Foça’nın Yöresel Yemekleri | 13 Nefis Tat

Akdeniz ve Ege mutfağının leziz sentezini bulacağınız Foça’da özellikle deniz ürünlerinin nefis yorumlarını tadacağınızdan emin olabilirsiniz…

Foça’nın yöresel yemekleri denince akla beldenin konumuyla da doğru orantılı olarak deniz ürünleri ve zeytinyağlı yemekler geliyor. Yerli yabancı turistlere parmaklarını yedirten cinsten lezzetlere sahip Foça’nın şirin restoranlarında enfes yemeklerin tadına rahatlıkla bakabilirsiniz.

Foça’nın Yöresel Yemekleri

1- Tekir

tekir balığı

Balıkların beslenebilmesi adına daha geniş ve faydalı bir denize sahip Foça’da yetişen tekirlerin tadı bir başka oluyor. Izgarası, kızartması, fırına verilmesi her pişirme yönteminde ayrı bir tat alacağınız balığın tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

2- Çamur Barbunu

Çamur barbunu

Çamur barbunu Foça’nın meşhur balık çeşitlerinden biri. Leziz balık etinin tuzlanıp ve unlanıp kızartılmasından oluşan bu benzersiz lezzeti Foça’daki balık restoranlarının hemen hepsinde deneyimleyebilirsiniz.

3- İri Kaya Barbunu

iri kaya barbunu

Foça’da avlanan balık çeşitlerinden biri olan iri kaya barbununun özelliği derin su balığı olması ve 12 ay boyunca Foça’da bulunabilmesi. Akdeniz’den farklı olarak daha az tuz oranına sahip bu serin su balığı diğer balıklardan bir tık yukarda lezzete sahip. Denemenizi tavsiye ederiz.

4- Orkinos, Kırlangıç, Kefal, Mezgit, Dil, Levrek

orkinos balığı

Foça’da onlarca çeşitte balık bulabilmeniz mümkün. Bu balıkların en önemli özelliği ise denizden yeni çıkmış tazecik olması ve Ege denizinin serin ve daha az tuzlu sularında yetiştiği için daha aromatik bir lezzete sahip olması diyebiliriz. Orkinos, kırlangıç, kefal, mezgit, dil ve levrek de lezzet bombası B12 depolarından yalnızca bazıları…

5- Ahtapot

Deniz ürünlerinin bol olduğu Foça’da ahtapot da sevilen lezzetlerden biri. Ahtapot ızgara olarak servis edildiği gibi beldede ahtapot salatası da çok sevilen yiyeceklerden biri.

6- Istakoz

istakoz

Birbirinden farklı onlarca türü olan ıstakoz, pek çok kişinin sevdiği ve hatta bağımlısı olduğu deniz ürünlerinden biri. Foça’nın şirin balık restoranlarında bulabileceğiniz bu lezzet, beldenin masmavi denizinden çıkmış leziz bir deniz mahsulü…

7- Midye

midye

Midye dolma denince akla İzmir Foça geliyor… Midye severlerin müptelası olacağı Foça midyeleri, parmak ısırtan cinsten. Beldeyi ziyaret eden yerli yabancı turistlerin müdavimi olduğu midye dolmayı beach club ve balık restoranlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

8- Yoğurtlu Kupes

yoğurtlu kupes

Unlanarak kızartılmış balıklar sertleşene kadar yağda bekletilir çıtır çıtır kıvama geldikten sonra ise önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurtlu sos ile birleştirilir. Son olarak da biberli tereyağlı sos gezdirildi mi tadından yenmez. Bir nevi balık mantısı olarak gösterebileceğimiz yoğurt kupes Foça’nın meşhur lezzetlerinden biridir.

9- Nar Ekşili Kaşık Salatası

nar ekşili kaşık salatası

 

Bildiğimiz kaşık salatasından tek farkı Ege’ye has zeytinyağı katılması olan Nar Ekşili Kaşık Salatası sevilen lezzetlerden bir diğeri. Domates, biber, kapya biber, sivri biber, salatalık, roka, dereotu, nane ve daha pek çok lezzetin birleştiği kaşık salatasına ek olarak nar ekşisi de katıldı mı tadından yenmiyor.

10- Midyeli Karidesli Börek

karidesli börek

Deniz ürünlerinin çok sevildiği tatil beldesinde midye ve karidese olan düşkünlüğün bir yansıması olarak karşımıza çıkan midyeli karidesli börek, çıtır çıtır hamuru ve lezzetli iç harcıyla çok seviliyor. Pek çok evde sıklıkla yapılan bu lezzeti, birçok restoranda ara sıcak olarak da görebilmeniz mümkün. Denemenizi tavsiye ederiz.

11- Yoğurtlu Semizotu

yoğurtlu semizotu

Semizotunun yemeği bir başka lezzet bombası iken salatası da çok sevilen aperatifler arasında. Tek tek yapraklarından ayrılmış dalları; limon, zeytinyağı ve tuzla harmanlanmış yoğurtla karıştırılarak servis ediliyor.

12- Sarımsaklı Limonlu Roka Salatası

Roka salatası

Öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi, balık sofralarının olmazsa olmazı roka salatası Foça’da hemen hemen her sofrada görebileceğiniz nefis bir lezzet. Sarımsak ve limonla harmanlanan tazecik rokaların üzerine bir de zeytinyağı gezdirildi mi tadından yenmiyor.

13- Şarap

foça şarapları

Foça’da Antik Dönemden beri üzüm yetişiyor ve Foça şarabının tarihi daha o zamanlara dayanıyor. Oldukça uzun işlemlerden geçen Foça şarapları oldukça lezzetli bir aroma ve dengeye sahip.

Beldede şarap üretimine hız kesmeden devam eden pek çok işletme var. Dilerseniz bu işletmelere tadıma gidebilir, beğendiğiniz şaraplardan kendinize ve sevdiklerinize satın alabilirsiniz.

pin emojiFoça’nın yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından iletebilir, yazımızı geliştirmemizde bizlere yardımcı olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin