Ülkemizin yüzölçümü bakımından en küçük şehirlerinden biri olan Gümüşhane dağlık ve engebeli arazisiyle dikkat çekiyor. Doğu Karadeniz bölgesiyle Doğu Anadolu’nun kesiştiği noktada yer alan Gümüşhane kuzeyinde Trabzon, güneyinde Erzincan, doğusunda Bayburt ve batısında Giresun ile çevrili. Toplam beş ilçeye sahip olan şehir doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkıyor.
Karasal iklimin görüldüğü şehirde yükseklik ve engebeden dolayı kışlar oldukça sert geçiyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok doğal güzellik karın altından gün yüzüne çıkıyor ve doğaseverlere harika bir ortam sunuyorlar. Gezi severlerin Gümüşhane bölgesini gezmek için iki gün ayırmaları yeterli oluyor. Bu süre zarfında bölgede şelaleler, yaylalar, milli parklar vb. doğal güzellikler ile tarihi eserler rahatça gezilip görülebiliyor.
Gümüşhane’de gezilip görülecek yerler arasında şunları sayabiliriz; Kov Kalesi, Gümüşhane Konakları, Torul Cam Teras, Karaca Mağarası, Tomara Şelalesi, Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Gölleri, Zigana Yaylası, Zigana Kayak Merkezi. Bunlarla birlikte daha birçok yayla ve doğal güzellik Gümüşhane’de ziyaretçilerini bekliyor.
Ücretsiz Kamp Yerleri
Zigana Yaylası Kamp Alanı
Trabzon yolu güzergâhında kalan Zigana yaylası Gümüşhane şehir merkezine 60 km mesafede yer alıyor. Deniz seviyesinden 2030 metre yükseklikte yer alan yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Yaz mevsiminde yaylacılık faaliyetleri kapsamında sıkça ziyaret edilen yayla kış mevsiminde ise kayak merkezi olarak kullanılıyor.
Zigana dağlarının eşsiz havası içerisinde harika bir ortamda bulunan Zigana yaylası yemyeşil ortamı ve tertemiz havasıyla oldukça dikkat çekiyor. Kamp severler bölgede hem çadır kampını hem de karavan kampını rahatlıkla yapabiliyorlar. Bununla birlikte doğa yürüyüşlerine, pikniklere ve daha birçok aktiviteye ev sahipliği yapan yayla göz alabildiğine uzanan yeşil arazisiyle görenleri mest ediyor.
El değmemiş bir doğaya sahip olan Zigana yaylası doğa fotoğrafçılarının da uğrak noktası oluyor. Günbatımı ve gündoğumu manzaralarını fotoğraflamak isteyen birçok doğasever yaylaya akın ediyor. Bununla birlikte Zigana dağlarına tırmanış için bölgeye gelenler yaylada kamp kurarak keyifli vakitler geçiriyorlar.
Zigana yaylasında alt yapı çalışmaları tamamlanmış. Elektrik telefon, WC, market vb. ihtiyaçlara yayladan ulaşmak mümkün. Bu sebeple yayla kampçılar için rahat bir kamp ortamı sunuyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yayla yerindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kadırga Yaylası Kamp Alanı
Trabzon’un Maçka ilçesine yakın bir noktada kalan Kadırga yaylası Gümüşhane şehir merkezine 63 km mesafede yer alıyor. Zigana geçidinden geçilerek ulaşılan yaylaya özel araçlarla ulaşım sağlanıyor. Bölgenin en yüksek ve en yeşil yaylalarından biri olan Kadırga yaylasında her sene Temmuz ayında düzenlenen yayla şenlikleri hem bölge insanı tarafından hem de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı olan yayla bölgenin en eski yaylalarından biri olarak biliniyor. Yaylada yaz mevsiminde yaylacılık faaliyetleri kapsamında birçok şenlik ve festival düzenleniyor. Bununla birlikte kamp severler bölgeye gelerek hem çadır kampı hem de karavan kampı kurmanın keyfini yaşıyorlar. Zengin bitki örtüsü sayesinde oldukça ilgi gören yayla tertemiz havasıyla da hemen her bölgeden ziyaretçi ağırlıyor.
Kadırga yaylasında hem yöre halkının hem de ziyaretçilerin her türlü ihtiyacı rahatlıkla karşılanabiliyor. Yaylada lokanta, WC, büfe, elektrik, konaklama tesisi gibi noktalardan ihtiyaçlar temin edilebiliyor. Ancak buralardan ihtiyaçlar ücreti karşılığında temin edilebiliyor. Bu yüzden bunu göze alarak gitmekte fayda var.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yayla yerindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kazıkbeli Yaylası Kamp Alanı
Kazıkbeli yaylası Gümüşhane’nin az bilinen ama kendine özgü güzelliklere sahip olan önemli bir yaylasıdır. Şehir merkezine 90 km mesafede yer alan yayla Kürtün ilçe merkezine ise 37 km mesafede bulunuyor. Yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Karadeniz havasının en iyi alındığı yaylalardan biri olan Kazıkbeli yaylası doğaseverler tarafından sıkça tercih ediliyor.
Kazıkbeli yaylasında kış mevsiminde kayak sporu yaz mevsiminde de dağcılık, kampçılık ve daha farklı aktiviteler rahatlıkla yapılabiliyor. Özellikle kamp severler yayladaki imkânlardan da faydalanarak hem çadır kampı hem de karavan kampı için Kazıkbeli yaylasını tercih ediyorlar. Gümüşhane çevresindeki çoğu yayla gibi Kazıkbeli yaylasında da temmuz ayı itibariyle yayla şenlikleri yapılıyor. Bu mevsimde yayla oldukça kalabalık olabiliyor. Bunun yanı sıra yem yeşil doğada harika doğa fotoğrafları da çekmek mümkün.
Kazıkbeli yaylasında alt yapı çalışmaları tamamlanmış. Bakkal, manav, lokanta, büfe, WC, konaklama tesisleri gibi imkânlar yaylada ziyaretçilere sunuluyor. Bu sebeple Kazıkbeli yaylasını kamp için tercih edenler oldukça rahat bir kamp geçirebilirler.
Kamp Olanakları: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, cami, lokanta, çeşme, bakkal ve manav yerleri bulunmaktadır.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Altıntaşlar Yaylası Kamp Alanı
Altıntaşlar yaylası Gümüşhane’nin Torul ilçesinde şehir merkezine 70 km mesafede yer alıyor. Eşsiz güzelliklere sahip olan yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Doğası ve havasıyla birçok ziyaretçi çeken yayla doğaseverler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Altıntaşlar yaylası bölgenin en önemli yaylalarından biri konumundadır. Altıntaşlar köyü yakınında yer alan yaylada yaz aylarında köy halkı yaylacılık faaliyetlerinde bulunuyor. Kamp severler yaylada hem çadır kampı hem de karavan kampı yaparak doğa içerisinde keyifli vakitler geçirebiliyorlar. Zengin bitki örtüsü ve harika bir ormanlık alana da sahip olan yayla doğa yürüyüşleri için de güzel fırsatlar sunuyor.
Altıntaşlar yaylası günübirlik piknikler için de yöre halkı tarafından tercih ediliyor. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarda yaylanın serin ortamında vakit geçirmek isteyenler Altıntaşlar yaylasında yoğunluk oluşturuyorlar. Harika doğa fotoğraflarının da çekildiği bölge önemli bir turizm alanı olarak göze çarpıyor.
Altıntaşlar yaylasında herhangi bir tesis bulunmuyor. Ancak yaylaya 6 km mesafede bulunan Altıntaşlar mahallesinden elektrik, telefon, WC gibi ihtiyaçlar karşılanabilir. Diğer ihtiyaçlar için bölgeye hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Çam Piknik Yaylası Kamp Alanı
Şehir merkezine 25 km mesafede yer alan Çam piknik yaylası yoğun orman örtüsüyle dikkat çekiyor. Bayburt güzergahında yer alan yaylaya ulaşım stabilize yollardan özel araçlarla sağlanıyor. Birçok ağaç çeşidine ev sahipliği yapan yayla doğa aktiviteleri için de oldukça uygun.
Yöre halkı tarafından yaz mevsiminde mesire alanı olarak kullanılan Çam piknik yaylası kamp severler için güzel imkânlar sunuyor. Hem çadır kampı hem de karavan kampına imkân sağlayan yayla muhteşem doğal güzelliğiyle ön plana çıkıyor. Farklı noktalara doğru yürüyüş rotalarına da sahip olan Çam piknik yaylasında özellikle yaz aylarında şenlikler ve festivaller düzenleniyor. Kampçılığın haricinde farklı konaklama imkânları da sunan yayla yıl boyu birçok ziyaretçi ağırlıyor.
Doğaseverlerin gezi rotalarına mutlaka eklediği yaylalardan olan Çam Piknik yaylası kampçılar için birçok imkân sunuyor. Yaylada elektrik, WC, içme suyu ve ateş yakma alanları mevcut. Bununla birlikte gıda ve market ihtiyacı için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye bu ihtiyaçlar açısından hazırlıklı gelmekte fayda var.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, içme suyu kaynağı, ateş yakılabilir alanlar, çadır kamp alanları ve yürüyüş parkurları mevcuttur. Duş imkânı bulunmamaktadır. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kov Kalesi Mevkii Kamp Alanı
Gümüşhane’nin merkez ilçesine bağlı Esenyurt beldesinde yer alan Kov kalesi bölgenin simgesel yapılarından biri olarak ön plana çıkıyor. Şehir merkezine 40 km mesafede yer alan kaleye ulaşım özel araçlarla ve minibüslerle sağlanabiliyor. Erzincan yolu üzerinde yer alan kale 2008 yılında tadilat işlemlerinin tamamlanmasıyla ziyarete açılmış.
Gümüşhane’nin önemli tarihi eserlerinden biri olan Kov kalesi bölgede yaşayan medeniyetlerin izini yansıtması açısından önem taşıyor. Rumlar tarafından inşa edildiği düşünülen kale yüksek bir kayalığın üzerinde heybetli görüntüsüyle dikkat çekiyor. Çevresinde geniş düzlüklere sahip olan kale çadır kampı ve karavan kampı için uygun alanlar barındırıyor.
Çevresinde ciddi arkeolojik çalışmaların yapıldığı Kov kalesi mimari yönden farklı tarzların tercih edildiği yönleriyle de dikkat çekiyor. Sit alanı olarak ilan edilen Kov kalesi çevresinde kale ile bağlantılı birçok tarihi kalıntı ve eser bulunuyor. Arkeoloji meraklıları bu muhteşem kaleyi görmek için bölgeye akın ediyor.
Kov kalesi ve çevresinde herhangi bir tesis bulunmuyor. Bölgeyi kamp için tercih edeceklerin bütün hazırlıklarını yaptıktan sonra bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Seydibaba Köyü Kamp Alanı (Tomara Şelalesi Mevkii)
Gümüşhane’ye 105 km mesafede yer alan Seydibaba köyü Şiran ilçesinde yer alıyor. Köyün hemen yakınında yer alan Tomara şelalesi de bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Köye ve şelaleye ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Şelalenin çevresi bölge halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılmak için düzenlenmiş.
Oldukça dik bir yamaçtan akan Tomara şelalesi Gümüşhane’nin en önemli doğal güzellikleri arasında gösteriliyor. Yaklaşık 25 metre yüksekten dökülen şelale kış aylarında tam bir görsel şölen oluşturuyor. Yaz mevsiminde bir nebze suyu azalsa da coşkusundan hiçbir şey kaybetmiyor. Bu sebeple kamp severler bölgede uygun noktalarda hem çadır kampı hem de karavan kampı yapma imkânı buluyorlar.
Tomara şelalesi çevresi Gümüşhane’nin kültürel etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. 2009 yılından beri bölgede Tomara şelalesi kültür ve turizm festivali adı altında eğlenceler ve şenlikler düzenleniyor. Yerli ve yabancı birçok turistin katıldığı şenliklerde konser, müzik vb. eğlencelerle ziyaretçiler keyifli vakitler geçiriyorlar.
Tomara şelalesi çevresinde kampçılar her türlü ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Mesire alanı olarak düzenlenen bölgede büfe, WC, içme suyu vb. imkânlar mevcut.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Seydibaba köy merkezindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kürtün Örümcek Ormanları Kamp Alanı
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yer alan Örümcek ormanları şehir merkezine 60 km mesafede yer alıyor. İlçe merkezine de 17 km mesafede yer alan Kürtün örümcek ormanlarına ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. 1998 yılında doğa koruma alanı olarak ilan edilen bölge el değmemiş doğası ve benzersiz atmosferiyle doğaseverlerin oldukça ilgisini çekiyor.
Örümcek ormanında oldukça yaşlı ladin ve köknar ağaçları yer alıyor. Yapılan araştırmalar bölgedeki bazı ağaçların yaklaşık dört asırdır ayakta olduğunu ortaya koymuş durumda. Bu sebeple hem doğa bilimcilerinin hem de kamp severlerin ilgisini oldukça çeken bölge karavan ve çadır kampı için oldukça uygun fırsatlar sunuyor.
Orman alanı içerisinde tabiat anıtı olarak ilan edilmiş ağaçlar bulunuyor. Bununla birlikte eşsiz doğası ve tertemiz havasıyla birçok doğasever tarafından ziyaret edilen bölge doğa yürüyüşleri ve kampçılık için oldukça ideal. Orman içerisinde eşsiz ortam da kamp yapmak ve harika kareler yakalamak insana büyük keyif veriyor.
Kürtün örümcek ormanında herhangi bir tesisleşme bulunmuyor. El değmemiş doğasıyla ilgi gören bölgeye kamp için gitmeden önce bütün hazırlıkları tamamlamak gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Erikbeli Yaylası Kamp Alanı
Trabzon sınırında yer alan Erikbeli yaylası Gümüşhane merkeze 70 km mesafede yer alıyor. Yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanırken yayla uzun zamandır konaklama amaçlı kullanılıyor. Konargöçer Türkmenlerin yaşadığı yayla kış mevsiminde boşalırken yaz mevsiminde tekrar canlanıyor.
Erikbeli yaylası Gümüşhane’nin Karadeniz bölgesine en yakın yaylalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Karadeniz’in engin yeşilini yaylada görmek mümkündür. Tertemiz ve bol oksijenli bir havaya da sahip olan yayla hem çadır kampına hem de karavan kampına büyük imkânlar tanıyor. Bununla birlikte bölgeyi keşfe çıkanların mutlaka uğrayıp doğasının tadını çıkardığı Erikbeli yaylasında doğa yürüyüşleri yapılıyor ve buna ek olarak harika doğa fotoğrafları çekilebiliyor. Yaz mevsiminde günübirlik piknikler için de tercih edilen yayla kış mevsiminde kayak sporu için oldukça elverişli bir hale geliyor. Yaylanın farklı noktalarında binicilik ve dağcılık da yapılabiliyor.
Erikbeli yaylasını tamamen turizme kazandırmak için çalışmalar devam etse de şu anda doğaseverlerin faydalanacağı herhangi bir tesis bölgede bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Taşköprü Yaylası Kamp Alanı
Şehir merkezine 50 km mesafede yer alan Taşköprü yaylası bölgenin önemli turizm alanlarından biri. Yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Yıl boyu kampçıların ve doğaseverlerin uğradığı yayla farklı konaklama imkânları ve turistik tesisleriyle ön plana çıkıyor.
Taşköprü yaylası eşsiz doğası ve ortasında akan deresiyle harika bir ortama sahiptir. Kamp severlerin gözde noktalarından olan bölgede hem çadır kampı hem de karavan kampı yapılabiliyor. Ancak turistik işletmeler bölgede oldukça fazla. Bu yüzden kamp için yaylanın daha sakin noktalarını tercih etmek gerekiyor.
Zengin bitki örtüsü ve yeşil doğasıyla birçok bitki çeşidine de ev sahipliği yapan yayla doğa fotoğrafı meraklıları için harika manzaralar sunuyor. Yayladan geçen Erzurum deresi üzerinde yer alan tarihi Taşköprü hem yaylaya adını vermiş hem de ortamın oldukça otantik bir hale gelmesini sağlamış. Geniş bir alana yayılan yayla gezi severler için birçok imkân sunuyor.
Altyapı çalışmaları yaylada tamamlanmış. Buna bağlı olarak yaylada alabalık tesisleri, lokantalar, fırınlar, manav, market, cami, kasap vb. tesisler mevcut. Buralardan her türlü ihtiyaç rahatlıkla karşılanabilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı yayla yerindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Camiboğazı Yaylası Kamp Alanı
Gümüşhane merkeze bağlı Olucak mevkiinde yer alan Camiboğazı yaylası şehir merkezine 40 km mesafede yer alıyor. Torul karaca mağarası güzergâhında yer alan yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Gümüşhane’nin saklı cennetlerinden olan Camiboğazı yaylası el değmemiş doğası ve henüz keşfedilmeyen birçok güzelliğiyle oldukça dikkat çekiyor.
Camiboğazı yaylası yükselti sebebiyle yılın hemen her mevsimi oldukça soğuk oluyor. Genelde bulutlu ve sisli bir havaya sahip olan yayla bununla birlikte kampçılık faaliyetleri için oldukça uygun. Kamp severler bölgede hem çadır kampı hem de karavan kampını rahatlıkla yapabiliyorlar. Trabzon’dan Sümela Manastırı güzergâhı üzerinden ulaşım sağlanan yayla deniz seviyesinden 2400 metre yüksekte yer alıyor. Dağcılık faaliyetleri için oldukça elverişli olan Camiboğazı Yaylası’nda yazın sıcak havalarında dahi kar birikintilerine rastlamak mümkün.
Yaylada doğaseverlerin ve kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bununla birlikte kamp için yaylayı tercih edecekler soğuk havaya karşı da tedbirli olmalılar. Kamp bölgesine bütün ihtiyaçları temin ettikten sonra gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Boyunyurt Yaylası Kamp Alanı
Boyunyurt yaylası Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde şehir merkezine 63 km mesafede yer alıyor. Yaylaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Bölgenin önemli yaylalarından biri olan Boyunyurt yaylası doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla ön plana çıkıyor. Yem yeşil bir doğaya sahip olan yayla yıl boyu ülkemizin birçok noktasından ziyaretçi akınına uğruyor.
Boyunyurt yaylasına özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akını yaşanıyor. Doğada vakit geçirmek isteyen birçok kişi Boyunyurt yaylasını serin ve ferahlatıcı atmosferinde hem çadır kampı hem de karavan kampı kurarak bu eşsiz doğanın keyfini çıkarıyor. Karadeniz bölgesinin yeşilliğini bünyesinde barındıran Boyunyurt yaylası yaz boyunca birçok şenlik ve festivale de ev sahipliği yapıyor. Yaylacılık kültürünün yaşatılması kapsamında düzenlenen etkinlikler birçok insanı bir araya getirerek yaylada keyifli vakitler geçirmelerini sağlıyor. Yazın sıcağından bunalan birçok kişi Boyunyurt yaylasında serin havada ferahlamanın tadına varıyor.
Boyunyurt yaylasında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin bütün ihtiyaçlarını tedarik ettikten sonra bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Güvende Yaylası Kamp Alanı
Şehir merkezine 57 km mesafede yer alan güvende yaylasına ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Eşsiz doğası ve harika manzarasıyla dikkat çeken yayla bölgede yayla turizminin yapıldığı önemli yaylalardan.
Güvende yaylası kampçılar için oldukça güzel fırsatlar sunuyor. Hem çadır kampı hem de karavan kampına imkân tanıyan yayla yöre halkı tarafından günübirlik piknikler için de tercih ediliyor. Ayrıca yaz mevsiminde yaylada konaklama yapıp vakit geçiren birçok doğasever bulunuyor. Güvende yaylasında da Gümüşhane yöresindeki birçok yaylada olduğu gibi yaz mevsiminde şenlik ve festivaller düzenleniyor. Oldukça eğlenceli vakitlerin geçirildiği yayla doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafları için de harika fırsatlar sunuyor.
Güvende yaylasında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden kamp için bölgeye gelmeden önce bütün ihtiyaçların temin edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte şenlik zamanı yaylada bütün ihtiyaçların karşılanacağı imkânlar mevcut oluyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Torul Soğuksu Yaylası Kamp Alanı
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde şehir merkezine 29 km mesafede yer alan Soğuksu yaylası ilçe merkezine de 12 km mesafede yer alıyor. Yöre halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılan yayla zengin bitki örtüsü ve birçok doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.
Soğuksu yaylası tam bir oksijen deposudur. Tertemiz bir havaya ve geniş bir araziye sahip olan yayla kampçılar ve doğaseverler için harika imkânlar sunuyor. Hem çadır kampına hem de karavan kampına imkân sağlayan yayla yaban hayatı da gözlemlenebiliyor. Ferahlatıcı bir atmosferi olan yaylanın bahar aylarındaki manzarası gerçekten görülmeye değer.
Soğuksu yaylasında doğaseverler kampçılığın haricinde keyifli doğa yürüyüşleri yaparak bölgenin keşfedilmemiş güzelliklerini görme imkânına sahip oluyor. Eşsiz doğa fotoğraflarının da çekildiği yayla yaz mevsiminde birçok ziyaretçi ağırlıyor.
Soğuksu yaylasında WC, içme suyu vb. tesisler mevcut. Ancak gıda ve market ihtiyacı için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmeden önce bütün ihtiyaçların temin edilmesi gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, içme suyu kaynağı, çadır kamp alanları ve yürüyüş parkurları mevcuttur. Elektrik ve duş imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Krom (Kromni) Vadisi Kamp Alanı
Gümüşhane şehir merkezine 37 km mesafede yer alan Krom vadisi zengin maden yataklarının bulunduğu bir bölge. Vadiye ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Maden yataklarının yanı sıra önemli tarihi kalıntılara da ev sahipliği yapan Krom vadisi özellikle Hristiyanlar için önemli kilise kalıntıları ve şapeller barındırıyor. Bu sebeple yerli ve yabancı birçok ziyaretçi ağırlayan vadi kampçılar için de harika imkânlar sağlıyor.
Oldukça yüksek bir noktada yer alan Krom vadisi özellikle yaz aylarında temiz ve ferah havasıyla birçok ziyaretçi ağırlıyor. Bölgedeki tarihi kalıntıları görmek isteyenlerin de ilgi gösterdiği vadide kampçılar için hem çadır kampı hem de karavan kampı kuracak uygun imkânlar mevcut. Doğu Batı arasındaki önemli ticaret yolları üzerinde yer alan vadi birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Bölgede yaşayan halklar geçimlerini krom madeninden sağlamışlar. Vadi ismini de bu madenden alıyor.
Krom vadisinde herhangi bir tesis bulunmuyor. Kamp iççin bölgeye gitmeden önce bütün ihtiyaçları tedarik etmek gerekiyor. Ayrıca uzun dönemli bir kamp için oldukça hazırlıklı bir şekilde bölgeye gitmek gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Çakır Gölü Kamp Alanı
Gümüşhane merkeze bağlı Şephane mevkiinde yer alan Çakır gölü şehir merkezine 55 km mesafede yer alıyor. Ulaşımı stabilize yollardan özel araçlarla sağlanan Çakır gölüne altı yüksek araçlarla gitmek gerekiyor. Harika bir doğaya sahip olan göl çevresinde birçok farklı doğal aktivite rahatlıkla yapılabiliyor.
Çakır gölü özellikle yaz aylarında harika bir ortama bürünüyor. Yem yeşil bir arazi ortasında masmavi bir boncuk gibi duran göl hem çadır kampı hem de karavan kampı için oldukça uygun alanlar barındırıyor. Günübirlik piknikler için yöre halkı tarafından da tercih edilen bölge yükselti sebebiyle oldukça serin ve ferahlatıcı bir alan. Tertemiz bir doğaya sahip olan Çakır gölünde harika doğa fotoğrafları da çekilebiliyor. Bununla birlikte gölün olduğu noktadan başlayan ve çevredeki diğer güzelliklere kadar uzanan yürüyüş rotasıyla keyifli bir doğa yürüyüşü yapmak mümkün.
Çakır gölünde herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmeden önce bütün ihtiyaçları temin etmek gerekiyor. Bütün ihtiyaçlar temin edildikten sonra bölgede oldukça keyifli bir kamp dönemi geçirilebilir.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Salyazı Göleti Kamp Alanı
Salyazı göleti şehir merkezine 71 km mesafede yer alıyor. Özel araçlarla ulaşım sağlanan Salyazı göleti doğası ve havasıyla oldukça ilgi çekiyor. Ferah ve temiz bir ortama sahip olan gölet harika doğasıyla kamp severlerin ilgisini çeken noktalardan biri olarak biliniyor.
Salyazı göleti kampçıların ve doğaseverlerin uğrak noktası konumunda. Harika bir doğaya sahip olan Salyazı göletinde hem çadır kampı hem de karavan kampı rahatlıkla kurulabiliyor. Eşsiz doğada kurulan kamplar oldukça keyifli oluyor.
Salyazı göletinde doğaseverler için balıkçılık da yapılabiliyor. Balıkçılığa merakı olanlar oltalarıyla gölde balık avlayabiliyorlar. Bununla birlikte göl çevresinde yürüyüş yapmak, piknik yapmak ve doğa fotoğrafı çekmek de keyifli aktiviteler olarak ön plana çıkıyor.
Salyazı göletinde kampçılar için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gitmeden önce bütün ihtiyaçların temin edilmesi gerekiyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Ücretli Kamp Yerleri
Limni Gölü Tabiat Parkı Kamp Alanı
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde şehir merkezine 40 km mesafede yer alan Limni Gölü bölgenin en önemli doğal güzelliklerinin başında geliyor. Tabiat parkına ulaşım özel araçlarla sağlanırken yöre halkı bölgeyi mesire alanı olarak sıkça kullanıyor. Bunun yanı sıra çeşitli doğa aktivitelerine de ev sahipliği yapan tabiat parkına girişler şahıs için 3,5 TL, otomobil için 10 TL olarak ücretlendiriliyor.
Limni Gölü Tabiat Parkı Gümüşhane’nin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Çevresi mesire alanı olarak düzenlenen tabiat parkında özellikle yaz mevsiminde hafta sonları birçok aile keyifli vakitler geçirebiliyor. Bunun yanı sıra kamp severler bölgeye gelerek hem çadır kampı hem de karavan kampı yapabiliyorlar.
Yemyeşil bir doğaya sahip olan tabiat parkında göl etrafında yürüyüş yapmak insana huzur veriyor. Farklı bitki ve kuş çeşitlerine de ev sahipliği yapan tabiat parkında hem kuş gözlemciliği hem de botanik bilimine dair araştırmalar ve çalışmalar yapılabiliyor. Bununla birlikte geniş ormanlık bir araziye de sahip olan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda yaban hayatı gözlemciliği de yapılabilir.
Tabiat parkı içerisinde ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacağı tesis mevcuttur. WC, otopark, içme suyu çeşmeleri, bungalov, kır lokantası ve büfe gibi noktalardan hemen her türlü ihtiyaç rahatlıkla karşılanabiliyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, çeşme, çocuk oyun alanı, orman köşkü, kamelya, otopark alanı, kamp alanı, kır lokantası, bungalov konaklama yeri, seyir terası, giriş kontrol noktası, piknik alanı ve piknik masaları, yürüyüş parkurları, botanik gezisi, gastronomi, fotoğrafçılık, karavanlı kampçılık ve yayla turizmi.
Giriş ve Kamp Ücreti: Şahıs 3,5 TL, öğrenci 1,5 TL, bisiklet 3,5 TL, motosiklet ve ATV 5 TL, otomobil, kamyonet ve pickup 10 TL, minibüs 31 TL, midibüs 52 TL, otobüs 94 TL. Çadır yeri (günlük) 14 TL, karavan yeri (günlük) 20 TL ve 3 yataklı kır evi (günlük) 200 TL.
Web Sitesi: http://limnigolu.tabiat.gov.tr/
Artabel Gölleri Tabiat Parkı Kamp Alanı
Artabel Gölleri Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alıyor. Abdal Musa tepesinde yer alan göllerin şehir merkezine uzaklığı 67 km. 1998 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bölgeye ulaşım önce araçlarla sonra ise göllerin bulunduğu noktaya kadar yaya olarak sağlanıyor. Tabiat parkı krater gölü, buzul gölü ve farklı bitki çeşitlerine ev sahipliği yapıyor.
Hemen her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Artabel Gölleri çevresi deniz seviyesinden yaklaşık 3000 bin metre yüksekte yer alıyor. Kış mevsiminde oldukça soğuk ve karlı olan bölge havaların ısınmasıyla rengârenk ve yemyeşil bir ortama bürünüyor. Abdal Musa tepesinin yamaçlarında buzul göllerinin kıyısında çadır kampı yapmak isteyen kamp severler yorucu ve meşakkatli bir o kadar da keyifli bir yürüyüş rotasından sonra bölgeye ulaşabiliyorlar. Karavan kampı içinse tepenin daha aşağı tarafları tercih ediliyor.
Tabiat parkının bulunduğu noktadan başlayarak 3 km’lik bir alanı kaplayan yürüyüş rotasına sahip olan bölge çevredeki doğal güzelliklerin ve zenginliklerin keşfedilmesi açısından da güzel fırsatlar sunuyor.
Tabiat parkı olmasına rağmen bölgede herhangi bir tesisleşme bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: Doğa yürüyüşü, kayak, çadır ve karavan kamp alanları, gastronomi, fotoğrafçılık, atlı yürüyüş, dağ bisiklet parkurları, botanik gezisi, av turizmi ve yaban hayat gözlemciliği. WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Giriş Ücreti: Şahıs 2,5 TL, öğrenci 1 TL, bisiklet 2,5 TL, motosiklet 3,5 TL, otomobil ve kamyonet 7 TL, minibüs 22 TL, midibüs 37 TL ve otobüs 67 TL.
Web Sitesi: http://artabelgolleri.tabiat.gov.tr/