Didim

Ege Bölgesi’ne bağlı Aydın ili sınırları içerisinde yer alan Didim, gerek köklü geçmişi ve antik yerleşim yerleri gerekse doğal güzellikleri ve tertemiz plajları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında oluyor. Yaklaşık 80 bine yakın nüfusu olan ve yaz aylarında inanılmaz kalabalıklaşan Didim, esasında Alaçatı, Kuşadası, Bodrum gibi yerlerle kıyas edildiğinde çok daha bütçe dostu bir tatil imkanı sunuyor. Milattan Önce 8000’li yıllarda ilk yerleşimin başladığı Didim toplamda 402 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Didim, 2016 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 80 bine yakın nüfusa sahip. Tabii nüfusunun yaz aylarında 2’ye, 3’e katlandığını da belirtelim. Romalılardan Bizanslılara Giritlilerden Perslere kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu tarihi bölge sayısız antik kenti ile de ziyaretçilerini büyülüyor. Hem deniz, kum, güneş tatilcileri hem de tarih meraklılarına kucak açan Didim, geçmişten bugüne Didymaion, Yenihisar gibi isimleri almış. Tamamını keşfetmek için en az 2-3 gününüzü ayırmanız gereken Didim’de çok sayıda gezilip görülecek yer de var.

Antik kent ve tarih severlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Apollon Tapınağı, Didyma Antik Kenti sınırları içerisinde yer alıyor. Artemis Tapınağı (Efes-İzmir), Heraion Tapınağı’ndan (Sisam Adası) sonra dünyanın en büyük 3. tapınağı olma unvanına sahip Apollon Tapınağı’ndan sonra yönünüzü, Helen Roma döneminden kalma görkemli Milet Tiyatrosu’na çevirebilirsiniz. 150 metre uzunluğundaki bu antik tiyatroyu ve yakınındaki Milet Müzesi’ni Müzekart sahipleri ücretsiz gezebilir.

Güneyinde ve batısında Ege Denizi, doğusunda Muğla ve kuzeyinde de Bafa Gölü ile sınırlarını paylaşan Didim, Ankara’dan 688 km, İstanbul’dan 614 km, Aydın’dan 100 km, Muğla’dan 134 km ve İzmir’den ise 161 km uzaklıkta konumlanıyor. Genelinde ılıman ve sıcak iklimin etkilerinin görüldüğü Didim’de yılın büyük bir döneminde denize girilebiliyor. Kalabalık dönemde tatil yapmak istemeyenler de genellikle nisan ya da eylül ve ekim aylarını tercih ediyor. En kurak ayın temmuz olduğu Didim’de en çok yağış da aralık ayında görülüyor. Ocak ayında ortalama sıcaklıkların 10 santigrat derecede seyrettiği Didim’e bahar ve yaz aylarında gidebilirsiniz.

Her bütçeye uygun konaklama tesislerinin olduğu Didim’de bütçe dostu pansiyonlar, ultra lüks tatil köyleri ve butik oteller hizmet veriyor. Gece hayatının özellikle yaz aylarında hareketlendiği Didim’de denize sıfır harika bir konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız, tercihinizi Akbük ya da Altınkum’dan yana kullanabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na vardıktan sonra yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk yaparak Didim’e ulaşmanız mümkün. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden de Didim’e direkt otobüs seferleri bulunuyor. Bir diğer seçenek de Muğla üzerinden 1,5 saatte Didim’e özel araç ya da otobüsle ulaşmak.