanı

Burası Neresi? Prag’ın en popüler meydanı olan Old Town Hall, Karl Köprüsü ve Vaclav Meydanı arasında yer alan kısımdır.

Neden Gitmeliyim? Bu meydan, etrafındaki çok sayıda gezi noktasına giderken uğrayacağınız, plan yapmasanız bile yolunuzun düşeceği bir konumda bulunmaktadır. Prag görülecek yerlerini keşfetmeye çıktığınızda bu noktanın yakınlarında ya da bu meydandan yürüyerek ulaşmanız mümkün oluyor. Meydanın en önemli gezi noktası Astronomik Saat olmakla beraber, Tyn Kilisesi’de önemli bir yapıdır.

Old Town Hall çevresinde gezilecek yerler arasında; Aziz Nicholas Kilisesi, Eski Belediye Binası Kulesi, Karl Köprüsü, Prag Ulusal Galerisi, Franz Kafka Müzesi, Jas Hus Anıtı, Kinsky Sarayı ve çok daha fazlası bulunmaktadır. Bu noktalar dışında daha uzakta gezi noktalarına ulaşım çoğu da kent meydanından kalkan otobüslerle olmaktadır.

Gezi noktalarının yanı sıra Old Town Hall’da Prag’da alışveriş için tercih edebileceğiniz; Burberry, Cartier,Luisa Cerano Store, Prague Store gibi alışveriş dükkanları bulunmaktadır. Daha fazla mağaza ve hediyelik eşya dükkânı için Celetna Sokağı’nı ziyaret edin.

Meydandaki gezi noktalarını keşfedip, Prag’ta hediyelik eşya dükkanlarını gezerken acıkmanız da olağan. Şehrin en leziz yemeklerini tadabileceğiniz bu meydanda restoran önerisi ararsanız, La Bodeguita del Medio size tavsiyemiz. Ziyaretçilerinden yüksek puan alan restoran tadı ve konseptiyle şehirde öğlen ve akşam yemekleri için tercih edilebilir, şık bir mekân.

-Old Town Hall’a Nasıl Gidilir?

Şehrin göbeği olarak sayılan Eski Kent Meydanı’na; metro, tramvay ve tren ile toplu taşımaya binerek ulaşabilirsiniz.

  • Otobüs: 176, 194, 207
  • Tren: S1, S22, S65, S7

Metro: A Hattında Staromestska İstasyonu’nda inin
B Hattında Namesti Republiky İstasyonu’nda inin

41. Prag’ın En Dar Caddesi

Burası neresi? Sıradaki caddemiz, yürüyüş için pek uygun bir nokta değil ancak dünyanın en dar caddelerinden biri olması nedeniyle görülmesi gerektiğini düşündüğümüz bir destinasyon. Herhangi bir isim verme zahmetinde bile bulunulmayan bu cadde, yalnızca 70 cm genişliğindedir ve aynı anda iki kişinin yan yana geçmesi neredeyse imkansızdır. Caddenin uzunluğu ise 32 metredir ve bu caddedede ilginç gelecek ama trafik ışıkları da bulunmaktadır. Böylelikle caddeyi kullanacak olanlar karşıdan birinin geldiğini anlayarak caddeyi kullanmak için onun geçmesini beklemektedir.

Neden gitmeliyim? Sıradışı yerleri görmekten hoşlananlar için bu garip cadde, Prag’ın mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: U Lužického semináře, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Yol tarifi al >

42. Wenceslas Meydanı (Vaclav Meydanı)

Wenceslas Meydanı

Burası Neresi? Prag’ın ana meydanlarından biri olan Wenceslas Meydanı, geçmişte tarihi olayların akla gelen ilk noktası olurken günümüzde Prag gece hayatı ve alışverişin kalbi sayılmaktadır. Meydan adını, heykeli burada görülebilen Bohemya’nın koruyucu azizi olan Wenceslas’tan almıştır.

Meydanın tarihi 14. yüzyıla dek uzanmaktadır. IV. Charles döneminde at pazarı olarak kurulmuş olan meydan, o günden itibaren günümüze kadar şehirdeki en önemli kamusal alanlardan biri haline gelmiştir. Günümüzde meydan birçok kutlama ve gösteriler için kullanılmaya devam etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Adını Bohemya Dükü I. Vaclav’dan alan meydanın en tepesinde Vaclav Anıtı bulunmaktadır. Bu meydan boyunca yürüdüğünüze karşınıza Charles Köprüsü çıkmakla beraber, bu meydandan birçok restoran, kafe ve alışveriş noktasına ulaşmanız mümkündür.

43. Zofin Adası

Zofin İsland

Burası neresi? Slav Adası olarak da adlandırılan Zofin Adası, Prag’ın Yeni Kent bölgesinde, Vltava Nehri üzerinde bulunmaktadır. Ada, burada bulunan Neo-Rönesans mimarisine sahip ve 1835 senesinde inşa edilmiş olan Zofin Sarayı ile ünlüdür. Saray günümüzde bir kültür merkezi olarak değerlendirilmekte olup, burada konser, balo ve sergi gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Zofin Adası, hem yürüyüş yapmak hem de manzaranın tadını çıkarmak için uğrayabileceğiniz yerlerden biridir. Adada bulunan Zofin Garden isimli restorana ise birşeyler yiyip içmek için gidebilirsiniz. Restoran standart menünün yanı sıra brunch hizmeti de sunmaktadır.

44. Strelecky Adası 

strelecky island

Burası neresi? Prag tatil fikirleri ararken, sadece rahatlatıcı bazı yerlere ihtiyacınız olabilir ve bu durumda Strelecky Adası bunun için mükemmel bir seçim olacaktır. Zofin Adası’yla komşu olan Strelecky Adası da Prag’ın önemli turistik yerleri arasında bulunuyor.

Vltava Nehri üzerinde bulunan bu adacık, genellikle şehirdeki açık hava etkinlikleri için ilk akla gelen mekandır. Özellikle yaz aylarında bu bölge, genellikle canlı müzik etkinliklerine, dans partilerine ve film gösterimlerine ev sahipliği yapmaktadır. Adaya Lejyon Köprüsü’nün (Most Legii) ortasındaki merdivenlerden ulaşılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çocuklarla birlikte pikniğe giderek keyifli vakit geçirmek için çok ideal yerlerden biri olan bu ada, hem turistler hem de yerel halk arasında oldukça popüler olan huzurlu bir doğal alandır. Siz de bu adaya gelerek şehrin gürültüsünden kaçabilir, banklarla kaplı sakin bir doğal alanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ada, aynı zamanda fotoğraf çekmek isteyenler için şehrin silüetinin harika manzaralarını sunacaktır.

45. Yahudi Mahallesi

yahudi mahallesi

Burası neresi? Daha çok Josefov ya da Josefstadt olarak bilinen Prag’ın Yahudi Mahallesi, başlangıçta kale bölgesinde bulunuyordu ancak 1200’lü yıllarda şehrin Josefov bölgesine yayıldı ve yüzyıllar boyunca bir getto olarak kabul edildi. Prag’daki Yahudi Mahallesi, Avrupa’nın en iyi korunmuş Yahudi mahallelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Yahudi Mahallesi’nin şehrin en önemli ve ilgi çekici semtlerinden biri haline gelmesi 1800’lü yılların sonlarında gerçekleşmiş ve bu dönemde Art Nouveau tarzındaki apartmanlara yer açmak için bölgedeki birçok eski yapı yıkılmıştır.

Neden gitmeliyim? Yahudi Mahallesini ziyaret etmek Prag’da ücretsiz olarak yapılabilecek en eğlenceli şeylerin başında gelmektedir. Günümüzde Yahudi Mahallesi, tarihi yapılar arasında dolaşmak için çok keyifli bir bölgedir. Maisel Sinagogu, İspanyol Sinagogu, Pinkas Sinagogu gibi noktalardan oluşan Yahudi Müzesi, mahalleyi ziyaret etmek için en önemli sebeplerin başında gelmektedir.

46. Mala Starana (Küçük Mahalle)

mala satarana

Burası neresi? Birbirinden güzel bahçeler, eski katedraller ve saraylarla dolu Mala Strana’nın arka sokakları, ziyaretçiler için tam bir görsel şölen sunmaktadır. Sevdiklerinizle birlikte bu etkileyici sokaklarda dolaşırken esasen tarihi çok eskilere dayanan binaların dekoratif cephelerine bakıp büyüleneceksiniz.

Bölge, Prag’ın en eski yerleşim yerlerinden biridir ve 1257 yılında kurulmuştur. Merkezinde küçük dükkanların, geleneksel Çek barlarının, restoranların ve muhteşem bir nehir manzarasının bulunduğu barok meydan, mahallenin en önemli kısmını oluşturmaktadır.

Neden gitmeliyim? Barok Meydan’dan başlayarak mahallenin ara sokaklarını yürüyerek keşfetmek, Prag gezisi esnasında gerçekleştirebileceğiniz en keyifli etkinliklerden biri olacaktır.

-Seyir Terasları

47. Petrin Gözlem Kulesi (Petrínská rozhledna)

Petrin Gözlem Kulesi

Burası Neresi? Prag’ta deniz seviyesinden yaklaşık olarak 300 metre yükseklikte bulunan Petrin Tepesi, halka açık bir gözlem kulesi konumundadır. 1825 yılından beri ziyaretçilerin kabul edildiği tepe, temiz hava ve manzaranın Prag’taki adresi. Eyfel Kulesi’ni andıran yapı, Eyfel Kulesi’nin yaklaşık 5’te 1’i büyüklüğündedir.

Neden Gitmeliyim? Tepe üzerine kurulmuş olan gözlem kulesi 60 metre yükseklikten muhteşem bir manzara sunuyor. Ancak buraya ulaşmak sandığınız kadar kolay değildir. Spiral bir şekilde devam eden 299 basamağın oluşturduğu bir merdiveni çıktıktan sonra şehrin izleyebileceğiniz en tepe noktaya ulaşıyorsunuz. Prag manzarası izlemenin yanı sıra Petrin Kulesi civarında gezilecek yerler olan; Aynalar Labirenti, Stefanik Gözlemevi ve Kablolu Tren Yolu ziyaret edilecek diğer noktalar arasında yer alıyor.

Kaçırmamalısınız! Burayı ziyaret ettiğinizde Petrin Tepesi içerisinde bulunan Aynalar Labirenti’ni ziyaret edip, kendinizi daha şişman daha uzun veya daha zayıf gibi görerek biraz eğlenin. 🙂

  • Adres: Petřínské sady 633, 118 00 Praha 1-Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 221 714 714
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00
  • Yol tarifi al >

48. Vysehrad

Vyšehrad

Burası neresi? Prag’a gelenler kimi zaman kalabalıktan bunalıp biraz kafasını dinlemek ve sakinliğin tadını çıkarmak isteyebiliyor. Şehir merkezinde bunu gerçekleştirmek pek mümkün olmadığından ziyaretçiler bunun için genellikle Vysehrad bölgesini tercih etmektedir. Bölge, çarpıcı bir manzaraya sahip gotik bir katedralin etrafında şekillenmiş bir mezarlık, kafe ve galerilerle tarih ve keşifle dolu mükemmel bir öğleden sonrası yaşayabilmektedir.

Bölge Vlatava Nehri’nin doğu kıyısında bir tepe üzerinde bulunmaktadır ve burası Ulusal Kültür Anıtı olarak kabul edilmiştir. Bu bölgenin Prag’daki ilk yerleşim yeri olduğuna inanılmaktadır. Şu anda ulusal anıt bölgesinde düzenli olarak birçok farklı dilde rehberli turlar düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Turist keşmekeşinden uzakta, Prag manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz sakin bir yer arıyorsanız bu bölgeye mutlaka uğramalısınız. Bölge aynı zamanda çok sayıda tarihi yere ve güzel bahçelere de ev sahipliği yaptığından, Vysehrad için en az yarım günlük bir gezi planı yapmanız gerekiyor.

49. Rozhledna Doubravka

Rozhledna Doubravka

Burası neresi? Burası, Prag’ın muhteşem manzarasını sunan devasa, soyut bir gözetleme kulesidir. 2018 yılında inşa edilen bu üç ayaklı sıradışı kule, Profesör Ing tarafından tasarlanmıştır. Kule, Prag’ın en yeni gözetleme kulesidir. Akasya ağacından yapılan kule, 23,5 metre yüksekliğindedir ve zirveye çıkan 98 basamağa sahiptir.

Neden gitmeliyim? Kulenin zirvesi Prag ve çevresinin kilometrelerce uzaklığa kadar giden manzarasını sunmaktadır. Yoğun şehir temposundan kaçmak ve kendinizi doğaya kaptırmak için ziyaret edebileceğiniz harika yerlerden biridir.

  • Adres: 198 00 Prague 14, Çekya
  • Telefon: +420 225 295 270
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

-Kültür ve Sanat Merkezleri

50. DOX Centre for Contemporary Art

DOX Centre for Contemporary Art

Burası Neresi? Prag’ın Holesovice bölgesinde bulunan Dox Çağdaş Sanat Merkezi, eski bir fabrikanın, yeniden modernize edilmesiyle oluşturulmuş bir merkezdir. Yunanca doxa kelimesinden üretilmiş olan sanat merkezinde sergiler ve sanatsal projeler yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Mevcut sosyal konuları gündeme alan ve inşalara baktıkları yönün dışında farklı bir bakış açısı sunmayı sağlayan Çağdaş Sanat Merkezi, çok kültürlü bir merkezdir. Çağdaş mimarinin en güzel örneklerinden biri olan sanat merkezi, birçok dalda ödül almış ve en iyi 1000 mimari arasında gösterilmiştir.

Büyük bir alanda çoklu sergiler ve projelere yer veren sanat merkezinde aynı zamanda bir kafe ve kitapçı da bulunmaktadır. Farklı yaklaşımlara yer vermesiyle farklı bakış açıları ile karşılaşmak ve ilham veren bir ortama dahil olmak için ziyaret etmenizi şiddetle öneriyoruz.

  • Adres: Poupětova 1, 170 00 Praha 7-Holešovice, Çekya
  • Telefon: +420 295 568 123
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 12.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

51. Büyülü Mağara 

Büyülü Mağara

Burası Neresi? Sanatçı Reon Argondian tarafından, üç katlı bir binanın sanat eserleriyle dolmasıyla birlikte hayata geçmiştir. 80 tablonun bulunduğu mağara, 2005 yılında halka açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Petrin Tepesi’nde sarmaşıklarla kaplı, dışı kadar içi de güzel bir noktadan bahsediyoruz. Yeni şeylere açık ve hayal gücüne meraklıysanız, tablo ve heykellerle dolu bu mağaraya bayılacaksınız. Galeri, olağanüstü çizgilerle süslenmiş eserlerle ziyaretçilerine farklı bir sanatsal seyahat sunuyor. Kendi fantastik ülkesini yaratan ve 2005 yılından beri bu ülkeye ziyaretçileri kabul eden Reon’un hayal gücü sizi de etkileyecek.

Kaçırmamalısınız! Rönesans etkilerinin görüldüğü resimleri gezerken, içeride bulunan alkollü içeceklerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

-Magic Cave’e Nasıl Gidilir?

Újezd durağında tramvaya binin ve sonra Nebozízek’te fünikülere binin

*Metro A – Malostranska’dan: 12, 20, 22 tramvay ile

*Metro B – Andel’den: 9, 12, 20 tramvay ile

*Metro C – IP Pavlova’dan: tramvay 22

  • Adres: Petřínské sady 417/5, 118 00 Praha 1, Çekya
  • Ziyaret saatleri: 14.00-19.00
  • Yol tarifi al >

52. The Estates Theatre

The Estates Theatre

Burası Neresi? Avrupa’nın ne güzel tiyatro binalarından biri olan Theate Estates Prag, bölgenin tarihi yapıları arasındandır. 1920’li yılardan beri burada; opera, drama, baleye dair birçok performansı izleyebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Avrupa’nın sanatla iç içe olan şehirlerinden biri bildiğiniz üzere Prag. Burada canlı gösterileri izlemek için her zaman gidecek bir aktivite bulmanız mümkün. Muhteşem gösteriler bir de tarihi binanın atmosferiyle birleşince tadından yenmez oluyor. Bunun için yapmanız gerek gitmeden önce buradan etkinlikleri kontrol etmeniz yeterli.

  • Adres: Železná, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 901 448
  • Yol tarifi al >

53. Ulusal Tiyatro

ulusal tiyatro

Burası neresi? Vltava Nehri kıyısındaki cennet gibi konumuyla dikkat çeken Ulusal Tiyatro, 1881 senesinde Çek ulusal dilinin sembolü ve Çek dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla açılmış hem kültürel hem de tarihi açıdan önemli bir yapıdır. Bina, çok önemli opera, bale ve drama gibi sanatsal gösterilere ev sahipliği yapmaktadır.

Bina inşa edildiği günden bu yana yangınlarla tahrip edilmiş ve komünist rejim yanlıları tarafından kapatılmış inişli çıkışlı bir geçmişe sahiptir. Buna karşın binada gerçekleştirilen önemli tadilatların ardından bina, günümüzde hala şehrin zengin yeteneğinin ve kültürel öneminin bir anıtı olarak ayakta durmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu heybetli Neo-Röneans binası, geçmişten günümüze Çekya’nın en önemli kültür kurumlarından biri olmuştur ve keyifli bir sanatsal gösteriyi izlemek için gelinebilecek özel sanat duraklarından biridir.

  • Adres: Národní 2, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 224 901 448
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik takvimine göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Parklar, Bahçeler, Doğal Güzellikler

54. Stromovka

Stromovka

Burası Neresi? Prag’ın Bubenec bölgesinde yer alan park, Vitava yatağında bulunan büyük bir gölet parkıdır. 35 hektarlık alanı kaplayan alan 19. yüzyılın başlarında parka dönüştürülmüş ve yeni merkezlerin inşasıyla beraber popüler bir nokta haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Doğan anıt olarak koruma altında olan Stromovka, bölgenin en güzel peyzajlı bahçelerinden biridir. İngiliz bahçeleri örnek alınarak yapılan bu yer modernleşme süreci içerisinde; köprü, iskele, havuz, piknik alanı, yürüyüş alanı ve fitness aletleriyle birlikte daha cazip bir hale getirilmiştir. Biraz dinlenmek bazen de temiz hava eşliğinde yapılan geziler için tercih edilen Stromovka Park, vakit ayırmanız gereken yerlerden biri.

Kaçırmamalısınız!  Burayı ziyaret ettiğinizde, Olbram Zoubek ve Eva Kmentova tarafından yapılmış olan heykelleri yakından incelemeyi unutmamalısınız.

  • Adres: Královská obora, Bubeneč, 170 00 Praha 7, Çekya
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

55. Vrtba Bahçesi

vrtba bahcesi

Burası neresi? Prag’a gelen birçok kişi tarafından gözden kaçan Vrtba Bahçeleri, Prag’taki büyüleyici güzelliklerden biridir. Gizli bir mücevher olarak bilinen bahçe, Petrin Tepesi’nin yamacında, şehrin Mala Strana bölgesi boyunca uzanan diğer üç muhteşem Barok bahçe olan Vratislav, Schönborn ve Lobkowicz ile birlikte yer almaktadır.

Güzelliği ile UNESCO’nun da dikkatini çeken Vrtba Bahçesi, tarihi ve kültürel önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de eklenmiştir. Fransız tarzındaki bahçe, üç teraslı asimetrik seviyeden oluşmaktadır. Bahçe daha önce gerçekleştirilen güçlendirme çalışmalarının ardından 1990 ile 1998 yılları arasında kapsamlı bir yenilemeden geçmiş ve 3 Haziran 1998 senesinde halka açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Çelik ve betondan uzaklaşıp, kendisini doğanın kucağına atarak dinlenmek isteyenler için Vrtba Bahçeleri, kesinlikle Prag’taki harika yerlerden biridir.

  • Adres: Karmelitská 25, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 603 233 912
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

56. Vojanovy Sady

vojanovy sady

Burası neresi? Vojanovy Sady Park, Prag’ın en eski parklarından biridir ve Charles Köprüsü’ne yakın bir konumda bulunmaktadır. Geçmişte bir meyve bahçesi olan parkta hala yeşil manzaranın arasında birçok meyve ağacına rastlamak mümkündür ve geçmişi 1248 yılına dek uzanmaktadır.

Ayrıca parkta serbest bir şekilde dolaşan tavus kuşlarını görmek de çok eğlencelidir. Parktaki çalıların ve ağaçların arasına yerleştirilmiş çeşitli heykeller ise arı kovanı olarak kullanılmaktadır. Park içinde huzurlu yürüyüşlere çıkabileceğiniz birçok patika yol da bulunmaktadır. Parkta aynı zamanda 17. yüzyılda bir sarkıt mağara olarak inşa edildiği belirtilen “Aziz Elias Şapeli”ne ait dikkat çekici kalıntıları da görmek mümkündür.

Neden gitmeliyim? Duvarlarla çevrelenmiş bu huzurlu park, dinlenmek ya da güneşli bir öğleden sonrasının keyfini sürmek için çok ideal yerlerden biridir.

  • Adres: U Lužického semináře, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 221 097 411
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

57. Folimanka Parkı

Folimanka Parki

Burası neresi? Folimanka Parkı, geçmişte eski bir çiftlik evi ve üzüm bağı olan bir yerde bulunmaktadır. Park adını, terk edilmiş bu ev ve bağın ilk sahibi olan Jakub Foliman’dan almaktadır. Park, paralel uzanan Botic Nehri ve Prag’ın muhteşem tarihi şehir surları ile çevrelenmiştir.

Neden gitmeliyim? Küçük bir park olmasına rağmen, büyüleyici köşeleri, oyun alanları ve spor alanlarıyla ücretsiz bir şekilde keyifli vakit geçirebileceğiniz Folimanka Parkı’nı biraz nefes alıp dinlenmek için ziyaret edebilirsiniz.

58. Wallenstein Sarayı Bahçeleri (Valdštejnská Zahrada)

wallenstein palace garden

Burası neresi? Wallenstein Sarayı, Prag’ın Mala Strana bölgesinde bulunan ve 17. yüzyıldan kalma Barok tarzında inşe edilmiş bir saraydır. Bu zarif yapı, 1629 senesinde Albrecht Von Wallenstein tarafından yaptırılmıştır. Saray Bahçesi, ilk etapta Prag Kalesi ile rekabet etmek amacıyla yapılmıştır. Günümüzde Saray Bahçesi, Çek Cumhuriyeti Senatosu’na hizmet etmektedir.

Bu zarif bahçe içinde bir kuşhane, güzel bir çeşme ve bir mağara bulunmaktadır. Ayrıca bahçenin güzelliğine güzellik katmak için klasik tarzda bronz heykeller de eklenmiştir. Wallentstein Bahçesi’ni ziyaret etmek ise ücretsizdir ve bu da burayı özellikle güneşli bir öğleden sonra geçirmek için Prag’da ücretsiz yapılabilecek şeylerden biri haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Bahçe, yorucu bir günün ardından dinlenmek için gelinebilecek mükemmel bir yerdir ve yeterince şanslıysanız beyaz tavus kuşunu da görebilirsiniz. Ayrıca bahçeyi yaz aylarında ziyaret ederseniz, senatonun sponsorluğunda gerçekleştirilen kültürel etkinliklere de katılabilirsiniz.

  • Adres: Letenská 123/4, 118 00 Malá Strana, Çekya
  • Telefon: +420 257 075 707
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00
  • Yol tarifi al >

59. Letna Parkı

Letna Park

Burası neresi? Letna Parkı ya da Letenske Sady, Letna Tepesi üzerinde inşa edilmiş büyüleyici ve devasa bir şehir parkıdır. Burası, 60’lı yıllarda yıkılana kadar devasa bir Stalin heykeline ev sahipliği yapmasıyla biliniyor ve günümüzde park, kaykay yapan gençler için önemli duraklardan biridir.

Park aynı zamanda yeşillikler içinde yürüyüş yapmak, piknik yapmak ve dinlenmek için de mükemmel bir yerdir. Özellikle şehrin tarihi dokusundan sıkılan ve kafa dinlemek isteyenler için Letna Parkı’nın Prag’daki ideal yerlerden biri olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Park içinde bulunan Prag Metronomu ise 1962’de yıkılan Stalin Anıtı’ndan arta kalan kaidesinin üzerinde bulunan ilgi çekici bir yapıdır. Dev bir sarkacı simgeleyen bu sanatsal yapı, 1991 yılında Vratislav Karel Noval tarafından tasarlanmıştır. Metronomun etrafındaki alan ise kaykay alanı olarak değerlendirilmektedir. Metronom Eski Kent ve Yahudi Mahallesi’nin muhteşem manzarasını sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Prag’da gezilecek en popüler yerlerden olan Letna Parı, Vltana Nehri ve Eski Kent’in büyüleyici manzarasını sunmaktadır. Ayrıca burada bulunan bira bahçeleri, Prag’ın ünlü biralarını denemek için de iyi birer fırsattır.

  • Adres: Letná, 170 00 Prague 7, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

60. Vltava Nehri

Vltava Nehri

Burası neresi? Yaklaşık 430 kilometre boyunca devam eden Vltava Nehri, Çekya’nın en uzun nehridir ve Prag’ın kaçırılmaması gereken doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Nehir, şehrin merkezinden geçmektedir ve Prag son 1000 yıldır bu nehir etrafında gelişmektedir.

Vltava Nehri, Prag’ın önemli bir sembolüdür. Nehir, Prag’ın ve yakınında bulunan birçok anıtın muhteşem manzarasını görmenizi sağlamaktadır. Nehirdeki doğal yaşam çeşitliliği de görülmeye değerdir ve nehir üzerinde bulunan Charles Köprüsü, fotoğraf çekilmek için muhteşem bir manzara sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Nehirde bir gezintiye çıkmak, en iyi manzaraları ve doğal güzellikleri sergileyen, şehri kıvrımlı bir şekilde deneyimlemek için Vltava Nehri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Prag’ı Vltava Nehri’nden görmek sizin için eşsiz bir deneyim olacaktır. Nehir üzerinde özellikle gerçekleştirilen gece gezintileri ziyaretçilerin büyülü zamanlar geçirmesine olanak tanımaktadır.

61. Divoká Šárka

Divoká Šárka

Burası Neresi? Prag’ın kuzeybatısında bulunan doğal yaşam alanlarından biridir. Eski Bohemian efsanelerinden biri olan Sarka’nın buradan kendini attığına inanılması sebebiyle bölgeye ismi verilmiştir. Prag Havaalanı’ndan kuş uçuşu 1 mil kadar uzaklıktaki bu alan, büyük ölçüde el değmemiş ulusal bir doğa koruma alanı olarak kabul edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Prag’a yakın doğayla iç içe noktalar arıyorsanız, ilk tercihiniz olacaktır. Ayrıca burayı ziyaret edecekseniz yanınıza mayolarınızı alabilirsiniz çünkü halka açık bir yüzme havuzu bulunmaktadır. Temiz ve tatlı su ile dolu olan havuzu ziyaret ederek huzur dolu zamanlar geçirmeye ne dersiniz?

  • Adres: 116 00 Prague 6, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

62. Deer Moat National Park

deer moat national park

Burası neresi? Geyik Hendeği Milli Parkı olarak isimlendirebileceğimiz bu park, Prag Kalesi’ne yakın bir konumda bulunmaktadır ve geçmişte Prag Kalesi’nin kuzey surlarının bir parçasıydı. Burası, Brusnice Nehri’nin oluşturmuş olduğu doğal bir vadidir. Vadi geçmişte kral için özel bir avlanma alanı olarak kullanılmaktaydı ve vadi içinde kraliyetin geyik sürüsü ve birkaç ayı bulunmaktaydı.

Prag’da gezilecek en güzel yerler arasında bulunan ulusal park içinde 2002 yılında inşa edilen tüneli de yürüyüş için tercih edebilirsiniz. Bu tünel yeni bir yapı olmasına karşın, Romanesk, Gotik ve Rönesans dönemlerinin izlerini taşımaktadır. Tünelin özellikle zarif tuğla işçiliği kesinlikle görülmeye değerdir.

Neden gitmeliyim? Küçük çayırlar ve patikalardan oluşan park içinde çok keyifli ve huzur dolu yürüyüşler yapabilir ya da hendekte bulunan banklarda dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Letná, 118 00 Prague 1, Çekya
  • Telefon: +420 224 371 111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

63. Park Průhonice

Park Průhonice

Burası Neresi? Çek Cumhuriyeti’nin en eski parklarından biri olan Pruhonicky Park, Avrupa peyzaj mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 1600’den fazla yerli ve egzotik ağaca ev sahipliği yapması, sahip olduğu yeşillik ve doğa güzellikleriyle ünlüdür.

Neden Gitmeliyim? Şık peyzajı dışında bahsedilecek çok farklı bir özelliği olmayan park, temiz hava almak isteyenler için bir alternatif. Büyük bir alanda yürüyüş parkuru bulunan parkın trekking rotasını buradan inceleyebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Parkın birçok noktasında ahşaptan yapılan evleri görme şansınız var. Bunun için yukarıdaki haritada işaretlenmiş noktaları incelemeniz yeterli.

* Prag’da Gezilecek Alternatif Yerler

-Eğlenceli Yerler

64. Mirror Maze (Petrin Park)

Mirror Maze (Petrin Park)

Burası Neresi? Mirror Maze, Petrin Tepesi’nde gözetleme kulesinin yanında yer almaktadır. Aynalardan yapılan labirentlerle hem küçük hem de büyüklerin favori eğlence noktalarından biri. Yapı, 1891 senesinde Bölgesel Jübile Sergisi’nde Çek Gezginler Derneği için bir lokal olarak inşa edilmiştir. Binanın inşası Praglı bir marangoz olan Matej Bilek tarafından Antonin Wiehl’in mimari tasarımına göre yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Prag’da eğlence için tercih edilebilecek Mirror Maze, hayal gücünüzü geliştirecek aynı zamanda eğlendirecek oldukça koş bir yapı. Dışarıdan kaleye benzeyen yerin içerisine girdiğinizde aynalar sebebiyle ufak bir baş dönmesi yaşayabilirsiniz ancak labirenti çözmeye çalışırken de farklı bir dünyadaymış gibi hissedeceksiniz.

  • Adres: Petřínské sady, 110 00 Praha 1, Çekya
  • Telefon: +420 221 714 714
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Yol tarifi al >

-Çocukla Gezilecek Yerler

65. Sea World

Sea World

Burası Neresi? Prag’da bulunan Deniz Dünyası, Çek Cumhuriyeti’nin en büyük akvaryumudur. 100.000 litrelik akvaryum sayesinde her türlü canlı yaşamının örneğini burada görme şansına sahipsiniz.

Neden Gitmeliyim? Okyanusun derinliklerini bir tankın içine sığdıran Sea World, Prag’da çocukla gezilecek yerlerin başında gelmektedir. 200’den fazla balık ve çok sayıda köpekbalığı türüne ev sahipliği yapmasıyla ziyaret edenlere daha önce görmedikleri birçok canlı türünü tanıtıyor. Özel ışıklarla süslenmiş olması da burayı daha ilgi çekici hale getirmektedir.

Kaçırmamalısınız! Sea World’ü ziyaret ederseniz kilosu 180’e kadar çıkabilen Kum Köpekbalığı’nı görmeden ayrılmamalısınız.

  • Adres: Výstaviště 67, 170 00 Praha 7-Bubeneč, Çekya
  • Telefon: +420 736 649 558
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.30-18.00, Cumartesi-Pazar 09.00-19.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

66. Museum of Senses

Museum of Senses

Neden Gitmeliyim? Duyularınızı harekete geçiren ve her gün gördüğünüz şeyleri farklı bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayacak bir serüvene hazır mısınız?

Senses Museum; algı, titreşim, koku ve dokunma gibi çok farklı noktalarda size yeni şeyler öğretmek için şaşırtıcı ve eğlenceli aktivitelere ev sahipliği yapmakta. Birçok ilham verici konsept ve optik yansımalar sayesine hiç yaşamadığınız bir deneyim için kesinlikle bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. Ayrıca eğlendirici olmasının yanında eğitici yanıyla çocukla geziler için de oldukça iyi bir alternatif.

Kaçırmamalısınız! 50’den fazla deneyim odasına sahip olan müze içerisinde ‘’Değişen yüz’’ ve ‘’Ters oda’’ alanlarını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Oldukça eğlenceli geçecek bu anları fotoğraflamayı unutmayın. 🙂

  • Adres: Jindřišská 939/20, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Telefon: +420 608 213 749
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

67. Children’s Island Prague

Children’s Island Prague

Burası Neresi? Prag’da karayla bir köprüyle bağlantısı bulunan Children’s Island, çocukları eğitici ve eğlendirici etkinlikleriyle bilinmektedir. Destky Island olarak da bilinen ada, 2 yaştan 15 yaşa kadar yaş gruplarına ayrılmış çocuk oyun alanları sunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Prag’da bir turistseniz ve çocuğunuzla vakit geçirmek için güvenli bir ortam arıyorsanız, gidebileceğiniz en ideal nokta burası oluyor. Çocukların güvenliği için her şey düşünülmüş olan ada, çocuk parklarının tek girişi olup, ebeveyn kontrolü dışında olsa dahi kaybolması engellenmeye çalışılmıştır. Geniş eğlence seçenekleri sunan adayı ziyaret ettiğinizde aynı zamanda Vltava Nehri’nde ahşap sandallarla nostaljik bir gezinin de tadına varabilirsiniz.

68. Fransiscan Gardens (Frantiskanska Zahrada)

Frantiskanska Zahrada

Burası neresi? Vaclav Meydanı ile Jungmannovo Meydanı arasında bulunan Fransiscan Gardens, aileler ve çocukları için hem eğlenceli hem de oldukça huzurlu yerlerden biridir. Bahçe içinde heykeller, banklar, çeşit çeşit çiçekler ve gül fidanlarıyla çevrili çeşmeler bulunmaktadır. Bahçenin geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bahçeye üç giriş noktası vardır ve bu girişler gül çalıları ve banklar ile birbirine bağlanmaktadır.

Bahçenin esas önemli kısmı olan çocuk oyun alanı ise bahçenin güney kısmında bulunmaktadır. Park içinde kum havuzu, kaydırak, halat piramidi, tırmanma köprüleri gibi çocukların keyifle vakit geçirebileceği birbirinden eğlenceli parkurlar yer almaktadır. Bahçede aynı zamanda yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz küçük restoranlar da vardır.

Neden gitmeliyim? Fransisken Bahçesi içindeki eğlenceli çocuk park alanı ile çocukları, yeşil ve dinlendirici ortamı ile de aileleri memnun eden keyifli parklardan biridir.

  • Adres: Vodičkova, 110 00 Nové Město, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

69. Prag Hayvanat Bahçesi (Zoologická zahrada hl. m. Prahy)

Prag Hayvanat Bahcesi

Burası neresi? Prag Hayvanat Bahçesi 1931 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Dünyanın en düzenli ve güzel zooloji parklarından biri olan kabul edilen park, Prag’ın en önemli turistik yerleri arasında bulunmaktadır. Park Troje banliyösünde, şehir merkezinin hemen kuzeyindeki 140 dönümlük bir alana kurulmuştur. Park içinde yaklaşık 10 kilometrelik bir yürüyüş alanı vardır.

Park içinde bulunan yaklaşık 650 tür genellikle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerdir. Parkta yaklaşık 4500 hayvan yaşamaktadır ve park nesli tükenmek üzere olan hayvanların kurtarılması noktasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle çocuklar için çok keyifli bir rota olan parkta, küçük çocuklar midilli gezileri ve hayvanları besleme gibi fırsatları sunan eğlenceli bir evcil hayvan çiftliği ve büyük bir macera oyun alanı bulunmaktadır. Buraya gelen çocuklar hayvanları tanıma ve çok keyifli zaman geçirme olanağına sahip olmaktadır.

Hayvanat bahçesi içinde muhteşem manzaraya sahip bir telesiyeje binmenin yanı sıra, devasa zürafaları ya da muhteşem semenderler gibi hayvanları da inceleyebilirsiniz. İngilizce rehberli turlar ve eğitim atölyeleri de oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: U Trojského zámku 120/3, 171 00 Praha 7, Çekya
  • Telefon: +420 296 112 230
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Gece Gezilecek Yerler

70. Karlovy Lazne

Karlovy Lazne

Burası Neresi? Charles Köprüsü’nün 50 metre doğusunda yer alan, şehrin en hareketli gece kulüplerinden biridir. Kulüp,14. yüzyıldan kalma eski bir hamamın yenilenmesiyle oluşturulmuştur.

Neden Gitmeliyim? Prag gece hayatı içerisinde en çok tercih edilen mekanlardan olan Krlovy Lazne’nin çok tercih edilmesinin gerçekten haklı sebepleri bulunuyor. 5 katlı bir binada hizmet veren gece kulübü eski bir hamam olmasının avantajlarını kullanarak oldukça orijinal bir konsepte sahip olmuştur.

Her katta farklı bir müzik tarzında hizmet verdiği için sevdiğiniz müzik tarzına uygun noktada eğlenme şansına sahip oluyorsunuz. Orta Avrupa’nın en popüler kulübü diyebileceğiniz Karlovy Lazne, Prag’da takılabileceğiniz en havalı mekanlar arasında. Burayı ziyaret ettiğinizde hangi katta hangi tarz müzik çalıyor derseniz, sırasıyla;

  • Mainstream: Popüler müzikler, Ana akım tarzı
  • Dans Müzikleri: İkinci katta genellikle dans pistinde sizi coşturacak, lazer ışınlarıyla ortamı şenlendirecek bir atmosfer bulunuyor.
  • Eski: Üçüncü katta 50’li, 70’li yılların efsanevi şarkılarına yer verilmekte. Beatles’tan Elvis’e kadar klasikleri dinleyebileceğiniz zamansız bir mekan.
  • Hip Hop: RNB müziğinin vazgeçilmezleri ve hip hop tarzı müzikler etkin.
  • Chill Out: Burada daha çok yumuşak melodiler dinlemek için tercih edebilirsiniz. Şık iç dizaynıyla dikkat çekmektedir.

Unutmamalısınız! Girişlerde özel bir kıyafet kontrolü olmamakla birlikte, günlük tarza uygun, günlük şık ürünler tercih etmelisiniz.

  • Adres: Novotného lávka 198/13, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Telefon: +420 222 220 502
  • Ziyaret saatleri: Her gün 21.00-05.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

71. Bobova Draha Pisti

bobova draha pisti

Burası neresi? Bobsleigh Pisti, eğlence ve heyecan arayanlar için çok ideal destinasyonlardan biridir. Eğlence parkının ilk ve tek yarış kızağı pisti 2003 senesinde şehrin yukarı kısmında tepelik bir alanda inşa edilmiştir. Bu pist 1000 metre uzunluğa sahiptir ve saatte 60 kilometrenin üzerinde bir hıza ulaşmak mümkün olmaktadır.

Yarış kızağına iki kişi binilebilmektedir ve binenlerin konforu ve güvenliği için istenen hızda hareket etmesi sağlanabilmektedir. Sekiz yaş ve üzerindeki çocukların kızağa tek başına binmelerine müsaade edilirken, daha küçük yaştaki çocuklar yanlarında bir yetişkinle bu heyecanı yaşayabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Heyecanlı deneyimleri yaşamaktan keyif alan yetişkinler ve çocuklar için nefes kesici bir durak olan bu kızak, Prag’ın görülmeye değer heyecanlı yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 34B, Prosecká 906, Vysočany, 190 00 Praha 9, Çekya
  • Telefon: +420 736 222 303
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Çarşamba 10.00-21.00, Perşembe-Cumartesi 10.00-22.00, Pazar 10.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Alışveriş

– Pazarlar

72. Havelske Trziste Pazarı

havelske trziste

Burası neresi? Eski Kent’in hayatta kalan tek pazarı olan Havelske Trziste Pazarı, Prag’ın kesinlikle görülmeye değer yerleri arasında bulunuyor. Tarihi 1232 yılına dek uzanan pazar, Waclav Meydanı ile Eski Şehir Meydanı arasındadır.

Pazar hem yerli halk hem de turistler arasında oldukça popüler yerlerden biridir. Pazarda taze sebze meyvenin yanı sıra, sayısız geleneksel hediyelik eşya, el sanatları, tekstil ürünleri gibi birçok farklı ürün de satılmaktadır. Farklı türlerdeki Carlovy Vory gofretleri ve klasik Çek hediyelik eşyaları turistler arasında oldukça popülerdir.

Neden gitmeliyim? Özellikle kendiniz ve sevdikleriniz için hoş bir hediyelik eşya arıyorsanız bu pazarı mutlaka ziyaret edin.

  • Adres: Havelská 13, 110 00 Staré Město, Çekya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00, Pazar günleri 08.00-18.30
  • Yol tarifi al >

73. Holesovicka Trznice

Holesovicka Trznice

Burası neresi? Prag’daki Market Hall isimli bu pazar salonundaki çok sayıdaki tezgah, meyve, sebze, sosis, unlu mamüller, giyim, ev eşyaları ve hediyelik eşyalar gibi çok geniş ürün yelpazesiyle hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çekmektedir. Pazar alanı “Pražská tržnice” olarak da adlandırılmaktadır.

Pazar Salonu’nun geçmişi 1800’lü yıllara dayanmaktadır ve ve eski bir mezbaha alanında yer almaktadır. Yapı, 1893-1895 yılları arasında mimar Josef Srdinek tarafından Art Nouveau ve Neo-Rönesans unsurlarıyla inşa edilmiş ve 1983 yılına kadar da mezbaha olarak kullanılmaya devam etmiştir. Daha sonra pazar alanına dönüştürülen yapı, ilk etapta toptan alışveriş için planlanmış olsa da zamanla perakende alışveriş için kullanılmaya başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Hem tarihi dokusu hem de sunduğu alışveriş seçenekleri ile Market Hall, Prag’da alışveriş için gidilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

74. Naplavka Çiftçi Pazarı (Farmářské trhy na Náplavce)

naplavka ciftci pazari

Burası neresi? Pazar, yerel halkın alışveriş yapmayı en sevdiği çiftçi pazarlarından biridir. Pazar, Prag’ın Eski Kent bölgesinden sadece 20 dakika uzaklıkta, Vltava Nehri’ne bakmaktadır. Çiftçi Pazarı içinde başta meyve ve sebze olmak üzere, yüksek kalitede el sanatları ürünleri, geleneksel yöntemlerle yapılmış şarap ve unlu mamüller gibi etkileyici ürünler satılmaktadır.

Naplavka Pazarı, satılan ürünlerin yanı sıra küçük atıştırmalık standları ile tadım yapmayı seven ziyaretçiler için de oldukça ilgi çekici bir yerdir. Bu standlarda özellikle Prag’a özgü geleneksel lezzetleri tatmak isteyenler için birçok farklı lezzet seçeneği sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem geleneksel ve yöresel ürünlerden satın almak hem de bölgeye özgü yiyecek ve içecekleri tatmak isteyenler için Naplavka Çiftçi Pazarı, Prag’da zaman ayrılması gereken yerler arasında bulunmaktadır. Pazardaki insanların oluşturduğu samimi ortam da pazarı sevimli ve cazip kılmaktadır.

  • Adres: Rašínovo nábřeží Vltavská, Náplavka, 120 00 Praha 2, Çekya
  • Telefon: +420 608 361 837
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi günleri 08.00-14.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

75. U Elektry Bit Pazarı (blesi tryh praha bit pazari )

 

Burası neresi? Eski adı “Kolbenova” olan bit pazarı da görülmeye değer ilgi çekici yerlerden biridir ve burası Prag’daki en büyük bit pazarıdır. Ziyaretçiler, 50.000 m²’den daha fazla bir alana yayılan pazarda, her türlü ilgi çekici nesnenin yanı sıra ucuz yiyecekleri ve gerçek hazineleri keşfedebilmektedir. Pazar, 2004 yılının Ekim ayından bu yana hafta sonları birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? U Elektry Caddesi üzerinde bulunan bu bit pazarı, indirim avcıları ve alışveriş tutkunları için her hafta sonu şehirdeki en ilgi çekici yerlerden biridir.

76. Kuban Çiftçi Pazarı (Farmářské tržiště Kubáň)

kuban ciftci pazari
Görsel Kaynak: mapy.cz

Burası neresi? Bu popüler çiftçi pazarı, şehrin yeni yeni popüler olan semtlerinden Vršovice semtindeki Kubanste Namesti Meydanı’nın hemen dışında bulunmaktadır. Genellikle sakin olan pazarın ziyaretçileri çoğunlukla meyve, sebze, füme etler, peynirler, şarap ve hamur işleri gibi taze ve kaliteli ürünleri bulmak için buraya gelmektedir. Çiftçi Pazarı aynı zamanda yerel lezzetlerden oluşan bir seçki sunan atıştırmalık standları ile de dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Çiftçi Pazarı daha çok yerli halk tarafından ziyaret edilse de, otantik atmosferi ve Çek spesiyaliteleri nedeniyle Prag’ı ziyarete gelenler için de görülmesi tavsiye edilen yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kubánské nám., 100 00 Praha 10-Vršovice, Çekya
  • Telefon: +420 608 361 837
  • Ziyaret saatleri: Salı, Perşembe 08.00-16.00, Cumartesi 08.00-14.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Prag Yakınında ve Çevresinde Gezilecek Yerler

77. Karlovy Vary

Karlovy Vary

Burası Neresi? Bohemya’nın batısındaki kentlerden olan Karlovy Vary, Prag’dan sonra Çek Cumhuriyeti’nin en çok ziyaret edilen kentlerinden biridir. Prag ile arasında 129 kilometre bulunmakla beraber yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıkta.

Neden Gitmeliyim? Prag’da gezilecek yerler listenizi tamamladıktan sonra bu şehri görmek için yola çıkmalısınız. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir dönem tedavi için ziyaret ettiği bu şehir, sağlık turizminin en önemli noktalarından biridir. Bu şehrin hiçbir noktasında sigara içilemezken, şifalı olduğuna inanılan kaynak sularıyla da meşhurdur.

Sağlık turizmin yanı sıra çok sayıda ziyaret edilecek noktaya da sahiptir. Karlovy Vary’de gezilecek yerler arasında; Han Becher Müzesi, St. Luke Wax Müzesi, The Park Colonade, Butterflt House, Mini Zoo ve Dvorak Park gibi noktalar bulunuyor. Tabi saydığımız noktalar şehrin popüler gezi noktaları olmakla beraber gezilecek birçok alternatifi bulunmakta. Yaklaşık 1-2 günde gezebileceğiniz şehir helva ve porselenleriyle meşhur olduğu için Karlovy Vary’de hediyelik eşya için tercih edilebilir.

Buraya kadar gelmişken bölgenin geleneksel lezzetlerini denemeden olmaz. Kilo almanız muhtemel lezzetlerine ev sahipliği yapan Karlovy Vary yemekleri arasında özellikle Zemlovka isimli meşhur pudingli tatlılarını denemeden dönmemelisiniz.

78. Kutna Hora

Kutna Hora

Burası neresi? Orta Bohemya Bölgesi’ndeki Kutna Hora Kasabası, Prag’dan günübirlik bir gezi düzenleyebileceğiniz yerlerden biridir. Kasaba, Avrupa mimarisinin en mükemmel örneklerine sahip olması nedeniyle ziyaretçiler için hayranlık uyandırıcı bir gezi deneyimi yaşatmaktadır.

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen Kutna Hora, Bohemya Kralı II. Wencelas döneminde gümüş bolluğu sayesinde büyük bir refaha kavuşmuştur. Bu refah döneminin olumlu etkileri kasabada günümüzde de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Azizler Mezarlığı Kilisesi’nin altında, insan kemiklerinden yapılmış bir şapel olan Sedlec Mezarlığı kasabanın en önemli cazibe merkezlerinin başında gelmektedir. Günümüzde Gümüş Müzesi olarak hizmet veren Gotik Taş Ev de Kutna Hora’nın diğer önemli destinasyonları arasında bulunmaktadır. İtalyan Mahkemesi, Veba Sütunu, Aziz Barbara Katedrali ve diğer birçok Roma Katolik Kilisesi de Kutna Hora’yı Prag’a gelenler için görülmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir.

79. Český Krumlov

Cesky Krumlov

Burası neresi? Cesky Krumlov, Güney Bohemya’nın güzel doğasının ortasında olağanüstü bir mimari cevher olarak dikkat çekmektedir. Şehrin herbir dolambaçlı yolu, sizi şehrin farklı bir cevherini keşfetmeye götürmekte ve çok keyifli zamanlar geçirmenize olanak sunmaktadır ve burası Çekya’nın en fazla ziyaret edilen turistik destinasyonlarının başında gelmektedir. Geçmişi 13. yüzyıla dek uzanan bu tarihi küçük kasaba, her yıl 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Prag’da biraz fazla zamanınız varsa bu zamanı Cesky Krumlov’a günlük bir gezi düzenleyerek kullanabilirsiniz. 1992 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiş olan bu pitoresk Eski Kent, büyüleyici Aziz Vitus Kilisesi ve Cesky Krumlov Kalesi gibi turistik mekanları ile ziyaret edenleri adeta büyülemektedir.

*Prag’a Yakın Havalimanları

  • Prag Vaclav Havel Havalimanı (18km)
  • Karlovy Vary Havaalanı (96km)
  • Pardubice Havaalanı (105km)
  • Dresden Havaalanı (120km)
  • Brno-Turany Havaalanı (203km)
  • Leipzig Havaalanı (204km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Büyükelçi: Egemen Bağış
  • Adres:Na Ořechovce 69, 162 00 Prag-6,Çek Cumhuriyeti
  • Çalışma Saatleri: 09:30-12:30  /Hafta sonu kapalı
  • Telefon:+420 224 311 402 / +420 224 311 403

-Acil Durum Numaraları

Prag acil durum numaraları için;

  • Genel Acil Durumlar:112
  • Yangın:150
  • Tıbbi Yardım:155
  • Prag Şehir Polisi:156

-Telefon Kullanımı

Prag’da bölgesel bir hat almak istersenizc Vodafone ya da O2 gibi telefon hatlarını tercih edebilirsiniz. Tek seferlik kullanımlar için avantajlı paketleri bulunan operatörlerin 30 günlük paketleri 500-800 CZK arasında ücretlendiriliyor. Fiyatlar hakkında detaylı bilgiyi web sitesinden alabilir, Türkiye’deki hattınıza alacağınız yurt dışı paketlerine göre fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Çek Cumhuriyeti’nin ülke kodu ”+420” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +42005390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Şehir içi Ulaşım

Ulaşım ağı oldukça gelişmiş olan şehirde; metro, tramvay, füniküler, otobüs ve taksi seçenekleriniz bulunuyor.

Metro: Prag şehir içi ulaşımının en çok tercih edilen yolu olan metro A, B ve C hatlarıyla ayrılmıştır. 05:00-24:00 saatleri arasında hizmet veren metrolarda 2 ve 5 dakika aralıklarla sefer gerçekleştiriliyor. Şehir içerisinde kullanabileceğiniz avantajlı kartınız yoksa girişlerde bilet almanız gerekecektir.

Tramvay: Metronun belirli saatler arasında hizmet vermemesinin yanı sıra, bu aralıklarda tramvayı kullanabilirsiniz. 24:00-04:30 saatleri arasında 51 ve 59 numaralı hatlarda ulaşıma devam eden tramvayla metro arasında aktarma yapabiliyorsunuz Bunun için ‘’M’’ yazan duraklarda inmeniz yeterli. Şehrin en turistik noktalarına için; 14, 22, 17 numaralı tramvay hatlarını kullanın.

Otobüs: Şehir içi ulaşımında diğerleri kadar tercih edilmese de 04:30’a kadar devam eden seferleriyle avantajlı olmaktadır. 501-513 numara arası otobüsler gece hizmet verirken 100-291 arasındaki otobüsleri gün boyu seyahat için tercih edebilirsiniz.

Füniküler: Bu ulaşım yolu şehirde sadece Strana ve Petrin arasında ulaşım için kullanılıyor. 09:00-23:20 arasında, 15 dakika aralıklarla sefer düzenleniyor.

Prag gezilecek yerler listemiz son olarak 14.10.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de içeriğimizin gelişmesine katkı sunmak istiyorsanız fikir ve önerilerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin