İç Anadolu bölgesinin kültür birikimi en yoğun illerinden biri olan Niğde kültürel zenginliğinin yanı sıra yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Çevresini Aksaray, Kayseri, Adana, Nevşehir, Mersin ve Konya’nın çevirdiği şehir hem İç Anadolu bölgesinin kültürel popülerliğine hem de Akdeniz bölgesinin yöresel lezzetlerine sahip. İki bölge arasında geçiş noktası konumunda olan Niğde yıl boyu birçok ziyaretçi ağırlıyor.
Anadolu’da oldukça eski bir yerleşim yerine sahip olan Niğde 10 bin yılı aşkın tarihiyle birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu çerçevede bölgede birçok tarihi eser ve kalıntı görmek mümkündür. Bunun yanında Kapadokya ve Konya gibi popüler turizm noktalarına da yakın olması Niğde’yi daha da popüler hale getiriyor.
Niğde’de gezilip görülecek yerler arasında Niğde Kalesi, Saat Kulesi, Çiftehan Kaplıcaları, Köşk Höyük, Kayardı Bağları, Aladağlar Milli Parkı, Çinili Göl, Göllü Dağ ve daha birçok alan sayılabilir. Bunun yanı sıra Niğde yöresel lezzetler bakımından da oldukça zengin bir şehir. Niğde’ye gidenler mazaklı köftesi, Niğde tava, söğürme ve halveter tatlısını tatmadan bölgeden ayrılmıyor.
Ücretsiz Kamp Yerleri
Çelikbuyduran Kamp Alanı
Çelikbuyduran kamp alanı Aladağlar milli parkı içerisinde yer alıyor. Şehir merkezine 75 km mesafede bulunan Aladağlar milli parkına araçla ulaştıktan sonra bölgedeki yürüyüş rotalarını takip ederek Çelikbuyduran kamp alanına ulaşılıyor. Direkt olarak araçla ulaşım bulunmuyor.
Aladağların eşsiz doğası içerisinde zirveye yakın bir noktada yer Alan Çelikbuyduran kamp alanı sadece çadır kampı için gayet uygun imkânlar sunuyor. Tertemiz havada ve sakin noktalarda kamp yapmak insana büyük huzur veriyor. Kamp yapılan bölgede küçük gölcükler ve devamlı akan pınarlarla karşılaşmak mümkün. Su ihtiyacı buralardan rahatlıkla karşılanabilir. Diğer taraftan dağcılar tarafından da kamp yeri olarak tercih edilen Çelikbuyduran kamp alanı kamp severlerin uzun bir yürüyüş rotasından sonra ulaştıkları eşsiz bir nokta. Bununla birlikte aynı bölgede tercih edilebilecek farklı kamp yerleri mevcut.
Çelikbuyduran kamp alanında herhangi bir tesis bulunmuyor. İçme suyu ihtiyacı bölgedeki pınarlardan karşılanabilirken diğer ihtiyaçlar için mutlaka hazırlıklı olmak gerekiyor. Ayrıca yaz mevsimi bile olsa geceleri oldukça soğuk olan bölgeye bu konuda da hazırlıklı gitmekte fayda var.
Kamp Olanakları: İçme suyu kaynakları, yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. WC, elektrik ve duş imkânları bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Sokullupınar Kamp Alanı
Niğde şehir merkezine 75 km mesafede yer alan Aladağlarda bulunan bir başka kamp alanı ise Sokullupınar kamp alanıdır. Aladağlar milli parkından giriş yapılarak yürüyüşle ulaşılan kamp alanı Çelikbuyduran kamp alanının biraz ilerisinde bulunuyor.
Sokullupınar kamp alanı Aladağlarda 1800 metre rakımda bulunuyor. Tertemiz havası ve eşsiz doğasıyla Aladağları ziyaret eden doğaseverlerin mutlaka uğradığı noktalardan biri oluyor. Çadır kampı için oldukça uygun imkânlar sunan kamp alanının az ilerisinde bulunan Karayalak vadisi bölgede diğer rotalara geçiş güzergahıdır.
Sokullupınar kamp alanına dağcılar da ilgi gösteriyor. Aladağların farklı noktalarında tırmanış yapan dağcılar burayı geçiş noktası olarak kullanıyorlar ve gece konaklamak için genellikle bu noktayı tercih ediyorlar. Doğal güzelliği ve manzarasıyla oldukça etkileyici bir nokta olan Sokullupınar kamp alanında kamp yapmak oldukça keyif verici oluyor.
Sokullupınar kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden Aladağlar milli parkı girişinde bulunan tesislerden ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Ayrıca bölgeye aydınlatma, ısınma gibi konularda da hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Yedigöller Kamp Alanı
Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunan bir başka kamp alanlarından biri de Yedigöller kamp alanı. Çelikbuyduran kamp alanı rotasını takip ederek ulaşılabilen Yedigöller kamp alanı çadır kampı için oldukça uygun yerler barındırıyor.
Yaklaşık 3100 metre rakımda ter alan Yedigöller kamp alanı Aladağlardaki kamp alanları arasında en popüler olanlarından. Harika doğa manzarasıyla dağcılık tutkunlarının da kamp yaptığı noktalardan biri oluyor. Gündoğumu ve batımı manzaralarının en güzel izlendiği noktalardan biri olan Yedigöller kamp alanı gece gündüz sıcaklık farkının da oldukça yüksek olduğu bir bölge yer almaktadır. Bol oksijenli havasıyla şehrin kirli havasından etkilenenlerin ciğerlerini temizlemesi burada mümkündür. Türkiye’deki kamp alanları içerisinde yıldızlara en yakın noktalardan biri olan Yedigöller kamp alanında özellikle geceleri kamp ateşi etrafında yıldızları izlemek insana büyük huzur veriyor. Bununla birlikte yine bölgeden yürüyüş rotalarını takip ederek diğer güzellikleri de görme şansına sahipsiniz.
Yedigöller kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gidenlerin hazırlarını önceden tamamlayarak bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Çinili Göl Kamp Alanı
Aladağlar bölgesinde Mersin ili sınırlarında bulunan Çinili göl şehir merkezine 75 km mesafede yer alıyor. Direkt araçla ulaşım sağlanamayan bölgeye Mersin’den veya Niğde’den Aladağlara ulaştıktan sonra yaya olarak yürüyüş rotalarını takip ederek ulaşılıyor.
Aladağların zirvesinde yeşil ve mavi rengi bir arada bulundurduğu için Çinili göl adı verilen mekân senenin on ayı buzullarla kaplı olabiliyor. Temmuz ve ağustos aylarında tamamen çözülen buzullar harika manzaralar oluşturuyor. Bunun yanında sessiz doğası ve eşsiz güzelliğiyle Çinili göl özellikle Aladağlar bölgesini ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı noktalardan biri oluyor. Gölün etrafında ve daha farklı bölgelerde çadır kampı kurularak bölgenin tadını çıkarmak mümkündür. Aladağlar bölgesinde yürüyüş rotalarını takip ederek her adımda eşsiz güzelliklerle karşılaşılıyor. Çinili göl bunların içerisinde en ilgi gören yerlerden biridir. Buz gibi suya girmek belki tehlikeli olabilir ancak ayakları ferahlatmak bütün vücudu ferahlatabiliyor.
Çinili göl kamp alanında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin ihtiyaçlarını önceden temin ederek bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Bolkar Dağları Kamp Alanı
Bolkar dağları Torosların bir uzantısı olarak Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 95 km mesafede bulunan Bolkar dağları eşsiz ve heybetli manzarasıyla birçok doğaseverin ilgisini çekiyor. Bolkar dağlarına ulaşım bir yere kadar araçlarla sağlanabiliyor.
İç Anadolu ve Akdeniz bölgesi sınırlarında yer alması Bolkar dağlarının her iki yakasında da farklı iklimin görülmesine ve farklı bitki örtülerinin yükselmesine sebep oluyor. Bir tarafında karasal iklim diğer tarafında Akdeniz iklimi görülen Bolkar dağları özellikle havanın ısınmaya başladığı ilkbahar aylarında açan çiçeklerle birlikte adeta bir cennete dönüşür. Bu ortamda çadır kampı kurmak isteyenler kamp için bahar aylarını tercih edebilirler.
Bolkar dağları etrafındaki köyler doğanın canlanmasıyla birçok sürüyü Bolkar dağlarındaki yaylalara sürerler ve kış aylarına kadar sürecek uzun bir macera başlar. Kampçılar ve dağcılarla birlikte doğa severlerde belirli rotalar üzerinden bu maceraya katılarak Bolkar dağlarının uygun noktalarında hem çadır kampı hem tırmanış hem de trekking aktivitelerinde bulunabilirler.
Bolkar dağlarında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye gidecekler ihtiyaçlarını temin ederek gitmelidir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Narlıgöl Kamp Alanı
Narlıgöl Niğde merkeze bağlı Narköy’de bulunuyor. Göl aslında Acıgöl olarak anılıyor ancak köyün ismine uygun olarak Narlıgöl diyenler de var. Şehir merkezine 50 km mesafede yer alan Narlıgöl’e ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor.
Aksaray’dan başlayan Ihlara vadisinin Niğde’ye uzanan bir kolu olarak düşünülen Narlıgöl eski zamanlarda meteor düşmesi sonucu oluştuğu sanılıyor. Bölgenin krater göllerinden biri olan Narlıgöl ‘ün çevresi kamp severler ve doğaseverler için oldukça ilgi çekici. Sazlık alanlara ve içinde balıklara da ev sahipliği yapan Narlıgöl el değmemiş doğasıyla kampçıların ilgisini çekiyor. Bölgede çadır kampı kurmak ve karavanla kamp yapmak isteyenler için oldukça uygun alanlar mevcut.
Muhteşem manzarasıyla farklı aktivitelere de ev sahipliği yapan Narlıgöl’ün çevresinde manzaraya nazır bisiklet turları düzenleniyor. Bununla birlikte Narlıgöl‘ün çevresinde kamp kurularak yapılan konaklama süresince Kapadokya bölgesi, Aladağlar ve bölgedeki birçok doğal güzelliğe ulaşmak oldukça kolay. Gölde balık da tutulabiliyor.
Narlıgöl çevresinde herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden giderken bütün ihtiyaçları temin ederek bölgeye gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Göllüdağ Kamp Alanı
Niğde’nin Çiftlik ilçesinde Çınarlı mevkiinde bulunan Göllüdağ şehir merkezine 35 km mesafede yer alıyor. Volkanik özellikli bir dağ olan Göllüdağ’a ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Bir bölgeye kadar araçla gidilirken dağın güzelliklerini keşfetmek için yürümek gerekiyor.
Göllüdağ eski zamanlarda volkanik hareketler sonucu oluşmuş bir dağ. Zirvesinde yer alan krater gölü de bu sebeple oluşmuş. Göllüdağ zamanında birçok medeniyetin yaşam alanı olmuş ve bölgede Hititlere ait tarihi kalıntılar bulunuyor. Kamp severlerin bölgede ilgi gösterdiği alanlardan olan Göllüdağ çadır kampı kurmak isteyenler ve doğada vakit geçirmek isteyenler için muhteşem fırsatlar sunuyor. Dağın zirvesine kadar yürüyüş rotalarını takip ederek çıkmak mümkündür. Bu sayede zirvede yer alan krater gölünün hemen yanında da kamp yapma imkânı bulunuyor. Zirveden Orta Anadolu’nun manzarasını izlemek ise insana büyük keyif veriyor. Arazi araçları zirveye yakın bir noktaya kadar çıkabiliyor. Ancak daha sonra zirveye ulaşmak için yine yürümek gerekiyor.
Göllüdağ’da kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir tesis bulunmuyor. Yerleşim yerlerine de uzak olan bölgeye kamp için gideceklerin ihtiyaçlarını temin ederek bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecekleriniz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Meydan Yaylası Kamp Alanı
Meydan yaylası Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yer alıyor. Aladağlar bölgesine yakın bir noktada bulunan yaylanın şehir merkezine uzaklığı 90 km. bölgeye ulaşım özel araçlarla stabilize yollardan sağlanabiliyor. Ayrıca ilçe merkezinden de yaylaya minibüslerle ulaşmak mümkün.
Meydan yaylası özellikle töre halkı tarafından hayvanlar için otlak olarak aktif kullanılan yaylalardan biri. Etrafında köknar, çam ve ardıç ağaçlarını oluşturduğu orman örtüsü ile meyve bahçeleri yaylaya ayrı bir hava katıyor. Kampçıların ve Aladağlar ’da tırmanış yapmak isteyen dağcıların ilgi gösterdiği Meydan yaylası bu doğasıyla dikkat çekiyor. Çadır kampı ve karavan kampı için oldukça tercih edilen bölge bu konuda birçok alternatif sunuyor. Yaylada ve çevresinde yayla mimarisine uygun olan ahşap yayla evlerine de rastlamak mümkün. Doğa yürüyüşü, kampçılık, günübirlik piknik gibi aktivitelerin sıklıkla yapıldığı yayla bölgenin oksijen deposu alanlarından.
Meydan yaylasında kampçıların ihtiyaçlarını göreceği tesislere rastlamak mümkündür. Bakkal, kahvehane, kır lokantası gibi yerler yaylada hizmet veriyor. Ayrıca telefon ve elektrik imkânı da bulunan yaylada kamp yapmak oldukça rahat oluyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yaylaya çıkılan yol üzerindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Ücretli Kamp Yerleri
Aladağlar Milli Parkı Kamp Alanı
Niğde’nin Çamardı ilçesinde yer alan Aladağların bir kısmı Kayseri bir kısmı ise Adana sınırları içerisinde kalıyor. Niğde şehir merkezine 75 km mesafede bulunan Aladağlar Milli Parkı’na ulaşım Çamardı ilçesinden minibüslerle ve özel araçlarla sağlanabiliyor.
Aladağlar Milli Parkı oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Bütün doğal güzellikleri içinde barındıran bu bölge milli park statüsünde ve girişi ücretlidir. Şahıs 7 TL, araçla giriş ise 21 TL olarak ücretlendiriliyor. Aladağlar Milli Parkı’nda doğaseverleri bekleyen birçok aktivite var. Eşsiz doğası ve harika manzarasıyla insana huzur veren Aladağlarda çadır ve karavan kampının yanı sıra buz gibi akan sularında rafting, dağcılık, kuş gözlemciliği, günü birlik piknikler ve doğa fotoğrafçılığı yapılabiliyor. Bunun yanında doğada vakit geçirmek isteyenler için oldukça sakin ve sessiz mekânlar da sunan Aladağlar milli parkında birçok yayla da bulunuyor. Bu yaylalar yayla turizmi açısından tercih edilebilir.
Aladağlar Milli Parkı oldukça geniş bir alanı kapladığı için her noktasında ihtiyaçların karşılanacağı bir tesise ulaşılamayabilir. Ancak milli park içerisinde belirli noktalarda kampçıların ve doğaseverlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisler mevcut.
Kamp Olanakları: WC, çeşme, etkinlik alanı, piknik alanları, mescit, çay bahçesi, seyir terası, yürüyüş yolu, seyir noktası, gölet alan, giriş kontrol noktası, cami, şelale, dere, su pınarı, gezi rotası, tırmanma parkuru, izci kampı, ahşap köprüler, otopark alanı, büfe, tarihi yapılar, kır evi, orman yolları, güvenlik noktaları, mağaralar, akarsu köprüsü, doğa okulu ve çadır konaklama yerleri.
Giriş ve Kamp Ücreti: Yetişkin 7 TL, öğrenci 3,5 TL, bisiklet 7 TL, motosiklet ve ATV 14 TL, otomobil, kamyonet ve pickup 21 TL, minibüs 63 TL, midibüs 112 TL ve otobüs 189 TL. 1 ünite çadır (günlük) 30 TL, 1 ünite karavan (günlük) 30 TL.
Web Sitesi: http://aladaglar.tabiat.gov.tr/
Aladağlar Bungalov Kamping
Aladağlar bungalov kamping Niğde’nin Çamardı ilçesinde şehir merkezine 75 km mesafede yer alıyor. Aladağlara giden minibüslerle ve özel araçlarla ulaşım sağlanan kamp alanı bölgedeki en popüler ücretli kamp alanlarından biri olarak göze çarpıyor.
Çamardı ilçesi Aladağlara yakın bir konumda olması sebebiyle birçok kamp bölgesine ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en popülerlerinden biri olan Aladağlar bungalov kamping doğal ortamı ve kampçılara sunduğu imkânlarıyla kampçılar tarafından sıkça tercih ediliyor. Çadırla konaklamanın yanında bungalovlarda da oldukça güzel konaklama imkânı sunan Aladağlar bungalov kamping kişi başı 40 TL çadır ücreti alıyor. Bungalovlarda konaklamak ise 180 TL olarak ücretlendiriliyor.
Huzurlu ve sakin ortamıyla tam kafa dinlenmelik bir kamp alanı olan Aladağlar bungalov Aladağlar milli parkına yakın olması sebebiyle de bölgedeki birçok doğal güzelliğe kolaylıkla ulaşma imkânı sunuyor. Çadır kampının yanında karavan kampı için de imkânlar mevcut.
Aladağlar bungalov kampingde kampçıların her türlü ihtiyacı kolaylıkla görülebiliyor. Kamp alanında duş, market, Wi-Fi, WC, sıcak su, elektrik vb. hizmetler kampçılara sunularak rahat bir kamp deneyimi yaşamaları sağlanıyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş, ortak kullanımlı mutfak alanı, büfe, Wi-Fi, yürüyüş parkurları, bahçe ve dinlenme alanları, mangal yakılabilir alanlar, çadır ve bungalov konaklama yerleri ve otopark alanı.
Kamp Ücreti: Çadır konaklama 40 TL, bungalov konaklama 180 TL.
Telefon: 0534 201 89 95
Web Sitesi: https://www.aladaglarcamping.com/
Facebook: https://www.facebook.com/incerep/