Iğdır

Iğdır Kamp Yerleri – Iğdır’da Kamp Yapılacak En İyi 6 Yer!

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Nahçıvan’a açılan koridor şehri olan Iğdır, sahip olduğu geleneksel kültürü, komşusu ülkelerden etkilenen zengin mutfağı, tarih ve doğal alanları ile ziyaret edilmeye değer şehirlerimizden biridir. Bunun ötesinde tarihi M.Ö. 4000 yıllarına uzanan Iğdır, Urartular, Sakalar, Sasaniler, Bizanslar, Selçuklular, Moğollar, Oğuzlar, Karakoyunlular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış kadim bir toprak bütünlüğüne ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyinde Kars, güneyinde Ağrı, doğu ve güneydoğusunda İran ve Nahçıvan ve kuzeydoğusunda Ermenistan yer almaktadır. İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehirden Iğdır’a düzenli olarak havayolu ile ulaşabilmek mümkündür. Bununla beraber Türkiye’nin tüm bölgelerinden düzenli olarak günlük hareketle otobüsler Iğdır’a sefer düzenlemektedir.

Iğdır’a bir seyahat planı içerisindeyseniz buraya en az 2 gününüzü ayırmanızı öneririz. Şehre gelince ziyaret etmeniz gereken başlıca yerler Gökkuşağı Tepeleri, Meteor Çukuru, Tarihi Babek Mağaraları, Karakale ve Ahura Harabeleri, Selçuklu Harmandöven Kervansarayı ve Koç Başlı Mezarlardır. Ayrıca Iğdır’da katık ve ayranaşı çorbalarını içmeden, taş köfte ve Bozbaş yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

Bu yazımızda, Iğdır’da doğayla baş başa kalıp çadır ve karavan sahiplerinin kamp atabilecekleri yerlere ek olarak olanaklar ve ulaşım hakkında pratik bilgiler yer almaktadır. İster bir yayla yerinde, ister Aras Nehri’nin kıyısında sessiz sakin, göz alabildiğine yemyeşil bir doğa içerisinde kamp atmak isteyin. Iğdır’da doğa ve göl manzaralı kamp yerleri yazımızda tüm detayları okuyabilirsiniz.

Ücretsiz Kamp Yerleri

Adetli Köyü Kamp Alanı

Fotoğraf: Köylerim

Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Adetli Köyü, Ermenistan sınırından 10 km kadar içeride, yemyeşil bir tabiatın tam ortasında 20’ye yakın hanenin yaşadığı şirin bir Anadolu yerleşim yeridir. Ulaşım Aralık ilçesinden köy dolmuşlarıyla sağlanabiliyor. Ayrıca özel araç ulaşımı için yolları asfalt ve düzgündür.

Adetli Köyü, Terekeme-Karapapak kültürünü yerinde görüp deneyimleyebileceğiniz zengin bir kültürel mirasın korunduğu yerdir. Köy halkı oldukça misafirperver ve dışarıdan gelen konuklara yardımseverdir. Nahçıvan yolu üzerinde bulunması nedeniyle yaşam ve yemek kültürü de iç içe geçmiş zenginlikte bir yerdir. Köy yeri ufak olmasına karşın ihtiyaçların karşılanması noktasında bakkal, fırın, mescit ve manav türü yerler bulunmaktadır. Eğer sırt çantalı bir gezginseniz ve Nahçıvan’a doğru gitmeye çalışıyorsanız, gün bitmeden konaklamanızı yol üzerindeki bu köy yeri çevresinde çadır kampı atarak yapabilirsiniz. Güvenli ve sorunsuz bir kamp deneyimi yaşayabileceğiniz Adetli Köyü çevresi itibariyle size kamp süreniz boyunca güzel bir doğal manzara da sunacaktır. Trekking grupları için de önerebileceğimiz Adetli Köyü ve çevresi Ağrı Dağı manzarasına karşı yürüyüş yapabileceğiniz güzel parkurlara ev sahipliği yapıyor.

Yürüyüş ve kamp aktivitesi yapacak olanlar tüm ihtiyaçlarını köy merkezinden karşılayabilir. Araçla gelecek olanlar için de köy yerinde park yerleri mevcuttur. Bununla birlikte Adetli Köyü karavan sahipleri için de uygun geniş alanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Adetli köy merkezindeki bakkal, fırın, kahvehane ve mescit türü yerlerden karşılayabilirsiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Korhan Yaylası Kamp Alanı

Fotoğraf: Muhammet Sait Tekce

Ağrı il sınırında görkemli Ağrı Dağı’nın eteklerinde yer alan Korhan Yaylası aynı adı taşıyan tarihi Korhan Kalesi kalıntıları ile hem yürüyüş severler hem kampçılar hem de tarih düşkünü insanların rotasında olan bir yerdir. Etrafı göz alabildiğine yemyeşil bir doğaya sahip olan yayla 1950 ila 2200 metre yüksekliğinde değişen bir rakıma sahip. Iğdır-Doğubayazıt yolunun 16. Kilometresinde Gevro mevkiinden ulaşım sağlanabilmektedir. Ancak araçla gelecek olanlar merkezi bir noktada park ettikten sonra bir süre tırmanışa geçmeleri gerekiyor.

Burası eski Iğdır’ın yerleşim yeri olarak geçiyor. Kale ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarla eski dönemlere ait kalıntılar bulunmuş ve daha sonra bölge Iğdırlılar başta olmak üzere çevre illerden pek çok ziyaretçi çekmeye başlamıştır. Bununla beraber 2001 yılından itibaren yapılan mesir şenlikleriyle birlikte yayla yeri popülaritesini arttırarak pek çok kamp ve yürüyüş severlere hitap etmeye başlamıştır. Korhan yaylasında her yıl ağustos ayında bir dizi etkinlikler düzenlenmektedir. Yaz aylarında hafta sonlarında piknik ve yürüyüş için tercih edilen Korhan yaylası çadır kampçılığı için de oldukça elverişli bir yerdir.

Yayla yerinde ne yazık ki ihtiyaçların karşılanabileceği bir yer yoktur. Bu nedenle özellikle yiyecek ve içecekler henüz yaylaya çıkılmadan önce alınması gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Karasu Çayı Kamp Alanı

Iğdır’ın Aralık ilçesi Boralan mevkiinden doğan Karasu Çayı, Türkiyeİran sınırı boyunca yoluna devam eden, etrafı uzun sazlıklarla kaplı çevresinde herhangi bir yerleşimin olmadığı alanda yer almaktadır. Yerleşim yerlerinin olmaması burayı doğal açıdan neredeyse el değmemiş bir yer yapmıştır. Özelikle kışın yaban domuzlarının cirit attığı yer yazın ise tam bir mesire yerine dönüşüyor.

Ulaşım Aralık ilçesine bağlı Kazım Karabekir köyü üzerinden sağlanabiliyor. Nahçıvan yolu üzerinde bulunan Kazım Karabekir köyüne Aralık ilçesinden köy dolmuşlarıyla ulaşabilmek mümkündür. Bununla beraber özel araç sahipleri de düzgün olan köy yolunu kullanarak ulaşımlarını sağlayabilirler.

Karasu Çayı’nın İran tarafı olduğu kadar Türkiye tarafı da göz alabildiğine yemyeşil yoğun sazlıklar ve çimenlik bir örtüyle kaplı. Arazinin düz oluşu burayı çadır kampı ve piknik için oldukça cazip kılıyor. Kazım Karabekir köyünün de çay ve İran sınırına yakın oluşu burayı kamp açısından son derede ideal kılmaktadır. Özellikle yiyecek ve içecek konusunda köy yerindeki bakkal ve fırın yerlerini kullanabilir, WC ihtiyaçlarınız için köy camisine gidebilirsiniz.

Yürüyüş yapacak olanlar sınır boyunca Karasu Çayı kenarında yazın güneşli bir günde doğayla bütünleşerek yürüyüşlerini yapabilir. Dileyen oltalarını getirip çayda yer alan çok sayıda balıktan birkaç tane tutarak yine çay kenarında bunları afiyetle yiyebilir.

Sınır güvenliğini ihlal etmemek şartıyla güvenli ve sorunsuzca kamp atabileceğiniz Karasu Çayı, kamp ve yürüyüş severlere önerebileceğimiz yerlerden biridir.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Aras Nehri Kamp Alanı

Karasu Çayı Türkiye topraklarında doğup yoluna İran üzerinden devam ederek Aras Nehri ile buluşuyor. Aras Nehri, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinden doğarak Gürcistan üzerinden gelip Ardahan’ı geçerek yoluna devam eden Kura Nehri ile birleştikten sonra Hazar Gölü’ne dökülüyor. Bu destansı yolculuğa tanık olmak için kıyı boyunca yürüyüş yapıp kamp atabileceğiniz Aras Nehri, Iğdır’da doğayla bütünleşebileceğiniz harikulade bir yerdir.

Kamp ve yürüyüş için tercih edilebilecek en uygun bölge ise Aralık ilçesinin Ermenistan sınırına olan yerleri olacaktır. Burası İran sınırına nazaran daha yeşil ve daha verimli toprağa sahip arazilerden oluşuyor. Nehrin kıyısı boyunca yürüyüşler yaparak her iki tarafta heybetiyle insana sonsuzluk hissi veren yükseltileri fotoğraflayabilir, nehrin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kamp atacak olanlar ise nehrin kenarındaki geniş düz alanları kullanabilir. Sırt çantalı bir gezgin olarak yola koyulup İran veya Nahçıvan’a doğru devam ediyorsanız Aras Nehri kıyılarını konaklama yapmak için değerlendirebilirsiniz.

Nehrin kıyı yerleri boyunca ihtiyaçların karşılanabileceği herhangi bir işletme bulunmuyor. Bu nedenle yürüyüş veya kamp yapacak olanların ihtiyaçlarını önceden karşılamaları gerekiyor. Aralık ilçesi ise bu ihtiyaçların karşılanması için en merkezi yerdir.

Aras Nehri kıyısına binek araç ile inmek için düzgün bir yol bulunmuyor. Bu nedenle aracınızı merkezi bir noktada park edip öyle gelmelisiniz. Ayrıca karavan için de pek uygun değildir.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Tuzluca Mesire ve Kamp Alanı

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi sınıra yakın diğer yerleşim yerlerine nazaran daha gelişmiş ve daha merkezi bir yerdir. Bununla birlikte ilçe merkezinin etrafı göz alabildiğine yemyeşil bir doğa ile çevrili. Kars karayolu üzerinde bulunan Tuzluca ilçesi Ermenistan sınırından 10 km kadar içeride Iğdır ve Nahçıvan yönüne doğru devam edenler için iyi bir mola yeri diyebiliriz. İlçeler arası çalışan minibüsler ve özel araçlarla ulaşım kolayca sağlanabiliyor. Şehir merkezine mesafesi yaklaşık 40 km’dir.

Tuzluca ilçesinin çevresi yürüyüş ve kamp aktiviteleri için oldukça idealdir. Yemyeşil bitki örtüsü ile kaplı yükseltiler özellikle yürüyüş severler için çeşitli patika yollara ve fotoğraflanabilir güzel alanlara sahip. Aynı şekilde kamp için de yeterince geniş ve düzlük alan bulunmaktadır. Bununla birlikte ilçe merkezinden çıkışta Iğdır yolu üzerinde geniş bir mesire alanı bulunuyor. Özellikle yaz aylarında hafta sonlarını değerlendirmek isteyen ilçe ve Iğdır halkı buraya gelerek pikniklerini yapıyor doğada güzel bir gün geçiriyorlar.

Mesire alanı Tuzluca ilçe merkezine yakın olması nedeniyle ihtiyaçların karşılanması noktasında ihtiyacınız olabilecek hemen her şeye cevap veriyor. Restoran, market, balık lokantaları ve uygun bütçeli pansiyonlar da bulunmaktadır. Çadırla kamp atacaklara ek olarak karavan sahipleri de Tuzluca ve çevresindeki müsait alanlarda kamplarını yapabilirler.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Balık Gölü Kamp Alanı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ile Iğdır’ın Taşlıca ilçesi sınırında kalan Sinek Yaylası’nda bulunan Balık Gölü her iki şehrin insanı için şahane bir kaçış yeridir. 2241 metre yükseklikte bulunan Balık Gölü aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölüdür. Balık Gölü’ne her iki şehirden de araçla ulaşabilmek mümkündür. Doğubayazıt ilçesine 62, Taşlıca ilçesine ise 47 km mesafededir.

Bölgenin hatırı sayılır güzellikteki doğal güzelliği olan Balık Gölü başta çevre halkı olmak üzere pek çok yerli turistin ziyaret ettiği bir yerdir. Etrafı yürüyüş ve kamp atmak için manzarası oldukça şahane yerlere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte göl çevresinde de kamp atılabilen Balık Gölü, yaz aylarında bölge halkı tarafından sıklıkla piknikler için tercih ediliyor. Balık Gölü, rakım olarak yüksekte olduğu için kışları coğrafyanın da karasal iklim olması nedeniyle dondurucu olabiliyor. Bu nedenle kamp ve yürüyüş aktiviteleri yapacaklara yaz aylarını önermekteyiz. Bu aktiviteler esnasında dileyen gölde balıklarını tutup yine kıyıda bunları pişirerek afiyetle yiyebilir, doğa fotoğrafçıları birbirinden farklı kuş türlerini fotoğraflayarak doğayla bütünleşebilir.

Balıklı Gölü çevresinde ihtiyaçların karşılanabileceği herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle özellikle kamp atacak olanların henüz Balıklı Göl’e gelmeden önce tüm ihtiyaçlarını temin etmeleri gerekiyor. Göle ulaşımda yol binek araç ve çekme karavanlar için gayet uygundur ve sorunsuzca ulaşım sağlanabilir.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Budva Gezilecek Yerler | Karadağ’ın Miamisinde 19 Durak

Adriyatik Denizi’nin kıyısında küçük bir kasaba olan Budva, Karadağ’ın gözde tatil mekanlarından biri. ‘’Karadağ’ın Miami’si’’…

2 gün önce

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

6 gün önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

2 hafta önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

2 hafta önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 hafta önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

2 hafta önce