Çimkent’te Ne Yenir? | Çimkent’e Özgü 12 Yemek

Renkli pazarları ve otantik ortamı ile Kazakistan’ın en gözde şehirlerinden olan Çimkent’e geldiğinizde ne yiyip ne içeceğinizi merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

Çimkent’te Ne Yenir? Ne İçilir?

“Çimkent’te ne yenir? Ne içilir?” sorusu için klasik Orta Doğu lezzetlerini bu şehirde cevap olarak bulabilirsiniz. Ülkemizden de benzer tatlara denk gelebileceğiniz şehirde et yemekleri ve pirinç kullanımı oldukça yaygındır. Deve ve at eti çok fazla kullanılmaktadır. Bu hayvanların sadece etleri değil sütleri de yemeklerde ve içeceklerde bol miktarda değerlendirilmektedir.

Şehre geldiğinizde buraya özgü yemekleri deneyebileceğiniz pek çok restoran sizi karşılıyor. Yöresel yemekleri ve çeşitli pideleri aynı zamanda sokak ve pazarlardaki tezgahlardan da satın alabilirsiniz.

Hazırladığımız “Çimkent’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizler için Çimkent’e gittiğinizde yeme içme konusunda es geçmemeniz gereken lezzet hakkında bilgiler sunduk. Dilerseniz çok zaman harcamadan listemize bakalım.

1. Döner

Özellikle Konayev Caddesi üzerinde pek çok iyi döner yapan yer bulabilirsiniz. 

Döner
Döner

Ülkemizde olduğu gibi Çimkent caddelerinde de en çok göreceğiniz şeylerden biri döner olacak. Lavaş ekmeğinin içine konan et veya tavuk eti çeşitli soslar eşliğinde dürüm haline getirilerek servis edilmektedir.

2. Şaşlık Kebabı

Kok-Saray (adres ve bilgi)

Şaşlık Kebabı
Şaşlık Kebabı

Şiş kebaba benzeyen ve ızgarada pişirilen şaşlık kebabı, en güzel Çimkent yemekleri arasında bulunuyor. Bu yemek türü, Orta Doğu’da farklı isimlerle bilinmektedir ancak lezzet olarak birbirine çok benzemektir. Şaşlık kebabında kuzu eti kullanılmaktadır.

3. Beshbarmak

Karavan (adres ve bilgi)

Beshbarmak
Beshbarmak

Beshbarmak, Kazakistan’ın geleneksel yemekleri arasında bulunuyor ve Çimkent’te de mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında bulunuyor. Adını yenme şeklinden alan bu yemek, yerli halk tarafından çatal veya bıçak kullanılmadan, elle yenmektedir. Yemeğin içeriğinde ise bol miktarda yufka ekmek, at eti ve çeşitli sebzeler bulunuyor.

4. Kazak Mantısı

Kazak mantısını şehirde bulunan birçok Çimkent restoranında bulabilirsiniz.

Kazak Mantısı
Kazak Mantısı

Kazak mantısı ülkemizde yapılan mantıya görünüm olarak benzese de içerik olarak bazı farklılıklara sahip. Mantı yapılırken içine soğan da konmakta ve buharda pişirilmektedir. Dilerseniz bu lezzeti üzerine sos ya da yoğurt ekleyerek de yiyebilirsiniz.

5. Kımız

Kımız
Kımız

At, Türki ülkelerde en değerli hayvanların başında gelmektedir. At sütünden elde edilen kımız ise Asya’da çok fazla tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Eğer bu lezzeti membağında içmeyi istiyorsanız Çimkent çok doğru bir rota olacaktır.

6. Deve Sütü

Subatı şehirde bulunan restoranlarda ve cafelerde deneyebilirsiniz. 

Subat
Subat

Subat” ismi verilen deve sütü de Kazakistan’da içebileceğiniz yöresel içeceklerden biridir. Bu içecek protein bakımından oldukça zengindir ve susuzluğa karşı değerlendirilebilecek en güzel seçenekler arasında bulunuyor.

7. Balkaymak

Balkaymak
Balkaymak

Adından da anlaşılacağı üzere kaymak ve balın muhteşem uyumundan ortaya çıkan bu özel tatlıda un ve şeker de kullanılmaktadır. Balkaymak, şehrin önemli tatlılarından biridir ve evlere gelen misafirlere sevgi ve saygı gösterisi olarak ikram edilmektedir.

8. Lagman

Karavan (adres ve bilgi)

Lagman

Çimkent yemekleri arasında “geleneksel” olarak nitelendirebileceğimiz bir çorba olan lagman, besleyici olması nedeniyle çok fazla tüketilmektedir. İçinde ise etin yanında patates, soğan, lahana, havuç, domates gibi birçok sebze bulunmaktadır. Eğer gittiğiniz bölgeye has tatlar denemeyi seven biriyseniz lagmanı kesinlikle denemeden Çimkent’ten ayrılmamalısınız.

9. Dereotlu Pirinç Pilavı

Bu pilavı şehirdeki neredeyse bütün yeme içme mekanlarında bulabilirsiniz. 

Dereotlu Pirinç Pilavı
Dereotlu Pirinç Pilavı

Kazakistan’da ve Çimkent’te pilavlar ve yemekler genellikle etli yapılır. Dereotlu pilav ise etli pilavlara alternatif olarak değerlendirebileceğiniz yemeklerden biridir. Şayet vejateryan beslenen biriyseniz bu pilav artık sizin için vazgeçilmez bir öğün olacaktır.

10. Bavursak

Bavursak

Bavursak, çoğunlukla yemeklerden önce yenen bir aperatif olarak değerlendirilmektedir. Mayalı hamur ve kaymak ile yağda kızartılarak hazırlanan bu atıştırmalık yiyecek aynı zamanda düğün, şenlik gibi özel günlerde de yemek öncesinde misafirlere ikram edilmektedir.

11. Kazkarta

Kazkartayı kurulan pazarlarda bulabilirsiniz. 

Kazkarta
Kazkarta

At etinin kurutulmasıyla hazırlanan “kazkarta” ismi verilen bu sucuk da şehre gelenlerin denemesi gereken özgün tatlar arasında bulunuyor. Bir tür sucuk olan bu sosis tarzındaki yiyecek “kazy” olarak da bilinmektedir.

12. Kazak Çorbası

Çorbayı, yöresel yemekler yapan birçok restoranda deneyebilirsiniz. 

Kazak Çorbası
Kazak Çorbası

Kazak çorbası, Kazakistan’ı ziyaret edenlerin mutlaka değerlendirmesi gereken yiyeceklerden. İsmi her ne kadar çorba olsa da içeriğinde bulunan et, pirinç, yoğurt ve çeşitli sebzeler nedeniyle kazak çorbasını kendi başına bir yemek olarak da kabul edebiliriz.

“Çimkent’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizin için şehrin en çok tüketilen ve sevilen lezzetlerini listeledik. Yazımızda eksik olduğunu düşündüğünüz tatlar varsa ve bunları bize yorum kısmından belirtirseniz yazımızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. 

***Ayrıca Çimkent’te keyifli bir gezi gerçekleştirmek için Çimkent gezilecek yerler listemize göz atabilir ve gezinizi planlayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin