Almatı’da Gezilecek Yerler | 33 En İyi Yer -Detaylı Liste!

Almatı Nerede & Hangi Ülkede? Kazakistan’ın güney doğusunda yer alan Almatı Şehri, Orta Asya’nın en gelişmiş şehirlerinden biridir.

Almati Hakkında; Kazakistan’ın en kozmopolit şehri olan Almatı, 2 milyon nüfusuyla da en kalabalık şehirlerinden biridir. Sanat, ekonomi, kültür başta olmak üzere birçok alanda ülkenin başkenti diyebileceğimiz şehir, özellikle de bilim ve eğitim alanında çok gelişmiştir. Bu sebepten genç nüfusun yoğunlukta olduğu Almatı’da pek çok renkli gezi noktası, eğlenceli gece hayatı ve zincir restoranlar yer alır. Birçok kayak merkezi, yeşil alan ve dağlarla çevrili şehir tüm doğa güzelliklerinin yanı sıra modern mimarisi ve sempatik halkıyla da oldukça seviliyor. Uzun süre Kazakistan’ın başkenti olan Almatı, unvanını Nur Sultan’a kaptırsa da hala pek çok konuda ülkenin merkezi olma özelliğini koruyor.

Ortalama Gezi Süresi; Almatı’nın tüm güzelliklerini yakından tanımak için en az 3 gün ayırmanız gerekecektir.

Almatı Para Birimi:  Almatı’da, (KZT) Kazak Tengesi kullanılmaktadır. En küçük kağıt banknot 200 tenge, en büyük kağıt banknot 10000 tenge değerindedir.

Almatı Pahalı mı? Şehir diğer Avrupa kentlerine kıyasla pahalı değil diyebiliriz. Alışveriş için pek bir ucuzluk yorumunda bulunamasak da yeme içme oldukça uygun rakamlara karşılanabiliyor. Almati gece hayatı ve lüks restoranlar dikkatli harcamalar yapmanızı tavsiye edeceğimiz yerlerdendir.

Almatı Güvenli mi? Almatı’ya seyahat etmek pek çok Avrupa ve Amerika şehrine kıyasla oldukça güvenlidir. Kentte suç oranı bir hayli düşük. Kazakistan’ın diğer şehirlerinde ise dolandırıcılık ve hırsızlık gibi durumlara daha çok rastlandığı biliniyor.

Ziyaret için En İyi Zaman; Şehre kayak turizmi için seyahat etmek istiyorsanız, gitmeniz gereken tarih Aralık ayıdır. Bu dönemde Almatı çevresindeki tüm dağlar bembeyaz örtü ile kaplanır. Çok eğlenceli kayak partileri de bu dönemde yapılır. Kültürel bir seyahat planlıyorsanız ise hava sıcaklıklarının ılıman olduğu Eylül-Haziran arasını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Nisan ise şehrin en çok yağmur aldığı aydır.

Ulaşım; İstanbul’da 5 saat 15 dakika süren bir uçuşun ardından Almatı Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Aktarmasız uçak bileti fiyatları Türk Havayolları ve Pegasus firmalarında 1.800₺’den başlamaktadır.  Daha uygun Almatı uçak bileti fiyatları için ise seyahatinizden birkaç ay önce bilet satın almanızı tavsiye ederiz.

Tasarruf Kartları; Kazakça, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 farklı dil seçeneği olan Almatı City Pass Card, şehirdeki pasaportunuz yerine geçecektir diyebiliriz. Bu akıllı kart sayesinde şehrin en önemli müzelerini, eğlence merkezlerini ve hatta teleferik hizmetini ücretsiz veya çok yüksek indirimlerle ziyaret edebilirsiniz.  

Almatı-İstanbul Saat Farkı; İstanbul saati, Almatı saatinin 3 saat gerisindedir.

Almatı’de Ne Yenir? Ne İçilir? Kazakistan mutfağının bizim lezzetlerimizle benzerliği çok konuşulsa da bambaşka bir yemek kültürüne sahip olduklarını belirtelim. Ülkenin sembolü haline gelen atlar ne yazık ki yemeklerde de kullanılıyor. Ne yazık ki dememize bakmayın elbette seveni bir hayli fazla. Etli yemekleri yemeden önce bu ayrıntıyı aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederiz.

Diğer yandan Türk mutfağında olduğu gibi bu şehirde de hamur işleri çok seviliyor. Örneğin baursaki leziz bir hamur kızartması. Elbette şehre gelmişken en ünlü yemeklerinden biri olan beşparmağı, Türklerin tarihi içeceği kımızı ve şaşlık kebabını tatmanızı tavsiye edebiliriz. Şehrin tüm lezzetlerini listelediğimiz ”Almatı’da ne yenir?” yazımızda konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranları; Kazakistan’da bahşiş geleneği yok. Lüks restoranlar adisyonlara %10 hizmet bedeli dahil etse de bunun dışında bir para bırakmanız hiçbir işletmede beklenmiyor. ( Hizmet bedeli tutarlarını, adisyonun son satırında görebilirsiniz.)

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Park 28 Panfilovtsev

park 28

Burası neresi? 28 Panfilovtsev Parkı, Almatı’nın Medeu bölgesinde yer alan 18 dönümlük bir şehir parkı. 1870 yılında kurulan park, çevredeki binalara sahip bir komplekste, Almatı’nın en güzel şehir planlamasına da ev sahipliği yapar. Başlangıçta Kent Bahçesi olarak bilinen yer, arka arkaya Puşkin Bahçesi, Lenin Parkı ve Sovyet Federal Cumhuriyetleri Parkı olarak yeniden adlandırıldı ve 1942 yılında Moskova’yı Alman ordusuna karşı savunan Panfilov Kahramanları onuruna şu anki adı verildi

Neden gitmeliyim? Park, tarih, mimari ve peyzaj sanatının bir anıtıdır ve Almatı Devlet Tarihi, ”Mimari ve Anıt Rezervine” dahildir. II. Dünya Savaşı’nda kahramanca savaşan ve hayatlarını veren Kazak ve diğer uluslardan askerlerin anısına yapılmış anıtlar ve Kazak kahraman Momyshevia heykelini de görebilirsiniz.

  • Konum: р. Малая Алматинка, Almatı, Kazakistan.
  • Girişler: Ücretsizdir.
  • Çalışma Saatleri: Salı: Kapalı / Diğer günler: 10.00–17.00

2. Zenkov’s Cathedral

zenkovs katedrali

Burası neresi? Şehrin en gözde turistik noktalarından biri olan Zenkov’s Katedrali, yemyeşil bir park olan Panfilov Parkı’nda 19. yüzyılda inşa edildi. Tüm savaş ve depremlerden hasar almadan kurtulan Yükseliş Katedrali bugün Almatı’nın simgesi haline gelmiş.

Yerleşik bir çan kulesine sahip bu beş kubbeli ve üç koridorlu katedral, tamamen ahşaptan inşa edilmiş ve yapıldığı dönemde, dünyanın en yüksek 8 binasına dahil edilmiştir.  Hatta öyle ki bir çivi bile çakılmadığı anlatılıyor. Kilisenin iç tasarımında kullanılan malzemeler Moskova ve Kiev’deki sanatsal atölyelerden gelirken, ikonlar yerel sanatçı ve etnograf Nikolay Gavrilovich Khludov tarafından boyanmış.

Neden gitmeliyim? Sovyet döneminde müze ve konser salonu olarak kullanılan yapı, 1995 yılında Rus Ortodoks Kilisesi’ne geri döndü. Renkli ikonlar ve duvar resimleriyle katedral tarzında restore edildi. Bugün ziyaret ettiğinizde içeride ilahiler söyleyen rahiplerle karşılaşabilirsiniz. Büyüleneceğinizden emin olun!

3. Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi

kazakistan şehir müzesi

Burası neresi? Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi, sadece Kazakistan’ın değil aynı zamanda Orta Asya bölgesindeki en eski ve en büyük müzelerden biridir. Müze koleksiyonlarının oluşturulması, 1830’lu yıllarda Rusya’da başlamış. Şuanda müzede yer alan koleksiyon 300 bin parçadan oluşuyor. CSM RK’nın büyük bir kısmı Kazakistan’ın doğal tarihiyle ilgili koleksiyon; antropolojik, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlar; foto belgesel malzemeler; nadir kitap ve el yazmaları koleksiyonu; nümismatik toplama; porselen ve seramikleri içeriyor.

  • Konum: 44, мк-он Самал-1, д, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272642680.
  • Girişler : 100 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Salı: Kapalı / Diğer günler: 09.30–17.30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Tarihi Yerler

4. Cumhuriyet Meydanı – Golden Warrior Monument

cumhuriyet meydanı

Burası neresi? Almatı’nın en meşhur buluşma noktası olan Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan anıt, 28 metre uzunluğundaki sütunun üzerinde yer alan simgesel bir yapı.Tabanında Adaçayı (Cennet), Anne’yi (Dünya) ve aygırdaki iki çocuğu içeren bir heykel kompleksi var. Kazakların atasözü “Anavatan bir aile ile başlar” sözü de yer alıyor. Almatı’da mutlaka yolunuzun düşeceği Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan anıtı görmemeniz mümkün değil. Kazakistan’ın bağımsızlığı temsil eden Golden Warrior Anıtı şehrin simgesel yapılarından biri haline gelmiştir.

  • Konum: Satpaev St, Almatı 050000, Kazakistan.
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

6. Museum of Kazakh Musical Instruments

kazak müzik müzesi

Burası neresi? Almatı Müzik Enstrümanları Müzesi, sadece müziğe düşkün olanlar için değil, aynı zamanda Kazakistan’ın tarihi ve kültürel geleneklerini merak eden herkes için heyecan verici bir deneyim sunuyor.

Neden gitmeliyim? Kazakistan kültür anıtı olarak açılan Halk Enstrümanları Müzesi, 2013 yılında kuruldu. Kazak kültürünü yansıtan desenler ve renklerle boyanan müze binası, geçen yüzyılın başlarındaki ahşap mimarinin ilginç bir örneğidir.1908 yılında inşa edilen bina şehrin en orjinal müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Müziği seven, müzik işinin içinde olanlar için son derece anlamlı ve keyifli bir yerdir.

Geleneksel Kazak,Türk, Özbek, Kırgız müzik aletleri çeşitleriyle beraber sergileniyor.Geleneksel müziği canlı performanslarla da dinleyebilirsiniz. Müze her yıl yeniden eklenen eserlerin toplandığı ve sergilendiği bir merkez görevi görmektedir. Ayrıca Almatı Müzik Enstrümanları Müzesi, müzik anlamında pek çok araştırma çalışmaları yürütüyor.

  • Konum: Zenkov St, Almatı 050000, Kazakistan.
  • Telefon: +7 7272 91 69 17.
  • Girişler : 350 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi: Kapalı / Diğer günler: 10.00–17.00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

7. Kasteev Art Museum

kastev sanat müzesi

Burası neresi? Kazak, Rus ve Batı Avrupa sanatıyla en üst düzey modern Kazak el sanatlarının bulunduğu müze olan Kazak Sanat Müzesi, ülkenin en iyi sanat koleksiyonuna sahip müzedir. Müze içerisinde Kazakça ve Rusça’ya nazaran birçok İngilizce argümanda bulunuyor. Sanat Müzesi’nin en önemli özelliği Abylkhan Kasteev’in (1904-1973) büyük resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmasıdır.

Neden gitmeliyim? Şu anda, Kazakistan Cumhuriyeti A.Kasteyev Devlet Sanat Müzesi, ülkenin en büyük sanat müzesi ve ülkenin önde gelen araştırma, kültür ve eğitim güzel sanatlar merkezi olarak gösterilir. Müzenin değerli koleksiyonu Kazakistan, Avrupa ve Asya’nın sanatsal kültürüne dair geniş bir perspektif sunar. Eski ustalar ve çağdaş sanat sanatçıları tarafından 25 binden fazla sanat nesnesi içerir.

Müze içerisinde bilgi alabileceğiniz çeşitli ofisler bulunur; Kazakistan Görsel Sanat Ofisi, Kazakistan Dekoratif ve Uygulamalı Sanat Ofisi, Yabancı Klasik Sanat Ofisi, Yabancı Modern Sanat Ofisi, Bilimsel Restorasyon Ofisi, Sergi ve Sergiler Ofisi, Rehberli Turlar Ofisi, Koleksiyon Yönetimi ve Depolama Ofisi, Enformasyon ve Yayın Ofisi ile Halk ve Dış İlişkiler Ofisi.

  • Konum: микрорайон Коктем-3, 22/1, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273945715.
  • Girişler : 500 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Pazar ve Pazartesi: Kapalı / Diğer günler: 10.00–18.00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

9. The Museum Of Rare Books

almati kitap müzesi

Burası neresi? Almatı’da devlet tarafından kurulan bir müze olan Nadir Kitaplar Müzesi, 2010 yılında kurulmuş. Müze Fonu, ulusal ve yabancı eski el yazmasından el yazması ve eski kitaplara 18. yüzyıldan önce yayınlanmış 500’den fazla nadide kitabı içermektedir.

Neden gitmeliyim? Arap, Latin ve Kiril alfabesi kullanılarak yazılmış ve 18-19. yüzyıllardan 20. yüzyıla kadar kronolojik olarak kapsayan dönem; ve hepsi tarihi, kültürel ve bilimsel öneme sahip. Müze, kendine özgü baskılar örneğinde, bir kitabın ilk el yazmalarından modern baskı sanatının örneklerine kadar uzanan yolunu, herkesin ruhani kültürünün en değerli anıtı olan kitaba sevgi ve saygının geliştirilmesi ile göstermek gibi bir görev üstleniyor.

Müzede, eski kitaplar, ilk basılı basımlar ve olağanüstü halk figürlerinin ömür boyu çalışmaları ve tarihi ve bölgesel çalışmalar için büyük bir değere sahip el yazmaları sunan “Eski zamanlardan hazineler” adlı sergi sürekli olarak açılıyor.

  • Konum: 28, 1 қабат, Shevchenko St, Almaty 050000, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273003225.
  • Girişler : 150 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Cmtesi ve Pazar: Kapalı / Diğer günler: 09.00–18.00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

– Göller

12. Big Almaty Lake

Big Almaty Lake

Burası neresi? Büyük Almatı gölü, Almatı şehrine tatlı su sağlayan rezervuarlardan biridir. Büyük Almati Gölü, Ili Alatau Milli Parkı ortasında deniz seviyesinden 8 bin fit yükseklikte, kanyonun üzerinde yükselen üç tepe çevrilmiş doğal bir tatlı su gölü. Gölün dergi kapaklarına konu olan rengi, yılın zamanına bağlı olarak değişir, ancak Eylül ve Ekim başında en parlak ve en güzel turkuaz bekler. Göl, eriyen kar nedeniyle bahar aylarında daha sütlü mavi bir renk alır. Göl, Almatı şehrine çok yakın bir konumda ve yarım gününüzü ayırarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

– Kayak Merkezleri ve Dağlar

15. Shymbulak

shymbulak

Burası neresi? Almatı’yı kışın ziyaret ediyor ve kayak sporuna düşkünseniz ilk aklınıza gelecek adres Shymbulak olmalıdır. Kazakistan’da kayak yapmak için en iyi ve en popüler yer olan kayak merkezi, aynı zamanda Orta Asya’nın en büyük ve en modern kayak merkezidir. Almatı’daki Çok çeşitli pistler, her seviyedeki kayakçı ve snowboardcu için birçok fırsat sunan bir merkez. Buradaki dağlar oldukça yüksek olduğundan, Shymbulak’taki kayak pistleri karlarını oldukça iyi korur.

Neden gitmeliyim? Almatı’daki kış sporları sezonu genellikle Kasım sonu / Aralık başında başlar. Mevsime ve kar yağışına bağlı olarak da Mart sonuna kadar devam eder. Kayak merkezinde iyi organize edilmiş teleferikler sayesinde zirveye kadar çıkabiliyorsunuz. Tesis içerisinde yer alan kafe ve restoranlarda birçok ihtiyacınıza yanıt verecek cinsten. Dilerseniz kar kıyafetleri ve kayak ekipmanlarını kiralayabileceğiniz, kulüplerde bulunuyor.

  • Konum: Kerey and Zhanibek Khans St 558/1, Almaty 050020, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273317777.
  • Girişler : Hafta sonu yetişkin: 8 bin Tenge, hafta içi: 5 bin 500 Tenge.
  • Çalışma Saatleri: Teleferik çalışma saatleri haftanın her günü : 10:00-18:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

16. Medeo

medeo

Burası neresi? Kazakistan, Almatı’nın hemen dışındaki ormanlık bir dağ vadisinde yer alan Medeu, dünyanın en yüksek olimpik kayak pateni pistidir. Deniz seviyesinden 1,691 metre yükseklikte bulunan Medeu, ilk olarak 1949 yılında inşa edilmiş. 10.500 metrekarelik buzdan oluşan tesis, 1951 yılında açıldığından SSCB’nin dağılmasına kadar dünyanın en hızlı paten alanlarından biriydi.

  • Konum: Gornaya St 465, Almaty 050020, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272326848.
  • Girişler : 150 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-23:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

17. Kok Tobe

kok tobe

Burası neresi? Yerden 1100 metre yükseklikte yer alan ve  Almatı şehrinin en yüksek noktası Kok Tobe zirvesi, şehrin panoramik manzarasını seyretmek için gidebileceğiniz bir yer. Tepede manzaranın yanı sıra şehrin hemen her noktasından görülen TV kulesi, Blue Hill isimli küçük bir eğlence parkı ve çeşitli anıtlar yer alıyor.  Şehirden teleferik yolculuğu ile Kok-tobe Tepesi’ne ulaşım; hem keyifli bir yolculuk hem de Hotel Kazakistan’ın yakınında bulunan çevredeki dağların manzarasını görmek için iyi bir tercih olacaktır.

Neden gitmeliyim? Teleferik aynı zamanda Almatı’nın en eski bölgelerinden bazılarına da ulaşım sağlar. Bu yolculuk sırasında meyve bahçelerini görmek keyifli olacaktır. Çocuklarınız ile ziyaret ediyorsanız, tepede onlar için ayrılmış küçük bir hayvanat bahçesi ve oyun alanı da yer alıyor.

18. Kok-Zhaylyau

kok zhaylyau

Burası neresi? Ile-Alatau Milli Parkı’nda yer alan büyük bir açık plato olan Kok Zhailau, doğa sevgisi olan turistlerin mutlaka uğradığı huzur verici noktalardan biri. 2 bin 250 metre yükseklikte yer alan plato, merkeze 2 saatlik bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Temiz havayla yeşil bir doğa mekanı olan Kok Zhailau, Almatı bölgesinde gözde bir yürüyüş / kamp yeri haline geldi: şehir merkezinden trekking başlangıç ​​noktasına arabayla sadece 30 dakika var. En popüler yürüyüş rotası Kok Zhailau geçişinin üzerinde… Maloalmatinsky’den Büyük Almatı vadisine kadar, bisiklet, Kumbel tepe tırmanışı ve kayak turu gibi diğer aktiviteler burada kolayca yapılabilir.

  • Telefon: +7701828 9930.
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol Tarifi Al >

19. Butakovskiy Şelalesi

butakosvskiy

Burası neresi? Butakovskiy Şelalesi, Butakovskoe Boğazı’ndaki Almatı yakınlarında yer alan muazzam bir şelale. Almatı gezi programınıza eklemek için mükemmel bir yer diyebiliriz. Şelaleye ulaşmak için, patikalardan 2 saatlik bir yürüyüşe çıkmanız gerekiyor. Ancak yürüyüşün sonunda karşılaştığınız görüntü tüm zahmete değiyor diyebiliriz. ( Kaybolmamanızı umuyoruz. 🙂 )

Neden gitmeliyim? Şelale 25-30 metre yükseklikten bırakıyor buz gibi sularını. Aynı zamanda bölgede aslında iki şelale var. Butakovskiy Şelalesi olarak bilinen meşhur şelale neredeyse ormanın sonunda yer alırken, daha küçük olan ilk şelale 1 saat 30 dakikalık yürüyüş mesafesinde.

  • Adres: 172305 77.114007, Kazakhstan St 43, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77018299930.
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol Tarifi Al >

20. Furmanov Peak

furmanov peak

Burası neresi? Almatı’da 1 gününüzü ayırarak doğayla iç içe huzurlu bir gün geçirmek isterseniz bizim favorimiz Furmanov Peak. Zaten şehirden turların düzenlendiği popüler bir gezi noktası burası. Furmanov zirvesi, bir yürüyüş yeri olarak yerel halk için en popüler yerdir. Turistik dönemde ise yoğunluk oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Yüksekliği sadece 3 bin 200 metre olmasına rağmen bu yüksekliği hafife almayın deriz. Şüphe bırakmayan özelliği ise sıfır çığ tehlikesi olması ve her yaştan insana hitap ediyor olması.

Neden gitmeliyim? Zirveye ulaştığınızda önünüze çıkan manzaranın sizi büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz. Zirveye varmadan hemen önce karşınıza çıkacak oldukça keyifli bir salıncak var. Salıncağın üzerinde hem muhteşem manzaraya karşı sallanabilir hem de harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Tur programları yürüyüşe genellikle Medeo’dan başlıyor. Bu konumdan kat edeceğiniz mesafe yaklaşık 6 kilometre…

21. Almatı Central Park

almati central park

Burası neresi? Gorky Park olarak da bilinen Central Park, Almatı’nın en popüler parklarından biri. Hem yürüyüş hem de çocukları eğlendirmek

için iyi bir dinlenme alanı. 100 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan, Parkın konumu, Almatı’nın merkezinde, Yeşil Çarşı’ya ve Panfilov Parkı’na yakındır . Gorki Parkı, Rus yazar Maxim Gorky’e adanmış.

Neden gitmeliyim? Şehrin en iyi ve popüler buluşma noktası bu park..  Yiyecek bir şeyler bulmaya, manzaranın tadını çıkarmaya, dinlenmeye, eğlenmeye ve biraz temiz hava almaya zaman ayırmak isterseniz sizin için bir cennet diyebiliriz.. 1856 yılında kurulan park Sovyetler Birliği’nin en iyi parkı olarak gösterilmiş. Gorki Parkı veya Central Park veya Gorki Merkez Kültür ve Dinlenme Parkı olarak bilinen parkın Almatı halkının da favorisi olduğunu belirtelim.

22. Ile-Alatau National Park

Ile Alatau ulusal park

Burası neresi? Ile-Alatau Milli Parkı, Almatı’nın güneyindeki Trans-Ile Alatau dağlarında bulunan muhteşem bir doğal cennet. 1966 yılında kurulan park, 300 farklı türde yaban hayvana ve nesli tükenmekte olan kar leoparına ev sahipliği yapıyor. Milli Park’ta sizi ormanlık alanlardan ve dağ çayırlarından güzel şelaleler, buzullar ve göllere doğru götürecek birçok yürüyüş parkuru var.

Neden gitmeliyim? Şehrin kalabalığından bir süreliğine uzaklaşmak ve trekking yapmak için muhteşem bir adres. Dünyanın en büyük açık hava buz pateni sıralaması Medeu ve Orta Asya’nın en iyi kayak merkezi Shymbulak gibi zirvelerde Ile-Alatau Milli Parkı’nın kenarında yer almaktadır. Her ikisi de Kasım’dan Mart’a kadar açıktır ve yerel kış sporu sevenler için çok popüler yerlerdir.

Birden fazla günlük bir yürüyüş planlıyorsanız Milli Park’ta kamp yapmanıza izin verilir. Sıcak tutan giysiler, uygun trekking ayakkabıları ve kamp malzemeleri getirmeyi unutmayın.

  • Adres: Abay Ave 64, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272716368.
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

23. First President Park -( I. Başkan Parkı)

almatı president parkı

Burası neresi? I. Başkan Parkı, Kazakistan  Birinci Başkanı’na adanarak 2011 yılında açıldı. Park, Bostandyk bölgesindeki Navoi Caddesi ile Al-Farabi Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alıyor. 73 dönümlük oldukça büyük bir alan üzerinde yer alması ve ihtişamlı yapıları sebebiyle Almatı sakinleri ve turistleri arasında en gözde yerlerden biri haline gelmiş.

Neden gitmeliyim? Park, “Almatı – First Love ” adlı müzik festivaline her yıl ev sahipliği yapar. Konser, resimlerde gösterilen yarım daire biçimli kolonlu büyük duvarın önünde yapılır. Amfitiyatro atmosferi arkadaki çeşmeler ve su özellikleri ile vurgulanmaktadır. I. Başkan Parkı’nı bir uçtan bir uca gezmek isterseniz 1.5 kilometre yürümeniz gerektiğini belirtelim. Parkta uzun zaman geçirmeyi düşünüyorsanız içerisinde kafeterya bulunmuyor. Pek çok kişi yanında yiyecek ve içecek getirerek, çimlerde piknik yapar.

24. Almatı Botanik Bahçesi

almati botanik bahçesi

Burası neresi? Alatau Dağları’nın gölgesinde muhteşem bir bahçe olan Almatı Botanik Bahçesi, kartpostal görünümüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Botanik Bahçe, eşsiz bir deneyim sunan uzun ve etkileyici ağaçlarla uzun bir yol: zevk, güzellik ve bilimsel bilginin birbirine bağlı olduğu muhteşem bir atmosfer sağlıyor.

Almatı halkı için de için önemli bir yeşil alan haline gelen bahçe, doğa ile iletişim halinde kalınabilecek bir yer haline geldi. Parkın en güzel noktası ise bir köprü aracılığıyla ulaşacağınız Japon Bahçesi… Dünyanın her yerinden farklı bölgelerde çok sayıda ağaç ve bitki buraya getirilmiş. Kaktüs ve tropik bitkiler serası da oldukça dikkat çekiyor. Eflatun çiçekler Mayıs ayında muhteşem kokular yayıyor.

  • Adres: Timiryazev St 36Д, Almaty 050060, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272716368.
  • Girişler: 350 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-19:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Çocuklar için Uygun Yerler

25. Almatı Hayvanat Bahçesi

almatı hayvanat bahçesi

Burası neresi? 1937 yılında kurulan Almatı Hayvanat Bahçesi, şehrin doğu kesiminde, Kok-tobe Dağı’nın kuzey yamacında yer alıyor. Almatı Hayvanat Bahçesi, Almatı sakinlerinin ve güney başkentinin konuklarının popüler ziyaret noktalarından biri. Almatı Hayvanat Bahçesi, Kazakistan Cumhuriyeti’nin en eski hayvanat bahçesi olarak gösteriliyor. Almatı hayvanat bahçesinin kapladığı alan 21 bin 575 dönüm…

Neden gitmeliyim? Bu bahçeyi aynı anda 3 bin 500’den fazla kişi ziyaret edebiliyor.  Bahçe, 378 farklı türden 6 bin hayvana ev sahipliği yapıyor. Kazakistan’ın eşsiz ve çeşitli vahşi yaşamına, özellikle geyik, vahşi koç, kurt, kunduz, altın kartal ve diğer coğrafya hayvanlarına ev sahipliği yapar.

Himalaya ayıları, kaplanlar, jaguarlar, Fars ve Uzak Doğu leoparları, filler, zebralar, yaks, geyik, markhor, Amerikan kondomları, akbabalar, boynuzlu kargalar, yılanlar, timsahlar da dahil olmak üzere diğer ülkelerden getirtilen hayvanları görebilmeniz de mümkün. En zevkli bölüm ise fillerin beslenme ve temizlenme saati diyebiliriz. Denk gelirse mutlaka izleyin!

  • Adres: Ormanov St 66, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272913719.
  • Girişler: 700 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-19:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

26. Aquapark Hawaii

aquapark hawaii

Burası neresi? Almatı’daki Hawaii Aquapark, tüm yıl boyunca güzel havalarda değerlendirebileceğiniz çocuklarınızın çok keyif alacağı tropikal bir adacı. Çocuklar ve yetişkinler için 12 cazibe merkezi, SPA ve fitness merkezi, solaryum, Sharko duşu ve çok daha fazlasını sunan park, leziz yemekler sunan Hawaii Bar & Grill restoranına da sahip.

Neden gitmeliyim? Orta Asya’daki ilk ve tek mevsim temalı su parkı olan Auapark Hawaii bütün aile için tam bir dinlenme ve eğlence noktası. Hawaii su parkının egzotik atmosferi ziyaretçilerini büyülüyor. Aquapark aynı zamanda 12 dalga türü ile kentin ilk dalga havuzu. Her zevke uygun saunaların keyfini çıkarabileceğiniz lüks SPA kompleksi, Türk hamamı, buz odası, aromatik yağlarla duş, jakuzi, masaj gibi pek çok keyif aktivitesi de mevcut.

Yiyecek ve içecek satın almak için Aquabar, Tiki-bar, Aloha bar ve dans eden çeşmeli Hawaii Bar & Grill’i ziyaret edebilirsiniz. İşletmelerin çocuklara özel menüleri de mevcut!

  • Adres: 6QPG+9H Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273121737.
  • Girişler: 3900 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 12:00-21:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

27. Fantasy World Almaty ( Eğlence Parkı)

almati eğlence parkı

Burası neresi? Almatı’da çocuklarınızı eğlendireceğiniz bir başka ziyaret noktası Almatı Eğlence Dünyası.. Fantasy World Almatı Park, ya da eskiden “Fantasy of World Ayia” olarak anılan  eğlence merkezi 1997 yılından beri konuklarını ağırlamaktadır. Aileler için muazzam bir gezi noktası olan parkta 90 cm boyundaki bebekler için bile oyuncaklar bulunuyor ( elbette ki ebeveyn eşliğinde)…

  • Adres: Almaty 050000, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273945727.
  • Girişler: 3900 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-21:00.
  • Web Sitesi

28. Dolphinarium Nemo

almatı akvaryumu

Burası neresi? Central Park içerisinde yer alan Dolphinarium Nemo, çocuklar için unutulmaz bir deneyim sunuyor. Yunuslar, foklar ve deniz aslanı gibi  hem çocukların hem de yetişkinlerin sempatisini kazanan deniz hayvanlarının gösterdikleri performans, unutulmaz duygular ve muhteşem bir coşku yaşatıyor.

Neden gitmeliyim? Günde 3 kez düzenlenen şovlar programına ek olarak, ziyaretçilerin yunusların olduğu havuza girmeleri ve fotoğraf çektirmeleri serbest. Ayrıca merkez içerisinde özel ihtiyaçları olan çocuklar için bir rehabilitasyon programı da bulunmaktadır. Tesiste yakın zamanda eğlence şovlarına ek olarak, yunus akvaryumu, otistik çocukların ve infantil serebral çocukların tedavisi için bir yunus terapi programı da dahil olmak üzere farklı sanatçıların ve dalış seanslarının yer aldığı deniz yaban hayatı ve gece şovlarının sırlarını, ayrıntılı olarak anlatacak bilimsel şovlar düzenleyecektir.

  • Adres: Gogol St 1, Almaty 050000, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273563382.
  • Girişler: 3900 Tenge
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 12:00-18:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

*Yapılacak Şeyler

! Gece Hayatı; Kazakistan’ın Almatı şehri, Orta Asya’nın en eğlenceli gece hayatına sahip yeridir. Genç nüfusun ve turistik yoğunluğun etkisiyle hafta sonuna doğru kalabalıklaşan barları birçoğuna ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Giriş ücreti alınmayan bar ve kulüplerdi aynı zamanda içecekler de uygun fiyatlıdır.

! Alışveriş; Şehrin alışveriş bölgesi olarak bilinen Zhibek Zholy; yerel dükkanların, restoranların ve birçok hediyelik eşya mağazasının bulunduğu bir bölgedir.Burada Kazak,Çinli,Rus ve Türk birçok satıcı bulunmaktadır ve birbirinden farklı sayısız ürün tezgahlarda sergilenmektedir.Tezgahlardan veya mağazalardan 1-5 dolar arasında oldukça hesaplı ürünler alabileceğiniz gibi, pazarlık yaparak fiyatı aşağıya çekmeniz de mümkündür.

! Kayak turizmi; Almatı’da bulunan Şımbulak, Orta Asya’nın en büyük kayak merkezidir. Kar yağışlarının arttığı Kasım-Mayıs arası dönemlerde oldukça popüler olan tesis Almatı’nın güney kısmında Kırgızistan sınırına yakın bir noktada bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yükseklikte bulunan Şımbulak Kaya Tesisi, Medeu Vadisi içerisindedir. 2011 Asya Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan kayak merkezi, 2022 Kış Olimpiyatları için de teklif vermeyi ve faaliyetlere ev sahipliği yapmayı planlıyor. Almatı’yı kış aylarında ziyaret ettiyseniz yapılacak şeylerin başında Şımbulak Kayak Tesisleri’ni ziyaret etmek geliyor diyebiliriz.

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

29. Astana

astana

Burası neresi? Almatı gezinizin sonlarına geliyor ve Kazakistan’ı daha fazla keşfetmek istiyorsanız rotanızı başkent Astana’ya çevirebilirsiniz. Şimdilerde ismi Nur Sultan olan kent hala pek çok kaynakta Astana ismiyle anılıyor. 1997 yılında başkent ilan edilmiş Almatı’dan sonra ülkenin en kalabalık şehri olan Astana’da yalnızca bir dine değil tüm semavi dinlere karşı aynı nazikliğin gösterilmesi sebebiyle UNESCO tarafından ‘Barış Şehri’’ unvanını almış. Uluslararası mimarların eser bıraktığı topraklarda Asya, Batı ve Sovyet etkisiyle yapılmış modern yapılar yer alıyor. Şehrin 2030 yılına kadar ekonomi alanında büyük atılımlar yapması bekleniyor.

Neden gitmeliyim? Kazakistan’a gelmişken başkenti görmeden dönmek bir eksiklik hissettirebilir. Bu sebeple doğası ve kültürel noktalarıyla ziyaretçilerini etkileyen şehri görmenizi tavsiye ederiz. Kazak kültürünün derinliklerine inmek ve ülkenin tarihi hakkında daha detaylı bilgi almak için gitmeniz gereken kentte görmenizi önerdiğimiz yerler içerisinde ise; çadıra benzeyen yapısıyla dikkat çeken Han Shatyr binası, Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi, Mısır piramitlerini andıran Barış ve Uyum Sarayı, Kazak sanatını ve tarihini yakından tanımak için ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Diğer yandan şehrin parkları, anıtları ve camileri de oldukça dikkat çekiyor. Astana hakkında daha detaylı bilgi almak ve gezilecek yerler listesinizi oluşturmak için ”Astana gezilecek yerler” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Nasıl Ulaşırım?  Kazakistan’ın oldukça büyük bir ülke olduğu aşikar. Şehirler arası mesafe de düşünüldüğü kadar kısa değil. Almatı’dan, başkent Astana kara yolculuğu ile neredeyse 19 saat sürüyor. Bu sebeple de iki şehir arası yolcuklar için genellikle uçak tercih ediliyor. Uçak yolculuğu 1 saat 35 dakika sürüyor. Dilerseniz seyahatinizden önce Almatı uçak biletinizi alırken, Astana uçak biletini de ayırttırabilir tasarruf edebilirsiniz. Hızlı tren ile ulaşım ise yaklaşık 15 saat sürüyor. Tren bileti fiyatları ise uçak bileti fiyatlarından daha makul ve otobüs ya da araba ulaşımına göre daha kısa sürede ulaşım sağlıyor. Tercih sizin…

*Gece Hayatı

30. Zhest’

zhest

Burası neresi? Rock müzik severlere şehirde kusursuz eğlencenin kapılarını aralayan bir Rock bar olan Zhest’, kentin gençlerinin müdavimi olduğu bir işletme. Alkollü kokteyllerinin harika olduğunu da söylemeden es geçemeyeceğiz. Almatı’nın tek gerçek Rock barı olarak gösterilen yer her hafta farklı grupların canlı performanslarına ev sahipliği yapıyor. Mekanda her yarım saatte bir direk dansçıları çıkıyor. Ama sakın ola ki dansçıların fotoğrafını veya videosunu çekmeye kalkmayın, hiç de kibar olmayan güvenlik görevlileri fark ederse anında telefonunuzu elinizden alır. Mekanda dansçıların fotoğrafını çekmek yasak. Fiyatlar çok uygun değil ancak bir gece eğlencesi için makul karşılanabilir.

  • Adres: Rozybakiev Street 236, Almaty 050060, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273378071.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 08:00-05:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

31. Soho Almaty Club

soho almaty club

Burası neresi? Soho Club, sizi Almatı’dan Amerikan vari publardan birine ışınlıyor sanki. Canlı müzik grubu ve eğlenceli dans gösterileri ve iyi müzik için tercih edilebilecek bir club olan mekan gençten yaşlıya birçok kesime hitap ediyor diyebiliriz. Mekanda sunulan lezzetler Avrupa ve Meksika mutfağına ait. Alkoller ise oldukça kaliteli olmasına rağmen fiyatları biraz pahalı. Gece saat 01:00’a kadar açık olan mekan arkadaşlarınızla birlikte dans dolu bir gece vaat ediyor.

  • Adres: Nazarbayev Ave 111/48А, Almaty 050000, Kazakhstan.
  • Telefon: +77273231040.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 12:00-02:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

32. Dostyk Plaza

dostyk plaza

Burası neresi? Almatı’nın merkezinde bulunan geniş ve modern bir alışveriş merkezi olan Dostyk Plaza havadar mimarisi ve modern mağazaları ile ziyaretçilerinin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Kentin en popüler alışveriş merkezi burası. Sebebi ise birçok yerli ve yabancı mağazaya yer vermesi. Ayrıca mağazalarda çalışan kişilerin büyük bir çoğunluğu Türkçe biliyor. Alışveriş merkezindeki fiyatlar ise Türkiye’ye göre biraz pahalı diyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Alışveriş merkezi içerisinde mağazaların yanı sıra bir sinema, restoranlar, kafeler, süpermarket, terzi ve sevilen bir eğlence merkezi yer alıyor.

  • Adres: Самал-2, 111, Almaty, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272221387.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-22:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

33. Zelenyy Bazar

zelenny bazar

Burası neresi? Şehrin simgesi haline gelmiş bir kapalı pazar olan Zelenyy Bazar, gıda ürünlerinin hemen hepsini bulabileceğiniz muazzam bir yer. Yüzyıldan fazla bir zaman önce kurulan alışveriş noktası ticaret merkezinin ilk prototipi ve kurulduğu günden bu yana Almatı’nın önemli bir merkezi ticaret noktası olarak kaldı.Yalnızca oda konaklamalı bir yer kiraladıysanız mutfak alışverişinizin hemen hepsini buradan alabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Pazar her şeyi satın alabileceğiniz olağan bir oryantal pazar gibi görünüyor: et ürünleri, baharatlar ve meyvelerden başlayarak tekstil ve mobilyaya kadar hemen her şeyi burada bulabilirsiniz. Özellikle bu pazarda pazarlık yapmalı, satıcılar ile iyi ilişkiler kurarak tasarruflu alışveriş yapmalısınız. Alışveriş sırasında yorgun ve aç olanlar için dinlenme, çay içme ve atıştırmalık satın alabilecekleri standlarda burada mevcut. Yeşil çarşı olarak anılan yer, malların bolluğu ve Doğu’nun renkli atmosferi ile ziyaretçilerini hem şaşırtıyor hem de keyifli bir alışveriş vaat ediyor.

  • Adres: Жибек Жолы проспект, 53, Almaty 050000, Kazakhstan.
  • Telefon: +77272736282.
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi kapalı/ diğer günler: 10:00-22:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

*Şehir içi Ulaşım

Almati trafiği oldukça yoğun… İstanbul trafiği ile neredeyse eş değer bir trafik yoğunluğuna sahip kentte, geziniz boyunca toplu taşıma araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Şehirde toplu taşıma ücretleri ise makul karşılanacak oranlarda. Almatı, yolculuk yapmak isteyen turistlere otobüs, taksi, tramvay ve metro gibi farklı ulaşım araçları sunuyor. Öncelikle şehirde hızlı ve ekonomik yolculukların tercihi metro hattıdır. 2011 yılında açılmış olan metro sistemi 3 kilometre boyunca uzamaktadır. Ayrıca 18 Nisan 2015 yılında açılan metro Orta Asya’da açılmış olan ikinci metro olma özelliğine sahiptir.

Sabah 06:00 saatlerinden gece yarısı 00:00’a kadar hizmet veren metroyla seyahat edebilmek için istasyonların içerisinde bulunan jetonmatiklerden ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. Tek kullanımlık Jetonlar 80 Tenge yani yaklaşık 1.50 Türk lirasına denk gelmektedir. Metronun yanı sıra otobüs ve taksi gibi ulaşım araçları da kullanabileceğiniz diğer yöntemler arasında yer alıyor. Sadece taksilerde taksimetre olmadığı için gitmek istediğiniz mesafe için öncesinde pazarlık yapmanızı öneririz.

Şehirde en çok kullanılan ulaşım ağlarından biri de tramvaydır. 4 ve 6 numaralı hatlar üzerinden yolculuk yapabileceğiniz tramvay sayesinde şehrin popüler seyahat noktalarına hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Havalimanından şehir merkezine ulaşırken ise genellikle tren ve otobüs tercih edilir. Trenler daha konforlu iken otobüslerin eski oluşu turistleri çok memnun etmemektedir. Şehir merkezine ulaştıktan sonra trafik yoğunluğu ile karşılaşacağınız için metro kullanmanızı tavsiye ederiz. Özel araç ile seyahat etmek isteyenler için ise şehrin resmi taksileri ile uygun fiyatlara anlaşabilirsiniz. Almati son yıllarda arttırdığı bisiklet yolları sebebiyle bisiklet dostu bir şehir haline de gelmiştir. Dilerseniz bu seçeneği de kullanabilirsiniz.

Şehirde tüm ulaşım araçları için kullanılan bir kartta var. İsmi Onay kartı, 400 tenge karşılığında bilet otomatları ve metro istasyonlarında satın alabileceğiniz bu kartlar, tren istasyonunda ihtiyaca göre doldurulabilir. Aynı zamanda karta verdiğiniz ücreti, seyahat sonunda geri alma hakkınızda var.

*Komşu şehirlere yolculuk için tren seferlerini ise buradan inceleyebilirsiniz!

*Yakınındaki Havalimanları

  • Issyk-Kul Havalimanı – 121 kilometre mesafede
  • Bişkek Havalimanı – 209 kilometre mesafede
  • Taldy-Kurgan Havalimanı – 229 kilometre mesafede
  • Yining Havalimanı – 344 kilometre mesafede
  • Aksu Havalimanı – 364 kilometre mesafede

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Almati Başkonsolosluğu

Çalışma saatleri: Pztesi-Cuma: 09:00-18:00

Telefon: +7 727 278 41 68

Adres: Tole Bi Cad. No: 29a 050010 Almatı/Kazakistan

-Acil Durum Numaraları

İtfaiye: 101

Polis: 102

Ambulans:103

-Turistler için Telefon Kullanımı

Kazakistan’ın ülke kodu 007 olduğundan Almati’de bir yeri aramak istediğinizde başına bu numarayı getirmeniz gerekecektir. Cep telefonu numaralarında ise başlangıçta 8 rakamı eklenmelidir.

Ön ödemeli SIM kart satın almak için ise Telediscount veya Ratebuster gibi operatörlere uğrayabilirsiniz. Bu Kazakistan GSM operatörlerinin fiyat oranları genellikle BT ve diğer sağlayıcılara göre çok daha düşüktür. Herhangi bir arama ücreti normal faturanıza eklenir, böylece herhangi bir ek tarife uygulamanıza gerek kalmaz.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Yorum yapın

Bizi Takip Edin