*İlaç Niteliğinde Bilgiler
Hakkında; Marmara Bölgesi’ndeki konumlanan İzmit‘in ilçe merkezi olan Kocaeli, yaklaşık olarak 1 milyon 601 bin 720 kişidir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan güzergah üzerinde bulunan ilçe, bölgenin sanayi yönünden oldukça gelişmiştir. Plajları, tarihi yerleri ve doğal alanlarıyla tüm ilgiyi üzerine çeken Kocaeli‘de yapılacak şeyler ile karşınızdayız;
Kullanılan kartlar;
- Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.
- Şehir içi toplu taşımada kullanmak üzere Kent Kart temin edebilirsiniz.
Şehir içi ulaşım; Otobüs, minibüs, tramvay araçlarının kullanıldığı şehirde otobüsleri kullanmak için Kent Kart’a sahip olmanız gerekiyor. Kartı internetten veya makinelerden yapabiliyor olup tam 2.50 TL, indirimli 2 TL ve öğrenci 1,50 TL olmak üzere ücretlendirilmiştir.
İkonik gezi noktaları; İlk olarak şehir merkezindeki İzmit Saat Kulesi, Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Kartepe Kayak Merkezi, yediden yetmişe herkesin severek gittiği Darıca Hayvanat Bahçesi ve doğanın armağanlarından biri olan Ballıkayalar Tabiat Parkı ön plana çıkıyor.
Pazar günü ne yapılır; Maşukiye’de lezzetli bir sabah kahvaltısı yaptıktan sonra Sapanca Gölü çevresinde uzun yürüyüş yapabilir ve bir kahve molası verebilirsiniz.
*Ücretsiz Aktiviteler
1- Sapanca Gölü’nde Huzur Bul!
Burası Neresi? Adapazarı ile İstanbul arasında yer alan adını aldığı Sapanca ilçesindeki Sapanca Gölü, toplam 16 kilometre uzunluğa sahip olup yapılan araştırma çalışmaları neticesinde İzmit Körfezi’ne bağlı olduğu düşüncesi ortaya atılmıştır. İncelemelere bakıldığında İzmit Körfezi’nin devamı olarak görülmesi önceden birleşik olmasına bağlanmaktadır.
Tektonik oluşumlar ile meydana gelen göl, her sene misafirler tarafından gezilip görülen bir yer haline dönüşmüştür. Dağlardan akan sular boyunca beslenen gölün içerisinde; sazan, yayın, turna ve alabalık türleri barınmaktadır. İstanbul başta olmak üzere çevresindeki yakın illerden kafasını dinleyip bir parça huzur bulmak isteyen tatilciler tarafından sıkla tercih ediliyor.
Neden Gitmeliyim? Sapanca Gölü’nün yakınında bulunan Arifiye Ormanı’nda kamp ve piknik alanlarını kullanarak bir etkinliğe başlayabilirsiniz. Meşhur kahvaltısı ve mangalını yapmadan da dönemezsiniz! Etrafında yer alan kafelerde bunları rahatlıkla yapabilirsiniz. Havanın durumuna göre kano ve deniz bisikletine binerek bu tatlı kaçamağı daha da eğlenceli hale getirirken, çevresindeki 16 kilometrelik yürüyüş parkurlarında da yürüyüş yapabilirisiniz.
Efsaneye göre;
Eski zamanlarda gölün yerinde bir kasaba bulunurmuş. Bu kasabada zengin insanlar maddiyata oldukça önem verirlermiş. Günlerden bir gün yakınındaki bir dağdan fakir ancak kalbi bir o kadar temiz biri burayı ziyarete gelmiş. Gelen tanrı misafiri burada bir evde konaklamak ardından da bir bardak su istemiş ancak kimse oralı dahi olmamış.
Gelen bu derviş aç ve susuz bir şekilde kasabadan ayrılırken burada bir kulübeye rastlamış. Kulübede halka sapan satarak para kazanan bir sapancı yaşıyor olup dervişe kapılarını açmış ve onu ağırlamış, yemek ikram etmiş. Bu durumdan memnun olan derviş gecesini burada geçirdikten sonra yola koyulur ve sapancı da dervişle birlikte kalkarak onu uğurlar.
Sapancı geri döndüğünde ortada kasabaya dair hiç bir şeyin kalmadığını görür. Yaşanan bir felaketin neticesinde her yer su ile kaplanarak kasabayı yok etmiştir. Günümüzde hala gölün ortasındaki minareyi görmeniz mümkün. Söylenene göre gerçekten suyun altında hala yapılar mevcuttur.
Sapanca’ya geldiyseniz mutlaka;
Burada bulunan Maşukiye, Kartepe, Yaylalar ve Lahitleri gezmelisiniz. Mimar Sinan’ın yapmış olduğu Vecihi Kapısı, Rahime Sultan Cami ve Tuğrası ve daha nice yerde mevcut. Ve hatta arabayla seyahat ediyorsanız Kuzuluk Kaplıcaları’na giderek hem rahatlayabilir hem de şifa bulabilirsiniz.
Kaçırmayın! Fotoğraf makinelerinizin şarjlarını dolu tutun! Zira gördüğünüz her yerin ayrı bir güzelliği ile karşılaşacaksınız. Oldukça güzel kareleri çekerek sosyal medyanızda paylaşabilirsiniz.
- Konum: Prof. Dr. Mehmet Abuç Cd, Rüstempaşa Mah. Sapanca/İzmit
- Yol tarifi al >
2- Gölcük Kavaklı Sahili’nde Yürüyüş Yap!
Burası Neresi? Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde konumlanan Kavaklı Sahili ünlü yürüyüş noktaları arasında bulunuyor. Toplamda 81 dönümlük araziyi kaplayan Kavaklı Sahili’nde; amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, lunapark, iki futbol sahası, iki tenis kortu, basketbol, voleybol sahaları, 800 kişilik iki tane tribün, süs havuzları, koşu yolu, balıkçı barınakları mevcut. Bölgede yapılan ve yapılacak olan tüm özel gün ve kutlamalar için burası tercih ediliyor.
Neden Gitmeliyim? 17 Ağustos depreminde gördüğü hasar nedeniyle önceki ilgisini kaybetmiş olsa da ardından yapılan çalışmaların akabinde eski ilgisine yeniden kavuşmuştur. 1,5 kilometrelik uzun şeridi ile yaz aylarında deniz kenarında yürüyüş yaparak keyif sürebilirsiniz. Üstelik sahil şeridinde dondurma stantları, cafeler ve çeşitli hediyelik eşya standları da mevcut.
Kaçırmayın! Şeridin her bir noktasında balık tutabilir, sahilde bulunan bisiklet yolunda kısa gezintiler yapabilir, çocuklarınız içinde eğlenebilecekleri oyun alanları da mevcuttur. Ayrıca buradaki Yarhisar Gemi Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
- Konum: Kavaklı, Sahil Cd. No:68, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
3- İzmit Saat Kulesi’nden Şehri Seyredin!
Burası Neresi? Saat kulesinin Osmanlı padişahı tarafından yaptırıldığı düşünülse de, bu bilgi pekte doğru sayılmaz. Kocaeli İzmir ilçesinde yer alan kule, 1902 senesinde II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının 25. senesinde İzmit Belediyesi tarafından inşa edilmiştir. Dönemin valisi Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan saat kulesi için Hereke ve Tavşancıl’dan getirilen traverten taşlar kullanılmıştır.
Mimari Mihran Azaryan olup kulenin güzelliği şehrin her yerinden görülebilmektedir. Yapıldığı dönemden bu yana sağlam şekilde gelebilmiş üç yapıdan bir tanesidir. Sadece bu değil Osmanlı’ya ait tüm vilayetlerin önemli yerlerinde çeşmeler, binalar ve saat kuleleri yapılmıştır.
Mimari özellikleri;
Neoklasik bir mimari yapıya sahip olan İzmit Saat Kulesi’nin ölçüleri 3.65 metreye 3.65 metre şeklindedir. Üç tarafında da çeşmelerin bulunduğu yapı dört katlı olacak şekilde inşa edilmiştir. İlk katı seyir amacıyla kullanılırken üst kısımlara doğru ilerledikçe kulenin daraldığı görülmektedir. Seyir balkonunun altında Osmanlı’ya ait desenler göze çarpıyor. Dört tarafında da 80 cm çapında saatler mevcut.
Neden Gitmeliyim? İzmit’in sembolü haline dönüşen saat kulesi, 2010 yılında restorasyon çalışmaları ile yenilenmiştir. Çevresinde bir çocuk parkı ve bir de manzara görülen bir kafe bulunuyor Akşam saatlerinde halk tarafından yoğun ilgi görüyor olması da bu özelliğini kanıtlıyor.
- Konum: Kemalpaşa, 41200 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >
4- Hereke Halı Ve İpekli Dokuma Fabrikası’na Git!
Burası Neresi? 1843 senesinde kurulan Hereke Fabrikası, 1845 senesinde yeni yapılmış olan sarayların döşemelik ve perdelik ihtiyaçlarını karşılamak adına Hereke Fabrika-i Hümayunu ismi ile üretime geçirilmiştir. Osmanlı İmparatorğu‘nun o dönemlere dek ipekli dokuma konusunda en ayrıntılı olacak şekilde kurdukları Hereke Fabrikası’na Fransa’dan jakar tezgahları ve tasarımcılar getirilerek üretime başlatılmıştır.
Osmanlı halıcılığında ki dönüm noktası diyebileceğimiz bu fabrikanın kuruluşundan yarım asır sonra yüz tane yeni tezgahla halı üretimine başlamıştır. Sultan II. Abdülhammid döneminde Sivas, Ladik ve Manisa‘dan getirilen ustalar ile üretime başlanmış. Ustalara öncelik olarak saray tarafından desen örnekleri verilerek dokutturulmuş ve bu desenler daha da geliştirilerek kendine has olacak şekilde Hereke usulü yaratılmaya çalışılmıştır.
Saraya yönelik olarak ipekli döşemelik ve perdelik üreten Hekere Fabrikası’na halı dokuma bölümleri eklenerek dünya üzerinde bilinen bir hale dönüşmesinin temelleri atılmıştır. O zamanda Dolmabahçe Sarayı içinde de Hereke Dokumahanesi ismi verilen ve fabrikaya bağlı olarak çalışan bir dokuma atölyesi mevcutmuş.
Fabrikanın en gözde ürünleri saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanılmasının yanı sıra yabancı hanedan mensuplarına hediyeler verilmesiyle de Avrupa saraylarında da göz kamaştırıcı şekilde yer almayı başarmıştır.
Osmanlı dokuma sanayisinin en önemlisi kurumu olarak faaliyet gösteren bu fabrika, ürettiği ürünler ile imparatorluğun son zamanlarını belirliyor olup kurulmasının ardından kısa bir süre içerisinde Avrupa’da da prestijli bir marka haline gelmiştir.
Fabrika Sultan V. Mehmed Reşad’ın son zamanlarına doğru, yünlü dokuma fabrikasına dönüşmüştür. Tezgah sayıları 20’den 52’ye çıkartılarak kapasitesi yükseltilmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde ise Sümerbank bünyesine alınarak faaliyetlerine devam edilen fabrika 1995 senesinde ise Milli Saraylar’a bağlanmıştır.
Günümüzde müze-fabrika olarak işlevini devam ettiriyor olup aynı zamanda fabrikada Milli Saraylar araştırmacılarının birlikte yürütülen çalışmaları sonucunda kendine has Hereke kumaş desenleri tespit edilerek kaybolmuş desenlerin yeniden üretimleri sağlanıyor.
Fabrikanın hemen yanındaki ahşap köşk ise, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in ziyareti sırasında konaklaması adına hazırlanmış prefabrik bir evdir. Köşk deniz ve kara tarafına açılan salonları ile müze-köşk olarak misafirlere açıktır.
- Konum: Hacı Akif, 41800 Körfez/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
5- Çamlıtepe’de Muhteşem Bir Kahvaltı Yapın!
Burası Neresi? Yuvacık Barajı’na gelirseniz Çamlıtepe’ye çıkarak, Kocaeli’nin en güzel manzarasını seyretme şansına nail olabilirsiniz. Yuvacıklı kardeşlerin sahip oldukları restoran bulunuyor olup bu güzelliğe karşı meşhur serpme kahvaltısından yiyerek keyifli bir hafta sonu aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz. Baraja yolundan Çamlıtepe’ye tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Barajın etrafını saran çam ağaçları ile mavi ve yeşilin en güzel tonunu bulabileceğiniz harika bir güzellik. İçerisinde; iri, tel peynir, örgü peynir, kaşar peynir, salam, domates, salatalık, zeytin, kuş üzümü, bal, reçel, tereyağı, çökelek, salçalık sos, yeşil ve kırmızı biber gibi soğukların yanında kahvaltılık kuymak, menemen, sahanda yumurta, patates kızartması, köy ekmeği ve sınırsız çay bulunuyor olup 35 TL karşılığında karnınızın doyurabilirsiniz.
6- Değirmendere Yalı Evleri’ni Yakından İnceleyin!
Burası Neresi? Eski Yalı Mahallesi’nde bulunan bu evler, mimarisi ile yüzyıllık tarihini olduğu gibi yansıtmaya devam ediyor. Gölcük Belediyesi tarafından korumaya alınan tarihi evler,restore edilen toplam 12 ev ve bir de cami vatandaşların hizmetine açılmıştır. Bu evler; Seramik Müzesi, Ahşap Heykel Müzesi, kütüphane, kafeterya, restoran ve butik otel olarak hizmet gösteriyor olup böylelikle kültürel bir tesis haline dönüştürülmüştür. Tarihi dokusunu günümüzde de görebileceğiniz Değirmendere Yalı Evleri gerekli değerini bulabilmiştir.
- Konum: Değirmendere Yalı, Faruk Demirer Cd. No:35, 41950 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
7- Başiskele Sahili’nde Bisikletle Tur Atın!
Burası Neresi? Bahçecik, Yeniköy, Karşıyaka, yuvacık ve Kullar beldelerinin birleşimi ile meydana gelen ilçede 2006 senesinde çalışmalar başlatılarak 2008 senesinde tamamlanmıştır. Bu sahili palmiye ağaçları süslüyor olup çocuk oyun yerleri, kafe ve plaj bulunuyor. İzmit Körfezi manzarasına sahip olan Başiskele, Kocaeli’nin oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.
Eskiden sadece bir kafe yer alırken yapılan bu çalışmalarından sonucunda günümüzde böölgede 20’ye yakın kafe ve restoran, 2 adet 5 yıldızlı otel, düğün salonları, iskeleler ve tekne limanları mevcut şekildedir. Sahil Gölcük’ten başlayarak Yuvacık’ta son buluyor. Körfezin kıyı şeridi ile sahili aradaki askeri yerleşim yeri ayırıyor.
Neden Gitmeliyim? Özellikle yaz akşamları sık olarak gelinen bu bölgede pek çok aktivite gerçekleştirme olanağina sahipsiniz. Bir bisiklet kiralayarak sahilde turlayabilir, basketbol sahasında basketbol oynayabilir, iskelede balık tutabilir, kafelerde oturup bir şeyler yudumlayarak soluk alabilirsiniz. Yalnızca bunlarla kalmayıp sahildeki restoranlardan birinde İzmit manzarasına karşı lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.
Uyarı; 2019 senesinde sahilde mangal ,semaver ateşi yakma ve çadır kurmak yasaklanmıştır.
- Konum: Körfez, Liman Cd. No:110, 41245 Başiskele/Kocaeli
- Yol tarifi al >
8- Atatürk ve Redif Müzesi’ni Ziyaret Edin!
Burası Neresi? İkinci ampir üslubu kullanılarak yapılan Atatürk ve Redif Müzesi, Abdülaziz Dönemi’nde İzmit valisi Hasan Paşa tarafından yaptırılan yapılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde Redif subaylarının kullanımı için yapılmış olan bu yapı, 1999 depremine kadar Redif dairesi Askeri mahkeme olarak faaliyet göstermiş. Ardından restorasyon işlemleri görmesiyle birlikte müzeye çevrilmiştir. Belirli bir dönem özel müze olarak faaliyet gösterdikten sonra Kültür Bakanlığı Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bağlı birimi olarak hizmetine devam etmiştir.
- Konum: Kemalpaşa, İnönü Cd. 80-1, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
9- Kocaeli Kent Ormanı’nının Kaliteli Oksijenini İçinize Çekin!
Burası Neresi? Umuttepe Bölgesi’nde konumlanan Kocaeli Kent Ormanı içerisinde mutlaka yapmanız gereken pek çok etkinlik yer alıyor. Yürüyüş parkurları, spor sahaları ve şehir kuleleri mevcut. Kendiniz için en eğlenceli olanını bulacağınızdan hiç şüphem yok.
Karaçam, Maritima ve Radita Çamı, Meşe ve Çam gibi ağaçları gibi ormanda yetişen ağaçların barındığı orman, 300 dönümlük bir araziye yayılıyor olup Kocaeli’nin en geniş yeşillik alanıdır. Sevdiklerinizle birlikte piknik yapabileceğiniz alanların bulunduğu kent ormanı 7/24 güvenlikler tarafından kullanılan ve muhteşem manzaraya sev sahipliği yapan kuleleri bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? 12 bölüme ayrılmış patika yollarda doğa yürüyüşü yapılabiliyor. İçinde tuvalet, oyun alanları, kamelyalar, futbol ve voleybol sahası, tenis kortu mevcut olup tüm ihtiyaçlarınıza yönelik tüm her şeyi bulabilirsiniz.
Kaliteli oksijene sahip olabileceğiniz gibi mangal yapmak içinde elektrikli ızgara yapabilir veya piknik alanında satılan tüplü mangallardan kiralayabilirsiniz. Temizliği ile kendine hayran bırakan ormanlık alan 200 araçlık bir otopark kapasitesine sahiptir.
- Konum: Kabaoğlu, Kocaeli Çayırova Yolu No:3, 41000 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >
10- Seka Parkı’nda Özgürce Vakit Geçirin!
Burası Neresi? İzmit’te bulunan kağıt fabrikası alanında kurulan Seka Park, yerli halk tarafından yoğun olarak tercih ediliyor olup piknik alanı ve dinlenme mekanı olarak kullanılmaya başlamıştır. 2005 yılında fabrikanın kapatılması üzerine faaliyete açılan parkın içinde pek çok alan bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? 400 dönümden fazla olan piknik alanı, iskele, dinlenme alanları, deniz kıyısında satış yapan büfeler, marina iskelesi, gözetleme kulesi ışık kuleleri, denize doğru inan kızak alanları, Kent ve Kağıt Müzesi yer alıyor. İçerisinde 6 binden fazla ağacın yetiştiği park kentin önemli yeşil alanları arasında ön plana çıkıyor. Yediden yetmişe herkese hitap eden park, her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
- Konum: Kozluk, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd., 41200 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >
*Ücretli Aktiviteler
11- Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne Gidin!
Burası Neresi? İzmit’te İstasyon Caddesi üzerine bulunan 21 dönümlük bir araziye yayılmış olan Eski Gar Alanı’ndaki Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi‘nin planı Alman Otto Ritter tarafından inşa edilmiş. 1873-1910 tarihleri arasında ise yapılmıştır. Eski Gar ile Ambar binalarının birlikte kullanılmasıyla çeşitli çalışmalardan geçmiş ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olarak hizmet vermektedir.
Neden Gitmeliyim? Tamir atölyesi, su deposu ve lojman binası müze olarak hizmet vermekte olup içerisinde; Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler ziyaretçilerine sergileniyor. Eserler arasında Mimar Faruk Ertunç’un koleksiyonundan müzeye bağışladığı bazı kazıma aletleri bulunuyor. Roma Dönemi’nde mermerden yapılmış olan baş ve büst heykelleri, cam metaryeli kullanılarak koku şişeleri ve vazolar yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilerek sergilenmek üzere müzede yerini almıştır.
Aynı zamanda Klasik ve Helenistik Dönemlere ait; kandiller, kap ve kaseler, çeşitli keramik parçaları da mevcut. Farklı teknikler kullanılarak elde edilen figürleri görebileceğiniz gibi eski dönem kıyafetleri ve hamam giysilerini de yakından inceleyebilirsiniz. Yalnızca içi değil dışı da bir o kadar dikkat çekici yapıda; üç mevsim heykelleri Roma Dönemine ait olan heykeller; yazı, kışı ve sonbaharı temsil etmektedir. Çeşitli heykeller, sütunları lahitler ve Osmanlı Dönemi’nde kullanılan topları da görebileceksiniz.
- Konum: Kozluk, İstasyon Cd. No:5, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: 10 TL
- Telefon: 0262 321 22 74
- Giriş Saatleri: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
12- Dört Mavi Bayraklı Kerpe’de Denize Girin!
Burası Neresi? İzmit’in Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe, dört tane mavi bayrağa sahip plajlardan biridir. Karadeniz’in hırçın dalgasından korunan bir kısımda yer alıyor olup günübirlik olarak tercih edilmektedir. Buradaki Kumcağız ve Cebeci plajları yaz aylarında dikkat çekici olup konaklamak için de Kandıra sahillerini tercih edebilirsiniz.
Hafta sonu kapasitesinin yüzde yüzünü kullanılan Kerpe plajları ağzına kadar doluyor desek yalan olmaz. Buraya gelmeyi düşünüyorsanız mutlaka sabah erken saatte gelmeniz gerekiyor. Berrak ve bir o kadar temiz denizin keyfini sürerken, çevresinde yer alan noktaları keşfedip gezebilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Hiç kuşkusuz bu geziye plajlarından başlamalısınız. En çokta Kerpe Plajı genellikle aileler tarafından tercih noktası olurken burada pek çok restoranda bulunuyor. Huzurlu bir yer arayışı içindeyseniz de Miço Limanı’nı görmenizi tavsiye ederim. Sarısu ise bir diğer gönül rahatlığıyla gidebileceğiniz sahil şerididir.
Kerpe’de mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri de şüphesiz Kerpe Kartal Kayaları’na gitmektedir. Denizde yaşanan aşınma neticesinde günümüzdeki şekline bürünen kayalara gelerek; kamp, piknik yapabilir ve balık tutabilirsiniz. Hoş bir manzara görmek için merkeze yalnızca 4 kilometre mesafede yer alan 400 metre yüksekliğindeki Kerpe Babadağı’na çıkabilirsiniz.
Sahiline geldiğinizde ise balık lokantaları ile dolup taştığını göreceksiniz. Tek seçeneğiniz balık değil tabi ki de. Gözleme, pide, etli ekmek gibi farklı alternatiflerde mevcut. Kerpe’nin her bir köşesinde yürüyüş, bisiklet ve spor çeşitleri için uygun bir bölgedir. Telefonlarınızın şarjlarını dolu tutun! Zira çevrenizdeki doğal güzellikleri çekerek kendinize hatıra bırakmak için iyi bir fırsat.
- Konum: Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
13- Kefken’in Pembe Kayalıklarında Fotoğraf Çekilin!
Burası Neresi? Tarihi M.Ö. 3 binli yıllara dayanıyor olup ilk yerleşim Sitler tarafından yapılmıştır. Bu dönemden sonra İzmit Bölgesi kıyılarını kullanmaya başlamış olup ardından sırasıyla; Firigler, Misyalılar, Bebrisler, Megaralılar, Misler, Argonatlar, Kimmerler yaşamışlardır.
Marmara Bölgesi’nin Kocaeli şehrinde bulunan Kefken, kent yakınlarında tatil yapılacak yerler arasında yer alıyor. Coğrafik yönden denizden birkaç metre kadar yükseklikte yer alan tatil beldesi, küçük tepeliklerden meydana geliyor. Kış dönemlerinde Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Kefken, yaz dönemlerinde ise sıcak ve nemlidir. Çeşitli bitki örtüsünün sahip olup; kızılcık, kestane, gürgen, meşe, ıhlamur gibi ağaçlar mevcuttur.
Burada bulunan halk plajı, limanda yer alıyor. Fazla kalabalık olması sebebiyle Yeşil Koy ya da Midye Koyu’nu tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Kumcağız Plajı’da 1,5 kilometre uzunluğunda ve oldukça da sığdır. Merkeze 5 kilometre mesafede bulunan plajı bir derenin ortadan ikiye bölmesiyle muhteşem görüntü oluşturuyor. Bu derece balık tutabilirsiniz.
Kefken Adası, Karadeniz’de insanların üzerinde yaşamlarını sürdürdükleri tek ada olma niteliğine sahiptir. Birinci derecede sit alanı olarak koruma altına alınan bu ada; Bizans ve Roma kültürlerine ait pek çok kalıntı mevcuttur. Anadolu Hisarı ve Sultanahmet Cami gibi pek çok yapının yapımında kullanılan taşlar Pembe Kayalar’dan getirilmiştir. Harika bir görüntüye sahip olan kayalıklarda fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin!
- Konum: Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
14- Maşukiye’de Serpme Kahvaltı Yapın!
Burası Neresi? Eski zamanlarda ki bilinen ismiyle Voçbe Hable olan Maşukiye, 1864 senesinde son bulan Kafkas-Rus Savaşları’nda sırasında Çerkezlerin buraya yerleşmesiyle kurulmuştur. Adeta Karadeniz’in bitki örtüsünü görebileceğiniz doğa harikası Maşukiye adını, aşık anlamına gelen maşuktan almıştır. Son zamanlarda ününü artırmış olup özellikle de hafta sonları yakın noktalardan gelmeleri ile oldukça kalabalık oluyor.
Neden Gitmeliyim? Burada yapabileceklerinizin sınırı yok! İlk olarak yan yana dizilmiş olan restoranlardan birine girin ve lezzetli bir serpme kahvaltı yaparak başlayın. Sonrasında bol köpüklü bir kahve ve ormanlık alan içerisine doğru serin bir yürüyüş veya Sapanca Gölü’ne inerek sahil kenarında da yürüyüşünüzü yapabilirsiniz. ATV ya da bisiklet kiralayarak keyifli bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise şelaleleri ile ünlü restoranlarda güzel bir alabalık yiyip çay içebilir ve gününüzü tamamlayabilirsiniz.
Maşukiye dendi mi akıllara organik serpme kahvaltı ve alabalık ikilisi geliyor akıllara. Merkez noktaya yayılmış olan alabalık restoranlarının hepsi doğanın kucağında yer alıyor. Üstünüze gölge olan ağaçlar, altınızdan gürül gürül akan şelalenin eşliğinde zaten lezzetli olan yemekler çok daha lezzetli gelecek sizlere. Çoğu restoranda irili ufaklı şelaleler bulunuyor olup merkezdeki bütün restoranlar bu şekilde. Kartepe’ye doğru yol aldıkça muhteşem manzaraya tanık olacaksınız.
Burada nerede neler yiyebilirsiniz biraz da bu konudan bahsetmem gerekirse; bir kaç öneride bulunabilirim. İlk olarak tüm menülerde güveç ve kiremit kelimelerini sıkça göreceksiniz. Zira yediğiniz şeylerin lezzeti bunlarda geliyor. Bu lezzetlerden biri mantar diğeri ise alabalıktır.
Gidebileceğiniz mekanlar arasında; Saklı Bahçe Restoran, Vadi Restaurant, Green Blue Restaurant, Derin Irmak Kahvaltı Evi, Cansu Alabalık, Yeşilköy Sapanca Restoran, Osmanlı Bahçesi, Pınar Alabalık, Akasya Alabalık yer alıyor. Maşkiye’ye yakın Sapanca’ya uğramadan geri dönmek pek de akıllıca olmaz. Gölün etrafında yürüyüş yapıp, bisiklet ile turlayabilirsiniz. Sahil kenarında mevcut olan tesiste dilediğiniz gibi bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Dilerseniz burada konaklayarak 4 yıldızlı otellerde oldukça konforlu bir gece geçirerek unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Her bütçeye uygun seçenekler yer alıyor olup bunlardan bazıları; 4 yıldızlı Elgarden Hotel & Residance, 3 yıldızlı Motali Life Hotel’dir.
- Konum: 41295 Kartepe/Kocaeli
- Yol tarifi al >
15- Sapanca’da Keyifli Bir Gün Geçirin!
Burası Neresi? Kocaeli’nde gitmeniz gereken bir yer olan Sapanca, Sakarya‘nın en ünlü bölgesidir. M.Ö. 1200’lü yıllara dek uzanan geçmişine baktığımızda buraya ilk olarak Frigyalıarın yerleşmiş olduklarını görebiliriz. Sonrasında M.S. 378 yılında Bitinya Krallığı tarafından kurulmuştur. Sapanca Gölü ilk olmak üzere etrafındaki yaylalar ile her daim can alıcı olmuştur. Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Dikmen Yaylası ve İnönü Yayla’laları en popülerleri arasında bulunuyor. Doğa sevenler ve spor tutkunlarının; kano, trekking, atv safari ve Kamp gibi faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği en uygun yerdir.
16- Babalı Köyü’nde Huzuru Bulacaksınız!
Burası Neresi? Henüz fazla bir bilinirliliğe sahip olmayan Babalı Köyü, Kandıra’nın el değmemiş sahillerinden yalnızca biridir. Karadeniz Bölgesi’nin serin suyu ve uzun kumsallarının güzelliğine şahit olabileceğiniz nadide noktalardan biridir. Sakin bir tatil geçirme düşünceniz varsa burayı tercih etmek doğru bir seçim olacaktır.
Keşfedilmesiyle birlikte konaklama ihtiyacının doğması bölgede küçük pansiyonların açılmasına olanak sağlamıştır. Burada yaşayan yerli halk evlerini pansiyonlara çevirerek hem kendilerine gelir kaynağı sağlıyor hem de tatilcilerin konaklama ihtiyacını gideriyorlar. Bir burun üzerinde konuşlandırılan Babalık’ın ön kısmı kayalıklara, sol tarafı Dikili’ye, sağ tarafı ise kum plaja bakıyor.
Balık avcılığı yönünden zengin olan bölge, Karadeniz’de yaşayan bütün balık türlerini avlamanız mümkün. Mevsime uygun şekilde; tekir, lüfer, palamut, kırlangıç, levrek, eşkiya, minekop, istavrit, mezgit, dil balığı, pisi balığı, barbun, kalkan, iskorpit, gelincik, kırlangıç, tirsi, hamsi, aterna, izmarit, Kaya balığı, kefal, Karagöz gibi balık türleri balıkçılar tarafından tutulmaktadır.
- Konum: 41600 Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
17- Gayret Gemi Müzesi’n Git!
Burası Neresi? 1972 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki Gayret Gemisi, verdiği hizmetlerin ardından 1997 senesinde Gölcük Tersanesi’nde gerekli yenileme çalışmaları yapılmış olup faaliyetine müze olarak devam etmektedir. Kore ve Vietnam savaşlarında oldukça önemli rol alan gemi aynı zamanda birçok tatbikatta da görev almıştır. İçerisinde; mutfak, çamaşırhane, savaş harekatı merkezi, komutan kamarası bölümleri mevcut.
Neden Gitmeliyim? Türkiye‘nin ilk gemi müzesi olup, kültürel yönden kazandırılmak amacıyla İzmit Yelken Kulübü’nün yanında konumlandırılmıştır. Askerler tarafından yönetilen müzeyi gezerken sizlere eşlik ediyorlar. Tüm orjinalliğini olduğu gibi yansıtılırken, cansız mankenler yerleştirilerek o dönemin durumunu canlandırmayı amaçlamaktadır. Eğer bir fotoğraf çekmek isterseniz 20 TL ödeme yapmanız gerekiyor.
- Konum: Kozluk, Alim, No:56, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd., 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Yetişkin: 10 TL / Öğrenci: Ücretsiz
- Telefon: 0262 323 33 83
- Giriş Saatleri:09:00-17:30
- Yol tarifi al >
*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler
18- Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na Gel!
Burası Neresi? Toplamda 4 bin dönümlük arazi üzerine yayılan Ormanya Doğal Yaşam Parkı içerisinde 53 farklı hayvan türü ve 467 hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. Bu hayvanlar içerisinde; ala geyikler, ceylanlar, karacalar, koyun, keçi, midilli, kaz, tavuk, ördek gibi pek çok hayvan yaşamlarını sürdürmektedir. Doğada yaşadıkları ortamlar ile aynı standartlar oluşturularak bir yaşam alanı sunulmuştur.
Hayvanlar için düzenlenen beslenme, sosyallik, üreme hastalıklarının tedavileri konularında bölümler mevcut. İçerisinde sadece hayvanlarla ilgilenen veterinerler klinik hizmeti veriyor. Buraya kendi evcil hayvanınızla giremiyorsunuz. Eğer yanınızda getirdiyseniz evcil hayvan oteline bırakarak gezinize devam edebilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi‘nin kapsama alanı içerisindeki projede; 40 araçlık karavan kamp alanı, 3 bin araçlık ücretsiz otopark, 100 çadırlık kamp alanı, 15 kilometrelik bisiklet, 21 kilometrelik yürüyüş parkuru ve 5 bin kişilik mesire alanı bulunuyor.
Yediden yetmişe her yaştan insan için birçok etkinlikle bezenmiş olan Ormanya’da çocuklarınızı hayvanlar ile ilgilenirken sizlerde gölet ve kafe sayesinde dinlenme imkanı bulabilirsiniz. Burada hediyelik eşya satan dükkanlardan alışveriş yapabilir, 150 dönümlük bir arazideki mesire alanında bulunan 40 kişilik çardak, 500 adet 6 kişilik masalarda piknik yapabilirsiniz.
Yalnız uyarmam gerekiyor ki ateş yakmanız yasak. Ancak tüplü ocakları kullanabilirsiniz. Hafta sonu yoğun olması sebebiyle erken saatte gelmenizi tavsiye ederim. İçindeki kamp alanlarını para ödemenize gerek kamadan kullanabilir, yürüyüş ve bisiklet parkurlarından yararlanabilirsiniz.
- Konum: Uzuntarla, 309. Sk. No 99, 41150 Kartepe/Kocaeli
- Telefon: 0262 331 66 11
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
19- Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı Sakinlerini Yakından İncele!
Burası Neresi? Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yer alan Darıca’nın kurulması amacı Bayramoğlu’nda nesli tükenmekte olan hayvanların bakımını üstlenmektir. 1991 senesinde kurulan bu park, toplamda 140 bin metrekarelik alan üzerine yayılıyor olup 350 tür hayvan ve 250 türde bitkiyi içerisinde barındırmaktadır. Darıca; tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları, kafeteryası, teleferikler, restoran bölümlerinden meydana gelmektedir.
Neden Gitmeliyim? Küçük yaşta hayvan ve bitki sevgisini aşılayan Darıca Kuş Cenneti, sadece ülkemizin değil yabancı ziyaretçilerinde ilgi odağıdır. Böylelikle burası Avrupa ülkeleri Topluluğu Hayvanat Bahçeleri Birliği üyesidir. Özel seralarda yetişen; rengarenk orkideler, zambaklar, tropikal bitkiler, çiçek ve ağaç türleri göz zevkinin alabildiği renkler görsel bir şölen sunuyor. Büyük küçük demeden herkes tarafından zevk ve keyifle ziyaret edilen bu parkı Kocaeli’nde yapılması gereken şeyler listenize eklemelisiniz.
- Konum: Piri Reis, Tuzla Cd. No:297, 41700 Darıca/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 10:00-18:00
- Giriş Ücreti
- Telefon: 0262 653 66 66
- Yol tarifi al >
20- Derince Harikalar Sahili’nde Masal Kahramanlarıyla Tanış!
Burası Neresi? Toplamda 30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Harikalar Sahili, masalk kahramanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Göz dolduran güzelliğe sahip bu alan, hoş zaman geçirmek için çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
İçerisinde; mantar, Nuhun Gemisi, yel değirmeni ve korsan gemisi şeklinde yapılan restoran ve kafeteryalarda yemeklerinizi yiyerek benzersiz manzaraya deniz manzarasını izlerken küçük dostlarımız ise hayallerindeki masal karakterleri ve oyun alanlarında eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kara yolu ile ulaşım sağlanabiliyorken vapur seferlerini kullanarak da buraya gelebilirsiniz.
Burada sizleri; Keloğlan, Rapunzel, Şirinler ve Gargamel, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Çakmaktaşlar, Külkedisi ve Nasrettin Hoca karşılıyor olup burada Kafe GA’da deniz manzarası eşliğinde canlı müzik, SAY Marina Kafe’de yel değirmeninde açık büfe kahvaltı, Mannetto Dondurma’da yiyerek gününüzü değerlendirebilirsiniz.
- Konum: Çenedağ, Denizciler Cd. No: 81, 41900 Derince/Kocaeli
- Telefon: 0262 239 40 15
- Yol tarifi al >
21- Kocaeli Bilim Merkezi’nde Bilim ve Teknolojiye Dair Her Şeyi Öğrenin!
Burası Neresi? Toplamda 8 bin metrekarelik bir araziye yayılan eski Seka Kağıt Fabrikası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK yaptığı ortaklık sonucunda 2015 senesinde Kocaeli Bilim Merkezi’ne çevrilmiştir. Ülkemizin en büyük dönüşüm projesi olan bu bilim merkezi, Kocaeli için bir marka değeri taşıyor.
Her yaştan insanı farklı bilgi ve deneyimlerde buluşturan bilim merkezi bilim ve teknolojiyi insanlara anlaşılır ve ulaşılır hale getirmeyi hedeflemiştir. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen etkinlikler interaktif biçimde sağlanmaktadır.
Bu sayede bilime karşı yapılmış önemli bir proje olan Kocaeli Bilim Merkezi içerisinde yaklaşık olarak 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri, bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, araştırma ofisleri ve bilim kafe mevcuttur.
Neden Gitmeliyim? Haftanın aktı günü tüm bireyse atölye ve etkinlikler parasız yapılacak şeyler arasında olup yoğunluktan ötürü randevu alanız gerekmektedir. Bilim merkezinin giriş katının hemen üstüne taşınan halk kütüphanesi, Kocaeli Üniversitesi, ortaokul ve lise öğrencileri için çalışma ortamı sağlamıştır.
Sergi salonları bir diğer önemli noktadır. Her sene Türkiye ve dünyada ön plana çıkan bilimsel sergiler düzenlenmektedir. 680 metrekare büyüklüğündeki atölyeler ise Optik İllüzyon, Yanardağ Modeli, Hücre Modeli, 3D Gözlük ve daha pek çok farklı alanda deneyler yapmanıza olanak sağlıyor.
- Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:77, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 09:00-18:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Web sitesi
- Telefon: 0262 325 75 59
- Yol tarifi al >
22- Park Lunasan Eğlence Parkı’nda Adrenalin Dolu Vakit Geçirin!
Burası Neresi? Kocaeli Fuar içerisinde konuşlanan Park Lunasan, yediden yetmişe herkesin eğlenceli vakit geçirebileceği muhteşem bir yerdir. Çeşitli oyuncakların ve birbirinden değişik aktivitelerin gerçekleştirildiği park, 1974 senesinde Mustafa Pehlivan tarafından kurulmuştur. 14 bin metrekarelik bir alanı kaplayan büyüklüğe sahip olan parkının halk arasındaki ismi Zaman Lunaparkı’dır.
Kurulduğu dönemin en gelişmiş ve yurt dışından ithal edilen son derece teknolojik aletler ile kurulan park yıllar içerisinde yenilenerek halkın gönlünde taht kurmaya devam etmiştir. 2 bin senesine kadar eski ismiyle bilinen park Lunasan Lunapark Eğlence Turizm İşletmecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak isimini değiştirmiştir. Büyüklüğünü 14 binden 21 bine çıkartılarak faaliyetlerine devam etmektedir.
İçiniz rahat şekilde istediğiniz gibi eğlenebileceğiniz lunaparkın çalışanları son derece deneyimli kişilerdir. Hem teknik kadrosu hem de ithal ürünler ile hizmet vermeye devam eden lunapark işletmesi, ilk olarak Marmara Bölgesi’nin ardından da tüm Türkiye‘nin en bilindik ve güvenilir eğlence ortamı olma amacıyla çalışmalarını yürütmektedirler. Aynı zamanda çeşitli sanatçıların konserler verdiği, ses yarışlarının düzenlendiği, folklor gösterileri, tiyatro gösterileri ve illüzyon gösterilerinin yapıldığı bir yerdir.
- Konum: Karabaş, Hurma Sk. No:1, 41040 İzmit/Kocaeli
- Telefon: (0262) 321 52 74
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
*Fotoğraf Noktaları
23- Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Manzara Fotoğrafları Çekin!
Burası Neresi? Gebze’nin Tavşanlı Köyü’nde konumlanan Ballıkayalar, merkeze 10 kilometre mesafede yer alıyor olup içerisinde barındırdığı hayvan ve bitki çeşitliliğinin koruması amacıyla 1995 yılında tabiat parkı olarak kayıtlara geçmiştir. İsmini; çok sayıdaki arının içindeki mağaraları kovan olarak kullandıkları için Bal Mağaraları, Ballı Mağaralar ve Bal Kayalıkları diye diye son olarak Ballıkayalar olarak kalmıştır.
Toplamda iki kilometre uzunluğa sahip olan kanyon 40-80 metre genişliğe sahiptir. Etrafı kireç taşı ile bezeli olup tam ortasından Ballıkaya Deresi, gürül gürül akarken yerini bölge bölge dingin göletlere bırakıyor. Bunun yanı sıra da iki küçük şelale mevcut.
Neden Gitmeliyim? Farklı zorluk seviyelerinin bulunduğu trekking parkurlarının yer aldığı Ballıkayalar, en çok parkın girişinden başlayarak kanyonun üst taraflarından ilerleyen yol tercih edilirken diğeri ise kanyonun içinden geçerek şelaleye ve dere yatağına geçen parkurdur. Eğer sıkı bir yürüyüşçüyseniz kanyon içerisinden geçen yolu tercih edebilirsiniz. Belirtmem gerekiyor ki yürüyüşünüz esnasında karşınıza çıkacak olan akan suları geçecek kayaları aşmak için tırmanışlar yapacaksınız.
Bu rotadan yürürken kendinizi asla yalnız hissetmeyeceksiniz. Yanınızda size eşlik edecek cırcır böcekleri, ördek ve kurbağa sesleri olacak. Eğer bu yoldan devam ederseniz küçük bir şelaleye varacak buradan da devam ederseniz biraz daha büyük olan diğer şelaleyi göreceksiniz. Suları aşacağınızı unutmayın! Yanınıza ihtiyacınız olan kıyafet ve ayakkabıları getirmelisiniz. Yaz aylarında büyük şelalede yüzebilirsiniz, yanınıza mayo da alın.
Kireç taşlarının oluşu kaya tırmanışları için oldukça uygundur. Ülkemizin ilk kaya tırmanışının yapılmaya başlandığı ve 1970’li senelerde yapılmaya başlanan Ballıkayalar’da zorluğu her biri farklı olmak üzere bir çok rotaya sahip. Tırmanışlara rehberlik etmek üzere birçok firma mevcut. Ancak gelmeden önce randevunuzu ayarlamanız gerekiyor.
Kanyon ve çevresinde kamp gerçekleştirebileceğiniz alanlar bulunuyor olup burada bir işletmenin yer almadığı belirterek yanınıza her türlü ihtiyacınızı getirmenizi öneririm. Tabiat parkı içinde piknik yaparak göletin çevresindeki masalarda mangal yakabilir ardından manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.
- Konum: Tavşanlı, Barış Cd., 41400 Gebze/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz / Otopark: 10 TL
- Yol tarifi al >
24- Pembe Kayalar’da Muhteşem Kareler Çekilin!
Burası Neresi? Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alan Kefken’deki en ünlü noktadır. Güneşin güzelliğinde nasibini alan Pembe Kayalıklar; keskin hatlı girintili çıkıntılı kayalıklardan meydana gelmektedir. Oluşturduğu gök kuşağı görüntüsü ile sarı ile yeşilin birbirine geçerek oluşturduğu görüntü ile gözünüzü bayram ettiriyor.
Farklı bir jeolojik yapıya shaip olan kayalar, antik çağdan bu yana taş ocağı olarak kullanılıyor. Suyun içerisinde yumuşak çıkıp sonrasında dertleşiyor. Bu özelliği sayesinde Osmanlı döneminde insan gücüyle kesilen dikdörtgenler şekilleri İstanbul’a getirilmiş. Bunla da Sultanahmet Cami olamak üzere diğer camilerde ve Anadoluhisarı’nın yapımında kullanılmış.
- Konum: Kefken, 41600 Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
*Yaz İçin Uygun Aktiviteler
25- Serindere Kanyonu’nda Yürüyüş Yapın!
Burası Neresi? Kocaeli’nin Yuvacık ilçesinde bulunan Serindere Kanyonu’nun kaynağı Kartepe ve Samanı Dağların’dan gelmekte olup vadiler arasında konumlanan kanyon yaz aylarında dahi ısınmadan akmaktadır. Aynı ismi taşıdığı Serindere Köyü’ne yakın olan Kız Kulesi bölgesinde kanyon olma niteliğine kavuşuyor. İki metre kadar genişliği olan kaya duvarlar, göletler, sarp yamaçlar oldukça ilgi çekmektedir.
Neden Gitmeliyim? Kanyonun en önemli kaynağı Yuvacık Barajı’ndan gelmekte olup, yüksekliği 10-20 metre arasında değişim göstermektedir. Altı şelalenin yanında ilkbahar aylarında karların erimesiyle küçüklü büyüklü şelaleler oluşmaktadır. Bunaltıcı sıcaklardan kaçıp serin suların içinde keyifli bir yürüyüş yapılırken her mevsim kamp yapabilirsiniz. Trekking idendiğinde akıllara ilk olarak gelen yerlerden biri olup, orta ve iyi seviyedeki yürüyüşçüler için oldukça elverişlidir.
Üç tane yürüyüş rotasından ilki;
Örnek Köyü’nden kanyona girebilirken, bazı noktalardan dere kenarından giriş yapabilseniz de bunun tehlikeli olduğu hususunu belirtmeliyim. Köydeki Kız Kulesi Alabalık tesislerinden başlayan parkur sol taraftan akan dereyi takip ettiğinizde iki saat kadar süren bir yürüyüş yolu sonunda beton köprüye ulaşıyorsunuz.
Burada kısa bir mola verirken devamında ise geri kalan patika yolu takip ederek bir saat kadar devam ediyorsunuz. Dere yatağına tekrar ulaştığınızda burada Kocaeli’ye içme suyu taşıyan bir metre çapındaki borunun bulunduğu 150 metrelik tünel karşınıza çıkıyor olacak. Bu tünelin sonu, Serindere’nin birinci yürüyüş parkurunun bitiş noktasıdır.
İkincisi;
Birinci parkur ile aynı başlangıç noktasına sahip olan ikinci rotada derenin sağ tarafından devam eder. Kanyonun doğduğu alan olan İnönü Yaylası’na kadar uzanan yol içerisinde bir çok şelale ve göleti göreceksiniz. Göletler içindeki suyun seviyesi belinize kadar ulaşıyor. Bu sebeple yedek kıyafet ve ayakkabı getirmeniz gerekiyor.
Zorluk seviyesini orta ve zor olarak ayırabileceğimiz parkura çocuklar ile katılmamanız söyleniyor. Yürüyüş ortalama 3-4 ve 5-6 saat sürüyor. Kanyonun bir ucundan girip diğer ucundan çıkıyorsunuz.
Son olarak üçüncü parkur ise;
Bir diğer bilinen ismi ile Serindere Baraj parkuru olan Yuvacık Barajı’nın kenarındaki patika yoldan gerçekleştiriliyor. Diğer iki rotaya kıyasla daha kolay olduğunu söylemek mümkün. Yuvacık Barajı’nın tüm güzelliğine şahit olacağınız tepeler arasında keyifli bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.
- Konum: 41250 Kartepe/Kocaeli
- Yol tarifi al >
26- Kerpe Kartal Kayaları’nda Serinleyin!
Burası Neresi? Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Kerpe’de konumlanan Kartal Kayaları, belirli bir zamana dek kendi çapında tatlı bir balıkçı köyü iken, el değmemiş doğası ve denizi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış. Yeşillilerin içerisindeki bu güzel yer, Karadeniz’in meşhur dalgalarından nasibini alarak binlerce yılda değişik biçimlerde falezleri ile ünlenmiş. Bu kayalara Kartal Kayaları adı verilmiş olup hemen baş ucunda Kerpe Kalesi bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Sıcak havalardan bunalan macera severler serinlemek için burayı tercih ediyor. 15 metre yüksekliği bulan kayaların üzerinden kendinizi bu serin sulara bırakabilirsiniz. Sadece denize girmiyorsunuz tabi ki, aynı zamanda balık tutabilir, fotoğraf çekebilir, kamp, kaya tırmanışı ve dalış yapabilirsiniz. Dilerseniz vaktiniz varsa güneşi batırmadan dönmeyin derim. Güzelliği ile sizleri büyülüyor olup fotoğraf çekmeniz için en iyi noktalardan biri.
- Konum: Kıncıllı, 41600 Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
27- Mavi Bayraklı Cebeci Sahili’nde Yüzmenin Keyfini Çıkarın!
Burası Neresi? Kandıra’da mavi bayrak alma statüsüne ulaşmış olan Cebeci Sahili, burada tercih edilen ilk üç yerden biridir. Temiz kumsalı ve ip gibi dalgasız denizi ile 4 kilometreyi bulan uzunluğa sahip olan plaj siz misafirlerine güzel bir deniz sefası sunuyor. İçerisinde yer alan yürüyüş yolundan bir uçtan diğer uca uzun yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz. Belediyenin yeşilliklerle süslediği sahili ve çocuklar için park alanları inşa edilmiştir.
Neden Gitmeliyiz? En az plajı kadar çevresindeki kafe, market, lokanta ve restoranları bütünüyle harika bir hizmet sunmaktadır. Kullanmanız adına şemsiye, şezlong, kabin ve duşlardan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda kamp sevenler için çadır kurma olanağınızın olduğunu da söylemem gerekir. Sörf, dalga sörfü, kay sörf, scrubs diving ve freediving yapabilirken, plajda plaj futbolu ve plaj voleybolu gibi eğlenceli şeylerde yapabilirsiniz.
- Konum: Atakent, Cebeci Sk., 33990 Cebeci/Kandıra/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz/ Otopark: 10 TL/ Şezlong: 10 TL
- Yol tarifi al >
28- Tahtalı Göleti’nde Balık Tutun!
Burası Neresi? Doğanın kucağına kendinizi atabileceğiniz bir yer olan Tahtalı Göleti, ülkemizin nadide noktalarından biri. Türkiye’nin en büyük altı göletinden biri olma özelliğine sahip olan Tahtalı, TEMA Vakfı’nın çalışma alanlarından biridir. Yeşilliklerin arasına gizlenmiş gölet, piknik yapabilir, çevresinde bulunan tarihi kalıntıları keşfe çıkabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Bağçeşmeye doğru giderken görebileceğiniz tarihi eserler arasında Üçtepeler Köyü girişindeki İzmit’in kurucusu Kral Nicomedes’in içerisinde olduğuna inanılan mezarını görebilirsiniz. Çok fazla bilinirliliğe sahip olmayışının en büyük avantajı sessiz ve sakinliğini koruyor olması.
Kaçırmayın! Trekking ve kamp sevenlerin yoğun olarak uğradığı bir bölge olup, içerisinde sazan balıklarının yaşaması sebebiyle de amatör balıkçılık için uygundur.
- Konum: Tahtalı, 41900 Derince/Kocaeli
- Yol tarifi al >
29- Kerpe Orman İçi Dinlenme Yeri’nde Kamp Yapın!
Burası Neresi? İzmit’e 50 kilometre mesafede yer alan Kerpe Orman İçi Dinlenme Yeri, sırtını ormana yaslamış yüzünü ise Karadeniz’e dönmüş tam anlamıyla muhteşem bir yerdir. Birbirinden farklı türdeki balıkları, tertemiz kaliteli çam havası ve doğallığını kaybetmemiş olan doğal plajları ile ön plana çıkmaktadır.
Meşhur Pembe Kayalıklar da burada bulunuyor olup, antik liman arkeolojik ve doğal sit alanı kapsamında koruma altına alınmıştır. 20 dönümlük bir araziye yayılan kıyıdaki Omar Ağzı’nda mesire yeri mevcut. Çocuklar için oyun alanları yer alıyor ayrıca ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz soyunma kabinleri, duş ve büfe bulunmaktadır.
- Konum: Kefken, Kandıra Kefken Yolu No:155, 41600 Kandıra/Kocaeli
- Yol tarifi al >
30- Nüzhetiye Şelalesi’nin Etkisiyle Ferahlayın!
Burası Neresi? Yaz sıcaklarının artmasıyla doğan ferahlatacak bir yerlere kaçma isteğini Nüzhetiye Şelalesi’ne gelerek atlatabilirsiniz. Gölcük ilçesinde yer alan şelale, muhteşem doğa ve gürül gürül akan suyu siz misafirlerini adeta büyüleyecek. Dereyi sarıp sarmalayan ağaçlar ile buz gibi akan suyun serinletici etkisi derken dalıp gideceksiniz.
Neden Gitmeliyim? Samanlı Dağları’nın üzerinde konumlanan orman köylerinden ve şalaleninde adını aldığı Nüzhetiye Köyü 5 kilometrelik parkuru ile harika bir yürüyüş rotasına sahiptir. Eski bir yerleşim alanı olan köydeki parkurun başlangıcı köyün sonunda bulunan Alabalık Tesisleri’nin önünden başlıyor. Kısa olması her mevsim yürüyüş yapabilme imkanı sunarken daha çok yaz aylarında tercih edilmektedir.
Ağaçların sağladığı gölge yolda kuş cıvıltıları eşliğinde yürürken anlamadan yolun sonuna ulaşıyorsunuz zaten. Parkur üzerinde önemli iki nokta bulunuyor. Dere içindeki taşlık bölgeden geçerken pile geçilmesi gerekiyor. En önemli husus yosunlu taşlar olup kayma ihtimaline karşı trekking ayakkabısı giymenizi öneririm!
Parkurun sonu Nüzhitiye Şelalesi’nde son buluyor ve aynı rota üzerinden aynı şekilde geri dönüyorsunuz. Burada unutamayacağınız bir deneyimi yaşayabilir, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız güzel kareler sunan şelale çevresini fotoğraflayabilirsiniz.
- Konum: Nüzhetiye, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
31- Yuvacık Barajı’nda Birbirinden Farklı Aktiviteler Yapın!
Burası Neresi? Şehrin su ihtiyacının % 80’nini karşılayan Yuvacık Barajı, Kirazlıdere Çayı üzerinde konumlanması nedeniyle Kirazlıdere Barajı adıyla da anılmaktadır. Baraj 258 kilometrelik bir alana yayılıyor olup Kirazdere, Kazandere ve Serindere’den beslenmekte.
Neden Gitmeliyim? Misafirlerine birbirinden çeşitli aktiviteler yapma imkanı sağlayan baraj, hafta sonları zaman geçirmek için oldukça uygun bir noktadır. Yemek yemek için tercih edebileceğiniz bir yer olan alabalık tesisleri kuşkusuz en iyi noktadır. Ayrıca etrafında kendin pişir kendin ye şeklindeki piknik yerleri mevcut.
Tüm bunların imkanların yanında; paintball, ATV safari, doğa yürüyüşü ve trekking gibi etkinlikler sizleri bekliyor. Ayrıca hem spor hem de yürüyüş yapabileceğiniz; Camidüzü, Değirmendüzü, Soğukdere ve Sıcakdere parkurları da bulunuyor. Şehrin hengamesinden uzaklaşıp keyfinize bakabileceğiniz ve içerisinde size her türlü hitap eden bir şey bulabileceğiniz nadir yerler arasındadır.
Kaçırmayın! Yuvacık Barajı’nın hemen yanı başındaki tepede yer alan muhteşem manzaralı seyir tepesinde çay bahçeleri yer alıyor. Kahvaltı yapmak, çay veya kahve içmek, yemek yemek veya yalnızca manzarayla gözünüzü doyurmak isterseniz buraya uğramanızı öneririm. Kamp yapmak isterseniz de bu seçenekte mevcut ancak sıcaklığın -20’ye kadar düşmesi sebebiyle uyku tulumunu getirmeniz gerekiyor.
- Konum: Yuvacık Yakacık, 41090 Başiskele/Kocaeli
- Yol tarifi al >
*Kış İçin Uygun Aktiviteler
32- Kartepe Kayak Merkezi’nde Kayak Yapın!
Burası Neresi? Maşukiye ilçesinde bulunan Samanlı Dağları’nın zirvelerinden biri Kartepe, kış sezonlarında kayak turizmi açısından oldukça popüler bir noktadır. Ülkemizdeki diğer bölgelere kıyasla daha makul fiyatlara sahip olup İstanbul’a olan yakınlığı ile de cezbedicidir.
Sahip olduğu ormanları ve doğal güzelliği ile dilerseniz günübirlik dilerseniz de konaklamalı şekilde kışın keyfini çıkartabilirsiniz. Aralık, ocak ve şubat ayları gitmek için en elverişli aylardır. 1600 metre yükseliğe sahip olup diğer aylarda kar kalınlığı azalmaya başlamaktadır.
Sadece kış döneminde ziyaret edebileceğinizi düşünmeyin tabi ki. Yazında muhteşem bir trekking rotasıdır aynı zamanda. Kartepe eteklerinde bulunan Kuzuyayla Tabiat Parkı ve Suadiye Yaylası’nda piknik ve kamp yapabilir yaz aylarını bu serin havaya sahip ortamda geçirebilirsiniz.
Günübirlik gelmeyi tercih ederseniz, kayak için otelden yararlanabilirsiniz. Teleferiki kullanmak için ski pass almanız şart, nakit olarak 30 TL bir depozito karşılığında satın alabilirsiniz. Teleferik fiyatları; Tek çıkışlı kısa tur 10 TL, tek çıkışlı uzun tur 35 TL, sınırsız 100 TL ve saat 13:00’a kadar yarım günlük ski pass ücreti 60 TL şeklindedir.
Dört ana pistten meydana gelen Kartepe’de gelen her kimsenin tecrübesine göre ayarlanmış biçimdedir. Karlıktepe’ye teleski ile çıkılıyor olup Geyikalanı, Kartepe ve kayak hakkında tecrübesiz kişilerin eğitim alması amacıyla kullanılmaktadır. Kar kıyafetlerinizi yol üzerinde bulunan dükkanlardan kiralayabilirsiniz. Otellerden de kiralayabilirsiniz fakat maliyeti neredeyse iki katına çıkıyor.
- Konum: Balaban, 41250 Kartepe/Kocaeli
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
33- Yazlık Ilıcası’nda Şifa Bulun!
Burası Neresi? Gölcük ilçesinde yer alan Yazık Köyü, 500 metre mesafede bulunan Ilıca Deresi yatağında yer alıyor. Doğu Roma İmparatorluğu dönemine dayanan tarihi ile suyun sedef ve mide hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. İçerisinde; termal havuz, sauna, buhar odaları, şok kovası, masaj odaları, jakuzi, Türk hamamı mevcut. İsterseniz ortak kullanım havuzlarını isterseniz de aile odalarını tercih ederek sudan şifa bulabilirsiniz. Suyun çıktığı yer ise tesisin hemen üstünde yer alıyor olup isterseniz yakından görebilirsiniz.
Aynı zamanda içinde bulunan restoran ve kafelerden girişte size verilecek olan akbile yüklediğiniz miktar üzerinden harcama yapabilirsiniz. Eğer para artarsa çıkışta geri iadesini alabiliyorsunuz. Buraya gelirken yanınıza; şampuan, sabun ve sağlam lifli bir kese götürmenizi öneririm. Havuza bonesiz giremiyor olup yasak olduğu için mutlaka bir bone edinin. Eğer yoksa ya da unutursanız buradan satın alabilirsiniz. Yanınıza terlik veya havlu getirmeniz gerekmiyor, burada veriyorlar.
- Konum: Yeniköy Merkez, Vilayet Cd. No:83, 41275 Başiskele/Kocaeli
- Giriş Saati: 09:00-23:00
- Giriş Ücreti: Hafta içi 35 TL/ Hafta sonu 45 TL
- Telefon: (0262) 433 23 33
- Yol tarifi al >
*Lezzet Durakları
34- Kebapçı Mehmet Usta’nın Lezzetli Kebabından Tadın!
Burası Neresi? Çocuk yaşlarında Şanlıurfa Viranşehir’de mesleğe başlayan Mehmet Usta, 1960-1964 yılları arasında Şanlıurfa’nın farklı ilçelerinde çalıştıktan sonra İstanbul’a gelerek kendi yerini açmıştır. Ardından Almanya‘ya giderek mesleğini burada devam ettirmiş ve kendi adıyla ilk dükkanını İstanbul Haliç’te açmıştır. Haliç’in ardından Balat, Kasımpaşa ve Üsküdar ilçelerinde devam etmiş.
1999 yıllında İzmit’e yerleşerek Derince’de bulunan oldukça mütevazi kebapçı dükkanında 2008 senesinde dek hizmet vermiştir. Müşterilere dar gelmeye başlaması üzerine şu an ki dükkanını tamamen kendi tasarımı ile meydana getirerek hizmete açmıştır. Toplamda 150 metrelik kapalı alanı, şelale ile güzelleşen ön bahçesi, aile salonu ile kusursuz bir hizmet anlayışını benimsiyor. Kocaeli’ni ziyaret eden herkes mutlaka Kebapçı Mehmet Usta’ya uğruyor. Sizinde aynısını yapmanızı tavsiye ederim!
- Konum: Çenedağ, 41900 Derince/Kocaeli
- Çalışma Saatleri: 11:00-21:30
- Web sitesi
- Telefon: 0262 229 87 44
- Yol tarifi al >
35- Çadır Kandıra Sofrası’nın Kahvaltısı İle Tanışın!
Burası Neresi? 2016 senesinden bu yana Kocaeli halkına faaliyet gösteren Çadır Kandıra Sofrası, sabah kahvaltılarınız ve akşam yemekleriniz için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor. Sahip olduğu geniş otoparkı ve çocuklu aileler için içerisinde yer alan oyun parkı ile her anlamda iyi bir hizmet sağlıyor. Oldukça makul fiyatları ve bir o kadar lezzetli menüsü ile rakiplerine fark atıyor desem yeridir.
Etkileyici kahvaltısı içerisinde; Kandıra’ya has macarlı pide, kızartılmış köy peyniri, süt çiğili yumurta, Kandıra kasap sucuğu ve yanında servis edilen tamamen doğal ürünleri yer alıyor. Sınırız çay hizmetinin sunulduğu Çadır Kandıra Sofrası’nda hoş bir kahvaltı yaparken yeşilliklerin arasında rahat bir nefes alacaksınız.
İlçeye özgü bir lezzet olan Kandıra Mancarlı Pide özellikle tavsiye ediliyor. Pidenin içerisinde ıspanak, taze soğan ve yeşilliklerin hamurun içerisinde harmanlanmasıyla meydana gelen tat damaklarınıza işleyecek.
- Konum: Kandıra Yolu Üzeri 3. Km Çayırköy Mevkii, 41060 İzmit/Kocaeli
- Çalışma Saatleri: 08:00-23:00
- Web sitesi
- Telefon: 0262 332 11 11
- Yol tarifi al >
36- Mini Köşk Köfte’sinden Yemeden Dönmeyin!
Burası Neresi? Adapazarılı olan besicilik, kasaplık ve yem ticari yapan Hüseyin Pancarlı, 1999 senesinde Mini Köşk Köfte’yi Kocaeli halkına hizmete sunmuştur. Kısa bir süre içerisinde benimsenen bu yer ilk açıldığı dönemlerde 10 masalık bir salon iken günümüzde 100 çalışanı ve 2 katlı büyük bir tesisi ile faaliyet gösteriyor.
Otoparkı ve bahçesi ile avantaj sağlarken köftesinin lezzetinin sırrı dana kaburga ve az miktardaki kuzu eti olmasının yanı sıra hayvanları kendileri köylerden seçerek alıyorlar. Yalnızca köfte yok tabiki de. Bunun yanında menüde sucuk, pirzola, biftek gibi et çeşitleri bulunuyor. Hatta kurmuş oldukları sucuk ve köftelerini kendileri üretiyorlar. Sucuklar rövanşta olup köfte kadar tercih ediliyor.
Hafta içi ve hafta sonu öğle saatine kadar açık büfe kahvaltısı ile A’dan Z’ye farklı çeşitlerde olup, oldukça doyurucu. Genişliği ile rahat hareket alanı sağlamakla kalmayıp sevdiklerinizle birlikte güzel vakit geçirebilirsiniz. Şehir merkezine 10 dakikalık uzaklıkta yer alan mekan temizlik hususundaki hassasiyeti ile de ön plana çıkıyor.
- Konum: Çayırköy, Yeni Kandıra Yolu, 41000 İzmit/Kocaeli
- Telefon: 0262 367 41 92
- Çalışma Saatleri: 07:00-24:00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
37- Maçka İşkembe’de Bir Tas Çorba İçin!
Burası Neresi? Kocaeli’nde çorbacı dendi mi akıllara gelen Maçka’ya, işkembe konusunda tabiri caizse kimse eline su dökemez. Yılların vermiş olduğu deneyimi sayesinde Maçka İşkembe; çorba, et, ızgara, salata ve tatlılardan oluşan menüsü ile 7/24 hizmet veriyor.
Günün hangi saati olursa olsun aileniz ile birlikte rahatlıkla gelebileceğiniz bir aile restoranı olan Maçka İşkembe’nin ortamı oldukça şık ve rahat. Toplamda iki kattan oluşan mekanın yoğun olması sebebiyle tüm yiyecekler her daim tazeliğini koruyor. Dekorasyonu yoğun olarak ahşap malzemelerden yapılan bu yerin temiz oluşu ve garsonların sevecen yaklaşımları sizleri geldiğinize memnun edecek.
Çorba menüsünün yanında biftek, Adana, Urfa, karışık tavuk, köfte, pirzola, kuzu şiş, sucuk, tavuk pirzola, kuzu ciğer şiş, İzmir çöp şiş, kanat ve tavuk şişten oluşan oldukça geniş bir et menüsü ile misafirlerine harika yemekler sunuyor. Tabii ki buraya gelmişken işkembe çorbası içmeden gitmek olmaz. Bakır taslarda servis edilen bu enfes çorbaları mutlaka denemeli ve Maçka İşkembe ile tanışmalısınız.
- Konum: Yenişehir, Demokrasi Cd. No:74, 41050 İzmit/Kocaeli
- Telefon: 0262 313 00 11
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
38- Hereke Balık’ın Taze Ürünlerinden Yiyin!
Burası Neresi? Eşsiz manzarası, lezzetli meze ve balık türleri ile geldiğinize pişman olmayacağınız bir restoran. Malzeme kalitesi ve tazeliği ile ön plana çıkan Hereke Balık’ta yediğiniz bütün her şey birinci sınıf kalitede. Özellikle fener balığı kavurmasını denemenizin yanı sıra Rum böreği, çiroz, fava, istavrit kızartma, üzerine kabak tatlısı ve dondurmalı sıcak helva tercih edebilirsiniz. yunan müzikleri eşliğinde hoş vakit geçirebileceğiniz restorana iki kişi gelecekseniz balkondaki iki kişilik masalardan birinde oturmanızı tavsiye ederim. Denize nazır lezzetli bir akşam yemeği için Hereke Balık’ı tercih etmelisiniz.
- Konum: Agah Ateş, Tayyar Yıldırım Cd. No: 31 E, 41800 Körfez/Kocaeli
- Çalışma Saatleri: 12:00-23:00
- Telefon: 0262 511 21 27
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
*Ekstrem Spor Noktaları
39- Gölkay Park’ta Wakeboard Yapın!
Burası Neresi? İzmit Belediyesi tarafından halkın kullanımı için açılan doğal yaşam alanı olan Gölkay Park,su kayağı ve wakeboard sevenler için oldukça harika bir yer. Sadece adrenalin tutkunları için değil doğa tutkunlarının da ilk tercih noktalarından biridir. Yapıldığı ilk zamanlarda sulama göleti olarak kullanılan bu park, senelerce bu şekilde kullanılmaya devam ettikten sonra belediyenin yenileme çalışmalarıyla 2010 yılında dünyanın en gelişmiş olan Weakboard Merkezi haline dönüşmüştür.
Neden Gitmeliyim? Önemli bir yer haline gelen Gölkay Park, yıl içerisinde birçok şampiyonaya ev sahipliği yapmıştır. Burayı yanızca spor etkinliklerinin düzenlendiği bir alan olarak düşünmeyin tabi ki. Her türlü sosyal ve kültürel aktiviteler gerçekleştiriliyor. Üstelik yürüyüş parkurları, piknik alanları, çocuk oyun alanları gibi çokça şey mevcut. Son dönemlerde bir çok amatör balıkçıda soluğu burada alıyor diyebiliriz.
- Konum: Sepetçi, baraj mevki küme evleri, 41000 İzmit/Kocaeli
- Giriş Saati: 09:00-20:00
- Telefon: 0537 598 60 07
- Yol tarifi al >
*Turlar
40- Gez-Gör İle Kocaeli’ni Turu
Tur hakkında; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu tur şehrin tanıtımına oldukça büyük katkı sağlamaktadır. Kentin tarihi ve kültürel yapısının tanıtılmasıyla birlikte pek çok tarihi mekan gezilerek fırsat sağlanıyor. Kültür turları içerisinde; İzmit Tarih Turu, Hereke- Gebze Tarih Turu, Gölcük Karamürsel Tarih Turu, Kandıra Tarih Turu, Suyun Yolculuğu Turu, Doğa Kocaeli Turu, Sporun Kenti Kocaeli Turu ve Eğitim Kocaeli Turu olmak üzere 8 farklı güzergahta gerçekleştirilmektedir.
**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Kocaeli’nde yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;
- Kocaeli Kamp Yerleri – Kocaeli’de Kamp Yapılacak En İyi 33 Yer!
- Kocaeli İzmit’de Gezilecek Yerler | En Güzel 95 Yer (Detaylı)
- Kocaeli Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi
- Kocaeli Yöresel Yemekler | 20 Yöresel Lezzet
- Kocaeli’nin Tarihi Yerleri | 19 Önemli Nokta
- Tatlı Bir Hafta Sonu Kaçamağı: Maşukiye Gezilecek Yerler