Izumo’da Ne Yenir? | Izumo’dan 9 Lezzet Sırrı

Shimane eyaletinde bulunan Izumo şehri, sakin ve huzurlu ortamıyla bilinmektedir. Geçmişi 1941 yılına dayanan şehir, yaklaşık 200 bin nüfusu ile kalabalık olmayan bir yer.

Izumo’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Izumo’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak eden biri için öncelikle akla gelen şeylerin başında sake, erişte, deniz ürünleri gibi Japonya’nın dünyaca bilinen lezzetleri gelmektedir. Izumo, Tsushima akıntısının geçtiği Japon Denizi’ne yakın bir konumda bulunduğundan burada çok lezzetli ve çok çeşitli deniz ürünleri bulunmaktadır. Aynı zamanda pirinç de şehirde çok fazla tüketilen malzemeler arasında bulunuyor. Yerli halkı lokal yemeklerin yanında çoğunlukla pirinç pilavı da yemektedir.

İşte Izumo’da mutlaka denenmesi gereken 9 eşsiz lezzet;

1. Izumo Soba

Enishi (adres ve bilgi)

Izumo Soba
Izumo Soba

Turistler için ilgi çekici yemeklerin başında Izumo soba gelmektedir. Geleneksel olarak üç kasede servis edilen bu erişte yemeğinde eriştelerin yanında bir sos ve çorba servis edilmektedir. Dışarıda yemek yemeye alışkın olan Japonların en fazla tükettiği yiyeceklerin başında gelen bu erişte yemeğinin farklı versiyonlarını bulmak mümkün olabilmektedir.

2. Shimane Beef

Kizunaya (adres ve bilgi)

Shimane Beef
Shimane Beef

Japonya’ya geldiğinizde çok lezzetli sığır eti yiyebileceksiniz. Yanında da leziz bir Shimane şarabı ile bu etler muhteşem bir öğle ya da akşam yemeğine dönüşebiliyor. Eğer bir sığır eti aşığı iseniz Japonya’daki ve Izumo’daki sığır etleriyle daha önceki yediklerinizi mukayese edebilir ve arada fark olup olmadığını kendiniz değerlendirebilirsiniz.

3. Izumo Zenzai

Izumo Zenzai Mochi (adres ve bilgi)

Izumo Zenzai
Izumo Zenzai

Izumo zenzai, yapışkan pirinç kekleri olarak tanımlayabileceğimiz (mochi) ya da beyza dango içeren bir kapta servis edilen tatlı kırmızı fasulye çorbasıdır. Izumo’da doğan bu lezzet, günümüzde Japonya’nın her yerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Geçmişte insanların Izumo’da toplanarak tanrılara bu yemeği sundukları rivayet edilmektedir.

4. Sake

Asahi Shuzo (Sake Brewery) (adres ve bilgi)

Sake
Sake

Sake’nin de tıpkı Izumo zenzai gibi bu şehirde doğduğu ve burada tanrıların sake yapmak için toplandıkları ve sake yapıp içtikleri söylenmektedir. Sake fermente edilmiş pirinçten yapılmaktadır. İzumo Fuji, Tenon, Jujiasahi, Yamasan Masamune Izumo’da bulabileceğiniz sake çeşitleridir. Izumo’da şu anda ziyaret edilebilecek 4 tane sake fabrikası bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu fabrikaları ziyaret ederek farklı sake türlerinin tadına bakabilmektedir. Dileyenler beğendikleri sakelerden eve götürmek için de alabilir.

5. Meyveler

Yerel pazarlara uğrayarak şehrin meyve konusundaki zenginliğini daha yakından görebilirsiniz. 

meyve
Izumo’da üzüm üretimi oldukça yaygın.

Meyve yetiştiriciliği konusunda zengin bir coğrafya olan Izumo’da çok lezzetli meyvelerin tadına bakabilirsiniz. Bu meyvelerin başında ise üzüm gelmektedir. Şehir genelinde 20’nin üzerinde farklı türde üzüm yetiştirilmektedir. Üzümlerin hasadı ekim ayından itibaren gerçekleştirilmektedir. Üzüm dışında hurma, erik, incir gibi lezzetler de özellikle eylül ve ekim aylarında şehirde bol miktarda bulunmaktadır. Biz de bu leziz meyvelerin “Izumo’da ne yenir? Ne içilir?” listesinde mutlaka olması gerektiğini düşündük.

6. Şarap

Shimane Winery (adres ve bilgi

Shimane Winery
Shimane Winery

Üzümün yetiştirildiği yerde haliyle lezzetli şaraplar bulmak da ihtimaller dahiline giriyor. Zengin tat ve dokuya sahip üretilen bu şaraplar yemeklerinizden çok daha fazla zevk almanıza olanak tanıyor. Ziyaretçiler şehirde şarap üretiminin aşamalarını şişelenmesine kadar inceleyebilmektedir. Yukarıda bu tecrübeyi yaşayabileceğiniz bir fabrikanın bilgilerini paylaştık. Bu fabrikada aynı zamanda şaraplı kekler ve noyaki gibi şarabın yanında tüketebileceğiniz lokal lezzetlerin de satıldığını belirtelim.

7. Shijimi Soup

Izumo’daki birçok popüler restoranda bu çorbayı deneyebilirsiniz.

Shijimi Soup
Shijimi Soup

Bu çorba muhtemelen yapılabilecek en basit Japon çorbalarının başını çekmektedir. Midye suyu ve soya sosu ile hazırlanan shijimi çorbası Izumo topraklarında yapılmaya başlansa da günümüzde bunu Japonya’nın her yerinde kolay bir şekilde bulmak mümkün olabilmektedir. Yalnız midyenin deniz suyunun iyi bir şekilde süzüldüğünden emin olman gerekiyor; aksi takdirde çorba yerine deniz kumunun tadına bakabilirsiniz.

8. Taimeshi

Maruzen Suisan Izumo (adres ve bilgi)

Taimeshi
Taimeshi

Bu yemeği kısaca tarif etmek gerekirse, lezzetli bir pilavın üzerinde servis edilen ızgarada pişirilmiş çipura olduğunu söyleyebiliriz. Bu yemek özellikle kutlamalarda ve çeşitli törenlerde iyi şans getirmesi adına yenmektedir. Balıkla aranız iyiyse bu yemeği mutlaka “Izumo’da ne yenir? Ne içilir?” listenizde görmemiz gerek.

9. Nodoguro

Nodoguro Nihonkai Izumoshi Ekimae (adres ve bilgi)

Nodoguro
Nodoguro

Nodoguro, ülkedeki en popüler balık olmamakla birlikte olağanüstü yağlı ve çok lezzetli etiyle bilinmektedir. Shimane kıyılarında bol miktarda yakalanan bu balıklar, Izumo’da çok farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilen beyaz bir ete sahiptir. Balığın en lezzetli olduğu pişirme yöntemleri ise ızgara yada buharda pişirme yöntemleridir. Her iki şekilde de hazırlanan nodoguro balığını Izumo’ya geldiğinizde mutlaka denemenizi öneriyoruz.

“Izumo’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde Japonya’nın bu küçük kıyı şehrinde ziyaretçileri bekleyen lezzet sırlarını listelemeye gayret ettik. Bu listede olmasını istediğiniz şehrin başka lezzetleri varsa bunları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

pinTarihi şehirlerle çevrilmiş Izumo, aynı zamanda çok keyifli sahili ile de ziyaretçilerin keyif alabileceği yerler arasında bulunuyor. Eğer bu şehirde nereleri görmeniz gerektiğini merak ediyorsanız Izumo gezilecek yerler listemize mutlaka göz atmalısınız. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin