Almatı Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Almatı Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Kazakistan’ın en büyük uluslararası havaalanı olan, Almatı Havalimanı, şehir merkezinin kuzeydoğusunda yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunuyor. Almatı Havalimanı, ülkenin %70’e yakın yolcu trafiğine ev sahipliği yapan büyük ölçekli bir havaalanı. Yılda 5 milyondan fazla yolcu iç hat ve dış hat uçuşları ile seyahatlerini buradan gerçekleştiriyor.

Almatı Havalimanı’ndan şehir merkezine tipik bir araba ile ulaşım trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak 30 dakika ila 50 dakika arası sürmektedir. Yolcuların havalimanına varışta şehir merkezine gidebilmeleri için farklı ulaşım alternatifleri bulunmaktadır. Seçeneklerin fazla olması özellikle Yaz dönemlerinde yolcuların şehir merkezine olan ulaşımlarında büyük kolaylık sağlıyor.

Gün boyunca havalimanı ile şehir merkezi arasında yolcuların ulaşımı için hizmet veren birkaç otobüs bulunmaktadır. Uygun fiyatlı bir ulaşım alternatifi olması nedeniyle yolcular tarafından sıkça tercih edilmektedir. Otobüslerin yanı sıra haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren resmi taksiler de bulunuyor. Otobüs veya yolcu servislerini beklemek istemeyen yolcular sabit ücret tarifesine sahip taksilere binerek şehir merkezine veya doğrudan otellerine hızlıca gidebilmektedir.

Almati Havalimanı Terminali

Almatı dışında yaşayan yerli yolcuların çoğunlukla tercih ettiği özel araçlarla transfer ulaşımı da bir diğer alternatiftir. Çevre yerlere gitmek için özel transfer seçeneği hem hızlı hem de konforlu olması nedeniyle tercih edilebilir.

Bir diğer ve son ulaşım alternatifi ise araba kiralamaktır. Almatı’ya birkaç günlüğüne gezmek için geliyor ve Nur Sultan gibi şehirleri de görmek istiyorsanız araç kiralamak iyi bir tercih olacaktır. Böylece havalimanında pek fazla bekleme yapmaz ve diğer günler de ülkenin tüm güzelliklerini kendi konforunuzda ve hızınızda keşfedebilirsiniz.

Almatı Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için kullanabileceğiniz tüm ulaşım araçlarının detaylarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Almatı Havalimanı ile şehir merkezi arasında çalışan birkaç otobüs hattı bulunuyor. İki güzergâh arası karşılıklı ulaşım hizmeti veren otobüs hatlarının fazla olması yolcuların bekleme yapmadan şehir merkezine ulaşımları için büyük kolaylık sağlıyor. Otobüsler havalimanından uçak iniş saatlerine göre hareket etmekte. Gelen yolcu salonunun çıkışında yer alan otobüsler, çok fazla acelesi ve bagajı olmayan herkes için uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca uygun fiyatlı olması nedeniyle de şehir merkezine ekonomik bir şekilde gidilebilmekte.

Havalimanından Almatı şehir merkezine 79, 86, 92 (Yeşil otobüs), 36, 41 ve 106 numaralı otobüsler gitmektedir. 79, 86, 92 ve 106 numaralı otobüsler şehir merkezi yönündeki güzergâhın yanı sıra Almatı-2 tren istasyonu yakınında bulunan Sayakhat otobüs terminalinde de durmaktadır.

Almati Havalimanı Otobüs Ulaşımı

Havalimanından şehrin farklı yerlerine giden otobüs hatları aşağıdaki gibidir;

  • 79 no’lu Otobüs – Zhandosov ve Sain bölgelerine gider,
  • 86 no’lu Otobüs – Orbita 3, Navoi ve Al Farabi bölgelerine gider,
  • 92no’lu Otobüs – Mamyr bölgesine gider,
  • 36 ve 106 no’lu Otobüs – Almatı-1 Tren İstasyonu’na gider (havalimanına 500 metre mesafede),
  • 41 no’lu Otobüs – Almatı-1 Tren İstasyonu ve Koshi bölgelerine gider.

Havalimanından şehir merkezine otobüsle seyahat süresi yaklaşık 45 dakikadır. Otobüs bilet ücreti 150 Tenge (Onay Kart ile 80 Tenge). Biletinizi otobüs içerisinde sürücüden nakit olarak satın alabilirsiniz. Havalimanında paranızı yerel para birimi olan Tenge’ye çevirebilmeniz için 24 saat açık döviz büroları bulunmaktadır.

Şehir merkezindeki toplu taşıma araçları her gün saat 20.00’a kadar düzgün bir şekilde çalışmaktadır. Sonraki saatler için otobüs hat ve sefer sayıları seyrekleşmekte. Tek istisna Mamyr bölgesinden hareket eden ve havalimanına giden 92 numaralı otobüstür. Havalimanından ayrılmadan önce, otobüs hat ve güzergâhları hakkında sorularınızı gelen yolcu terminalinde yer alan bilgi masasına danışabilirsiniz.

Havalimanından şehir merkezine giden otobüs hatlarının güzergâhları ve detaylı bilgi için Ala Transit web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca City Bus mobil uygulaması ile şehir içi otobüs güzergâhı ve saatlerini öğrenebilir, konumunuzu kullanarak size en yakın durak ve buradan geçen otobüs hatlarını görebilirsiniz. Android kullanıcıları aşağıdaki linkten uygulamayı telefonlarına indirebilirler.

Android

Şehir içi Toplu Taşıma İçin Onay Kart

Almatı’da birkaç gün kalmayı planlıyor ve şehir içi ulaşımınızı toplu taşıma ile yapmayı düşünüyorsanız ulaşım kart satın alabilir ve tüm toplu aşıma araçlarında (otobüs, metro) ekonomik bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Onay Kart’ı havalimanı gelen yolcu terminalinde bulunan danışmadan satın alabileceğiniz gibi şehir merkezine varışta Kart İşlem Merkezleri aracılığıyla da satın alabilirsiniz.

Yalnızca havalimanı ile şehir merkezi arası otobüsle ulaşımınız için de tek kullanımlık bir kart satın alabilirsiniz. Tek kullanımlık kartlar havalimanında, otobüs durağında veya otobüs şoföründen satın alınabilmektedir. Tek kullanımlık Onay Kart ücreti 400 Tenge’dir. Bu ücret, otobüse ilk binişinizde yapacağınız ulaşımın ücreti 80 Tenge ve 320 Tenge kartın depozitosunu içermektedir. Kartı satın alma tarihinizden itibaren altı ay içerisinde iade ettiğiniz takdirde depozito ücretini iade alabilirsiniz. Kartınızı şehir merkezinde Ryskulbekov Street, 33/1 adresindeki “Transport Holding of Almaty” veya “Onay Kart” logolu tren istasyonlarındaki özel bilet ofislerine iade edebilirsiniz.

Almati Toplu Ulaşım Kartı

Kartınıza bakiye yüklemesini şehir merkezinde yer alan tüm ödeme makinelerinden ve mobil uygulamalardan yapabilirsiniz. Ayrıca İnternet kullanımı ve telefon görüşmeleriniz için Beeline sim kart satın almayı düşünürseniz, 2020’ye kısa mesaj gönderebilirsiniz.

Ayrıca Onay Kart mobil uygulaması ile şehir içi otobüs güzergâhı ve saatlerini öğrenebilir, konumunuzu kullanarak size en yakın Onay Kart yükleme noktalarını görebilir ve kartınıza bakiye yüklemesi yapabilirsiniz. IOS ve Android kullanıcıları aşağıdaki linkten uygulamayı telefonlarına indirebilirler.

Android ve IOS

Detaylı bilgi için Onay Kart web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Otobüs ve yolcu servislerini beklemek istemeyenler taksileri kullanabilirler. Havalimanından şehir merkezine bir taksi ile gitmek en hızlı ve en uygun seçenektir. Almatı Havalimanı taksilerinin tamamı resmidir ve sabit ücret tarifesine sahiptirler. Şehrin popüler noktalarına taksi ile ulaşımda fazladan para ödemek söz konusu değildir. Taksiler haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermektedir. Ancak Almatı’da Kış aylarında bulunuyorsanız ve şehir merkezinden havalimanına gitmek için taksi kullanmak istiyorsanız uçak kalkış saatinizden en az 3 saat öncesi rezervasyon yapmanız iyi olacaktır.

Taksiler, gelen yolcu terminalinin çıkışında yer almaktadır. Taksi durağında ücret tarifesinin olduğu panoyu da görebilirsiniz. Havalimanı taksileri 3 farklı seçeneğe sahip.

  • Economy Taxi Almaty – En ucuz seçeneklerden biri,
  • Leader Taxi – Orta sınıf taksi ve kredi kartı ile ödeme alıyor,
  • Taxi Maxim – Lüks sınıf taksi, konforlu araçlar ve ikramların olduğu iyi bir hizmete sahip.

Havalimanı ile şehir merkezi ulaşımınızı uygun fiyatlı olması nedeniyle ekonomi sınıfı taksileri ile yapabilirsiniz. Ulaşım ücreti 4.000 Tenge’dir (10$). Yolculuk trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Almati Havalimanı Taksi Ulaşımı

Şehir merkezinden havalimanına ulaşımınızda ise aralarından tercih edebileceğiniz bazı popüler taksi firmaları ise aşağıdaki gibidir;

İlgili taksi firmalarının web siteleri üzerinden ücret tarifelerini öğrenebilir, çevrimiçi ya da telefon yoluyla rezervasyon yapabilirsiniz.

Ülke genelinde Yandex ve Uber gibi ulaşım uygulamaları da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu iki uygulama üzerinden de bir araç çağırabilir ve şehir merkezinde gideceğiniz bölgeye göre 2500-3000 Tenge ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Almatı’da şehir merkezine, otele veya çevre yerlere gitmek için özel transfer hizmetini değerlendirebilirsiniz. Özellikle kişi sayısı ve bagaj fazlalığı olan yolcular için 4 kişilik sedan tarzı araba veya geniş minibüs türünde araçlar bulunmaktadır. Konforlu araçlar ve İngilizce bilen sürücüler ile ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Özel ulaşım araçları maksimum güvenlik, konfor ve sabit ücretli olması nedeniyle varış yerinize güvenle ve zamanında ulaşabilmek için iyi bir seçim olacaktır. Havalimanından Almatı’ya özel transfer ücreti ortalama 15$’dır.

Almati Havalimanı Özel Transfer

Almatı Havalimanı’nda özel transfer hizmeti satın alabileceğiniz firmalar arasında Welcome Taxi, Almaty City Tour, Taxiyo, Advantour, Apple Hostel, I Hate Taxis ve Almaty Travel yer almaktadır. Web siteleri üzerinden araç türlerine, transfer ücretlerine bakabilir ve çevrimiçi rezervasyon yapabilirsiniz. Rezervasyonunuz esnasında havalimanına varış gün ve saatinizi verdiğinizden emin olun. Böylece sürücü tarafından isminiz yazılı bir döviz ile karşılanabilir ve hızlıca aracınıza binerek varış yerinize gidebilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Havalimanından şehir merkezine, doğrudan otele ve diğer günler çevre yerleri gezmek için en uygun ulaşım alternatifi olan araba kiralamak konforlu ve hızlı bir ulaşım için akıllıca bir seçim olacaktır. Bütçe ve zevklerinize göre aralarından tercih edebileceğiniz bir araba ile çevrimiçi rezervasyonda havalimanına varışta bekleme yapmadan doğrudan aracınıza binerek varış yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Almati Havalimanı Araç Kiralama

Almatı Havalimanı’nda yalnızca Hertz ve Aero Auto Express araç kiralama acentesi bulunmaktadır. Aero Auto Express acentesinin çevrimiçi rezervasyon imkânı bulunmuyor. Havalimanına varışta buradan araç kiralama yapmayı düşünebilirsiniz.

Almatı şehir merkezinde ise birçok araç kiralama hizmeti veren firmalar mevcut. Aralarında tanınmış araç kiralama firmaları da olan tedarikçilerden çevrimiçi rezervasyon yapabilir ve varış gün ve saatinizde aracı havalimanına getirmelerini talep edebilirsiniz.

Şehir merkezinde yer alan ve Almatı Havalimanı’na araç kiralama hizmeti veren firmalar arasında Caspian Rent a Car, Ak Zhol, Kesler Rent Car, Avis, ReCar, Ala Rent a Car ve Kaza Auro Rent yer almaktadır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin