Trilye’de Görülmesi Gereken 10 Muhteşem Yer

Eskiden bir Rum kasabası olan ve mübadele sonrası Türklerin yerleştiği Trilye’nin ismi aslında 1963 yılından bu yana “Zeytinbağı” olarak değiştirilmiş. Sizler için turistik bir nokta haline gelen Trilye gezilecek yerler listesi çıkardık.

Dilerseniz Trilye gezilecek yerler listemize birlikte göz atarak bu güzel beldedeki görülmesi gereken yerleri birlikte keşfedelim.

Zengin bir tarihi geçmişe, huzur veren bir dokuya sahip olan belde ufak tefek yatırımlarla önümüzdeki yıllarda turizm açısından çok daha değerli bir yer olabilir. Tabi beldenin bu sevimli halinin bize daha cazip geldiğini belirtmemiz gerek!

1- Trilye Gezilecek Yerler

#1 Trilye sokakları

trilye sokakları

Trilye sokaklarında pek çok tarihi ev, sevecen insanlar ve keşfedilmesi gereken yerler sizi bekliyor. Sokaklarda birbirinden güzel fotoğraflar çekerek Trilye’yi yakından tanıma ve kendinizi bir Trilye gibi hissetme şansını yakalayabilirsiniz.

#2 Taş Mektep

taş mektep

1909 yılında Neo Klasik bir tarzda 4 katlı olarak inşa edilen Taş Mektep ilk olarak papaz okulu olarak kullanılmıştır. Kazım Karabekir 1924 yılında burasını Öksüzler Okulu olarak kullanıma açmıştır. Bina sonraki yıllarda ilkokul olarak kullanılmış, 1988 yılında ise tamamen boşaltılmıştır.

Tarihe tanıklık etmiş bu önemli binada son yıllarda Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi tarafından restore çalışmaları planlanarak binanın turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Umarız en kısa sürede bu gerçekleşir ve binayı daha iyi bir durumda görme fırsatı yakalarız.

#3  Fatih Camii ve Avlulu Hamam (Aya Todori Kilisesi)

Fatih Camii ve Avlulu Hamam

7. yüzyılda yapılan Aya Todori Kilisesi, ülkemizde Rumlardan kalan en büyük kiliselerden biridir. Kiliseye 1560 yılında mihrap eklenerek bina cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kilisenin yanında Yavuz Sultan Selim döneminde bir de hamam eklenmiştir.

#4 Kemerli Kilise (Panagia Pantobasillissa)

kemerli kilise

13. yüzyılda haç şeklinde yapılan Kemerli Kilise, Trilye gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken en önemli dini yapıların başında gelmektedir. Kilisenin tarihte üzerin resim yapılmış olan ilk kilise olduğu rivayeti burayı daha ilgi çekici bir nokta yapmaktadır. Kilise, Trilye’ye 5 km. mesafede bulunan Kumkaya’da bulunuyor. Kilisede restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

#5 Dündar Evi (Yuannes Kilisesi)

dündar evi

19. yüzyıldan kalma Bizans mimarisinin etkilerinin görüldüğü bir Rum kilisesi olan Dündar Evi, bir süre Giritli bir aile tarafından ev olarak kullanılmıştır. Kilise daha sonra burayı otel olarak işletmeyi planlayan bir iş adamı tarafından satın alınmış olmasına rağmen bürokratik engeller nedeniyle iş adamı burayı amaçladığı şekilde kullanamamıştır.

#6 Perili Ev

perili ev

Köyde garip isimli çeşitli evler mevcut. Bunlardan biri de Perili Ev 🙂 Evle ilgili çeşitli söylentiler de mevcut tabi… Ev şu anda harap bir halde olsa da biraz iyileştirme ve hikayelerin biraz süslenmesiyle burası harika bir turistik nokta olabilir. Gittiğinizde sahiden peri olup olmadığını bize de söylersiniz artık 🙂

#7 Tabut Ev

tabut ev

200 yıllık bu ince uzun yapı tabuta benzediğinden yerli halk buraya bu ismi uygun görmüş. İki sokak arasında sıkışıp kalmış bu ev tam fotoğraflık.

#8 Yemekhane (Aziz Vasil Kilisesi)

aziz vasil kilisesi

Mübadele sonrasında kiliseden yemekhaneye devşirilen Aziz Vasil Kilisesi daha sonra farklı amaçlar için de kullanılmış. Yapı, 2009 yılında restore edilerek “Trilye Kültür Merkezi” olarak hizmet vermeye başlamıştır.

#9 Eski Postane

eski postane

1902 yılında postane olarak yapılan yapı günümüzde özel mülk konumunda bulunuyor. Yapı, sahipleri tarafından çok iyi bir şekilde restore edilmiş. 3 kattan oluşan yapının ilk katı taştan diğer iki katı ise ahşaptan yapılmış.

#10 Çeşmeler

çeşmeler

Daha önce Rumların da yerleşim yeri olarak kullandığı Trilye’de pek çok tarihi çeşme bulunuyor. Bölgeyi gezerken bu çeşmeler sık sık gözünüze çarpacaktır. Bazı çeşmelerin restore çalışmaları ise ne yazık ki oldukça başarısız olduğundan çeşmelerin tarihi dokusu zedelenmiş.

2- Trilye’ye Nasıl Gidilir?

Trilye gezilecek yerler listemizi incelediğinize göre artık Trilye’ye nasıl gidilir? sorusunun cevabını bularak yolculuğunuzu planlama vakti geldi demektir.

Trilye Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı şirin bir belde. Bursa’dan Trilye’ye gitmeyi planlıyorsanız Mudanya istikametine giden minibüsleri kullanabilir, Mudanya’dan da Trilye’ye ulaşabileceğiniz minibüsleri kullanabilirsiniz.

Eğer İstanbul’dan Trilye’ye bir hafta sonu kaçamağı yapmayı planlıyorsanız İDO ya da BUDO seferleriyle yaklaşık 95 dakikalık bir yolculuğun ardından Mudanya’ya ulaşabilirsiniz. Eğer BUDO’yu kullanacaksanız Eminönü veya Büyükçekmece’den günlük olarak kalkan seferleri değerlendirebilirsiniz. İDO için ise Beşiktaş-Kadıköy-Yanikapı-Bursa deniz otobüsü hattını kullanabilirsiniz. Mudanya’ya geldikten sonra ise Trilye’ye giden minibüsleri kullanabilirsiniz.

Trilye’ye aracınızla gitme isterseniz ya kara yolu ile 197 km yol gitmelisiniz ya da hızlı feribot seferlerini değerlendirmelisiniz. Tercih sizin 🙂

Bursa’nın bu özel beldesini gezmeye gelmişken Bursa’da gezilecek yerler yazımızdaki yerleri inceleyebilir ve Bursa’nın diğer görülmeye değer noktalarını da keşfetme şansına sahip olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin