Assos

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir belde olan Assos’un turizm potansiyeli oldukça yüksek. Çanakkale’nin bağlı olduğu Ayvacık’ta 2018’de yapılan son nüfus sayımına göre 33 bin 500 kişi yaşıyor. Aynı zamanda 83 kilometrelik sahil şeridine sahip.

İlk olarak kimin yerleştiği bilinmese de Tunç Çağı’na ait kalıntılar bulunmuş. İlk yerleşke, Milattan Önce 7. yüzyılda Midilli Adası’ndan gelen Aiol kolonileri tarafından yapılmış. Milattan Önce 546’da bölge Lidya Krallığı’nın eline geçse de bundan 10 sene sonra Persler Assos’u topraklarına katmış. 200 sene sonra Büyük İskender liderliğinde Makedonlar, Persler’i yenerek Assos’u almış. Büyük İskender’in ölümüyle de bölge Galatlar tarafından işgal edilmiş. Milattan Önce 133 yılında ise Assos, III. Attolos’un vasiyeti üzerine Bergama Krallığı ile birlikte Roma topraklarına katılmış. Roma’nın ikiye bölünmesiyle de Bizans’ın hüküm sürdüğü topraklar, ancak 1080 yılında Selçukluların egemenliğine girmiş. 17 yıllık egemenlik sonrası I. Haçlı ordusu komutanı Keşiş Pierre Türkleri bölgeden uzaklaştırmış. Böylece Bizans bölgede yeniden hakimiyeti sağlamış. Türklerin Assos’u geri alması ancak 14. yüzyılda Karesi Beyliği ile gerçekleşmiş. 1359’da ise Sultan I. Murat bölgeyi satın alarak Osmanlı İmparatorluğu’na katmış.

Akdeniz ikliminin etkileri görülen Assos’a yılda ortalama 1094 mm yağış alıyor. Temmuz ve ağustos aylarında hissedilen sıcaklık 23 C derece dolaylarında olurken, Ocak’ta ise 5 C derecelere kadar düşüyor.

Farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış Assos’ta gezilecek ilk yer Assos Antik Kenti. Milattan Önce 6. yüzyılda inşa edilen antik kentin içerisinde Athena Tapınağı, antik tiyatro, antik liman gibi önemli yapılar bulunuyor. Ege Denizi’nin büyüleyici manzarasına sahip Athena Tapınağı, Anadolu’da dor düzeninde inşa edilmiş tek tapınak olmasından ötürü oldukça önemli. Antik dönemde bölgenin en büyük limanı kabul edilen Assos Antik Limanı ticaret merkeziymiş. Bölgenin zenginleşmesine büyük katkı sağlamış olup günümüzde de sit alanı ilan edilmiş.

Ege ve Akdeniz’deki turistik beldelere bakılınca Assos için huzurun adresi diyebiliriz. Geceleri dalgasız denize benzeyen Assos’ta birkaç otel barı dışında, Su Meyhane ve Etem ile Aslı gibi meyhaneler hizmet veriyor. Festival anlamında bölgede pek fazla hareket olmasa da genelde yerel halkın katıldığı etkinlikler düzenleniyor. Yıl boyunca; Ayvacık Deve Güreşi Festivali, Assos Briç ve Kültür Festivali ve Küçükkuyu Kültür ve Sanat Festivali olmak üzere toplamda 3 festival düzenleniyor.

Assos’a gitmek isteyenler hava veya kara yolunu tercih edebilirler. Kara yoluyla gelecekler olanlar, Assos’a şehirlerarası otobüs seferi bulunmadığı için öncelikle Altınoluk, Küçükkuyu veya Ayvacık’a gelmeli buradan da saat başı hareket eden otobüslerle Assos’a gitmeliler. Hava yolunu kullanacaklarsa Assos’a 60 kilometre mesafede konumlanan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na ya da Assos’a 90 kilometre mesafede konumlanan Çanakkale Havalimanı’na inip, minibüs veya taksiyle Assos’a ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda da genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor.