Kütahya

Kütahya’da Yapılacak Şeyler | En Süper 27 Aktivite!

İlaç Niteliğinde Bilgiler

Kütahya hakkında: Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanan Kütahya, Türkiye‘nin en eski ve en köklü şehirlerinden biridir. Frigya’dan, Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyete kucak açmış bir şehir olan Kütahya, Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Tarihi anlamda köklü olmasının bir sonucu olarak zengin bir kültüre sahip olan şehirde, turistik anlamda gezip görülecek pek çok yer bulunuyor.

Bunun yanı sıra yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle de öne çıkan Kütahya, özellikle porseleniyle tüm dünyada tanınıyor. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle göz dolduran ve UNESCO’nun “Yaratıcı Şehir” unvanına layık gördüğü Kütahya’da yapılacak şeyler ise saymakla bitmiyor! Öğrenmek için sayfayı kaydırın…

Kullanılan kartlar:

  • Kütahya bulunan müze, kale ve ören yeri gibi pek çok tarihi yapıya, Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yapılabiliyor. Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan bu giriş kartları sayesinde birçok tarihi yapıyı indirimli veya ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
  • Kütahya toplu taşımada Kart 43 adlı manyetik ulaşım kartı kullanılıyor. Bu kart ile toplu taşıma vasıtalarına rahatça binebilir, çeşitli indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım: Kütahya şehir içi ulaşımda genel anlamda özel halk otobüsleri ve minibüs gibi toplu taşıma vasıtaları kullanılıyor. Toplamda 27 hat ile çalışan Kütahya Belediyesi otobüsleri ile şehrin pek çok yerine rahatlıkla ulaşılabiliyor. Toplu taşımada Kart 43 adı verilen manyetik bir ulaşım kartı kullanılıyor. Kütahya’nın şehir içi ulaşım olanakları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İkonik gezi noktaları: Tarihi Kütahya Kalesi, Cumhuriyet Caddesi (Yeni adı Sevgi Yolu), şehir merkezinde bulunan çiniden yapılmış olan Vazo, Tarihi Germiyan Sokağı, Saat Kulesi, Zafertepe Anıtı, Tarihi Hükümet Konağı, Ulu Camii, Aizonai Antik Kenti, Seyitömer Höyüğü, Rüstem Paşa Medresesi ve Frig Vadisi gibi yerler Kütahya’nın ikonik gezi noktalarını oluşturuyor.

Bu yerlerle ve daha fazlasıyla ilgili en doğru ve en detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz: Kütahya Gezilecek Yerler | En İyi 37 Yer ve Kütahya Tarihi Yerler | 27 Tarihi Nokta!

Pazar Günü Ne Yapılır? 

Kütahya’da güzel bir pazar sabahına, yöresel köy kahvaltısı ederek başlayabilirsiniz. Kahvaltı için şehir merkezinde bulunan herhangi bir restoranı, kafeyi veya lokantayı tercih edebilirsiniz. Sonrasında ise şehir merkezinde tur atıp, Tarihi Germiyan Sokağı’nı ve de Kütahya’nın tarihi konaklarını ziyaret edebilirsiniz.

Gitmişken Germiyan Sokağında bulunan; Kent Tarihi Müzesi, UNESCO tarafında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen, dünyaca ünlü çini sanatçısı merhum Sıtkı Olçar’ın anısını yaşatmak üzere kurulan ‘Sıtkı Olçar Çini Müzesi, Çini sanatçısı Mehmet Gürsoy’un Atölyesi, Kütahya Kültür ve Sanat Evi (KÜSAD) ve Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin eğitim yeri olarak kullanılan bugün ise yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği kafe/restoran olarak hizmet veren Germiyan Konağı‘nı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bir Günde Ne Yapılır? 

Kütahya’da bir gününüzü şehrin sembol değerleri haline gelmiş olan tarihi yerleri dolaşarak geçirebilirsiniz. ”Kütahya Kalesi, Rüstem Paşa Medresesi, Kütahya Saat Kulesi, Seyitömer Höyüğü, Hıdırlık Mescidi, Kütahya Ulu Camii, Dedebali Türbesi, Paşam Sultan Türbesi, Frig Vadisi, Germiyan Sokağı, Mızık Çamı, Bin Yıllık Kestane Ağacı, Kütahya Bedestenleri, Hürriyet Çeşmesi ve Şengül Hamamı” gibi daha pek çok tarihi zenginlik sizleri bekliyor!

Bunun yanı sıra Domaniç Ormanı ve Kütahya Kent Ormanı gibi şehrin yemyeşil ormanlarına doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Buralarda piknikten, kampa, trekkingden, fotoğrafçılığa kadar pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Frig Vadisi Yürüyüş Yolu’nda uzun ve keyifli bir doğa yürüyüşüne çıkabilir; Yellice Dağı’nda dağcılık faaliyetlerine katılabilirsiniz.

Son olarak; bunca aktiviteden sonra acıkacağınız için şehirde bulunan herhangi bir restorana giderek Kütahya’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Ücretsiz Aktiviteler

1. Kütahya’nın Sembolleri: Tarihi Yerleri Keşfedin!

Burası Neresi? Kütahya’da yapılacak şeyler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri şehrin tarihi varlığını keşfetmektir. Ülkemizin en köklü şehirlerinden biri olan Kütahya’da gezip görülmesi gereken pek çok tarihi yapı sizleri bekliyor.

Kalelerden, müzelere, ören yerlerinden, medreselere, türbelerden camilere, höyüklerden mescitlere kadar pek çok yapı şehrin turizminde önemli bir yer kaplıyor.

Neden Gitmeliyim? Kütahya’da görmeniz gereken tarihi yerlerin başında ”Kütahya Kalesi, Rüstem Paşa Medresesi, Kütahya Saat Kulesi, Seyitömer Höyüğü, Hıdırlık Mescidi, Kütahya Ulu Camii, Dedebali Türbesi, Paşam Sultan Türbesi, Frig Vadisi, Germiyan Sokağı, Mızık Çamı, Bin Yıllık Kestane Ağacı, Kütahya Bedestenleri, Hürriyet Çeşmesi ve Şengül Hamamı” geliyor.

Bizans ve Roman’dan Osmanlı Devleti’ne kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Kütahya’nın simgelerinden biri Kütahya Kalesi… 5. yüzyılda yaptırıldığı bilinen kale, şehrin manzarasına nazır yüksek bir tepede konumlanıyor.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de bahsettiği Kütahya Kalesi’nin 72 burçtan oluşan devasa bir yapı yapı olduğunu söyler. Günümüzde burçlardan geriye pek azı kalmış olsa da kalan varlığıyla Kütahya Kalesi gerçekten görülmeye değer!

Kaçırmayın! Bunların yanı sıra, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve dönemin Vezir-i Azamı, Rüstem Paşa tarafından 1550 yılında inşa edilen Rüstem Paşa Medresesi, Eski Tunç Çağı’ndan itibaren yaşamın izlerinin görülebildiği Seyitömer Höyüğü, şehir merkezinde, Zafer Meydanı’nda bulunan tarihi Hürriyet Çeşmesi ve de Germiyanoğulları döneminde, 17. yüzyılda yaptırılan Balıklı Hamamı gibi yerleri mutlaka ziyaret edin!

Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için ”Kütahya Tarihi Yerler | 27 Tarihi Nokta” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bahsi geçen yerlerin bazılarının adres ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Kütahya Kalesi: 

  • Adres: Maruf, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kütahya Saat Kulesi: 

  • Adres: Alipaşa, Fatih Sultan Mehmet Blv. No: 4, 43020 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Rüstem Paşa Medresesi:

  • Adres: Alipaşa, Vecidiye Sk. No: 8, 43020 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Seyitömer Höyüğü:

  • Adres: Seyitömer, 43020 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hıdırlık Mescidi:

  • Adres: Hamidiye, Üçler Sk. No: 28, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Mızık Çamı’nın Hikayesini Öğrenin!

Burası Neresi? Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yer alan Mızık Çamı, Osmanlı’nın anıt ağacı olarak bilinmektedir. Mızık Çamı, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin bebeklik beşiğinin kurulduğu ağaç olarak fazlasıyla ünlüdür.

Neden Gitmeliyim? 11 metre boyunda, 4.70 metre eninde, yaklaşık 740 yaşında olduğu tespit edilen Mızık Çamı, 15 Ağustos 1988 tarihinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç olarak tescil edilmiştir.

Karaçam cinsi bir ağaç olan bu anıt, Osman Gazi’nin büyükannesi Hayme Ana’nın, Osman Bey’i ve torunu Orhan Bey’i mızıklanmasın diye dallarına salıncak kurup avuttuğu için “Mızık Çamı” veya “Beşik Çamı” olarak anılagelmiştir.

1980 yılında hayati fonksiyonlarını tamamen kaybeden, 1988’de ise şiddetli bir rüzgar neticesi yıkılan ağacın, günümüzde yalnızca bir kısmı sergilenebilmektedir.

Kaçırmayın! Mızık Çamı, Domaniç ilçe merkezine 3 kilometre mesafede, Domur Köy’de konumlanmaktadır. Kütahya’nın sembolik değerlerinden biri olan Mızık Çamı, mutlaka görülmelidir.

  • Adres: Domur, 43850 Domaniç/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Kütahya’nın Tarihi Camilerini Dolaşın!

Burası Neresi? Kütahya’nın zengin tarihinin en güzel yansımalarından olan camiler, Germiyanoğulları’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyor. Şehirde tarihi açıdan fazlasıyla değerli olan pek çok cami bulunuyor.

Bunların arasında ”Kütahya Ulu Camii, Meydan Camii, Kaditler Camii, Çinili Camii, Dönenler Camii, Balıklı Camii, Kurşunlu Camii, Saray Camii, İshak Fakih Camii, Saadettin Camii, Karagöz Ahmet Paşa Camii, Kale-i Bala Camii ve Molla Bey Camii” öne çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? İnşa süreçleri çok eskilere dayanan bu camiler, günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmaya devam ediyor. Dolayısıyla sizler de bu camileri ziyaret ederek ibadetinizi gerçekleştirebilir veya camilerin mimari yapılarını inceleyerek Osmanlı’nın veya başka bir medeniyetin mimari estetiğini yakından görme şansı elde edebilirsiniz.

Bilindiği üzere camileri ziyaret etmek için herhangi bir ücret talebi söz konusu değildir. Ayrıca tüm camiler yedi yirmi dört ibadete ve ziyarete açıktır.

Kaçırmayın!

Kütahya’nın tarihi camileri arasında en önemli olanı Kütahya Ulu Camii’dir. Ulu Camii, aynı zamanda şehrin en büyük camisi olma ayrıcalığına sahiptir. Caminin 1380 ve 1384 yılları arasında, Yıldırım Bayezid’in isteği üzerine inşa edildiği bilinmektedir.

Ayrıca cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlığı döneminde, Mimar Sinan tarafından iki kez onarılmıştır. Bunun yanı sıra cami içerisinde yer alan tarihi sütunlar, Kütahya’nın önemli antik kenti Aizanoi’den getirilmiştir. Adı geçen camilerin ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Kütahya Ulu Camii: 

  • Adres: Börekçiler, Sultanbağı Cd. No: 2, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 223 63 12
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kütahya Meydan Camii: 

  • Adres: Balıklı, Mithatpaşa Cd. No: 55, 43030 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaditler Camii: 

  • Adres: Cemalettin, Tahılpazarı Sk. No: 13, 43030 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Çinili Camii: 

  • Adres: Maltepe, Avganoğlu Sk. No: 23, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Dönenler Camii: 

  • Adres: Börekçiler, Sultanbağı Cd No: 2, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Balıklı Camii: 

  • Adres: Balıklı, Balıklı Cd. No: 67, 43030 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kurşunlu Camii: 

  • Adres: Paşam Sultan, Kütüphane Sk. No: 31, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Müzeleri Gezerek Kültür Turuna Çıkın!

Burası Neresi? Bir şehri tanımanın en güzel yollarından biri müzelerini dolaşmaktadır. Kütahya için de durum bundan farklı değil! Kütahya’nın kültürünü, tarihini, gelenek ve göreneklerini en doğru şekilde öğrenmek ve anlamak için müzeler mutlaka ziyaret edilmelidir.

Neden Gitmeliyim? Şehirde ücretsiz veya ücretli olarak ziyaret edebileceğiniz pek çok müze bulunmaktadır. Ücretsiz gezebileceğiniz müzeler arasında ”Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi, Lajos Kossuth Müzesi, Dumlupınar Atatürk Karargah Evi, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Çini Müzesi, Anadolu Kültür, Sanat ve Arkeoloji Müzesi ile Tavşanlı Belediye Müzesi” yer almaktadır.

Bu müzelerin her biri ücretsiz olarak ziyaret edilmekle birlikte; şehrin en önemli müzeleridir. Örneğin Evliya Çelebi Kültür ve Sanat Evi, Türk tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Evliya Çelebi’nin doğduğu evin Kütahya Belediyesi tarafından restore edilmesiyle ortaya çıkmış bir müzedir.

Kamulaştırılıp, halka açık bir şekilde hizmet vermeye başlayan müzede, Kütahya’nın geleneksel el sanatları yaşatılmaktadır. Lajos Kossuth Müzesi ise Macar özgürlük savaşının önderlerinden 1802-1894 yılları arasında yaşamış olan Lajos Kossuth’un evinin restore edilmesiyle hizmet vermeye başlamıştır.

Lajos Kossuth, kendi ailesi ve 56 kişilik mülteci grubuyla birlikte 1850 – 51 yılları arasında Kütahya’ da misafir edilmişlerdir. Hatta Kossuth’un Macaristan Anayasa Tasarısını bu evde hazırladığı bilinmektedir.

Bahçeli, iki katlı ahşap bir konak olan bu ev, 1982 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılıp, restore edildikten sonra, Lajos Kossuth anısına ithafen müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzede, Lajos Kossuth’a ait eşyalarla birlikte klasik Türk evlerine ait etnografik ve yöresel kültür varlıkları teşhir edilmektedir.

Kaçırmayın!

Kütahya Jeoloji Müzesi ise Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserine göre XVI. yılında inşa edilmiş olan Şengül Hamamı’nın restore edilmesiyle, bu tarihi yapı içinde hizmet vermeye başlamıştır. 2008 yılında ziyarete açılmış olan müzede, Kütahya’nın yeraltı ve yer üstü zenginlikleri teşhir ediliyor.

Sergilenen parçalar arasında; Eti Bor A.Ş, Eti Gümüş A.Ş, T.K.İ Seyitömer Kömür İşletmesi, Tunçbilek Linyit İşletmeleri, Yıldız Entegre, Kütahya Manyezit, Kütahya Belediyesi El Sanatları Üretim Merkezi’nde üretilen süs taşları, Kütahya porselenin üretim aşamaları ve Şaphane’de üretilen şap ürünleri yer alıyor.

Çok daha fazlasını öğrenmek için ”Kütahya Gezilecek Yerler | En İyi 37 Yer” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun! Ayrıca sizlere kolaylık sağlamak adına, bahsi geçen müzelerin ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Kütahya Jeoloji Müzesi:

  • Adres: Sultanbağı, Şengül Sk. No: 26, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi:

  • Adres: Saray, 2. Gümüşeşik Sk. No: 92, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Lajos Kossuth Müzesi: 

  • Adres: Börekçiler, Gediz Cd. No: 27, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 223 62 14
  • Çalışma saatleri: 08.45 – 17.30 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dumlupınar Atatürk Karargah Evi:

Çini Müzesi:

  • Adres: Paşam Sultan, No:, Gediz Cd. No:10, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi:

  • Adres: Börekçiler, Sultanbağı Cd No:2, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 224 07 85
  • Çalışma saatleri: 08.45 – 17.30 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tavşanlı Belediye Müzesi:

  • Adres: Yeni, 43300 Tavşanlı/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 614 15 10
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Yemyeşil Ormanlarda Doğayı Kucaklayın!

Burası Neresi? Yellice Dağı’nın (eski adı Acemdağı) kuzey eteğinde, Kütahya Ovası’nın güney kenarında kurulmuş olan Kütahya, çok özel bir coğrafyaya sahiptir. Türkiye’nin en ünlü ormanlarından biri olan Domaniç , Kütahya sınırlarında yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Koca koca ağaçlarla çevrili olan Domaniç Ormanları, gören herkesi büyülerken, her yıl kalabalık bir turist kitlesini de evinde ağırlamaktadır. Tarihte Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi’nin de yaz ve bahar aylarını geçirmek için sıkça ziyaret ettiği Domaniç, harika tabiatı ile Kütahya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Domaniç, asırlık ağaçları, endemik bitki türleri ve cennet gibi doğasının yanı sıra yapılabilecek aktiviteler açısından da oldukça zengindir. Zira ormanlarda, kamptan, dağcılığa, fotoğrafçılıktan, pikniğe, trekkingden, off-road gibi ekstrem sporlara kadar pek çok aktivitenin gerçekleştirilebildiği Domaniç Ormanları’nın 30 kilometrekarelik bir alanı kapsayan alanında doğa yürüyüşleri de yapılabilmektedir.

Kaçırmayın! Kütahya Kent Ormanı ise şehre yakın konumundan dolayı özellikle hafta sonları ailelerin vakit geçirmek için sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. Kent ormanında, piknik alanlarından yürüyüş parkurlarına, büfelerden, oyun alanlarına kadar pek çok alan bulunmaktadır.

Ormanda kamp, trekking, piknik, fotoğrafçılık ve bisiklet sürüşü gibi bir dizi aktivite yapılabilmektedir. Kent ormanında piknik masası kiralama ve semaverde çay 15 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Domaniç Ormanları:

  • Adres: Hasantepe, Milli Egemenlik Cd. No: 30, 43850 Domaniç/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kütahya Kent Ormanı: 

  • Adres: Hacıazizler, 43270 Göynükören, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Kütahya’nın Doğa Harikası Parklarını Dolaşın!

Burası Neresi? Kütahya’da yapılacak şeyler listemizde sıradaki durağımız doğa harikası parklar! Kütahya’daki parklar hem nitelik hem de yapı açısından pek çok farklılara sahip. Dolayısıyla bu parklarda yapılacak aktivitelerin türü de niteliği de farklılaşıyor.

Neden Gitmeliyim? Kütahya’da ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz en güzel parklar arasında ”Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, Kaşalıç Tabiat Koruma Alanı ve Enne Barajı Tabiat Parkı” gibi daha birçok tabiat parkı bulunuyor. Örneğin Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, karaçam varyetesi olan ehrami karaçamın dünya üzerindeki tek doğal yayılış alanını oluşturması açısından önem arz ediyor.

Toplam 685 hektarlık geniş bir alana yayılan tabiat parkı; ardıç, saçlı meşe, titrek kavak, söğüt ve ıhlamur ağaçlarıyla donatılan muhteşem ormanlarıyla dikkat çekiyor. Parka Kütahya – Tavşanlı karayolunun 28. kilometresinden ayrılan 12 kilometrelik yol üzerinden ulaşılıyor.

Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı, 65 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş bir parktır. Parkın en önemli özelliği, içerisinde bulunan ve parka adını veren 15 metre yüksekliğindeki ana kaidesiyle geleneksel Türk mimarisi tarzı esas alınarak yapılmış olan anıttır.

Park, vatan için gözünü kırpmadan şehir düşmüş askerlerimizin ve hala hayatta olan gazilerimizin anısına ithafen düzenlenmiş ve 2003 yılında ziyarete açılmıştır. Şehitler anıtının kaidesinin sağ ve sol üst tarafında Türkiye’nin 81 ilini temsil eden sütunlar yer alıyor.

Kaşalıç Tabiat Koruma Alanı ise Karadeniz’in engin ormanlarını andıran bir floraya sahip. El değmemiş doğasıyla bir cenneti anımsatan alan, Kütahya’nın en sevilen parkları arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra şehir merkezine yakın konumuyla kolay ulaşılabilir bir lokasyona sahip olan Enne Barajı Tabiat Parkı, hem doğası hem de hizmet noktaları ile özellikle aileler tarafından yoğun ilgi görüyor. Barak gölünü çevreleyen parkta, piknik alanları, yürüyüş yolları, büfeler ve wc gibi imkanlar bulunuyor. Park içerisinde bulunan baraj gölünde balık tutulabiliyor.

Kaçırmayın!

Yukarıda adı geçen parklarda; trekkingden, fotoğrafçılığa, kamptan, olta balıkçılığına, piknikten, doğa yürüyüşüne, bisiklet sürüşünden, dağcılığa kadar pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Aşağıda bu parklara ait ulaşım ve iletişim bilgileri yer alıyor:

Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı:

  • Adres: 43300 Vakıf/Tavşanlı/Kütahya
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı:

  • Adres: Cumhuriyet, 43860 Domaniç/Kütahya
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Enne Barajı Tabiat Parkı:

  • Adres: Civli, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0535 287 77 88
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı:

  • Adres: Saray, 2. Gümüşeşik Sk. No: 67, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Frig Vadileri’ni Gezin, Görün!

Burası Neresi? M.Ö. 7. yüzyılda, Balkanlardan gelen Friglerin yerleştiği, Büyük Menderes ve Sakarya Irmağı arasındaki genel coğrafi alanı kapsayan alan Frig Vadileri olarak adlandırılmaktadır.

Frigler uzun bir müddet bu topraklarda yaşamış ve bugün ki Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Çorum ve Yozgat’ı içine alan geniş bir alanda hüküm sürmüşler; artlarında oldukça değerli tarihi eser ve yapılar bırakmışlardır.

Neden Gitmeliyim? Dolayısıyla Kütahya’da ne yapılır, sorusuna verilebilecek en iyi cevaplarından biri Frig Vadileri’ni ziyaret etmek olacaktır. Üstelik vadileri gezip görmek için herhangi bir ücret ödemeye gerek yok!

Kütahya – Afyon arasındaki geniş alanda yer alan Frig Vadisi’ndeki, Frig uygarlığına ait kalıntılar Türkiye’deki çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Söz konusu vadilerde, Friglerin ardından, Roma ve Bizans gibi medeniyetler yaşamış ve buraya dini yapılar, mezar odaları, yeraltı yerleşim alanları inşa etmişlerdir.

Frig, Roma ve Bizans gibi önemli uygarlıkların inşa ettiği, kalelerden, sarnıçlara, tapınaklardan mezarlara kadar pek çok değerli yapı, bugün Türkiye’de tarih ve kültür turizminin önemli parçalarının bir bölümünü oluşturmaktadır.

Kaçırmayın! Frig Vadisi içerisindeki en ilgi çeken yapılardan biri hiç kuşkusuz Avdalaz Kalesi’dir. Kaya kütlesinin oyularak ilginç bir yerleşime dönüştürüldüğü bir kale olan Avdalaz Kalesi’nin içinde bulunan sarnıç da fazlasıyla dikkat çekicidir. Frig Vadileri üzerinde aynı zamanda, uluslararası standartlarda bisiklet ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.

  • Adres: Frig Vadisi Yolu, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Yaylalara Çıkın!

Burası Neresi? Kütahya, ormanları gibi yaylalarıyla da turistlere cazip gelebilecek bir şehir. Öyle ki şehir sınırları içerisinde her biri birbirinden harika pek çok yayla bulunuyor. Karadeniz’in meşhur yaylalarını aratmayan bu yerlere bayılacağınızdan emin olabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Kütahya’da görmeniz gereken yaylaların başında; Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası, Simav Gölcük Yaylası ve Topuk Yaylası Tabiat Parkı geliyor. Murat Dağı’nın yamacında yer alan Ocakoğlu Yaylası, 900’e yakın farklı bitki türüne yaşam alanı olan rengarenk bir yayla olarak karşımıza çıkıyor.

1987 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi olarak tescillenen yayla, orkide, lale, nilüfer, çiğdem gibi renkli çiçeklerle birlikte meşe, kestane ve çam gibi yemyeşil ağaçlarla çevrelenmiş olan yaylada, kaplıca ve hamam bulunuyor.

Hatta yayladaki kaplıca sularının pek çok derde deva olduğu söyleniyor. Ayrıca yayla içerisinde konaklama tesisleri de mevcut. Muhteşem bir göl manzarasına sahip olan Gölcük Yaylası ise şehre epey uzak bir lokasyonda konumlanıyor. Dolayısıyla ulaşım için özel araç gerekebilir.

Kaçırmayın! Simav Gölcük Yaylası’nda bir restoran bulunmakta olup; insanlar genellikle piknik yapmak için bu harika yaylaya geliyor. Son olarak Topuk Yaylası Tabiat Parkı, tıpkı diğer yaylalar gibi el değmemiş bakir tabiatıyla oldukça popüler!

Ayrıca tabiat parkı içerisinde Osmanlı Dönemi’nden kalan Hayme Ana Türbesi yer alıyor. Bundan dolayı yaylada, her yıl, Hayme Ana Türbesi’nde anma töreniyle birlikte çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Lakin ayrıca belirtmek gerekirse Topuk Yaylası Tabiat Parkı’na girişler ücretli. Fiyat tarifesi aşağıda verilmiştir.

Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası:

  • Adres: Uğurluca, 43600 Gediz/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Simav Gölcük Yaylası: 

  • Adres: Gölcük Yaylası, Simav/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Topuk Yaylası Tabiat Parkı:

  • Adres: Cumhuriyet, İnegöl Tavşanlı Yolu, 43850 Durabey, Domaniç/Kütahya
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Kişi 3 TL  – İndirimli Kişi 5 TL – Bisiklet 3 TL – Motosiklet 4.5 TL – Otomobil 9 TL – Minibüs 27 TL – Midibüs 45 TL – Otobüs 81 TL – 1 ünite Çadır 10 TL – 1 ünite Karavan 17 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Türbeleri Ziyaret Edin!

Burası Neresi? Türkiye’nin birçok şehrinde evliyalara, erenlere ve şeyhlere ait türbeler bulunuyor. Bazıları tarafından, çeşitli hikmetlere ve mucizelere sahip olduklarına inanılan bu kişilerin türbeleri yılın hemen her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor.

Neden Gitmeliyim? Ziyaretçiler türbelerde dualar edip, adaklar adıyor. Kütahya’da da böyle türbeler bulunuyor. Şehirde gezip görebileceğiniz türbeler arasında Paşam Sultan Türbesi ve Dedebali Türbesi bulunuyor.

Türbelere girişlerde herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Aşağıda söz konusu türbelerin ulaşım ve iletişim bilgileri yer alıyor.

Paşam Sultan Türbesi: 

  • Adres: Paşam Sultan, Kurşunlu Sk. 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dedebali Türbesi: 

  • Adres: Durak, 43300 Tavşanlı/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ücretli Aktiviteler

10. Kütahya Kaplıcalarında Dinlenin!

Burası Neresi? Kütahya, kaplıca turizmi açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Şehirde şifalı sularıyla meşhur olan pek çok kaplıca bulunuyor. Bunların arasında ”Yoncalı Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Eynal Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları ve Tavşanlı Göbel Kaplıcaları” öne çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Kiraz Dağı’nın yamaçlarına konumlanan  Yoncalı Kaplıcaları, ülkemizdeki en önemli termal kaplıcalardan biridir. Yoncalı Kaplıca sularının sıcaklık seviyesi 40 dereceye kadar çıkmakta olup; kalsiyum, magnezyum ve kükürt bakımından oldukça zengindir.

Bu nedenle de kaplıcanın romatizma, kireçlenme, böbrek hastalıkları, sinirsel rahatsızlıklar ve travmatik hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Türkiye’nin en yüksek radyoaktif miktarına sahip hamamı olarak bilinen ve romatizmal hastalıklara iyi gelen çamur banyosuyla da bilinen Yoncalı Kaplıcaları, tarihi anlamda da oldukça özeldir. Öyle ki kaplıcalarla ilgili anlatılagelen bir hikaye mevcuttur.

Hikayeye göre: Anadolu Selçuklu hükümdarlarından II. Alaaddin Keykubat’ın Gülümse Hatun isimli felçli bir kızı varmış. Gülümse Hatun, iyileşmesi umuduyla Yoncalı’ya getirilmiş ve tamamen iyileşmiş bir şekilde kaplıcadan geri dönmüştür. Bunun üzerine Alaaddin Keykubat da herkesin derdine deva olması için bu yere cami ve havuzlu büyük bir hamam inşa ettirmiş.

Kütahya‘nın Emet ilçesinde bulunan Dereli Kaplıcaları, 2012 yılında termal tesis olarak tescillenmiştir. Kaplıca sularının; eklem romatizması, kemik erimesi, kas iltihapları ve ağrıları, sinirsel hastalıklar, spor yaralanmaları ve ruhsal hareket bozuklukları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Bunların yanı sıra Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde, Cennet Kaplıcaları olarak bahsettiği Simav Çitgöl Kaplıcaları’nın ise cilt, deri, kırık, çıkık, kireçlenme, mide ülseri, egzama, bel fıtığı, nevralji, kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, ruh ve beden yorgunluklarına şifa olduğu bilinmektedir.

Kaçırmayın!

Ayrıca Türkiye’nin ve hatta Orta Doğu ve Balkanlar’ın en büyük hamam tesisi olan Eynal Kaplıcaları da Kütahya’da Simav ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Eynal Kaplıcaları da Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuştur.

Seyahatname’de bu kaplıcadan “Dünyada ve Anadolu’da birçok kaplıcayı gezdim, gördüm ama Eynal Kaplıcası gibisini görmedim, böylesi yeryüzünde yoktur.” şeklinde bahsedilmiştir.

Eynal Kaplıcaları, 3 bin yıldan bu yana; romatizma, siyatik, cinsel rahatsızlıklar, nevralji, cilt, deri, nevrit, mide ülseri, böbrek taşı ve egzama gibi pek çok hastalığa şifa olmaya devam etmektedir.

Yoncalı Kaplıcaları:

Dereli Kaplıcaları: 

  • Adres: Dereli kaplıcaları, 43700 Emet/Kütahya
  • Tel: 0543 502 88 77
  • Yol tarifi al >

Simav Çitgöl Kaplıcaları:

Ilıca Harlek Kaplıcaları: 

  • Adres: Eskişehir Yolu 23. Km, 43001 Soğukçeşme, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 245 21 00
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Eynal Kaplıcaları: 

  • Adres: Hacıahmetoğlu, Eynal Kaplıcaları İşletme Müdürlüğü, 43500 Simav/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 547 20 01
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Murat Dağı Kaplıcaları: 

Tavşanlı Göbel Kaplıcaları: 

  • Adres: Göbel Kümeevleri Göbel Köyü No: 1/1, 43464 Tavşanlı/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 653 21 55
  • Yol tarifi al >

11. Kütahya’da Ücretli Gezebileceğiniz Müzeler

Burası Neresi? Kütahya’da ücretsiz gezebilen müzelerin yanı sıra ücretli giriş yapılabilen özel müzeler de bulunuyor. Şehri anlamak ve tanımak adına önemli bir adım olan bu müzelerin başında; Porselen Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi geliyor.

Neden Gitmeliyim? Kütahya için oldukça önemli müze olan Porselen Müzesi, 2010 yılında Kütahya Porselen tarafından hizmete açılmıştır. Müze genel anlamda, porselenin tarihi, üretimi ve işlenişi etrafında şekilleniyor.

Porselenin 14. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar hangi aşamalardan geçerek ulaştığı hakkında tüm detaylar çeşitli belgelerle teşhir ediliyor. Bunun yanı sıra müze binasında Türk tarihinin önemli ressamlarına ait yağlı boya çalışmaları sergileniyor.

Kütahya Arkeoloji Müzesi ise Ulu Camii yanında bulunan ve 1314 yılında Germiyan beylerinden Umur Bin Savcı tarafından yaptırıldığı bilinen Vacidiye Medresesi’nde hizmet veriyor. 5 Mart 1999 tarihinde ziyarete açılan Arkeoloji Müzesi’nde; Miyosen Dönemi’nden itibaren, Paleolitik, Kalkolitik, Eski-Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Kaçırmayın! Müzenin en ilgi çeken parçası ise Aizanoi antik kentinin nekropolünde gerçekleştirilen kazılar esnasında bulunan Amazon Lahti oluyor. Dünya üzerinde, bugüne dek ulaşabilmiş en sağlam lahitlerden biri olan Amazon Lahti’nin üzerindeki kabartmalar oldukça dikkat çekici…

Zira kabartmalarda, Amazon savaşçıları ile Grekler arasındaki mücadele tasvir ediliyor. Arkeoloji Müzesi’nde otantik kaplar, kandiller, günlük kullanılan eşyalar, göz yaşı şişeleri, fibulalar, fosiller, pişmiş topraktan yapılan Frig çocuk oyuncakları ve Kybele heykelleri gibi görmeniz gereken daha pek çok önemli parça teşhir ediliyor.

Kütahya Porselen Müzesi: 

  • Adres: Servi, Atatürk Blv. 7. Km, 43270 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 225 17 56
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 19.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Kişi başı 5 TL | Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

Kütahya Arkeoloji Müzesi: 

  • Adres: Börekçiler, Sultanbağı Cd No: 2, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 224 07 85
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00 – 17.00 – Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.40 – 17.30 | Hafta sonu kapalı (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Kişi başı 5 TL | Müzekart geçerli
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Aizonai Antik Kenti’ni Görün!

Burası Neresi? Aizonai Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, Kütahya şehir merkezine 40 dakika, Zafer bölgesel hava alanına 30 dakika, Ankara, İstanbul ve İzmir‘e 4 saatlik mesafede yer alıyor. Türkiye’nin en değerli tarih ve turizm merkezlerinden biri olan antik kentin adı, efsaneye göre; Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas’ın isimlerinin birleşiminden oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Roma Dönemi’nin en önemli kentlerinden biri olan Aizonai Antik Kenti içerisinde, bugüne dek pek çok kazı çalışması gerçekleştirilmiş ve kentin tarihinin aslında Romalılardan da öncesine dayandığı tespit edilmiştir.

Edinilen bulgulara göre kentte, M.Ö. 2500 – 2800’lü yıllarda da yerleşimin olduğu saptanmış, kentin Roma hakimiyetine geçişi ise M.Ö 153 tarihinde gerçekleşmiştir. Kent en parlak dönemini M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda yaşamıştır.

Günümüzde kentin yalnızca %10 kadarı toprak üstünde ve ziyaret edilebilir vaziyettedir. Aizonai Kenti içerisinde; Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu (Dünyanın Bilinen İlk Borsa Yapısı) 2 adet Roma Hamamı, Antik Baraj yapısı, Sütunlu cadde ve 2 adet Roma Köprüsü bulunmaktadır.

Şehirde bir tepe üzerine kurulmuş olan Zeus Tapınağı, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri olması açısından oldukça değerlidir. Etrafı sütunlarla, üstü ise mermer kirişlerle kaplı olan tapınak, pseudodipteros plandaki tek örnek olmasıyla da fazlasıyla önemlidir.

Ayrıca Aizonai, kurulduğu dönemlerde başka hiçbir antik kentte bulunmayan pek çok özelliğe sahiptir. Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli Stadyum ve 15.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde inşa edilmiş olması buna bir örnektir.

Kaçırmayın!

Bunun yanı sıra dünyanın ilk borsalarından biri Aizonai Macellum’dur. Macellum’un duvarlarında İmparator Diocletian’ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı yazıtlar bulunmakta olup; bu yazıtlar, günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunmuştur.

Aizanoi Antik Kentinin ana caddesi olan Sütunlu Cadde, Orijinali Zeus tapınağından başlayıp Meter Steunene kutsal alanına giden bir tören yolundan oluşup; 4 km’lik yolun sadece 450 metrelik bölümü sütunlarla kaplıdır.

Eskiden bu yolda savaştan dönen Romalı askerlerin ganimetleriyle birlikte halkı selamladığı görkemli geçiş törenleri düzenlendiği için söz konusu caddeye halk arasında ”Kral Yolu” da denmektedir.

  • Adres: Yukarı, Cumhuriyet Cad., 43710 Çavdarhisar/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 351 21 01 – 0 (274) 351 20 58
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00 – 19.00 | Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.45 – 17.30 | Hafta sonu kapalı (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Kişi başı 1o TL | Müzekart geçerlidir
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

13. Alışveriş Yapın!

Burası Neresi? Kütahya, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle Türkiye’nin en dikkat çekici şehirlerinden biridir. Seramikten, porselene, çiniden cama pek çok şeyiyle ünlü olan Kütahya’da alışveriş de bu ürünler etrafında şekilleniyor. Zira bu nadide şehre gelmişken, porselen almadan dönmek olmaz!

Neden Gitmeliyim? Porseleniyle tüm dünyada meşhur olan Kütahya, tabakçılık, nalbantlık, hasırcılık ve yemenicilik alanlarında fazlasıyla gelişmiştir. Seramik ve porselenden süs eşyaları, hediyelik ürünler ve mutfak araç gereçleri gibi pek çok şey üretilmektedir.

Kütahya’da hediyelik eşya veya yemek takımı, çatal – bıçak takımı ve fincan takımı gibi ürünlerden satın almak için gidebileceğiniz birçok yer mevcut. Şehirde alışveriş yapabileceğiniz yerlerin başında ”Kütahya Çiniciler Çarşısı ve Sera Kütahya AVM” gelmektedir.

Sera Kütahya AVM, Kütahya’nın ilk alışveriş merkezi olarak, 2012 yılından bu yana hizmet vermektedir. AVM içerisinde yaklaşık 150 mağaza bulunup; giyimden, spora, teknolojiden, yemeğe, eğlenceden, sinemaya kadar pek çok hizmet noktası mevcut.

Kaçırmayın! Kütahya Çiniciler Çarşısı ise oldukça köklü bir çarşı olarak, şehirde alışveriş yapmak için tercih edebileceğiniz yerlerden biri. Şehir merkezinde yer alan çarşıda seramik ve çiniden yapılmış, hediyelik eşyalar, süs eşyaları, mutfak araç gereçleri gibi pek çok şey bulunmaktadır. Bahsi geçen alışveriş noktalarının iletişim ve adres bilgileri aşağıda verilmiştir.

Sera Kütahya AVM: 

  • Adres: Akkent Mahallesi Eskişehir Yolu Üzeri, 1. Km No: 1, 43000 Merkez
  • Tel: 0 (274) 225 13 13
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00 | Her gün ziyaret edilebilir  (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kütahya Çiniciler Çarşısı: 

  • Adres: Çiniciler Çarşısı 1.Çarşı No: 5 Kütahya Eskişehir Karayolu 2. km, 43020 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 225 13 23
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 20.30 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Fotoğraf Noktaları

14. Germiyan Sokağı

Burası Neresi? Hemen hemen 7 bin yıllık bir geçmişe sahip köklü bir şehir olan Kütahya’da, tarihin en güzel ve en iyi şekilde yaşatıldığı yerlerin başında Germiyan Sokağı geliyor. 19. yüzyıl sivil mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Germiyan Sokağı, tarihi konaklarıyla geçmişten günümüze ayna tutuyor.

Neden Gitmeliyim? Hızla geçen zaman karşın tarihi dokusunu ve güzelliğini korumayı başarmış olan Germiyan Sokağı’ndaki kendine özgü mimarileriyle iki ve üç katlı konaklar; ahşap payandalı çıkmaları, pencere düzeni ve geniş saçaklarıyla eski konak kültürünün en güzel örneklerini yansıtıyor.

Germiyan Sokağı, Arnavut kaldırımlı sokağı, renkli ahşap evleri ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Anadolu’nun ahşap mimari özelliklerini taşıyan bu sokaktaki, tarihi Kütahya evleri, aslına uygun olarak restore edilmiş bir şekilde hala ayakta duruyor. Konakların diğer örneklerini Ahierbasan Sokağı’nda da görmek mümkün.

Tarihi konakların giriş katları mutfak, kiler, depo ve tarım araçları için taşlık olarak düzenlenmiş olup; oturma, yatma, yeme, içme ve yıkanma odaları üst katlarda bulunuyor. Günümüzde konakların bir kısmı yöresel lezzetlerin sunulduğu bir ev, kimi müze, kimi sanat eserlerinin üretildiği bir atölye, kimi eğitim yuvası, kimi ise bir pansiyon olarak hizmet veriyor.

Germiyan Sokağı’nın en önemli konakları arasında; Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin eğitim yeri olarak kullanılan bugün ise yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği kafe/restoran olarak hizmet veren Germiyan Konağı, restoran olarak kullanılan Vakıf Konağı ile el sanatları üretim ve satış atölyesi olarak hizmet veren İrvasa Konağı bulunuyor. Bunun yanı sıra sokakta görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor.

Kaçırmayın!

Şapçızade ve Karaca Konakları’nda bulunan Kent Tarihi Müzesi, UNESCO tarafında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen, dünyaca ünlü çini sanatçısı merhum Sıtkı Olçar’ın anısını yaşatmak üzere kurulan ‘Sıtkı Olçar Çini Müzesi, Çini sanatçısı Mehmet Gürsoy’un atölyesi ile Germiyan Beylik Konağı’nda hizmet veren Kütahya Kültür ve Sanat Evi (KÜSAD) bu yerlerin başında geliyor.

Ayrıca Türk el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlayan, sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını sürdürürken asıllarına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen ve ülkemizde yalnızca 22 ilde bulunan Olgunlaşma Enstitüsü’nün biri Germiyan Sokağı’nda yer alıyor.

Fotoğraf çekimleri için harika bir fon oluşturan Germiyan Sokağı, mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer! Kütahya şehir merkezine 5 dakika mesafede yer alan Germiyan Sokağı’na yürüyerek ya da şehir merkezinden kalkan A-1 numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

15. Yeniköy Peri Bacaları

Burası Neresi? Kapadokya’nın peri bacalarını aratmayan Yeniköy Peri Bacaları, Kütahya’nın Simav ilçesinde yer alıyor. Kiçir Ormanı içerisinde, yeşilliklerle iç içe bir alanda konumlanan Yeniköy Peri Bacaları, profesyonel fotoğrafçıların uğrak noktalarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Doğanın insanlara sunduğu muhteşem oluşumlardan biri olarak dikkat çeken peri bacaları, Kütahya’nın en ziyaret edilen turistik yerlerinin başında geliyor. Yeniköy Peri Bacaları’nda fotoğraf çekmek için profesyonel olmaya gerek yok!

Zira kamerasını, fotoğraf makinesini veya telefonu alan herkes burada birbirinden harika fotoğraf kareleri yakalayabiliyor. Öyle ki peri bacalarında, yıl içerisinde, foto-safari gibi pek çok aktivite düzenleniyor.

  • Adres: Yeniköy, Simav/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Bin Yıllık Kestane Ağacı

Burası Neresi? Kütahya’nın anıt ağaçlarından biri olan Bin Yıllık Kestane Ağacı, şehrin merkezi ilçesinde bağlı olan Kumarı Köyü’nde yer alıyor. Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı olma özelliğine sahip olan bu bin yıllık anıt ağaç, adı gibi bin yıldır sapasağlam ayakta duruyor.

Neden Gitmeliyim? Yüksekliği 25 metre, çapı ise 8 metre olan Bin Yıllık kestane Ağacı, tarihin gücünü ve insan ömrünün değerini daha iyi anlamak açısından oldukça değerli. Bundan dolayı yüzlerce kişinin ilgisini çeken ve yıl içerisinde onlarca kişi tarafından ziyaret edilen bu köklü ağaç, Kültür Bakanlığı tarafından 7 Eylül 1995’te ”Anıt Ağaç” olarak tescillenmiştir.

Kaçırmayın! Sizler de Bin Yıllık Kestane Ağacı’nı ziyaret ederek, bu görkemli ağacın yamacında eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Kumarı, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Lezzet Durakları

17. Döner Restoran’da Yöresel Tatlar!

Burası Neresi? Tarihi Kütahya Kalesi içerisinde, şehir manzarasına hakim bir tepede yer alan Döner Restoran, Kütahya’nın en ilgi çekici mekanlarından biridir. 1973 yılında açılan restoran, 90 kişilik kapasitesiyle hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyim? Restoranın en ilginç yanı, 360 derece dönebilmesi! Evet, yanlış duymadınız; restoran içerisindeki alan 360 derece dönerek, konuklara oturdukları yerden Kütahya manzarasını tüm açılarıyla görme imkanı veriyor.

Kütahya’nın yöresel lezzetleriyle zenginleştirilmiş bir mutfağa sahip olan Döner Restoran’da, A’dan Z’ye her şeyi bulmak mümkün. Ayrıca şehir merkezine 4,8 kilometre mesafede yer alan Döner Restoran’a Kütahya Belediyesi 3 numaralı Özel Halk Otobüsü ile ulaşılabiliyor.

  • Adres: Maruf, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 226 29 08
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Germiyan Konağı’nda Sini Mantısı

Burası Neresi? Şehrin tarih kokan yeri Germiyan Sokağı’nda yer alan Germiyan Konağı, diğer adıyla Germiyan Konağı Ev Yemekleri, Kütahya’nın yöresel lezzetlerini sunan nezih bir restoran olarak hizmet veriyor. Restoran, temiz, lezzetli ve samimi bir işletme olarak Kütahya’nın merkezinde konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Tiriti, sıkıcık çorbası, kuzu güveci ve yaprak sarması ile bilinen Germiyan Konağı’nın en meşhur lezzetlerinin başında Sini Mantısı geliyor. Yeşil mercimekli ve kıymalı olmak üzere iki farklı şekilde servis edilen Sini Mantısı, Kütahya’nın en bilinen yemeklerinden biri.

Dolayısıyla Kütahya’da yapılacak şeyler arasına Germiyan Konağı’nda sini mantısının tadına bakmayı da mutlaka ekleyin. Zira Sini Mantısı, yani tepsiye özenle dizilen mantılar, üzerine tereyağı gezdirildikten sonra sofralara getiriliyor.

  • Adres: Pirler Mah. Germiyan Sok. No: 85 Balıklı, Kütahya Merkez
  • Tel: 0 (274) 224 55 52
  • Yol tarifi al >

19. Refika Abla’nın Yeri (Beyza Cafe): Tosunum Böreği!

Burası Neresi? Kütahya’nın en meşhur mekanlarından biri olan Refika Abla’nın yeri esasen çeşit çeşit gözlemesiyle meşhur bir lokanta olarak karşımıza çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Kütahya’da kahvaltı için en ideal yer olan Refika Abla’nın Yeri, diğer adıyla Beyza Cafe özellikle ballı kaymaklı gözlemesi ve Tosunum Böreği ile biliniyor. Kahvaltıda servis edilen bu yöresel lezzetlerin tadına doyum olmuyor.

Puf puf görüntüsü sebebiyle ”Tosunum” olarak adlandırılan börek, kavrulmuş soğan ve yeşil mercimek ile yapılıyor.

  • Adres: Kütahya – Eskişehir Kara Yolu 7. km (Azot Fabrikası Karşısı), 43100 Kütahya/Türkiye
  • Tel: 0 (274) 225 10 03
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Mülayimoğulları’nda Kütahya Küp Kebabı

Burası Neresi? Kütahya’nın en favori mekanlarından biri olan Mülayimoğulları, 1983 yılından bu yana hizmet veren köklü bir müessese olarak karşımıza çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Restoranda serpme kahvaltıdan, yöresel köy kahvaltısına, kebap çeşitlerinden, gözlemeye, paça çorbasından, beyti kebabı ve et şişe kadar pek çok lezzet bulunuyor. Lakin benim önerim bu nezih restorana gitmişken Kütahya Küp Kebabı’nın tadına bakmanız olacaktır!

Sıcaklığını ve lezzetini küp içinde pişirilmesine borçlu olan Kütahya Küp Kebabı, yavaş yavaş pişen kuzu etiyle yapılıyor. Mülayimoğulları Restoran’ın bir diğer meşhur spesiyali ise güveç içinde üzerinde peynir eritilerek yapılan Kiremitte İskender!

  • Adres: Eskişehir Yolu 2. Km. 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (274) 224 92 03
  • Çalışma saatleri: 06.00 – 23:00 | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Yol tarifi al >

** Kütahya’da tadına bakmanız gereken diğer yöresel lezzetler arasında; Cimcik, Ilıbada Dolması, Ispanaklı Şibit, Haşhaşlı Gözleme, Sıkıcık Çorbası, Gökçümen Hamursuzu, Sütlü İncir Tatlısı, Şibitli Tavuk Tiridi, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı, Kütahya Usulü Güveç ve Kızılcık Tarhanası yer alıyor. Tüm bu yemeklerle ve daha fazlasıyla ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka okuyunKütahya Yöresel Yemekleri | 15 Nefis Lezzet!

Ekstrem Spor Noktaları

21. Frig Yürüyüş Yolu’nda Trekking Yapın!

Burası Neresi? Frig Yürüyüş Yolu, Ankara – Eskişehir – Afyonkarahisar ve Kütahya illeri arasındaki antik yürüyüş yolundan oluşuyor. Antik Çağ’da Friglerin hakim olduğu dönemden bu yana çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü vadilerden geçen yollarda sizleri tarihi bir yolculuk bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Uluslararası standartlara sahip popüler bir parkur olan Frig Yürüyüş Yolu’nun uzunluğu yaklaşık 506 kilometreden oluşuyor. Bu antik yol, genel anlamda, trekking, uzun bir doğa yürüyüşü ve bisiklet turu gibi aktivitelere imkan sağlıyor.

Yolun takibi de oldukça kolay. Zira parkur üzerinde uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanarak kırmızı – beyaz renklerle işaretlenmiş yol gösterici tabelalar bulunuyor. Bunun yanı sıra yürüyüşçülerin bilgilendirilmesi adına rotanın başlangıç – bitiş noktalarında bilgi panoları, önemli kavşak noktalarında da yön tabelaları yer alıyor.

Kaçırmayın! Yürüyüş yolu boyunca her bir adımda Friglere, Roma ve Bizans imparatorluklarına ait izlere rastlamak mümkün. Gordion, Seydiler ve Yenice Çiftliği’nden başlayarak Frig Vadilerine kadar uzanan bu güzergahlar, Friglerin asıl yerleşim alanı olan Yazılıkaya Midas’ta birleşiyor.

Ana parkurların yanında bu parkurları birbirine bağlayan bağlantı yolları ve alternatif yollar da bulunup; rotaların pek çoğu bisiklet kullanımı için uygundur.

  • Adres: Frig Vadisi Yolu, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Yellice Dağı’nda Dağcılık Aktivitelerine Katılın!

Burası Neresi? Kütahya’nın güney bölümünde, fay hattının hemen üzerinde konumlanan Yellice Dağı, Doğa severlerin bayılacağı bir destinasyon! Dolayısıyla Kütahya’da yapılacak şeyler listesinde mutlaka yerini almalı.

Neden Gitmeliyim? En yüksek noktası 1100 metre civarında olan Yellice Dağı, genel anlamda doğa sporlarına ilgisi olan turistler tarafından yıl içerisinde sıklıkla ziyaret ediliyor. Dağda, dağ tırmanışından, treekinge, piknikten, kampa kadar pek çok etkinlik gerçekleştirilebiliyor. Fakat Yellice Dağı’nda yaşayan vahşi hayvanlara karşın bölgeyi iyi tanıyan bir rehberin sizlere eşlik etmesinde fayda var.

  • Adres: Kuyusinir, 43270 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

23. Kamp Yapın!

Burası Neresi? Kütahya’da kamp yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Şehrin dört bir tarafında dağılmış olan bu alanların kimi ücretli olarak hizmet verirken; kimisinden ücretsiz olarak yararlanılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Kütahya’daki ücretsiz kamp alanları; Domaniç Dağları Kamp Alanı, Sarısu Yaylası Kamp Alanı, Porsuk Gölü Kamp Alanı, Ağaçköy Regülatörü Mesire ve Kamp Alanı ile Kütahya Şehir Ormanı Kamp Alanı‘ndan oluşuyor.

Ücretli kamp alanlarını ise ”Murat Dağı Kamp Alanı, Çamlıca Tabiat Parkı Kamp Alanı, Palazoğlu Göleti Kamp Alanı, Gölcük Yaylası Kamp Alanı ve Enne Barajı Tabiat Parkı Kamp Alanı” oluşturuyor. Söz konusu kamp yerlerinin bazılarında, wc, mescit, su, elektrik, büfe – market, çadır, bungalov ve karavan gibi imkanlar mevcut.

Lakin bazılarında büfe dahi bulunmadığı için gitmeden evvel yeme – içme gibi ihtiyaç duyulabilecek her şeyin marketlerden temin edilmesi gerekiyor. Tabiatıyla herkesin beğenisini toplayan Kütahya’da doğayla baş başa kalıp, kamp yapmanın sizler için oldukça farklı ve eğlenceli bir deneyim olacağını söyleyebilirim. Dolayısıyla Kütahya’da ne yapılır, sorusuna verilecek bir cevap olarak kamp gibi eğlenceli bir aktiviteyi düşünebilirsiniz.

Kaçırmayın!

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için ”Kütahya Kamp Yerleri – Kütahya’da Kamp Yapılacak En İyi 10 Yer!” başlıklı içeriğimizi mutlaka okuyun! Adı geçen kamp alanlarının bazılarına ait iletişim ve ulaşım bilgileri sizlere kolaylık sağlamak adına aşağıda verilmiştir.

Domaniç Dağları Kamp Alanı: 

  • Adres: Hasantepe, Milli Egemenlik Cd. No: 30, 43850 Domaniç/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kütahya Şehir Ormanı Kamp Alanı: 

  • Adres: Hacıazizler, 43270 Göynükören, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çamlıca Tabiat Parkı Kamp Alanı: 

  • Adres: Okçu Sk. 43266 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Tam 3,5 TL – Öğrenci 1,5 TL – Bisiklet 3,5 TL – Motosiklet 5 TL – Otomobil 10 TL – Minibüs 31 TL – Midibüs 52 TL – Otobüs 94 TL – 1 ünite çadır 10 TL – 3 yataklı kır evi 100 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Palazoğlu Göleti Kamp Alanı: 

  • Adres: Durabey, 43850, Domaniç/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Araç ile giriş 12 TL
  • Yol tarifi al >

Gölcük Yaylası Kamp Alanı: 

  • Adres: Gölcük Yaylası, 43500 Simav/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir | Her gün açık (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Günübirlik giriş 5 TL – Çadır ile konaklama 25 TL – Karavan ile konaklama 40 TL
  • Yol tarifi al >

Enne Barajı Tabiat Parkı Kamp Alanı: 

  • Adres: Civli, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Tel: 0535 287 77 88
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 3,5 TL – Öğrenci 1,5 TL – Bisiklet 3,5 TL – Motosiklet 5 TL – Otomobil 10 TL – Minibüs 30 TL – Midibüs 50 TL – Otobüs 94 TL – 1 ünite çadır konaklama 25 TL – 4 yataklı kır evi 100 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Yaz İçin Uygun Aktiviteler

24. Piknik Yapın!

Burası Neresi? Kütahya’da yazın yapılacak şeyler denildiğinde akla ilk gelen aktivitelerden biri pikniktir. Özellikle hafta sonlarının en sevilen etkinliği olan piknik ve mangal, şehrin pek çok yerinde yapılabiliyor. Kütahya’da piknik yapılacak yerlerin başında, Ağaçköy Regülatörü Mesire Yeri ve Ilıcaksu Mesire Alanı geliyor.

Neden Gitmeliyim? Ilıcaksu diğer adıyla Sarıkız Mesire Alanı, Kütahya’nın Domaniç ilçesine 5 kilometre mesafedeki Ilıcaksu Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. oldukça hoş bir mesire alanı olan Sarıkız (Ilıcaksu), yerden fışkıran pınarların oluşturduğu  küçük bir gölet etrafında konumlanıyor.

Bunun yanı sıra Sarıkız Mesire Alanı’nın çevresinde bir dizi alabalık tesisi bulunuyor. Kütahya şehir merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Ağaçköy Regülatörü Mesire Alanı ise Kütahya Belediyesi tarafından piknik alanı konseptiyle düzenlenmiş halka açık bir alan olarak hizmet veriyor.

Aşağı yukarı 50 dönümlük bir alanı kapsayan mesire alanında; büfe – market, oturma alanları, çocuk oyun parkı, wc ve mescit gibi imkanlar bulunuyor.

Kaçırmayın! Kütahya’da bahsettiğim yerlerin dışında da pek çok piknik alanında, hafta sonları sevdiklerinizle birlikte hem dinlendirici hem de keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Adı geçen piknik alanlarının iletişim ve ulaşım bilgileri aşağıda sıralanmıştır.

Ağaçköy Regülatörü Mesire Yeri:

  • Adres: Hacıazizler, 43270 Gedikoğlu Çiftliği, Kütahya Merkez/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ilıcaksu (Sarıkız) Mesire Alanı:

  • Adres: Dola Deresi, 43860, Domaniç/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kış İçin Uygun Aktiviteler

25. Murat Dağı Kayak Merkezi’nde Kar Keyfi!

Burası Neresi? Kütahya’da kışın yapılacak şeyler nedir, diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım! Eğer kış aylarında yolunuz Kütahya’ya düşerse yapmanız gereken ilk şey Murat Dağı Kayak Merkezi’ne gitmek olacaktır! Murat Dağı Kayak Merkezi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek termal kayak merkezi olma özelliğine sahip.

Bundan ötürü Murat Dağı Termal Kayak Merkezi olarak da adlandırılıyor. 2312 metre yüksekliğiyle Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Murat Dağı, yılın dört mevsimi farklı bir güzelliğe bürünüyor. Dolayısıyla hem yaz hem de kışa özel pek çok aktiviteyi de bünyesinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’da “Ana Tanrıça Kybele’nin Dağı” anlamına gelen Dindymon adıyla anılan dağın, aynı zamanda Orta Çağ’da Hıristiyanların kutsal mekanlarından biri olduğu biliniyor. 1313 yılından sonra Türkmen Cengaveri Murat Gazi’nin adıyla anılmaya başlanan dağ, termal su kaynaklarıyla da oldukça meşhur.

12 ay boyunca turistlerin ziyaret ettiği bir cazibe noktası olan Murat Dağı’nın 850 metre yüksekliğinde konumlanan Sarıçiçek Yaylası’nda bir kayak merkezi bulunuyor. Türkiye’nin 22. kayak merkezi olan Murat Dağı Termal Kayak Merkezi’nde 800 kişi kapasiteli teleferik teleski (T-BAR) ve toplam 1376 metre uzunluğunda üç kayak pisti bulunuyor.

2012 yılında hizmet vermeye başlayan kayak merkezini ziyaret edenler, beraberlerinde getirdikleri veya merkezde kiraladıkları kayak takımlarıyla sertifikalı eğitimcilerden kayak dersi alabiliyor. 45 dakikalık ücretsiz eğitimin ardından, katılımcılar, pist başlarına ulaşımı sağlayan 735 metrelik T-bar ya da 300 metrelik baby lifti kullanmaya başlıyor.

Çevre il ve ilçelerden de yoğun ilgi gören Murat Dağı Termal Kayak Merkezi’nde, sezon boyunca, günde ortalama 40 – 50 kişiye pist eğitimi veriliyor. Hem de tamamen ücretsiz!

Kaçırmayın! Gediz ilçe merkezine 25 kilometre mesafede konumlanan kayak merkezine ulaşım da oldukça kolay. Kaplıca, mesire, kayak, doğa, yamaç paraşütü, fotoğraf çekimleri, bitki örtüsü, spor ve kros yarışmaları ile tam anlamıyla bir cazibe merkezi olan Murat Dağı’nı istediğiniz her zaman ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Murat Dağı Yolu, Uğurluca, 43600 Gediz/Kütahya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir (Covid-19 salgını tedbirleri gereği çalışma saatleri ve günleri değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Günübirlik Turlar

26. Ücretli Turlar

Ankara Çıkışlı, Günübirlik Kütahya TuruKütahya – Çini Müzesi – Germiyan Sokağı – Arkeoloji Müzesi – Ulu Camii – Kale – Dumlupınar Şehitliği | Kişi başı 160 TL | Tel: 0 (312) 911 45 45

  • Fiyata dahil olan hizmetler: Özel Tur Araçları İle Ulaşım, Araç içi kahvaltı, Öğle Yemeği (Opsiyonel), Profesyonel Rehberlik Hizmeti, Programda Belirtilen Geziler ve Tatil Küpü Refakati
  • Fiyata dahil olmayan hizmetler: Kişisel Harcamalar, Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretleri ve Öğle Yemeği (Opsiyonel)

Konaklamalı Turlar

27. Şehir Turları

İzmir Çıkışlı, Eskişehir – Kütahya Turu (1 Gece 2 Gün): Porsuk Çayı, Sazova Bilim & Kültür Parkı, Odunpazarı, Arkeoloji Müzesi, Çini Eserleri Müzesi ve Kütahya Ulu Camii | Kişi başı 350 ile 550 TL arasında değişiyor.

  • Fiyata dahil olan hizmetler: Belirtilen Otellerde Konaklama (1 Gece Yarım Pansiyon Konaklama), Lüks Otobüsler İle Ulaşım, Çevre Gezileri, Rehberlik Hizmetleri, İkramlar ve Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayan hizmetler: Programda Belirtilmeyen Yemekler, Öğle Yemekleri, İçecekler, Müze Kart, Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretleri, Ekstra Turlar, Kişisel Harcamalar ve Şehir Vergileri

İstanbul Çıkışlı, Kütahya – Eskişehir Turu (1 Gece 2 Gün): Kütahya Ulu Camii – Çini Müzesi – Kütahya Arkeoloji Müzesi – Jeoloji Müzesi – Kütahya Kalesi- Çini Yapım Atölyesi – Aizanoi Antik Kenti – Eskişehir – Odunpazarı Evleri – Karikatür Müzesi – Kurşunlu Külliyesi -Şelale Park – Porsuk Çayı’nda Tekne turu (Ekstra) – Devrim Arabası – Kentpark

  • Fiyata dahil olan hizmetler: Gidiş-dönüş ulaşım, Araç içi ikramlar, Rehberlik, 1 Gece (5 yıldızlı) Hotel konaklama, 1 Sabah Kahvaltısı, 1 Akşam yemeği, Araçta alınan 1 Sabah Kahvaltısı paketi (Lunch Box), Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayan hizmetler: Molalarda alınan yiyecek ve içecekler, Bahşiş ve diğer harcamalar, Öğlen yemekleri, Müze ve Ören yeri giriş ücretleri, Porsuk çayı tekne turu 50 TL (Geçerli Müze Kartı olanlar için bu ödeme 30 TL’dir)

** Kütahya’da yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Her aktiviteyi bir arada vermeye çalıştığımız makalemiz ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlerle paylaşabilir, bu sayede içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz! Kütahya ile ilgili diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz: 

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce