Hakkında; Çanakkale Ayvacık’ın en yüksek tepesinde paralel olarak uzanan harika bir tatil rotasıdır. Günümüzde hala antik kent içerisinde yaşamaya devam eden şirin mi şirin köy Assos; MÖ 6. yüzyıla kadar dayanan tarihi ile, sönen bir volkanın üzerinde yer alıyor olup andezit kayalıklarının arasında konumlanmaktadır. Hatta öyle ki andezit taşı işlenmesi o kadar zormuş ki Antik Dönemde “insan yiyen taş” adını almıştır.
Bu sebepten dolayı günümüze kadar sapa sağlam ulaşmış antik kalıntılar. Muhteşem deniz manzarasına sahip bu küçük tatil beldesi, denizden tam 236 metre kadar yükseklikte yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’ne geçtiği zamanlarda yerleşim alanı daha da yukarılara kadar çıkmıştır. Assos gezilecek yerler yazımızda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kaç günde gezilir; Assos için 2 gün kadar ayırmayınız yeterlidir.
Ziyaret edilebilecek en uygun zaman; Marmara ikliminin görüldüğü bölgede; genellikle yaz döneminde deniz, kum ve güneşiyle meşhur olan Assos’a kış dönemlerinde de taş mimariye sahip butik otellerde şömine karşısında keyif yapmak içinde oldukça tercih ediliyor.
Müze kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Assos’ta yer alan turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Havalimanı/Merkez Ulaşım; Çanakkale Havalimanı ile arasında 90 kilometre mesafe olup Çanakkale’den Ayvacık minibüslerine oradan da Assos minibüsüne binerek ulaşabilirsiniz.
Ne Yenir; Assos’un damak çatlatan lezzetlerinden; avcı böreği, otlu gözleme, Behramkale mantısı ve ısırgan çullamanın yanı sıra ağzınızın suyunu akıtacak nice tatlar hakkında detaylı bilgi için Assos Yöresel Yemekler yazımıza göz atabilirsiniz!
Burası Neresi? Dalgaların yıpratmış olduğu liman, 2000 yılında bakanlık tarafından yenilenmiş olup, dalgakıran eklenmiş ve bu da balıkçılığın artmasına olanak sağlamıştır. Hala yapıldığı zamanki atmosferini yaşayan ve yaşatan liman, Assos’ta ilgi çekici yerler arasında yer alıyor. Şimdiki haliyle birçok restoran ve oteller ile çevrelenmiş olan Assos Limanı, geçmiş dönemdeki haline nazaran önemini artık turistik bir nokta olmaya doğru bırakmıştır.
Limanda zamanında meşe palamudu, odun ve kereste taşımacılığında kullanılmıştır. boya sektörünün önemli maddelerinden bir olan palamut ağacı, Assos’un çevresi palamut ormanlarıyla kaplı olduğu için 1950 yıllarında buradan ihraç ediliyormuş.
Tabi daha sonra boyanın hammaddesi olan vinil bulunduktan sonra palamut önemini yitirmiştir. Köy halkı bu palamut ağaçlarını halı ve kilimleri doğal bir şekilde boyamak amacıyla kullanılmıştır. Palamut depoları şu anda yenilenerek otele dönüştürülmüştür.
Limana inen yol dik ve virajlı olduğu için araba ile inmesi zor zaten yaz aylarında araba girişleri de kapalı. Hemen yakınında arabanızı park edebileceğiniz bir alan bulunuyor.
Burası Neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale Köyü sınırlarında yer alan ve aynı ismi taşıyan Behramkale Köprüsü, 14. yüzyılda I. Murat Hüdavendigar tarafından tarafından Tuzla Çayı üzerine yapılmıştır. Arabaların kullanamadığı 600 yıllık köprüden yalnızca yürüyerek geçebilirsiniz. Kesme taşlardan inşa edilmiş köprü, 80 metre uzunluğa ve 3.50 metre genişliğine sahiptir. Yapımı ile ilgili bir kitabe bulunmuyor ancak mimari açıdan bakıldığında erken Osmanlı Dönemi’nde yapıldığı görülmektedir. Hüdavendigar Cami ile aynı tarihlerde yapıldığını sanılmaktadır.
Burası Neresi? MÖ 6. yüzyıla dek uzanan tarihi ile tamamıyla deniz manzarasına sahip antik kent, Osmanlının bölgede hakimiyet kurması üzerine tam tersi duruma gelerek daha da yukarıya Behramkale Köyü’ne doğru çıkarak bölgenin yayılmasını sağlamışlardır.
Sönen bir volkanik tepe üzerine kurulu şehir, andezit kayalıkları arasına konumlanmaktadır. Üzeri işlenmesi oldukça zor olan andezit taşından yapılan lahitler zamanında ihraç edilmekteymiş.
Neden Gitmeliyim? Bölgede ilk kazı 1881-1883 yıllarında Amerikalı arkeoloji insanları tarafından yapılmış olup, bulunan ilk yer nekropol olmuştur. Nekropolün köşesinde Osmanlı Sultanı I. Murat’ın 14. yüzyılda yaptırdığı tek kubbeli cami yer almaktadır. Ayrıca yine Osmanlı’dan kalma köprü sapasağlam şekilde günümüze kadar gelebilmiş durumdadır ve hala kullanılmaktadır.
Agora; kentte yaşayan insanların bir araya geldikleri yere agora adı verilmekteydi. İki farklı alana sahip agoranın her ikisi de ayrı zamanlarda yapılmıştır. Buranın çevresinde spor eğitimi için inşa edilmiş gymnasion, meclis binası, Bizans Kilisesi kalıntıları bulunmaktadır.
Burası Neresi? Şehrin en yüksek bölgesinde Athena Tapınağı konumlanmıştır. Arkaik Çağda da Anadolu toprakları üzerinde yapılmış olan tek olan dor düzenindeki bu kutsal alan göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. 12 Olimpos tanrısından biri olan kent koruyucusu Athena’nın içerisinde tanrıça heykeli 1800’lü yıllarda bölgede kazı çalışmalar yapan Amerikalılar tarafından götürülmüş. Sütunların üzerine işlenmiş kabartmaların bir bölümü, Boston Müzesi, Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzesinde muhafaza edilmektedir.
Burası Neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyünün üst kısmındaki köye bakan kayalık yamaç üzerinde konumlanmıştır. Osmanlı padişahı I. Murat Hüdavendigar tarafından 14.yüzyılda yaptırılan Hüdevandigar Cami, tek kubbeli ve kare şeklinde inşa edilmiştir. Antik kentin sınırlarından bulunan caminin içerisindeki kadırga resimleri Osmanlı mimarisinde pek de rastlanılmayan bir örnektir.
Camiden önce var olduğu bilinen Cornelius Kenti’nin kapısı baz alınarak cami kapısı yapılmış olup, Cornelius Kilisesini onartan Kral Skamandros’un kapıya yazdırdığı yazılara dokunulmamıştır. Tabi yıllar içerisinde ufak tefek hasarlar meydana gelmiş.
Burası Neresi? MÖ 150 yılında Ion tarzından inşa edilen tapınağın en ilgi çekici yanı kuşkusuz, Homeros’un İlyada destanında anlatılan Troya Savaşı’ndan alan kabartmalarıdır. Bu anlatımın daha pek çok nesne üzerinde çizimlerinde anlatıldığı görülmüş ancak bu bir tapınakta ilk kez yapılmıştır. Destanın bölümleri sırasına göre ilerliyor kabartmalarda. 120 metre uzunluğundaki kabartmaların şuanda yalnızda 24 metrelik bölümü çıkarılmıştır.
Apollon Smintheus tapınağı, Troya’daki Athena tapınağının ardından Troas’ın en önemli kutsal mabedidir. Peki kimdir bu Apollon Smintheus diyecek olursanız kendisi; çiftçileri farelerden koruyan tanrı olarak bilinmektedir. Arkeolojik açıdan önemli bir yere sahip olan yapı, Hellenistik Çağ batı Anadolu’da kendine has mimari tasarıma sahiptir.
Mimarisi; Bahsettiğim üzere Ion tarzında yapılan tapınak bulunduğu topraklar üzerindeki tek örneğini yansıtmaktadır. Mimar Hermogenes tarafından yapıldığı bilinen sütunlar, ön ve arkada olmak üzere 8, en uzun kenarlarındaysa 14 tanesi bulunmaktadır. Alt kısımlarında üç farklı taş çeşidi kullanılmış olup, asıl yapıya bölgeye has tür olan volkanik tüf taşı kullanılmıştır. Tapınak üç odaya sahip olup; sırayla pronaos, naos, opisthodomos şeklindedir.
Burası Neresi? Dede Tepe üzerindeki Zeus Atları olarak bilinen kayanın işlenmesi üzerine meydana gelmiştir. Kayaya oyuk basamaklarından oluşan merdivenlerle çıkılıyor olup, su nişleri ve oturma yerlerine sahip mekanda oyularak yapılma bir su sarnıcı bulunmaktadır. İçerisinde su bulunan sarnıcın adı ise Zeus Mağarası’dır. Homeros, İlyada Destanı’nda yer alan bilgiye göre, Zeus’un Truva Saşaşı’nı buradan izleyerek yönettiği yer almaktadır. Bu yapının bitişiğinde Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen Erdem Dede’nin yatırı yer almaktadır. Günümüzde hala Zeus Atları kutsal mabet olarak görülmektedir.
Antik Çağ zamanında tanrılara kurban vermek ve adak adayarak yemek sunulması için kullanılan bu yapı; savaşları kazanmak, hastalıklardan korunmak için Zeus Altarında, Zeus adına kurbanlar kesilip adaklar adanırmış.
Burası neresi? Taşlara oyulmuş masaların bulunduğu Assos Köy Kahvesi, Assos’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Fiyatlar normal bir mekana göre bir tık pahalıdır ancak çok keyif verici bir mekan olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Neden gitmeliyim? Türk kahvesi ile ünlenmiş olan Behramkale Köy Kahvesi, güler yüzlü çalışanlarıyla hizmet vermektedir ve muhteşem Behramkale manzarası eşliğinde zaman geçirmeye olanak sunduğu için ziyaretçilerin Assos’taki en gözde mekanları arasında bulunmaktadır. Özellikle damla sakızlı Türk kahvesini mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Burası Neresi? Babakale’ye giderken 10 kilometre ilerde Bektaş Köyü’ne rastlayacaksınız. Köyün içerisinde 3 kilometre gittikten sonra Sivrice Feneri’nin bulunduğu plaja ulaşacaksınız. Çok bilinirliliğe sahip olmadığı için diğer plajlara oranla daha tenha olduğunu söylememiz mümkün. Çevresinde yerli halkın açmış olduğu pansiyon, otel ve balık restoranları yer alıyor.
Dar ve taşlık kumsala sahip olan Sivrice’de birde tahta iskele yapılmış daha rahat girebilmeniz adına. Yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta 500 metre uzunlukta İskele Koyu bulunuyor.
Koyun ucundaki yenilenmiş Sivrice Feneri’nde dünyanın farklı yerlerinden getirilmiş ve deniz fenerleri hakkında birçok kitabın bulunduğu kitaplardan oluşan bir kütüphaneye sahiptir.
Burası Neresi? Assos’a 2 kilometre mesafede bulunan Kadırga Koyu, kente yakın bir yerde konaklamak ve denize girmek isteyenler için güzel bir seçenektir. Zeytin ağaçlarıyla bezenmiş bir yoldan inerek koya ulaşabilirsiniz.
Osmanlı Dönemi’nde ordunun donanmasının üssü için Midilli Adası kullanılmaktaydı, savaş zamanlarında ise kadırgalar Midilli’den savaşa giderlermiş. Savaş dönüşü ise hasarlı olanları bu koya getirerek meşe ve kayın ağaçlarıyla tamir ederlermiş. Bu sebeple Kadırga Koyu adını almıştır.
Bölgedeki ilk mavi bayrak statüsünü kazanan koyun etrafında yer alan oteller son derece doğa ile uyumlu hem mimari ile bölgedeki görüntüyü bozmuyor hem de zeytin ağaçları ile muhteşem bir ortam oluşturuyor. Her bütçeye uygun olarak bulabileceğiniz işletmeler mevcut.
Burası Neresi? Kuruoba Köyü’nün içerisinden ilerledikten sonra dolambaçlı yollarından ardından göreceğiniz manzara sizleri büyüleyecek. İki tane küçük koya sahip Kuruoba’da, sayısı çokta fazlaca olmayan yazlık ev ve bir otel bulunuyor. Bu küçük ama tatlı koyun sakin ve huzur verici yanı olması cazip kılıyor. Hatta öyle ki kendinizi tek başınıza denize girerken bulabilirsiniz. Dinginlik istiyorsanız mutlaka buraya gelmenizi tavsiye ederim.
Burası Neresi? Assos’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Sokakağzı Koyu, gelen ayağını alıştıran her yıl yaz dönemlerinde kendine çeken büyülü bir yer. Koyunevi Köy’ünün kumsalı olan koy, yarım ay şeklinde olup uzundur. Yunanistan‘ın Midilli Adası ile bu köyde yer alan halk birbirlerinin pazarlarına giderlermiş. Ancak yaşanan savaşların ardından maalesef bu durum zamanla yok olmuş.
Sahil boyunca yan yana dizilen pansiyon ve motellerin önlerindeki lokantalardan her daim denizden taze çıkmış deniz ürünlerini tadabilirsiniz üstelik oldukça uygun fiyatlara. Kendi halinde büyük otellerin bulunmadığı yalnızca keşfedilenler tarafından ziyaret edilen yer genellikle sakinliği sevenler için uğrak noktası haline gelmiş. Samimi ve salaş havasını sonuna kadar yaşayabileceğiniz harika bir tatil sizleri bekliyor.
Burası Neresi? Assos’un en az bilinen koyları arasında bulunan Yeşil Liman Koyu, karayolu ulaşımında Babaköyü yolu üzerinde ilerlerken 4 kilometre sonra soldaki sapaktan girdiğinizde bakir Yeşil Liman Koyu’na gidebilirsiniz. Burada bilinen herhangi bir işletme olmadığını belirtmeliyim.
Burası neresi? Assos’ta denize girilebilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Liman Plajı, ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz noktalar arasında bulunmaktadır. Liman Plajı’nın etrafındaki restoranlar, kafeler ve oteller de burayı hem denize girmek hem de konaklamak ve bir şeyler yemek içmek için önemli alternatiflerden biri haline getirmektedir. Dileyen misafirler plaj çevresindeki özel işletmelerden şezlong ve şemsiye gibi hizmetleri de kiralayabilmektedir.
Neden gitmeliyim? Özellikle Assos merkezinde denize girmek isteyenler için Assos Liman Plajı, değerlendirilebilecek önemli seçeneklerin başında gelmektedir. Her ne kadar Assos’un diğer plajlarından daha dar bir kumsal alanına sahip olsa da Liman Plajı’nı hızlı bir şekilde deniz keyfi yapmak için düşünebilirsiniz.
Burası Neresi? Assos kent merkezine en uzak mesafede bulunan Akliman Sahili, bölgede bulunan diğer plajlara göre plajı ve deniz tabanının kumsal olması sebebiyle sıkla tercih edilmektedir. Özellikle de çocuklu aileler tarafından. Burada temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır.
Burası Neresi? 2001 yılında faaliyete açılan müze yerli ve yabancı ziyaretçilerine, zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgi vermek amacıyla kurulmuştur. Türkiye‘deki ilk zeytinyağı müzesi olan Adatepe Müzesi’nde; zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik ürünler yer almaktadır. Bunların yanı sıra zeytinyağı yapımının aşamaları sergilenmektedir.
Neden Gitmeliyim? Küçükkuyu‘da bulunan tarihi sabunhane binası yenilenerek, bir taraftan zeytinyağı üretimlerine devam ederken bir taraftan ise çevreden toplanan zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında gösterilmek üzere hazırlanmıştır.
Ülkemizdeki bazı değerleri en güzel şekilde temsil etmek ve tanıtmak amacıyla yapılan bu tarz müzeler, bahsettiğimiz gibi yalnızca yerli değil aynı zamanda gelen yabancı turistler içinde, hem Türkçe hem İngilizce olarak anlatım metinleri bulunuyor. arzu ederseniz çalışanlara da merak ettikleriniz konusunda danışırsanız seve seve anlatıyorlar.
Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nde kurulan eski köylerden olan Behramkale Köyü, antik şehir içerisinde yer alan ve günümüze kadar gelebilen kalıntılar içinde köy hayatı yaşayan ilk köydür. 30 seneye yakın bir zamandır sit alanı olarak koruma altına alınmış olan köye yeni bina yapılması yasaktır. Yalnızca hali hazırda var olanlar için yenileme çalışmaları yapılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Eski taş evler ile dar sokaklarında dolaşmak size ayrı bir keyif katacaktır. İçerisinde yoğunluk olarak otel, pansiyon ve restoranlar yer almaktadır. Assos’un hoş manzarasına sahip bu mekanlarda vakit geçirmek sizi farklı bir atmosfere sürükleyecek.
En tepedeki yerde bulunan Assos Antik Kenti, köyün taşlı ve dik yolundan yürüyerek varıyorsunuz. Bu yol üzerinde yöre halkının yapmış oldukları ürünlerin satışının yapıldığını göreceksiniz. Bunlar arasında; otlar, zeytinyağı, ev tarhanası ya da el işçiliği danteller, şallar tezgahları bulunuyor.
Kent yalnızca tepede bulunuyor olup Antik Çağ Dönemi’nde, Behramkale adında yer yokmuş. Ancak günümüze bakıldığında yerleşimin yamaç ve sahil taraflarına kurulduğu görülmektedir. Ancak Osmanlı Dönemi’nde antik kentin bulunduğu bölge kullanılmaya başlanmış ve Behramkale doğmuştur.
*Assos ile Behramkale arası 2 kilometredir.
Burası Neresi? Kaz Dağı’nın eteklerinde güzel mi güzel köy olan Adatepe, antik limanından 4 kilometre yukarıya çıkıldığında ulaşabilirsiniz. Köyün geçmişinin antik dönemlere kadar uzandığı biliniyor. Adatepe’nin hemen girişinde Zeus Altarı’nı göreceksiniz.
Neden Gitmeliyim? Tüm körfezin manzarasını ayaklarınızı altına seren köy, İlyada’da bahsedilen ve Zeus ile Hera’nın Troya savaşını izledikleri antik Gargaros tepesinin de burası olduğu düşünülmektedir. Cumhuriyet’in ilanında önce Rumların ve Türklerin birlikte yaşıyormuş ancak yapılan mübadeleden sonra Rum nüfusu kalmamıştır.
Geçim kaynakları zeytincilik ve hayvancılıkla iken yalnızca zeytincilik ile uğraşanların sayısı oldukça azdır. Hal böyleyken zeytinyağı ile yapılan sabun satın alabileceğiniz dükkanlara uğramanızı tavsiye ederim.
1989 senesinde sit alanı olarak koruma altına alınmış Adatepe, eski taş evler koruma altına alınmıştır ve bu evlerin taşları ise yakınındaki taş ocaklarından çıkartılarak yapılmaktadır. Konaklayabileceğiniz üç adet işletme bulunuyor. Köy meydanındaki kahvelerde soluklanıp sakızlı kahvesinden içebilirsiniz.
1947-1985 yılları arasında bölgede öğrenci bulunmadığından dolayı kapatılan ilkokul 1997 yılında tekrardan Taşmektep ismiyle; felsefe, edebiyat, sanat ve sanat tarihi alanlarında seminerlerin yapıldığı ve çeşitli sanatçıların atölye olarak kullandıkları bir yere dönüştürülmüştür.
*Assos ile Adatepe Köyü arası 30 kilometredir.
Burası Neresi? Asya Kıtası’nın en batı ucunda bulunan Babakale, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma küçük bir balıkçı köyüdür. Korsanların sıklıkla uğradığı Babakale, deniz seyahati esnasında fırtınaya yakalanan Sultan III. Ahmet buraya sığınmış olup, bu köylüleri bu korsanlardan korumak için 1723 yılında bir kale inşa ettirmiştir.
Kalenin yapım aşamasında çıkarılan fermanda, hangi mahkum ki yapımına yardım etsin serbest kalacağı bildirilmiştir. Osmanlı Dönemi’nden kalma en son yapı olup, yapılan yenilenme çalışmalarıyla sapasağlam ayakta durmaktadır.
Bölgenin en meşhur geçim kaynağı bir zamanlar boynuz saplı el yapımı bıçakçılığıdır. Meslek yaklaşık 300 senelik bir geçmişe sahip. Eski zamanlarsa pek çok dükkan yer alıyorken şimdilerde yalnızca bir iki tane kalmış durumda. İlginizi çekerse uğramanızı tavsiye ederim.
*Assos ile Babakale arası 30 kilometredir.
Burası Neresi? Kaz Dağları’nın butik otelleri ile popülerleşmiş olan Yeşilyurt Köyü’nün bilinen eski ismi Büyük Çetmi’dir. Etrafı zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili şirin köyü, körfezin en güzel manzarasına ev sahipliği yapmaktadır.
Diğer tüm yerlerde olduğu gibi taş evler, yakınında bulunan ocaklardan çıkarılan taşlardan inşa edilmektedir. Sit alanı olarak koruma altında olduğu için elbette ki yenileri yapılamıyor. Var olanlar ise otel olarak değerlendirilmiştir. Özellikle son dönemlerde diğer şehirlerden gelen oldukça yoğun nüfustadır.
Köyün yerel halkı Yörüklerden oluşuyor olup, genel olarak zeytincilik ile geçim sağlamaktadırlar. Köyde, kendi yaptıkları lezzetli ve doğal salça, tarhana, kurutulmuş otlar, kapari, zeytin, zeytinyağı ve reçel satın alabilirsiniz.
*Assos ile Yeşilyurt Köyü 28 kilometredir.
Burası Neresi? 1330-1335 tarihleri arasında Kızılcatuğlu adlı bir köy olan Ayvacık, Assos ve Chryse kalıntılarıyla meşhurdur. Bu küçük köyün genişletilmesi hikayesi; Tiflisli Ümmühan Hanım Ayvacık’a yakın bir noktada han işletmektedir. Çaldıran seferlerinin düzenlenmesiyle birlikte bu bölgeden orduya gönüllü olarak giden askerler bu hanımın hanında dinlenirlermiş.
Gel zaman git zaman kadın askerlerden birini savaşta ölmüş ölen kocasına benzetmiş ve onunla evlenerek Ayvacık’a gelmiştir. Yakındaki köyleri dolaşarak Ayvacık’a gelmeleri konusunda herkesle konuşarak köyü büyültme çabası içine girmiştir. Günümüzde görülmeye değer; Hüdavendigar Cami ve Ümmühan Hatun Cami’leridir.
*Assos ile Ayvacık arası 17 kilometre olup 20-25 dakikalık bir karayolu ulaşımı ile ulaşılmaktadır.
Edremit Körfezi ile Midilli Adası’nın karşısında konumlanan küçük tatil beldesi, sönmüş bir volkanın tepesinde andezit kayalıklarının arasında yer almaktadır. Tunç Çağı’na kadar uzanan geçmişi ile bu bölgede Lelegler yaşamakta ve geçimlerini denizcilik ve korsanlık yaptıklarını belirtilmektedir.
Kent MÖ 560 yılında Lydialılara geçerek Batı Anadolu’daki kentler gibi Assos’ta onlara bağlanmıştır. ancak İskender’in Anadolu’ya gelmesi üzerine özgürlüğüne kavuşmuştur. M.Ö 133 yılında Roma İmparatorluğu’na geçen şehir, bu dönem içerisinde önemli ölçüde gelişmeler göstermiştir. 14. yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu’na geçerek bugünkü haline kavuşmuştur.
Hayvancılık, şarap, zeytincilik başlıca geçim kaynağı olup, limandan yapılan ihracatlar da ek gelir olarak söylenebilir. Assos’ta; Assos Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti, Hüdavendigar Cami, Behramkale Köprüsü ve Behramkale başlıca daha detaylı Assos Tarihi Yerler Listesine göz atabilirsiniz.
Assos’ta ev yapımı doğal ürünler olan; reçel, salça, karadut suyu, ekmekten tutunda, şifalı taşlardan yapılma; bileklik, kolye ve yüzükler, midye kabuklarından yapılma ev süsü eşyalarının yanı sıra seramik biblolara kadar birçok seçenek mevcut. Hepsini Assos Çarşısı’nda bulacaksınız. Behramkale’de ise yöre halkının el emeği göz nuru işledikleri halı ve kilimleri de oldukça meşhur. Tabi bölgenin en meşhur geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağı üretimini de unutmayalım!
Popülaritesi son zamanlarda yeni yeni artmaya başlayan Assos’un Antalya veya Marmaris gibi gelişmiş tatil beldeleri gibi gece hayatının aktif olduğunu söylemem. Hele ki insanların genellikle huzur ve kafa dinleme geldiğini düşünürsek çokta aranan bir şey değil. Tabi hiç yok değil. Kafanızı dağıtıp eğlenebileceğiniz birkaç mekan bulunuyor. Antik Limanda bulunan balıkçı restoranları veya otellerin barlarını tercih edebilirsiniz. Bunun için sizlere hazırlamış olduğumuz Assos gece hayatı yazımızı okuyabilirsiniz.
Oldukça küçük bir yer olan Assos’ta şehir içi ulaşım taksi ve minibüsler aracılığı ile sağlanıyor. Ancak yaz aylarında kalabalıklaşan belde de boş taksi bulma problemi yaşayabilirsiniz.
İçeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 15.04.2023 tarihinde güncellenmiştir. Siz de Assos gezilecek yerler listemizin gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…