Donetsk’te Ne Yenir? | Donetsk’te Tadılacak 15 Lezzet

Başta Rus ve Ukrayna mutfağı olmak üzere dünyadaki farklı mutfak kültürlerinden etkilenen Donetsk’te tadılması gereken pek çok lezzet ziyaretçilerini bekliyor.

Donetsk’te Ne Yenir? Ne İçilir?

“Donetsk’te ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenleri çok sayıda Ukrayna yemeği karşılıyor. Birbirinden lezzetli bu yemeklerle yeme içme ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Yemeklerin genel olarak Türk damak tadına da uygun olması yabancı tatlara karşı mesafeli olanlar için ise bir avantaj.

Çok sayıda lüks restorana ve cafeye ev sahipliği yapan Donetsk’te yeme içme konusunda çok fazla sorun yaşamayacaksınız. Hazırladığımız “Donetsk’te ne yenir? Ne içilir?” listesinde sizler için bu şehrin ilk akla gelen tatlarını sıraladık;

1. Pelmeni

Pushkin (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Pelmeni, Doğu Avrupa topraklarında en fazla rastlanan yiyeceklerin başını çekmektedir. Kısaca bir çeşit mantı olan pelmenide hamurlar açılarak içine kıyma doldurulur ve bohça şeklinde kapatılır. Mantının yerini tutmasa da eğer Donetsk’teyseniz ve Türk damak tadına benzer bir şeyler tatmak istiyorsanız pelmeni mutlaka denenmesi gereken Donetsk yemekleri arasında bulunuyor.

2. Borshch Çorbası

E-Moe (adres ve bilgi)

Borshch Çorbası
Borshch Çorbası

Pancar, soğuk ülkelerde yemeklerde sıklıkla tercih edilen sebzelerden biridir. Pancarla hazırlanan borshch çorbası da bu yemeklerden biridir ve Ukrayna ve Donetsk’te çok sevilmektedir. Pancardan dolayı kırmızı bir renge sahip olan bu çorba, besleyici ve doyurucu olması nedeniyle şehirde oldukça yaygındır.

3. Varenyky

Atlas Restaurant (adres ve bilgi)

Varenyky
Varenyky

Bir tür mantı olan varenyky, çoğunlukla et yerine meyve veya sebze, peynir gibi malzemelerle yapılmaktadır. Bu hamur işi öğle ya da akşam yemeğinde bir öğün olarak yenebildiği gibi yanında güzel bir çay ile muhteşem bir atıştırmalık olarak da yenebilmektedir.

4. Deruny

Bu lezzeti pek çok restoranda bulabilirsiniz. 

Deruny
Deruny

Baharatlı bir tür patatesli börek olan deruny, patates, soğan, sarımsak, mantar gibi malzemelerin karışımıyla yapılmaktadır. Yumurta ve elma püresi gibi malzemeler ise diğer malzemelerin bir arada kalması için bir harç görevi görmektedir. Lezzetli bir atıştırmalık olan deruny, bizce “Donetsk’te ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmeniz gereken tatlar arasında bulunuyor.

5. Okroshka

Şehirdeki hemen her restoranda özellikle yaz aylarında tüketebilirsiniz.

Okroshka
Okroshka

Rusya’da da sıklıkla yenen okroshka, soğuk içilen bir çorba türüdür. Bu çorba, özellikle yaz aylarında serinlik vermesi için tüketilmektedir. İçinde ise salatalık, havuç gibi sebzelerin yanında domuz sosisi de eklenebilmektedir.

6. Banosh

Arkan Restaurant (adres ve bilgi)

Banosh

Banosh, mısır unuyla yapılan bir tür lapadır. Geleneksel Donetsk yemekleri arasında bulunan banosh hazırlanırken mısır ununun yanı sıra domuz eti, mantar, Bryndza peyniri ve ekşi krema gibi malzemeler kullanılmakta ve kısık ateş üzerinde pişirilerek hazırlanmaktadır.

7. Nalisniki

Özellikle cafelerde nalisnikiyi deneyebilirsiniz.

Nalisniki

Bir tür pankek olan nalisniki, kişiye özel olarak farklı şekillerde yapılabilmesi nedeniyle herkesin beğenebileceği lezzetler arasında bulunuyor. Bu lezzet, sade olarak tüketilebildiği gibi üzerine peynir, reçel, bal gibi tatlar eklenerek de tüketilebilmektedir. Bu lezzet sabah kahvaltısında olduğu kadar öğleden sonra güzel bir çay eşliğinde de yenebilir.

8. Votka

Her bar ve gece kulübünde bu içki karşınıza çıkacak.

Votka
Votka

Rusya ile özdeşleşmiş olan votka, Donetsk gece hayatı içinde de en önemli içeceklerden biridir. Şehirdeki bütün bar ve gece kulüplerinde bu özel içkiyi dilerseniz sek olarak dilerseniz de kokteyllerin içinde tüketebilirsiniz.

9. Shchi

Shchiyi ana yemekten önce mutlaka denemelisiniz. 

Shchi
Shchi

Lahana ile yapılan bir çorba türü olan shchi, şehrin en popüler yerel lezzetleri arasında bulunmaktadır. Bu özel ve besleyici çorba, taze lahanadan yapıldığı gibi lahana turşusu ile de yapılabilmektedir. Lahana turşusu ile yapıldığında çorba ekşi bir tat almaktadır.

10. Halusky

Bu yiyecek restoranlarda genellikle garnitür olarak ikram edilmektedir. 

Halusky

Halusky de ilginç yerel lezzetlerden bir tanesidir. Küçük parçalar haline getirilmiş hamur taneleri, haşlanarak yenmeye hazır hale getirilmektedir. Halusky bir ana yemek olarak üzerine eklenen ekşi sosla yenebileceği gibi yemeklerin yanında bir garnitür olarak da tercih edilebilmektedir.

11. Buzhenina

Bu yemeği pek çok restoranın menüsünde bulabilirsiniz.

Buzhenina
Buzhenina

Domuz etiyle hazırlanan bu rosto da denenebilecek Donetsk yemekleri arasında bulunuyor. Tabi ki domuz eti yeme konusunda bir sıkıntısı olmayan kişiler için… Yemeğin yanında ise geleneksel yöntemlerle hazırlanmış yöresel ekmek ve salata servis edilmektedir.

12. Zrazy

Geleneksel yemeklerin sunulduğu restoranlarda bu lezzeti tadabilirsiniz.

Zrazy
Zrazy

Ülkenin farklı yerlerinde farklı isimlerle anılan bu yemek en kısa tarifi ile içine çeşitli malzemelerin sıkıştırılarak rulo haline getirilen etlerin pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Etin içine genellikle havuç, mantar, lahana, peynir gibi malzemeler eklenmektedir.

13. Syrniki

Yo-Moyo Ethno Restaurant (adres ve bilgi)

Syrniki
Syrniki

Bir tür krep olan syrniki, “Donetsk’te ne yenir? Ne içilir?” sorusuna verilebilecek en tatlı cevaplardan biridir. Bu lezzet çoğunlukla sabah kahvaltılarında üzerine reçel, bal, krema gibi şekerli gıdalar eklenerek tüketilmektedir. Tabi yemeklerin ardından tatlı olarak da syrnikiyi tüketebilirsiniz.

14. Nalesniki

Restaurant Olgino (adres ve bilgi)

Nalesniki

Farklı dolgularla farklı damak tatlarına hitap eden bu ince ve küçük krepler de tatlı ihtiyacınıza cevap verebilecek önemli lezzetler arasında bulunuyor. Kreplerin üzerini dilediğiniz malzemelerle doldurarak size özel muhteşem bir tatlı oluşturma şansına sahip olabilirsiniz.

15. Chicken Kiev

Pushkin (adres ve bilgi)

Chicken Kiev
Chicken Kiev

Tavuk etiyle hazırlanmış olan bu dolmalar esasen Kiev’in geleneksel yemeklerinden biri ancak Ukrayna’nın diğer bütün şehirlerinde olduğu gibi bu lezzeti Donetsk’te de bulabiliyorsunuz. İnce bir şekilde açılan tavuk göğsü etlerinin içine tereyağ ve çeşitli malzemeler doldurulmakta ve yağda kızartılarak servise hazır hale getirilmektedir.

Donetsk’te ne yenir? Ne içilir? listemizde, şehrin yemek kültürüne dair önemli bilgileri ve en önemli yemeklerini sizlerle paylaştık. Dilerseniz bu konu hakkındaki fikirlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşarak siz de yazımızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. 

pinŞayet şehirdeki görülmesi gereken yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız daha önce sizin için hazırladığımız “Donetsk gezilecek yerler” listemize göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin