Ukrayna’da Gezilecek 27 Yer | Detaylı Anlatım

Doğu Avrupa’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi Ukrayna; Romanya ve Moldova ile kara sınırı olan, ülkemizden vizesiz seyahat edebileceğiniz muhteşem bir ülke.

Ukrayna gezilecek yerler yazımızda, sizlere ülkede popüler olarak seyahat edilen şehirlerin, mutlaka görülmesi gereken gezi rotalarını derledik.

Avrupa’nın en büyük ikinci silahlı kuvvetlerine sahip ülke,  tarihi dokusu, müzeleri ve parklarıyla dikkat çeken yerlerden biri. Aynı zamanda pek çok üründe Ukrayna’da oldukça ucuz..

Kiev, Lviv, Sivastopol, İvano Frankivsk, Zaporijya, Kerch, Odessa, Chernivtsi ve daha pek çok şehriyle sizlere harika bir seyahat imkanı sunan ülke, gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken yerler arasında..

1.Ukrayna Gezilecek Yerler 

1- Lviv Şehri Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

#1 Lychakivsky Mezarlığı

Lychakivsky Mezarlığı

Bu mezarlığı ziyaret etmeden Lviv’den sakın ayrılmayın. Ünlü isimlerin mezarı yok ancak yapısı itibarıyla insanı derinden etkiliyor. Batı Ukrayna’nın gururu diyebileceğimiz mezarlık ülkenin değerli miraslarındandır.

#2 Lvivarnya

ukrayna gezilecek yerler
Lvivarnya

2017’de revize edilen Lviv’in bira fabrikasına ait olan Lvivarnya Müzesi, modern bir deneyim ve gezi sunuyor. Bu tip yerlerde hep gördüğümüz gibi, gezi sonunda tadımlıklardan alabiliyorsunuz.

#3 Ploshcha Rynok

ukrayna gezilecek yerler
Ploshcha Rynok

Lviv, 1998’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı ve bu eski pazar meydanının (Ploscha Rynok) bu işteki payı büyük. 16. yüzyılın başlarındaki büyük yangın orijinal yapıları tahrip ettikten sonra yeniden inşa edildi. Yaklaşık 40 bina meydanı kuşatıyor ve farklı boyutlarda ve planlardaki evler zenginlere ait..

#4 High Castle Hill

ukrayna gezilecek yerler
High Castle Hill

Gerçek bir Lviv deneyimi için High Kalesi’nin yer aldığı bu tepeye çıkmalısınız. 14. yüzyıldan kalma harabe taşların Ukrayna bayrağı ile birleştiği zirve 360 derecelik şehir manzarası sunuyor.

#5 Lviv Tarih Müzesi

lviv historical museum

Şehrin Galiçya anılarını sergileyen Lviv Tarih Müzesi, erken kültürel oluşumların izlerini ve yarattığı etkiyi görmek mümkün. 1893 yılında kurulan müze, Ukrayna’nın en eski ve en zengin koleksiyona sahip müzelerinden biri. 330 binden fazla eserin sergilendiği müze, mutlaka ziyaret etmeniz gereken gezi duraklarından biri.

#6 Ratusha

ukrayna gezilecek yerler
Ratusha

Kentin savunmacıları 14. yüzyılda Ratusha Meydanı’nda büyük bir direniş örneği sergiledi. Lviv’in derin tarihine inmek için en doğru adres olarak gösterilen meydan, günümüzde turistik gezilerin başlangıç noktası olarak gösteriliyor.

*Lviv Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için..

2- Zaporijya Şehri Gezilecek Yerler

#1 Khortytsya Adası

Khortytsia island

 

Ukrayna Kazaklarının kalesi olarak nam salmış Khortytsya Adası’nda, çevreye dağılmış hayli yaşlı meşe ağaçları ve muhteşem doğal alanlarla bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz. Keyifli yürüyüşler ve bisiklet turları yapabileceğiniz Khortytsya Adası Kazak tarihi açısından da zengin kültürel miraslar barındırıyor.

Ada aynı zamanda Polonya ve Rusya kontrolünün dışında bulunmasıyla önemli bir stratejik konuma sahip.

#2 Zaporijya Siçi

zaporijya sici
Processed with VSCO with c7 preset

16. ile 18. yüzyıllar arasında var olmuş askeri yerleşmeler grubu olan Zaporijya Siçi, Sovyet döneminde barajların inşa edilmesinden sular altında kalmış.

Şimdi, Ukrayna için tarihi öneminin yanında, yeni evlenen çiftlerin törenden önce gelerek başlattıkları bir geleneğe de ev sahipliği yapıyor. Güzel kareler yakalayacağınız ve etkileyici havaya sahip bir alan.

#3 Dinyeper Nehri

Dinyeper River

Oldukça geniş bir yatağı bulunan Dinyeper Nehri, Zaporijya için yaşam ve huzuru temsil ediyor. Şehrin su ve enerji ihtiyaçlarını karşılayan nehrin günün her saatinde mükemmel bir manzaraya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Nehir üzerine kurulmuş, aynı zamanda karayolu olarak kullanılan Dinyeper Hidroelektrik İstasyonu’nu da görmelisiniz.

#4 Aziz Andrew Katedrali

Bağışlar yardımıyla 2001 yılında inşa edilen Aziz Andrew Katedrali, barok ve modern mimarinin harmanlanmasıyla yapılmış. Şehirde en çok ziyaretçi ağırlayan ibadet yeri olan katedral, anıt olarak da kabul ediliyor.

#5 Silah Tarihi Müzesi

Silah Tarihi Müzesi

Silah Tarihi Müzesi içinde sergilenen parçalar, V. Shlayfer’ın kişisel koleksiyonundan ve Taş Devrinden, II. Dünya Savaşı’na kadar kullanılmış silahlardan oluşuyor. Müzede makineli tüfekler, av tabancaları, kılıçlar ve daha pek çok farklı yüzyıla ait tarihi silahlar sergiliyor.

Avrupa‘nın en büyük silah müzelerinden biri olan müze, haftanın her günü 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. *Zaporijya Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için..

3- Kharkov Gezilecek Yerler

#1 Feldman Ecopark

Feldman Ecopark

Kharkov’da bulunan Feldman Ecopark, her yıl dünyanın dört bir yanından 1,5 milyon ziyaretçi alıyor. İçerisinde birçok farklı aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bu parkta,2.000 canlının yaşadığı bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır.

Hayvanat bahçesinin yanı sıra yoga alanları, yemek restoranları, oyun alanları ve binicilik yapabileceğiniz midilli alanları bulunmaktadır.

Her yaştan insanın ilgisini çeken bu merkezde keyifli vakit geçirmek isterseniz, dilediğiniz her gün 10.00-19.00 saatleri arasında parkı ziyaret edebilirsiniz. 🙂

#2 Annunciation Katedrali

Annunciation Katedrali

Annunciation Katedrali, Doğu Avrupa’nın en büyük katedrallerinden biridir. 80 metre uzunluğunda kilise Neo-Bizans mimari tarzıyla yapılmıştır.

Mikhail Lovtsov tarafından tasarlanmış olan kilise ayrıca Ukrayna’nın en uzun kiliselerinden biridir. Mimari güzelliğiyle dikkat çeken katedrali dilediğiniz her zaman ziyaret edebilirsiniz.

#3 Özgürlük Meydanı

Özgürlük Meydanı

Şehrin en popüler noktası olan Özgürlük Meydanı, bir bakıma İstanbul’un Taksim’i gibidir. Şehrin önemli olan tüm noktalarına oldukça yakın olan meydandan dilediğiniz her yere otobüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özellikle buluşmalar için tercih edilen meydan, şehrin simgesel noktalarından biridir. 🙂

#4 Sarzhyn Jar

Sarzhyn Jar

Kharkov’un en yeşil alanlarından biri olan Sarzhyn Jar, halkın dinlenme noktalarından biridir. İsteyenlerin spor, isteyenlerin piknik yaptığı bu alanda huzurlu bir gün geçirme şansına sahipsiniz. Parkı dilediğiniz her saatte ziyaret edebilirsiniz!

*Kharkov Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için…

4-  Rivne Şehri Gezilecek Yerler

#1 Kehribar Müzesi

Amber Müzesi

 

Muhteşem bir botanik bahçesine sahip olan Kehribar Müzesi, 19. Yüzyıldan günümüze kadar gelen Rivne’nin tarihi binalarından birinde yer alıyor. İçerisinde yaklaşık 15 bin parçadan oluşan bir koleksiyona sahip müzede, 4 bin 500 adet kehribar sergileniyor.

Birbirinden güzel nadide taşların sergilendiği müze, şehre gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği gezi noktalarından biri aynı zamanda. 🙂

#2 Shevchenko Parkı

Shevchenko Parkı

Şehrin tam orta noktasında huzurlu atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan Shevchenko Parkı, sayısız çiçek türü ve pek çok önemli isme ait anıtlarıyla şehrin en önemli noktalarından birdir. Uğramakta fayda var…

#3 Ulas Samchuk Edebiyat Müzesi

Ukrayna’da 20. Yüzyılın en büyük sanatçısı olarak gösterilen Ulaş Samchuk adına yaptırılan Edebiyat Müze’sinde, yazarın kişisel eşyalarından tutunda mobilyaları ve el yazmalarına kadar pek çok önemli nüshanın orijinal halini görebilmeniz mümkün.. 🙂

Müzede o döneme ait toplamda üç sergi yer alıyor. Edebiyat meraklıları için şehirde gösterilen ilk adres olan Ulas Samchuk Edebiyat Müzesi, mutlaka görmeniz gereken gezi noktalarından biri.

*Rivne Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için..

 5- Kiev Şehri Gezilecek Yerler

#1 Kyivo – Pecherska Lavra

Pecherska Lavra

Turistler ve Ortodokslar Pechersk’deki Dnipro Nehri’nin yukarısındaki 28 hektarlık çimenli tepelerde yer alan Lavra’ya akın ediyor. Turistler için neden buranın ilgi çekici olduğunu anlamak zor değil. Altın kubbeli kiliseler, mumyalanmış rahipler, yer altı labirentleri, egzotik ortamlar turizm faaliyetlerine hız kazandırıyor. Ortodokslar ise, onlar için en kutsal olan yeri görmeye geliyor.

1051 yılına kadar tarihi insanları etkileyen diğer bir nokta. Eski bir yer olduğu için zaman içinde değişim geçirmiştir. Her defasında daha güzel hale gelmiş. Kiev mirasları arasında gözde konumdadır.

#2 Aziz Sofya Katedrali

saint sophia cathedral

Kiev’in en eski kiliselerinden biridir. Bir sürü mozaik ve fresk 1071-1031 yıllarından günümüze kalmış. Binanın altın kubbeleri, düğün pastası şeklindeki çan kulesi, barok anlayışından çizgiler dikkat çekicidir. 360 derece seyir zevki sunduğunun da altını çizelim.

İstanbul’daki Ayasofya’nın adını taşıyan katedral, Kiev’in yeni dini ve siyasi otoritesi olarak ilan edilmişti. Geçmiş yıllarda burada eğitimler verildi, kültür buluşmaları yapıldı. Krallar bu kilisede taç giydi, siyasi anlaşmalar imzalandı.

Bu yapının her detayını anlatmaya kalksak saatlerimiz yetmez. Hem her şey anlatılırsa oralara gitmeye ne gerek var? Aziz Sofya Katedrali’ni, Kiev’e gittiğinizde mutlaka inceleyin.

#3 Babyn Yar

Babyn Yar

29 Eylül 1941’de Nazi birlikleri 34 bin Yahudiyi toplayıp, Babyn Yar Vadisi’nde öldürdü. Bugün burada dokunaklı bir anıt bulunuyor. Üzüntü verici hikayeyi etraflıca Oleny Telihy’nin kuzeydoğusundaki park girişinde öğrenebilirsiniz.

#4 Çernobil Müzesi

chernobyl museum

Dünyanın en kötü nükleer kazasını hatırlatmak herkesin harcı değil ve bu olaya girişmek çok da tercih edilmez. Çernobil Müzesi’ni kuranlar kararlıymış ve ortaya böyle bir bina çıkmış. 4 numaralı santral reaktörünün patlamasıyla büyük bir facia yaşandı. Olayları anlatan detaylı sergiler Rusça ve Ukraynaca yazılmış. İngilizce gibi uluslararası alanda sık kullanılan dillerdeki ses kılavuzlarından yardım alabilirsiniz.

Çernobil faciası sadece burada etkili olmadı. Çevre ülkelerde de derin izler bıraktı. Müzede insanların ve hayvanların yaşadığı problemler bir bir anlatılmış.

*Kiev Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için…

6- Sivastopol Şehri Gezilecek Yerler

#1 Khersones Antik Kenti

Khersones Antik Kenti

Şehir merkezinden 3 km uzaklıktaki Antik Yunan Kenti, Khersones’in tarihi MÖ 500 yılına kadar dayanıyor.

Rus halkının Ortodoks mezhebine geçişine de tanıklık etmiş kent, her yıl turistlerin akınına uğruyor. Alan içinde Vladimirsky Katedrali ve çıkan kalıntıların sergilendiği bir müze de bulunuyor.

#2 Fiolent Burnu

Fiolent Burnu

Zorlu bir yolculuk sonunda ulaşacağınız kumsalıyla beraber Fiolent Burnu’na vardığınızda, zahmete değdiğini anlayacaksınız. Şehirdeki en iyi manzaraya bakarak yüzebilir, keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Tepedeki Georgievsky Manastırı da uğrayacağınız yerler listesinde olabilir.

#3 Batık Gemiler Anıtı

Batık Gemiler Anıtı

Sahil şeridi üzerinde görebileceğiniz anıt, denizin içine inşa edilmiş. Yakın dönem tarihindeki savaşın anısına yapılan Batık Gemiler Anıtı, şehrin simgelerinden biri sayılıyor. Anıtın yanında bulunan köprüden geçmeyi de unutmayın. Bölge halkının inancına göre bu köprü şans getiriyormuş.

#4 Foros Kilisesi

Foros Kilisesi

Bir uçurum üzerine inşa edilmiş Foros Kilisesi, şehrin güneyindeki önemli tarihi yerlerden biri. Nefes kesici manzarasıyla benzerleri arasından sıyrılan bir kilise göreceksiniz. 1892 yılında yapılan kilise, Rus tapınak tarzıyla yapılmış ve dış cephesi İtalya’dan gelen mozaiklerle süslenmiş.

Hem mimarisi hem de konumuyla hayli ilginç olan kiliseye otobüslerle ulaşabilirsiniz ama öneriler daha çok taksi kullanmanız yönünde.

#5 Primorsky Bulvarı

Primorsky Bulvarı

Deniz manzaralı bir gezinti yapmak insana gerçekten huzur verir. Sivastopol’da bunu gerçekleştirebileceğiniz Primorsky Bulvarı’nda yol boyunca ağaçlar da size eşlik ediyor.

*Sivastopol Gezilecek Yerler Yazısı Devamı için…

*Ukrayna’ya, Türk Hava Yolları aracılığıyla 700₺’den başlayan fiyatlarıyla uçma şansı yakalayabilirsin.. Ülkeye giden en ucuz uçak bileti fiyatlarını senin için önceden hazırladığımız Ukrayna uçuşlar sayfasından inceleyebilirsin.

*Ukrayna’nın Daha Pek Çok Şehrini İncelemek için tık tık..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin