Bologna Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Yer

Bologna nerede & Hangi ülkede? Bologna İtalya’nın kuzey kısmında, Emilia Ramogna bölgesinde yer almaktadır ve bu bölgenin başkenti olarak kabul edilmektedir. Burası, 400.000 civarında bir nüfusa sahiptir ve İtalya’nın 7. büyük şehri konumunda bulunmaktadır. Ülke içinde konum olarak ise Venedik ve Floransa arasında yer almaktadır. Bu şehirlerden Bologna’ya tren seferleri ile kolayca ulaşmak mümkündür.

Bologna hakkında; Bologna tarih boyunca İtalya’nın önemli bir kültür ve ekonomi merkezi olmuştur. Sırasıyla Etrüskler, Keltler ve Romalılar tarafından yönetilen şehir günümüzde turistik yerleriyle dikkatimizi çekiyor. Özellikle bölgeye özel kırmızı tuğlanın binaların inşasında kullanılması nedeniyle şehir adeta kırmızıya bürünmüştür.

Bologna gezilecek yerler yazımızda şehri keşfe çıkmak isteyenler için küçük ipuçları bıraktık. Bologna’nın ekonomisinin büyük kısmı imalat endüstrisine dayalı. Güçlü finansa sahip diyebiliriz. Dahası, konumundan dolayı ulaşım yollarının üzerinde bulunuyor. Bologna’ya gelmek veya buradan başka yerlere gitmek rahat. Bir de kültürel mekanları ve harika mimariyi göz önüne alırsak, burada tatil yapmamak için bir neden göremiyoruz.

Bologna ortalama gezi süresi; Bologna’yı genel hatlarıyla dolaşmak için 2 günlük bir Bologna gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Çok rahat bir şekilde dolaşmak isteyenler ise 3 günlük bir plan oluşturarak daha sakin bir şekilde Bologna sokaklarını keşfe çıkabilirler.

Bologna’ya ne zaman gidilir? Çoğu Avrupa şehri gibi Bologna için de en ideal gezi zamanı yağışların azaldığı ve havaların ısınmaya başladığı Mayıs ile Ekim ayları arasıdır. Bu zaman aralığı içinde özellikle Temmuz ve Ağustos ayları hayli sıcak olduğundan bu zamanlar gezi yapmak biraz zorlayıcı olabilir. Haziran ya da Eylül ayları ise Bologna’nın en güzel zamanlarıdır.

Bologna pahalı mı? İtalya’nın Roma, Milano ya da Venedik gibi şehirleriyle kıyaslandığında Bologna’nın uygun fiyatlı bir destinasyon olduğunu söyleyebiliriz. Alkol ve gıda diğer Avrupa şehirlerine kıyasla daha ucuz kabul edilebilir. Bununla birlikte Bologna’da gecelik konaklama masraflarının pahalı gelebileceğini bilmeniz faydalı olabilir.

Bologna nasıl bir yer, güvenli mi? Bologna genel olarak güvenli bir yer olarak kabul edilir ve burada sizin dışında birçok farklı noktadan turisti görmek sizi rahatlatacaktır. Bununla birlikte ufak yankesicilik olayları konusunda dikkatli olmanız ve cüzdanınıza sahip çıkmanız önemlidir. Aynı zamanda konakladığınız yerin de güvenli olduğundan emin olmalısınız. Özellikle üniversite bölgesinden kaçınmanız gerekir. Via Santo Stefano ve Stazione Centrale gibi bölgeler sizi güvenlik ve konfor açısından memnun edecektir.

Yardımcı uygulamalar;

-Gezi için;

  • il Rifiutologo (Çöpünüzü nereye atacağınızı belirtir) – Android / IOS
  • Bologna Travel Guide – Android / IOS

-Ulaşım için; 

  • Velobo (Şehirdeki bisiklet yollarını göstermektedir) – Android
  • BLQ Bologna Airport (Uçuşlarla ve hatlarla ilgili bilgiler içerir) – Android / IOS
  • Moovit (Otobüs ve tren ulaşımı ile ilgili sefer saatleri ve güncellemeler) – Android / IOS
  • Müver (Yerel otobüs bileti satın almanızı sağlar) – Android
  • WeBus (en uygun otobüs rotasını bulmanıza yardımcı olur) – Android / IOS

Tasarruf kartları;

-Card Cultura

Bologna’da kültürel etkinliklere ağırlık vermek isteyenler için Card Cultura mutlaka edinilmesi gereken bir indirim kartıdır. Bu kart ile 12 boyunca müzelere, sergilere, tiyatrolara, sinemalara, konserlere ve daha farklı sosyal ve kültürel etkinliklere ücretsiz katılma hakkına sahip olabilirsiniz.

Kartı 25€ karşılığında satın almak mümkündür. Kartın ücreti 26 yaşın altındakiler için 15€’ya düşürülmüştür. Kartla ilgili bütün detayları öğrenmek ve çevrimiçi olarak satın almak için Card Cultura resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

-Bologna Welcome Card

Şehrin birçok turistik noktasına ve etkinliğine ücret ödemeden erişmenizi sağlayan Bologna Welcome Card, Bologna gezisi için mutlaka edinmeniz gereken bir avantaj kartıdır. Kartı 25€’dan başlayan fiyatlarla satın alabilirsiniz. Aktivasyon tarihinden itibaren 15 günlük geçerlilik süresi olan kartınızı turist bilgi noktalarından temin edebileceğiniz gibi Bologna Welcome Card resmi web sitesi üzerinden de satın alabilirsiniz.

-Myfe Ferrara Turist Kartı

Şehri daha iyi yaşamak isteyenler için Ferrara Turist Kartı da güzel seçeneklerden biridir. Bu kart şehirdeki bütün müzelere ücretsiz giriş imkanı sunduğu gibi Bologna Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım konusunda %10’luk bir indirim de sunmaktadır. Kartınızı turizm danışma birimlerinden temin edebileceğiniz gibi buradan çevrimiçi olarak da satın alabilirsiniz.

Bologna-İstanbul arası saat farkı; Bologna ile ülkemiz arasında 1 saatlik zaman farkı bulunmaktadır ve Bologna 1 saat geriden gelmektedir. Yani şu anda İstanbul’da saat 15.35 iken Bologna’da saat 14.35’tir.

Bologna’da ne yenir? Ne içilir? Bologna’nın turistler için en cazip gelen yönlerinden biri kesinlikle İtalya’nı mutfak konusundaki en önemli merkezlerinden biri olmasıdır. Tortellini, tagliatelle ve diğer makarna çeşitleri başta olmak üzere Bologna’da tadına bakabileceğiniz pek çok Akdeniz lezzeti bulunuyor. Özellikle Quadrilatero isimli bölgenin dar sokaklarındaki dükkanlar en taze ürünleri denemeniz için uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.

Bologna’da denemeniz gereken bütün tatları incelemek için Bologna mutfağı ile ilgili hazırladığımız rehberi mutlaka incelemenizi öneriyoruz.

Restoran bahşiş oranları; İtalyan restoranlarında çoğunlukla hesabın %10’u oranında bir bahşiş vermeniz beklenmektedir.

Bologna’nın en ünlüleri; Asinelli Kulesi şüphesiz Bologna’nın en ünlü görülecek yerleri arasında bulunuyor. 465 basamakla çıkılan kuleden göreceğiniz Bologna manzarası ise şehrin en güzel panoramik manzaralarından biri olabilir.

Bologna gezi önerisi; Pandemi süreciyle birlikte 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren İtalya’ya girişlerde Green Pass uygulaması istenmemektedir.

Bologna Gezilecek Yerler Videosu

Bologna Gezilecek Yerler Listesi

Simgesel Yapılar

1. İkiz Kule (Le Due Torri)

Le Due Torri

Burası neresi? Bologna’ya Orta Çağ’ın Manhattan’ı denirse Torri degli Asinelli e Garisenda kesinlikle ikiz kuleler olur. Kentin girişinde, kritik bir konumda yükselen kuleler, o tarihlerde askeri işlev görüyordu ve inşa ettirmiş olan ailenin sosyal prestijini temsil eden çok önemli bir yapıydı.

12. yüzyılda inşa edilen Asinelli Kulesi yaklaşık 100 metredir ve Bologna’daki en yüksek kuledir. En tepeye ulaşmak için 498 merdiven çıkmalınız. Böylece şehrin sokakların, tepelerini, anıtlarını kolayca seçebilirsiniz. Ayrıca bu kulede birçok bilimsel gözlem de yapılmıştır. Yine 12. yüzyılda temeli atılan Garisenda Kulesi 47 metre yüksekliğindedir. Planlamanın başında 60 metre olarak düşünülmüş ancak güvenlik sebeplerinden dolayı 47 metreye çekilmiştir.

Neden gitmeliyim? Her iki kule de 360 derecelik bir seyir zevki sunuyor. Bologna’ya yukarıdan bakmak isterseniz ikiz kulelere çıkabilirsiniz. İki Kule Bologna’nın sembolleri olarak kabul edildiğinden Bologna’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: P.za di Porta Ravegnana, 40126 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 5€, İndirimli 3€
  • Yol tarifi al >

2. Neptün Çeşmesi (Nettuna Fountain)

Nettuno Fountain

Burası neresi? Piazza Maggiore’deki büyük heykeli (çeşme) fark etmemek imkansız! Giambologna olarak da bilinen Jean de Boulone tarafından tasarlanan çeşme, zahmetlerle yapılmış. Sanatçı bu eserinde Lord Neptune’nün bronz figürünü 4 kıtanın nehrini temsil eden meleklerle görüntülemiş. Bunlar; Amazon, Dandu, Nil ve Ganj’dır.

Çeşme bir zamanlar Neptün gibi iktidardaki Papa’nın gücünü de ima etti. Şehirde yüzlerce çeşme olmasına rağmen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer burasıdır. Jean de Boulone’nun tasarımına dikkatli bakacak olursanız Maserati’nin logosuna da ilham verdiğini anlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? 1566 senesinde tamamlanan bu abidevi fıskiyeli havuz ve çevreleyen heykeller bölgede kesinlikle görülmeye değer eserlerden biridir.

  • Adres: Piazza del Nettuno, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz bir şekilde görülebilir
  • Yol tarifi al >

3. Torre Prendiparte (Tour des Prendiparte)

Tour des Prendiparte

Burası neresi? Bologna, Orta Çağ’da bir zamanlar uzun boylu, dar yapılı kulelerle doluydu. Bugünse orijinal yapılardan yalnızca bir avuç kalmıştır. Bu kulelerden biri de Torre Prendiparte’dir. 12. yüzyılda inşa edilen kule 59.50 metre yüksekliğindedir ve Prendiparte ailesi tarafından yapılarak aynı isimle anılmıştır.

Kule sahip olduğu yükseklikle Asinelli Kulesi’nden sonra yükseklik açısından ikinci sırada bulunmaktadır. Kulenin yapım esnasında daha yüksek olması planlanmıştı ancak daha sonra belirsiz bir nedenden ötürü yüksekliğinin düşürüldüğü düşünülmektedir. Kule ilk olarak Ruhban Okulu’nun bir uzantısı olarak kullanılmış ve 1751’de Ruhban Okulu başka bir yere taşınmıştır.

Kulenin inşası sırasında tipik “Bolognese” tarzındaki kırmızı tuğlalar ve güçlü selenit bloklar kullanılmıştır. Yakın zamanda gerçekleştirilmiş restorasyon çalışmaları sayesinde şu anda kulenin 12 katına erişim bulunmaktadır. Kulede sergilenen 800 civarındaki mobilya, 19. yüzyıldan kalmadır ve sahibi Matteo Giovanardi’nin ailesine aittir.

Neden gitmeliyim? Geçmişe savunma hattının ihtişamlı unsurlarından biri olan kule, şimdilerde kahvaltı işletmesi olarak değerlendirilmektedir ve Bologna bölgesindeki en iyi gezilecek yerlerden biri olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. Kulenin katlarını gezebilir ve en üste çıkabilirsiniz.

  • Adres: Piazzetta Prendiparte, 5, 40126 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 589023
  • Ziyaret saatleri: 11.00-18.30
  • Giriş ücreti: Normal 5€, İndirimli 3€
  • Yol tarifi al >

4. Archiginnasio of Bologna

Archiginnasio of Bologna

Burası neresi? Eğitim konusunda Avrupa’ya örnek olan Bologna, Avrupa’nın ilk üniversitesi olan Archiginnasio of Bologna’ya da ev sahipliği yapmaktadır. Burası Bologna’nın en önemli saraylarından biridir ve 1838 senesinden bu yana Belediye Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Binada aynı zamanda Anatomik Tiyatro da bulunmaktadır. Anatomik Tiyatro 1637’de Antonio Levante tarafından anatomiyi öğretmek amacıyla oymalı ahşaptan inşa edilmiştir. İçeride Ercole Lelli’nin “Spellatti” isimli heykelleri de sergilenmektedir.

Saray, Kardinal Borromeo tarafından, üniversitenin merkezi olması amacıyla 1562 ile 1563 yılları arasında mimar Antonio Morandi tarafından yapılmaya başlanmıştır. Binanın yapımı 1800’lü yılların başına kadar sürmüştür. Bina 1944 yılında bombalanarak ağır hasar almış ve yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Avrupa’nın ilk üniversitesini ziyaret etmek kulağa heyecan verici gelmiyor mu? Bizce kesinlikle buna değecektir.

  • Adres: Piazza Galvani, 1, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 276811
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 3€
  • Yol tarifi al >

5. Biblioteca Salaborsa

Biblioteca Salaborsa

Burası neresi? Bir multimedya kütüphanesi olarak adlandırabileceğimiz Salaborsa’da kitap, gazete, CD, dergi, data bankası, wifi bağlantısı ile tek bir çatı altında toplanmıştır. Kütüphanede buna ek olarak arkeolojik kalıntılar da görülebilmektedir. Burada aynı zamanda modern teknolojiler sayesinde tarihi kalıntılar farklı bir atmosferde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Devasa koleksiyonda 300 bin kitap, 18 bin DVD gibi uçuk rakamlar var. Ufak bir bağış karşılığında özel yerleri görebilirsiniz. Güne kahve içip gazete okuyarak başlamak için ideal bir noktadır.

  • Adres: Piazza del Nettuno, 3, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 219 4400
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi 14.30-20.00, Salı-Cuma 10.00-20.00, Cumartesi 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar

6. Piazza Maggiore

Piazza Maggiore

Burası neresi? Bologna gezinize buradan başlayabilirsiniz. Orta Çağ döneminde devleti yönetenler Maggiore’de bulunuyordu. Meydanın etrafında da pazar yerleri vardı. Büyük bir alana sahip olmasından dolayı birçok insan Maggiore’yi tercih etmiş. Palazzo del Podesta gibi önemli anıtlar inşa edildiği için tarihi önemi de fazladır. Avrupa‘daki en büyük koleksiyona sahip kütüphanelerden biri de buradadır.

Şehrin kalbi olarak kabul edilebilecek bu meydanda San Petronio Bazilikası, Palazzo dei Notai, Palazzo del Podesta, Palazzo d’Accursio ve Palazzo dei Banchi gibi çok önemli binalar bulunmaktadır. Belediye tarafından hem idari işlerin yönetilmesi hem de çeşitli şehir faaliyetlerine hizmet vermesi amacıyla bir meydan yapılma fikri ortaya çıkarılmıştır ve meydanın geçmişi 1200’lü yıllarda bu amaçla halktan arazilerin satın alınmasına kadar uzanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bir gezgin gözünden güzel bir mekan olduğunu söyleyebiliriz. Mola vereceğiniz kafeler, zaman geçireceğiniz yerel dükkanlar, alışveriş yapabileceğiniz butik mağazalar göreceksiniz. Yerel halk ile tanışma fırsatını kaçırmayın.

  • Adres: Piazza Maggiore, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Piazza Santo Stefano

Piazza Santo Stefano

Burası neresi? Yedi dini bina içeren kompleks oldukça eskidir ve birkaç restorasyon geçirmiştir. Her ne kadar esasen bir meydan olmasa da bu kiliselere giden bir boşluk olmasından dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Bu restorasyonlarda dört kilisenin görünümü değişmiş. Hemen girişte 8. yüzyılda yapılan Crucifix Kilisesi bulunuyor. 14. yüzyılda önemli işlere ev sahipliği yaptığından dolayı bu anları anlatan heykeller Crucifix’e bırakılmış.

Meydana Santo Stefano Bazilikası hakimdir. Meydanın bir tarafında Casa Berti, Palazzo Isolani ve Palazzo Bolognini Amorini Salina bulunmaktadır. Meydan günümüzde çoğunlukla çeşitli kültürel etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kompleksteki diğer kiliselerde de freskler, mozaikler, tasvirler göz alıcıdır. Birini öne çıkararak diğerlerini geri planda bırakmak haksızlık olacaktır. Bologna’da tatil yaparsanız her birine zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Via Santo Stefano, 40125 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Bazilikalar

8. San Petronio Bazilikası

san petronio bazilikası

Burası neresi? 1390’da inşa edilen San Petronio Bazilikası, Avrupa’nın en büyük altıncı kilisesi olarak bilinir. Bazilikanın dünyanın en büyük olması planlanmış ama bu fikir daha sonra Papa’nın hoşuna gitmemiş. Bu fikir üzerinde birlik sağlansaydı bugün belki de San Petronio’yu dünyanın enleri arasında görecektik. Yapı, şehrin koruyucu azizine adanmıştır. Kilisenin uzunluğu 132 metre, genişliği 60 metre ve yüksekliği ise 45 metredir.

Bazilika en büyük olamamış ama harika mimari üsluplarla bezenmiş. Jacopo della Quercia, il Vignola, Baldassarre Peruzzi, il Palladio ve Giacomo Rainaldi gibi isimler bu mimariye katkı vermiş. Sadece mimari açıdan düşünmemek lazım. Dikkatli incelerseniz bilimsel hesaplamalarla ilerlendiğini de göreceksiniz.

Bazilika henüz tam anlamıyla tamamlanmamıştır. Yapı esasen bir kilise olarak değil, bir kamusal alan ve sivil bir tapınak olarak inşa edilmiştir. Kamusal alan olarak değerlendirilen San Petronio Bazilikası, 16. yüzyılda V. Charles’ın Papa VII. Clement taç giyme törenine ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Kısacası San Petronio Bazilikası dini temanın güzelce işlendiği, başarılı çalışmaların yer aldığı bir yerdir. Burası aynı zamanda Bologna’nın en büyük ve en önemli kilisesi olması nedeniyle de Bologna’da görülebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Bazilikayı önemli kılan noktalardan biri de 66,8 metre ile dünyanın en uzun kapalı meridyen hattına ev sahip olmasıdır.

  • Adres: Piazza Maggiore, 5, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 346 576 8400
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-18.00
  • Giriş ücreti: 3 €
  • Yol tarifi al >

9. Sanctuary of the Madonna Di San Luca

san lunca sanctuary

Burası neresi? Kilisenin tasarımı Carlo Francesco ve oğlu Giovanni Giocomo’ya aittir. Artwork kısmında ise Domenico Pestrini, Donato Creti, Guido Reni, Guiseppe Maria Mazza, Guercino ve Anggelo Pio gibi isimler var.  Meryem Ana’ya adanmış anıtsal kilise, şehir merkezinin yaklaşık 3,5 güneybatısındaColle della Guardia’da yer almaktadır. Kilise aynı zamanda kutsanmış bakire Aziz Luke’un kutsal alanı olarak da bilinmektedir.

Bazilika, Aziz Luke tarafından boyandığı iddia edilen ve 12. yüzyılda Orta Doğu’dan Bologna’ya taşınan Meryem Ana’nın siyah bir temsilini barındırmaktadır. Tarihi 18. yüzyıla uzanan kutsal alan, Piazza di Porta Saragozza’dan başlayarak 666 kemerle havada olan dünyanın en uzun revakıyla şehir surlarına bağlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Dini ziyaretler ilginizi çekiyorsa ve tatilinizi bu yönde düşündüyseniz gezilecek yerler listenize burayı eklemelisiniz. Hem dışarıdan hem içeriden büyüleyici ve etki altında bırakan noktaları var.

Ne yapılır? Kilisenin aynı zamanda bir de panoramik manzarayı seyredebileceğiniz görüntüleme platformu bulunmaktadır. Platformdaki dürbünden çevreyi izleme şansına sahip olabilirsiniz. Bologna şehrinin muhteşem panoramik manzarası da ilginizi çekecektir.

Aklınızda bulunsun! Eğer tarihi duraklara meraklı bir gezginseniz, Bologna’da görmeniz gereken diğer tarihi noktaları keşfetmek için Bologna tarihi yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Via di San Luca, 36, 40135 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 614 2339
  • Ziyaret saatleri: Seyir terası Pazartesi-Cumartesi 09.30-19.00, Pazar 09.30-19.30 saatlerinde ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: 5€
  • Yol tarifi al >

10. Santa Maria Della Vita

santa maria della vita

Burası neresi? Santa Maria Della Vita Kilisesi Bologna’nın tarihi merkezinin atan kalbi Quadrilatero’da yer almaktadır. Bologna’nın en zarif eserlerinden biridir. Barok mimarisi ve pişmiş topraktan yapılan heykeller sizi şaşırtacak. S. Maria della Vita tarafından yaptırılan kilise 13. yüzyıl ile tarihlendiriliyor.

Kilisenin tarihi 1260’da Raniero Fasani ismindeki bir Fransisken keşişin, Bologna’ya seyahat etmek için Perugia’dan ayrılmasına uzanmaktadır. Buraya geldiklerinde hastalara ve hacılara bakmak için burada bir hastane kurdular. Hastanenin yanındaki mevcut kilise düzenlenmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Kilise o zamanlar bu isimle değil, Hayat Kilisesi anlamına gelen “Chiesa della Vita” olarak adlandırılmıştır.

Orijinal kilise 1686’da bir depremle yıkıldıktan sonra günümüzdeki Barok tarzında yeniden inşa edilmiştir. Yeni kilisenin tamamlanması 18. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiştir. Özellikle kilisenin üstündeki merkezi büyük kubbe dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler için buradaki birincil cazibeler kilise, kilisedeki dekoratif unsurlar ve kilisenin içinde sergilenen sanat eserleri olmaktadır. Özellikle İsa’nın Ağıtı olarak adlandırılan olağanüstü heykelleri görmek için Bologna gezisi sırasında bu kiliseyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Via Clavature, 8/10, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39051 19936385
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Normal 5€, İndirimli 3€
  • Yol tarifi al >

11. Oratory of Battuti (Oratorio dei Battuti)

oratorio dei battuti

Burası neresi? Santa Maria della Vita Kilisesi’nin içinde küçük bir şapel olan Oratory, muazzam miktarda tasarım ve dekorasyona sahiptir. Bologna’da nadir görülen güzelliği var. 1604’te inşa edilen Oratory, Floriano Ambrosini tarafından tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Aziz Proculus ve St. Petronius‘un heykelleri ve güzel fresk çeşitleri de dahil olmak üzere sayısız heykel bu yapının içinde yer alıyor. Duvarlardaki dini tasvirler bütün bir hikayenin ince detayları olarak göz kamaştırıyor.

  • Adres: Via Clavature, 8, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli 4€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Aziz Dominik Kilisesi (San Domenico)

san domenico kilisesis

Burası neresi? Aziz Dominik’in ölümünün ardından 1221 senesinde, manastırın bulunduğu yerde bir kilise yapılmaya başlanmıştır. Kilisenin tamamlanması ise birkaç yüzyıl sürmüştür. Aziz Dominik’e ait olduğu düşünülen mermer mezar, Michelangelo ve Nicola Pisano gibi çok önemli sanatçılar tarafından ortaya konmuş çok ince detaylara sahiptir. Özellikle Michelangelo’nun üç heykeli en çok dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor.

Basilica di San Domenico, Bologna’nın sanat tarihindeki en zengin kiliselerinden biridir ve kilisedeki hazineler bununla sınırlı değil. Çok önemli bir kakma ustası olan fra’ Damiano da Bergamo’ya ait korodaki etkileyici ahşap kakma eser, Rönesans çağdaşları tarafından dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kilisede bulunan muhteşem sanat eserleri, burasını ziyaret etmek için en önemli nedenlerin başında gelmektedir ve Aziz Dominik Kilisesi’nin Bologna kiliseleri içinde çok önemli bir yere konmasını sağlamaktadır. Ayrıca kiliseye 1313 yılında Gotik bir tarzda dikilmiş olan 51 metre yüksekliğindeki çan kulesi ve Dominik felsefesine odaklanmış 90.000 ciltlik hazineye sahip kütüphane de bu kiliseyi çok önemli bir ziyaret noktası yapmaktadır.

Kaçırmayın! Kilise ziyaretinizin ardından koroyu ve manastırı gezmeyi de ihmal etmeyin.

  • Adres: Piazza S. Domenico, 13, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 640 0411
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-12.00 ve 15.30-18.00; cumartesi 09.00-12.00 ve 15.30-17.00; pazar 15.30-17.00
  • Giriş ücreti: Giriş ücretsiz ancak 50 Cent gibi bir bağış hoş bir davranış olarak kabul görür.
  • Yol tarifi al >

13. Aziz Stephen Bazilikası

santo stefano bazilikası

Burası neresi? Bu etkileyici tarihi ve dini kompleks, Piazza Santo Stefano’da yer almaktadır. Kompleks yapı Vaftizci Yahya Kilisesi, Kutsal Kabir Kilisesi ve Pilatus avlusu gibi birkaç farklı binadan meydana gelmektedir. İlk kilisenin içinden geçerken tek bir kilise olduğuna dair bir hissiyata kapılabilirsiniz ancak kemerli ana avluya geldiğinizde farklı yapılar olduğunu anlayacaksınız.

Kompleks içindeki her bir kilise farklı bir yapıya ve karaktere sahiptir. Kompleks yapıya geldiğinizde burası hakkında tarihi bilgileri ücretsiz bir şekilde sunan bir de müzeyi görme şansına sahip olabiliyorsunuz. 10. ile 13. yüzyıllar arasında Bologna’nın önemli azizlerinden olan Vitale ve Agricola’nın mezarını barındırması için inşa edilmiştir. Geçmişte kompleks içinde 7 adet kilise bulunuyorken günümüze ancak dört tanesi ulaşabilmiştir.

Neden gitmeliyim? Özellikle turlara katılarak bu tarihi kompleksi görebilir ve yapıların geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Adres: 40125 Bologna, Metropolitan City of Bologna, İtalya
  • Telefon: +390514983423
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-12.30 ve 14.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak fotoğraf çekimi için 2€ ödemeniz gerekiyor.
  • Yol tarifi al >

Müzeler, Galeriler

14. Ducati Müzesi

ducati müzesi

Burası neresi? Ducati Müzesi, 2001 yılında gençleri eğitme ve müzeye tamamen yeni bir boyut kazandırma misyonuyla yola çıktı. Geçmişin hatırlanması ve geleceğin üretim çizgini görmek için çalışmalar yapılıyor. Müzede Ducati markasının tarihi üç farklı rota üzerinden anlatılmaktadır: Farklı dönemlere damgasını vuran Ducati yol motosikletleri, Ducati yarış bisikletleri geçit töreni ve Ducati Moments’in zaman çizelgesi veya şirketin tarihindeki kilometre taşları.

Neden gitmeliyim? Ducati motosikletlerini özel kılan kavramlara ve felsefeye tanık olmak için müzeyi ziyaret eden binlerce turist var. Markanın kendi geliştirdiği teknolojileri detaylı şekilde de görebiliyorsunuz. Rehberli turlarda daha detaylı bilgi almanız mümkün.

  • Adres: Via Antonio Cavalieri Ducati, 3, 40132 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 641 3111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00, Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 15€, İndirimli 10€, 11 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Bologna Tarihi Müzesi (Museo della Storia di Bologna)

bologna tarih müzesi

Burası neresi? Bologna’nın tarihine, kültürüne ve zaman içindeki dönüşümüne odaklanan Bologna Tarihi Müzesi, 14. yüzyıldan kalma etkileyici Palazzo Pepoli’de yer almaktadır. Şehrin 2500 yıllık tarihine odaklanan müze, Ocak 2012 tarihinde açılmıştır.

Müzede Bologna’nın ve sakinlerinin tarihi, önemli bölümlere, sembolik figürlere, anekdotlara ve çapraz temalara odaklanan bir dizi çekirdek sergi aracılığıyla anlatılmaktadır. Sunum sırasında nesnelerin, görüntülerin ve çoklu ortam ögelerinin bir kombinasyonu kullanılır.

Müzenin tasarımı ve sergi uluslararası arenada ünlü bir mimar ve tasarımcı olan Mario Bellini tarafından yapılmıştır. Grafikler ise ünlü bir İtalyan grafik sanatçısı olan mimar İtalo Lupi tarafından yönetilmiştir. 24 Ekim 2019 tarihinde Consorzio Mortadella Bologna ile Genus Bononiae tarafından müzenin tamamen Bologna Mortadella’ya adanmış bir kısmının açılışı gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bologna Tarihi Müzesi, alışık olduğunuz sıkıcı müzelerin aksine, interaktif yönü oldukça fazla olan ve ziyaret esnasında asla sıkmayan çok keyifli bir müze deneyimi sunmaktadır.

  • Adres: Via Castiglione, 8, 40125 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 19936370
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: 13€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Bologna Ulusal Galerisi (Pinacoteca Nazionale)

pinacoteca nazionale

Burası neresi? Galeri gerçekten Bologna’nın tarihine ışık tutan nitelikte dizayn edilmiş. 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar uzanan tablolar baş döndürücü bir güzelliğe sahip. Eski üniversite kompleksinin sınırları içinde yer alan müze, şehir merkezi ve Piazza Maggiore’ye kolayca ulaşılabilecek mesafede.

İki ana bölüme ayrılan müzede Accademia Clementina ve Güzel Sanatlar Akademisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki 13. yüzyıldan kalma harika Bizans resimlerini içerirken, ikincisi daha sonraki yılları kapsar. Yerel sanatçılar da dahil olmak üzere müzede birçok sanatçının eseri sergilenmektedir. Rönesans dönemi sanatçılarından Raffaello, Perugino, Tintoretto vb. ile 16. yüzyıldan kalma eserler müzedeki en ilgi gören eserlerdir.

Neden gitmeliyim? Bologna Ulusal Sanat Galerisi, Bologna’daki en önemli sanat galerisidir ve Kuzey İtalya’da görebileceğiniz en zengin koleksiyonlardan biri burada bulunmaktadır.

  • Adres: Via delle Belle Arti, 56, 40126 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 420 9442
  • Ziyaret saatleri: Salı-Çarşamba 09.00-14.00, Perşembe-Pazar 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: 2€
  • Yol tarifi al >

17. Bologna Arkeoloji Müzesi (Museo Cívico Arqueológico de Bolonia)

Bologna Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Şehrin kalbinde bulunan güzel bir müze olan arkeoloji müzesi, çağlar boyunca şehrin tarihine muhteşem bir bakış açısı sunar. Piazza Maggiore’de bulunan müzeye kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu etkileyici arkeoloji müzesi, resmi olarak açılışının gerçekleştiği 25 Eylül 1881’den bu yana 15. yüzyıldan kalma Palazzo Galvani’de yer almaktadır.

Çok sayıda koleksiyon 9 bölüme ayrılmış. Tarih Öncesi, Etrüsk, Kelt, Yunan, Roma, Mısır ve Nümizmatik bunlardan bazılarıdır. Müzedeki eserler İtalya’daki en önemli arkeolojik koleksiyonlardan biri olarak kabul edilmektedir. Koleksiyonda Eski Museo Universitario’dan, ressam Pelagio Palagi’nin bağışlanan koleksiyonundan ve 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başları arasında Bologna ve çevresinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarından elde edilen eserler yer almaktadır. Koleksiyon geniş olduğu için saatlerce eserleri dolaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bologna’nın arkeolojik geçmişine odaklanan müze, bu konuda meraklı olan ziyaretçiler için Bologna’da kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

  • Adres: Via dell’Archiginnasio, 2, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 275 7211
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazar 10.00-19.00, Pazartesi ve Çarşamba 09.00-14.00, Perşembe 15.00-19.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli 3€
  • Yol tarifi al >

18. Ustica Anı Müzesi (Museo per la Memoria di Ustica)

ustica anı müzesi

Burası neresi? Ustica Anısı Müzesi, Ustica afetine adanan duygusal bir müzedir. 1980’de Palermo’ya 81 yolcu ile yola çıkan Douglas DC-9 uçağı esrarengiz bir şekilde parçalandı ve uçaktaki herkes hayatını kaybetti. Uçağın nasıl parçalandığı hâlâ araştırılır ve tartışılmaktadır.

Müzenin içinde hayata veda edenlerin fotoğrafları ve DC-9’dan geri kalanlar sergileniyor. Ustica Müzesi, acısı olan ailelere moral vermesi için düşünülmüş bir projedir. Müze, 27 Haziran 2007 tarihinde kazanın gerçekleşmesinin 27. yıldönümünde açılmıştır ve hayatını kaybeden 81 yolcu anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Oldukça kasvetli bir ortam olsa da böylesi elim bir olayla hayatını kaybeden insanları anmak, eminiz ki ziyaretinizi çok anlamlı kılacaktır. Müzeye konu olan kazaya dair soruşturma süreci, ülkenin yargı tarihinin en uzun soluklu süreçlerinden biri olmuş ve 1999 yılında ancak sonuçlanabilmiştir. Yargı sonucunda ise kazanın bir askeri müdahale sonucu olduğuna karar verilmiştir ve bu da müzeyi adalet açısından da ziyaret edilmesi gereken bir yer haline getirmektedir.

  • Adres: Via di Saliceto, 3/22, 40128 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 377680
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Cuma 09.00-13.00; Cumartesi-Pazar 10.00-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Modern Sanat Müzesi (MAMbo)

Mambo

Burası neresi? Museo D’Arte Moderna di Bologna, şehrin modern ziyaret duraklarından birisidir. Adeta bir yaratıcılık ve deney merkezi olarak kullanılan müze, 9.500 metrekarelik devasa bir alanda yer almaktadır. Müzenin bulunduğu bina, mimari açıdan oldukça akıcı bir zemin üzerine oturtulmuştur ve burada hem kalıcı hem geçici sergilere yer verilmektedir. Müze 2007 yılından bu yana sanat dünyası için önemli bir merkez olarak hizmet vermektedir ve müze eski bir fırın binasında bulunmaktadır.

Müzedeki kalıcı koleksiyon dokuz farklı temaya ayrılmıştır. Sergiler arasında İtalyan ressam Giorgio Morandi’ye ait eserler en ilgi çekici olanlar arasındadır. Dinamik bir bakış açısıyla Bologna sanatına odaklanan müzede, şehirdeki sanatın geçmişi araştırmaya odaklanan sergiler aracılığıyla bugünü keşfe çıkmaktadır ve yeni sanat yollarını izini sürme konusunda katkıda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? 2012 senesinden bu yana Morandi geçici sergisine de ev sahipliği yapan bu modern müzede, Bologna sanatının dününü ve bugününü yakından inceleme ve etkileyici sanat eserlerini görme şansına sahip olabilirsiniz. Geçici Morandi sergisi 250’nin üzerinde eserden oluşmaktadır ve bu muhteşem sanatçının yaşamına ve sanatına ışık tutmaktadır.

  • Adres: Via Don Giovanni Minzoni, 14, 40121 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 649 6611
  • Ziyaret saatleri: Salı-Çarşamba 14.00-19.00, Perşembe 14.00-20.00, Cuma ve tatil günleri 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli 4€. Morandi Müzesi ile ortak bilet ise 8€. Her ayın ilk pazar günü kalıcı müze ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Doğal Güzellikler

20. Monte della Guardia

monte della guardia

Burası neresi? Bu ormanlık tepe kentten fantastik bir kaçış sağlıyor. Yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunur. Tepe noktasından Bologna’nın ve çevresindeki bölgelerin benzersiz panoramik manzaraları ile karşılaşacaksınız. Ayrıca San Luca Maddona‘nın enfes kutsal alanı da bu tepe noktasında yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Hem bu muhteşem kutsal alanı görmek hem de muazzam manzaranın tadını çıkarmak için mutlaka bu güzel noktaya gelmenizi öneriyoruz.

Parklar, Bahçeler

21. Margherita Bahçeleri

margherita bahçeleri

Burası neresi? Biraz yeşil alana ihtiyaç duyuyorsanız, şehirdeki en büyük ve en popüler park olan Parco Giardini Margherita’ya mutlaka uğramalısınız. Tarihi merkezden herhangi bir ara sokaktan güneye doğru yürüdüğünüzde, otoyolu geçerek parkın muhteşem ferforje kapılarını görebilirsiniz.

Park, toplamda 26 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve bu alan içinde çok sayıda yürüyüş ya da koşu yolu, küçük bir gölün etrafındaki asfalt yollar ve birkaç tane kafe bulunmaktadır. Sahip olduğu alan ile Bologna’nın en büyük parkı konumunda bulunan Margherita Bahçeleri, ilk olarak Passeggio Regina Margherita adıyla 1879 senesinde açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Özellikle sıcak mevsimde Bologna’ya gelen ziyaretçiler açısından yemek ve şarap eşliğinde dinlenmek için park içinde bulunan The Greenhouse oldukça güzel bir seçimdir. Çoğu gece canlı müzik eşliğinde eğlenceli bir akşamın keyfini burada çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Viale Giovanni Gozzadini, 40136 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. San Pellegrino Parkı

parco di san pellegrino

Burası neresi? Bologna’da ücretsiz yapılacak şeyler arıyorsanız ve bunu doğayla iç içe yapmak istiyorsanız San Pellegrino Parkı en iyi seçenekleri size sunuyor. Şehirdeki diğer parklara göre daha büyük bir alanı kaplayan San Pellegrino, daha zorlu bir koşu ya da yürüyüş yapmak isteyenler için oldukça ideal bir ziyaret noktası olmaktadır.

27 hektarlık bir alana sahip olan parkın geçmişi 18. yüzyılda burada bulunan iki kır evine kadar uzanmaktadır. Bu evler senatörlere ve senatörlerin ailelerine aitti. Daha sonra Breventani ailesi tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısında yaşlılar için San Pellegrino dini kurumu kurdular ve bütün mal varlıklarını bağışladılar. Park alanının halka açık bir alan hale gelmesi ise 1995 yılında gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Park, merkezden yalnızca 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır ancak kır çiçekleri ve San Luca manzarası ile adeta kırsal bir bölgede olduğunuz hissine kapılıyorsunuz. Dilerseniz sabahın erken saatlerinde buraya gelebilir ve koşu yapabilir ya da hazırlıklı gelerek huzur dolu bir piknik yapabilirsiniz.

  • Adres: Via di Casaglia, 36-38, 40135 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Bologna Çevresinde Gezilecek Yerler

Emilia-Romagna bölgesini keşfetmek için harika bir üs olan Bologna’dan kısa yolculuklarla gidilebilecek pek çok alternatif rota da bulunuyor ve vakti olanlar için bu rotaları ziyaret etmek çok isabetli bir karar olacaktır.

Bologna’da Günübirlik Gidilebilecek Yerler

23. Modena

modena kalesi

Balzamik sirkenin ana üretim noktası olarak kabul edilen Modena, bu konuda meraklı kişiler için çok önemli bir ziyaret noktasıdır. Yaklaşık 30 dakikalık kısa bir tren yolculuğunun ardından ulaşacağınız bu bölge, hem balzamik sirke üreticilerini ziyaret etmek hem de lezzetli bir öğle yemeği yemek için tercih edilebilecek günübirlik bir rotadır.

Bunlar dışında Modena’ya geldiğinizde Piazza Grande, Mercato Albinelli, Ducal Sarayı ve Ghirlandina Kulesi’ne tırmanabileceğiniz Duomo gibi noktalar da Modena’yı çekici kılan unsurlar arasında yer alıyor.

24. Ferrara

ferrara estense kalesi

Yeşil bir hendekle çevrili olan Estense Kalesi Ferrara’yı çekici kılan ve buraya günübirlik gezi düzenlemeyi gerekli kılan en önemli detayların başında geliyor. Kulenin tepesinden manzarayı seyretmek ve bölgesel yemeklerle öğle yemeği yemek yapabileceğiniz en güzel şeylerden bir kısmıdır. Ferrara’ya da yarım saatlik keyifli bir tren yolculuğu ile gidebilirsiniz.

25. Parma

parma panoramik manzara

Parma jambonu ve Parmesan peynirinin ana vatanı olan Parma da Bologna’ya çok yakın bir konumda bulunuyor. Parma’ya trenle 1 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Parma Katedrali ve Parma Vaftizhanesi başta olmak üzere burada görmeniz gereken birçok nokta olduğundan gezinize sabahın erken saatlerinde başlamanızı öneriyoruz.

26. Ravenna

ravenna meydanı

Nefis mozaikleriyle bilinen Ravenna şehri de Bologna’dan 1 saatlik bir tren yolculuğu mesafesinde bulunmaktadır. Şehir, tarihi dokusu ile bölgenin en etkileyici noktalarından biri olarak kabul edilmektedir ve uzun yıllar boyunca Roma İmparatorluğu için taht şehri olması da burasının tarih içinde ayrı bir yere konmasını sağlamıştır.

27. Floransa

floransa panoramik manzara

Hızlı trenle sadece 35 dakikada gidilebilen Floransa ise biraz daha gelişmiş ve büyük bir şehir gezmek isteyenlerin Bologna’dan günlük olarak akın ettiği yerlerdendir. Giotto’nun Çan Kulesi, Bargello Ulusal Müzesi şehre gelenlerin başlıca görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Floransa ile ilgili bütün detayları öğrenmek ve kapsamlı bir gezi planı oluşturmak için Floransa gezi rehberi sayfamızdaki bütün yazıları inceleyebilirsiniz.

Bologna Gece Hayatı

bologna gece hayatı

Bologna, bünyesindeki üniversiteli gençlerin de etkisiyle eğlencenin merkezi olarak kabul edilen genç, istekli ve uluslararası bir şehirdir. Bu nedenle şehre gelenler için gün karardıktan sonra da eğlenebilecekleri pek çok seçenek sunuluyor.

Bologna’da Gece Gidilecek Yerler

28. Üniversite Bölgesi

Eski Getto’dan Via Zamboni’ye kadar uzanan Üniversite bölgesi, dünyanın her yerinden gelen üniversiteli öğrenciler, bölgenin gece hayatında haklı bir şekilde söz sahibi olmasını sağlıyor. Birçok bar ve puba ev sahipliği yapan bölge, marjinal gençlerden daha şık ve takım elbiseli insanlara kadar oldukça heterojen bir grubu ağırlamaktadır.

29. Tarihi Merkez

Bologna’nın tarihi merkezi gündüz saatlerinde olduğu kadar, geceleri de Bologna’nın kalbi olmaya devam etmektedir. En popüler barlar ve diğer alternatif mekanlar genellikle ana cadde olan Via dell’Indipendenza merkezin en çok ziyaret edilen kısmıdır.

Gece Kulüpleri

Bologna’da bol miktarda genç olduğundan gece geç saatlere kadar dans edebileceğiniz birçok kulübe de ev sahipliği yapıyor. Gidebileceğiniz en popüler kulüplerden bazıları;

  • Nama Club
  • Qubo
  • Link
  • Cassero
  • Soda Pops
  • Cassero LGBTI Centre

Barlar

Daha sakin bir gece planlayanlar şehirdeki popüler barları tercih edebilir. İşte kaçırmamanız gereken Bologna’nın en iyi barlarından bazıları;

  • Rugne
  • Emporio 1920
  • Osteria del Sole
  • Terrazza Teatro Comunale
  • Torre Prendiparte

Canlı Müzik Mekanları

Bologna, şehrin sokaklarında ve meydanlarında performanslarını sergileyen sanatçıları ile de oldukça ünlüdür. Bologna’da canlı müzik dinlemek için gidebileceğiniz en iyi yerlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

  • Cantina Bentivoglio
  • L’altro Spazio
  • Friday Night Blues
  • Take Five

Bologna’daki Alışveriş Noktaları

İtalyan modası ve yemekleri, şehre gelenlerin alışveriş konusundaki ana teması olacaktır. Her iki seçenek için de Bologna’da bolca seçenek bulunuyor. Bölge özellikle çeşitli cadde ve sokakların trafiğe kapalı olduğu hafta sonları oldukça hareketlidir. Bologna’ya gelenler için en iyi hediyelik eşya seçenekleri arasında yerel şaraplar, yağlar, balzamik ve el yapımı deri ayakkabılar gösterilebilir.

Pazarlar

30. La Piazzola Market (Mercato Piazzola)

mercato piazzola

Burası neresi? Bu tarihi pazar Bologna’da bir gelenek olarak sürdürülmektedir. Yerli halk ile turistlerin eğlenceli bir şekilde kaynaştığı bir yerdir. 400’den fazla tezgahın bulunduğu market, Piazza dell Agosto’da kuruluyor ve gittikçe daha da popüler bir hale gelmektedir. Çoğunlukla Piazzola Pazarı olarak adlandırılan pazar, aslında Montagnola Pazarı olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Pazarda kıyafet, ayakkabı, moda aksesuarları, çiçekler, çanak çömlek ve mücevher gibi her şeyi bulabilirsiniz. Sıkı pazarlık anlarını izlerken eğleneceğinizi garanti ediyoruz. Özellikle Noel ya da benzeri özel günlerden önce belirli dönemlerde burada olağanüstü bir hareketlilik yaşanır.

  • Adres: 40126 Bologna, Metropolitan City of Bologna, İtalya
  • Telefon: +39 335 496292
  • Ziyaret saatleri: Cuma ve Cumartesi 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

31. Mercato Delle Erbe

mercato delle erbe

Burası neresi? İkiz Kule’den 10 dakikadan daha az bir süre yürüme mesafesindeki Mercato Delle Erbe, öğle yemeği için uğrayabileceğiniz keyifli bir kapalı pazardır. Burası taze meyve ve sebze, balzamik, şarap ve diğer birçok lezzetli şeyleri satan çeşitli dükkanlara ev sahipliği yapan, şehirdeki en popüler kapalı pazardır.

Neden gitmeliyim? Bu pazarı keyifli bir öğle yemeği seçeneği için değerlendirebilirsiniz. Lezzetli peynirlerin yanında kızarmış hamur olarak tanımlayabileceğimiz “fritte” satın alabilir ve yanında şarap eşliğinde öğle saatlerinin keyfini sürebilirsiniz. Makarna ve et satın alabileceğiniz tezgahlar da sizin için iyi bir seçenek olabilir.

  • Adres: Via Ugo Bassi, 25, 40121 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 335 597 1753
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 07.00-00.00, Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

32. Mercato Antiquario Citta di Bologna

Mercato Antiquario Citta di Bologna

Burası neresi? Bu etkileyici antika pazarı, her ayın ikinci cumartesi ve ikinci pazarı günü Santo Stefano Bazilikası’nın önündeki meydanda kurulmaktadır. Aynı zamanda bitişik sokaklara da kurulan tezgahlarda küçük antikalar, yakın tarihli antikalar, koleksiyonluk nesneler sergilenmektedir. Burada bastonlardan kartpostallara, oyuncak bebeklerden eski fotoğraflara kadar aklınıza gelebilecek her türlü eski eşyayı bulmanız mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Antika ve koleksiyonluk eski ürünler ilgi alanınıza giriyorsa bu pazarı mutlaka Bologna gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Via Santo Stefano, 40125 Bologna BO, İtalya
  • Ziyaret saatleri: 08.30-18.00 (Yaz dönemi daha uzun açık kalabiliyor)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Caddeler

33. Via Drapperie

drapperie caddesi

Burası neresi? Piazza Maggiore’den yola çıkarak eski bir Orta Çağ pazarına gitmeye ne dersiniz? Via Drapperie, taze meyve ve sebze, ekmek ve peynir gibi günlük tüketim ürünlerini bulabileceğiniz satıcıların dizili olduğu bir yaya caddesidir. Dileyenler geleneksel balzamik ve kurutulmuş etler gibi Bologna’ya özgü yiyecekleri de buradan satın alabilir.

Neden gitmeliyim? Bologna’nın tarihi şehir merkezinin kalbinde bulunan bu cadde, özellikle gıda ihtiyaçlarınızı ve piknik için gerekli olabilecek malzemeleri satın almak için uğramanız gereken yerlerden biridir.

Diğer Kilit Caddeler

Şehirdeki dört ana alışveriş caddesi olan Via dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi, Via Rizzoli ve Via D’Azeglio Piazza Maggiore’ye çıkmaktadır. Bu caddelerde bütün ünlü İtalyan tasarımcıların yanı sıra çok sayıda antika ve kitap dükkanları da burada bulunabilir.

Via dell’Indipendenza’daki öncelikle Gucci ve Armani olmak üzere pek çok seçkin markanın mağazası ziyaret edilebilir. Yakınlardaki Via Farini de moda tutkunları için cezbedici bölgelerden biridir. Archiginnasio Sarayı’nın yakınlarındaki Galleria Cavou ve Piazza Santo Stefano’ya yakın bir konumda bulunan Corte Isolani gene moda aşığı ziyaretçiler için gidilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

Alışveriş Merkezleri

Bologna’nın birçok noktasında bulunan alışveriş merkezleri ihtiyaç duyduğunuz birçok şeyi kolay bir şekilde bulmanıza olanak tanıyor. Şehirdeki başlıca alışveriş merkezlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Centro Borgo
  • 186
  • Via Marco Polo
  • Centro Nova
  • Parco Commerciale
  • Meraville

Bologna’da Yapılacak Şeyler

Turlar, Geziler

34. Bologna’nın Porticisi

bologna portici

Bologna’ya gelenler için caddelerin çoğunda sıralanmış pasajları, revakların altında gezmek en keyifli şeylerin başında geliyor. Bu revakların gezenler için yaz güneşinden ve yağmurdan korunmanın çok keyifli bir yolu olmasının yanı sıra, dükkan sahiplerinin mallarını sergilemek için kullandığı ekstra bir alan olarak da hizmet vermektedir.

Revaklar, 11. yüzyılda sokak seviyesindeki dükkanların üst kısmında daha fazla yaşam alanı yaratmak için ortaya çıkmış ve 13. yüzyılda bir atlının geçebileceği şekilde uzun bir revak haline gelerek bir kural olarak yapılmaya devam etmiştir. Şehirde farklı zamanlarda ve farklı tarzlarda yapılmış türleri bulunmaktadır ve en uzunu 3,8 kilometre uzunluğundadır. Bu porticiler 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi adayı olmuştur.

35. Yemek turları

bologna yemek turlari

Bologna, İtalyan mutfağını deneyimlemek için gelebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Burada bol bol yemek yemek ve Bologna mutfağını daha yakından tanımanın en güzel yolu ise bir yemek turu yapmaktır. Turlar hakkında dünyaca ünlü firmalardan ya da yerel rehberlik firmalarından bilgi edinebilir ve aklınıza yatan turlara kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Bologna’da Şehir İçi Ulaşım

Bologna, yürüyerek dolaşmak için oldukça elverişli bir şehirdir ve Bologna’nın görülmesi gereken yerleri çoğunlukla yürüyerek gezilebilir. Toplu taşımaya ihtiyaç duyulan noktalarda ise şehirdeki son derece gelişmiş olan otobüs güzergahlarını değerlendirebilirsiniz. Tren seferleri de gitmek istediğiniz civar bölgeler için uygun bir seçim olacaktır. Tren ve otobüslerle ilgili detayları merkez tren istasyonundaki bilgi ofislerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma olarak kullanılabilecek kiralık bisikletler de vardır ve bisikletlerle çarpıcı bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bologna’ya Yakın Havalimanları

  • Bologna Havalimanı (BLQ) – 5,3 kilometre
  • Floransa Havalimanı (FLR) – 77,7 kilometre
  • Verona Havalimanı (VRN) – 106,7 kilometre
  • Pisa Havalimanı (PSA) – 116,1 kilometre
  • Venedik Havalimanı (VCE) – 137,2 kilometre

Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Bologna bölgesiyle Milano Türk Konsolosluğu ilgilenmektedir. Bu konsoloslukla ilgili bilgiler şu şekildedir;

  • Adres: Via Antonio Canova, 36, 20145 Milano MI, İtalya
  • Telefon: +39 02 3183 6800
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-12.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Acil Durum Numaraları

  • Alan Kodu: 051
  • Ambulans: 118
  • İtfaiye: 115
  • Polis: 113

-Turistler İçin Telefon Kullanımı

Bologna’da telefon kullanımı için birinci seçeneğiniz sahip olduğunuz hattı yurt dışı kullanımına açmaktır. Bunun için müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz ve talebinizi bildirmeniz gerekmektedir. Ancak birçok tarifede yurtdışından görüşme seçeneği pahalı olduğundan bulunduğunuz tarifenin bu konuda avantajlı olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Yurtdışında iletişim için watsapp gibi wifi üzerinden sesli ve görüntülü görüşme olanağı sunan uygulamaları değerlendirebilirsiniz. Bunun bölgesel bir sim kartı almanıza gerek olmayacaktır ve bulunduğunuz bölgedeki wifi bağlantılarına bağlanarak bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

İnternet bağlantısı ihtiyacı olmadan da iletişim kurmak istiyorsanız bölgesel hizmet veren bir sim kartı almanız gerekecektir. Vodafone, Windtre, Tim kullandığınız kadar ödeme yapmanıza olanak sunan seçenekleriyle oldukça caziptir. Bu hatlardan birini temin etmek için yerel mağazalara başvurabilir ve kartınızı satın alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Not: İçeriğimiz 23.05.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin