Bakü

Bakü Gezilecek Yerler Listesi | 54 Muhteşem Nokta

Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Azerbaycan’ın modern başkenti olan Bakü, eski Farsçada “Tanrı’nın Şehri” olarak adlandırılırken, günümüzde ise “rüzgar şehri” veya “tepedeki şehir” olarak yorumlanıyor. Antik yerleri, geniş bir alanı ve nüfusuyla Doğu’nun en eski ve en büyük şehirlerinden biri haline gelen Bakü’de, nüfusun çoğu Azerice konuşuyor. Ayrıyeten ikinci bir dil olarak Rusça konuşulmasına şaşırmayın, çünkü arka planda çok sayıda Sovyet geni bulunuyor. Bakü’ye gelip de nasıl anlaşacağım diye düşünme, hemen söyleyelim Azericenin Türkçe ile ortak noktaları oldukça fazla olup, İngilizce konuşarak da kolayca anlaşabilirsin. 🙂

Zarif bir şekilde aydınlatılmış taş sokakları, seçkin butiklerle dolu yayalara ayrılmış ağaçlı caddeleri, simgesel yapıları ve daha pek çok merak edilenleri ile Bakü Gezi Rehberini incelemek serbest!

Ortalama Gezme Süresi: Bakü’yü tamamen gezmek için, 3 – 4 gün ideal bir süredir. Eğer zamanınız kısıtlıysa, yalnızca 1 günde bile önemli yerleri keşfedebilirsiniz.

Gidilecek En İyi Zaman: Bakü’de yazlar sıcak ve nemli, kışlar soğuk, kurak ve rüzgarlı geçiyor. Ziyaret edilebilecek en uygun zaman ise, Nisan – Mayıs ve Eylül – Ekim aylarıdır.

Bakü güvenilir mi? Evet, suç oranlarının düşük olması ve şehrin gün battıktan sonra bile oldukça güvenli olması nedeniyle Bakü’deki turistik yerleri ziyaret ederken kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Şehirde korkmadan özgürce dolaşabilirsiniz ancak siz gene de tek başınıza hareket ederken dikkatli olun. Gece dışarı çıkarken ziynet eşyalarınızı takmamanızı ve yanınızda büyük miktarda nakit para bulundurmamanızı öneriyoruz.

Müze Kartı: Şehrin ilk ve tek resmi kartı olan Baku Card, müzelerden, restoranlardan, kafelerden, mağazalardan ve toplu taşımalardan, özel indirimden yararlanma veya ücretsiz giriş yapma imkanı sağlar. Ayrıca Hop on hop off turlarına katılmak isterseniz, %50 indirim kazanma şansı elde edersiniz. Ne kadar süre kalacağınıza bağlı olarak, “24, 72 saatlik ve 1 haftalık” üç farklı kart tipinden birini tercih edebilirsiniz. Kartları özel kiosklardan veya çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

Bir diğeri Go Baku Card; Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü Dönme Dolabı ve daha pek çok merkeze, ücretsiz giriş ve indirim kazandırıyor. Üstelik ücretsiz havaalanı transferlerinden yararlanabilir ve restoranlarda, otellerde de kullanabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz yardımcı Uygulamalar: Akıllı telefon kullanan ziyaretçilerimiz, Google Play’den “Baku City Guide’’ indirerek, Bakü gezi noktalarını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirler.

Ulaşım: Her gün THY ve AZAL (Azerbaijan Havayolları) ile Bakü’ye seyahat etmeniz mümkün. İstanbul’dan Bakü’ye 2 saat 45 dakika (1760 km) süren seferler, Ankara’dan Bakü arası 2 saat (1446 km) sürüyor. Ayrıca İstanbul’dan Bakü’ye otobüsle de gitmenin mümkün olduğunu ve İstanbul Bakü arası otobüs biletleri her yerde bulunup, kolaylıkla satın alabileceğiniz altını çizelim. Ancak bu yolculuk nereden baksanız 34 saat sürüyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım: Havaalanı, şehir merkezinin 30 km dışında yer alıyor ve seyahat süreleri trafiğe bağlı olarak, 25 dakikadan daha uzun sürebiliyor. Bakü Havalimanı’ndan şehre gitmenin en uygun yolu Aero Express Bus, yani havalimanı ekspres otobüsleridir. Otobüsler günün 24 saati çalışıyor ve terminalden çıktığınızda hemen karşınızda bulunuyor. Bilet için bir Baku Card’a ihtiyacınız olacağı için, Terminal 1’deki kiosklardan hemen bir tane satın alabilirsiniz.

Şehir içi Ulaşım: Bakü’de otobüs, tramvay, troleybüs ve metro hizmetleri bulunup, hepsi neredeyse ucuz ve ağları çok kapsamlıdır. Otobüs güzergahlarının birçoğunu, ayrıntılı olarak Gomap hizmetinden incelemeniz mümkün. Metro hizmeti iki ana hattan oluşuyor ve 06.00 – 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Ulaşım Kartları: Metro istasyonlarında ve belirli otobüs duraklarından satın alabileceğiniz BakıKart, şimdilik sadece metro ve yeni kırmızı otobüsler tarafından kullanılıyor. Kartın plastik ve kağıt (sınırlı) kart olmak üzere iki kullanım türü vardır.

İstanbul – Bakü Saat Farkı: Türkiye saati, Bakü’den 1 saat geridir.

Ne Yenir:

  • Dushbara (Düşbere); Azeri yemeklerinde en lezzetli ve en bilindik olan Düşbere, yapılışı ve görüntüsü itibariyle bizdeki mantıya benzer. Ufak kesilen hamurların içine, kuzu eti konarak pişirilir ve o muhteşem sosunda domates, kuru nane, şarap sirkesi, sarımsak ve soğan bulunur.
  • Plov (Şah Pilavı); En tipik Azeri yemeklerinden biri olan Plov, egzotik ve tatlı bir lezzet veren baharatların, kuru meyvelerin dokunuşlarıyla Azeri pilavının en iyi parçasıdır.
  • Pakhlava (Baklava); Bakü Baklavası, bal veya şeker, kakule veya karanfil gibi baharatlarla karıştırılmış, 8 – 10 seviyeli öğütülmüş fındık veya ceviz ile yapılan katmanlı bir tatlıdır. Yerliler baharın gelişini kutlamak için -Mart ayında- bu tatlıyı sıklıkla tüketirler. Bakü’nün diğer lezzetlerini de merak ediyorsan, Bakü’de ne yenir? adlı yazımıza göz gezdir ve not almaya başla!

Restoran Bahşiş Ortalaması: Güzel ve lüks restoranlarda faturanıza zaten servis ücreti eklenecek. Ayrıca ortalamanın üstünde bir hizmet için bahşiş verdiğinizde, takdir edileceğinizden emin olabilirsiniz. 🙂

*Bakü Gezilecek Yerler Videosu

*Bakü Gezilecek Yerler Haritası

*Bakü’de Gezilmesi Gereken En Önemli Yerler

-Müzeler

1. Kız Kalesi / Kulesi

Burası neresi? Bakü’nün önde gelen tarihi simgesi ve Azerbaycan’ın çok sevilen sembolü Kız Kalesi, neredeyse bin yıllık tarihi geçmişe dayanıyor. Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen bu anıt için bazı araştırmacılar, Orta Çağ’da inşa edildiğini ve şehrin genel savunma sisteminin bir parçası olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, bazı bilim adamları ise, kalenin bazı mimari özelliklerinden yola çıkarak daha erken bir tarihe dayandığına inanıyor.

Azeri adı ‘’Qız Qalası’’ olan bu 29 metrelik taş kule hakkında birçok popüler efsaneler anlatılmış ve kurgusal masallar ortaya çıkmıştır. Bakü’nün diğer binaları arasından sıyrılıp, tamamen gizemli bir görünüme sahip olması Kız Kalesi’ni olağanüstü kılıyor. Bakü’nün kalbinde yer alan bu yerin, tepeden bakıldığında Azerbaycan’ın sembolik süsü olan “Buta” yı andırması da, ülkede neden bu kadar ünlü olmasını açıklıyor. 🙂

Neden gitmeliyim? Azerbaycan’ın bir simgesi ve birçok şiir, oyun, bale için ilham kaynağı olan Kız Kalesi’nin, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını belirtmeden geçemeyiz. Ayrıyeten Kız Kalesi’nin içinde Bakü şehrinin tarihine adanmış bir müze var ve bir ücret karşılığında, şehrin mükemmel manzarasını seyretmek için kulenin tepesine tırmanabilirsiniz.

Birinci katında; arkeolojik kazılar sırasında keşfedilen eski tabak ve kaşıkların yanı sıra, sürahiler ve diğer mutfak eşyalarını görülebilir, ikinci katında ise; Kız Kalesi’nin inşası hakkında merak ettiğiniz gerçekleri öğrenebilirsiniz. Üçüncü katında; bir salonun ortasında kule ve bir kuyu, kuyunun altında ise kil eşyalar bulunur. Dördüncü ve beşinci katında; şehrin elektronik bir haritası ve e-kitaplar, altıncı ve yedinci katında ise; silah ve hançer gibi ekipmanlarla karşılaşabilir, ateş görüntüsünün yansıtıldığı bir duman üreten cihazı görebilirsiniz.

Kaçırmayın! Eski Doğu efsanesinin zengin atmosferini almak için, Kız Kalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Dokunduğunuz her taş gizemli ve mistik bir geçmişle dolu. Kalenin tepesine çıktıkça, göreceğiniz ateş toprağının muhteşem güzelliği sonsuza kadar kalıcı ve hoş bir anı olarak sizlerle kalacak. 🙂

2. Azerbaycan Halı Müzesi

Burası neresi? Azerbaycan halkının günlük yaşamına giren ve ulusun sembolü haline gelen Azerbaycan Halı Müzesi, 1967 yılında kurulmuş ve ilk sergi 1972 yılında açılmıştır. En yaygın halk sanatının halı dokumacılık olmasıyla, Azerbaycan’ın milli kültürünün bir hazinesi olarak bu müzeyi görmesi eşdeğerdir sanırım. 🙂 Müzenin temel amacı ise, Azerbaycan’ın halı dokuma sanatının örneklerini saklamak, araştırmak ve göstermektir.

Neden gitmeliyim? Bu müze; Azerbaycan halıları, halı eşyaları ve diğer el sanatlarının çeşitleri toplanarak, 10 binden fazla nesneyi barındırıyor ve koleksiyonların büyük kısmı, 17. ve 20. yüzyıllara dayanıyor. Halı ürünlerinden ziyade, altın ve gümüş süslemeler, ulusal giysiler ve nakışlar ile modern dönemin sanat eserlerini de görmeniz mümkün.

Kaçırmayın! Ülkenin en modern binalarından birine sahip olan Azerbaycan Halı Müzesi, sadece zengin bir eser ve halı koleksiyonunu tanıtmakla kalmıyor, aynı zamanda geleneksel halı dokuma sanatının kapsamlı bir araştırmasının yeri olarak da faaliyet gösteriyor.

  • Adres: 28 Mikayıl Hüseynov Prospekti, Bakı 1000, Azerbaycan
  • Telefon: (+994) 12-497-20-57
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 10.00-18.00, Cumartesi-Pazar 11.00-19.00
  • Yol tarifi al >

3. Surakhani Gemi Müzesi

Burası neresi? Dünyanın ilk petrol tankeri olarak 1879 senesinde işletmeye alınan Surakhani isimli gemi, yıllar sonra dünyanın ilk petrol tankeri müzesi olarak, Hazar Denizi kıyısındaki Bakü Bulvarı’na demir atmıştır. 2021 yılından itibaren müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açan Surakhani Gemisi’ne adım attığınız ilk andan itibaren müzenin yenilikçi teknoloji kullanımı sayesinde kendinizi tarih ve modernlik arasında bir köprüdeymiş gibi hissedeceksiniz.

Müzenin en ilgi çekici yerlerinden biri, gemi mürettebatının eskiden kullandığı her şeyin 1960’lardaki gibi bırakıldığı kabinler ve oturma odalarıdır. Onlarda yıl önce petrol tankerinde kullanılan ev aletlerini ve diğer eşyaları gördüğünüzde, kaptan köşkünü ziyaret ettiğinizde, makine ve telsiz odalarının orijinal halini gözlemlediğinizde büyüleyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Gemi Müzesi’ne geldiğinizde çeşitli sergi salonlarını gezerek dünya denizciliğinin tarihi, Hazar Denizi’nin tarihi ve Bakü’nün petrol tarihi hakkında büyüleyici bilgileri okuyabilir, izleyebilir ve dinleyebilirsiniz. Ayrıca ünlü gemici düğümlerini ip kullanarak bağlamayı ve Mors alfabesiyle bilgi aktarmayı öğrenmek için eğitici faaliyetlere aktif olarak katılabilirsiniz. Gezi sonrasında ise büyüleyici bir iç mekana sahip restoranda muheşem deniz ürünlerinden ve ulusal yemeklerden oluşan menünün tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: National Flag Square Complex Baku, 1010, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 10.00-19.00
  • Yol tarifi al >

4. Bakü Ateşgahı (Ateş Tapınağı)

Burası neresi? Ateşgah, 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edilmiş olmasına rağmen, tarihi en az 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Farsçada Zerdüşt ibadet yeri olarak anılan Ateşgah, Zerdüştlüğün en önemli tapınaklarından birisi haline gelmiştir. O tarihlerde yanan doğal gaz delikleri nedeniyle ‘’yangın tapınağı’’ veya ‘’ateş tapınağı’’ ismini alan bu yer, Zerdüşt ibadetinde çok önemli bir sembolü ifade ediyordu. Çünkü doğal yanan ateş o zamanlar için bir mucizeydi!

Neden gitmeliyim? İçerisindeki tüm binalar kapalı bir beşgen olarak tasarlandığı için, tapınağın yapısı kervansarayları anımsatıyor. Aynı zamanda içerisinde 24 hücre ve geleneksel bir misafir odası bulunuyor. Buraya gitmenizin belki de en güzel sebebi; 1975 yılında müzeye dönüştürülmesidir. Ateş Tapınağı’nın 1998 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterildiğini de söylemeden geçmeyelim.

Kaçırmayın! Her Nevruz gününde, Ateşgah’ı sadece Zerdüştler değil, birçok farklı ülkeden gelen yabancı turistler ve öğrenciler de ziyaret ediyor. Fazla rağbet gören bu tapınağı, Bakü gezinizde mutlaka uğrak noktası yapmanız gerekiyor.

  • Telefon: +994 12 452 44 07
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Yol tarifi al >

5. Azerbaycan Bağımsızlık Müzesi

Burası neresi? Azerbaycan Bağımsızlık Müzesi ya da İstiklal Müzesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de 7 Aralık 1919 tarihinde kurulmuştur ve Bakü’nün önemli müzeleri arasında bulunmaktadır. Müze, 9 Ocak 1991 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla kurulmuştur.

Azerbaycan’daki ilk profesyonel müze olma özelliğini taşıyan Bağımsızlık Müzesi, bilim adamları M. Ağaoğlu ve H. Mircamalov’un büyük katkıları neticesinde kurulmuştur. Müze ilk kurulduğunda Azerbaycan Parlamento Binası’nda yer almaktaydı.

Müzede günümüzde 20.000 objeden oluşan bir koleksiyon yer almaktadır. Bu teşhir ürünleri arasında nadir belgeseller, nümismatik koleksiyonlar, sanat eserleri ve daha başka sergiler bulunmaktadır. Burada aynı zamanda tarihi olaylara yönelik çok sayıda tören, sunum ve sergiler de düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Bakü’nün önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen İstiklal Müzesi, Azerbaycan’ın tarihsel gelişiminin farklı aşamalarındaki ulusal bağımsızlık hareketini daha iyi anlamak isteyenler için Bakü’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: The Museum Center, 49 Neftchilar Ave, Baku, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

-Camiler

6. Haydar Camii

Burası neresi? Bakü’nün mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Haydar Camii, Eski Şehir bölgesine arabayla yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulunuyor. Yapı, özellikle mimar Adalet Mammadov tarafından ortaya çıkarılmış çarpıcı mimarisi ile dikkat çekiyor. Caminin mimari güzelliğini bu büyük kompleks içinde dolaşarak farklı açılardan görebilmek mümkündür.

Caminin içi halkın ziyaretine açık olmadığından ne yazık ki sadece dış cephesini görmekle yetinmek durumunda kalacaksınız. Cami, Şirvan-Abşeron mimari tarzında dört minareli bir şekilde inşa edilmiştir. Yapı, sadece Azerbaycan’ın değil, bütün Güney Kafkasya’nın en büyük dini yapılarından biridir. Caminin inşası 1993 ile 2013 yılları arasında, 20 yılda tamamlanabilmiştir.

Haydar Aliyev Camii, 12.000 m²’lik bir alanda inşa edilmiştir ve minareleri 95 metre yüksekliğe sahiptir. Caminin büyük ve küçük kubbeleri 55 ve 33 metre yüksekliğe sahiptir. Caminin dış cephesi Şirvanşah mimarisine uygun bir şekilde özel taş tarzında, iç cephelerindeki dekorasyon ise mermer ve ahşaptan yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Eğer camileri görmekten hoşlanıyorsanız ve sakin ortamlarda zaman geçirmek istiyorsanız Haydar Camii kesinlikle es geçmemeniz gereken yerlerden biridir. Burası turistler tarafından çok fazla ziyaret edilmediği için sakin ve çok huzurlu bir ortam sunmaktadır. Özellikle muhteşem bir şekilde aydınlatıldığı zaman bu ibadethaneye olan hayranlığınızı gizlemek imkansız olacaktır.

7. Yeni Cami (Taze Pir Camii)

Burası neresi? “Teze Pir” ya da “Taza Pir” olarak da adlandırılan ibadethane, Eski Şehir bölgesinden 20 dakikalık keyifli bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Caminin kendisi 1914 yılında tamamlanmasına karşın oldukça modern bir havaya sahiptir. Caminin hem içi hem de dışı oldukça güzeldir ve fotoğraf çekmek isteyenler için etkileyici bir yerdir.

Caminin inşa süreci 1905 ile 19014 yılları arasında gerçekleşmiştir. Caminin inşa edilmesi ve finansmanının tamamı ise Azeri bir hayırsever olan Nabat Khanum Ashurbeyov tarafından sağlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Cami bir tepenin üzerinde yer almaktadır ve burası kesinlikle tırmanmaya değer bir noktadır; çünkü burada şehrin oldukça otantik ve turizmden etkilenmemiş bazı eski kısımlarını görmeniz de mümkündür.

8. Muhammed Camii

Burası neresi? Eski Şehir’in kalbinde bulunan Muhammad Camii, 1078 yılında inşa edilmiştir ve şehirdeki en eski anıt yapılardan biri olarak kabul edilmektedir. Caminin minaresi 1720’lerde gerçekleşen Rus-Pers Savaşı sırasında zarar görmüştür.

Neden gitmeliyim? Cami ne yazık ki halka açık değildir ve bu nedenle caminin iç kısmı ziyaret edilemiyor. Ancak yine de camiyi dışarıdan görmenizi tavsiye ediyoruz, çünkü hem şehrin en eski yapılarından birinin bugün hala ayakta olduğunu göreceksiniz hem de caminin bulunduğu noktadan Alev Kuleleri’nin büyüleyici manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

9. Bibiheybet Camii

Burası neresi? Bakü’nün güney ucunda bulunan büyüleyici Bibiheybet Camii, 90’lı yıllarda inşa edilmiştir ve günümüzde Bakü’nün çokça ziyaret edilen ruhani merkezlerinden biridir. Camiyi önemli kılan detaylardan biri Hz. Muhammed’in soyundan gelen Ukeyma Hanım’ın türbesine ev sahipliği yapmasıdır.

Bakü’nün tarihi camilerinden biri olarak kabul edilen Bibiheybet Camii, 13. yüzyılda Şirvanşah II. Farrukhzad İbn Ahsitan tarafından yaptırılan ve 1936 senesinde Bolşevikler tarafından tamamen yıkılmış aynı adı taşıyan caminin planına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Dışarıdan bakıldığı zaman çok özel bir yanı olduğu tahmin edlmeyen Bibiheybet Camii, iç kısmıyla kesinlikle muhteşem bir yapıdır. Caminin özellikle yeşil kubbesi muazzam güzelliği ile dikkat çekmektedir. Camii, Müslümanlar için saygıdeğer bir ibadethane olduğundan buraya girerken mahrem yerlerinizin örtüldüğü olduğundan ve kadınsanız başını örttüğünüzden emin olmalısınız.

10. Cuma Camii

Burası neresi? “Bakü Ulu Camii” olarak da adlandırılan Cuma Camii, 743 senesinde, Pagan dönemine ait çok eski dini yapıların üzerine inşa edilmiştir. Caminin bodrum katında bu yapıya ait kalıntılar hala görülebilmektedir. Yapı, Bakü’nün ilk camisi olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda Kafkasya’nın en eski ikinci camisi olarak kabul edilen Bakü Ulu Camii, 2013 yılında aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Cami, şimdiye kadar pek çok defa zarar görmüştür; caminin zarar gördüğü olayların başında ise 1859 yılında Şamahı’yı yerle bir eden yıkıcı deprem ve 1918 yılında etnik gruplar arasındaki çatışmalar gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Azerbaycan’ın ilk camisi olması nedeniyle ülkenin manevi tarihinde ayrı bir öneme sahip olan Ulu Camii, Bakü’ye gelenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

-Anıtlar, Mezarlar

11. Şehitler Yolu

Burası neresi? 1990 yılının ilk günlerinde Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında Bakü, Azerbaycan’ın bağımsızlık hareketine yönelik büyük bir baskıya marul kaldı ve yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Bolşeviklerin iktidara gelmesinin ardından eski bir mezarlığın yerine yapılan Şehitler Yolu, 15.000 Azerbaycanlı kahraman için yapılmış bir anıttır.

Ortasında Ebedi Alev Yükselen yürüyüş yolunun sağında ve solunda burada gömülü olan şehitlerin isimlerinin yazıldığı mermer duvarlar bulunuyor. Yürüyüş Yolu’nda aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı esnasında burada hayatını kaybetmiş İngiliz askerlerin anısına dikilmiş olan İngiliz Anıt Taşı da ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? Highland Park içinde bulunan bu yürüyüş yolu, Azerbaycan tarihine meraklı ziyaretçiler için çok daha anlamlı olabilecek, manevi değeri yüksek yürüyüş noktalarından biridir.

  • Adres: Mehdi Huseyn St, Baku 1006, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

12. Şeref Mezarlığı (Alley of Honor)

Burası neresi? Azerbaycan’da bir kamu mezarlığı ve anıtı olan Şeref Mezarlığı, aralarında cumhurbaşkanlığının bilim adamları ve sanatçıların da bulunduğu birçok ünlü Azerbaycanlının mezarına ev sahipliği yapıyor. Mezarlık oldukça bakımlı bir bahçeye ev sahipliği yapıyor ve içinde toplamda 242 adet mezarlık bulunuyor.

Neden gitmeliyim? 1948 senesinde Bakü’nün dış kısmında açılan mezarlık, devletin önemli isimlerinin son dinlenme yeri olması ve etkileyici anıtlara ev sahipliği yapması nedeniyle Bakü’nün ziyaret edilmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: Parliament Ave, Baku, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Richard Sorge Anıtı

Burası neresi? Richard Sorge, Sovyetler Birliği askeri istihbaratının en önemli kahramanlarından biriydi ve Kendisi James Bond’un gerçek hayattaki tam olarak karşılığı olmuştur. İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasında çalışan bu ajan, özellikle 1940 ve 1941 yıllarında Japonya’da yaptığı hizmetlerle tanınmıştır. Hatta Adolf Hitler’in Sovyetler Birliği’ne gerçekleştireceği saldırı ile ilgili de bilgi vermiş ancak tam tarihi bulamamıştır.

Neden gitmeliyim? Richard Sorge’ye 1964 senesinde “Sovyetler Birliği Kahramanı” ünvanı verilmiştir. Bu önemli kişi için dikilen Bakü’deki bu anıt kesinlikle görülmeye değerdir ve ziyaretiniz esnasında onunla ilgili hikayeleri dinlemek ve keşfetmek sizin için çok önemli bir etkinlik olacaktır.

14. Nizami Gencevi Anıtı

Burası neresi? Orta Çağ döneminin önemli Pers şairlerinden biri olan Nizami Gencevi’nin Anıtı, Bakü’nün Nizami Meyanı’nda bulunan anıt, 9 metrelik bir kaide üzerine yerleştirilmiş 6 metrelik bronz bir heykeldir. Heykelde Nizami döneminin Azerbaycan mimarisinin unsurlarından esinlenilerek yapılmıştır. Anıt, Azerbaycan’ın önemli halk sanatçılarından biri olan Fuad Abdurahmanov tarafından ortaya çıkarılmıştır.

İstiklaliyet, Ahmet Javad, Azerbaycan ve İslam Safarli caddelerinin kesiştiği noktada bulunan Nizami Gencevi Anıtı, 1949 yılının Nisan ayında açılmıştır. Anıtın alt kısmında süslü bir oyma ve yüzlü bronz levhalar dikkat çekmektedir. 7 levhada Nizami’nin eserlerinden sahneler göze çarpmaktadır ve bir levhada da anıt bir yazı yer almaktadır.

  • Adres: Nizami Park, Istiglaliyyat, Baku 1048, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar, Caddeler, Yürüyüş Noktaları

15. Nizami Caddesi

Burası neresi? Bakü’deki en ünlü alışveriş caddelerinden biri olan Nizami Caddesi, küçük mağazaları, hediyelik eşya mağazaları, çeşitli dükkanları ve süpermarketleri de dahil olmak üzere en hareketli ve en bilinen caddesidir. Şehrin bu caddesi oldukça pahalı, şık restoranlar ve otelleriyle de fazlasıyla göz dolduruyor.

Neden gitmeliyim? Nizami Caddesi’nin en güzel yanı da ışıkları… Caddede yer alan binalara çok sayıda yerleştirilmiş bu ışıklardan dolayı, geceleri ayrı bir atmosfer ortaya çıkıyor ve resmen büyülüyor. Hatta geceleri gündüzden daha parlak göründüğüne emin olabilirsin. 🙂

Binaların bir diğer güzel yanı ise; birçok Avrupa elçisinin ziyareti sebebiyle, Barok, Rönesans ve Neo-Gotik gibi farklı mimari stillerin binalara ve caddeye yansımasıdır.

Kaçırmayın! Bakü’deki en popüler ve en büyük AVM olan TsUM Alışveriş Merkezi’nin bu caddede yer alması, sizi alışveriş yapmaya sürükleyecek. Sadece alışveriş merkezi değil, restoranlarının da çok fazla ünlü olması, adeta her ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte. Geleneksel Asya ve Avrupa mutfaklarının yanı sıra, çok sayıda bilindik markaların fastfoodları da bulunuyor.

Noel ve Nevruz günlerinde Nizami Caddesi’nde, pazarların düzenlenmekte olduğunu sakın unutma!

16. Çeşmeler Meydanı (Fevvareler Meydanı)

Burası neresi? Çeşmeler Meydanı, bir diğer adıyla Fevvareler Meydanı, Azerbaycan’ın Sovyet yönetiminde inşa edilmiş ve ismini, meydan boyunca sıralanmış onlarca çeşmeden almış. Meydan, Bakü Bulvarı’na paralel uzanan Nizami Caddesi boyunca uzanıyor. Nizami Caddesi’nden yürümeye başlayarak Çeşmeler Meydanı’na kadar gelin ve bir taşta iki kuş vurmuş olun. 🙂

Neden gitmeliyim? İş saatlerinden sonra veya hafta sonlarında halka açık toplanma yeri olan Çeşmeler Meydanı’nda, birçok restoran ve kafe bulunuyor. Özellikle birçok festival, gösteri ve kutlamalar burada gerçekleşiyor. Bakü geziniz sırasında, resmi bir kutlamaya veya festivale denk gelirseniz, yerel halkın nasıl kutladığını görebilir ve sizde eğlenceye katılabilirsiniz. Ayrıca meydanda yer alan ilginç heykellerin fotoğraflarını çekebilir ya da fotoğraf karesine sizde dahil olabilirsiniz. 🙂

Kaçırmayın! Meydandaki kafe veya restoranlardan birine gidip, meydanın ismini taşıyan “Fountains Square Salad” yani “Çeşmeler Meydanı Salatası”nı mutlaka sipariş etmelisin!

17. İçeri Şehir

Burası neresi? İçeri Şehir, birçok kişi tarafından “Eski Şehir”, yerel halk tarafından da “Köhne Şehi” olarak biliniyor. Bakü’de gezilecek yerler denilince akla ilk gelen yerlerden biri olmasını, hem yerel halk hem de turistler tarafından oldukça sevilip, akın edilmesine borçlu. Azerbaycan’ın tarihini en iyi yansıtan bu yer, taş sokakları ve antik duvarları ile bölgenin en değerli miraslarından biridir.

Neden gitmeliyim? Bakü’nün başlıca cazibe merkezlerinden biri olan İçeri Şehir, 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ilk şehirdir. Tarihe ayna tutan ve Azerbaycan’ın geçmişinden hala izler taşıyan bu yere, mutlaka uğramadan gitmemeni öneriyoruz.

Kaçırmayın! Yüzyıllar önce bu alanda yaşayan insanların -nasıl yaşadığını- bu yeri ziyaret ederek öğreneceksin. Çünkü buradaki sakinler, günlük yaşamlarına hala o şekilde devam ediyor. Camiler, kervansaraylar, hamamlar, saraylar ve divanlar… Özellikle de Kız Kalesi… Tüm bunların hepsi, gezinizde size eşlik edecek!

Uyarı! İçeri Şehir yayalara ücretsizdir ancak bir arabayla seyahat ederseniz, bir ödeme yapmanız ve park etmeniz istenecek.

18. Azadlık Meydanı (Özgürlük Meydanı)

Burası neresi? Azerbaycan’ın en büyük şehir merkezi meydanı olan Azadlık Meydanı, Hükümet Konağı ve lüks oteller gibi şehrin en önemli binalarından bazılarını içerisinde barındırıyor. Eskiden Lenin Meydanı olarak adlandırılan bu yerde, bir Lenin anıtı ve birkaç otel bulunuyordu. Sonrasında ise bu anıt ve oteller yıkılarak, Azadlık Meydanı (Özgürlük Meydanı) ismini aldı ve yerine çok daha ünlü oteller inşa edildi.

Neden gitmeliyim? Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandığı sırada önemli bir konumda olan meydan, Azeriler tarafından oldukça değerlidir. Meydanda, geçmişten günümüze kadar düzenlenen büyük çaplı gösteriler, törenler ve ulusal bayramlar kutlanıyor.

Kaçırmayın! Azerbaycan’ın ulusal değerlerini ve tarihini yakından tanımak istemez misin? Ayrıca meydanda bulunan Hilton Otel’den bir yer ayırtıp, diğer yerleri de gezmek için kendini dinlendirebilirsin. 🙂 Başka bir Bakü oteli alternatifi için…

19. Yeşil Pazar (Yaşil Pazar)

Burası neresi? Yeşil Pazar, yerel halkın alışveriş yapmaktan hoşlandığı en keyifli yerlerden biridir. Pazarın kendine özgü bir havası vardır ve buraya gelerek insanları izlemek ve Bakü’deki yerel yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yerdir. Burada taze sebze ve meyve başta olmak üzere çeşitli baharatlar ve tatlı çeşitlerini de bulmak mümkündür.

Neden gitmeliyim? Bakü’deki yerel hayata daha derinden bir bakış atmak ve bir yerli gibi alışveriş yapma deneyimini yaşamak istiyorsanız Yeşil Pazar’ı mutlaka Bakü gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz. Pazardaki fiyatlar olduça uygun olduğundan taze ürünlerin ve tatlıların tadına bakmak isteyenler için de burası Bakü’deki en ideal noktalardan biridir.

  • Adres: Khatai Ave, Baku, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-21.00
  • Yol tarifi al >

20. Ulusal Bayrak Meydanı

Burası neresi? Ulusal Bayrak Meydanı, Nefçiler Caddesi üzerinde 70 metre uzunluğa ve 35 metre genişliğe sahip bayrağın yer aldığı oldukça geniş bir kent meydanıdır. Meydanda bulunan devasa bayrak, yaklaşık 162 metre yüksekliğindeki bir direğe çekilmektedir. Meydan, resmi olarak 2007 senesinde açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Ulusal Bayrak Meydanı, sahip olduğu devasa bayrak nedeniyle ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Siz de bu etkileyici büyüklükteki bayrağı görmek istiyorsanız bu meydana zaman ayırabilirsiniz.

-Plajlar

21. Bilgah Plajı

Burası neresi? Bilgah Plajı, Bakü’de güneşlenmek için gidilebilecek en iyi plajların başında gelmektedir. Plaja şehir merkezinden yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuk ile ulaşmak mümkün olmaktadır. Plaja ulaşmak için taksi tutabilir ya da araç kiralayabilirsiniz.

Bilgah Plajı’na giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Dilerseniz belirli bir ücret karşılığında plajdaki şezlong ve şemsiyeleri kiralamanız mükün olmaktadır. Eğer plaja yakın bir konaklama seçeneği düşünürseniz de Bilgah Beach Hotel‘i değerlendirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bilgah Plajı’nın en güzel yanı, Bakü’deki diğer birçok plajın aksine suyunun kirlenmemiş ve oldukça temiz olmasıdır. Plajın kumlu olması da çocukların eğlenmesi için büyük bir avantajdır.

  • Adres: 94 Gelebe Street, Bilgah District, Bilgəh 1122, Azerbaycan
  • Yol tarifi al >

22. Şihov Plajı

Burası neresi? Bakü’nün Eski Kent bölgesinden arabayla ya da toplu taşıma ile yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan Şihov Plajı, su kenarında yürüyüş yapmak için oldukça ideal bir yerdir; ancak su gerçekten temiz olmadığı ve içeride bir miktar da petrol kalıntıları görebileceğiniz için yüzmek için çok da iyi bir seçenek sayılmaz. Plajın yanında biraz köhne bir aquapark da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bahsettiğimiz bu sebeplerden dolayı diğer plajlara gitmek için yeterli zamanınız yoksa veya özel bir plaj için para ödemek istemiyorsanız ziyaret edebilirsiniz.

-Ulusal ve Milli Parklar

23. Bakü Bulvarı

Burası neresi? Bakü sahiline paralel uzanan Bakü Bulvarı, 1909 yılında açılmıştır. Tarihi, belki de yüz yıldan fazla bir zaman öncesine dayanmakta ve bu zamanlarda zengin petrol tacirlerinin yaşadığı bilinmekte. Günümüzde ise, Milli Park olarak koruma altına alınmış bir alandır.

Neden gitmeliyim? Hazar Denizi’nin güney kısmında bulunan bulvar, Paris’teki Seine (Sen) Nehri kıyısındaki parktan sonra ikinci sırada yer alıyor. Hatta Seine Nehri’nden ilk sırayı kapmak için, kordonu kıyı boyunca uzattıklarını bizden duymuş olma. 🙂

Kaçırmayın! Bakü Bulvarı, Hazar Denizi’ni görebileceğiniz ve Bakü’nün en güzel gece manzarasını seyredebileceğiniz muazzam bir yer. Bulvarda yürürken; alışveriş merkezleri, restoranlar ve ana cazibe merkezleri ile de karşılaşabilir, ihtiyacınız neyse ona yönelebilirsiniz.

24. Highland Park

Burası neresi? Şehrin en güzel manzaralarından birine sahip olan Highland Park, ‘’Viewing Park’’ yani ‘’Görüntüleme Parkı’’ olarak da biliniyor. Burada, Kız Kalesi’ni, Alev Kuleleri’ni ve Bakü’nün panoramik manzarasını seyretmeye doyamayacaksın!

Neden gitmeliyim? Bu büyüleyici parkta; yürüyüş yapabilir, dinlenebilir ve deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsin. Ayrıca parkta bulunan Highland Park Cafe’de oturup, bir şeyler içebilir ve sevdiklerinle -eğer yalnız gelmediysen- manzara eşliğinde sohbet edebilirsin.

Kaçırmayın! Parkın aydınlatmasından dolayı, akşam saatlerinde geldiğin zaman, Bakü’nün tamamen farklı bir görünüme sahip olduğunu kendi gözlerinle test edeceksin. 🙂 Üstelik fotoğraf aşığı isen; telefonunun veya fotoğraf makinenin şarjını doldurmayı unutma! Çünkü burası bol bol fotoğraf çekilebileceğin bir yer…

25. Philarmonia Garden

Burası neresi? Bakü’nün en eski parkı olan Philarmonia Garden, Vali Bahçesi olarak da anılıyor ve İçeri Şehir’in orta çağ duvarlarının hemen dışarısında bulunuyor. Küçük meyve ağacı alanı, egzotik bitki ve ağaçlarla yavaş yavaş genişleyerek, bir şehir parkına dönüşmüştür.

Neden gitmeliyim? Parkta bulunan yaklaşık 10 bin ağaç ve 13 bin çalı, dünyanın dört bir yanından getirildi. Özellikle de Arabistan ve İran’dan; hurma, fıstık, zeytin, kiraz ve nar gibi birçok ağaca burada yer verildi. Bu bitkiler dışında; çardaklar, havuzlar ve seralar inşa edildi, yollar döşendi.

Kaçırmayın! Şehrin en hoş yerlerinden biri olan Philarmonia Garden, yürüyüş yapmak ve biraz nefes almak için ideal bir noktadır.

26. Upland Parkı

Burası neresi? Şehrin en iyi manzaralarından birine sahip olan Upland Park, tepede yer alarak, Bakü’nün harika manzarasını gözler önüne seriyor. Parkın terasına çıkmak için ya merdivenleri -ki bolca merdiven söz konusu- kullanabilir ya da teleferikle çıkabilirsiniz.

Parkta, 1918 yılında hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına hitaben Türk Şehitler Anıtı’nın olması, sizleri biraz da olsa duygulandıracak. Ancak Hazar Deniz’inin kuş bakışı görünümünün, içinize huzur dolu bir atmosfer yayacağından emin olun.

Neden gitmeliyim? Fotoğraf ve video çekeceğiniz, manzaranın tadına doyacağınız bir park düşünün… Alev Kuleleri ve çokça caminin manzaraya dahil olması… Turistlerin neden buraya akın ettiği çok aşikar değil mi?

Kaçırmayın! Upland Park, anıt ve mezarlar nedeniyle, sizin için sakin ve huzurlu bir ortam yaratırken, manzarasıyla da tamamen stres atmanızı sağlıyor. Hemen bir Bakü gezilecek yerler listesi hazırlayın ve bu yeri listeye ekleyin!

27. Fizuli Parkı

Burası neresi? Kısa bir yürüyüş parkı olan Fizuli Park, yaklaşık 600 metre boyunca uzanıyor. Parkın çevresinde bulunan pek çok şeye -otobüs, metro, pazarlar- kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bunların dışında, Ulusal Tiyatro Binası ve 28 Mayıs Alışveriş Merkezi gibi birkaç seçeneği de yakından görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yorulduğunuzda, biraz dinlenmek ve zaman geçirmek için harika noktalardan biridir. Ayrıca park o kadar temiz ki, yürüyüş yaparken huzura doyacak ve sakinleşeceksiniz. Adeta bir terapi gibi…

Kaçırmayın! Azeriler tarafından ”Qış Parkı” yani Kış Parkı” olarak da adlandırılan bu parkta, her mevsimde, sabah veya akşam fark etmeksizin yürüyüş yapabilirsiniz. Oturma banklarında oturup manzarayı veya insanları seyredebilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Kulaklığınızı takıp kafanızı dinlemek, manzaraya karşı keyiflenmek istemez misiniz? O zaman, adres belli. 🙂

Uyarı! Sadece belirtmek gerekirse; gölgelik fazla bir alanı olmadığı için, öğlen sıcağından kaçınmak sizin için daha iyi olabilir veyahut buna dikkat ederek gitmeden önce, önlem alabilirsiniz.

28. Dede Korkut Parkı

Burası neresi? Heykeltıraş ve sanatçı Gerush Babayev tarafından, 2013 yılında açılan park, Dede Korkut Kitabı’nın bir simgesi olarak adlandırılmış. Dede Korkut Kitabı, Azerbaycan halkının tarihi geçmişini yansıtmasından dolayı, parka bu isim verilmiş. Park, aynı zamanda Azerbaycan tarihi ve kültürünün açık hava sergisi olma özelliğini taşır. Azerbaycan’ın gelenek ve göreneklerini, dilini, kültürünü ve tarihini, burada inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Modern parklardan biri olan Dede Korkut Parkı, sadece etrafta dolaşmak ve rahatlamak için güzel bir yer değil, aynı zamanda en büyük parklardan birisi.  Aydınlatma sistemleri, dinlenme tesisleri, yeşillik alanları ve insan yapımı bir göl ve şelalesi ile muazzam bir parktır.

Kaçırmayın! Parkta iki köprü bulunmakta; ya üzerinde yürüyebilirsiniz ya da gölde bir katamaran kiralayabilir, yelken açabilirsiniz. Ayrıca yerlerde üç boyutlu resimlerin çizilmiş olması, fazlasıyla ilginizi çekecek.

İpucu: Yapılan bir proje kapsamında; İçeri Şehir, Haydar Aliyev Merkezi, Fizuli Park ve Dede Korkut Parkı’nda, ücretsiz wifi hizmeti bulunuyor. Bunun için, telefonunuzdan ‘’Bakü Sizi Seviyor’’ isimli bağlantıya tıklayarak, kullandığınız telefon numarasını onaylamak yetiyor.

29. Abşeron Ulusal Parkı

Burası neresi? Azerbaycan’ın milli parkı olan Abşeron Milli Park, Bakü’nün daha uzak noktalarından biri olsa da, keşfedilmeye değer nitelikte. Abşeron Yarımadası’nda yer alan park, maceracıların da ilgisini çekiyor ve onlar için heyecan verici bir rota oluyor.

Neden gitmeliyim? Abşeron Milli Park’ı, elliden fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Örneğin; çeşitli kuşlara, kaplumbağalara, tilkilere, çakallara ve yılanlara bile! Tüm bu canlıları görecek olmak, sizleri korkutur mu? Bunun cevabını sizden henüz alamıyoruz, ama cesaretli ve macera tutkunlarının buradan nasıl keyif alacağını hayal etmek, bizleri mutlu etmiyor değil. 🙂

Kaçırmayın! Macera ruhuna sahip değilseniz ve bu anlattıklarımıza rağmen hala korkuyorsanız, parktaki deniz manzarasına eşlik edebilirsiniz. Ancak denize girmeden önce, bir kez daha düşünün! Sizi korkutmak gibi olmasın ama her an bir canlıyla karşılaşabilirsiniz. 🙂

  • Adres: The Caspian region, Bakı, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Yol tarifi al >

30. Mini Venice

Burası neresi? Küçük bir kasaba olarak adlandırılan Mini Venice yani bir nevi “Küçük Venedik”, 1960 yılında inşa edilmiş. Dekoratif taş köprülerle birbirine bağlanmış iki büyük ve birkaç küçük adaya sahip olan Mini Venice, adeta Venedik’e gitmiş gibi bir his yaratıyor. Temiz su kanallarında gondol keyfi yapabilme şansı da yakalayabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Adalarda bulunan restoranlar; Azerbaycan ve farklı mutfaklardan lezzetli yemekler sunuyor ve bir öğle ya da akşam yemeği yemek için olağanüstü atmosfer yaratıyor. Ayrıca Küçük Venedik parkının daha da geliştirildiğini, mevcut kanallarının genişletildiğini ve adalardaki restoranların yapımının yeniden gerçekleştiğini söylemeliyiz.

Kaçırmayın! Gondolda mini bir tur yapabilir, bir Doğu restoranında veya bir Batı restoranında güzel bir yemek yiyebilir, köprüler de yürüyebilirsiniz. Oldukça sakin ve huzur dolu olan bu yerde, Hazar Denizi’nin yanından gondolla geçmek fazlasıyla rahatlatıcı olacak! Çocuklarla veya ailecek gelebileceğiniz, yürümek ve dinlenmek için eşsiz bir yerdir.

  • Adres: 73 Neftchilar Ave, Baku 1004, Azerbaycan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-23.30
  • Yol tarifi al >

31. Gobustan Milli Parkı

Burası neresi? Gobustan Milli Parkı içinde 6.000’den fazla petroglif yani tarih öncesi kaya oymaları bulunuyor. Bu oymaların geçmişi ise yaklaşık 40.000 yıl öncesine dek uzanıyor. Bu oymaların çoğu hayvanları, savaşları, ritüel haline gelmiş dansları, astronomiyi içeren ibadet ya da ibadet sahnelerini tasvir ediliyor. Bunlar ibadet öncesi ya da av öncesi gerçekleştirilen ritüellerin bir parçası olarak kabul edilmekteydi.

Neden gitmeliyim? Bakü’nün en önemli tarihi yerlerinden biri olan Gobustan Milli Parkı içindeki kaya üzerine yapılmış çalışmalar, Bakü’de günübirlik bir geziye çıkarak görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Ziyaretçilerin buraya bir tur rehberiyle gitmesi öneriliyor çünkü buraya ulaşmanın zor olmasının yanı sıra park içinde herhangi bir açıklama tabelası da bulunmuyor. Bu nedenle ne gördüğünüzü anlamak ve kaybolmamak için bir tur rehberine ihtiyaç duymanız muhtemel olacaktır.

  • Adres: 496H+H9C, Qobustan, Azerbaycan
  • Telefon: +994125446627
  • Zihyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

-Seyir Terasları

32. Baku Panoramic View

Burası neresi? Azerbaycan’ın seyir balkonu olarak bilinen Baku Panoramic View, Bakü şehrini görmek için en iyi yerler arasındadır. Yeşilliği ile Bakü’nün en doğal yerlerinden biri olmakla beraber, kesinlikle en yüksek noktalarından da biridir.

Neden gitmeliyim? Şehrin panoramik manzarası eşliğinde, Alev Kuleleri ve Hazar Denizi’ni yakından görebilmeniz mümkün. Bakü’de, olağanüstü manzaralara sahip yerlerin birçok noktada mevcut olabileceğini artık öğrenmiş olmalısın. İşte Panoramic View de bunlardan sadece biri…

Kaçırmayın! Hoş bir esintiyle, şehir manzarasının tadını çıkarmak mı? Kulağa fazlasıyla romantik geliyor. 🙂 Oraya git ve gün batımının tadını çıkarmaya bak!

-Kültür ve Sanat Merkezleri

33. Minyatür Kitap Müzesi

Burası neresi? Bakü’nün meşhur İçeri Şehri’nde yer alan Minyatür Kitap Müzesi, dünyadaki tek minyatür kitap müzesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Müze, 2002 yılında açılmış ve müzede sergilenenler 30 yıl boyunca Tahir Salahov’un kız kardeşi Zarifa Salahova tarafından toplanmıştır.

Neden gitmeliyim? Devrim sonrası Rusya’da ve Sovyet döneminde yayınlanan kitapların minyatür halinde olması, Rus edebiyatı veya tarihi ile ilgilenenleri fazlasıyla sevindirecek. Aynı zamanda müzede, Puşkin, Dostoyevski, Gogol ve Chukovsky gibi dünyaca tanınan Rus yazarlarının eserleri de bulunuyor.

Kitaplar, dünyanın dört bir yanından gelerek Azeri, Rusça, İngilizce ve Almanca da dahil olmak üzere birçok dilde yazılıyor. Sadece Rus değil daha birçok farklı edebiyattan esintiler bulacağınız bu müzeye kesinlikle uğramalısınız!

Kaçırmayın! Müzedeki en eski kitap, 17. yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim’in minyatür bir kopyasıdır. Kuran-ı Kerim’in orijinaliyle birebir aynısı olduğuna çok şaşıracaksınız. Belki de tek farkı bu kadar küçük olmasıdır. 🙂 Kitapların sadece büyüteçle okunabilmesi ve Türk edebiyatından da eserler görmenizin, açıkçası sizi oldukça etkileyeceğini düşünüyoruz.

  • Telefon: +994 12 492 94 64
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Pazar 11.00-17.00
  • Yol tarifi al >

34. Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Burası neresi? Adını ülkeyi yöneten Azerbaycan’ın ulusal lideri olan Haydar Aliyev’den alan müze, Bakü’nün önemli kültür merkezidir. Zaha Hadid tarafından tasarlanan bina, 2013 yılında tamamlanmış ve içerisinde geçici sergi alanları, konferans merkezleri, atölyeleri ve müzeyi barındırmasıyla çok işlevli bir mekan olmuştur. Kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Azerbaycan’ın dilini, tarihini ve kültürünü de tanıtmasıyla biliniyor.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret ettiğinizde; Azeri tarihini öğrenebilir, sanat ve bilimin geçici sergilerine, müzik konserlerine, tiyatro gösterilerine, konferanslarına, eğitim faaliyetlerine ve özel etkinliklerine katılma şansı elde edebilirsiniz. Bunların dışında müze içerisinde; Haydar Aliyev’in mirasına ve kişisel hayatına odaklanan kalıcı sergiler, interaktif sergiler, sanat eserleri, tarihi nesneler, mimari modeller ve videolar da yer alıyor.

Kaçırmayın! Uluslararası sanatçıların sanat eserlerinin sergilenmesi bir kenara, merkezin açılışından bu yana birçok besteci ve sanatçının konserlerini gerçekleştirmesi bir tarafa…

  • Adres: 1 Heydar Aliyev Ave, Baku 1033, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 505 60 01
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-19.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

35. Azerbaycan Ulusal (Devlet) Sanat Müzesi

Burası neresi? Azerbaycan’ın en büyük sanat merkezi olan Azerbaycan Ulusal (Devlet) Sanat Müzesi, 1936 yılında kurulmuş ve adını tasarımcı ve tiyatro sanatçısı Rustam Mustafayev’den almıştır. Rustam Mustafayev Azerbaycan Devlet Sanat Müzesi olarak da bilinen müze, yan yana iki binadan oluşuyor. Müze toplam 15 binden fazla sanat eseri içiyor ve müzedeki sergiler periyodik olarak değişiyor. Böylece bu sanat eserlerinin hepsine geçici olarak denk gelebiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Müze içerisinde; Azerbaycan, Batı Avrupa, Rusya, Türk, Çin, Japon, Fars ve Doğu sanatının çeşitli dönemlerini kapsayan sanat eserleri sergilenmekte olup, tablo, çizim, gravür ve heykeller de bulunuyor. Ayrıca 17. ve 19. yüzyıldan kalma kitap minyatürleri ve şerbet koleksiyonları da vardır.

Kaçırmayın! Müzenin bu zengin koleksiyonunu ve modern sanatının özelliklerini keşfetmeye ne dersiniz? Cevabınızın evet olduğunu düşünüyor ve burada kazanacağınız izlenimler hakkında daha fazla bir ipucu vermiyoruz. 🙂

  • Adres: 9/11 Niyazi, Bakı, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 492 07 07
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

36. Bakü Modern Sanat Müzesi

Burası neresi? Azerbaycan’ın ilk modern müzesi olan Bakü Modern Sanat Müzesi, 2009 tarihinde açılmıştır. Azerbaycan’ın en parlak ressamlarını ve heykeltıraşlarını temsil eden müze, 800’den fazla parçadan oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Bina, oldukça çağdaş bir şekilde modernize edilmiş ve mümkün olduğunca açık ve ferah bir şekilde tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Burada, 1960 ve 1970’lerde ortaya çıkan Rasim Babayev, Ashraf Murad ve Fazil Najafov gibi sanatçıların eserlerini görebiliyorsunuz. Bu eserler dışında; Salvador Dali, Pablo Picasso ve Marc Chagall gibi Avrupalı ​​ustalarının da sanat eserleri sergileniyor.

Kaçırmayın! İçerisinde; çocuk sanat odası, kütüphane, video salonu, restoran ve kafe barındıran müze, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikte. Ayrıca Bakü Modern Sanat Müzesi’nde yer alan kitap mağazasından, güzel sanatlar ve mimari kitaplar satın alabileceksiniz.

  • Adres: 5 Yusuph Safarov, Bakı 1025, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 490 84 02
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-20.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

37. Azerbaycan Edebiyatı Müzesi (Nizami Azerbaycan Edebiyatı Müzesi)

Burası neresi? Muhteşem bir mimariye sahip olan Nizami Azerbaycan Edebiyatı Müzesi, 1939 yılında kurulmuş ve ülke kültürünün en büyük ve en zengin hazinelerinden biri olma özelliğine sahip. Müze, yıllar boyunca farklı amaçlarla kullanılmıştır: ilk olarak kervansaray, ikinci olarak otel ve şimdilerde müze olarak faaliyet gösteriyor.

Neden gitmeliyim? Binanın genel tasarımı, şehirdeki birçok binadan veya birçok şehre kıyasla, oldukça farklıdır. Binanın ana parçası olarak 6 muazzam şair ve yazar anıtının bulunması, ilk görüşte dikkatinizin çekmesini sağlıyor. Bu 6 önemli kişi ise; Muhammed Fuzuli, Molla Panah Vagif, Mirza Fatali Akhundov, Khurshidbanu Natavan, Jalil Mammadguluzadeh ve Jafar Jabbarli’dir.

Başka bir önemli yönü ise; binanın dış tasarımında, şairlerin şiirlerinden birkaç cümle ile kaplanmış duvarlar göze çarpıyor. Binanın yapısı, olağanüstü geleneksel motifler ve şekiller ile dolu ve resmen hayranlık uyandırıyor.

Kaçırmayın! Nizami Azerbaycan Edebiyatı Müzesi’nde; 3 binden fazla el yazması, nadir bulunan kitaplar, portreler, heykeller, minyatürler, şairlerin anıları ve diğer sergiler bulunuyor. Üstelik müzenin bir kısmında yer alan kitapçıdan, kendinize veya sevdiklerinize bir kitap hediye etmeyi düşünmez misiniz?

  • Adres: 53 Istiglaliyyat, Baku 1005, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 492 18 64
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

38. Bakü Kristal Salon

Burası neresi? Hem spor hem de konser alanı olan Bakü Kristal Salon, 2012 yılında Eurovision şarkı yarışmasına ev sahipliği yapmak için, Devlet Bayrağı Meydanı üzerine inşa edilmiştir. İlginç ve olağanüstü mimari yapısı ve LED ışıklarla süslenmesi ile gerçek bir parlayan mücevherdir.

Neden gitmeliyim? Arenada düzenlenen voleybol, karate ve boks gibi spor dallarının maçları, büyük sanatçıların konserleri, gösteriler, kutlamalar, yarışmalar ve oyunlar gibi akla gelmeyecek daha pek çok etkinlik düzenleniyor. Sadece bu etkinlikleriyle değil, muhteşem manzarasıyla da sizleri fazlasıyla etkileyeceğinden emin olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Jennifer Lopez, Sharika, Christina Aguilera ve Dua Lipa… Bu sanatçıların konserlerini kaçırmış olabilirsiniz ancak üzülmeyin! Bakü’ye gelmeden önce, Kristal Salon’da yapılacak etkinlikleri takip edin ve sevdiğiniz bir şarkıcının konserini bekleyin. 🙂

  • Adres: Sabail District, Settlement, National Flag Square, AZ1003, Baku, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 404 31 52
  • Yol tarifi al >

39. Azerbaycan Devlet Filarmonisi

Burası neresi? Azerbaycan Devlet Filarmoni Salonu, 1910 – 1912 yılları arasında, Ermeni mimar Gabriel Ter-Mikelov tarafından inşa edildi. Dış mekanını İtalyan Rönesans’ı, iç mekanını Alman Rokoko tarzında tasarlamış, binanın tasarımını ise; Monte-Carlo Casino’daki binaların mimari tarzından, özellikle de l’Opéra de Monte-Carlo’dan ilham almış.

Neden gitmeliyim? Filarmoninin birçok amaç için kullanıldığını anlattığımızda, daha fazla merak edip, burayı Bakü gezi notlarına ekleyeceksin! İlk olarak; inşa edildiği tarihten 1917 yılına kadar, şehrin zenginleri için, ziyafetler, balolar ve konserler düzenlendiği bir kulüp… İkinci olarak; Azerbaycan Halk Cumhuriyeti döneminde ve Rus İç Savaşı sırasında, toplantı ve mitingler için kullanılan bir salon… Son olarak; Sovyet döneminde ise, konserler için hizmet veren bir sahne…

Kaçırmayın! Repertuarında klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği eserlerini sunan Azerbaycan Devlet Filarmoni Salonu, sekiz senfoni orkestrasına ev sahipliği yapıyor. Tek bir sahnede Yaz Salonu ve Kış Salonu olarak faaliyet gösteriyor ve Bakü’yü ziyaret ettiğiniz mevsime göre, birine katılma şansı elde edebilirsiniz.

-Doğal Güzellikler

40. Göygöl Gölü

Burası neresi? Göygöl Gölü, Azerbaycan’ın Gence şehrinde yer alan Göygöy Milli Park’ta, geniş ormanların içerisinde bulunan bir göldür. Göygöy Gölü’nün güneyinde çok sayıda ormanlık restoranın ve otellerin bulunduğunu, kesinlikle söylemeden geçmeyelim.

Neden gitmeliyim? Bakü’ye geldiniz ve en önemli yerleri gezdiniz diyelim, üstelik merkezden biraz da sıkıldınız ve şehirden uzakta bir yer keşfetmek istiyorsunuz. Bunları farz ederek konuşuyoruz; henüz keşfetmediğiniz bir yer, Göygöl Gölü, sizleri bekliyor. 🙂 Temiz bir hava almak ve manzaraya doymak için, muhakkak gelinmesi gereken bir doğa güzellik…

Kaçırmayın! Tüm bu doğal güzellikler bir kenara, yol boyunca piknik alanlarının mevcut olması sizleri etkileyecek türden. Bir sırt çantası hazırlayın ve doldurun içini… Sonra atın sırtınıza ve yollara düşün! Biraz kafa dağıtmayı hak ettiniz.

Uyarı! Sonbahar aylarında sakin olan gölün, yaz mevsimlerinde daha kalabalık olduğunu belirtelim ki, ziyaret etmeden önce bilginiz olsun. Eğer özel bir aracınız yoksa ulaşım sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Ancak bir taksi kiralayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Belki uzun süre araç bekleyebilirsiniz ama inanın vakit geçirmeye değecek…

41. Yanar Dağ

Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Marco Polo, 13. yüzyılda Bakü’ye ilk geldiği sırada bölgenin her yerinde gizemli bir şekilde alevler olduğunu fark ediyor. Birçokları, günümüzde hala bu alevlerin, ateş ritüellerini içeren bir din olan Zerdüştlüğün doğuşunda bile rol oynadığını iddia ediyor. Bölgedeki yaşayanların söylediğine göre buradaki yangınların, 1950’li yıllarda içtiği sigara izmaritini buraya atan bir çoban tarafından keşfedildiği rivayet edilmektedir.

Sonraları bu mistik ateşlerin Azerbaycan’daki büyük gaz rezervlerinden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Yanar Dağ, Azerbaycan’ın günümüzde hala yanmakta olan en dikkat çekici doğalgaz ateşlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Adının “Yanan Dağ” anlamına gelmesi ise şaşırılmaması gereken bir durum; çünkü tepenin yamacında 10 metre boyunca uzanan bir ateş duvar yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Özellikle hava karardıktan sonra ortaya çıkan muhteşem ateş manzarasının tadını çıkarmak için bir Bakü gece turuna dahil olmanızı ve bu doğal güzelliği görmenizi öneriyoruz. Buraya ulaşmak yaklaşık bir saat sürmektedir ve zorluğu nedeniyle bir tur rehberi eşliğinde ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

42. Gobustan Çamur Volkanı

Burası neresi? Gobustan Milli Parkı içinde sadece büyüleyici kaya oymaları bulunmuyor; bunun yanı sıra dünyadaki çamur volkanlarının üçte biri de bu milli park sınırları içinde bulunuyor. Çamur volkanı, Çeyildağ kasabasından 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve kraterin çapı ise yaklaşık 900 metre genişliğindedir.

Çamur volkanlarına ulaşmak için arazi şartlarına uyum sağlayabilecek bir araca ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer böyle bir aracınız yoksa turlara dahil olmanız mantıklı olacaktır. Hem böylelikle çamur volkanları hakkında tur rehberlerinden detaylı bilgi edinme fırsatına da sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Gobustan Kaya oymalarının ardından birçok turist kafilesi için çamur volkanlarını görmek standart planlar arasındadır. Bu çamur volkanları içinde girmek ve içinde hala çamur köpüğünün olduğunu görmek mümkündür. Çamurdaki minerallerin cilt için oldukça sağlıklı olduğu belirtiliyor. Hatta dilerseniz bir şişeye bu çamurdan doldurabilir ve evinize getirebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Bakü gezisi sırasında çamur volkanlarını da görmeyi planlıyorsanız, ziyaretinizi yağmurlu bir gün ya da hemen sonrası yerine, güneşli ve kurak bir zamana ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde çamurlu zeminden dolayı sıkıntı yaşayabilirsiniz.

*Bakü’de Gezilecek Alternatif Yerler

-Eğlenceli Yerler

43. Bakü Dönme Dolabı (Baku Ferris Wheel)

Burası neresi? ‘’Baku Eye’’ yani ‘’Bakü Gözü’’ olarak da bilinen Bakü Dönme Dolabı, Hollandalı Dutch Wheels şirketi tarafından inşa edilmiş. 2014 yılında açılan dönme dolap, halkın beğenisini fazlasıyla toplamış. Dönme dolabın 30 kabini ve her birinde sekiz kişi sığabilecek kadar yeri vardır.

Neden gitmeliyim? Bakü’de mutlaka görülmesi gereken cazibe merkezlerinden biri olan dönme dolap, hem çocuklarınızla eğlenebileceğiniz hem de manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.  Ailecek Bakü’nün panoramik manzarasını seyretmek ve önemli simgesel yapılarını görmek için, mutlaka gitmelisiniz! Özellikle akşamları düzenlenen ışık gösterileri sizleri büyüleyecek…

Kaçırmayın! Çoğu ziyaretçi bu dönme dolaptan faydalanabilsin diye ellerinden geleni yapmışlar ve bu durum şahsen bizi çok etkiledi. Tekerlekli sandalyeli gezginlerin erişebileceği gibi, bebeklerinizle bile buraya çıkmanız serbest. Özel bir tur veya etkinlikle de katılabilir, hatta bizzat o günü komple sizin için ayırtabilirsiniz. Yalnızca rüzgarlı ve yağışlı havalarda çalışmadığını unutmayın!

Aklınızda bulunsun! Dönme dolap geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.

44. Bakü Karting & Etkinlik Merkezi

Burası neresi? Seyahat etmekten yorulup biraz da aktivite yapmaya kimse hayır demez sanırım. Bölgedeki en büyük kapalı karting merkezi olan Bakü Karting, 2010 yılından beri faaliyet gösteriyor ve sıkıldığınız anda eğlenmek için bir adres olarak karşınıza çıkıyor.

Neden gitmeliyim? Tabii ki, sadece parkurda hız yapıp eğlenmiyorsun. 🙂 Doğum günü, yıl dönümü, parti ve mezuniyet gibi birçok kutlamaların da düzenlendiğini bilmeli ve planını ona göre yapıp, senin için bir kutlama yapılmasını sağlayabilirsin. Ayrıca çocuklar ve yetişkinler için,  dersler de veriliyor.

Kaçırmayın! İçerisinde Rich Club & Lounge adında bir gece kulübüne de ev sahipliği yapan bu popüler mekan, eğlencenin tap noktası.

  • Adres: Elite Ticarət Mərkəzi, Ajami Nakhchivani, Baku, Azerbaycan
  • Telefon: +994 55 277 33 03
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-00.00
  • Yol tarifi al >

45. Phantom Quests

Burası neresi? Bakü’deki en büyük görev merkezi olan Phantom Quests, özel olarak hazırlanmış odalarda 4 farklı konsepte sahip. Korkunç Sirk, Krugerin Evi ve Taht Oyunları, 60 dakika boyunca, 2 – 5 kişi arasında oynanan bir görev türleridir. Gizli Laboratuvar ise tam 80 dakika boyunca sürüyor ve 3 – 6 kişi arasında oynanıyor. Ayrıca çocuklar için de ayrı görev oyunları var.

Neden gitmeliyim? Heyecan ve eğlence arıyorsan, doğru adres burası! Mantığınızı ve becerinizi kullanıp, görevi bir an önce tamamlamaya bakın… Yoksa korkudan bayılırsınız. 🙂 Arkadaşlarınızla veya ailenizle geleceğiniz, harika zaman geçireceğiniz bu yere mutlaka uğramalısınız.

Kaçırmayın! Personellerin neşeli ve dostane tavırları, sizi gerilimden uzaklaştıracak cinsten. Vakit bulamayıp, sadece bir oyuna katılabilirsin ancak buna üzülme! Bakü ziyaretinde, tekrar buraya gel ve diğer oyunları da dene…

  • Adres: 74 Hasan bey Zardabi St, Baku, Azerbaycan
  • Telefon: +994 50 509 52 22
  • Ziyaret saatleri: Her gün 13.00-23.00
  • Yol tarifi al >

46. Portal Games

Burası neresi? Bir kaçış odası merkezi olan Portal Games, 2015 yılında açılmış ve  tam 8 şubeye sahip. İçerisinde yaklaşık 10 oyun bulunuyor ve istediğinizi seçerek bu maceraya katılıyorsunuz.

Oyunların amacı; kişiler seçtiği oyun türüne göre bir odaya kilitlenir ve oradan kurtulmaya çalışır. Yalnız acele etmeleri gerekiyor ki, 1 saat dolmadan çıkabilsinler. Tabii bu sizin için ne derece kolay olur, bilemiyoruz. 🙂 Çünkü bulmacalar, bir hayli zor ve çözemezsen kaybedeceksin!

Neden gitmeliyim? Gerilim – korku filmlerini seviyorsan, izlerken senin de aklından bin bir türlü senaryolar geçiyorsa, ıssız ve sakin yerlerden geçerken -evde yalnızken- bunları düşünüyorsan… Kesinlikle Portal Games’e uğramadan gitme!

Kaçırmayın! Çeşitli müzik efektleriyle korku dolu anlar… Adeta o meşhur korku filmlerinin içinde gibi hissetmeni sağlayacak. Daha fazla spoiler vermeyelim ve devamını bu eğlence tutkunlarına bırakalım. 🙂

  • Adres: 13 Ziya Bünyadov, Baku, Azerbaycan
  • Telefon: +994 12 562 26 99
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 12.00-23.30
  • Yol tarifi al >

-Çocukla Gezilecek Yerler

47. Bakü Hayvanat Bahçesi

Burası neresi? Hayvanat bahçeleri, çocuklar için her zaman en iyi ve en vazgeçilmez yerlerden biridir. E haliyle, Bakü ziyaretinizde çocukları da düşünmek zorundasınız. O zaman Bakü Hayvanat Bahçesini birlikte tanıyalım!

Sovyetler döneminde, 1928 yılında kurulan Bakü Hayvanat Bahçesi, şehir merkezinde bulunuyor ve rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bakü şehrine kıyasla, biraz küçük kalan bu hayvanat bahçesinde, yaklaşık 160 türden 1200 hayvan bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Küçük bir hayvanat bahçesine göre, içerisinde bulunan hayvan çeşitlerinin sayısı oldukça fazladır. Flamingodan deve kuşuna, timsahtan aslana, leopardan tilkiye, maymundan papağana kadar daha pek çok çeşide, burada rastlayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Sizler için belki yeterli olmayabilir ama çocukların her koşulda çokça sevip eğleneceği bu yeri, listenize ekleyin. Ayrıca fiyatlar o kadar çok uygun ki… Çocuklarınızdan ziyade, belki bu sizi tatmin edebilir. 🙂

  • Telefon: +994 12 440 10 96
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-17.30, Cumartesi-Pazar 09.00-17.30
  • Yol tarifi al >

-Gece Gezilecek Yerler

48. Enerji Club

Burası neresi? Devlet Bayrağı Meydan’ındaki en popüler kulüp olan Enerji Club, Bakü’deki en eğlenceli yerlerden biri. Üst düzey temalı partileriyle adını duyuran kulüpte, eşsiz şovlar görebilir ve lezzetli menülerinden dilediğinizi sipariş verebilirsin.

Neden gitmeliyim? Harika müzikler eşliğinde dans etmek mi? Hem de devasa bir dans salonunda ve canlı DJ performanslarıyla… Turistler ve yerel halk tarafından sıklıkla eğlenmek için gelinen bu yer, isminin hakkını veriyor.

Kaçırmayın! Çok fazla rağbet gören Enerji Club, her zaman kalabalık olma eğiliminde. Bu nedenle, fazla vakit kaybetme ve kalabalık dolmadan acele et!

  • Adres: National Flag Square, Bakı, Azerbaycan
  • Telefon: +994 50 700 70 57
  • Ziyaret saatleri: Geçici oalrak ziyarete kapalı.
  • Yol tarifi al >

49. IN Club

Burası neresi? IN Club, merkezi bir konumda bulunmamasına rağmen, en iyi gece mekanlarından biri olma özelliğindedir. Bakü şehrine techno müziğini getiren IN Club, her hafta sonunda gerçekleştirdiği elektronik müzik partileriyle tanınıyor.

Neden gitmeliyim? Şehirdeki en gösterişli yerlerden biri olmasını, iç mekanının oldukça abartılı şekilde dizayn edilmesine borçlu. Dans pistindeki genç kalabalığın hiç bitmeyen enerjisiyle, müziğin ritmine kapılacak ve onlara ayak uyduracaksınız.

Kaçırmayın! Düzenlenen partilere, ünlü uluslararası veya ulusal pek çok sanatçı ile canlı performanslarıyla DJ’ler eşlik ediyor. Doyasıya eğlenmemek için hiçbir sebep yok!

  • Adres: Ahmed Rajabli, Baku 1075, Azerbaycan
  • Telefon: +994 55 375 22 12
  • Ziyaret saatleri: Her gün 22.00-06.00

50. Madrid Bar

Burası neresi? İspanya’ya gitmeden sanki oradaymış gibi bir his veren Madrid Bar, başkentin kalbinde yer alıyor. Hem restoran hem de bar olarak işletilen mekan, yaz aylarında kullanabileceğiniz terasıyla mükemmel bir yere dönüşüyor ve ayrıyeten gün batımını izlemek için harika bir atmosfer yaratıyor.

Neden gitmeliyim? Sevdiklerinizle biraz rahatlamak ve kafa dağıtmak adına geldiğiniz bu mekan, hareketli müzikleriyle size ayrı bir ambiyans katacak. Ayrıca en iyi barmenlerinin hazırladığı lezzetli kokteyller ve karışımlara bayılacak, DJ performanslarıyla ise, kendinizi fantastik bir ortamda bulacaksınız.

Kaçırmayın! En kaliteli malzemelerle hazırlanan otantik yemekler, sadece İspanyol mutfağını değil kültürünü de yansıtıyor. Özgün tasarımı ve rahat ortamı hoşunuza gidecek ve Bakü’ye tekrar uğradığınızda, gitmek için can atacağınız bir mekan olacak!

  • Adres: National Flag Square Complex Baku, 1010, Azerbaycan
  • Telefon: +994 51 225 48 25
  • Ziyaret saatleri: Cuma 18.00-03.00, Cumartesi 18.00-00.00
  • Yol tarifi al >

*Bakü Yakınında ve Çevresinde Gezilecek Yerler

-Yakınındaki Turistik Şehirler

51. Gence

Burası neresi? Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri olan Gence, sağlam turizm altyapısıyla turistler için mükemmel bir şehir. Arapların, Perslerin, Türklerin ve Rusların yöneticileri tarafından kontrol edilen Gence, 1500 yıl öncesine dayanan bir tarihi geçmişe sahip. Her bir yönetici, Gence’nin mimarisine ve kültürüne damga vuran izler taşıyor. Zengin tarihi mirasının yanı sıra, sıra dışı cazibe merkezleri ve halkın misafirperverliğiyle ünlenen bir şehirdir.

Neden gitmeliyim? Gence’de bulunan eski Sovyet otelinde konaklayabilir, birçok yerel ve restoranlardan birinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Özellikle; uluslararası ve Azeri mutfağına yer veren restoranlardan…

Bu kadarı yeterli mi? Tabii ki, hayır! Meşhur Haydar Aliyev Meydanı ve Parkı’nı, Şah Abbas Camii ve Kervansarayını, Şişe Evi’ni ve Nizami Türbesi’ni görmeden bir yere gitmek yok. 🙂 Bu arada, bu gezi noktalarından çok daha fazlası Gence’de bulunuyor. Ama birazı da sürpriz olsun diyelim ve biz susalım. Peki ya kendin keşfetmeye ne dersin? Hatta yeni yerler keşfettikçe bizi de bilgilendirirsen, hiç fena olmaz sanki. 🙂

Nasıl ulaşırım? Gence’ye ulaşmanın üç ana yolu var; otobüs, mini otobüs ve tren. Bakü’den Gence’ye otobüsle gitmek; yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Otobüs dışında, 4 saat 28 dakika sürecek tren yolcuğu da yapabilirsiniz. Vagon türleri, fiyatları ve saatler için Azerbaycan Demiryolları sitesine bakabilir, seyahatinizden sadece 10 gün önce online olarak rezerve edebilir ya da bilet gişelerinden alabilirsiniz.

52. Tiflis

Burası neresi? Gürcistan’ın başkenti, Kafkasya’nın en kozmopolit şehri Tiflis, zenginliklerle dolu, canlı bir şehirdir. Yenilikçi kültürü ve mükemmel yeme içme fırsatlarıyla mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri haline dönüşüyor. Yüzyıllar boyunca fethedilen Tiflis, savaş izlerini gururla taşıyor. Ortaçağ kalesi duvarlarından, yeni lüks butiklere kadar bu şehir, herkes için bir şeyler sunuyor ve bu kadar kalabalığı kendine çekiyor.

Neden gitmeliyim? Eski Kent’in sarma yolları, balkonlu evleri, küçük dükkanları, Arnavut kaldırımlı ve dar sokakları, kubbe şeklindeki hamamları, katedralleri ile adeta tarihe ışık tutar. Yenilikçi oteller, gizli kafeler ve restoranlar, açığa çıkmak için sizlerin ziyaretini bekliyor. Tiflis’in hangi kısmında olursanız olun, Gürcistan’ın kalbi olan başkentini tekrar tekrar keşfedeceksiniz.

Nasıl ulaşırım? Bakü’den Tiflis arası mesafe yaklaşık 600 km civarında yani toplamda 12 saat 15 dakika sürüyor. Ancak bu yolculuğu otobüs ile değil de, trenle yapmak biraz daha mantıklı gibi görünüyor. Genel olarak, hem yatılı hem de ucuz yolculuk sevenler için ideal bir tercih.

Bakü’den kalkan 38 numaralı trenle, Bakü – Tiflis yolculuğunu gerçekleştirebilirsiniz. Fiyatlarla ilgili detaylı bilgi almak için Azerbaycan Demiryolları sitesini inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda biletleri de buradan alabilirsiniz.

53. Gabala

Burası neresi? Gabala ya da “Kebele” Bakü’de harika bir günübirlik gezi için gidilebilecek şehirlerden biridir. Burası, Bakü’ye yaklaşık 220 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeybatısında yer alan küçük bir kasabadır. Gabala, Azerbaycan’ın en eski yerleşim yerlerinden biridir ve birçok tapınağa, camiye ve diğer tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gabala sahip olduğu tarihi dokusunun yanı sıra muazzam yeşil dağlarıyla tanınmakta ve bu nedenle ziyaretçiler tarafından sıklıkla günübirlik geziler için değerlendirilmektedir. Şehirde yapılacak en iyi şeylerden biri de Tufadağ Dağı teleferiğine atlayıp altınızdaki nefes kese vadileri görmek olacaktır.

Sakin atmosferin ve muhteşem zümrüt yeşili suların tadını çıkarmak için Nohur Gölü de Gabala’ya gelenlerin es geçmemesi detaylar arasındadır. Yani kısaca eğer amacınız inanılmaz manzaralara şahitlik etmek ise Gabala, Bakü gezisi için olmazsa olmaz yerlerden biridir.

54. Şeki

Burası neresi? Antik İpek Yolu’nun şehirlerinden biri olan Şeki, gösterişli tarihi saraylar ve enfes yerel yemeklerden hoşlanıyorsanız Bakü çevresindeki gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Şehir, Arnavut kaldırımlı sokakları ve kırmızı tuğlalardan yapılmış evleriyle büyüleyici ve hoş bir rahat havaya sahiptir.

Buraya gelenler için yapılacak en iyi şeylerden biri, bir zamanlar Şeki Hanlarının ikamet ettiği Yazlık Saray ve Kışlık Saray’ı ziyaret etmek olacaktır. Bu sarayların mimarisine kesinlikle hayran kalacaksınız. Özellikle İran’da çok yaygın olarak kullanılan renkli vitray pencereler gibi bazı çarpıcı Fars mimarisine ait unsurlar dikkatinizi çekecektir.

Neden gitmeliyim? Özellikle tarihi dokusuyla ve eşsiz mimari yapılarıyla dikkat çeken Şeki, Bakü’den günübirlik gezi için değerlendirebileceğiniz etkileyici yerlerden biridir.

*Bakü Yakınındaki Havaalanları

  • Gabala Havaalanı  3 sa 21 dk (201 km)
  • Parsabad Havaalanı  3 sa 18 dk (208 km)
  • Lankaran / Lenkeran Havaalanı 3 sa 29 dk (219 km)
  • Erdebil Havaalanı  4 sa 49 dk (289 km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Adres: Samed Vurgun Küçesi 134, Bakü/Azerbaycan

Çalışma saatleri: 09.00 – 18.30

Telefon numarası: + 90 312 292 29 29

-Acil Durum Numaraları

Polis: 102

İtfaiye: 101

Acil Tıbbi Yardım: 103

-Turistler İçin Telefon Kullanımı

Bakü’de Azercell, Bakcell ve Nar olmak üzere 3 ayrı GSM firması mevcuttur. Bu operatörlerden birini tercih ettiğinizde, operatörlerin bayilerinden ya da şehir genelinde bulunan kiosklardan satın alabilirsiniz. Hattı alırken, yanınızda pasaportunuzu da bulundurmayı unutmayın! Bunların dışında, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom üzerinden de internet bağlantısı veya görüşme yapabilirsiniz ancak çok daha pahalıya geleceğini ekleyelim.

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık) olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Bakü gezilecek yerler listemiz editörlerimiz tarafından son olarak 16.04.2024 tarihinde güncellenmiştir. Siz de içeriğimizi geliştirmemize katkıda bulunmak isterseniz bize yorum kısmından görüş ve önerilerinizi yazabilirsiniz.

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce