Sofya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Sofya Havalimanı Hakkında; Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Sofya Havaalanı ülkenin en büyük ve en işlek havalimanıdır. Bulgaristan’ın bayrak taşıyıcısı olan Bulgaria Air ve düşük maliyetli havayolu firmaları olan Wizz Air ve Ryanair tarafından kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca yolcuyu ağırlayan Sofya Havaalanı eski ve küçük olan 1 no’lu terminal ve yeni ve daha büyük olan 2 no’lu terminal olmak üzere iki terminale sahiptir. 1 no’lu terminal yalnızca düşük maliyetli havayolları olan Wizz Air ve Ryanair tarafından kullanılmaktadır. 2 no’lu terminal ise iç ve dış hat uçuşlarına ev sahipliği yapan ve yılda 2.6 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet veren gelişmiş bir yerdir.

Havaalanında uçuşlarını bekleyen yolculara bir şeyler yiyip içebilecekleri restoranlar, kafe-barlar, alışveriş yapabilecekleri farklı mağazalar ve bir Duty-free, araç kiralama acenteleri, bankalar ve döviz büroları gibi çeşitli hizmetler sunulmaktadır.

Kolay erişilebilir bir destinasyon olan Sofya, İstanbul’dan günlük düzenli uçuşların olduğu yakın bir konumda bulunmaktadır. Sofya’ya neredeyse tüm Avrupa başkentlerinden uçuşlar mevcuttur. Buradan aktarma yaparak düşük maliyetli havayolları olan Wizz Air ve Ryanair ile Roma, Milano, Brüksel ve Berlin gibi şehirlere seyahat edebilirsiniz.

Sofya Havalimanı Bilgileri

Adres: 1, Christopher Columbus Blvd., 1540 Sofya/Bulgaristan

Telefon: +359 2 937 2003

Web site: http://www.sofia-airport.bg

Sofya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Bulgaristan’ın en büyük havaalanı olan Sofya Havaalanı, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sofya Havaalanı 2 terminale sahiptir ve her iki terminal de başkent Sofya’ya ulaşım olarak çok iyi bağlantılıdır. Havaalanından şehir merkezine mevcut toplu taşıma araçları arasında metro ve iki otobüs hattı (84 ve 384) bulunmaktadır. Ayrıca havaalanı gelen yolcu terminalinin çıkışında bulunan duraklardan taksiye binerek de ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Sofya Havaalanı’nda, araç kiralaması yapabileceğiniz yerel ve uluslararası acenteler ile birlikte özel transfer hizmeti satın alabileceğiniz firmaların ofisleri de bulunmaktadır.

Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine giden otobüsler ve metrolar iki farklı terminal binasından hareket etmektedir. Bu terminaller arası ulaşımınızı her gün 05.00 – 23.00 saatleri arasında 15 dakikada bir çalışan otobüslerle ücretsiz sağlayabilirsiniz.

Sofya’da toplu taşıma araçlarını kullanmak için bir bilete ihtiyacınız olacaktır. Sofya’da biletler otobüs şoföründen veya otomatlardan satın alınabilmektedir. Otobüs şoföründen satın alınan biletler geçerli olması nedeniyle delinmektedir. Bu bilgi önemlidir çünkü delinmeyen biletler ile yolculuk yaptığınız anlaşılırsa ceza yeme olasılığınız bulunmaktadır. Tek bir biletin fiyatı 1.40 Levadır ve boyutları 140 cm’yi geçmeyen iki adet el bagajı taşımanıza izin verilmektedir. Bagajınız bu ölçülerden büyük ve fazlaysa, bunun için de ayrı bir bilet almanız gerekir.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

sofya otobüsleri

Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşımınızı en ekonomik toplu taşıma aracı olan otobüsler ile sağlayabilirsiniz. Ancak otobüsle seyahat yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Havaalanından şehir merkezine giden otobüsler her iki terminalden de hareket etmektedir. Otobüs yolculuğu için tek yön bilet ücreti 1.60 Levadır. Havaalanından ilk otobüs 04.39, son otobüs ise 23.15 saatinde hareket etmektedir. Şehir merkezinden (Eagles Köprüsü) havaalanına ise ilk otobüs 04.34, son otobüs ise 23.34 saatindedir.

Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için iki seçenek bulunmaktadır.

84 no’lu Otobüs Hattı: 2 no’lu terminal binası önünden hareket etmektedir. 1 no’lu terminale de uğrayan otobüsün son durağı Gen Gurko Caddesi’dir. Ulaşım trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 30-40 dakika sürmektedir.

384 no’lu Otobüs Hattı: Bu hat da 2 numaralı terminal binası önünden hareket etmektedir. Ancak bu otobüs 1 no’lu terminalde durmaz. Son durak Druzhba 2 ve Druzhba Metro İstasyonu’dur.

Otobüs biletlerini 1 ve 2 no’lu terminaldeki yazıhanelerden veya 1 no’lu terminal binasında yer alan bilet makinelerinden satın alınabilir. Bilet makineleri yalnızca Bulgar banknotlarını ve madeni paralarını kabul etmektedir.

Havalimanı/Şehir Merkezi Metro ile Ulaşım

sofya metro

M1 metro hattı Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşmanın en hızlı ve en ekonomik yoludur. Sofya Havaalanı’ndaki metro istasyonu 2 numaralı terminal binasının doğu kesiminde yer almaktadır. Terminal binası içerisindeki mavi yer işaretlerini takip ederek istasyona ulaşabilirsiniz. Havaalanından hareket eden M1 metro hattı ile 25 dakikada şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Metro için tek yön bilet ücreti 1.60 Levadır. Biletleri terminal binası içerisinde yer alan otomatlardan veya istasyondan satın alabilirsiniz.

Sofya Havaalanı’na iniş yapan uçağınız 1 numaralı terminal binasına yanaştıysa buradan her iki terminal arası saat 05.00 ila 23.00 arasında her 15 dakikada bir çalışan ücretsiz servis otobüsleriyle 2 numaralı terminale gelebilir ve buradan metroya binebilirsiniz.

Sofya Otobüs Terminali ve Tren istasyonuna ulaşım için havaalanından hareket eden M1 metro hattı ile Serdika İstasyonu’nda (Sofya merkez metro istasyonu) inebilir ve buradan M2 metro hattına aktarma yaparak otogar veya tren istasyonuna ulaşım sağlayabilirsiniz. Filibe ve Karlıova’ya gitmek için ise Iskarsko Shosse istasyonunda inerek tren istasyonuna erişim sağlayabilirsiniz.

Sofya Havaalanı ile şehir merkezi arası çalışan metro hatları, her gün 05.30 – 00.00 saatleri arasında çalışmaktadır.

Metro hattı güzergâh ve zaman çizelgesi hakkında daha fazla bilgi için resmi web siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

sofya taksi

Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için üçüncü bir seçenek de taksilerdir. Taksiler, şehir merkezine ulaşmanın en hızlı yollarından biridir. Havaalanından şehir merkezine yolculuk yaklaşık 20 dakika sürmektedir ve ücreti 15-20 Levadır (7-10 Euro). Taksi ücreti çok pahalı olmasa da, sizi dolandırmaya çalışan sürücülere karşı dikkatli olmalısınız. Bu nedenle henüz taksiye binmeden önce sürücüye gitmek istediğiniz varış yerinizi söylemeli ve kendisinden net bir ücret bilgisi almalısınız.

Bu tür bir problemle karşılaşmamak adına güvenliğiniz için, Sofya Havaalanı’nda resmi olarak hizmet veren OK Supertrans taksileri ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. 1 ve 2 no’lu terminal binası içerisinde yer alan OK Supertrans ofislerinden taksi hizmeti talep edebilirsiniz.

Sofya Havaalanı ‘OK Supertrans’ Taksi

Telefon: +359 2 973 2121

Web Sitesi: www.oktaxi.net

Ayrıca Sofya’da bir taksi rezervasyonu da yapabilirsiniz. ‘Sofia Airport Taxi’ havaalanından Bulgaristan’ın herhangi bir yerine transfer hizmeti sunan güvenilir bir firmadır.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Sofya Havaalanı’ndan şehir merkezine, otelinize veya çevre yerlere gitmek taksiden çok daha iyi bir seçenek olabilir. Çünkü sabit bir fiyatla transferinizi çevrimiçi rezerve edebilir veya havaalanı terminal binası içerisinde yer alan araç kiralama acentelerinden bir transfer hizmeti talep edebilirsiniz. Seçtiğiniz araca bağlı olarak yaklaşık 20-25 Euro ödeyeceksinizdir. Havaalanında özel transfer hizmeti satın alabileceğiniz firmalar bulunmaktadır. Dilerseniz varışta doğrudan kendilerinden rezervasyon yapabilir dilerseniz de henüz Sofya’ya gelmeden çevrimiçi olarak kişi sayısı ve bütçenize göre rezervasyon yapabilirsiniz.

Bulgaria Transport, Connecto Transfers, Sofia Airport Transfer, Taxi Transfer, Around Bulgaria ve BG Transfer çevrimiçi rezervasyon yapabileceğiniz firmalar arasında bulunmaktadır.

Ayrıca Moto Roads Rental Solutions adlı firmanın web sitesini ziyaret ederek Sofya ve diğer bölgelere olan transfer ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sofya Havaalanı’ndan Diğer Şehirlere Olan Transfer Ücretleri:

Sofya Havaalanı’ndan Bulgaristan’ın sıkça ziyaret edilen çevre turistik şehirlerine de ulaşım mümkündür. Bazı popüler turistik destinasyonlara olan transfer ücretlerini bulabilirsiniz.

  • Sofya – Bansko: 65 Euro
  • Sofya – Plovdiv: 70 Euro
  • Sofya – Varna: 175 Euro
  • Sofya – Burgaz: 165 Euro

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Sofya Havaalanı 1 ve 2 no’lu terminal binalarında araç kiralaması yapabileceğiniz çeşitli acenteler bulunmaktadır.

1 numaralı terminal binasında Top Rent A Car, Yes Rent A Car, Choice, Europcar, EasyRent Bulgaria ve SurPrice acentelerini bulabilirsiniz.

2 numaralı terminal binasında ise Sixt, Avis, Enterprise, Budget, Hertz, Europcar, Choice Rent A Car, Top Rent A Car, Avtojet, Moto Pfone, Surprice, Astreco Rental, Lion Rent A Car, Gates, Thrifty, Easyrent Bulgaria ve Firefly gibi acenteler bulunmaktadır.

Otogar/Sofya Havalimanı Ulaşım

sofya otogarı

Sofya Otobüs Terminali’nden havaalanına doğrudan gidebileceğiniz bir otobüs veya servis aracı bulunmamaktadır. Ancak otogara 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Merkez Tren İstasyonu’na gelerek buradan M1 metro hattı ile doğrudan havaalanına gidebilirsiniz. Ulaşım yaklşaık 30 dakika sürmektedir ve tek yön bilet ücreti 1.60 Levadır. Metro ile olan ulaşımınız için biletlerinizi istasyonda bulunan bilet makinelerinden satın alabilirsiniz.

Sofya Havaalanı’na Yakın Oteller

Sofya, ilginç bir tarih sunmanın yanı sıra, en ucuz Avrupa şehirlerinden biridir. Konaklama rezervasyonu diğer Avrupa başkentlerinden daha ekonomiktir. Sofya Havaalanı’na gece varışlı uçuşlarınızda konaklayabileceğiniz yakın konumda bulunan Hotel InterContinental buna iyi bir örnektir. Otel, ünlü Alexander Nevsky Katedrali’nin karşısında ve Sofya Üniversitesi St. Kliment Ohridski metro istasyonuna (M1 ve m2 metro ile gelinebilir) 200 metre mesafede bulunmaktadır.

Havaalanına yakın ve ulaşımı kolay diğer oteller:

Sofya’da Yapılacak Şeyler

1.4 milyon nüfusa sahip olan Sofya, Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Komünizmden sonra şehir adeta baştan inşa edildi ve bugün modern bir kent görünümüne büründü. Doğu ile Batı kültürünün ve Sovyet mimarisinin eşsiz bir karışımına sahip olan Sofya aynı zamanda dinamik bir Doğu Avrupa metropol kiliselerinin başkentidir. Sofya’da görülmeye değer pek çok güzel mimari yapı, müzeler ve ziyaret edilecek keyifli kafeler bulunuyor. Aynı zamanda ünlü kayak merkezi Bansko ile bilinen şehir kış turizmi ile de dünyanın her yerinden pek çok ziyaretçinin ziyaret ettiği bir destinasyondur.

Yanı başımızdaki kültür ve tarih başkenti Sofya’da gezilecek yerler ve Bulgaristan mutfağının en seçkin yemeklerinin yer aldığı diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin