Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat

Turizm alanından günbegün gelişen Azerbaycan, zengin tarihi geçmişinin yanında lezzetli mutfağıyla da görülmeye değer.

Yola çıkmadan önce öğrenmeniz gereken ülkenin yöresel tatlarını Azerbaycan’da ne yenir , ne içilir yazımızda bulabilirsiniz.

Kültürümüz yanında mutfağımızın da benzerlik taşıdığı Azerbaycan’da deneyebileceğiniz birbirinden güzel otantik tatlar yer alıyor. Ufak tefek farklarla ayrılan yemekleri, keyifli bir Bakü ya da Gence gezisinde enerjinizi toparlayıp anılarınıza unutulmaz tatlar ekleyecek. Seyahat rotalarınız arasında yanı başımızdaki kardeş ülke Azerbaycan varsa size güzel lezzet önerilerimiz var.

#1 Azerbaycan’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Badambur

Badambur

Badambur, Azerbaycan’ın bir diğer ünlü tatlısı Şekerbura ile sık sık karıştırılsa da tat ve şekil itibariyle ayrılıyor. Ülkenin geleneksel lezzetlerinden qoğal hamuruyla yapılan bu tatlıyı güzel demlenmiş bir çay eşliğinde yiyebilirsiniz.

2- Dovğa

Dovğa Çorbası

Sofralarımızı süsleyen nefis lezzetlerden yoğurt çorbasına benzeyen Dovğa’nın yapımında da yoğurt ve yeşillikler kullanılıyor. Soğuk veya sıcak servis edilen çorbayı pek çok restoranda bulabilirsiniz.

3- Düşbere

Düşbere

Azerilerin bize yakın mutfak kültürlerindeki benzer noktalardan biri olan Düşbere, şekliyle mantıyı çağrıştırıyor. Sıcak servisi yapılan bu hamur içerikli yemek kuzu eti doldurularak hazırlanıyor ve sarımsaklı bir sosla sunuluyor. Ülkenin simgesel ve en lezzetli yemeklerinden biri diyebiliriz.

4Fetir

FetirFetir

Tıpkı bazlama gibi bir ekmek çeşidi olan Fetir, ülkede ana yemeklerin yanında her zaman tüketiliyor. Bunun dışında hamurunun içine eklenen patates, kıyma, peynir gibi malzemelerle de yapılıyor. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine her öğünde deneyebilirsiniz.

5- Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli

Sabah kahvaltılarını güzelleştirecek bir diğer tatlı seçenek; Karpuz Reçeli. Azerbaycan için reçel önemli bir lezzet. Özellikle karpuz kabuğundan yapılan reçelleri mutlaka tadın.

6- Piti

Piti

İçinde muhteşem lezzetler barındıran güveç yemeği Piti; kuzu eti, domatesi, patates, nohut ve baharatları buluşturuyor. Ülkenin Şeki şehrinden doğan bu leziz ancak emek isteyen yemeği yemeden gezinizi tamamlamayın.

7- Qoğal

Qoğal

Tatlısının ayrı tuzlusunun ayrı güzel olduğu Qoğal, poğaça benzeri bir hamur işi. Lezzetinin yanında ülkenin kültürünün de parçalarından biri olan bu yiyecek Nevruz kutlamalarında yapılıyor. Efsanelerle ve geleneklerle renklenen yöresel bir tat.

8- Qutab

Qutab

Qutab, çeşit çeşit malzemeyle yapılan bir gözleme. Azerilerin severek yedikleri bu otantik gözleme yeşil sebzeler, kırmızı et veya tavuk eti, kabak gibi lezzetler eklenerek yapılıyor. Köy sofralarımızın vazgeçilmezi gözlemelerin Azerbaycan yorumu olarak düşünebilirsiniz.

9- Şah Pilavı

Şah Pilavı

Azerbaycan’ın tartışmasız en güzel ve ilginç lezzetlerinden Şah Pilavı, adının hakkını veren gösterişli bir yemek. Oldukça zor bir yapılış serüveni olan bu yemek; et, meyve kuruları, kestane ve pirincin harika uyumunu sunuyor.

10- Şekerbura

Şekerbura

Nevruz bayramlarının aranan tatlısı Şekerbura, ezilmiş fındık ve cevizin başı çektiği şerbetli bir yiyecek. Çatal ucuyla üstüne açılan çentiklerle yapımı tamamlanan bu tatlı Azerbaycan’ın en ünlü tatlısı olarak kabul ediliyor.

11- Üç Bacı

Üç Bacı Dolması

İsmiyle şaşırtan bir yemek olan Üç Bacı, aslında aşina olduğumuz bir yemek. Biber, domates ve patlıcan dolmalarından oluşan bu yemek Azerbaycan’ın hafif ana yemekleri arasında sayılabilir. Hem bildiğiniz hem de lezzetli bir yemek isterseniz tercih edebilirsiniz.

12- Xaş (Haş)

Xaş

Sevenin bayıla bayıla yediği sevmeyenin ise hayal bile edemediği kelle paça çorbasını Azerbaycan’da içmek isterseniz, garsonlara Xaş (Haş) istediğinizi söyleyebilirsiniz.

13- Yarpaq Dolması

Yarpaq Dolması

Yerken parmaklarımızı da beraberinde yediğimiz yaprak sarmaları ise Azerilerce Yarpaq Dolması olarak biliniyor. Farkı ise sadece ismi.

14- Khazar Salata

Khazar Salata

Azerbaycan sofralarının olmazsa olmazı Khazar Salatası, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir lezzet. İçerisinde alabildiğinde yeşillik, kırmızı biber, mısır ve tavuk göğsü gibi malzemeler yer alıyor.

15- Soyutma

Soyutma

Azerbaycan’ın yöresel yemeklerinden biri de soyutma… Kırmızı et severlerin bayıla bayıla tükettiği soyutma; koyun eti, soğan ve ekşi krema gibi malzemelerle hazırlanan harika bir yöresel yemek.

16- Fişincan Pilavı

Fişincan Pilavı

Azeri halkını sevdiği ve sıklıkla pişirdiği özel gün lezzetlerinden biri de Fişincan pilavı… İçerisinde basmati pirinç, zerdeçal, safran, erik marmeladı ve erik pestili gibi malzemelerin harmanlanması sonucu harika bir lezzete ulaşıyor. Genelde köfte yemeklerinin yanında yan ürün olarak servis ediliyor.

17- Bozbaş

Bozbaş

Piti aşı yemeğine oldukça benzeyen Azeri yemeklerinden biri de Bozbaş… İçerisinde nohut ve koyun eti konularak hzırlanan bu lezzetli ve besleyici yemek, servis edilirken yufka ile birlikte sunuluyor. Denemenizi ise şiddetle tavsiye ederiz.

18- Turşu Sıyık

Turşu Sıyık

Azerbaycan’ın yöresel yemekleri arasında gösterebileceğimiz bir diğer lezzet de pirinç, havuç, ıspanak, kuzukulağı ve ekşi pestil gibi malzemelerle hazırlanan Turşu Sıyık yemeği. Sunum aşamasından önce rondodan geçirildiği için çorba kıvamını alan yemeğin, besin değeri de oldukça yüksek.

19- Borucuk

Azerbaycan pastanelerinde ve daha pek çok kafe tarzı mekanda bulabileceğiniz Borucuk, lezzetli bir hamur işi. İsteğe bağlı olarak cevizli, fındıklı veya bademli yapılan bu küçük poğaçalar sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak gösteriliyor.

20- Ovrişte

Ovrişte

Kuşbaşı doğranmış kuzu etinin, kestane ile birlikte kavrulmasından hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi Ovrişte… Azerbaycan restoranlarında bulabileceğiniz  önemli ana yemeklerden biri.

*Kardeş ülke Azerbaycan’da kaybolmadan bir gezi tamamlamak ve dolu dolu zaman geçirmek için önerilerimize bakabilirsiniz.

*Azerbaycan’da ne yenir yazımıza ek tavsiye yöresel lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

“Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat” üzerine 2 yorum

  1. valla baktıkçaözledim emeğinize sağlık ama sanki azerbeycanda koyun kuzu etinden hariç hiç birşeyyenmiyormuş gibi olmuş MİSAL AŞGARA LEVENGİ BUĞLAMA GUTAB KATİLET KİFTE BOZBAŞ KELEM DOLMASI PAYİTAHT SALATASI HİNGEL VE DHA BİR SÜRÜ ÇOKSEVİLEN HER ÜLKE VATANDAŞLARININDA BEGENİP SEVE BİLECEGİ YEMEKLER VAR PASTALARI VAR TATLILARI VAR VE SOYUTMA LEVENGİ YEM KIRMIZI HEM PEYAZ ETDEN YAPILIYOR İSTEGE GÖRE TABİİ….

    Yanıtla
    • Evet, bir az eksik yazılmış, Azerbaycan mutfağında da sebze, tavuk, balık ve hamur ağırlıklı baya meşakatli yemekler var. Dolmanın 30 dan çok, Pilavın 100 den çok türü var diye duymuştum.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin