Adıyaman’da Yapılacak Şeyler | Yapmanız Gereken 21 Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman; Malatya, KahramanmaraşGaziantepŞanlıurfa illeri ile çevrelenmiş olup Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında bir köprü konumundadır. Tarihi oldukça geçmiş senelere dayanan şehirde gerek sahip olduğu doğası gerekse tarihi zenginliği ile Adıyaman’da yapılacak şeyler listesini okumaya devam edin;

Kullanılan kartlar;

  • Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.
  • Şehir içi ulaşımda Yamankart adındaki ulaşım kartların kullanarak
  • Şehir içinde adı verilen bir ulaşım kartı kullanılmaktadır. Ücretlendirme öğrenciler için 1,25 TL, yetişkinler içinse 1,75 TL’dir.

Şehir içi ulaşım; Genel olarak belediye otobüsleri minibüs ve taksiler kullanılıyor olup bunların yanı sıra demiryolu ve feribotta kullanılıyor. Demiryolu ulaşımı Gölbaşı’ndan başlayarak Elazığ-Adana güzergahı üzerinden devam ediyor. Feribot seferleri Atatürk Barajı’ndan Gerger ve Güzelyurt Köyü’ne düzenleniyor.

İkonik gezi noktaları; Dünya üzerindeki mühim ören yerlerinden UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, içerisinde çeşitli dönemlere ait eserleri inceleyebileceğiniz Adıyaman Müzesi, şehre özgü el sanatları, halı, kilim, çanta, hediyelik eşyaların satışının yapıldığı Oturakçı Pazarı gibi pek çok ikonik noktaya sahip.

*Ücretsiz Aktiviteler

1- Roma İmparatorluğu’nun Şaheseri Cendere Köprüsü’ni Gör!

cendere köprüsü

Burası Neresi? Adıyaman‘daki Cendere Çayı üstünde konumlanan köprü, günümüzde hala kullanılmakta olup eski köprülerden biri olarak ön plana çıkıyor. Merkez ilçeye 55 kilometre kadar uzaklıkta yer alan bu köprü, Eskikale adı verilen bir antik yaşam bölgesinde yer alıyor.

Kahta ve Sincik ilçelerini birbirine kavuşturan köprü, Romalıların inşa ettikleri ikinci en geniş kemerli köprü olma özelliğine sahiptir. 120 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahip olup her bir ton ağırlığında 92 kaya kullanılarak yapılmıştır.

Köprü üzerinde yazan Latince yazıttan okunana göre Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından karısı ve oğullarına atfedilmiştir. Esasen 4 korint sütunun bulunduğu Kahta ilçesindeki iki tanesinin Septimius Severus ve eşine, Sincik ilçesindekinin ise  oğullarına adandığı bilinmekte.

Oğullarından biri olan Geta’nın sütunu, onun canına kıyan ve kardeşine ait tüm her şeyi ortadan kaldırmak isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmış durumdadır.

1997 senesinde onarılan köprüden 5 ton ağırlığa sahip araçların geçmekteymiş. Yenilenmesinin ardından araçlara tamamen kapatılmıştır. 500 metre doğu yönüne ise yeni bir köprü inşa edilmiştir.

Cendere Köprüsünün Yapısı;

92 tane taş blokun üst üt konulması ile çimento kullanılmadan yapılmıştır. Meydana gelen depremlere karşı köprü ve sütunlara esneklik imkanı sağlamıştır. Sütunlar kitabeler ile süslenmiş durumda olup köprünün geçmişi ve yapımı hakkında bilgiler veriyor.

2- Aziz Paul Süryani Kilisesi’nin Mimarisini Yakından İncele!

aziz paul süryani kilisesi

Burası Neresi? Şehirdeki önemli bir topluluğu oluşturan Süryaniler, nüfusu ve sahip oldukları eserlere bakıldığında oldukça fazla sayıda olup günümüze kadar yalnızca  Mara Mahallesinde bulunan Mor Petrus ve Mor Pavlus Süryani Kadim Kilisesidir ve Süryani Kadim Mezarlığıdır.

Kilisenin yer aldığı bölge ilk kez 1071 senesinde Metropolitlik kurulması gayesiyle yapılmaya başlanan Meryemana Kilisesi’nin temelleridir. Bu yıldan sonra Adıyaman’da yaşayan Süryani vatandaşlara hizmet vermektedir.

Buraya atanan ilk metropolit, günümüzde kilisenin avlusunda mezarı bulunan Metropolit Mor Abhay Eyüp’tür. Son metropoliti ise, kabri kilisenin yan sunak kısmında yer alan  Mardinli Mor Kurillos Mansur Rahip Hallo’dur.

Başta Gerger ve Samsat olmak üzere bölge genelinde birçok kilise ve manastır inşa etmişlerdir. Belirli bir dönem içerisinde eğitim ve ibadet merkezi olarak kullanılan kilise pek çok önemli kişiler yetiştirmiştir. Bunlar arasında Samsatlı Lukyanus ve diğer pek çoğu yer alıyor.

Mimari Yapısı Hakkında; 

1883 senesinde Meryemana Kilisesi’nin yıkılmasıyla başka isim adı altında kurulmuştur. Bu yeni kilise Urfa’dan getirilen Süryani taş ustalarının bir eseridir. Urfa’da bulunan aynı isimdeki kilise ile birebir benzer olup 1905 ve 1953 yıllarında onarılmıştır.

Faaliyetlerine Dair; 

19.yüzyıllarının sonu ve 20. yüzyılların başlarında kentteki Süryani sayısının azalmasıyla beraber kiliselerdeki dini hizmetler aksamaya başlamıştır. 1964 senesinde çok daha azalması hatta yok olması ile kilise büyük ölçüde etkilenmiştir.

2001 senesinde yeniden ibadete açılan kilise, Süryaniler için önemli olup Adıyaman’ın dünyaya tanıtılması konusunda önemli etkisi olmuştur. Bu yıl içerisinde kilisenin iç-dış restorasyonu, idari bina inşaatı, çevresinin düzenlenmesi ve mezarlık işlemlerinin tamamlanması ile hizmetine devam etmiştir.

Kilisenin Kullanımı;

Adıyaman metropolitliğin alan merkezi olup Gaziantep,  ŞanlıUurfa, Malatya, Elazığ, Adana, Mersin ve Antakya illerini kapsamaktadır. Toplam 150 aileye hizmet veren kilisede  1 metropolit, 2 rahip, 1 rahibe ve resmi okul okuyan yaklaşık 10 kişi bulunuyor.

Haftanın her günü üç vakit ibadet yapılıyor ve pazar günleri ise Kutsal Ayin düzenlenmektedir. Geri kalan pazartesi – cuma günleri arasında belirlenen saatlerde, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

3- Adıyaman’ın En Büyük Camisi Ulu Cami’ye Git!

Burası Neresi? Adıyaman Çarşı’da bulunan Ulu Cami, kentteki en büyük cami olma özelliğine sahiptir. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor olup 1506-1515 arasında Dulkadirli Beyi Durak Bey tarafından yaptırılmış olduğuna dair bilgiler mevcut. 1832-1833 seneleri arasında restore edilmiştir.

1890 ile 1891 yıllarında yaşanana deprem sırasında büyük hasar almış olan caminin minare niş kemerinin içerisindeki kitabede yer alan bilgiye göre, Kolağası Mustafa tarafından 1895-96’da yeniden inşa edilmiştir.

Günümüzdeki hali 1863 yılında inşa ettirilen bir kitabe, minare kaidesinin doğu yönüne bakan üst yüzeyinde yer alıyor. Aynı yerin altındaki kemer içerisinde diğer kitabe ise yapının 1902 yılında restore edildiği anlaşılıyor.

4- Yeni Kale’yi Keşfet!

yeni kale

Burası Neresi? Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan Yeni Kale’nin ilk inşa edildiği tarih Hititlere dek uzanmaktadır. Günümüzdeki halini Memluklular Dönemi’nde almış olup Osmanlı zamanında da kullanılmıştır

Yıllar içerisinde sırasıyla; Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların hakimiyeti altına girmiştir. Kalenin giriş kapısının üzerinde Mescit’te, doğu yönündeki burcunda ve sarayın giriş kapısında olmak üzere bir çok kitabe bulunuyor.

Kalenin giriş kapısındaki kitabede Memluk Sultanı Kalaun’un, mescitteki kitabede Melik Eşref Selahaddin Halil’in, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın isimleri geçmektedir. İçerisinde; mescit, hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin beslenildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı’na inen gizli bir su yolu yer alıyor.

*Ücretli Aktiviteler

5- Perre Antik Kenti’nin Güzelliklerini Yerinde Gör!

perre antik kenti

Burası Neresi? Sahip olduğu görüntüsü ile gözlerinizi kamaştıracak olan Perre Antik Kenti, ülkemizin harikulade coğrafyasında kendine yer bulmuş olup içerisindeki antik kent, surları, çeşmeleri ve mezarları ile tarihini günümüzde de aynı şekilde yansıtmaktadır. Her döneme suyunun güzelliği hususunda anlatımlar olmuş, suyun aktığı çeşme hala da kullanıyor. Bizans Dönemi’nde de çeşmeyi gidip yakından görecek ve memnun olarak ayrılacaksınız.

Perre Antik Kentinin Tarihi;

Kutsal Şehir olarak nitelendirilen Perre Antik Kenti, M.S. 325 yılında yapılmış olup bu bilgiyi doğrulayan M.S. 433 senesine ait mektuplar mevcuttur. Hem jeopolitik hem de dini açıdan oldukça önemlidir. Bizans Dönemi’nden sonra sahip olduğu eski değeri kaybetmiştir. Günümüzde burayı ziyaret eden kişiler sayesinde turizmi yeniden canlandırmıştır.

Perre Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler;

Geçmişi çok eski tarihlere uzandığından fazla hasar görmüş ve ihtişamını kaybetmiştir. Ancak yinede kalıntılar içerisinde gezilecek çok yer bulunuyor. Özellikle de Kaya Mezarları dikkat çekiyor olup kayaların oyularak yapılması ile harika bir görüntü oluşturuyor. Bizans Dönemi’nde bahsi geçen Roma Çeşmesi’nden akan su oldukça popüler olup buraya gelip görmeden dönmemelisiniz. Çeşmeden suyun hala akmakta olduğunu da belirtelim.

Perre Antik Kenti Efsanesi;

Bu kentin yalnızca tek bir efsanesi bulunmuyor. Perre Antinemruti’nin isminin Adıyaman olmasının hikayesi şu şekildedir; bir baba ve yedi oğlu eski zamanlarda putlara tapmaktaymış. Savaşçı karakterlerinden dolayı Yediyaman adı verilmiştir. Zaman içerisinde de Adıyaman ismine dönüşmüştür.

  • Konum: 02000 Merkez/Adıyaman Merkez/Adıyaman
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

6- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nda Huzur Bul!

Burası Neresi? Adıyaman’a 63 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, 1687 hektarlık bir alanı kapsıyor olup İnekli ve Azaplı göllerinin de içinde bulunmaktadır. 2008 senesinde milli tabiat parkı olan edilerek korumaya alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Burada farklı kuş türlerini inceleyebileceğiniz doğal yaşam ve yumurtlama alanı olarak kullanılmaktadır. Bu yönden bakıldığında içerisinde kuş gözlem kulesi, kuş gözlem evi ve bir seyir terası yer alıyor. Sazlık alanların yanı sıra rengarenk bitki örtüsü ile göz alıcı bir görüntüye kavuşuyor olup, yürüyüş yolları, piknik alanları ve çocuklar için oyun parklarına da sahiptir.

Bunların yanında bisikletten fotoğrafa, kamptan, trekkinge kadar birçok spor aktivitesi de yapılıyor. Tuvalet, mescit, büfe ve otopark gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alanların bulunduğu tabiat parkında keyifle zaman geçirebileceksiniz.

7- Nemrut Dağı Milli Parkı’na Mutlaka Git!

nemrut dağı milli parkı

Burası Neresi? Adıyaman’ın en meşhur noktası olan Nemrut Dağı, mutlaka yapmanız gereken aktivitelerden biri olup Toros Dağları’na yakın noktada konumlanıyor. 1986 senesinde UNESCO Dünya Mirasları listesine alınan Nemrut Dağı, 1988’de milli park olarak koruma altına alınmıştır.

Geç Helenistik Dönem’deki  Kommagene Krallığı’na ait olan buluntuları ile popüler olan bu yer, ülkemizin en önemli tarihi yerlerinden biridir. Her sene de pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Efsaneye Göre; 

Hz. İbrahim’i ateşe attıran Nemrut adındaki Babil hükümdarlarından almış olan Nemrut Dağı Hristiyanlık, Yahudilik ve İslam gibi çeşitli inanışlar için önem ifade etmektedir.

Zamanında bu dağda büyük bir krallık hüküm sürüyormuş. O tarihlerde insanlar bin yaşına dek yaşam sürebiliyorlarmış. Nemrut kralı da tam tamına bin yaşındaymış. Bu kralın birde beş yüz yaşında oğlu varmış.

Kral oğlunun üzerine çok düşermiş. Bir gün Van Gölü kıyısında oynamaya giden oğlu, göle düşerek boğulmuş ve ne yazık ki ölmüştür. Bu haberi duyan kral üzüntü duymuş olup yataklara düşmüştür.

Üzüntüsünden hastalığa yakalanan kralın tedavisi bir türlü bulunamamıştır. Ölüm döşeklerine düşen kral, bir gün yatağından kalkarak yüzünü Nemrut Dağı’na dönmüş: “Benim oğlum yaşı beş yüz yaş, Hele ham tıraş, bilseydim dünyada ölüm var, koymazdım taş üstünde baş.” demiştir.

Bunun üzerine dağın taşları çoğalmıştır. Akabinde kral hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine de Nemrut Dağı, olay üzerine üzülmüş ve patlayarak her yere ateş açmıştır. Dağda meydana gelen son volkanik patlama da budur. O zamandan sonra faaliyetleri sona ermiştir. Nemrut’un bu olay sonrasında yas tuttuğuna inanılıyor olup hikayesi dilden dile anlatılmaktadır.

Tarihi Hakkında;

M.Ö. 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından, büyükçe heykeller ile bezenmiş olan Nemrut Dağı, doğu ve batı teraslarında bulunan Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinden dolayı Tanrıların Dağı adı ile anılmaktadır.

Kral Antiochos Theos, dağda Yunan ve Pers tanrılarının heykellerinin yanında kendisine mezar-tapınağını da inşa ettirmiştir. Bu mezar kartal başına benzer tanrısal taş oyma figürleri ile şekillendirilmiştir.

1881 senesinde mezarda Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmış ancak  Kral Antiochos’un mezarına bir türlü rastlanamamıştır. Dağdaki popüler taş heykelleri; Kral Antiokhus (Theos), Herakles (Ares-Artagnes), Zeus (Oromasdes), Fortuna (Kommagene tanrıçası) ve Apollo’yu (Mithras) temsil eder.

8- Tarihe Işık Tutan Adıyaman Müzesi’ne Git!

adıyaman müzesi

Burası Neresi? 1978 senesinde Atatürk Barajı’nın suları altında kalan alandan kurtarılan kalıntıların depolanması ve sergilenmesi için açılmış bir müzedir. Ayrıca bölgede yaşayan halkın bahçe ve tarlalarında yaptıkları çalışmalar sonucunda elde ettikleri eserler Adıyaman Müzesi tarafından satın alınarak buraya yerleştirilmiştir. Gün geçtikçe eser sayısı artmış olan müze iki salon ve bu iki salonu birbirine bağlayan bir salondan meydana gelmektedir.

Özellikle Gritille Höyük, Hayaz Höyük, Şehremuz, Levzin Höyük, Ancoz, Horiskale ve Samsat Höyük ile bitlikte özellikle Fırat Nehri’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen kalıntılar müze tarafından el edilerek hem salon hemde bahçelerinde sergilenmektedir.

Neden Gitmeliyim? İnsanlık tarihinin yaşamının büyük çoğunluğuna şahit olan Adıyaman Müzesi’nde; paleolitik döneme ait el baltaları, avlanmak için kullanılan kesici ve delici aletlerin yanında alkolitik döneme ait olan pişmiş toprak kaplar, tunç çağına ait süs eşyaları, Roma ve İslam dönemlerine ait seramik kaplar sergileniyor.

  • Konum: Yenipınar Mahallesi, Atatürk Blv. No: 226, 02100 Adıyaman Merkez
  • Telefon: 0416 216 29 29
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Giriş ücreti: 5 TL
  • Yol tarifi al >

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

9- Gerger Kanyonu’nda Sandala Bin!

gerger kanyonu

Burası Neresi? Kanyon Atatürk Barajı ile Fırat Nehri arasında bulunan Gerger Kanyonu, Adıyaman’a 105 kilometre mesafede yer alıyor olup ismini almış olduğu Gerger ilçesine ulaşım zordur. 2014 senesinde turizme açılmış olan kanyona özellikle gençler ilgi gösteriyor. Rafting yapmak için oldukça elverişlidir. Sabah saatlerinde kahvaltı, öğlen ise piknik ve mangal için uygundur. Akşam güneş batarken keyifle izleyebilir ve kanyonda sandal gezintisi yapabilirsiniz.

*Lezzet Durakları

10- İskender 85 Et Lokantası’nda Tandır Kebabı Ye!

tandır kebabı

Burası Neresi? Adıyaman’da nerede yenir sorusuna karşılık ilk olarak İskender 85 Et Lokantası alıyor olup temizliği ve kaliteli servisi ile oldukça memnun kalacağınız bir mekan. Ayrıca pek çok tur firması tarafından gelinen bir yerdir. Kahvaltıdan tutun öğle yemeğine kadar servisi olan lokantada  dövmeç ve tandır kebapların denemeden ayrılmayın!

  • Konum: Turgut Reis Mah. Turgut Reis Cad. No:4, Hükümet Meydanı İmamağa, Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 08:00-22:00
  • Telefon: 0416 216 02 14
  • Yol tarifi al >

11- Kebapçı Beko’da Et Şiş Dene!

et şiş

Burası Neresi? Et şiş, kıyma kebabı ve tavuk şiş gibi yemeklerin en lezzetli halini bulabileceğiniz Kebapçı Beko’ya uğramadan dönmeyin! Bunların yanında piyaz ve mezeleri de damaklarınızı çatlatacak cinsten. Et yemeklerini seviyorsanız burayı değerlendirmenizi öneririz.

  • Konum: Sıratut Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No: 20/C, 02100, Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 10:00-21:00
  • Telefon: 0416 213 95 14
  • Yol tarifi al >

12- Paşa Konağı Restaurant’ta Pide Ye!

pide

Burası Neresi? Hem yerli halk hemde farklı şehirlerden gelen ziyaretçilerin en fazla geldiği Paşa Konağı Restaurant’ın pide ve kebapları meşhur. Eğer yolunuz buraya düşerse listenize ekleyebileceğiniz bir yer.

  • Konum: Altınşehir Mah, Gölbaşı Yolu, 2100, Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 10:00-24:00
  • Telefon: 0416 223 20 00
  • Yol tarifi al >

13- Faik Usta Kebap Salonu’nda Adıyaman Kebabından Deneyin!

Burası Neresi? Geniş menüsü ile herkesin rahatlıkla yemek yiyebileceği Faik Usta Kebap Salonu’nda ki en meşhur yemek Adıyaman kebabı olup, yanında içli köftesini de tadabilirsiniz. Tur firmalarının da tercih ettiği bu mekan bazı zamanlar oldukça kalabalık olabiliyor.

  • Konum: Hacıömer Mah. Belediye Sarayı Sk. Zümrüt İş Merkezi No:1, Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 08:00-22:00
  • Telefon: 0416 214 88 88
  • Yol tarifi al >

14- Keleşin Yeri’nde Besni Tavadan Tat!

Burası Neresi? Adıyaman’ın yerel lezzetlerinden besni tavayı yemek isterseniz adres belli Keleş’in Yeri. Hoş bir bahçeye sahip olan bu mekan çocuklu aileler için hazırlanmıştır. Havaların güzel olduğu zamanlar keyfini çıkarmak için buraya gelebilirsiniz.

  • Konum: Oyalı, Besni Yolu, 02300 Besni, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 12:00-02:00
  • Telefon: 0416 318 05 78
  • Yol tarifi al >

15- Şambayatlı Hocanın Yeri’nde Pirzola Ye!

pirzola

Burası Neresi? Kendinizi sıcak ve samimi bir ortamda gibi hissedeceğiniz Şambayatlı Hocanın Yeri kaliteli hizmeti, hızlı servisi ve bir o kadar lezzetli yemekleri ile akıllarda kalıcıdır. Ağırlıklı olarak et ve tavuk ürünleri tercih ediliyor ve beğeniliyor. Biz sizlere pirzolayı önerebiliriz.

  • Konum: Altınşehir Mahallesi Ticaret Sanayi Odası Bitişiği 3068. Sokak No:4, Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 09:30-22:00
  • Telefon: 0542 596 39 41
  • Yol tarifi al >

16- Yeni Nesil Adıyaman Çiğ Köfte Kenan Usta’da Farklı Bir Tat Dene!

çiğ köfte

Burası Neresi? Adıyaman usulü çiğ köfteyi en iyi yiyebileceğiniz mekanlardan olan  Yeni Nesil Adıyaman Çiğ köfte Kenan Usta’nın menüsünde  salatalıklı, turşulu, domatesli, pestilli gibi farklı çeşitler yer alıyor. Farklı damak tatlarına açıksanız size farklı gelebilir, seveceğinize eminiz.

  • Konum: Kapcami, Eski Kahta Cd. No:10, 02100 Merkez, Adıyaman
  • Çalışma Saatleri: 10:00-24:00
  • Telefon: 0416 216 02 82
  • Yol tarifi al >

17- Kirazınoğlu Sami’de Kuru Fasulye Ye!

kuru fasulye

Burası Neresi? Adıyaman’daki diğer restoranlara kıyasla menüsünde yalnızca kuru fasulye bulunan Kirazınoğlu Sami’de unutamayacağınız bir kuru fasulye için mutlaka bu mekanı ziyaret edin!

  • Konum: Musalla, Atatürk Cd. No:96, 02100 Merkez, Adıyaman
  • Telefon: 0551 988 00 02

*Ekstrem Spor Noktaları

18- Tut’ta Yamaç Paraşütü Yap!

Yamaç paraşütü hakkında; Adıyaman’ın Tut ilçesinde gerçekleştirilen önemli aktivitelerden biri olan yamaç paraşütü, kaymakamlığın öncülüğünde düzenlenen Yamaç Paraşütü şenliklerine ülkemizin farklı noktalarından sporcular katılım göstermekte. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yamaç paraşütü konusunda iddialı merkezlerinden biri olma konusunda adından söz ettiren merkez, ilçenin tanıtımları için ve yayla turizminin gelişmesine yönelik katkıları büyüktür.

*Günübirlik Turlar

19- Nemrut Gün Batımı Turu

nemrut dağı gün batımı

Tur hakkında; Saat 13:00’da Adıyaman Üniversitesi yada 13:30’da tur firmasının ofisi önünden katılımcılar alınıyor ve tura başlanıyor. Araç ile Karakuş Tepesi’ne doğru giderken ilk rota olan Kommagene Kraliyet ailesine ait anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü’n bir mola veriliyor. Akabinde buradan  Septimus Severus tarafından yapılmış olan ve günümüzde hala kullanılan Cendere Köprüsü’ne doğru devam ediliyor.

Burada fotoğraf çekimleri yaptıktan sonra bir sonraki durak olan Yeni Kale ve Şeytan Köprüsü’ne geçiliyor. Sonrasında Kommagenelilerin başındaki isim olan Arsames tarafından Kahta Çayı kenarına inşa ettirilen ve yazlık başkent olarak kullanılan Arsemia Ören Yeri ziyaret ediliyor.

Ve en önemli nokta olan göz kamaştıran heykelleri ile dünya üzerindeki en yüksek açık hava müzesi olma niteliğine sahip olan Nemrut Dağı Ören Yeri’nde ilk etapta doğu terasına ardından batı terasına geçilerek gün batımı izleniyor. Tur burada son buluyor olup Adıyaman’a geri dönüş için yola koyuluyor. Nemrut Gün Batımı Turu için kişi başı 60 TL ödemeniz gerekirken, 03-09 yaş için 50 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Ücret Dahilindeki Hizmetler;

  • Lüks minibüsler ile ulaşım

Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler;

  • Özel harcamalar
  • Ekstra olan tüm organizasyonlar
  • Müze ve ören yeri giriş ücreti

20- Halfeti Turu

halfeti

Tur hakkında; Belirtilen saat ve noktalarda tur yolcuları alınarak yolculuğa koyuluyor. İlk olarak Avrupa ve Türkiye‘nin en büyük barajı olma özelliğine sahip Atatürk Barajı’nda duraklıyor ve fotoğraf çekimi yapılıyor. Molanın ardından Birecik Baraj Gölü kıyısındaki Halfeti güzergahından yola devam ediliyor. Halfeti’ye geldikten sonra serbest zaman tanınıyor. Saat 16:00’a kadar dilediğiniz gibi bölgenin keyfini çıkartarak Adıyaman’a dönmek üzere yola çıkılıyor. Halfeti Turu için kişi başı 70 TL, 03-09 yaş arası çocuklar için 60 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Ücret Dahilindeki Hizmetler;

  • Minibüsler ile ulaşım

Ücret Dahilinde Olmayan Hizmetler;

  • Özel Harcamalar
  • Ekstra olan tüm organizasyonlar
  • Öğlen yemekleri
  • Müze ve ören yeri giriş ücreti

21- Mardin-Midyat Turu

mardin kalesi

Tur hakkında; Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin‘e gitmek üzere belirlenen saat ve güzergahlardan alınarak yola koyuluyor. İlk rota Süryanilerin merkezi olan Deyrulzafaran Manastırı olup burada yer alan Kilise, Tıp Okulu, Sin Tapınağı, Vaftizhane, Mezar kısımları yakından incelenerek merkez ilçeye geçiliyor.

Burada Kasımiye Medresesi ziyaret ediliyor ve tarihi Mardin sokakları, İstiklal Mahkemesi, Sokul Bakar, Hasan Ayyar, Bakırcılar, Ulu Cami, Şehidiye Cami, PTT Evi, Zinciriye Medresesi gezileri gerçekleştiriliyor. Akabinde öğle yemeği için Midyat’a varılıyor.

Burada popüler diziler çekimleri için kullanılan Midyat Konuk Evi gezilerek tekrar geziye başlanıyor. Meşhur el işleme sanatı olan Gümüş ve Telkari ürünlerinden alabileceğiniz çarşıda verilen serbest zamanın ardından Adıyaman’a dönüş yolculuğuna başlanıyor. Mardin-Midyat Turu için 235 TL ödeme yapılırken 03-09 yaş çocuklar için 185 TL ödemeniz gerekiyor.

Ücret Dahilinde Olan Hizmetler;

  • Lüks Minibüsler ile Ulaşım

Ücret Dahilinde olmayan Hizmetler;

  • Özel Harcamalar
  • Ekstra olan tüm organizasyonlar
  • Öğlen yemekleri
  • Müze ve ören yeri giriş ücreti

**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Adıyaman’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;

Yorum yapın

Bizi Takip Edin