Didim

Didim Gezilecek Yerler Listesi | 85 Görülesi Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Aydın’ın turistik bir ilçesi olan Didim, ülkenin en önemli turizm cennetlerinden biridir. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Didim, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle pek çok tarihi kalıntıyı ve antik yapıyı himayesinde barındıran Didim, günümüze kadar bu izleri taşımıştır. Didim’in kültür ve değerlerinin ne denli zengin olduğunu tahmin etmeli ve sadece bununla yeterli olmadığını bilmelisiniz.

Mavi bayraklı plajları, altın rengi kumsalları, upuzun sahilleri, yemyeşil ağaçlarla çevrelenmiş birbirinden farklı koyları ile Didim, olağanüstü bir doğa güzelliğe sahiptir. Didim, yerli ve yabancı birçok turist tarafından, yaz kış demeden her zaman ziyaret ediliyor ve özellikle yaz aylarında nüfusun daha fazla arttığını da belirtelim.

Kaç Günde Gezilir; Didim’i ortalama 2 – 3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Didim’de yaz sezonu erken açılıp geç kapandığı için, Nisan ayından Kasım ayına kadar dilediğiniz gibi ziyaret edebilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Didim’e ya Milas Bodrum Havalimanı’nı ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Didim merkeze 150 km uzaklıktadır ve HAVAŞ servisleriyle Söke’ye kadar gidip, oradan dolmuş ya da otobüsleri kullanarak Didim’e rahatlıkla ulaşabilirsiniz. HAVAŞ ücretinin ise; 35₺ olduğunu söyleyelim. Ayrıca havalimanından İzmir Otogarı’na giderek, Didim otobüslerini de kullanabilirsiniz.
  • Milas Bodrum Havalimanı ise, Didim merkeze 75 km uzaklıktadır ve herhangi bir toplu taşıma aracı ile Didim’e ulaşım yoktur. Ya bir araç kiralayarak ya da taksiyle ulaşım sağlayabileceğiniz gibi, havalimanından Bodrum Otogarı’na gidip, dolmuşları kullanarak da ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Didim’in en meşhur lezzetleri arasında; kaşopita, lop incir, tarhana gibi harika tatlar yer alıyor. Dilerseniz daha detaylı incelemek için ”Didim Yöresel Yemekler” yazımıza bir göz gezdirin!

*Didim Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1. Milet Müzesi

Burası neresi? Balat Köyü yakınlarındaki Milli Antik Kenti içerisinde yer alan Milet Müzesi, 1973 yılında hizmete açılmış ancak zamanla binanın statik yapısı bozulduğu için tehlike yaratmaması açısından kapatılmıştır. Böylelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, yeni müze binası çalışmalarına başlanmış olup, 2011 yılında Milet Müzesi 1200 metrekarelik bir alanda tekrardan hizmet vermeye başlamıştır. Müzede; Milet Antik Kenti, Didim Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kent’lerinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserler sergileniyor ve içerisinde bahçe teşhiri ve kapalı alan teşhiri olmak üzere iki ana bölüm yer alıyor.

Müzenin bölümleri; Kapalı teşhir bölümü; bina içerisinde yer alıyor ve içerisinde bahsettiğimiz bu antik kentlerin kalıntıları sergileniyor. Milet Antik Kenti’nden; Minos Dönemi buluntuları, canlandırılmalı Minos Dönemi ve mutfağı, Zeytintepe Afrodite Kutsal Alanı ve Kazartepe Nekropol buluntuları ile Arkaik Adak Stelleri bulunuyor. Ayrıca Milet Antik Kenti’nden Didim Apollon Tapınağı’na giden kutsal yol buluntuları ve Apollon Tapınağı adak eşyaları da sergileniyor ve müzenin en önemli eserleri arasında yerini alıyor.

Priene Antik Kenti’nin zengin evleri buluntuları da Priene bölümünde yer alıyor. Bunun dışında; Nehirler Tanrısı Meandros’un heykeli, İlyas Bey Külliyesi buluntuları, çeşitli dönemlere ait cam eserler, süs eşyaları, sikkeler, pişmiş toprak eşyalar, bronz ve seramik eserlerde dahil olmak üzere daha pek çok antik kalıntı müzede sergileniyor. Bahçe teşhiri bölümünde ise; aslan heykeller, mezar taşları, lahitler ve sütun başlıkları yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Yaklaşık 20 bine aşkın eserin bulunduğu Milet Müzesi, Didim gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı! Didim’in tarihini, kültür ve değerlerini merak ediyorsanız, Milet Müzesi tam da size göre! Antik kentlerden çıkan tarihi kalıntıları ve antik yapıları gördükçe hayrete düşeceksiniz. Ayrıca müzenin en önemli parçalarını dikkate alarak, iyice keşfedin. Bizden söylemesi. 🙂

  • Adres: Balat, 09290 Didim (Yenihisar)/Aydın
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.00
  • Telefon: (0256) 875 52 06
  • Yol tarifi al >

-Çarşılar, Pazarlar

2. Cumartesi Pazarı

Burası neresi? Didim’in birçok noktasında haftanın farklı günlerinde pazarlar kuruluyor ancak bu pazarların içinde en uygun olanı Cumartesi Pazarı’dır. Çılgın ama bir o kadar da cezbedici olan bu pazar her cumartesi Altınkum’da kurulmaktadır.

Baharatlar, kuruyemişler ve her türlü bakliyatın bulunabileceği Cumartesi Pazarı’nda aynı zamanda deri çantalar, eşarplar, süs eşyaları, çay takımları ve birçok ünlü markanın taklit ürünlerini de bulmak mümkün olmaktadır. Pazarda yerli halkın üretmiş olduğu organik sebze ve meyveler de satılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Pazarlık yapma imkanını da bulabileceğiniz Cumartesi Pazarı, Didim’de mutlaka uğranması gereken yerler arasında bulunmaktadır.

3. Mavişehir Pazarı

Burası neresi? Mayıs ile Eylül ayları arasında her gün ziyaret edebileceğiniz Mavişehir Gece Pazarı, özellikle akşam saatlerinde ne yapacağına karar veremeyenler için değerlendirilebilecek alışveriş duraklarından biridir. Birçok markanın orijinal olmayan ürünlerinin satıldığı pazarda, aynı zamanda baharatlardan çeşitli hediyelik eşyalara kadar aklınıza gelebilecek birçok ürünü bulmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sadece hediyelik eşyalar değil, meyve ve sebze, zeytin, peynir gibi birçok farklı yöresel ürünü de bu pazarda bulabilirsiniz. Mavişehir Çarşısı’nın sahiline özellikle gün batımı zamanında gelmenizi öneriyoruz çünkü buradan gün batımının harika manzarasını seyredebilir, dilerseniz buradaki restoran ve kafelerde bir şeyler atıştırabilirsiniz.

  • Adres: Mavişehir, 09270 Didim/Aydın
  • Ziyaret saatleri: Mayıs-Eylül ayları arasında her gün 07.00-01.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

4.Altınkum Plajı

Burası neresi? Türkiye’nin sayılı ve Didim’in ise en ünlü plajlarından biri olan Altınkum Plajı, ismini altın rengi kumundan aldığı söylenir. Burası Didim’in ana plajı olarak kabul edilmektedir ve yadsınamaz bir çekiciliğe sahiptir. Upuzun kumsalı ve altın rengi kumunun yanı sıra plajının temiz olması da mükemmel bir özelliktir. Ayrıca masmavi deniziyle de tam bir doğa harikası olan plajın, mavi bayrak ödülü aldığını söylemezsek olmaz!

Neden gitmeliyim? Altınkum Plajı’nda yok yok! İçerisinde; yürüyüş parkurları ve parkları dışında bar, disko, gece kulübü, çay bahçeleri, eğlence mekanları, restoran, hediyelik eşya dükkanları gibi daha pek çok işletme yer alıyor. Aynı zamanda otel ve konaklama tesislerinin de bulunduğunu ekleyerek, plaja oldukça yakın olan bu yerlerden birinde konaklayabileceğinizi de belirtelim.

Kaçırmayın! Tekne turlarına katılarak, plajın çevresindeki adaları ve koyları tüm gün boyunca gezebilirsiniz! Rüzgar sörfü, kano, dalış gibi su sporlarının yanı sıra at ve safari turlarına katılarak değişik aktivitelere katılabilirsiniz. Ayrıca denizinin sığ olması da hem yüzme bilmeyenleri hem de çocuklu aileleri sevindirecek cinsten…

  • Adres: Altınkum, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00
  • Telefon: 0551 024 68 74
  • Yol tarifi al >

5. Gülkent Sahil Plajı

Burası neresi? Saplı Ada manzarası ile dikkat çeken Gülkent Sahil Plajı, Didim ile Akbük arasında bulunan ve muhteşem bir sahili bulunan bir doğa harikasıdır. Plajın büyük bir kısmı bir işletme tarafından işletilmektedir ve giriş için ücret ödenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte plajın bir kısmı hala ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Denize ilk girilen yer taşlık olmasına rağmen birkaç metre ilerledikten sonra sizi kumluk bir zemin karşılıyor. Bu da hem yüzmeyi hem de deniz içinde arkadaşlarınızla eğlenmeyi çok keyifli hale getiriyor. Dileyen ziyaretçiler plaja yakın konaklama seçeneklerini değerlendirerek günlük bir ziyaretten daha fazlasını gerçekleştirebilir.

6. Akbük Plajı

Burası neresi? Altınkum Plajı’ndan sonra Akbük Plajı, Didim’in en popüler ikinci plajıdır. Didim’e 20 km uzaklıkta olmasına rağmen, yine de en çok tercih edilen plajlar arasında yerini alıyor. Bu durumun bir avantajı daha var, çoğu insan uzak olduğunu düşünüp -her ne kadar popüler olsa da- tercih etmiyor. Böylece gününde giderseniz, kabalıktan uzak sessiz ve sakin, keyif dolu bir gün geçirmiş olursunuz.

Neden gitmeliyim? Uzun sahil şeridiyle, ağaçlarla çevrili yemyeşil doğasıyla, masmavi, berrak gibi denizi ile Akbük Plajı, en sevilen plajlardan biridir. İster denizde yüzün, ister güneşlenin, ister ağaçların altında dinlenin, kitap okuyun, müzik dinleyin… Ama sadece bunlarla sınırlı kalacağınızı düşünmeyin! Paletli yüzme, tüplü dalış, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü gibi daha birçok farklı aktiviteye yer veren plaj, hepsinden yararlanmanızı sağlıyor. Ayrıca denizinin sığ olması da, bazılarımızı sevindirecektir diye ümit ediyorum.

Kaçırmayın! İhtiyacınız olan tüm olanaklar plajın içerisinde mevcut. Yemek yemek istediğinizde bir restoran, duş almak istediğinizde ücretsiz yararlanabileceğiniz olanaklar… Sadece şezlong ve şemsiyeye belli bir miktar ücret ödemeniz gerekecek ancak onunda fiyatları oldukça uygun. Tabii ki kendi havlunuz ve olanaklarınız varsa, buna ihtiyaç bile duymayabilirsiniz.

7. Onurkent Başaran Sahili

Burası neresi? Onurkent Başaran Sahili, denize girmeye çok müsait olmasa da, öyle bir özelliği var ki girmesek de olur dedirtecek türden. İyi rüzgar alması ve denizinin sığ olması müthiş bir özellik ve kitesorf yapmak isteyenler için adeta biçilmiş kaftan! Tabii ki içerisinde bu eğitimi veren herhangi bir okul ya da işletme yok. Sadece kitesorf tutkunlarının daha çok tercih ettiği ve zaman geçirdiği bir yer diyebiliriz.

Uyarı! Plaj, çok fazla kumsal bir alana sahip değil, sadece belli bir kısmında kumluk alan bulunuyor. Ayrıca içerisinde tesis veya başka bir olanak bulunmuyor.

8. Taşburun

Burası neresi? Taşburun Limanı’nın hemen yanında yer alan kumsal, aqua parka kadar devam ediyor. Denize girmek için oldukça uygun bir yer olsa da, belirtmeliyiz ki alanda ihtiyacınızı karşılayacağınız herhangi bir olanak yok. Sadece sahil şeridinin üst kısmında, iki tane restoran bulunuyor. Yüzüp eğlendikten sonra, yemek yemek veya bir şeyler içmek istediğinizde, restoranlardan birini tercih ederek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

9. Club Tarhan Beach

Burası neresi? Didem’e 50 m yürüme mesafesinde yer alan Club Tarhan Beach, bir otelin plajı olup, Didim’in en uzun kumsallarından birine sahiptir. İçerisinde birçok işletmenin yer alması dışında pek çok farklı aktivitelere yer vermesi, sizi epey bi’ sevindirecek. Açık yüzme havuzu, su kaydırağı ve SPA olanakları gibi daha birçok şeyden faydalanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Dilerseniz otelde direkt konaklayabilir ve daha fazla imkanlardan da yararlanabilirsiniz. Özellikle çocuklarınız, çocuk kulübünde vakit geçirirken siz de yemyeşil bahçesinde dinlenebilir ya da havuz başında güneşlenebilirsiniz.

10. Vettur Plajı

Burası neresi? Vettur Sitesi’nin hemen önünde yer alan plaj, daha çok site sakinleri tarafından tercih ediliyor. Sitenin içerisinden kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra kolayca ulaşacağınız bu plaj, genellikle site sakinleri tarafından tercih ediliyor. Küçük bir kumsala sahip olsa da, çok fazla kişi tarafından bilinmediği için sessizliğiyle bu açığını kapatıyor diyebiliriz. Sitenin girişinde market gibi herhangi bir işletme yer almıyor ancak plajın arka kısmında yer alan çay bahçesinden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

11. Sulubatak

Burası neresi? Sığ bir denize sahip olan Sulubatak, dere ağzında bulunduğu için oldukça dingin sulara sahiptir. Plajın belli kısımlarında denizin zemini yosunlu, kumsal alanı da bir hayli azdır. Bu nedenle denize girmek için çok tercih edilmiyor. Ancak Didim’e kadar gelmişken ve ‘ben her yeri görmeliyim, görmeden de gitmem’ diyenlerdenseniz, buraya da bir kez olsun uğramalısınız. Didim – Söke karayolu üzerinden ulaşacağınız bu yer, Mavişehir pazar yerini geçtikten sonra sol tarafınızda kalacak.

12. Denizli Öğretmenler Sitesi

Burası neresi? Denizli Öğretmenler Sitesi’nin önünde yer alan plaj, Didim’in en çok bilinen ve sevilen plajlardan biridir. Neden mi? Muhteşem manzaraya sahip, kumsalının fazlasıyla geniş, denizinin masmavi ve kumluk olmasından dolayı tabii ki de! Üstelik hiçbir ücret ödemeden tüm bu güzelliklerden yararlanabiliyorsunuz. Dahası market, çay bahçesi ve restoranı içerisinde barındırıyor olması da ekstra bir güzellik.

13. Akkum Sağtur Plajı

Burası neresi? Büyük Anadolu Otel’in yanında yer alan Akkum Sağtur Plajı, araçla gidilebilecek plajlar arasındadır. Kamp yapmak isteyenlerin daha çok tercih edip geldiği bu plaj, aynı zamanda su sporları aktivitelerini yapmak için de mükemmel bir avantaja sahip. Deniz hiçbir zaman dalgalı değil ve bu sebeple tamamen sakin bir gün geçirmeniz için oldukça ideal konumdadır.

Neden gitmeliyim? Araçla geldiğiniz için, yol belki uzun gelebilir ancak gün sonunda tekrar geri dönmek zorunda olmadığınızı bilmek, sizi biraz olsun rahatlatabilir. Çadırınızı kurup, denizin o huzur veren sesiyle kafanızı dinleyebilirsiniz. Trafikten uzak, kalabalıktan arınmış ve gürültüden uzaklaşmış olacağınız harika bir plaj… Sadece kamp yapanlar değil, çoğu insan günübirlikte olsa mutlaka bu plaja uğramayı ihmal etmiyor.

Kaçırmayın! Denizin içi bembeyaz kumlarla dolu olması, voleybol sahasının bulunması, bakımlı ve tertemiz bir plaj olması… Başka bir şey eklemeye yok, gelin ve kendi gözlerinizle görün!

  • Adres: Sığacık, Akkum Cd. No:161, 35460 Seferihisar/İzmir
  • Yol tarifi al >

14. Parlamenterler

Burası neresi? Parlamenterler Sitesi’nin hemen altında yer alan plajdan, daha çok site sakinleri faydalanabiliyor. Aynı zamanda siteye giriş olmadığı için, sitenin yanındaki yoldan inerek plaja ulaşabiliyorsunuz. Denizinin temiz ve kumluk olması, geldiğinize değecek türde özellikleridir. Yalnız plajdaki şezlong ve şemsiyelerin site sakinlerine ait olduğunu belirterek, gelmeden önce yanınıza ihtiyacınız olanları almanızı tavsiye ediyoruz.

15. D-Marin Blue Point Beach Club

Burası neresi? Merkezde yer alan marina, sadece teknelere ev sahipliği yapmıyor aynı zamanda içerisinde bir plaja da yer veriyor. Özel bir işletme olan D-Marin Blue Point Beach Club, kaliteli ve nezih bir yapıya sahip. Üstelik Didim’de oldukça ilgi gören ve sıklıkla tercih edilen mekanların başında geliyor. Belli bir miktar ödeyerek giriş yapacağınız plajda, şezlong ve şemsiyenin de hizmete dahil olduğunu ekleyelim. Ayrıca plajın içerisindeki restorandan dilediğiniz gibi yemek yiyebilir ya da bir şeyler içebilirsiniz.

16. Balpetek Plajı

Burası neresi? Saplı Ada’ya yakın bir konumda bulunan Balpetek Plajı, Saplı Ada manzarasını seyrederek deniz keyfi yapmak isteyenler için değerlendirilebilecek yerlerden biridir. Plajın kıyı kısmı kayalık olduğu için yaklaşık 15 metre uzunluğundaki platformdan denize girilmektedir ve bu nedenle yüzme bilmeyenlerin burada çok dikkatli olması gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Didim’den sadece 15 dakikalık mesafede bulunan Balpetek Plajı, ücretsiz olması ve muhteşem bir mnzara sunması nedeniyle ziyaretçiler için Didim gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken plajların başında gelmektedir.

17. Oteller Önü Plajı

Burası neresi? Altınkum Plajı’nın yanında yer alan plaj, Didim’deki en meşhur otellerin önünde kaldığı için Oteller Önü Plajı olarak adlandırılıyor. İçerisinde pek çok farklı plaj işletmesine yer veren plajda, tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Mükemmel denizinde yüzerek eğlenceli dakikalar geçirebilir ya da kumsalda güneşlenerek saatlerce dinlenebilirsiniz. Aman dikkat, fazla da kaptırmayın kendinizi sonra başınıza güneş geçmesin. 🙂

18. Gaye 1 Plajı

Burası neresi? Didim’in mavi bayraklı plajlarından biri olan Gaye 1 Plajı, hilal şekli görüntüsüyle fazlasıyla seviliyor. Altınkum konumunda yer alan plaj, denizinin sığ olmasıyla meşhurdur ve çocuklu ailelerin ya da yüzme bilmeyenlerin ilk tercih edeceği mekanlardan biridir. Halk plajı olduğu için herhangi bir giriş ücreti ödemenize gerek kalmadan plajdan faydalanabiliyorsunuz. Ancak belli bir miktar ödeyerek şezlong ve şemsiyeleri kullanabilirsiniz.

19. Gaye 2 Plajı

Burası neresi? Gaye 1 sitesinin plajından bahsettik, şimdi gelelim Gaye 2 sitesinin plajına. Gaye 2 sitesinin hemen önünde yer alan plaj, genellikle site sakinleri tarafından tercih ediliyor. Ancak dışarıdan gelen ziyaretçileri de ağırlıyor. Sığ ve oldukça temiz olan denizinden, çıkmak istemeyeceksiniz! Ayrıca içerisindeki iskeleden güzelce yararlanabilir ve kafeden de ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

20. Yeşilkent Plajı

Burası neresi? Yeşilkent Sahil Sitesi’nin önünde yer alan plaj, Didim merkeze 6 km mesafede konumlanıyor. Herhangi bir ücret ödemeden giriş yapacağınız plaj, restoranlara, gözleme yapan büfelere ve cafelere ev sahipliği yapıyor. Plajdaki su sporları aktivitelerini yaparak eğlenceli dakikalar geçirebileceğiniz gibi sadece yüzüp güneşlenerek de vakit geçirebilirsiniz. Denizinin kumlu ancak kumsalının biraz çakıllı olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

21. Konya Kültür Sitesi

Burası neresi? Fevzipaşa Mahallesi’nde yer alan plaj, Didim merkeze sadece 8 km uzaklıktadır. Konya Kültür Sitesi’nin önünde bulunan plaja, sitenin içerisinden kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Kumsalda ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz restoran ve kafe yer almakta. Yalnız şezlong ve şemsiyeler site sakinlerine ait olduğu için, gelirken yanınıza kendilerinizinkini almanızı tavsiye ederiz.

22. Koca Reis

Burası neresi? Koca Reis Sitesi’nin hemen önünde yer alan plaj, Didim merkeze 10 km’lik mesafede konumlanıyor. Site sakinleri için yapılmış yapay bir kumsaldan oluşan plaj, anlaşılacağı gibi çok doğal değildir. Burada denize girebilirsiniz ancak şezlong ve şemsiyelerden sadece site sakinlerinin yararlandığını belirtelim. Ağaçlarla çevrelenmiş olduğundan, gayet huzurlu ve doğal bir atmosfere sahiptir ki bu da sizin keyifli bir gün geçirmeniz için oldukça ideal bir özelliktir.

23. Uslu Sitesi Sahili

Burası neresi? Denizköy Mahallesi’nde yer alan Uslu Sitesi’nin sahili, içindeki sağladığı imkanlarla Didim’de en sık tercih edilen plajlar arasındadır. Voleybol ve basketbol sahası, çocuk parkları, restoranları, cafeleri ve çay bahçesi ile adeta mükemmel ötesi bir plajdır. Denizinin ve kumsalının kumluk olmasının yanı sıra denizin çok fazla derin olmaması da hem çocuklu aileleri hem de yüzme konusunda endişesi olanları sevindiriyor.

  • Adres: Fevzipaşa, 4092. Sk., 09270 Didim/Aydın
  • Telefon: 0535 666 20 34
  • Yol tarifi al >

24. Kırkevler Plajı

Fotoğraf: Görkem Terzioğlu

Burası neresi? Didim’in bakir plajlarından olan Kırkevler Plajı, Mavişehir bölgesinde bulunmaktadır. Kırkevler Plajı’nın bulunduğu bölge rüzgarlıdır ve denizi de dalgalıdır. Bu nedenle burası özellikle su sporları yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Tabi bununla birlikte yüzmek isteyenler için de değerlendirilebilecek bir yerdir. Koyda herhangi bir işletme bulunmadığı için yiyecek ve içeceğinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor ancak etrafa çöp atmama konusunda sizleri uyarmak istiyoruz çünkü plaja en çok zarar buraya gelip çöplerini bırakan ziyaretçiler tarafından veriliyor.

25. Uygulama Oteli Önü

Burası neresi? Adnan Menderes Meslek Yüksekokulu’nun uygulama oteli olan yer, Didim merkeze 10 km mesafede yer alıyor ve sadece yaz aylarında kullanıma açık oluyor. Günübirlik tercih edip gelebileceğiniz gibi konaklama seçeneklerinden faydalanarak daha uzun süreli de kalabilirsiniz. Halka açık olan plajda, şezlong ve şemsiye otele ait olduğu için dilerseniz bir ücret ödeyerek yararlanabilirsiniz. Didim merkezden kalkan minibüslerle plaja ulaşacağınız gibi özel aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

26. Sahte Cennet Beach Club

Burası neresi? Denizköy’ün biraz ilerisinde bulunan Sahte Cennet Beach Club, Didim merkeze 12 km mesafede yer alıyor. Plajın bulunduğu konuma, aynı zamanda ”Oteller” bölgesi de deniliyor. Böyle denmesinin sebebi de, pek çok oteli, restoranı ve kafeyi bünyesinde barındırmasıdır.

Neden gitmeliyim? Birçok farklı işletmenin yer aldığı plajda, bol bol aktivite yapabilme imkanınız da var. Tertemiz bir denizde yüzmek, herkesin isteyeceği ama çok nadir karşılaştığı bir durumdur. Ancak bilmelisiniz ki Sahte Cennet’in denizi tertemiz… Ayrıca denizin üstündeki iskelede yer alan restoranlarda, güzel bir akşam yemeği yemeden gitmeyin!

  • Adres: Fevzipaşa, 4178. Sk. No:50, 09270 Didim/Aydın
  • Telefon: (0256) 846 28 28
  • Yol tarifi al >

27. Patio Beach Club

Burası neresi? Etrafı ağaçlarla çevrelenmiş küçük bir koyda bulunan Patio Beach Club, bir otelin plajıdır ve Didim merkeze 25 km uzaklıktadır. Otelin müşterisiyseniz, açık yüzme havuzundan, çocuk oyun odasından, spor olanaklarından, ahşap iskeleden, şezlong ve şemsiye gibi daha pek çok imkan ve olanaklardan yararlanabiliyorsunuz. Bunun dışında, koyun çevresindeki yeşilliklerde ise, genellikle günübirlik gelenler vakit geçiriyor ve plaj, Akbük sahil şeridinin yanında olduğu için ihtiyaçlarınızı kolaylıkla oradan karşılayabiliyorsunuz.

28. Didim Huzur Plajı

Burası neresi? Didim Huzur Plajı, Mavişehir bölgesinde yer almaktadır ve Didim ilçe merkezinden sadece 6 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Özellikle sabah saatlerinde deyim yerindeyse “çarşaf gibi” olan denizi ve huzurlu iklimiyle Didim Huzur Plajı, deniz keyfi yapmak isteyenler için gelinebilecek keyifli duraklardan biridir.

Neden gitmeliyim? Oldukça sakin ve sığı bir denize sahip olan Didim Huzur Plajı, çocuklu aileler ve yüzme konusunda çok iyi olmayan ziyaretçiler için Didim’deki önemli plajlardan biridir. Dileyen misafirler için plajda şezlong kiralamak da mümkün ancak kamp sandalyenizle geldiyseniz sizin için yeterli olacağını düşünüyoruz.

Aklınızda bulunsun! Birçok Ege plajı gibi Didim Huzur Plajı’nda da denizin soğuk olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eğer soğuk deniz suyundan hoşlanmıyorsanız bu bilgi sizin için önemli olabilir.

-Diğer

29. Didim Marina (D-Marin)

Burası neresi? Dünya’nın en modern yat limanlarından biri olan D-Marin, Didim merkezde yer alıyor. Bu lüks marinayı, listeye dahil etmezsek olmazdı! Çünkü Didim’de oldukça sevilen noktalardan biridir ve aynı zamanda beldeye muhteşem bir atmosfer katmaktadır. Marinada sadece yatlar bulunmuyor, çevresinde ve içerisinde pek çok restoran, cafe, beach club, dükkan, otel ve alışveriş merkezi gibi işletmeler de yer alıyor. Denize girmek için tercih edilen yerlerden biri olmanın yanı sıra, güzel bir yürüyüş yapmak için de sıklıkla tercih edildiğinin altını çizelim.

  • Adres: Çamlık Mah. Paşa Cad. No: 4/A, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: (0256) 813 80 81
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Kovela – Sedefkoy

Burası neresi? Tarihin pek çok hikayesine tanıklık yapan Kovela, limanıyla biliniyor. Denizi taşlı ve yosunlu olduğundan, birçok insan burada denize girmeyi tercih etmiyor. Daha çok sahil şeridinde yürüyüş yapılan alanda, çay bahçesi ve restoranlar yer alıyor. Dilerseniz, bu işletmelerden birine oturarak manzaraya karşı bir kahve yudumlayabilir ya da kulaklığınızı takarak sahilde bir koşu yapabilirsiniz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/Parklar

31. Tavşanburnu Tabiat Parkı

Burası neresi? Yalıköy’de yer alan Tavşanburnu Tabiat Parkı, Didim merkeze 6,5 km mesafede konumlanıyor. Ağaçlarla çevrelenmiş yolları, piknik ve kamp alanlarının yanı sıra eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile gelenleri büyülüyor. Didim Belediyesi tarafından işletilen parkta, birçok farklı ağaç ve hayvan türüne rastlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Kamp yapmak isteyenlerin daha çok tercih ettiği tabiat parkında, her imkan ve olanak mevcut. Elektrik kullanım hizmetleri, market, kafeterya, wc, duş gibi daha pek çok hizmet içerisinde bulunuyor. İster kendi çadırınızla ister karavanınızla gelin, dilediğiniz gibi kalabilirsiniz. Ayrıca belediyenin kamp çadırlarını da kiralayabilme şansınız var.

Kaçırmayın! Piknik veya kamp dışında, alandaki voleybol sahasında saatlerce oyun oynayabilir, trekking yapabilir, fotoğraf çekebilir, kitap okuyabilir, müzik dinleyebilir veyahut denizde yüzebilirsiniz. Tüm bunların dışında stresten, kalabalıktan arınmak ve sessiz, sakin, huzur dolu bir gün geçirmek istemez misiniz? O zaman adres belli!

  • Adres: Didim Güllübahçe Yolu, 09270 Yalıköy/Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: (0312) 207 50 00
  • Yol tarifi al >

32. Bafa Gölü Tabiat Parkı

Burası neresi? Aydın ve Muğla sınırları arasında bulunan Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip. Didim’e 10 km mesafede yer alan göl, eski tarihlerde Ege Denizi’ne açılan bir körfezdi. Bafa gölü, 1989 yılında sit alanı, 1994 yılında ise tabiatı koruma alanı olarak belirlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Bölgenin en huzurlu ve en doğal alanlarından biri olan park, çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Zeytin ve çam ağaç türlerinin yanı sıra 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli çeşidinin içerisinde yer alması, doğa tutkunlarını fazlasıyla cezbediyor. Ayrıca park kuşların ürüme alanı olduğu için, zaman zaman buna şahit olmanız da mümkün.

Kaçırmayın! Bafa Gölü’nde; kale ve manastırla kaplı adalar yer alıyor ve bunlardan sadece biri karada bulunuyor. Diğerlerine balıkçı teknelerliyle ulaşım sağlıyorsunuz. Ada dışında, gölün yakınlarında bir köy yer alıyor ve bu köy kimse tarafından bilinmiyor. Ee buraya kadar gelmişken, Kapıkırı Köyü’ne uğramadan gidiyim demeyin! Unutmadan, gölde kano ile gezintiye çıkabilir ya da tekne turlarına katılabilirsiniz.

  • Adres: Akyeniköy, 09260 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: (0312) 207 50 00
  • Yol tarifi al >

33. Patlak Yavan

Burası neresi? Denizköy Mahallesi içerisinde yer alan Patlak Yavan, merkeze 10 dakikalık bir mesafede konumlanıyor. Denizin yanında, 50 metre içeriden akan tatlı su, küçük daire şeklinde bir çöküntü oluşturuyor ve oluşturduğu alandan denize doğru berrak bir şekilde akıyor. Denizle birleştiği alanda ise, kayıklar için korunaklı bir alan bulunuyor ve zaman zaman burada kayıklara rastlayabiliyorsunuz. Çok fazla kişi tarafından bilinmediği için belki de adını hiç duymadınız ama yine de rotanıza not etmeyi ihmal etmeyin!

34. Aytepe Barış Parkı

Burası neresi? Altınkum sahilinde bir yürüyüşe çıkın, yürüyüşün sonuna doğru yaklaştığınızda karşınıza küçük bir tepe üzerine kurulu bir park çıkacak. İşte bu Aytepe Barış Parkı’na gidip banklarda oturun ve solunuzdaki Altınkum’un, sağınızdaki Bodrum’un manzarasını seyre durun!

Neden gitmeliyim? Parkın ismi, meydandaki Barış Heykeli’nden gelmekte ve her yıl dünya barış günü olan 1 Eylül’de ”Didim Barış Festivali” düzenlenmekte. Bu festival kapsamında yürüyüşler, konserler ve halk oyunları gösterileri gibi bolca etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca Leros ve diğer Yunan Adaları’ndan bolca misafir gelmekte ve güzel bir şekilde ağırlanmaktadır.

35. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Burası neresi? Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında yer alan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, en ilginç ve en büyüleyici doğal alanlardan biridir. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park statüsü kazanmıştır. Milli park 27 bin 675 hektarlık bir alana sahip olup, içerisinde birçok farklı kuş, bitki ve memeli türlerine yer verir. Milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan parka, iki farklı bölgeden giriş yapabiliyorsunuz. Dilek Yarımadası’na, Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’nden, Büyük Menderes Deltası’na ise Söke ilçesinden ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Dilek Yarımadası’nda 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 farklı deniz canlısının yer aldığı bilinirken, Büyük Menderes Deltası’nda ise 256 adet kuş türünün yaşadığı biliniyor. İçerisinde, nesli tükenmekte olan kuşlara yer vermesi de ayrı bir özelliğidir. Sadece nesli tükenmekte olan kuşlar değil, aynı zamanda Avrupa’da en nadir görülen memeli türleri de bu milli parkın içerisindedir. Bunun dışında parkın çevresinde; yaban domuzu, çakal, sırtlan, sığır, at ve alageyik gibi birçok farklı hayvan çeşidine de rastlayabilirsiniz. Ayrıca parkta 804 adet bitki türünün yer alması da cabası.

Neden gitmeliyim? Milli parkta, üç adet seyir terası bulunuyor ve Yunanistan’ın Samos Adası’nı, Olukludere Kanyonu’nu, Kuşadası’nı ve Dilek Dağı’nın nefis kesen manzarasını rahatlıkla seyredebiliyorsunuz. Ayrıca foto safari, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, jeep safari, at safari, ATV safari, yürüyüş veya yüzme gibi etkinliklere katılın ve birbirinden farklı aktiviteler yapın!

Yemyeşil doğası, olağanüstü atmosferi ve muhteşem manzarasıyla mutlaka Didim gezilecek yerler listesine girmeli!

  • Çalışma saatleri: 08.00 – 16.30
  • Telefon: (0256) 646 10 79
  • Yol tarifi al >

36. Beşparmak Dağları

Burası neresi? Didim’e 47 kilometre mesafede bulunan Beşparmak Dağları, doğa tutkunları için Didim’den günübirlik gezi düzenlenebilecek keyifli güzelliklerden biridir. Beşparmak Dağları, doğal güzelliğinin yanı sıra antik dönemin önemli yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle de ayrı bir yere sahiptir.

Neden gitmeliyim? Doğa yürüyüşü başta olmak üzere doğa sporlarıyla ilgileniyorsanız ve doğayla iç içe bir gün geçirmek istiyorsanız Beşparmak Dağları’na keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Beşparmak Dağları’na gelerek buradaki antik hazinelerin peşinden koşabilir ya da dilerseniz yükseklere çıktıkça daha da güzelleşen manzaraların keyfini sürebilirsiniz.

-Adalar

37. Saplı Ada

Burası neresi? Akbük ilçesinin Akbük Körfezi’nde yer alan Saplı Ada, Didim – Akbük’ün simgelerinden biri haline gelmiştir. Adaya tepeden bakıldığında, bazılarına göre kaşığa bazılarına göre ise bir cezveye benzer. SİT alanı olarak koruma altına alınan adaya, sular çekildiği zaman, denizin içinden veya 100 metrelik çakıllı yoldan yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.

Çok eski tarihlerde; Ege Denizi’nde oldukça büyük bir volkan patlaması olmuş ve patlamanın etkisiyle etrafa küller saçılmış. Saplı Ada ise, bu küllerin birikmesiyle oluşmuş. Çok ilginç tarihi geçmişi ve yapısı var, öyle değil mi? Üstelik adanın yapısında hala bu kül tabakasına rastlayabilirsiniz. Yerli-yabancı pek çok turistin fazlasıyla dikkatini çeken Saplı Ada’nın, bir de rivayeti bulunuyor. Saplı Ada’dan 10 çakıl taşı toplayanın ömrünün 10 yıl uzadığına inanılan bir rivayet…

38. Panayır Adası

Burası neresi? Eskilerin Ziraat Adası olarak bildiği Panayır Adası’na, sadece teknelerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kendi tekneniz yoksa, arkadaş grubunuzla veya ailenizle bir tekne kiralayabilirsiniz. Bir seçenek daha var ki bu daha makul, Altınkum iskelesinden kalkan tekne turlarına katılarak, adayı daha yakından görebilirsiniz. Yalnız adayı gezebilmek için vaktiniz olmuyor, maalesef. Ancak üzülmeyin, tekneler adanın önünde kısa mola verdiğinde, siz de denize girerek keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Ada içerisinde; Rumlardan kalma bir kilise, kilisenin yanında ise betonarme bina bulunuyor. İkisini çevreleyen bir avlu duvar ve bu alanda da bir kuyu mevcut. Adanın tam ortasında ise, bir fener yer alıyor.

-Mağaralar

39. Culin Mağarası

Burası neresi? Akbük Bozdoğanlılar Sitesi yanından küçük bir tırmanışla ulaşacağınız bu yerde, hem Akbük’ün manzarasını hem de Culin Mağarası’nın doğal güzelliğine şahit olacaksınız. Halk arasında Kuşini, Güvercin ve Bardin olarak da adlandırılan mağara, çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Üstelik Didim’de yaşayanların veya buralı olanların belki de ilk defa duydukları bir mağara bile olabilir.

Yaklaşık 200 – 250 metre derinliğe sahip olan mağaranın ağzı, oldukça büyük bir açıklıktadır. Denizde yüzmekten sıkıldıysanız, sıcaklardan bunaldıysanız ve biraz olsun farklılık olur diye düşünüyorsanız, hemen gezi listenize burayı dahil etmelisiniz. Ayrıca doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin, bir numaralı adresi olacağını da düşünüyoruz. 🙂

Uyarı! Taşlık ve kayalık zeminli, ormanlık bir alandan yürüyerek ulaşacağınız mağaraya, bahar aylarında çıkmanızda fayda var. Eğer yaz aylarında çıkıyorsanız, sürüngenlere dikkat edin! Ayrıca özel bir ekipmana sahip değilseniz ya da bu işin eğitimini almadıysanız mağaranın içerisine girmenizi çok tavsiye etmiyor ve merak edenler için dikkat etmelerini umuyoruz.

Mağara çok kişi tarafından bilinip ziyaret edilmediği için, zamanla turizme kazandırılabilir ve böylece hiçbir tehlike arz etmeden mağaraya giriş yapılabilir. Hem mağaranın içerisindeki yosun tutmuş kayaları, kırlangıçları da yakından görme şansı yakalayabilir hem de doğal serinliği hissedebilirsiniz. 

  • Adres: Akbük, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

-Koylar

40. Cennet Koyu

Burası neresi? Martı Sitesi’nin hemen yanında yer alan Cennet Koyu, keşfedilmemiş, oldukça temiz ve sakin plajların başında geliyor. Didim merkeze oldukça yakın bir konumda olan koya, rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak herhangi bir toplu taşımanın bu koya gitmediğini belirterek, ya özel aracınızla ya da yürüyerek gelmeniz gerektiğini ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Koyun içerisindeki işletmeden, duş, tuvalet, cafe, şemsiye ve şezlong gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkün. Denizin berrak ve zeminin kumlu oluşu, sizi kendisine hayran bırakacak. Aynı zamanda ılık bir suya sahip olan koy, dalgasız ve sakin… Yeşil ve mavinin tonlarıyla huzur bulacağınız, adeta kafanızı dinleyeceğiniz ve doyasıya keyif yapacağınız bir koy!

  • Adres: Efeler, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00
  • Yol tarifi al >

41. Martı Sitesi

Burası neresi? Martı Sitesi’nin hemen önünde yer alan koy, Didim merkeze 6 km uzaklıkta bulunuyor. Akvaryuma benzeyen deniziyle bilinen koya, halka açık olması sebebiyle her yerden girebiliyorsunuz. Koy halka açıktır ancak şezlong ve şemsiyeler site sakinlerine aittir. Denizinin oldukça sığ oluşu, çocuklu aileleri daha çok sevindirirken yüzme bilmeyenleri de neşelendiriyor.

42. Çamlaraltı Koyu

Burası neresi? Çamlaraltı Koyu, Akbük’ün en önemli koylarının başında gelmektedir. Koy çevresinde bulunan mekanlar ve kamp alanları ziyaretçiler için burasını çok cazip bir destinasyon haline getirmektedir. Özellikle gün batımı manzarası ise Çamlaraltı Koyu’nun sunduğu güzellikler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tekne turlarının vazgeçilmez duraklarından biri olan Çamlaraltı Koyu, doğa yürüyüşleri için tercih edilebilecek güzel noktalardan biridir. Koy aynı zamanda balık tutmak için de oldukça idealdir.

43. Manastır Koyu

Burası neresi? Didim merkeze 8 km mesafede yer alan Manastır Koyu, Didim’in en güzel ve en önemli koylarından biridir. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin mutlaka uğradıkları bu koy, her geçen yıl daha da artan bir kitleye sahip. Koya gidilen yol bozuk olduğu için, arazi araçlar dışında zorluk çekebilirsiniz. Ancak uzun bir patika yoldan, yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra tertemiz denize sahip bu muhteşem koya ulaşıyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Denize girmek için harika yerlerden biri olmasının yanı sıra, içerisinde bir manastırın bulunması da tarihi açıdan oldukça önemli bir konumdadır. Koyun çevresinde konaklamanız için otel ve pansiyonlar, içerisinde ise bir işletme bulunuyor. Buradan şezlong ve şemsiye kiralayabilir, yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Uyarı! Koyda çadır kurmak ve ateş yakmak yasak, unutmayın! Ayrıca bazı günlerde deniz rüzgarlı ve dalgalı olabiliyor, bu yüzden her zaman önlem almanız da fayda var.

  • Adres: Çamlık, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

44. Birinci Koy

Burası neresi? Altınkum plajının ilerisinde, otellerin olduğu kısımda yer alan Birinci Koy, oldukça küçüktür. Küçük olduğu için de genellikle belli bir kitle tarafından tercih edilir. Koyun zemini, eskiden kayalıklardan oluşsa da, günümüzde belediye tarafından temizlenmiş ve güzel bir koya dönüştürülmüş. Denizi sığ değil ancak derinliği de çok fazla değil, bu yüzden dilediğiniz gibi takılabilirsiniz. Yüzmek dışında, balıkta tutabilirsiniz.

45. İkinci Koy

Burası neresi? Yalı Caddesi’nin üzerinde yer alan İkinci Koy, sıklıkla tercih edilen yerlerden biridir. En çok tercih edilmesinin sebeplerinden biri, içerisinde bolca aktiviteye yer vermesidir. Koyda, şişme oyuncakların yer aldığı aqua fun parkın bulunması, ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir tesisin yer alması, yelken ve rüzgar sörfü gibi su sporları yapmak veya eğitim almak isteyenler için işletmelerin olması…

Üstelik denizin berrak ve dingin olması da neden sıklıkla tercih edildiğini açıklıyor gibi. Halk plajı olduğu için herhangi bir ücret ödemeden dilediğiniz gibi takılabiliyorsunuz, sadece şezlong ve şemsiye kiralamak için belli bir miktar ücret vermeniz gerek.

46. Üçüncü Koy

Burası neresi? Büyük ve oldukça kalabalık olan Üçüncü Koy, merkeze 2 km mesafede yer alıyor. Özellikle Altınkum’da konaklıyorsanız, mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında Üçüncü Koy geliyor. Mavi bayraklı olan plajında, hiçbir endişe duymadan rahatlıkla yüzebilirsiniz. Kıyıdan aşırı derecede uzaklaşmadığınız sürece, derinliği boyunuzu aşacak düzeyde değildir. Alanda, market, restoran ve duş gibi hizmetlerin bulunduğunu da ekleyelim.

47. Zonguldaklılar Sitesi

Burası neresi? Zonguldaklılar Sitesi’nin önünde yer alan koy, Fevzipaşa mevkisinden hemen sonra gelir. Koyda uzun bir iskele bulunuyor ve iskelenin her iki tarafından da denize girebiliyorsunuz. İskelenin ortasında ise yapay bir kumsal yer alıyor. Tertemiz ve masmavi denizine herkes girebiliyor ancak şezlong ve şemsiyeler site sakinlerine ait olduğu için sadece onlar yararlanabiliyor. Ayrıca sitenin içerisindeki cafe, duş ve tuvalet hizmetlerinden de faydalanabiliyorsunuz.

48. Sarıkum Koyu

Burası neresi? Denizli Öğretmenler Sitesi’nin ilerisinde bulunan Sarıkum Koyu, sessiz ve kuytu bir noktada yer alıyor. Sırf sakinliği sebebiyle tercih ediliyor ve genellikle çevredeki yazlıkçılar ziyaret ediyor. İsmi gibi sarı kumlara sahip olan plajda, balık tutabilir ya da dalış yapabilirsiniz. Belirtmekte fayda var, koyda herhangi bir işletme veya ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir hizmet bulunmuyor.

49. Dede Koy

Burası neresi? Akkum Sağtur Plajı’ndan sonra karşınıza çıkan Dede Koyu, genellikle ailelerin piknik yapmak amacıyla geldikleri bir yerdir. Kumsalı dar ve bakımsız olsa da, denizi her zaman dingin ve berraktır. Zaten çoğunlukla bu yüzden tercih ediliyor. Ayrıca koya giden yol bir hayli bozuk olduğu için, araçtan ziyade yürüyerek gelmenizi öneriyoruz.

50. Zırtlan Deliği

Burası neresi? Turkuaz rengi suyu ile harika doğasıyla görenleri büyüleyen Zırtlan Deliği, çok fazla bilinmiyor. Koya, iki ayrı yoldan ulaşabilmeniz mümkün. Genellikle çevre sakinleri tarafından kullanılan koyda, herhangi bir tesis bulunmuyor. Denizi ve kumsalı kumluk olduğundan, dilediğiniz gibi keyif yapabilir ve gönlünüzce yüzüp güneşlenebilirsiniz.

51. Dankonun Suyu

Burası neresi? Zırtlan Deliği koyundan döndüğünüzde karşınıza çıkacak bir diğer yer ise Dankonun Suyu’dur. Kumsalının biraz bakımsız ancak denizin oldukça temiz olduğunu söylememizde fayda var. Bu nedenle denize rahatlıkla girebilirsiniz, merak etmeyin. 🙂 Koya giden yol bozuk olduğu için, dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz ve herhangi bir işletmenin yer almadığını ekliyoruz.

52. Saklıkoy

Burası neresi? Çok az kişi tarafından bilinen Saklıkoy, resmen adı gibi gizli kalmış yerlerden biridir. Koya, Dankonun Suyu’ndan çok az bir mesafe yürüyerek kolaylıkla ulaşacaksınız. Bu koyunda kumsalı bakımsızdır ancak tahmin edeceğiniz gibi denizi de bir o kadar temiz! Bu yüzden denize girmeye değer…

53. Çam Boğazı

Burası neresi? Hisar Mahallesi’ndeki arıtma tesisinin altında yer alan Çam Boğazı’na, arıtma tesisinin yanındaki toprak yoldan ulaşabiliyorsunuz. Koyun kıyısı ve denizi kumlu ancak diğer koylardaki gibi kumsalının pek bakımlı olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca arıtma tesisinin kokusu birçok kişiyi rahatsız edebilir, bunu bilerek gitmeniz daha doğru olur.

54. Utku Koyu

Burası neresi? Sadece özel bir tekneyle ya da yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz koy,  oldukça küçüktür. Zorlu ulaşıma sahip olduğu için, çok fazla tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Fakat bunu avantaja çevirmek sizin elinizde. Fazlasıyla sakin olan bu koya, kafanızı dinlemek için gelebilir ve sessizliğiyle dinginleşebilirsiniz.

55. Fener Koyu

Burası neresi? Çok fazla bilinmeyen Fener Koyu’na, Mesut Tatil Köyü içindeki yoldan ulaşım sağlıyorsunuz. Koyu çoğu kişi bilmiyor ancak bilenler de asla vazgeçmiyor diyebiliriz. Kendi müdavimlerinin sürekli uğradığı koyun bir kısmı kumsal, bir kısmı da kayalıktır. Denizi tertemiz ve oldukça sakindir. Koyun kayalık olan kısmında balık tutabilir ya da kendinizi denizin serin sularına atabilirsiniz.

56. Mesut Tatil Köyü

Burası neresi? Mesut Tatil Köyü içerisinde yer aldığı için halk arasında bu ismi alsa da, asıl adı Samokollunun Boğazı’dır. Denize girebilmeniz için iki ayrı kısma sahip olan koy, daha çok site sakinleri tarafından kullanılıyor. İçerisindeki çay bahçesinden ihtiyaçlarınız doğrultusunda faydalanabiliyorsunuz. Denizinin sığ oluşu da, çoğu kişiyi sevindirecek türde bir haber gibi…

57. İmbat Koyu

Burası neresi? Mesut Tatil Köyü’nü geçtikten sonra ulaşacağınız koy, imbat Sitesi’nin hemen önünde yer alıyor. Genelde site sakinleri tarafından kullanılan koyun denizi oldukça sığdır. Bu sayede çocuklu aileler ve yüzmeyi çok iyi bilmeyenler rahat bir nefes alabilirler. Yalnız koyda bir işletme veya hizmet bulunmadığı için, hazırlıklı gelmenizi tavsiye ederiz.

58. Tabarın Koyu

Burası neresi? Palm Wings Otel’inin önünde bulunan Tabarın Koyu’na, otelin yanındaki patika yoldan ulaşım sağlıyorsunuz. Koyun orta kısmı, sadece otelin kendi müşterilerine aittir, diğer kısmlarında dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Didim’in beğenilen koyları arasında yer alan Tabarın Koyu, tertemiz bir denize sahiptir. Çocuklu aileler ya da yüzme bilmeyenler için pek uygun olmayabilir. Çünkü diğer koylara nazaran denizi daha derindir.

59. Ali Bey Koy

Burası neresi? Ali Bey Koyu’na, Palm Wings Otel’in bulunduğu kısımdan çok kısa bir mesafe yürüyerek ulaşabilirsiniz. Biraz stresten uzaklaşmak ve kafa dinlemek isteyenler, sakin bir yer arayışında olanlar için bu koy, oldukça iyi gelecek.

60. Akademi Koyları

Burası neresi? Didim Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi’nin içerisinde tam 8 ayrı koy bulunuyor ve bunlardan sadece birkaçını kullanabiliyorsunuz. Açık olanlar; 3, 4, 5 ve 7 olarak numaralandırılan koylardır. Koyların hepsi birbirinden güzel ve temizdir.

Neden gitmeliyim? Akademi Koyları’na belli bir miktar ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz ve içerisindeki tüm imkanlardan yararlanabiliyorsunuz. Duş, tuvalet, cafe, market ve restoran gibi hizmetlerden ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Harika manzaraya sahip olmasının yanı sıra denizi oldukça berraktır. Bu sayede koyun dibindeki balıkları bile görebiliyorsunuz. Sevdiklerinizle mükemmel bir tatile imza atmaya hazır olun! Didim’i, bilinmeyen koyları ve farklı yerleriyle, sizlere anlatmaya devam ediyoruz. 🙂

61. Venosa

Burası neresi? Gaye 1 sitesinin yürüme mesafesinde Venosa Otel yer alıyor ve koy bu otelin önünde bulunuyor. Halka açık olsa da, şemsiye, şezlong ve iskele gibi hizmetlerden sadece otelin müşterileri yararlanabiliyor. Yakınında herhangi bir işletme bulunmadığından, hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederiz.

62. Dalyanaki Koyu

Burası neresi? Fevzipaşa mevkiinde yer alan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Sosyal Tesisleri’nin yanında bulunan Dalyanaki Koyu, doğal bir liman görevi görür. Kampçıların ve günübirlikçilerin sıklıkla uğradıkları koylardan biri olan Dalyanaki, aynı zamanda kış aylarında dalgadan kaçan teknelerin sığındıkları bir yerdir. Koy için, sessizliğin, sakinliğin ve huzurun birebir adresidir diyebiliriz.

63. Akvaryum Koyu

Burası neresi? Didim Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi’nin yakınında yer alan Akvaryum Koyu’na, yürüyerek ulaşmanız biraz zor. Eğer özel araçla gitmeniz imkansız ise, günübirlik tekne turlarına katılarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Akvaryum Koyu’na, tekne gezisi için ulaşacak imkan ve vaktiniz yoksa, İnönü Bulvarı yönünde hareket eden minibüsleri kullanarak da ulaşım sağlamanız mümkün.

Neden gitmeliyim? En sevilen koylardan biri olan Akvaryum Koyu, sakin ve sığ bir denize sahip olup deniz canlıları açısından da bir hayli zengindir. Turkuaz rengi denizinde yüzerken, sanki bir akvaryumun içerisinde yüzüyormuş gibi hissedecek, balıklarla adeta dans edeceksiniz. Denizin dibi tamamen kumluk ve oldukça temiz. Resmen bir kartpostal gibi…

64. Tüfekçi Koyu

Burası neresi? Didim’in yine bilinmeyen koylarından biri olan Tüfekçi Koyu, Mandalya Sitesi’ne doğru ilerledikçe karşınıza çıkıyor. Çevrede yaşayanlar dışında, çok fazla ziyaretçisi olmadığı için içerisinde herhangi bir tesis bulunmuyor.

65. Karagöz Koyu

Burası neresi? Merkeze 10 km uzaklıkta bulunan Karagöz Koyu, Didim’in nadir bilinen koylarından bir tanesidir. Mesafe olarak kısa olsa da, koya ulaşacağınız yol bozuk olduğu için, bir yerden sonra yürümeniz gerekecek. Ancak isteğe bağlı olarak araçla da gidebileceğiniz yol mevcut. Denizi oldukça berrak olan koy, kumlu ve çakıllı bir kumsala sahiptir. Müdavimleri tarafından vazgeçilmeyen koya, bir kez olsun siz de uğrayın ve farklı yerleri keşfedin!

66. Pamukkale – Meltem

Burası neresi? Pamukkale Meltem Sitesi’nin yakınında yer alan koy, Didim merkeze 10 km’lik bir mesafede bulunuyor. Özel aracınızla gidebileceğiniz koya, site sakinleri için yapay bir kumsal plaj yapılmış. Herhangi bir işletme ve hizmetin bulunmadığını belirtelim.

67. Yarı Liman

Burası neresi? Patio Beach Club’e yakın olan koy, sahil şeridi boyunca uzanıyor. Denize girmek için kumluk alanın bulunmasının yanı sıra genellikle balık tutmak veya piknik yapmak için tercih ediliyor. Plajda ve çevresinde bir tesis ya da işletme olmadığından dolayı, hazırlıklı gelmenizde fayda var.

68. Çam Koru

Burası neresi? Akbük sınırları içerisinde yer alan koy, merkeze 24 km uzaklıkta konumlanıyor. Dar ve çakıllı bir kumsala sahip olsa da, plajının hemen arkasında oldukça geniş bir piknik alanı bulunuyor. Bunun dışında; market ve çay bahçesi gibi işletmelerden de faydalanabilirsiniz.

  • Adres: Akbük, 3003. Sk. No:224, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 16.00
  • Telefon: 0536 777 73 92
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

69. Çamlı Koy

Burası neresi? Akbük sınırları içerisinde yer alan Çamlı Koy, merkeze 25 km mesafede bulunuyor. Koy, arka kısımda bulunan site sakinleri tarafından daha çok kullanılıyor. Yapay bir kumsala sahip olan koy, aynı zamanda çakıllı bir denize sahiptir. Koyun içerisinde çay bahçesi, hemen yanında ise kamp ya da piknik yapacağınız ormanlık alanlar yer alıyor.

70. Taktakın Boğazı

Burası neresi? Arazi araçlarıyla ulaşacağınız koyun yolu, maalesef arabalar için uygun değil. Taktakın Boğazı kayalık olduğu için, boşluk olan noktalardan denize rahatlıkla girebilirsiniz. Yüzmek için çok tercih edilmese de, dalış için oldukça uygun bir koydur. Farklı aktiviteler yapmaya meyilliyseniz, bu koya gelmeli ve bir dalış yapmalısınız!

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

71. Didim Aqua Park

Burası neresi? Bu kadar gezmek yeter mi, yetmez tabii ki! Ancak Didim gezilecek yerler listemize biraz da çocuklar için katkı yapalım. 🙂 Plajlardan ve koylardan biraz uzaklaşmak, eğlenmek isteyenler, çocuklarınızla harika vakit geçirmek isteyenler, Didim Aqua Park sizler için hali hazırda bekliyor! Mavişehir yolu üzerinde yer alan aqua park, Türkiye’nin en büyük aqua parkları arasında yer alıyor. Yerli ve yabancı pek çok turistin akımına uğrayan park, 2005 yılında hizmete açılmış olup, 5 bin kapasitelik bir alana sahiptir.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; çeşit çeşit su kaydırakları, birbirinden farklı yüzme havuzları, çocuk havuzu, voleybol havuzu, trambolin, restoran, dinlenme alanları ve daha birçok olanak mevcut. Bunların yanı sıra, köpük ve yağmur dansı gibi farklı eğlence ve etkinlikler de düzenleniyor. İster bolca aktiviteye katılın, isterseniz keyif yapın dinlenin. Her şekilde çok eğleneceğiniz bir gerçek…

  • Adres: Mavişehir Yolu Üzeri, 09270 Didim/Aydın
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 18.00
  • Telefon: (0256) 825 52 00
  • Yol tarifi al >

-Oyun Parkları

72. Didim Lunapark

Burası neresi? Altınkum Plajı’nın hemen batı kısmındaki kayalık kısımda bulunan bu küçük eğlence parkı, çocukluğuna dönmek ve çocuklarıyla eğlenceli zamanlar geçirmek isteyenler için Didim’de görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Lunapark içinde çarpışan arabalar, atlıkarınca, korsan gemisi ve dönme dolap gibi bir lunaparkta olması gereken her türlü oyun alanına rastlamak mümkündür. Lunapark içindeki oyun alanlarının büyük çoğunluğu özellikle 12 yaş altındaki ziyaretçiler için daha uygundur. Lunapark’a girişte ücret alınmamaktadır ve kullanmak istediğiniz oyun alanına göre ücret ödemeniz gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Didim Lunapark, ailesiyle Didim’e gelenler için günü sonlandırmanın en keyifli yollarından biridir. Her ne kadar bilet fiyatlarının son yıllarda aşırı arttığını gözlemlesek de Lunapark’a gelmek hem size hem de çocuklarınıza çok iyi gelecektir.

  • Adres: Çamlık, Aytepe Mevki 5/ A, 09270 Didim/Aydın
  • Ziyaret saatleri: Gece 01.00’a kadar ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

*Didim’e Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Yerler

73. Akbük

Burası neresi? Didim ilçesine bağlı bir mahalle olan Akbük, Aydın’a 106 km, Didim merkeze ise 23 km uzaklıkta bulunuyor. Kısa bir zaman diliminde, köyden kentleşmeye doğru bir hayli gelişen Akbük, havası, denizi, limanı ve tarihi yerleriyle dikkat çekmeyi fazlasıyla başarıyor. Ekonomisi balıkçılık ve turizme dayalı olduğu için, Akbük körfezi balıkçılık konusunda bir nimettir.

Neden gitmeliyim? Büyük şehirlerin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşacağınız, yemyeşil ormanlık alanlarında nefes alacağınız, tertemiz havayı içinize çekeceğiniz bir yer… Didim merkeze göre daha çok tepelik ve yüksek alanda olduğu için, ormanlık alanları ve yeşilliği fazladır.

Nasıl ulaşırım? Didim otogarından Akbük’e giden minibüsleri kullanarak, 30 dakikaya ulaşabilirsiniz.

74. Mavişehir

Burası neresi? Didim’e geldiğinizde girişte sizi ilk karşılayacak olan Mavişehir’dir. Burada konaklamanız için otel ve pansiyonlar, plajlar hatta bazı sitesilerin yapay plajları bile bulunuyor. Ancak denizi, diğer sahillere göre daha yosunlu ve balıklıdır. Peki bu yine de buraya gelmeniz için engel mi? Değil, tabii ki! Sahildeki cafelerden birine oturup, muhteşem gün batımını izleyebilirsiniz.

75. Kuşadası

Burası neresi? Aydın’ın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üçüncü limanı olma özelliğindedir. Yaklaşık 106 bin nüfusa sahip olan Kuşadası, yaz aylarında nüfusu artarak neredeyse 2 milyona ulaşır. Buradaki yerleşimcilerin, tarih öncesine kadar dayandığı ve günümüze gelene kadar birçok uygarlığın etkisi altında kaldığı biliniyor. Böylece binlerce yıllık tarihi ve nadir görülen doğal güzellikleriyle sizlerin keşfini bekliyor.

Neden gitmeliyim? Kuşadası’na geldiğinizde; ilk olarak Güvercinada Kalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Kuşadası’nın önemli simgelerinden biri olan bu kale, eşsiz manzarasıyla ilgileri topluyor. Bundan tam 8 bin yıl öncesinde kurulan Efes Antik Kenti’ni ve görülmeye değer Meryem Ana Kilisesi’ni sakın atlamayın! En popüler plajlarından biri olan Kadınlar Plajı, muhteşem tabiatıyla bir numarada yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı ve Zeus Mağarası’nı da rotanıza dahil edin tabii ki… Ayrıca daha detaylı incelemek için ”Kuşadası Gezilecek Yerler” yazımıza buyurun!

Kaçırmayın! Mükemmel doğası, benzersiz plaj ve koyları, tarihi yapısı ve sunduğu tatil olanakları ile en gözde tatil beldelerinden biri olmayı çok uzun zamandır başarıyor. Adeta cennet gibi olan bu yerde, birbirinden farklı aktivitelerle eğlenceye doyamayacak ve dilediğiniz gibi tatil yapacaksınız!

Nasıl ulaşırım? Didim Kuşadası mesafe 76 km’dir ve yaklaşık 1 saate ulaşmanız mümkün.

76. Milas

Burası neresi? Muğla’nın bir ilçesi olan Milas, en büyük ikinci ilçe olma özelliğine sahip. Batı ve güneyinde Ege Deniz’ini, doğusunda Yatağan ve Muğla’yı, güneybatısında Bodrum’u, kuzeyinde ise Aydın’ı barındıran Milas, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi kalıntıları ve kültürel değerleriyle oldukça zengin olmasının yanı sıra, doğal güzelliğiyle de bize bırakılan bir miras niteliğinde.

Neden gitmeliyim? Milas’ı ziyaret ettiğinizde; Milas Müzesi’ne uğrayarak bu antik kalıntıları yakından görmeye ne dersiniz? Sonrasında ise, Uyku Vadisi, Şeytan Yalısı, Çökertme Koyu, Zeytinlikuyu Plajı ve Ören Plajı gibi daha pek çok yeri de listenize ekleyin! Ayrıca daha detaylı bilgi almak için, Milas’ın Gezilecek Yerleri’ni incelemeye devam edin…

Nasıl ulaşırım? Didim Milas arası mesafe 68 km olup, yolculuk yaklaşık 1 saat sürmekte.

77. Bodrum

Burası neresi? Muğla’nın en popüler tatil beldelerinden biri olan Bodrum, yazlıkçıların, turistlerin ve ünlülerin akın ettiği bir yerdir. Şiir ve şarkılar yazılan Bodrum, her mevsim ziyaret edilebilir olmasıyla da sıklıkla tercih ediliyor. Çiçeklerle süslenmiş evlerin camları, beyazla boyalı duvarları, arnavut kaldırımlı dar sokakları ile birlikte harika plajları, capcanlı gece hayatı, tarihi yapıları ve birbirinden güzel tatil köyleri ile ziyaret edilmeyi bekliyor.

Neden gitmeliyim? Bodrum’a geldiğinizde; Bodrum Kalesi’ni ve içerisindeki Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni listenizin başına koyun. Zeki Müren Sanat Müzesi ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nü ziyaret ederek kültür ve sanat bilginizi genişletin. E şimdi güneşlenmeyi ve serinlenmeyi hak ettiniz. 🙂 Bitez Plajı, Cennet Koyu, Bodrum Akvaryum Koyu gibi daha nicelerini gezin ve mükemmel bir tatil geçirin. Tüm bunlar ve daha fazlası için, ”Bodrum’da Gezilecek Yerler” yazımıza gelin!

Nasıl ulaşırım? Didim Bodrum arası mesafe 114 km, yani yolculuk 1 saat 42 dakika sürmekte.

78. Efes Antik Kenti

Burası neresi? İzmir’in Selçuk ilçesi sınırları arasında yer alan Efes Antik Kenti, ülkenin ve dünyanın en meşhur tarihi yerlerinden biridir. Kuşadası’na yarım saatlik bir mesafede yer aldığı için, Kuşadası’na kadar gelmişken burayı da listeye dahil etmesek olmazdı.

Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentin kuruluşu, M.Ö. 6 bin yıllarına dayanıyor. Antik kentin ilk olarak; amazon adı ile bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve isminin Arzawa (Ana Tanrıça) krallığındaki bir kentten geldiği biliniyor. Efes Antik Kenti’n büyüme süreci ise, Atina Prensi Androklos ile başlıyor ve Bergama Kralı Attolos’un bölgeyi Romalılara bırakmasıyla zirveye çıkıyor. Hristiyanlığın ortaya çıkışı ile Aziz Paul burada bir süre vaazlar veriyor ve Aziz John ve Meryem Ana’nın gelişiyle de antik kent dini bir merkez haline geliyor. Bu tarihten sonra da sürekli olarak el değiştiriyor ve en sonunda Türklerin eline geçiyor. Böylece her dönemden tarihi izler taşımış oluyor.

Neden gitmeliyim? Dünyanın 7 harikasından biri olan Efes Antik Kenti, içerisinde oldukça önemli yapılar bulunduruyor. Bunlar arasında Artemis Tapınağı ve Efes Antik Tiyatrosu oldukça ilgi görüyor ancak tabii ki sadece bununla sınırlı kalmıyor. Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evler, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar, Liman Caddesi, Agora, Mermer Caddesi, Hadrianus Tapınağı, Kuretler Caddesi, Domitianus Tapınağı gibi yapılar yer alıyor.

  • Adres: Acarlar, Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.00
  • Telefon: (0232) 892 60 10
  • Yol tarifi al >

79. Meryem Ana Kilisesi

Burası neresi? Yine İzmir’in Selçuk ilçesine oldukça yakın bir konumda bulunmasından dolayı, listede yer alıyor. Hristiyanlık tarihi açısından oldukça önemli bir yer olan Meryem Ana Kilisesi, mutlak görülmeye değer bir yapıdır.

Neden gitmeliyim? Bir rivayete göre; Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra Meryem Ana’nın bu evde yaşadığına inanılıyor ve bu yüzden hac yeri olarak ilan ediliyor. Sadece Hristiyanlar tarafından değil, aynı zamanda her dinden insan buraya akın ediyor. Kilisenin bahçesinde bir Meryem Ana heykeli, orta kısmında vaftiz havuzu ve üç adet çeşme bulunuyor. Hatta çeşmeden akan suyun şifalı olduğuna inanılıyor ve birçok ziyaretçi buradan su içmeyi ihmal etmiyor. Ayrıca bir diğer inanca göre, dilek dilemek için çoğu insan mum dikiyor ve çeşitli kumaş veya kağıtlara dileklerini yazıp bağlama duvarına asıyorlar.

Uyarı! Kilisenin bahçesinde fotoğraf çekmenize izin var yalnız içeride yasak.

  • Adres: Atatürk Mah. Mevki Küme Evleri 35922 Selçuk/İzmir
  • Çalışma saatleri: Kış: 08.00 – 17.00 / Yaz: 08.00 – 18.00
  • Telefon: (0232) 894 10 14
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

80. Şirince

Burası neresi? İzmir’in Selçuklu ilçesinde yer alan Şirince, tepelerin arasında saklı kalmış bir cennet diyebiliriz. İlk geldiğinizde, zeytin ve mandalina ağaçlarıyla çevrelenmiş harika sokaklar, eski Rum evleri ile el yapımı şarap kokuları sizleri karşılıyor.

Neden gitmeliyim? Küçük bir kasaba olan Şirince, etkileyici mimarisi ve özgün yapısıyla gelenleri büyülüyor. Şirince’yi dolaşırken telefon ya da fotoğraf makinenin şarjının dolu olduğundan emin olun. Muhteşem kareler yakalayacaksınız! 🙂 Sokakları turlarken, aynı zamanda mahzenlerinde şarap tadımı yapmayı da ihmal etmeyin!

Kaçırmayın! Aziz John Baptist Kilisesi, Tiyatro Medresesi, Nesin Matematik Köyü, Saint Dimitrios Kilisesi’ni ve daha birçok turistik yeri ziyaret edin!

Nasıl ulaşırım? Kuşadası Şirince arası mesafe 30 km’dir ve her 30 dakikada bir Kuşadası Selçuk arası dolmuş seferleri bulunuyor. Bu yüzden, Didim’den Kuşadası’na gelmeli ve bu şekilde ulaşmalısınız.

81. Güllük

Burası neresi? Milas’ın şirin bir sahil beldesi olan Güllük’e, Milas – Bodrum karayolundan 16 km ilerleyip sağa döndükten sonra, 8 km daha giderek ulaşmış oluyorsunuz. Her gün güneşin farklı doğduğu Güllük, oldukça sessiz ve sakin bir yerdir. Bir balıkçı limanı olan bu yerde, sıra sıra çevrelenmiş kahveler, lokantalar, balıkçılar vardır. Sahilin tepesine doğru yerleşmiş oteller ve hepsi deniz manzaralı… Milas’a kadar gelmişken, bu küçük ama şirin mi şirin sahil kasabasına uğramayı da unutmayın!

82. Söke

Burası neresi? Didim’den yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Söke, Aydın’ın pamuğuyla bilinen ilçelerinden biridir. Burası özellikle tekstil firmalarının fabrika satış mağazalarına ev sahipliği yapmaktadır ve ziyaretçilerin uygun fiyatlara tekstil ürünleri satın almasına olanak sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Söke’nin eteklerine geldiğinizde uygun fiyata alışveriş yapılabilecek çok sayıda açık hava alışveriş merkezi olduğunu göreceksiniz. Bu da Söke’yi özellikle alışveriş için Didim’in çevresinde görülmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir.

-Köyler

83. Akköy

Burası neresi? Didim’in en eski köylerinden biri olan Akköy’e, Söke yolu üzerinde yer alıyor. Didim merkeze 17 km mesafede bulunan köye, toplu taşımalarla her yerden ulaşabilirsiniz. Geçmiş tarihlerde Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı köyde, günümüze kadar tarım ve balıkçılıkla geçim sağlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Beyaz boyalı evleriyle, size Ege’nin bir tatil beldesinde olduğunuzu hep hissettirecek… Bunun yanı sıra, tarihi taş evlerine, Akköy kütüphanesine, sanat galerisine ve camisine uğramadan sakın gitmeyin! Cafe ve çay bahçelerinin yer aldığı köyde, bir köy kahvaltısı yapmaya ne dersiniz? O leziz gözlemelerini tatmayı unutmayın! Aynı zamanda köyün geçim kaynağı olan; zeytin, tütün, tarhana, balık, üzüm, incir, çilek, reçel, pekmez ve köy şarabını, eve dönmeden satın almayı da ihmal etmeyin.

84. Doğanbey Köyü

Burası neresi? Aydın’ın Söke ilçesine bağlı olan Doğanbey Köyü, Rum ve Türk mimarisinin mükemmel örneklerini yansıtıyor. Eskiden bir Rum köyü olan Doğanbey’in adı, o dönemlerde ”Domatia” olarak adlandırılıyordu. Türklerin bölgeyi terk ederek 2 km uzağına taşınmasıyla ”Eski” ve ”Yeni” olarak iki ayrı isimle anılmaya başlanmıştı.

Neden gitmeliyim? Dilek Yarımadası’nın güneyinde yer alan köy, aynı zamanda Milli Park sınırlarındaki tek yerleşim yeridir. Rengarenk çiçekler, bitkiler ve ağaçlarla çevrelenmiş yemyeşil bir atmosfere sahip olan Doğanbey Köyü, tarihi yapılarıyla da gelenleri mest ediyor. Ayrıca köyde yürüyüş parkurlarında ya da trekking alanlarında spor yapabilir, dağ bisikleti turlarına katılabilirsiniz.

Nasıl ulaşırım? Söke’den Didim-Milas-Bodrum karayoluna çıkıp, birkaç km gittikten sonra Priene ile Eski Doğanbey yazılı tabelaları göreceksiniz. Bu tabelaları takip ettiğiniz takdirde köye ulaşmış olacaksınız. Aynı zamanda Söke’den kalkan dolmuşlarla da ulaşmanız mümkün.

85. Güllübahçe Köyü

Burası neresi? Yine Aydın’ın Söke ilçesi sınırları içerisinde yer alan Güllübahçe Köyü, eski bir Rum köyüdür ve herkes tarafından bilinmez. Eskiden ”Gelebeç” olarak adlandırılan köyde Rumlar ağırlıklı olarak yaşarken, Türklerin yerleşmesiyle köyü terk etmişlerdir. Köyde yaşanan deprem sonrasında tamamen terk edilen köyün yerine hemen aşağısında yeni bir köy kurulmuş ve adına Güllübahçe denilmiş.

Neden gitmeliyim? Zamanla tekrardan canlanan köye, bahar aylarında gelirseniz zakkum ağaçlarıyla renklendiğine şahit olabilirsiniz. Taş evlerin bulunduğu sokaklarda yürüyüşe çıkın ve köydeki yıkık kiliseye mutlaka uğrayın. Çok fazla bilinmeyen Güllübahçe’ye, herkesten önce gelin ve ilk keşfeden siz olun!

*Alışveriş

Didim’de gezilecek yerleri bitirdiyseniz, o halde alışveriş zamanı başlasın! Didim’e geldiniz ve sevdiklerinize hediye almadan dönmeyi düşünmüyorsunuz heralde, öyle değil mi? Yalnız onları değil, kendinizi de şımartmak isteyebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş merkezine kadar, yöreye özgü yiyeceklerden tekstil ürünlerine kadar her şey mevcuttur. Daha detaylı öğrenmek için, ”Didim Alışveriş Noktaları” yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

*Gece Hayatı

Didim plajları, koyları, adaları, tabiat parkları ve daha bir sürü gezilecek yerleriyle adeta cennet gibi bir yer. Ancak Didim’in gece hayatı da bir o kadar eğlenceli, hareketli ve canlı geçmekte. Didim çevresinde ve içerisinde birbirinden farklı gece kulüpleri, canlı müzik mekanları, barları, restoran ve kafeler yer alıyor. Herhangi birini tercih edin ve sabahlara kadar dans edin veya canlı müzik eşliğinde sevdiklerinizle eğlenceli vakitler geçirin. Gelmeden önce, sizin için mekan önerdiğimiz ”Didim Gece Hayatı” yazımızı inlemenizi öneriyoruz.

*Tarihi Yerler

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Didim, doğal güzelliğinin yanı sıra birçok tarihi yapı ve antik kentlere sahiptir. Milet Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Priene Antik Kenti, Didyma Antik Kenti, Heraklia Antik Kenti, Myus Antik Kenti, İlyas Bey Külliyesi, Didim’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardır. Eğer bu tarihi yapıların ve antik kentlerin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, ”Didim Tarihi Yerler” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Milet Müzesi’nde Didim’in tarihini ve antik yapılarını yakından keşfet, kültür ve değerlerini öğren!
  • En popüler plajlarından Altınkum ya da Akbük Plajı’nda tatilin tadını çıkar!
  • Bilinmeyen plajlarını ve koylarını bir an önce listene ekle ve ilk keşfedenlerden biri de sen ol!
  • Tavşanburnu Tabiat Parkı’nda kamp ya da piknik yap!
  • Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda kano gezisine çık!
  • Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na git ve birbirinden farklı aktivitelere katıl, doğayla iç içe ol! Aynı zamanda eşi benzeri olmayan bitki ve hayvan türlerine yakından bak!
  • Culin Mağarası’nda maceraya atıl, heyecan yaşa!
  • Efes Antik Kenti’ni ve Meryem Ana Kilisesi’ni mutlaka ziyaret et!
  • Didim’in yakınındaki turistik yerleri ve köyleri gezerek, tatilini keyifli hale getir!

*Şehir İçi Ulaşım

Didim’in şehir içi ulaşımında daha çok minibüsler tercih ediliyor. Yakınındaki kentlerin birbirine olan uzaklıkları fazla olmadığı için ya minibüs ya da taksi ile ulaşmanız mümkün. Özellikle yaz aylarında, tekne turlarına katılarak Didim’in koylarına ulaşabilirsiniz. Tercihe göre bisiklet ya da bir araç kiralayarak Didim’i dolaşabilirsiniz. Bunların dışında, özel aracınız ile gelirseniz ne ala, o zaman doya doya gezmek serbest. 🙂

Not: Didim gezilecek yerler listemiz son olarak 09.04.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de yazımızın gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce