Bologna Tarihi Yerler | 15 Muhteşem Tarihi Yer

3.000 yıllık tarihi ve Orta Çağ’ın en ünlü şehirlerinden biri olması nedeniyle Bologna tarihi yerler listesi, sizi kırmızı tuğlalı binaların arasında geçmişe yolculuğa davet ediyor.

Bologna tarihi hakkında; Şehrin tarihi 3.000 yıl öncesine, Demir Çağı’na kadar dayanmaktadır. Yunanlılar ve Fenikeliler sayesinde güçlü ticaret bağlantılarına sahip olan şehir, MÖ 6. yüzyılda Enstrüskler tarafından ele geçirilmiştir. MÖ 4. yüzyılda Galyalıların eline geçen Bologna, MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından ele geçirilmiş ve o zamana kadar “Bononia” olarak adlandırılmıştır.

Uzun süre Roma egemenliğinde kalan şehir, imparatorluğun çökmesiyle birlikte 8. yüzyıldan itibaren Visigothlar ve Lombardlar tarafından işgal edilerek, askeri anlamda önemli bir üs olarak kullanılmıştır.

11. yüzyılda komün bir şehir haline gelen Bolonya, Orta Çağ’ın en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Özellikle bu dönem birçok tarihi bina inşa edilmiştir. Papa birliklerinin şehri ele geçirilmesiyle Bologna kiliseleri içindeki en önemli kiliseler ve manastırlar inşa edilmiştir. 1797 yılında Napolyon’un gelmesiyle Papanın hakimiyeti ortadan kalkmış, 1860 senesinde ise Bologna, kurulan İtalya krallığına dahil olmuştur.

Günümüzde İtalya’nın önemli tarihi ve turistik noktalarından biri olan Bologna, ziyaretçilerine sahip olduğu tarihi eserler sayesinde unutulmaz bir Bologna gezisi gerçekleştirme fırsatı sunmaktadır.

Bologna’nın en ünlüleri; Öncellikle şehrin kalbi Piazza Maggiore şehrin en önemli simgeleri arasında bulunuyor. Eğik Kuleler ise sizi Orta Çağ’a götürmekle görevlendirildi. Tarihi Müzesi’ni de es geçmemek lazım çünkü burada Bologna’nın tarihi hakkında çok önemli gösteriler sizi bekliyor.

Bologna gezi tavsiyesi; İtalya turu gerçekleştiren herkesin öncelikle leziz İtalyan yemeklerinin tadına bakması gerektiğini bilmelisiniz. Sonrasında ise Eğik Kuleler ya da Torre Prendiparte’ye tırmanarak, kırmızı tuğlalardan inşa edilmiş Bologna’nın eşsiz manzarasının tadını çıkarmalısınız. Kentin tarihi sokaklarında gezmeyi de ihmal etmeyin tabi ki.

Bologna’ya geldiğinizde konaklama konusu da gezinizin önemli bir kısmı olacaktır. Bologna’daki konaklama seçeneklerini incelemek ve otellerle ilgili fikir almak isterseniz Bologna’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımız incelemenizi öneriyoruz.

Müze kartı; Bologna Welcome Card ve Card Cultura kullanılabilecek kartlar arasında yer alıyor. Kartlarla ilgili detayları yazımızın son bölümünde inceleyebilirsiniz.

Mimari Yapılar

1. Torre Prendiparte

Torre Prendiparte

Burası neresi? Bologna bir zamanlar Orta Çağ boyunca uzun, dar taş kulelerle doluydu. Orijinal şekli ve tasarımını korumuş bir avuç kuleden biri olan Torre Prendiparte de, yıllara meydan okuyan muhteşem görünümü ile dikkat çekiyor. 12. yüzyılda Kardinal Paleotti adına inşa edilmiş olan kule 59,5 metre yüksekliğe sahip ve en üst noktaya ulaşmak için 300 basamak çıkmak gerekiyor. Bu da kuleye Asinelli Kulesi’nden sonraki en yüksek kule olma özelliğini kazandırıyor. Binanın yapımında klasik Bolognese kırmızı tuğlaları kullanılmıştır. Piazza Maggiore’ye ve Eğik Kuleler’e çok yakın bir konumda bulunmaktadır.

Kule tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. İlk olarak Archdiocesan Seminerinin bir uzantısı olarak kullanılmıştır. 1751 senesinde ise dini suçlar işleyenler için bir hapishane, 18. yüzyılda Napolyonların eline geçmesiyle birlikte ise ilk 3 kat bir ev olarak kullanılmıştır. Şimdi ise etkinlikler ve otel olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Kule günümüzde muhteşem bir deneyim sunan otel ve cafeye ev sahipliği yapıyor ancak hala ziyarete açık bulunuyor ve kulenin tepesine çıkıp muhteşem manzaranın tadını çıkarmak Bologna’da yapılacak şeyler arasında belki de en heyecan verici olanlarından biri.

  • Adres: 40126 Bolonya, İtalya
  • Telefon: +39 051 589023
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişkenlik gösterir
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Palazzo Comunale (Palazzo d’Accursio)

Palazzo Comunale

Burası neresi? 1336’dan beri Bologna idari merkezine ev sahipliği yapan tarihi bina, hala kullanılmaktadır. Şehrin en ünlü sivil sarayı olan Palazzo Comunale, Maggiore Meydanı’nın batı bölümünü kaplamaktadır. Sarayın ilk yapımı ise 1206 senesine dayanmaktadır. Bina günümüzde yüzyıllar boyunca birleştirilen binalardan oluşmaktadır.

Belediye meclisinin aynı anda toplanmasını sağlayan geniş bir iç mekan, şapel, çeşitli küçük odalar gibi farklı bölümlerden meydana gelmektedir. Binanın şu anki görünümü Antonio Toreggiano tarafından tasarlanan ve Cosimo Morelli tarafından tamamlanan 18. yüzyılın ikinci yarısının radikal restorasyonundan kaynaklanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bugün ziyarete açık olan Palazzo Comunale, Bologna’nın tarihi ve hükumeti hakkında bilgiler sunmaktadır. Bu ziyaret binada hizmet veren Museu Morandi’deki sanat eserlerine ve odalarda sergilen diğer eserlere hayran olmak için iyi bir fırsattır. Saray aynı zamanda çoğunluğu 19. yüzyıldan kalma eserlerin bulunduğu Biblioteca Salaborsa ismindeki kütüphaneye de ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: Piazza Maggiore, 6, 40121 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 219 3111
  • Ziyaret saatleri: Salı-Perşembe ve cuma-pazar 10.00-13.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Portico di San Luca

Portico di San Luca

Burası neresi? Bologna’da yapılması gereken en önemli şeylerden biri de kemerlerle sabitlenmiş kapalı geçitlerde dolaşmak ve bol bol fotoğraf çekmektir. Bologna’nın genelinde 40 km uzunluğunda portico bulunması da şehir için bunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Hem yaz güneşinden hem de yağmurdan korunmak için değerlendirilen bu zarif kemerli yollar 11. yüzyılda yapılmaya başlanmış ve gün geçtikçe daha önemli mimari bir unsur olarak Bologna’da kendine yer bulmayı başarmıştır.

Bir üniversite şehri olması nedeniyle şehirde bol miktarda portico bulunmakta ancak bunların en meşhuru şüphesi Madonna di San Luca Tapınağı’nda bulunan 666 kemerli uzun porticodur. Portico birçok kişinin birlikte çalışmasıyla 1674 ile 1721 yılları arasında inşa edilmiştir. Yol başlangıçta düze bir zeminde devam etse de daha sonra tırmanışa geçilmesi gereken bir şekilde dikleşmektedir.

Neden gitmeliyim? Tapınağın kendi mimarisi elbette güzel ancak pişmiş toprak kırmızısı porticolar keyifli bir yürüyüş yapmak ve Bologna’nın zarif mimarisine hayran olmak için mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri ve dünyanın en uzun revaklı yapısı olması burayı daha da çekici kılmaktadır.

Efsanesi: Söylenene göre 13. yüzyılda porticoların altından atlı bir kişinin geçmesi gerekmişti ve yüksekliğin bunun için yeterince uzun olması gerekiyordu. Porticoların bu zarif ve yüksek görünümünün de bu şekilde ortaya çıktığı rivayet edilmektedir.

Kaçırmayın! Dilerseniz kırmızı otobüslerle gerçekleştirilen San Luca turları ile porticoları zahmetsizce görme fırsatına da sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Via di San Luca, 36, 40135 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 614 2339
  • Ziyaret saatleri: 07.00-12.30 ve 14.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Eğik Kuleler (Leaning Towers)

Leaning Towers

Burası neresi? “Bologna’nın tarihi yerleri nerelerdir?” sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri kuşkusuz bu iki kule olacaktır. Fransa’nın Pisa Kulesi daha ünlü olabilir ama Bologna da dar şekli nedeniyle çok daha endişe verici şekilde eğik görünen kulelere sahiptir. 12. yüzyılda 100’den fazla olan bu kulelerden günümüzde 20 kule kalmıştır ve Leaning Towers en tanınmış olanıdır. Bu iki kulenin adları Asinelli ve Garisenda isimli çok önemli iki İtalyan aileden gelmektedir. Asinelli 97, Garisenda ise 48 metre yüksekliğe sahiptir.

Neden gitmeliyim? Tarihi dokusunun yanı sıra benzersiz Bologna manzaraları için de bu kulelere bir ziyaret gerçekleştirmek gerekiyor. Tabi 498 basamak tırmanmak gerektiğini de unutmamak gerek. Bu kuleler aynı zamanda Pisa Kulesi’nden daha eğimlidir: Pisa Kulesi 3,97 derece eğimli iken Bologna’nın kuleleri 4 derece eğime sahiptir.

  • Adres: Piazza di Porta Ravegnana, Bologna
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 5€, indirimli 3€
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları, Meydanlar

5. Piazza Maggiore ve Piazza del Nettuno

Piazza Maggiore

Burası neresi? Şehrin en samimi noktalarından olan Piazza Maggiore, şehirdeki herkesin yıllardır tanışıyor olabileceği hissini uyandıracak kadar samimi bir meydan. Burası şehrin tam merkezinde yer alır ve önemli bir tarihi yer olarak hizmet etmektedir.

Meydan, Pallazo d’Accursio, Palazzo del Podesta, Basilica di San Petronio ve Palazzo Comunale çok çok önemli tarihi binalara ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki binaların çoğu 13. ve 14. yüzyıldan kalmıştır. Meydanın kuzey batısında yer alan ve Neptün Çeşmesi (Fountain of Neptun) ile ünlü olan Piazza den Nettuno da önemli noktalardan biridir. Çeşme 16. yüzyılda Giambologna tarafından tasarlanmış olan çeşme, dönemin en güzel çeşmelerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem İtalyan mimarisine hayran kalmak, bazilikaları ziyaret etmek ya da Porticos’taki restoranlardan birinde oturup İtalyan mutfağının tadını çıkarmak için bu meydanı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kaçırmayın! Eğer Bologna’da bulunduğunuz süre içinde meydanda açık hava film gösterileri veya konserlere denk gelirseniz mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Dini Yapılar

6. San Pietro Bazilikası (Cathedral di San Pietro)

Basilica di San Pietro

Burası neresi? San Pietro Bazilikası, 910 yılındaki kuruluşundan bu yana çok büyük değişimler geçirdi ve 1575’te Pellegrino Tibaldi tarafından bir koro ve 17. yüzyılda Barok tarzında şekillendirilen bir nef eklendi. Yapı, genel olarak Barok mimari unsurlara sahiptir. Katedral 1582 senesinde Papa VIII. Gregory tarafından “Metro” unvanı ile onurlandırılmıştır. Sol kısımdaki koridorun sonunda bulunan kapı, yüzyıllar boyunca dini kutlamalarda kullanılmak üzere bağışlanan sanat eserlerinin bir koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. 70 metre yüksekliğe sahip çan kulesi ise şehrin en yüksek ikinci kulesidir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem mimarisi ve gizem dolu odaları ile San Peter Bazilikası, Bologna kiliseleri arasında çok özel bir yere sahiptir.

Kaçırmayın! Muhteşem bir manzara için katedralin kulesine mutlaka çıkmalısınız.

  • Adres: Via dell’Indipendenza, 7, 40125 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 222112
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00. Kule ise her cumartesi 14.00-16.30 ve 19.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Katedrale giriş ücretsiz ancak kuleye çıkmak için 5€ ücret talep edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

7. San Domenico (St. Dominic Church)

San Domenico

Burası neresi? Binanın temelleri 1219 yılında San Domenico’nun buraya yerleşmesi ve manastır olarak burada çalışmalarına başlamasıyla atılmıştır. Azizin ölümünden sonra hemen sunağın arkasına gömülmüş ve ardından binada düzenleme çalışmaları başlamıştır. Azize ithaf edilen manastır 1240 yılında tamamlanmıştır.

Bina Romanesk Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Guido Reni, Ludovico Carracci, Bartolomeo Cesi ve Michelangelo Buonarroti binanın yapımında çok büyük etkilere sahip olmuştur. San Domenico’nun Arca’sı, Michalengelo’nun Üç Heykeli kilisede görülebilecek önemli eserlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? San Domeniko Bazilikası, Bologna’nın en güzel kiliselerinden biri olarak kabul edilmektedir. Michelangelo Buonarroti ve Nicola Pisano gibi bütün zamanların en büyük sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapması ise burayı ziyaret etmek için başlı başına bir sebep.

Kaçırmayın! Kiliseyi ziyaret ettikten sonra koroyu ve manastırı da gezi planınıza dahil etmeyi unutmayın.

  • Adres: Piazza S. Domenico, 13, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 640 0411
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-12.00 ve 15.30-18.00; cumartesi 09.00-12.00 ve 15.30-17.00; pazar 15.30-17.00
  • Giriş ücreti: Giriş ücretsiz ancak 50 Cent gibi bir bağış kabul edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

8. San Petronio (Aziz Petronius Bazilikası)

Burası neresi? Piazza Maggiore’de bulunan San Petronio, Bologna kiliseleri içinde en önemlisi ve şehrin ana kilisesidir. Kilisenin inşasına 1390 senesinde Antonio di Vincenzo’nun tasarımına dayanarak başlanmıştır ancak hiç bitirilememiş ve ön cephesi yarım kalmıştır. Cephenin alt kısmı mermer iken tamamlanmamış üst kısmı ise kahverengi tuğla ile örülmüştür. Bologna’nın koruyucu azizi Aziz Petronius’ adanmış kilisenin iç kısmı incelendiğinde çoğunlukla Gotik ögelerle donatıldığı görülmektedir ve ana sunak iç dekorasyonun en dikkat çeken unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Devasa bir büyüklüğe sahip olan Basilica of St. Petronius, dünyanın en büyük 10. kilisesi konumunda bulunmaktadır.

Kilisenin ebatlarına değinecek olursak 132 metre uzunluk, 60 metre genişlik ve 45 metre yükseklik bizi karşılamaktadır.

Neden gitmeliyim? Kilise, hem şehrin sembol yapılarından biri hem de dünyanın en büyük kiliselerinden biri olması nedeniyle Bologna’da gezilip görülmesi gereken tarihi yerler arasında olmalı diye düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Kilisenin hemen arkasında bulunan küçük kiliseyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca cephede bulunan Çocuklu bir Madonna, Saint Ambrose ve Saint Petronius’a ait heykeller çoğu kişinin gözünden kaçsa da siz mutlaka bunlara da dikkat edin.

  • Adres: Piazza Galvani, 5, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 231415
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-12.00 ve 15.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak fotoğraf çekimi için 2€ ödenmesi gerekiyor.
  • Yol tarifi al >

9. Santo Stefano (Aziz Stephen Bazilikası)

Santo Stefano

Burası neresi? Basilica di Santo Santo Stefano, Bologna’nın en eski ve en atmosferik kiliselerinden biridir. 10. ve 13. yüzyıllar arasında Bologna’nın şehitleri Aziz Vitale ve Agricola’nın mezarlarını barındırması için inşa edilmiştir. İlk başta yapıda 7 tane kilise bulunmaktaydı ve bu nedenle “Sette Chiese” takma adıyla anılmaktaydı ancak günümüzde bunlarda 4 tanesi kalmıştır.

Vaftizci Yahya Kilisesi, Kutsal Kabir Kilisesi ve Pilatus Avlusu gibi toplam 8 binadan oluşan kompleks bir yapıdır. İlk kiliseye girdiğinizde burasının tek bir bina olduğunu düşünebilirsiniz ancak avluya adım attığınızda farklı binaları görebilirsiniz. Binaların her biri farklı mimari özelliklere ve karakterlere sahiptir.

Kompleks içinde kompleks hakkında tarihi bilgiler sunan ücretsiz bir müze de bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Bologna’daki çeşitli turist turlarına dahil olarak bu kiliseyi ziyaretinizi çok daha bilgilendirici ve eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.

  • Adres: 40125 Bologna, Metropolitan City of Bologna, İtalya
  • Telefon: +390514983423
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-12.30 ve 14.30-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz ancak fotoğraf çekimi için 2€ istenmektedir.
  • Yol tarifi al >

Müzeler

10. Ustica Müzesi (Museo per la Memoria di Ustica)

Museo per la Memoria di Ustica

Burası neresi? Geçmişi hatırlamak ve bunlardan ders çıkarmak için kurulan müzelerden biri olan Ustica Müzesi, 27 Haziran 2007 tarihinde, kazanın 27. yıldönümünde açılmıştır. Anıt müzede, kazada hayatını kaybeden 81 yolcu anılmaktadır.

Müze içinde kaza yapan DC9 uçağına ait kalıntılar, 81 ışık, ayna ve hayatını kaybedenleri hatırlatmak adına onlara kişisel nesneler ve ait sesleri fısıldayan hoparlörler yer alıyor. Aynı zamanda çeşitli fotoğraflar da o günü hatırlatmak ve anmak adına sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Her ne kadar kasvetli ve hüzünlü bir ortam olsa da hayatını kaybetmiş kişileri anmak, ziyaretinizi daha anlamlı kılabilecek önemli detaylardan biri. Müzedeki bahsi geçen kazayla ilgili soruşturma, ülkenin yargı tarihinin en uzun süreçlerinden birine tanıklık etmiş ve 1999 yılında kazanın bir askeri müdahale sonrası olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bilgi müzeyi adalet adına da ziyaret etmeyi gerekli kılmaktadır.

  • Adres: Via di Saliceto, 3/22, 40128 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 377680
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Cuma 09.00-13.00; Cumartesi-Pazar 10.00-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Mambo (Museo d’Arte Moderna di Bologna)

Museo d'Arte Moderna di Bologna

Burası neresi? 2007 yılında açılan MamBO, İtalyan sanatçıların çağdaş eserlerine yer verilen Bolonya’nın en havalı müzelerinden biridir. Müze eski bir fırında bulunuyor ve II. Dünya Savaşı’ndan günümüze İtalyan sanat tarihini günümüze geri getirmeyi başarıyor. Müzede aynı zamanda dünyaca ünlü yabancı sanatçıların geçici sergilerine de yer veriliyor. Müze içinde Morandi Müzesi’nin geçici sergisi de bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Modern İtalyan sanatını yakından tanımak ve gelişimini gözlemlemek için Mambo, Bologna’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta.

Kaçırmayın! Özellikle Morandi’ye ayrılan kısım oldukça detaylı olduğu için ziyaretiniz esnasında bu müzeye de zaman ayırmanız gerekiyor.

  • Adres: Via Don Giovanni Minzoni, 14, 40121 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +051 6496611
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.30, perşembe günleri 22.00’a kadar açık. Pazartesi günleri ise kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 6€, indirimli 4€. Morandi Müzesi ile ziyaret edilmek istenirse ortak bilet 8€. Her ayın ilk pazar günü kalıcı sergi ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Tarih Müzesi (Museo della Storia di Bologna)

Museo della Storia di Bologna

Burası neresi? Orta Çağ’daki en asil Bologna ailelerinden birinin evi olan Palazzo Pepoli içinde yer alan Tarih Müzesi, şehrin zamanını Etrüsk döneminden modern zamanlara kadar izliyor. Sergi dünyaca ünlü mimar Mario Bellini tarafından tasarlanırken, grafik tasarımı kısmında ise İtalo Lupi bulunmaktadır. Genus Bononiae ismi verilen müze, 2012 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.

Neden gitmeliyim? Genus Bononiae, Bologna’nın geçirmiş olduğu 2500 yıllık tarihsel ve kültürel geçmişi, duyulara hitap edecek şekilde multimedya ile destekleyerek şaşırtıcı bir şekilde ilgi çekici kılmaktadır.

  • Adres: Via Castiglione, 7, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 420 9411
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-19.00, pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Sergilere göre değişiklik göstermektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13. Arkeoloji Müzesi (Museo Civico Archeologico)

Museo Civico Archeologico

Burası neresi? Şehrin en prestijli noktalarından biri olan Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde, Piazza Maggiore’ye sadece birkaç adımlık mesafede bulunmaktadır. Müze, 15. yüzyıldan kalma bir yapı olan Palazzo Galvani’de yer almaktadır.

1881 yılında halka açılan müze, İtalya’nın en geniş ve Avrupa’nın en önemli Mısır koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Bu koleksiyonu, Roma, Yunan ve İtalyan bölümleri takip etmektedir. Aynı zamanda yakın zamanda yenilenmiş bir alçı galerisi, Galya bölümü ve eski paraların sergilendiği nüminastik koleksiyonlardan biri de müzede yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? “Blogna’da görülmesi gereken tarihi yerler nerelerdir?” sorusuna bir arkeoloji müzesini cevap olarak vermek kadar doğal başka ne olabilir ki? Burada gerek İtalya’nın gerekse Mısır ve Roma medeniyetlerinin geçmişine yolculuk yapabilir ve tarihle dolu birkaç saat geçirebilirsiniz.

  • Adres: Via dell’Archiginnasio, 2, 40124 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 275 7211
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-cuma 09.00-18.00; cumartesi-pazar 10.00-18.30 ve salı günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 6€, indirimli 3€. 18 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Ulusal Galeri (Pinacoteca Nazionale)

Pinacoteca Nazionale

Burası neresi? Pinacoteca’nın benzersiz bir görevi bulunuyor: Bologna ve Emilia-Romagna bölgesinde, özellikle 13. yüzyıldan 19. yüzyılın başına kadar yaşamış ve çalışmış sanatçıların eserlerini korumak ve sergilemek. Eserlerin birçoğu, kıymeti bilinmeden başka amaçlar için kullanıldığı kilise vb. yerlerden kurtarılarak koleksiyona kazandırılmıştır. Müze 1885 senesinde halka açılmıştır ve 1997 yılında tamamen yenilenerek Bologna’nın en önemli müzeleri arasında gösterilmektedir.

Müzedeki koleksiyonlar arasında Raphael, Perugino, Tintoretto ve diğer Rönesans sanatçılarının eserleri bulunmaktadır. Sergiler Accademia Clementina ve Güzel Sanatlar Akademisi Galerisi şeklinde iki ana bölümde ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehir ve bölgenin özellikle sanat tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız National Gallery, Bologna’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Sergide bulunan Raphael’in “The Ecstasy of St. Cecilia” ve Titian’ın “The Good Theif by Titian” isimli eserlerini mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Via delle Belle Arti, 56, 40126 Bologna BO, İtalya
  • Telefon: +39 051 420 9411
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 08.30-19.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, indirimli (18-25 yaş arası) 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Archiginnasio Anatomical Theater

Archiginnasio Anatomical Theater

Burası neresi? Bir zamanlar Bologna Üniversitesi’nin ana binası olan Archiginnasio, tıp öğrencilerinin cesetleri parçalara ayrıldığını izleyerek anatomiyi öğrendikleri sınıf olan Bologna’daki en sıra dışı yerlerden birine ev sahipliği yapmaktadır. Teatro Anatomico olarak adlandırılan bu salon, üniversitenin kurulduğu 1808 senesinden bu yana hizmet vermiştir ve günümüzde Bologna’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Archiginnasio kendi başına mükemmel bir bina evet, ancak Teatro Anatomico şüphesiz merkezdeki baş tacı konumunda bulunuyor. Tamamen ahşaptan yapılmış bu salonda ünlü tıpçıların oyulmuş heykelleri de yer almaktadır. Aynı zamanda salonun ortasında anatomi incelemelerinin yapıldığı bir de anatomik bulunmaktadır. Ayrıca etkileyici kütüphane de binayı daha bir çekici kılıyor.

  • Adres: Piazza Galvani, 1, 40124 Bologna BO, İtalya
  • +39 051 276811
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-19.00, cumartesi 10.00-19.00 ve pazar 10.00-14.00
  • Giriş ücreti: 3€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Bologna Welcome Card

Bologna Welcome Card nedir? Bologna’daki en iyi olanı kolayca ve uygun fiyata keşfetmenize olanak tanıyan bir turist kartıdır.

Nasıl temin edilir? Kartı, online olarak buradaki bağlantıdan satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerli? Kart ilk kullanımdan itibaren 1 yıl boyunca kullanılabilmektedir.

Ücreti nedir? Kartın “Easy” ve “Plus” olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Easy versiyonu 25€, Plus versiyonu ise 40€ ücret karşılığında satın alınabilmektedir. Kartı çevrimiçi aldıysanız ve fiziksel bir kart almak isterseniz 5€ ek ücret olarak turist bilgi noktalarından temin edebilirsiniz.

Avantajları nelerdir?

  • Seçilen karttaki bütün etkinlik ve ziyaret noktalarından birer defa faydalanma fırsatı
  • Pek çok müzeye ücretsiz giriş olanağı. Müzelerin listesi için tıklayınız.
  • Asinelli Kulesi’ne ücretsiz çıkış
  • Ücretsiz şehir turu
  • Geçici sergilerde %50 indirimli giriş imkanı

Bunlara ek olarak Plus versiyonda şu olanaklar da bulunuyor;

  • San Petronio Bazilikası’nın panoramik terasına giriş
  • City Red Bus ile rehberli şehir turu
  • Trenle rehberli şehir turu
  • San Luca Sky deneyimi
  • Rönesans dönemine dayanan bir yeraltı sarnıcı olan Conserva di Valverde’ye giriş

Card Cultura

Card Cultura nedir? Bologna’da kültür, sanat, sinema, müze ve konserlere ücretsiz erişim imkanı sunan bir turist kartıdır.

Nasıl temin edilir? Piazza Maggiore’de bulunan turist iletişim merkezinden, birçok müze gişesinden ve online olarak satın alınabilmektedir.

Ne kadar süre geçerli? Aktivasyondan itibaren 12 ay boyunca geçerlidir.

Ücreti nedir? 25€ karşılığında satın alınmaktadır. 26 yaş altı için ise 15€ ücret belirlenmiştir.

Avantajları nelerdir?

  • 33 müzeye ücretsiz giriş. Listesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Bölgedeki en önemli sergiler için %50’ye varan indirimler
  • Metropolitan bölgesindeki 29 tiyatro gösterilerine ücretsiz veya indirimli giriş imkanı
  • 23 sinema salonunda indirimli bilet
  • Canlı müzik yapan 4 mekanda indirim
  • 7 kitapçıdan satın alışveriş indirimi

Yorum yapın

Bizi Takip Edin