Ayvalık’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

Balıkesir’in ilçelerinden biri olan Ayvalık, Türkiye’nin en sevilen tatil beldelerinden biridir. Kendine has geleneksel kültürü, masmavi denizi, huzur veren sokakları ve muhteşem doğası sayesinde yerli, yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Ayvalık mutfağı belirli faktörler ekseninde ve yıllar içerisinde şekillenmiş kozmopolit bir mutfak yapısına sahiptir. 1923 yılında Rumlarla yapılan nüfus mübadelesi sonucunda burada yaşayan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Türkler bu bölgeye göç etmiştir. Özellikle Girit’ten yoğun göçler olmuş ve bu durumun sonucunda Girit kültürü ve mutfağı bu bölgede yaşamaya devam etmiştir. Ayrıca Ayvalık, Ege bölgesinde ve dolayısıyla deniz kenarında yer alması nedeni ile insanların deniz kültürü ile iç içe yaşadığı bir kültürü oluşturur.

Tüm bu faktörler ekseninde şekillenen Ayvalık mutfağının temelde 3 ana dayanağı bulunur. Bunlardan ilki elbette bölgeye hâkim olan Akdeniz iklimidir. Akdeniz iklimi sayesinde bölgede zeytin ağaçları, incir, meyve sebze gibi pek çok ürün yetişiyor. Yetişen bu ürünler de Ayvalık sofralarında yerini buluyor. Ayvalık mutfağını şekillendiren bir diğer unsur da deniz kültürüdür. Denizden papalina gibi başka yerden çıkmayan bir balık çeşidi ve birçok balık ve deniz ürünü çıkartılıyor. Bu ürünler de mezelerle zenginleştirilerek Ayvalık sofralarında kendine yer buluyor. Son olarak Ayvalık mutfağının oluşmasına katkıda bulunan en önemli faktör şüphesiz Girit mutfağının ağırlıklı olduğu ve yer yer Rum mutfaklarından da ürünlerin yer aldığı kozmopolit mutfak kültürüdür.

Ayvalık mutfağı, bulunduğu coğrafyadan beslenmiş Rum kültürü ile çeşitlenen Ege mutfağıdır. Uzun yıllar Rum kültürünün etkisinde kalan bölgede Rum kültürünün yansımalarını görebilmek mümkündür. Ayvalık mutfağı zeytinyağlı ürünlerinin ağırlıklı olduğu ve Girit mezelerinin olduğu bir mutfaktır. Bu mutfakta Girit mezelerinin yeri ayrı bir yer tutar. Ayrıca Girit mezeleri öyle çeşitlidir ki bunlardan başlı başına bir meze kitabı dahi çıkartılabilir. Ayvalık’ın en meşhur lezzetleri arasında Ayvalık tostu, papalina, Girit leblebisi ve Girit mezeleri sayılabilir.

Ayvalık Mutfağı Hakkında Pratik Bilgiler

Ayvalık’tan Alınabilecek Yiyecekler: Girit leblebisi, koruk suyu, Macaran çayı, karadut suyu, zeytinyağı, yöresel peynirler, lor kurabiyesi Ayvalık’tan satın alabileceğiniz bazı ürünlerdir. Bu ürünleri Ayvalık’ta gezerken birçok yerde bulabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz halk pazarını gezip buradan organik birçok ürünü de satın alabilirsiniz.

Ayvalık’ın En Meşhur Tatlısı: Sakızlı dondurma, lor tatlısı, lor kurabiyesi ve lokma Ayvalık’ın en sevilen yöresel tatlıları arasında yer alır.

Ayvalık’ta Nerede, Ne Yenir?

Sural Çiftliği

Ayvalık Sural Çiftliği

Sural Çiftliği, Ayvalık’ta konaklama ve restoran hizmetinin bir arada verildiği işletmelerden biridir. 1899 yılında inşa edilen çiftlik orijinal yapısını bugüne kadar korumayı başarabilmiştir. Bu çiftliğin bir restoran ve otel olarak kullanılmaya başlanması ise 1923 yılında mübadele ile Girit’ten Ayvalık’a göç eden Sural ailesine dayanıyor. Çiftlik üzerinde bulunan işletme aynı zamanda bir bungalov işletmesi tipindedir. Ayrıca bu çiftlik “Babam ve Oğlum” filminin de çekildiği yerdir. Babam ve Oğlum filmi dışında birçok dizi-film organizasyonlarına da ev sahipliği yapmıştır. Çiftlik içerisinde başıboş gezen ördek ve tavukları görebilirsiniz. Çocuklar için de eğlenceli bir mekân olacaktır.

Sural Çiftliği kahvaltı yapabileceğiniz yerlerden biridir. Çitlik ortamında doğa ile iç içe mükellef bir kahvaltı yapabilirsiniz. Restoranın kahvaltı menüsü organik çiftlik kahvaltısından oluşur. Bu kahvaltıda yer alan ürünler çeşitlilik bakımından oldukça fazladır. Peynir tabağı, domates, biber, salatalık, yeşil ve siyah zeytin, bal, kaymak, tereyağı, reçel tabağı gibi birçok ürün restoranın kahvaltı menüsünde yer alır. Peynir, tereyağı gibi birçok ürün yerel üreticiden temin edilmektedir. Ayrıca diğer bazı kahvaltılık ürünler de bu çiftlikte üretilmektedir. Kahvaltı masasında yer alan ürünler lezzetli ve organiktir. Kahvaltıdan sonra müşterilere kahve ikram edilir. Çiftliğe gelmeden önce rezervasyon yaptırmak zorunludur.

Açılış-Kapanış Saatleri: Kahvaltı servisi 08:00 – 13:00 saatleri arasındadır.

Adres: Altınova Mah., Yukarı Karayer Küme Evleri, No: 9, Merkez

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/suralciftligi/

Haritada Görüntüle >

Pino’s Cafe & Cakes

Ayvalık Pino's Cafe & Cakes

Tarihi Ayvalık sokaklarında yer alan Pino, lezzetli yemekleri ile meşhur yerlerden biridir. Konum olarak Sarımsaklı beldesinde yer alır. Kendine has dekoru ile samimi bir ortama sahiptir. Kahve ve kek kültürünü Ayvalık’ta yaşatmak isteyen işletme, kahve konusunda gerçekten iddialıdır. İşletme sahibi gerçek bir kahve gurmesidir. Bu nedenle burada her türlü kahveyi bulabilmeniz mümkündür. Ayrıca burada hazırlanan her şey ev yapımıdır. Kafenin menüsünde bulunan kahveleri buradan satın alabilmeniz mümkündür. Ayrıca beğendiğiniz ürünlerin birçoğunu kafenin internet sitesinden de sipariş edebilirsiniz.

Pino’s Cafe, Ayvalık’ta zengin içecek ve yemek menüsüne sahip kafelerden biridir. İçecek menüsünde soğuk ve sıcak içeceklerin birçoğu yer alır. Kafenin sadece kahve seçenekleri bile bir hayli geniştir.  Soğuk ve sıcak kahve çeşitleri, demleme kahveler, Türk ve dünya kahveleri gibi aklınıza gelebilecek her türden kahve bulunur. İçecek menüsünün yanı sıra tatlı çeşitleri ve aperatif çeşitleri de yine menüde yer alır. Hoş aromalı kahveler, ev yapımı hamburgerler, haşhaşlı portakallı kekleri en beğenilen ürünleridir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cuma 10:00 – 22:00, Cumartesi 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.

Adres: Küçükköy Mah., Hürriyet Cad., No: 1/8, Merkez

Telefon: 0537 207 74 66

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/pinoscoffee/

Haritada Görüntüle >

Ares Cafe

Ayvalık Ares Cafe

Ares Cafe, Ayvalık’ta lezzetli yemekler için tercih edilebilecek adreslerden biridir. Konum olarak çarşının içerisinde ve sahilde yer alır. Mekânın yakınında otopark bulunduğu için park sorunu yaşamazsınız. Kafe dekorasyon olarak da oldukça ilgi çekicidir. İç mekânı son derece güzel bir şekilde dekore edilmiş. Duvarlardan masa ve sandalyelere kadar her şey özenli ve göze hitap eder niteliktedir. Mekânın içerisinde şömine bulunur. Şömine hem dekor amaçlı hem de ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca kafenin içerisinde bir de küçük bir kütüphane bulunur. Yani buraya geldiğinizde hem kitaplara göz atabilir hem de sevilen lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ares Cafe, Ayvalık’ta kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için tercih edilebilecek adreslerden biridir. Bu kafenin menüsü oldukça geniştir. Kahvaltı menüsü; kahvaltı tabağı, menemen, simit ve omletten oluşur. Öğle ve akşam yemeklerinde ise tost çeşitleri, ekmek arası lezzetler, sandviçler, aperatif tabakları, wraplar, pizzalar, burgerler, makarna, gözleme çeşitleri, salatalar ve kumpir yer alır. Yemek menüsü haricinde kafenin oldukça geniş içecek menüsü bulunur. Bu kafenin fiyatları da Ayvalık geneli için düşünüldüğünde oldukça makuldür.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Matbaa Sk., Merkez

Telefon: 0266 312 22 54

Daha Fazla Bilgi: https://www.facebook.com/Ares-Cafe-Ayvalık-467401583313542/

Haritada Görüntüle >

Açelya Cafe

Ayvalık Açelya Cafe
Fotoğraf: Sarıyerli Caner

Açelya Cafe, Ayvalık’ta deniz kenarında yer alan kafelerden biridir. Konum olarak denize sıfırdır. Bu nedenle bu kafeye gelip denizin eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca kafenin açık ve kapalı bölümleri bulunur. Kafenin açık bölümü yaz aylarında oldukça renklidir. Açelya Cafe genel görünüm itibari ile temiz ve düzenlidir. Kafe çalışanları da müşterileri iyi ağırlıyor. Hizmeti bakımından ise burada son derece hızlı ve kaliteli bir hizmet alabilirsiniz.

Açelya Cafe, yöresel serpme kahvaltısı, ana yemekler, çorba çeşitleri, mantı, Ayvalık tostu, hamburger, dürüm, deniz ürünleri, tatlı çeşitleri, kumpir ve atıştırmalıklardan oluşan çok çeşitli bir menüye sahiptir. Yöresel serpme kahvaltısında yer alan ürünlerin birçoğu organik ve tamamen yöresel ürünlerden oluşuyor. Ayrıca bu kahvaltının içerisinde sınırsız çay da bulunuyor. Kahvaltı haricinde geliyorsanız Ayvalık tostu alabilirsiniz. Tost siparişlerinizin ardından Türk kahvesi ikramı bulunur. Tost haricinde başka şeyler yemek istiyorsanız ızgara köfte, soslu köfte veya tavuk şnitzel tercih edebilirsiniz. Tatlı yemek istiyorsanız kendinize waffle sipariş edebilirsiniz. Zira bu kafenin waffleları gerçekten lezzetli ve müşteriler tarafından da çok beğeniliyor.

Açılış-Kapanış Saatleri: Yaz sezonu haftanın tüm günü 07:00 – 02:00, kış sezonu haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Atatürk Blv., Merkez

Telefon: 0266 312 41 41

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/ayvalikacelyacafe/

Haritada Görüntüle >

Avşar Büfe

Ayvalık Avşar Büfe

Avşar Büfe, Tostçular Çarşısının en bilinen tostçularından biridir. Bu büfe ismini Hülya Avşar’dan almıştır. Hülya Avşar burada tost yemiş ve çok beğenmiş bu nedenle de işletme sahibi büfenin ismini Avşar Büfe koymuştur. Ayvalık’ın meşhur Tostçular Çarşısının içerisinde bulunan tostçu oldukça popüler olması sebebi ile günün her saati müşteri yoğunluğu yaşar. Fakat servisi hızlı olduğu için uzun kuyruklar beklemenize gerek kalmaz.

Klasik Ayvalık tostu ya da Ayvalık tostunun farklı versiyonlarını burada deneyebilirsiniz. Ayvalık tostu haricinde klasik tost çeşitleri de buranın menüsünde yer almaktadır. Karışık tost, spesiyal tost, sosisli tost, kaşarlı, sucuklu gibi birçok tost çeşidini burada deneyebilmeniz mümkündür. Özellikle tulum peynirli, pastırmalı ve kavurmalı tostunu denemenizi tavsiye ederiz. Damak zevkinize uygun bir tost söyleyerek lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz. Burada hazırlanan tostların hepsi özenle hazırlanır ve bu nedenle lezzetlidir. Ayrıca tostunuzun yanına ayran veya çay alabilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Barbaros Cad., 11. Sk., Merkez

Telefon: 0266 312 98 21 – 0530 375 89 96

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/avsarbufe1981/

Haritada Görüntüle >

Hacıoğlu Aşkın Tost Evi

Ayvalık Hacıoğlu Aşkın Tost Evi

Ayvalık denilince birçok insanın aklına şüphesiz ilk gelen lezzet Ayvalık tostudur. Bu nedenle bu şehirde Ayvalık tostu yenilebilecek birçok mekân bulunur. Hacıoğlu Aşkın Tost Evi, Ayvalık’ta Ayvalık tostu yemek için tercih edebileceğiniz mekânlar arasında yer alır.  Burası oldukça küçük bir işletmedir. Oturacak yer bulmak oldukça zordur. Çünkü sadece dışarıda ve sadece birkaç masa sandalye vardır. Bir şemsiye altında tahta masa ve taburelerde oturabilirsiniz.

Ayvalık tostu ile öne çıkan bir işletmedir. Ayvalık tostu yemek için buraya geldiğinizde girişte uzun bir kuyruk görürsünüz. Ancak lezzetli tostları olduğu için bu kuyruğu tolere etmek mümkün. Gelelim buranın tostuna. Burada hazırlanan tostların aslında diğer tostçulardan lezzet olarak pek bir farkı yok. Ancak kullanılan malzemeden midir bilinmez ama tostları gerçekten lezzetlidir. Bir de tostun yanına ayran alırsanız ortaya süper bir lezzet ikilisi çıkacağından emin olabilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Atatürk Blv., No: 2, Merkez

Telefon: 0266 312 26 63

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/haciogluaskintostevi/

Haritada Görüntüle >

Sürçam Tost Evi

Ayvalık Sürçam Tost Evi
Fotoğraf: Ün Pazar

Ayvalık tostu için tercih edebileceğiniz adreslerden biri de Sürçam Tost Evidir. Küçük ve samimi bir işletmedir. Mekânın konumu oldukça iyi bir yerdedir. Ayrıca güler yüzlü ve samimi hizmeti ile birçok insanın özellikle Ayvalık tostu yemek için tercih ettiği ilk mekânlardan biridir. Siz de Tostçular Çarşısında yer alan tostçulardan ayrı bir tostçu keşfetmek ve denemek istiyorsanız buraya gelebilirsiniz.

Ayvalık’ta kaliteli ve ucuz fiyata Ayvalık tostu arıyorsanız Sürçam Tost Evine gelebilirsiniz. Bu tostçunun tostlarının malzemesi oldukça bol ve lezzetli olması ile bilinir. Ayvalık tostu haricinde farklı tost çeşitleri de yine burada hazırlanmaktadır. Lezzetli ve bol malzemeli tostunuzun yanına ayran alarak doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Barbaros Cad., Tamerhan İş Hanı, Merkez

Telefon: 0266 312 39 62

Haritada Görüntüle >

Aranan Köfteci

Ayvalık Aranan Köfteci

Aranan Köfteci, Ayvalık’ta köfte piyaz yemek için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Klasik bir esnaf lokantası olan işletme salaş ve samimi bir ortama sahiptir. Bu lokantanın köfteleri lezzetli olması ile bilinir. Zaten köfteleri pişiren kişi de tezgâhın başındadır ve sipariş verdiğinizde ızgarada köftelerinizi özenle pişirir ve masalara servis edilir. Restoran fiyat konusu bakımından da oldukça makuldür. Yani Ayvalık bazında hem lezzetli hem de ekonomik bir şekilde karnınızı doyurmak ve yerel yerleri ziyaret etmek istiyorsanız bu lokantayı ziyaret listenize ekleyebilirsiniz.

Aranan Köfteci, Ayvalık’ta köftesi ile ünlü bir mekândır. Köfte haricinde pirzola, çöp şiş, dana biftek, süt kuzu gibi et ürünlerini de burada deneyebilmek mümkündür. Et yemekleri haricinde çorba çeşitleri ve sulu yemekler de bulunur. Kelle paça, mercimek, işkembe ve tavuk suyu çorbaları da oldukça beğenilmektedir. Bu restorana geldiğinizde köfte ve piyaz deneyebilirsiniz. Zira mekânın en önemli yemekleri köfte ve piyazdır.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Talatpaşa Cad., No: 17, Merkez

Telefon: 0266 312 17 86

Daha Fazla Bilgi: https://www.facebook.com/Aranan-Köfteci-Esat-Özağra-1404240733127807/

Haritada Görüntüle >

Paşa Çorbacı

Ayvalık Paşa Çorbası

Paşa Çorbacı, Ayvalık’ta çorba ve ev yemeği yemek için tercih edilebilecek adreslerden biridir. Bu çorbacı sadece öğle yemeği çıkarır ve havanın kararmasına yakın dükkân kapatılır. Paşa Çorbacı Bosnalı İzzet Durko tarafından 2003 yılında açılmış. Mekân lezzetli yemekleri ile biliniyor ve menü çeşidi oldukça fazladır. Bu nedenle yerli yabancı birçok turistin Ayvalık’ta en çok ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alıyor. Buraya Türk müşterilerin dışında özellikle Yunan müşteriler de geliyor. Kuşkusuz damak zevkinin aynı olması bunda en büyük etkendir.

Paşa Çorbacı menüsünde ilk açıldığı zaman sadece mercimek, paça, beyin, işkembe ve tavuk çorbası gibi bilinen çorbalar yer alıyordu. Ana yemek olarak da sadece kuru fasulye ve pilav vardı. Fakat kısa süre sonra menüsüne 20 çeşit çorba ve 20 çeşit Ege zeytinyağlısı eklendi. Ayrıca yoğun talep sonucu ot yemekleri de menüde yerini almıştır. Çorbaları kadar zeytinyağlı yemekleriyle de ünlüdür. Özellikle kabak çiçeği dolması, börülce, bamya deneyebilirsiniz.  Ot çeşitleri arasından arapsaçı, radika, izbinye, akkız ve azma gibi ot yemeklerini burada bulabilirsiniz. Buranın en ünlü yemeği ise başka yerde bulunamayacağı söylenen pırasa kavurmasıdır. Buranın diğer ünlü yemeği de Ada köftesidir. Yemek haricinde tatlı menüsü de bulunur. Tatlı olarak da kül sulu kalburabastı denenebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 06:00 – 20:30, Pazar 06:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Talatpaşa Cad., Vural Pasajı Arkası, No: 14, Merkez

Telefon: 0266 312 50 18

Daha Fazla Bilgi: https://www.facebook.com/ayvalikpasacorba/

Haritada Görüntüle >

Turgut Usta Çorba Salonu

Ayvalık Turgut Usta Çorba Salonu

Turgut Usta Çorba Salonu, Ayvalık Tenekeciler sokağında yer alan bir işletmedir. Ayvalık’ta çorba içmek için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Ayvalık’ın daracık ara sokaklarında yer alan işletme, yöre halkı tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bir yerdir. Bu restoran işletme olarak klasik bir esnaf işletmesi mantığına sahiptir. Ortam olarak çok lüks ve şık bir mekân değildir. Oldukça salaş ve bir o kadar lezzetli ev yemekleri yiyebileceğiniz işletmelerden biridir.

Turgut Usta Çorba Salonu menüsü oldukça geniştir. Bu salon en çok çorbaları ile ünlüdür. Burada çorba çeşitleri haricinde kebap, et yemekler ve zeytinyağlı yemekler gibi ev yemekleri de yer almaktadır. Buraya geldiğinizde şifa deposu olan çorbalardan mutlaka deneyebilirsiniz. Kelle paça sevenler için buranın kelle paçası gerçekten denemeye değerdir. Kelle paça haricinde işkembe ve mercimek çorbası da denenebilir. Çorba haricinde başka şeyler denemek istiyorsanız Arnavut ciğeri, yaprak sarma, karnıyarık gibi yemekler deneyebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 07:00 – 16:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Tenekeciler Sk., Merkez

Telefon: 0266 312 20 36

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/turgutustacorbasalonu/

Haritada Görüntüle >

Kepçe Lokantası

Ayvalık Kepçe Lokantası

Kepçe Lokantası, Ayvalık’ta ev yemekleri yiyebileceğiniz işletmelerden biridir. Lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Burada yemek yemek istiyorsanız hem iç hem de dış mekânda oturabilirsiniz. Mekânın iç kısmı dekorasyon olarak da oldukça ilginç bir dekora sahiptir. Lokantaya girdiğinizde duvardaki Şahmeran motifleri ilginizi çekebilir. Eski usul her şeyden azar azar sipariş verilebilir. Lokantanın temizlik konusunda yer yer eksiklikleri olsa da genel görünüm açısından oldukça temizdir. Esnaf lokantası tadında lezzetli yemekler için mutlaka buraya uğramalısınız.

Kepçe lokantası oldukça geniş bir menü çeşitliliğine sahiptir. Bu restoranın menüsünde çorba çeşitleri, ara sıcaklar, ana yemekler ve tatlı çeşitleri yer alır. Menüde yer alan ana yemekler genellikle Türk mutfağının bilinen yemeklerindendir. Tas kebabı, patlıcan kebabı, güveç, musakka, karnıyarık, İzmir köfte gibi yemekleri burada bulabilirsiniz. Ayrıca yöresel ot çeşitleri, enginar, kabak çiçeği dolması, semizotu gibi Ege mutfağı lezzetleri de yine bu mutfakta yer alır. Yemeklerin dışında tatlı yemek isterseniz tel kadayıf, revani, kazandibi ve sütlaç alabilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Atatürk Blv., 2. Sk., Merkez

Telefon: 0266 312 91 80

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/ayvalikkepcerestorant/

Haritada Görüntüle >

Mor Salkım

Ayvalık Mor Salkım Cafe
Fotoğraf: Vama Pes

Mor Salkım Cafe, Ayvalık’ta kahvaltı yapmak için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Hayrettinpaşa Mahallesi’nde yer alan kafe, aynı zamanda mahallenin en favori mekânlarından da biridir. Restoran müşterilerini çok iyi şekilde ağırlaması ile bilinir. Buraya geldiğinizde bir müşteri gibi değil de sanki bir misafirmiş gibi ağırlanırsınız. Ayrıca ortam olarak hoş bir ambiyansa sahiptir. İç dekorunda mor renk hâkimdir ve masalarda mor renkli hoş kokulu çiçekler bulunur. Restoranın masaları da son derece nostaljik küçük tahta masa ve sandalyelerden oluşmaktadır.  Bu restoranın mutfağında kadınlar çalışır ve buranın işletmecisi de bir kadındır.

Mor Salkım Cafe menüsünde kahvaltı menüsü kahvaltı tabağından oluşur. Kahvaltı tabağının içerisinde peynir, zeytin, domates, biber gibi klasik kahvaltılıklar yer alır. Kahvaltı tabağına ekstra olarak çiğbörek, menemen, omlet gibi lezzetler ekleyebilirsiniz. Kahvaltı dışında geliyorsanız taze fasulye, kabak çiçeği dolması, börülceli enginar yemeği gibi birçok zeytinyağlı yemeği de yiyebilirsiniz. Ayrıca burada sadece yemek yemek zorunda değilsiniz. İsterseniz buraya bir şeyler içmek için de gelebilesiniz. Özellikle kış ayında geliyorsanız salep içmenizi tavsiye ederiz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 18:30 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Barbaros Cad., No: 112, Merkez

Telefon: 0534 866 56 37 – 0539 866 88 65

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/morsalkimayvalik/

Haritada Görüntüle >

Ayna Restaurant

Ayvalık Ayna Restaurant

Cunda Adası, Ayvalık’ın en bilinen turistik cazibe merkezlerinden biridir. Arnavut kaldırımlı sokakları ve muhteşem manzarasıyla Ayvalık gezilerinin vazgeçilmezidir. Ayrıca Ayvalık’a da oldukça yakın mesafede bulunuyor. Bu nedenle Ayvalık’a gelenler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Cunda Adası gezisinde lezzetli yemekler denemek istiyorsanız Ayna Restaurant’ı ziyaret edebilirsiniz. 2003 yılından bu yana faaliyette bulunan restoran aynı zamanda Cunda’nın en beğenilen restoranlarından biridir. Mekânın ambiyansı son derece hoş ve ilgi çekicidir. Ayrıca Cunda’da standart balık restoranlarından farklıdır.

Ayna Restaurant mutfağında Akdeniz ve Girit mutfağına ait lezzetler yer alır. Menüde çorba çeşitleri, zeytinyağlı yemekler, et yemekleri ve mezeler yer alır.  Burada rokalı ve karidesli makarna, papalina veya asma yaprağında sardalya gibi lezzetler deneyebilirsiniz. Burada yemek siparişi verdiğinizde masanıza ikram olarak başlangıç olsun diye mercimek çorbası getirilir. Burada yemek yedikten sonra tatlı olarak sakızlı muhallebi veya dondurma denenebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Çarşı Cad., No: 22, Cunda Adası

Telefon: 0266 327 27 25

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/aynacunda/

Haritada Görüntüle >

Cunda Deniz Restoran

Ayvalık Cunda Restaurant

Cunda Adası’nda papalina ve lezzetli mezeler denemek istiyorsanız gelmeniz gereken yerlerden biri de Cunda Deniz Restoran’dır. Ayvalık Cunda Adası’nda yer alan restoran deniz kenarına oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Bu nedenle oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Özellikle restoranın manzarası akşam saatlerinde muhteşem oluyor. Cunda’nın en iyi ve en popüler restoranlarından biri olan işletme ortam olarak da oldukça nezih ve kaliteli bir ortama sahiptir.

Cunda Deniz Restoran menüsünde lezzetli deniz mahsulleri ve meze çeşitleri yer alır. Bu restoranda sadece Ayvalık’tan çıkan bir balık olan papalina balığını da deneyebilirsiniz. Papalina balığı haricinde sardalya, çupra, levrek, mezgit, köfte, tekir, tavuk şiş ve kuzu şiş yer alır. Ana yemekler haricinde soğuk ve sıcak mezeler de bu restoran menüsünde yer alır. Ayrıca bu restoran alkol menülerine de sahiptir. Alkol olarak burada rakı ve bira çeşitleri yer alır. Bu restoranın fiyatları da son derece makul seviyedir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Sahil Boyu, No: 15, Cunda Adası

Telefon: 0266 327 16 85

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cundadenizrestaurant/

Haritada Görüntüle >

Yörük Mehmet’in Yeri

Ayvalık Yörük Mehmet'in Yeri

Yörük Mehmet’in Yeri, Ayvalık Sahil Kent’te yer alır. Konumu itibari ile deniz kenarında yer alan restoran muhteşem manzarası ve lezzetli yemekleri ile Ayvalık’ın en sevilen restoranları arasında yer alır. Denize sıfır olan işletme oldukça geniştir ve çok sayıda müşteriyi aynı anda ağırlayabilir. Fakat bu restoranın en büyük sorunu otoparkının oldukça küçük olmasıdır. Bu işletmenin ayrı bir özelliği de yaz aylarında plaj olarak kullanılıyor olmasıdır. Yaz aylarında bu plajda vakit geçirebilir ve gün boyu buranın lezzetli yemeklerinden faydalanabilirsiniz.

Yörük Mehmet’in Yeri; et, balık, tavuk ve deniz ürünleri deneyebileceğiniz mekânlardan biridir.  Menüde pide çeşitleri, lahmacun, köfte, kebap çeşitleri gibi lezzetler denenebilir. Ana yemekler haricinde meze çeşitleri de bu restoranın menüsünde yer almaktadır. Ayrıca buradan alkollü ve alkolsüz soğuk içecekler de alabilirsiniz. Bu restoranın fiyatları Cunda’ya göre kıyaslandığında son derece makul seviyede kalır.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Sahil Kent, Zübeyde Hanım Cad., Merkez

Telefon: 0266 239 53 83

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/yorukmehmetinyeri/

Haritada Görüntüle >

Bay Nihat Restoran

Ayvalık Bay Nihat Restaurant
Fotoğraf: Hasan Yüksel

Ünü Ayvalık sınırlarını aşan ve Türkiye’nin en iyi restoranlarından biri olan Bay Nihat Restoran yaz aylarında sıklıkla ünlü isimlerin uğrak yerlerinden biridir. Bu restoran konum olarak Cunda sahilinde yer alır ve halk arasında ‘’Lale Restoran’’ olarak da bilinir. Tarihi bir binada hizmet verir. Klasik batı müziği eşliğinde lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Ortam olarak beyaz rengin hâkim olduğu ve taş duvarlarında resimler asılı bir restorandır. Alkollü bir işletme olan restoran bir meyhane havasını andırır. Restoranın en dikkat çeken köşesi restoranın tam ortasındaki sütunda yer alan Atatürk resmi ve Türk bayrağıdır.

Bay Nihat Restoran’ın menüsü bir hayli geniştir. Balık ve deniz ürünleri konusunda rakip tanımayan restoranlardan biridir. Yaklaşık 100’e yakın meze çeşidi bulunuyor. Bu restoranın en ünlü yemekleri ise; balık sucuğu, balık pastırması ve soslu kılıç balığıdır. Klasik yemeklerden şaşmam diyorsanız ve farklı şeyler denemek istemiyorsanız bu restoranda bu da mümkündür. Sadece balık tava ve salata alarak lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz yemeklerin yanına sevdiğiniz mezelerden alarak da menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Ayvalık’ta bu restorana gelmek istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmanız gerekecektir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Mithatpaşa Mah., Cumhuriyet Cad., Bay Nihat Lale Otel, No: 12, Merkez

Telefon: 0266 327 10 63

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/baynihat1978/

Haritada Görüntüle >

Yelken Restoran

Ayvalık Yelken Restaurant
Fotoğraf: Sinan Arslaner

Ayvalık’ta deniz kenarında yemek yenecek bir mekân arıyorsanız Yelken Restoran’ı tercih edebilirsiniz. Muhteşem deniz manzarasına sahip olan işletme son derece temiz ve nezih bir mekândır. Mekân olarak oldukça şıktır. Restoranın masa ve sandalyeleri düzenlidir. Yani mekân genel görünüm itibari ile temiz, bakımlı ve nezih bir işletme olduğunu belli eder. Restoran çalışanları da müşterilere karşı kibar ve ilgilidir.

Yelken Restoran menüsünde deniz ürünleri, sıcak ve soğuk mezeler, alkollü içecekler, soğuk ve sıcak içecekler yer alır. Deniz ürünleri arasında ahtapot salata, midye dolma, isli uskumru, karides, zeytinyağlı hamsi, lakerda gibi ürünler bulunur. Bu restoranda kendinize rakı-balık sofrası kurabilir ve sofrayı da zengin mezelerle donatabilirsiniz. Son olarak bu restoranda yiyeceğiniz bir akşam yemeği Ayvalık genelinde diğer alkollü restoranlarla kıyaslandığında bir tık pahalıdır denilebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Sefa Çamlık Mah., İnönü Cad., No: 14, Merkez

Telefon: 0544 440 20 87

Haritada Görüntüle >

Lal Girit Mutfağı

Ayvalık Lal Girit Mutfağı
Fotoğraf: Necdet Kırker

Lal Girit Mutfağı, Girit mutfağının en özel lezzetlerini müşteriler ile buluşturan mekânlardan biridir. Konum olarak Cunda Adası’nda yer alır. Cunda’nın arka sokaklarında yer alan işletme oldukça hoş atmosferi ile samimi bir ortama sahiptir. Restoran yemek salonu ve bahçe olmak üzere toplamda 2 bölümden oluşur. Restoranın bahçesi oldukça şirin ve renklidir. Yemek salonu ise oldukça zevkli ve şık dekore edilmiştir.

Lal Girit Mutfağı, menüsünde Akdeniz mutfağı lezzetleri yer alır. Kabak çiçeği dolması, fırında kekikli kuzu kol, Girit usulü börülce, Girit lokumu ve yoğurt soslu kırmızıbiber dolması deneyebilirsiniz. Ana yemekler haricinde mezeleri de oldukça beğenilmektedir. Burada hazırlanan mezeler restoran çalışanlarından birinin eşi olan Emine Hanım tarafından yapılır. Mezeler günlük olarak hazırlanır ve taze taze tüketilir. Meze haricinde Akdeniz mutfağına özgü birçok zeytinyağlı yemeği burada deneyebilirsiniz. Ana yemek olarak balık çeşitlerinden alabilirsiniz. Ayrıca bu restoranda yemeklerin yanında alkol de tüketebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 18:00 – 00:30 saatleri arasında açıktır.

Adres: Namık Kemal Mah., Ayvalık Cad., No: 20, Merkez

Telefon: 0266 327 28 34

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/lalgiritmutfagi/

Haritada Görüntüle >

Burcu Restaurant & Cafe

Ayvalık Burcu Restaurant
Fotoğraf: Serpil Tanyaş

Cunda’da kalabalıktan uzak, sakin bir yer arıyorsanız Çataltepe’de yer alan Burcu Restaurant tam size göre olacak. Konum olarak Cunda Adası’nda yer alır. Deniz kenarında lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoran, mükemmel manzarasıyla sizlere eşsiz bir görsel şölen sunacaktır. Restoran genel görünüm itibari ile oldukça temiz ve nezih bir mekândır. Tam bir yaz mekânı olan restoran, yazlıkçıların sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri olmuştur. Mekân olarak oldukça temiz ve hijyeniktir. Masalardan sandalyelere, tabaklar, çatallar kısacası her şeyin temiz ve özenli olmasına dikkat edilmiştir.

Burcu Restaurant, menüsünde balık ve deniz ürünlerin ağırlıklı olarak yer aldığı bir menüye sahiptir. Bu restoranda kalamar, sardalya ve midye gibi deniz ürünlerini deneyebilirsiniz. Özellikle ana yemekler ve meze çeşitleri son derece lezzetlidir. Balık çeşitlerinin yanına meze alarak öğününüzü zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca balık ve meze haricinde fast food yemekler de denenebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Namık Kemal Mah., Poyraz Cad., 2. Sk., No: 111, Merkez

Telefon: İletişim bilgilerine ulaşılamamıştır.

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/burcurestaurantbeach/

Haritada Görüntüle >

Tik Mustafa’nın Yeri

Ayvalık Tik Mustafa'nın Yeri

Tik Mustafa’nın Yeri, Ayvalık’ta rakı-balık yapılabilecek mekânlardan biridir. Konum olarak Ayvalık merkezde ara sokakta yer alır. Bu meyhane taş bir binada hizmet verir. Meyhane ortam olarak iç salon ve bahçeden oluşur. Restoranın bahçesi son derece hoş bir şekilde dekore edilmiştir. Bu meyhanenin sokağa bakan tarafı da ve kış bahçesi de güzeldir. Meyhanenin iç salonu da oldukça güzel ve dikkat çekici şekilde dekore edilmiştir. Taş duvarlarında resimler asılıdır. Özellikle meyhanenin bir köşesinde Atatürk’e ayrılmış bir köşe bulunur. Bu meyhanenin farklı bir özelliği de akşamları fasıl eğlencesi olmasıdır.

Tik Mustafa’nın Yeri, yemek, meze ve alkollü içecekleri bulunan meyhanelerden biridir. Bu işletme mezeleri ile de öne çıkmayı başarabilmiştir. 80 çeşide yakın mezesi olduğu bilinir. Buraya geldiğinizde meze olarak acılı Girit ezme, sübye, sıcak ot tabağı, deniz börülcesi ve kara diken deneyebilirsiniz. Mezeleri oldukça taze ve lezzetlidir. Bu meyhanenin fiyatları da son derece makuldür. Hatta Ayvalık bazında fiyatlar son derece uygundur.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 15:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Cumhuriyet Cad., No: 6, Merkez

Telefon: 0266 312 38 30

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/tikmustafaninyeri/

Haritada Görüntüle >

Tamam Meyhane

Ayvalık Tamam Meyhane

Ayvalık Macaron Mahallesi meyhane kültürünün yaşatıldığı bir mahalle olarak biliniyor. Tamam Meyhane de işte tam da bu mahallede yer alan, sıcak ve samimi ortama sahip meyhanelerden biridir.  Daracık bir Ayvalık sokağında sadece birkaç masa ile hizmet veren bir işletmedir. Sadelik ve samimiyetin ön plana çıkarıldığı meyhane müşterilerine kaliteli hizmet vermeyi amaç edinmiştir. Meyhanenin Ayvalık’ta 2. şubesi de bulunuyor. 2. şube Ayvalık’ta deniz kenarında yer alır.

Tamam Meyhane, yemek çeşitliliği bakımından oldukça fazladır. Bu meyhanenin menüsünde Çerkez tavuğu, ciğer sarma, otlu börek, Balkan köfte, Arnavut ciğeri gibi pek çok yemek çeşidi bulunur. Ana yemeklerin yanı sıra bu meyhane meze çeşitliliğinin de oldukça fazla olması ile ünlüdür. Soğuk ve sıcak mezeler olmak üzere oldukça geniş çeşitliliğe sahip mezeler yemeklerinizin ve içkinizin yanına en iyi yancı olur. Buranın en ünlü sıcak mezelerinden bazıları ise; meyhane pilavı, sigara böreği, saganaki, sıcak ot ve damardır. Soğuk mezelerden almak istiyorsanız topik, muhammara, sütlü biber, pilaki, süzük ve meraklı turşuyu deneyebilirsiniz. Yemeklerinizin ardından tatlı yemek istiyorsanız kireçte kabak, kerebiç tatlısı, paluze tatlısı veya kaymaklı ayva tatlısı deneyebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Barbaros Cad., 9. Sk., No: 7, Merkez

Telefon: 0546 545 10 10

Daha Fazla Bilgi: http://www.instagram.com/tamammeyhane/

Haritada Görüntüle >

Papalina Balık Evi Ramo’nun Yeri

Ayvalık Papalina Balık Evi Ramo'nun Yeri

Papalina, hamsiye benzeyen fakat hamsiden tamamen farklı bir balık türüdür. Bu balığın ismi olan papalina ise Rumlardan kalmıştır. Ayrıca papalina sadece Ayvalık’tan çıkarılan bir balıktır. Görünüm olarak hamsiye ve sardalya yavrusuna benzer. Papalina denemek istiyorsanız en uygun zaman olan Ağustos ve Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Ayvalık’ta lezzetli bir papalina yemek içim Papalina Balık Evi’ne uğrayabilirsiniz. Alkollü bir balık evi olan işletme, Gazi Kemal Paşa Mahallesinde yer alır. Deniz kenarında yer alması nedeni ile tam bir balık lokantası havasına sahiptir. Ayrıca harika bir manzaraya sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Papalina Balık Evi; balık, deniz ürünleri, meze ve alkollü içecekler sunan bir mekândır. Özellikle papalina balığı ile ünlenmiş bir işletmedir. Papalina haricinde midye, kalamar, mezgit, sardalya, balık ekmek gibi yemekler de yenilebilir. Balıkların yanında salata getirilir. Ayrıca isterseniz burada rakı- balık keyfi de yapabilirsiniz. Bu restoranın menüsünde yer alan ürünler tamamen tazedir. Yani denizden çıktığı gibi soframıza geliyor desek yeridir. Ayrıca burada uygun fiyatlı ve lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Gazi Kemal Paşa Mah., Atatürk Blv., No: 66, Merkez

Telefon: 0538 830 77 88 – 0535 787 72 61

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/papalinabalikeviramonunyeri/

Haritada Görüntüle >

Uno Restaurant

Ayvalık Uno Restaurant

Uno Restaurant, Cunda Adası’nda en iyi pizza yapan yerlerden biridir. Kafe ve bar tarzında bir işletme olan Uno lezzetli ve çok çeşitli menüye sahip olması ile bilinir. Deniz kenarında yer alan kafenin manzarası oldukça güzeldir. İki katlı beyaz bir binada hizmet verir. Ortam olarak son derece elit ve şık bir mekândır. Bu restoran rezervasyon kabul etmez. Yani buraya gelmek istiyorsanız rezervasyon yaptırmanıza gerek yoktur.

Uno Restaurant, oldukça geniş bir menü çeşitliliğine sahip restoranlardan biridir. Bu restoranın menüsünde çorba çeşitleri, başlangıçlar, mezeler, burgerler, ana yemekler, pizzalar, tatlılar ve salatalar yer alır. Restoran lezzetli pizzaları ile ünlüdür. Bu restoranın ayrı bir özelliği de alkol menüsünün oldukça geniş olmasıdır. Yani burada yemek yerken yemeğinizin yanında alkol tüketebilirsiniz. Farklı pizzalar denemek istiyorsanız da otlu pizzalardan deneyebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 13:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Çarşı Cad., No: 1, Cunda Adası

Telefon: 0266 327 18 28

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cundauno/

Haritada Görüntüle >

Macaron Muhallebicisi

Ayvalık Macaron Muhallebicisi

Macaron Muhallebicisi, Ayvalık’ta lezzetli tatlılar ve özellikle muhallebi yemek için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Konum olarak Ayvalık’ın en meşhur mahallelerinden biri olan Macaron Mahallesinde yer alır. Muhallebi dükkânı mekân olarak oldukça hoş ve ilgi çekicidir. Taş bir binada hizmet veren işletme, oldukça güzel dekore edilmiştir. Ayrıca burada tatlı haricinde farklı kokulara sahip değişik kolonyalar da satılmaktadır. Burada satılan kolonyalar biraz pahalı olsalar da kokuları oldukça beğenilir.

Macaron Muhallebicisi, menüsünde muhallebi çeşitlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı görülür. Her çeşit muhallebinin yapıldığı mekânda özellikle sakızlı muhallebi, bademli muhallebi, sakızlı çikolatalı muhallebi çok beğenilmektedir. Muhallebi çeşitleri haricinde çilekli pasta, magnolya tatlıları buranın en beğenilen tatlılarıdır. Tatlı haricinde yöresel içecekleri denemek istiyorsanız yine burada yöresel içeceklerden bazılarını bulabilirsiniz. Özellikle Ramazan aylarında yapılan reyhan şerbeti gerçekten lezzetlidir. Ramazan ayında burada olmanız mümkün değilse Ayvalık’ta birçok yerde bulabileceğiniz koruk suyunu deneyebilirsiniz. Koruk suyu özellikle yaz aylarında oldukça serinletici bir içecektir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Barbaros Cad., No: 108, Merkez

Telefon: 0543 653 08 25

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/macaronmuhallebicisi/

Haritada Görüntüle >

Cafe Caramel

Ayvalık Cafe Caramel

Cafe Caramel, Ayvalık’ta tatlı nerede yenir diye sorulduğunda akla gelen ilk mekânlardan biridir. Konum olarak Eskiciler Sokağında yer alır. Hem bir kafe hem de bir antikacıdır. Bebe mavisinin hâkim olduğu kafe, vintage eşyalar ile donatılmış. Bu kafede hem sunumlarda hem de mekânın en ufak ayrıntılarında antika eşyalardan yararlanılmıştır. Teneke kutular, tahta kuş kafesleri, vintage vazolar, fincan takımları gibi pek çok eşya burada dekor olarak kullanılmış. Bu kafenin aynı zamanda antikacı olmasından dolayı kafeye bambaşka bir hava hâkimdir. Buraya geldiğinizde mekanın tarihi havasını soluyup kendinizi adeta geçmişte bir zamanda hissedecek ve nostalji yaşayacaksınız.

Cafe Caramel, Ayvalık sahilinin kalabalık ortamından biraz olsun uzaklaşıp kafa dinleyip lezzetli tatlılar denemek isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken yerlerden biridir. Bu işletme farklı dekoru ile olduğu kadar lezzetli tatlıları ile de öne çıkar. İrmik tatlısı, damla sakızlı muhallebi, orman meyveli irmik tatlısı, şeker hamuru pastalar, mozaik pasta ve profiterol buranın en beğenilen tatlılarındandır. Burada hazırlanan tatlılar oldukça tazedir. Yaz aylarında gidiyorsanız tatlınızın yanına buz gibi ev yapımı limonata alabilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 09:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hayrettinpaşa Mah., Barbaros Cad., 9. Sk., No: 18/A, Merkez

Telefon: 0535 307 20 01

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cafe_caramel_ayvalik/

Haritada Görüntüle >

Cafe’s Ayvalık

Ayvalık Cafe's Ayvalık
Fotoğraf: Emre Göncü

Cafe’s Ayvalık, Ayvalık şehir merkezinde kafe ve meyhane tarzında bir işletmedir. İstanbul’dan gelip Ayvalık’a yerleşen bir çift tarafından açılmıştır. Bu çift oldukça hoş sohbetli ve samimi kişilerdir. İşletme sahipleri kişiliklerini buraya yansıtmış ve ortaya sıcak ve samimi bir kafe çıkmıştır. Ev ortamı tadında bir işletme olan mekânın dekorasyonu antika eşyalar ile doludur. Buraya geldiğinizde birçok antika eşyanın varlığını görebilirsiniz. Bu eşyalar ortama ayrı bir hava katmıştır. Yani buraya geldiğinizde nostaljik bir hava yaşayacaksınız. Bunun dışında işletmenin içerisi yeterince büyük değil. Ancak dışarıda da masalar olduğu için herhangi bir sıkışma durumu yaşanmaz. Fakat buraya rastgele yani rezervasyonsuz gelmek uygun değildir.

Cafe’s Ayvalık,  günlük olarak değişen bir menüye sahiptir. Değişen menüsü dışında ana yemekler, meze çeşidi ve içecek menüsü olarak oldukça geniş bir menüye sahiptir. Bu kafe lezzetli mezeleri ile ünlüdür. Mezeler dışında en beğenilen yemekler ciğer tava, domatesli soslu patlıcan, karidesli sigara böreği, zeytinyağlı körüklü bamya olarak sayılabilir. Ayıca bu mekânın en önemli özelliği rakını kendin getir konseptine sahip olmasıdır. Bu kafede isterseniz kendi rakınızı kendiniz getirebilirsiniz. Ayrıca rakınızın yanına burada hazırlanan lezzetli mezelerden alarak kendinize mükellef bir rakı sofrası kurabilirsiniz. Ayrıca rakınızı bitiremezseniz üzerine isminizi yazdırarak bir sonraki gelişinizde yine bu rakıyı içebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Perşembe-Cuma ve Cumartesi günleri 16:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Barbaros Cad., 5. Sk., No: 11, Merkez

Telefon: 0532 574 16 05

Daha Fazla Bilgi: http://instagram.com/cafes_ayvalik/

Haritada Görüntüle >

Kvcii Coffee House

Ayvalık Kvcii Coffee House

Kvcii Coffee House, kahve severlerin mutlaka gitmesi gereken adreslerden biridir. Dekorasyonu ile öne çıkan işletme, şehrin en gözde mekânları arasında yer alır.  Konum olarak şehir merkezinde İsmet Paşa Caddesi’nde ara sokakta yer alır. Kahve kokusunun hâkim olduğu ve Ayvalık sahil şeridindeki yerlere nazaran daha sakin kalan bir yerdir. Bu nedenle kalabalıktan uzaklaşıp sakinlik içerisinde kafa dinleyip lezzetli kahvelerin tadını çıkartmak isteyenlerin uğraması gereken bir yerdir. Bu işletme İstanbul’daki kurumsal hayatını bırakıp Ayvalık’a yerleşen Aydın Bey tarafından açılmıştır. Kvcii Coffee, oldukça naif ve şık bir tarzda dekore edilmiş. Masalar ve sandalyelerin ortamla uyumu oldukça mükemmeldir. İçeride göze çarpan fazlalık eşya yok. Yani mekânda sadelik hâkim. Üstelik genel görünüm itibari ile oldukça teniz ve bakımlı.

Kvcii Coffee House, kahve ve tatlı temasının ağır bastığı bir işletmedir. Burada kahvenin her çeşidini bulabilirsiniz. Soğuk ve sıcak kahveler, demleme kahveler, Türk ve dünya kahvelerinden aklınıza ne gelirse burada mevcuttur. Kahve haricinde çay, limonata, süt, milkshake, frozen, meyve suyu gibi birçok soğuk ve sıcak içecek de yine içecek menüsünde yer alır. Bizim tercihimiz buranın meşhur kahvelerinden yana oldu. Kahvenin yanına da güzel bir tatlı alarak kendimize güzel bir ikili yarattık. Tatlı konusunda karar vermekte sıkıntı yaşıyorsanız mekânın en iyi tatlılarına göz atabilirsiniz. İspanyol cheseecake, kavanoz tatlıları, pastalar buranın en beğenilen yiyeceklerindendir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: İsmetpaşa Mah., Merkez

Telefon: İletişim bilgilerine ulaşılamamıştır.

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kvcii.ayvalik/

Haritada Görüntüle >

Güler Tatlıhanesi

Ayvalık Güler Tatlıhanesi

Güler Tatlıhanesi, 1946 yılından beri Ayvalık’ta hizmet veren tatlıcılardan biridir. Konum olarak şehir merkezinin en işlek sokağında ve Halk Bankasının aralığında bulunuyor. Sakızlı dondurma ve lor kurabiyesi ile ünlenen tatlıcı yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilir. Ayvalık’ın en popüler pastanelerinden biridir. Oldukça küçük ve sevimli olan bu tatlı dükkânı, içerisinde birçok lezzetli tatlıyı barındır. Ortam olarak oldukça şık ve temiz bir görünüme sahiptir. Dükkânın içerisinde müşterilerin oturup tatlı yiyebileceği birkaç koltuk bulunur. Henüz buraya adımınızı atar atmaz mis gibi damla sakızı kokusu sizi karşılar. Bu koku lezzetli tatlıların habercisidir.

Güler Tatlıhanesi, Ayvalık yöresel tatlılarını denemek için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Zaten bu pastanenin en önemli tatlıları lor tatlısı ve damla sakızlı dondurmadır. Güler Pastanesinin lor kurabiyelerinin en önemli özellikleri karbonat yerine kül suyu, şeker yerine ise üzüm suyu kullanmalarıdır. Ayrıca lor kurabiyesinde kullanılan sakız da Midilli Adası’ndan getirilir. Lor kurabiyesi dışında lor tatlısı, damla sakızlı dondurma, zeytinyağlı çubuk, zeytinli baklava, güllaç ve kuru baklava deneyebilirsiniz. Lor kurabiyesi almak istiyorsanız dışarıda kurabiye için bekleyen kuyruğa girebilirsiniz. Ancak kurabiye yerine farklı bir şey almayı planlıyorsanız kuyruğa girmenize hiç gerek yok. Direkt içeriye geçerek sevdiğiniz tatlılardan sipariş verebilirsiniz.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Fevzipaşa Mah., Talatpaşa Cad., Güney Sk., No: 45, Merkez

Telefon: 0266 312 15 93

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/guler_tatlihanesi/

Haritada Görüntüle >

İmren Pastanesi

Ayvalık İmren Pastanesi

Ayvalık’ta sakızlı dondurmayı ilk yapan yer olması bakımından önemli bir pastanedir. Konum olarak Ayvalık merkezinde yer alır. Bu pastanede Ayvalık’taki birçok yerde olduğu gibi mübadele ile Girit’ten göç eden bir kişi tarafından kurulmuştur. Mehmet Mas 1924 yılında mübadele sonucu Girit’ten Ayvalık’a göç etmiş. Daha sonra mesleği olan tatlıcılığı Ayvalık’ta sürdürmek amacıyla İmren Pastanesini oluşturmuş. Pastaneye girdiğinizde sizi içinde envaı çeşit tatlının yer aldığı cam vitrin karşılar. Bu sayede bu vitrinden istediğiniz tatlıyı sipariş edebilirsiniz. Pastanenin genel görünümü temizdir. Ayrıca servis hızı da gayet iyidir. Bu pastane son zamanlarda online pastaneciliğe de dönüşmüştür. Bu nedenle sevdiğiniz İmren ürünlerini buraya gelmeden internetten de sipariş verebilirsiniz.

İmren Pastanesi sakızlı dondurmanın yanı sıra son zamanlarda yaptığı lor tatlısı ile de ün yapmıştır. Burada yapılan lor tatlısı günlük olarak hazırlanıyor ve tatlının yanına sakızlı dondurma ilave ediliyor. Lor tatlısı ve sakızlı dondurmanın yanı sıra damla sakızlı kurabiye gibi lezzetler de denenebilir. Bu pastanenin en önemli özelliği çay servisinin olmayışıdır. Çünkü pastanenin hemen yan tarafında bir çay ocağı bulunuyor ve onların çay satışlarını engellememek için çay servis etmiyorlar. Ancak tatlılarınızın yanına yandaki çay ocağından çay alıp beraber tüketebilmeniz mümkündür.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Talatpaşa Cad., No: 41, Merkez

Telefon: 0266 312 10 13

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/imren_pastanesi/

Haritada Görüntüle >

Karadeniz Pastanesi

Ayvalık Cunda Karadeniz Pastanesi

Karadeniz Pastanesi, Cunda Adası sahil şeridinde yer alan restoranların hemen arkasında yer alır. Cundanın en eski ve en köklü pastanesidir. Pastane, eski bir Cunda evinde hizmet verir. Bu ev yüksek tavana sahip olması ile bilinir ve aslına uygun olacak şekilde restore edilmiştir. Burada self servis hizmeti bulunur. Pastanede self servis olmasına rağmen çalışanlar fırsat bulursa siparişleri masalara da getirmektedir. Pastanenin iç mekânı biraz küçüktür bu nedenle içeride oturmak istemezseniz dışarıdaki masalarda da oturabilirsiniz. Ayrıca self servis olarak siparişinizi alıp ara sokağa konumlandırılmış masalara oturup yemeklerinizi yiyebilirsiniz.

Kahvaltı ve lezzetli tatlılar için gidilebilecek adreslerden biridir. Bu pastanenin diğer yerlerdeki gibi serpme kahvaltı menüsü yoktur. Ancak kahvaltıda fırından yeni çıkmış nefis börekler, açmalar, simitler vardır. Üstelik yanına mis gibi yeni demlenmiş bir çayla hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Damla sakızlı dondurma, bademli keşkül, bademli muhallebi ve lor kurabiyesini mutlaka denemelisiniz. Buraya kış aylarında giderseniz salep deneyebilirsiniz. Pastane fiyat olarak değerlendirildiğinde ise fiyatları biraz paha gelebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 09:30 – 00:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Mithatpaşa Mah., Çarşı Cad., No: 10, Cunda Adası

Telefon: 0266 312 25 21 – 327 15 21 – 0532 264 10 76

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/cundakaradenizpastanesi/

Haritada Görüntüle >

Leda Dondurmacısı

Ayvalık Leda Dondurma
Fotoğraf: Cem Barut

Ayvalık Sarımsaklı’nın en iyi dondurmacılarından biridir. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma lezzetini ta Üsküp’ten Sarımsaklı’ya taşıyan dondurmacı lezzetli dondurmaları sayesinde Ayvalık’ın en ünlü dondurmacılarından biri olmuştur. Bu dondurmacının önünde genellikle uzun bir kuyruk görebilirsiniz. Fakat bu kuyruk sizi endişelendirmesin. Çünkü buranın hızlı bir servisi vardır. Bu nedenle dondurma kuyruğunda çok fazla beklemezsiniz.

Leda dondurmacısının dondurma çeşitleri oldukça fazladır. Dondurma çeşitleri arasında sade, çikolatalı fıstıklı, bademli, tahinli, cevizli, yoğurtlu, krokanlı, meyveli, sütsüz ve daha birçok çeşit dondurma bulunur. En beğenilen dondurmaları karadut, sakız, kestane, tahin, cevizli ve limonlu dondurmalardır. Dondurmalarınızın üstüne dilerseniz çikolata sosu da alabilirsiniz. Burada hazırlanan dondurmalar tamamen doğal ürünlerden hazırlanmıştır ve yapay katkı maddesi içermez. Buranın dondurma fiyatları da son derece uygundur. Sahilde yürüyüş yaparken hem serinlemek hem de lezzetli dondurmaların keyfini çıkarmak için buradan dondurma almayı ihmal etmeyin.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 03:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Küçükköy Mah., Maraşal Fevzi Çakmak Blv., No: 2/1, Merkez

Telefon: İletişim bilgilerine ulaşılamamıştır.

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/ledadondurma/

Haritada Görüntüle >

Şeytanın Kahvesi

Ayvalık Şeytanın Kahvesi

Şeytanın Kahvesi, kahve ve koruk suyu içmek için tercih edilebilecek adreslerden biridir. Ünü Türkiye’nin dört bir yanına yayılan kahve, konum olarak Macaron Sokak olarak da bilinen Barbaroslar Caddesinde yer alıyor. Bu cadde oldukça renkli ve sıcakkanlı esnaf işletmelerine sahiptir. İşte böyle bir cadde üzerinde yer alıyor Şeytanın Kahvesi. Köy kahvesi havasında olan kahve sıcak atmosferi ve butik havası ile dikkat çeker. Özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarından kaçıp ağaçların altında çayınızı, kahvenizi yudumlarken keyifli vakit geçirebilirsiniz. Dilerseniz burada arkadaşlarınızla tavla da oynayabilirsiniz. Bu kahvenin bir başka özelliği de kütüphanesinin bulunmasıdır.

Koruk suyu ve karadut suyu Şeytan Kahvesinin en popüler içeceklerinden ikisidir. Koruk suyu, olgunlaşmamış üzümlerin sıkılıp suyunun çıkartılması ile hazırlanan ekşi ve asitli tada sahip bir içecektir. Sıcak havalarda serinlemek ve ferahlamak için karadut suyu da içilebilir. 150 yıldır yaz, kış koruk suyu bu kahvede üretilmektedir. Koruk suyu haricinde çay, Türk kahvesi, limonata, kola ve meyve suyu gibi içeceklerde de içilebilir.

Açılış-Kapanış Saatleri: Haftanın tüm günü 06:30 – 20:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Zekibey Mah., 13 Nisan Cad., No: 2, Merkez

Telefon: 0535 430 53 78

Daha Fazla Bilgi: https://www.instagram.com/kahvesiseytanin/

Haritada Görüntüle >

Ayvalık, Türkiye’nin en sevilen tatil beldelerinden biridir. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında burada tatilcilerin gelmesiyle birlikte yoğunluk yaşanır. Tatillerini Ayvalık’ta geçirecek olanlar Ayvalık gezilecek yerler dışında Ayvalık’ta nerede ne yenir sorusunu da merak edebiliyorlar. Bizler de bu konu hakkında bir araştırma yaparak Ayvalık’ın yemek yemek için en çok tercih edilen yerlerini sizler için bir araya getirdik. Ayvalık’ın en ünlü ve en sevilen restoranlarına gidip yöre mutfağını en iyi şekilde deneyimleyin ve tatil dönüşü düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Şimdiden iyi tatiller ve afiyet olsun!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin