Mavi Yolculuk Rehberi

Son dönemlerin popüler tatil planlarından biri: Mavi yolculuk… Ülke zenginliklerimizin sadece bir kısmı olan Akdeniz ve Ege adaları,eşsiz doğasıyla insanların huzurlu bir tatil için tercih ettiği yegâne noktalar biri oluyor.

Her yıl yaz aylarında Ege ve Akdeniz’in adaları ve koylarına birçok keşif turu düzenleniyor. Yurtiçinden ve yurtdışından birçok insanın akın ettiği bu turlar yoğun talep görüyor. Hazırladığımız bu yazımızda, sizlere rehberlik etmesi açısından Gazeteci-yazar Ali Boratav’ın üç yıldır üzerinde çalıştığı ‘‘Mavi Yolculuk Rehberi’’ adlı kitabı tanıtacağız.

# Mavi Yolculuk Rehberi

1-Ali Boratav Kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler FakültesiEkonomi bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Nokta ve Aktüel dergilerinde muhabirlik ve editörlük yaparak basın dünyasına adım attı. Milliyet gazetesi, ATV ve Star TV haber merkezlerinde editör ve koordinatörlük yapmış olan Boratav, meslek hayatına NTV’de program danışmanı olarak devam etti ve 2002’de basın serüvenini noktaladı.

Bir süre Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde misafir öğretim üyeliği yapan yazar (2008-2012), yazın dünyasından hiçbir zaman kopmadı diyebiliriz. Nitekim 2007’den itibaren Yacht Türkiye dergisinde denizcilik ve mavi yolculuk deneyimlerini; 2009 yılından itibaren de Tempo Travel dergisinde dünya gezilerinden edindiği izlenimleri yazmaya devam ediyor.

Yaşamının ilk yıllarında tanıştığı ‘‘denize’’ olan sevgisi hiç bitmeden süren Boratav, 1988 tarihinde, küçük şişme bir botla Ege ve Akdeniz’de kısa mesafeli keşiflere başladı. 2001’de bir de amatör denizcilik belgesi alan yazar, o gün bu gündür denizleri arşınlamaya devam ediyor.

2-Gökova’dan Kekova’ya Türkiye Kıyıları ve 12 Adalar

Gökovadan Kekova Kıyılarına

Doğa ve deniz severler için yepyeni pencereler açan bu kitap, üç yıllık bir hazırlık sürecinin ardından hazırlanmıştır. Editörlüğünü usta denizcilik yazarı Sezar Atmaca’nın üstlendiği kitap, yazarın neredeyse 30 yıldır gerçekleştirdiği mavi gezilerden edindiği izlenim ve deneyimleri bir araya topladığı ve düzenlediği 532 sayfadan oluşuyor. Kitabın en önemli niteliği: Hem denizciler için hem de kıyıları ve adaları gezmek isteyenler için çok yönlü bir rehber özelliği taşıması…

Ege ve Akdeniz kıyılarını, 1300 fotoğraf ve 260 haritayla birlikte kapsamlı bir görsellikle sunan kitap, Gökova, Hisarönü, Yeşilova, Marmaris, Göcek-Fethiye Körfezleri ve Kalkan, Kaş, Kekova gezi bölgeleri ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor.  Ege adaları ise; Agathonisi, Patmos, Arki, Marathi, Tiganaki, Lipsi, Havala, Aspro, Leros, Kalimnos, Tenedos, Pserimos, Kos, Nisiros, Giali, Tilos, Halki, Alimia, Simi, Rodos, Meis ve Ro Adaları olarak sıralanıyor.

İçerik olarak sadece denizcilik rehberi özelliği taşımayan kitabın, aynı zamanda bir yaşam rehberi niteliğinde olduğunu belirtmeden geçmeyelim.  Çünkü kitapta, mavi yolculuk koylarının binlerce yıllık tarihi, muhteşem doğası, çevre özellikleri; coğrafi ve iklimsel özellikleri, koyların samimi halkı, körfez ve adaların kültürel yapısı, lezzet durakları; denizlerin sırları ve efsanelerine değiniliyor. Türkiye’deki neredeyse tüm koyları avucunun içi gibi bilen Ali Boratav’dan popüler koylarla ilgili kısa bilgileri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

3-Mavi Yolculuğa Çıkmayı Düşünenler İçin…

  • Gökova Körfezi: Halikarnas Balıkçısı’yla mavi yolculuğun başladığı cennette 77 mavi durak bulunuyor.Birçok kıyıya uğrayıp,yeni koylar keşfedebilirsiniz.
  • Hisarönü ve Yeşilova Körfezleri: Yaz aylarında herkesin toplandığı 93 küçük koy, temiz denizler ve çok az teknenin uğradığı gizli mola noktalarıyle oldukça ilgi çekici.
  • Marmaris Körfezi: Karia ve Lykia’nın buluştuğu eşsiz bir coğrafya. Körfezdeki 53 küçük koyun en güzelleri Bozukkale’ye uzanan batı kıyılarda yer alıyor. mavi tur’da tekne kiralayak buralara Uğramadan geçmeyin deriz.
  • Göcek-Fethiye-Belceğiz Körfezleri: Yeşil yamaçlar ile mavi denizlerin buluştuğu muhteşem bir coğrafya… Birbirinden güzel 81 küçük koyda mavi safarinin sırlarını keşfedebilirsiniz.
  • Kalkan-Kekova Kıyıları: Doğa, tarih ve tertemiz denizlerle kaplı bu mavi gezide keşfedilecek 39 küçük koy Bölgenin yıldızı Kekova, yıllardır tüm dünya denizcilerinin gözdesi…
  • 12 Adalar: İnanılmaz denizleri, eğlenceli tavernaları, suyun iki yakasını da seven insanlarıyla bir huzur bölgesi… Türk denizcilerinin olağan rotalarından biri haline gelen adalar bölgesinde yaşam ve 107 küçük koy sizleri bekliyor.

5-Ali Boratav’ın Dilinden…

Ali Boratav, hazırlanan kitabın üç temel hedefi olduğunu söylüyor:

‘‘Bundan 10-15 yıl önce, içine girince 1-2 tekne gördüğünüz güvenilir limanlarda bugün demirleyecek yer bulunmuyor. Kısa bir sürede mavi yolculuk yapan tekne sayısı 2-3 kat arttı. Bu nedenle elimizdeki kılavuz eserlerdeki bilgilere ek olarak, bu kitaba nispeten ıssız sayılabilecek 100’e yakın mavi yolculuk durağı ekledim.’’

Diyor ve devam ediyor;

 ‘‘İkincisi, özellikle 2000’lerden sonra hayat çok hızlı değişti, eski güvenilir limanlardan bazıları kentleşti, bazılarında deniz kirliliği arttı, bazıları turizm gibi nedenlerle amatör denizcilere kapandı. Bazılarında çok sevdiğimiz tesisler artık yok, yeni tesisler açıldı. Bu güncellemeleri yaptım, temiz yüzme molası duraklarını gezginlere önerdim. Üçüncüsü de,  mavi gezginler özellikle 2000’li yıllarda Gökova-Kekova kıyılarımızın paralelindeki Ege adalarına sıklıkla geçmeye başladı. Bu adalarla ilgili uluslararası kılavuzlar dışında denizciler için bir bilgi kaynağı yoktu. Mavi Yolculuk Rehberi’ne 12 Adalar için de olabildiğince kapsamlı bir bölüm ekledim.” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

Mavi yolculuk koylarının tarihi, doğası, lezzet ve mutfakları, denizlerin sırlarını keşfedebileceğiniz 1300 fotoğraf ve dijital haritaların bulunduğu Ali Boratav’ın kaleminden çıkan Mavi Yolculuk Rehberi, deniz meraklılarının vazgeçilmezi olacak gibi duruyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin