Haines Gezilecek 8 Yer | Detaylı Anlatım

Alaska’nın küçük liman şehri Haines, kar kaplı dağların eteğinde kendine has doğasını korumuş gezilecek yerleriyle dikkat çeken kentlerden biri…

Halkın yaşam tarzının yansımasıyla şekillenen Haines gezilecek yerler,  buz gibi havanın aksine içinizi ısıtıyor. Yaz aylarının bile soğuk geçtiği bölgenin ilk sakinleri olan Kızılderililerin izleri ve kültürlerinin her alanda görüldüğü Haines, farklı bir dünyayı tanıtıyor.

#1  Haines Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Seward Hisarı

Rıhtım boyunca şehir merkezine 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan kale, 1902’den başlayarak ABD ordusu tarafından inşa edilmiş. Hastane binası olarak kullanılan kaleyi günümüzde Alaska Yerlileri Müzesi olarak kullanıyorlar. Şehirdeki en ünlü tarihi yerlerden biri olan Seward Hisarı, bünyesinde 4 tane mükemmel restoranda barındırıyor. Bölgeye de adını veren kaleyi listenize eklemeyi unutmayın.

2- Alaska Yerlileri Modern Sanat Müzesi

Alaska Yerlileri Modern Sanat Müzesi
Anchorage Museum
Photo credit: Chris Arend Photography Museum_building.grounds Gallery Press Kit Gallery

Amerikan yerlilerinin kültürü hakkında detaylı bilgi içeren müze, Seward Hisarı’nda misafirlerini ağırlıyor. Hafta boyunca sanatçıların totem oymalarını, Chilkat örtülerin ve diğer eserleri sergiliyorlar. Samimi bir ortamı bulunan müzede, camlarla süslenmiş totemler büyük ilgi görüyor. Alaska Yerlileri Modern Sanat Müzesi, hafta içi her gün 9.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

3- Amerikan Kel Kartal Vakfı

Amerikan Kel Kartal Vakfı

Canlı kuş sunumlarıyla doğal bir tarih müzesi olan vakıf, Chilkat vadisini temsil eden etkili bir oluşum. Kasım ayında dünyanın her yanından gelen doğaseverlerle beraber Bald Eagle Festivaline ev sahipliği yapan vakıf binası içinde küçük bir hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor. Alaska yaban hayatı üzerine yoğunlaşanAmerikan Kel Kartal Vakfı hafta içi her gün 9.00-17.00 arası hizmet veriyor. Cumartesi ise bu saatler 19.00’a kadar uzayabiliyor.

4- Chilkat Sanat Merkezi

Chilkat Sanat Merkezi, Haines‘in en yaratıcı merkezi diyebiliriz. Tesis, yerel çocuk oyunlarından Moskova Senfonisinin soyutlanmış bir versiyonuna kadar her şeyi barındıran 300 kişilik bir oditoryuma sahip. Yerlilerin birlikte yoga, jujitsu ve bale gibi etkinliklere katıldığı bir dans stüdyosu da var. Merkez ayrıca Haines’e ve yakınlardaki Skagway’e hizmet veren yerel halk radyo istasyonu KHNS’i de ağırlıyor.

5- Hammer Müzesi

Hammer Müzesi

İnsanlığın ilk araçlarından biri olan çekiç hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz müzede, 2.000’in üzerinde çekiç sergileniyor. Kulübe tarzı bir evde kurulan müze, eskiçağdan bu yana çekiç kullanımı ve gelişimi üzerine büyük bir koleksiyon sunuyor. Koleksiyonda Giza’daki piramitleri inşa etmek için kullanılan bir taş çekiçten şimdiye kadar diş hekimleri, ayakkabıcılar ve demirci işlerinin ağır araçlarına kadar pek çok şey göreceksiniz. Müze hafta içi 10.00-17.00 arası gezilebilir.

6- Sheldon Müzesi

Sheldon Müzesi

Chilkat Vadisi’ndeki Sheldon Müzesi, Tlingit halkının sanat ve kültür deneyimini gözler önüne seriyor. Oldukça ilginç hikâyeleri olan parçalar göreceğiniz müzede, yerel sanatçıların eserlerine de yer verilmiş. Ayrıca müze mağazasında, yerel ve Alaska kitaplarından ve sanatından geniş bir seçki bulunuyor. Müze hafta içi 10.00-17.00 arası açıkken hafta sonu bu saatler 13.00-16.00 arasında son buluyor.

7- Anway Tarihi Kabin

Haines Otoyolunda şehrin iki kilometre batısında yer alan bu tarihi kabin, yolun hemen dışındaki ormanda yer alıyor. Bulmak biraz zor, çünkü siteyi işaretleyen hiçbir işaret yok. Charlie Anway,  ev sahipliği yaptığı kasabanın ilk öncülerinden biri olan 1903 yılında bu kabini inşa etmiş ve sonrasında ünlü Anway çileğini yetiştirmiş. “Çilek Başkenti” olarak bilinen Haines’te değer verilen yerlerden biri olan Anway Tarihi Kabin’e de mutlaka uğrayın.

8- Eldred Rock Deniz Feneri

Eldred Rock Deniz Feneri

İlk olarak 1906 yılında aydınlatılmış fener, 1973 yılında hizmet dışı bırakılmış Alaska’nın en eski deniz feneri binası. Sheldon Müzesi tarafından restore edilen feneri korumak amacıyla bir dernek de kurulmuş. Şuan feneri ziyaret etme şansı yok ama teknelerle düzenlenen turlara katılıp bu tarihi deniz fenerinin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Eldred Rock Deniz Feneri hakkında daha fazla şey öğrenmek için buraya göz atabilirsiniz.

**Haines gezilecek yerler ile ilgili görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin