Bakü Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı Hakkında; Bakü Haydar Aliyev Havalimanı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan uluslararası bir havaalanıdır. Avrupa ve Asya sınırında, Kara ve Hazar Denizi arasında yer alan Kafkasya bölgesi için yoğun trafiği olan önemli bir uçuş merkezidir. Heydar Aliyev Havaalanı, ülkenin en büyük ve Kafkasya bölgesinin en yoğun havalimanıdır. Asya, Avrupa ve Ortadoğu’dan pek çok havayollarına hizmet vermektedir. Bayrak taşıyıcı olan Azerbaycan Hava Yolları ve Buta Airways için merkez havaalanıdır.

2014 Nisan ayında yeni dış hatlar terminali (T1) faaliyete geçti. Eski terminal olan T2 yalnızca Azerbaycan Hava Yolları ve Buta Airways tarafından gerçekleştirilen iç hat uçuşları için kullanılmaktadır.

Bu yazımızda, Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’ndan şehir merkezine çeşitli yollarla nasıl gidileceğini açıklayan bilgiler yer almaktadır. Ayrıca havalimanından araç kiralama ve transfer seçeneklerini de içermektedir.

Bakü Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı, şehir merkezinin yaklaşık 20 kilometre dışında yer almaktadır ve yolculuk süreleri trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak 25 dakikadan daha uzun sürebilir. Bakü havaalanından şehir merkezine gitmek için birkaç ulaşım seçeneği bulunmaktadır.

Bakü’ye hızlı bir giriş yapmak ve şehirdeki indirimleri ve ücretsiz girişleri yakalamanın en iyi yolu, Bakü Şehir Kartı’na sahip olmaktır. Bu kartla ulaşım, müzeler, restoranlar, barlar, kafeler, turlar ve daha fazlasına erişim sağlayabileceksiniz.

Bakü Şehir Kartı hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Size en uygun olan ulaşım seçeneğini karar vermenize yardımcı olacak alternatifleri ve ortalama maliyetlerini yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Bakü Havalimanı

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu otobüslerdir. Havalimanı ekspres otobüsleri günün 24 saati her yarım saatte bir hareket etmektedir. Ancak, gece servis hizmetleri her saat başı çalışmaktadır. Ekspres otobüsler, havaalanı ile 28 Mayıs metro durağı arasında çalışmaktadır. Trafiğe bağlı olarak yolculuk yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Trafiğin yoğunluğu bu süreyi kimi zaman 1 saate kadar çıkarmaktadır. Yolculuğun 20 dakika sonrasında otobüs Köroğlu metro istasyonu durağında durmaktadır. Buradan metroya (yeşil ve kırmızı hat) geçiş yapabilir ve şehrin diğer bölgelerine gidebilirsiniz. Ayrıca bu duran Bakü’nün etkileyici Olimpiyat Stadyumu’na da yürüme mesafesindedir. Ekspres otobüsler havaalanı gelen yolcu binasının çıkışındaki resmi havaalanı taksi durağının yanındaki terminalden kalkmaktadır.

Otobüse bilet almak için öncelikle bir Bakü Kart satın almalısınız. Havaalanı terminal binası içerisinde Bakü Kart kioksları bulunmaktadır. Burada, ekranda ilgili kartı seçmeli ve karta biraz bakiye eklemeniz gerekiyor. Kiosklardan bilet satın almak için, makine kredi kartı kabul etmediği için bir miktar manata ihtiyacınız olacak. Paranızı manata çevirebilmeniz için havalimanı içerisinde döviz büroları bulunmaktadır. Bilet satın almanın en zor yanı, makinelerde Türkçe veya İngilizce dil seçeneğinin bulunmamasıdır. Ancak, bilet almakta zorlanırsanız havaalanı içerisinde yerel bir kişiden yardım isteyebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ekspres otobüsler ile ulaşım ücreti 1,50 manattır. (AZN).

Bakü Havalimanı Otobüs Servisi

Havalimanı ile Bakü arası çalışan otobüsler, modern ve Wi-Fi hizmeti olan araçlardır. Yaklaşık 48 kişi kapasiteli otobüslerde koltuklar bilet satın alma önceliğine göre düzenlenmiştir. Bu nedenle mevcut otobüs kapasitesi dolduysa bir sonraki otobüsü beklemeniz gerekebilir.

Her iki terminalde de havaalanı bilgi masasından Bakü şehir merkezine ulaşım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Otobüs fiyatları, Bakü Kart kullanırsanız biraz daha ucuzdur.

Havaalanından Hareket Saatleri:

06:00; 06:30; 07:00; 07:30; 08:00; 08:30; 09:00; 09:30; 10:00; 10:30; 11:00; 11:30; 00:00; 00:30; 13:00; 13:30; 14:00; 14:30; 15:00; 15:30; 16: 00, 16: 30; 17:00; 17:30; 18:00; 18:30; 19:00 19:40; 20:20; 21:00; 22:00; 23:00; 00:00; 01:00; 02:00; 03:00; 04:00; 05:00

Duraklar: Haydar Aliyev Havalimanı – 28 Mayıs Metro İstasyonu – Köroğlu Tren İstasyonu

Daha fazla bilgi için Ekspres Otobüsleri resmi web sitesine bakabilirsiniz.

Ekspres Otobüs Gidiş/Dönüş Bilet Ücreti:

Yetişkin: 1.50 AZN/3.00 AZN

Çocuklar: 1.50 AZN/3.00 AZN

Ekspres Otobüsleri, havaalanı ile şehir merkezi arası ulaşımda paradan tasarruf etmenin iyi bir yoludur.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Havaalanının gelen yolcu terminalinin çıkışında beyaz renkli taksiler ve Londra siyah taksileri gibi tasarlanmış resmi taksiler bulacaksınız. Bunlar, operatör tarafından size fiyat verecek olan resmi araçlardır. Taksi operatörleri havaalanının dışında yer almaktadır ve buradan bir taksi istediğinizi belirterek ödemenizi gideceğiniz mesafeye göre yapabiliyorsunuz. Taksi ulaşımı için ödemeyi nakit veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.

Havalimanından şehir merkezine taksi ile ulaşımın ücreti yaklaşık 20-25 manattır. Kesinlikle 40 manattan daha fazla ödeme yapmamanız gerektiğini unutmayın.

Bakü Havalimanı Taksi Ulaşımı

Havalimanı/Şehir Merkezi Uber ile Ulaşım

Ayrıca ülkede mevcut ve diğer taksi seçeneklerinden çok daha ucuz sabit bir ücret sunan Uber ile şehir merkezine gitmeyi düşünebilirsiniz. Ancak, bu hizmeti kullanmak için Wi-Fi’ye bağlanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Uber uygulaması, Bakü’de inanılmaz derecede güvenlidir ve saygın taksi firmaları tarafından hizmet verilmektedir. Uber uygulaması ile hızlıca havalimanına bir taksi çağırabilir ve şehir merkezine veya otelinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’ndan şehir merkezine veya çevre şehirlere ulaşımınızı sağlamak için doğrudan bir özel transfer hizmeti rezervasyonu yapabilirsiniz. Böylece havalimanına varışta şoför tarafından gelen yolcu kapısında karşılanabilir ve bagajlarınızın da kolaylıkla araca taşınmasıyla birlikte konforlu ve hızlı bir şekilde otelinize veya diğer gitmek istediğiniz konuma ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bakü Havalimanı’nda lüks araçlar ile karşılama hizmeti sunan acenteler bulunmaktadır. Ancak, bu acentelerden tranfer hizmeti alabilmek için öncelikle seyahat ve iletişim bilgileriniz hakkında kendilerine bir e-mail veya telefon yoluyla bilgi vermelisiniz. Rezervasyonunuzu çevrimiçi veya telefon ederek garanti altına alabilir ve havalimanına varışta sürücü tarafından karşılanabilirsiniz.

Bakü’ye henüz varmadan bir özel transfer rezervasyonu yapmak için Lingo Taxi, Baku Transfer Airport, Shuttle Direct ve Sixt acentelerine göz atabilirsiniz.

Bakü Havalimanı Özel Transfer

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Azerbaycan’da kaldığınız süre boyunca araba kiralamayı planlıyorsanız, bunu Haydar Aliyev Havaalanı’nda yapmak mümkündür. Ancak, pek fazla uluslararası tanınmış araç kiralama şirketlerinin Bakü Havaalanı’nda olmadığını bilmelisiniz. Yalnızca birkaç yerel ve uluslararası araç sağlayıcı acente bulunmaktadır. Yine de, araba kiralamak istiyorsanız havaalanı bilgi masasından detaylı bilgi edinebilirsiniz. Aznur, Bakü Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz yerel bir acentedir. Bunun dışında Europcar ve Avis gibi uluslararası acenteler de bulunmaktadır.

Bakü şehir merkezine arabayla ulaşım yaklaşık 25 dakikada ulaşılabilir.

Otogar/Bakü Havalimanı Ulaşım

Bakü Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden havalimanına metro ve Ekspres Otobüsler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Otobüs terminalinin (Avtovağzal) çıkışında H1 numaralı metro hattı (mor hat) binerek Mimar Acemi durağında inebilir ve buradan da Yeşil Hat metrosuna aktarma yaparak Köroğlu Tren İstasyonu’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ekspres Otobüsleri, Köroğlu Tren İstasyonu durağından geçmektedir. Bu aktarmalı ulaşım seçeneği yaklaşık 1 saatten fazla sürecektir.

Otobüs terminalinden direkt havalimanına herhangi bir toplu taşıma veya servis taşımacılığı hizmeti bulunmamaktadır.

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na Yakın Oteller

Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı, sadece belirli sayıda havaalanı oteli sunmaktadır. Bakü’Ye olan uçuşunuz gece yarısı varışlı ise bir otel konaklaması düşünebilirsiniz. Herhangi bir otel rezervasyonu yapmadan önce Bakü Havaalanı’na yakın konumda olan Sheraton Bakü Airport Hotel’e bakabilirsiniz. Konumu, havaalanına ve turistik yerlere kolay erişim sağlamaktadır.

Azerbaycan Yapılacak Şeyler

Bakü’de Yapılacak Şeyler

Bakü, Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alan Azerbaycan’ın turistik cazibe merkezlerinden biridir. Kafkasya’nın en büyük şehri ve en önemli kültür merkezidir. Ayrıca, ülkenin sanayi ve ticaret merkezi olarak da önem taşımaktadır. Şehirde tiyatro, kütüphane, sinema ve diğer kültürel mekânlar oldukça fazladır. Lonely Planet’in sıralamasına göre, Bakü gece hayatı dünyanın en iyi on destinasyonundan biridir. Bu capcanlı şehri daha fazla keşfetmek için Bakü gezilecek yerler ve daha fazlasını şimdi okuyun!

Bakü Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberi, Azerbaycan’a gelişinizi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Eğer bir etkinlik için şehirde bulunuyorsanız Bakü’de vaktinizi iyi değerlendirebilmeniz için hazırladığımız diğer içeriklere de mutlaka göz atın. Ayrıca, Azerbaycan mutfağını merak ediyorsanız Azerbaycan yemeklerinin neler olduğunu okuyabilir, konaklama önerileri için Bakü’deki en iyi otelleri ve Bakü’deki en iyi restoranlara göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin