Assos Yöresel Yemekler | 16 Yöresel Lezzet

Çanakkale ve Ege mutfağının en güzel lezzetlerine sahip olan Assos’un parmaklarınızı yedirtecek yemekleri sizlerle.

Kültürel ve turistik dokusunun yanı sıra, Avcı böreğinden, Babakale mantısına kadar pek çok yöresel lezzetiyle gözleri ve karınları doyuran Assos’un lezzetlerini mutlaka keşfetmelisiniz. İşte sizler için hazırladığımız Assos yöresel yemekler listesi;

# Assos Yöresel Yemekler

1. Avcı Böreği

avcı böreği

Assos’un en sevilen lezzetlerinden birisi de, bol kıymayla yapılan avcı böreği. Elde açılan yufkaların içine kattıkları kıyma ve soğanla birlikte, galeta ununa batırılarak yapılan börek, özel günlerde en çok yapılan börek çeşitlerinden birisi. Assos’ta pek çok restoranda bulabileceğiniz böreği, Assos’un yerlilerin elinden yemeniz daha iyi olabilir. Hoş sohbetin yanına bir de taze bir çay eklendiğinde, böreğin tadına doyum olmayacağına eminiz.

2. Otlu Gözleme

otlu gözleme

Ege’de bulunan Assos gibi bir yerin, otlarla arasının iyi olması çok doğal. Her türlü otun, her halini seven Assos halkı, genel olarak sabah kahvaltılarında yaptığı gözlemelere de otları ekliyor. Dere otu, maydanoz ,ıspanak gibi pek çok otun karışımının eklenmesiyle yapılan gözleme, güzel bir sabah kahvaltısı için en güzel alternatiflerden birisi. Aç ya da yok fark etmeden, kokusunu fark edince iştahınızın açılacağı gözlemenin yanına bir de bol köpüklü bir ayran eşlik ederse, harika bir menü olacaktır.

3. Behramkale Mantısı

behramkale mantısı

Mantıya hayır diyemeyenlerdenseniz , Behramkale mantısının ilginizi çekeceğinden eminiz. Behramkale Köyü’nün tarihi ve dar sokaklarında yer alan butik restoranların bir numaralı yemeği, kendi elleriyle yaptıkları Behramkale mantısı. Sokakağzı ve çevresinde de sık yapılan mantı, bir yiyenin bir daha unutamayacağı lezzete sahip. Behramkale Köyü’nü gezerken, karnınız acıktığında gireceğiniz börek ve mantı evlerinde mutlaka bu mantıyı yemenizi öneririz.

4. Zeytinyağı

zeytinyağı

Assos yöresel yemekler yazısı yazarken, Ege bölgesinin incisi, lezzetlerinin baş tacı zeytinyağından bahsetmemek olmazdı. Dört bir yanı zeytin ağaçlarıyla çevrili zeytinliklerin olduğu Assos’ta da, zeytin üretimi oldukça yaygın. Binlerce yıldır bu topraklarda yetişen zeytinler, hem köylülerin geçimini sağlıyor, hem de ziyaretçilerinin damak tadını şenlendiriyor.

Kendi yaptıkları zeytinyağıyla pek çok yemeği yaptıkları gibi, sabun vb. kişisel bakım ürünleri de üretiyorlar. Assos’a gittiğinizde zeytinyağlı yemeklerin tadına bakabilir, ya da bir şişe zeytinyağı satın alarak sevdiklerinize götürebilirsiniz.

5. Isırgan Çullama

ısırgan çullama

Isırgan çullaması her ne kadar börek gibi gözükse de aslında bir börek değil, adı üstünde çullama. Genellikle ısırganla yapılan çullama, ısırgan yoksa ıspanak ya da pazı ile de yapılabiliyor. Kavrulan otun yumurtalı unlu karışımla beraber tepsiye dökülmesiyle fırında pişirilen yemek, Assos’un yanı sıra Bozcaada’da sıklıkla tüketiliyor. Yani Çanakkale’ye gittiğinizde pek çok yerde karşınıza çıkabilecek ısırgan çullamasının tadına bakmadan dönmemenizi öneririz.

6. Keşkek

keşkek

Neredeyse Türkiye’nin her yöresinde sevilerek yenilen keşkek, Assosluların da en sevdiği lezzetlerden. Nohut, Buğday ve isteğe göre tavuk ya da kırmızı etle yapılan yemek, yapımı uzun sürdüğünden genellikle özel günlerde yapılıyor. Ancak yolunuz Assos’a düştüğünde yemek isterseniz, ev yemeği yapan ya da meze çeşidi bol olan restoranlara sorabilirsiniz.

7. Kaya Koruğu

kaya koruğu

Ege Bölgesi’nde sıkça tüketilen otlardan en sevileni de kaya koruğu. Genellikle salata olarak tüketilen ot, her mevsim yenilebilir olduğunda çoğu zaman sofralarda yerini alıyor. Temizlenip haşlanan otlar, üzerine limon ve zeytinyağı eklenerek servis ediliyor. Her öğünde yenilebilen salata, hafif olması nedeniyle de mide rahatlatıcı özelliğe sahip.

8. Hindiba

hindiba

Hindiba, bir diğer adıyla da Radika denilen bir ot çeşidi. Genellikle salatası yapılan ot, yaz akşamı sofralarının serinleten ve rahatlatan doğal lezzetlerin başında geliyor. Toplanan hindiba otlarının sararmış kısımları temizlendikten sonra, kavrulmasıyla yapılan salata, genellikle limon ve zeytinyağı dökülerek servis ediliyor. Pek çok balık restoranının meze menüsünde bulabileceğiniz hindiba salatası, hem lezzet hem de sağlık açısında da oldukça faydalı.

9. Basma Helva

basma helva

Çanakkale’nin meşhur lezzeti basma helva, haliyle Assosluların da severek yaptığı tatlı çeşitlerinden. Un ve şekerle yapılan helva, bol bol ceviz içi eklenerek yapılıyor. Genellikle önemli günlerde yapılan helva, bolca yapılacağından büyük büyük kazanlarda kavruluyor. Pişirme işlemi gerçekleştikten sonra ise, baklava gibi dilimlenerek servis ediliyor.

10. Höşmerim

höşmerim

Assosluların severek yaptığı ve yediği tatlılardan höşmerim Balıkesir yöresine ait bir tatlı zannedilse de, Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı isimlerle tüketiliyor. Peynir, yumurta, tereyağı ve unun en ilginç karışımı belki de bu tatlıda ortaya çıkıyor. İsteğe göre lor peyniriyle de yapılan höşmerimin hem ekşi hem de tatlı bir tadı oluyor. Assos’ta bulunan pastanelerde bulabilirsiniz. Ancak biz yine de, köylü teyzelerin elinden yemenizi tavsiye ederiz.

Deniz Ürünleri

11. İskorpit Çorbası

iskorpit çorbası

Balıkla yapılan çorbalar her ne kadar herkese hitap etmese de, seveni de çok. Karadeniz’in hamsi çorbası gibi Assos’un da iskorpit çorbası meşhur. iskorpit balığından yapılan çorba, tıpkı normal çorba gibi yapılıyor. Sadece balıklar önceden ayrı olarak suda haşlandıktan sonra temizlenerek, çorba karışımına ekleniyor. Genellikle havuç, patates ve soğan eklenilen karışıma isteğe göre tat vermesi için dereotu da ekleniyor. Assos’ta geçireceğiniz bir yaz akşamında, Assos Limanı’nın üstünde bulunan balık restoranlarında iskorpit çorbasını afiyetle yiyebilirsiniz.

12. Orfoz Izgara

orfoz ızgara

”Denizden babam çıksa yerim”ciler, özellikle Ege bölgesinde oldukça yoğun. Sizde deniz ürünlerini sevenlerdenseniz, Akdeniz ve Ege bölgesinde sıkça bulunan orfoz balığını da seveceğinizden eminiz. Besin değeri oldukça yüksek olan orfoz balığı, lezzeti nedeniyle de tercih ediliyor. Balıkçı tezgahlarında bulmanız zor olduğundan, güzel bir Assos balık restoranında yemenizi tavsiye ederiz. Balığın buğulamadan, fırınlamaya pek çok çeşidi yapılıyor. Hepsini deneyebilirsiniz, ancak biz özellikle genç ve yağlı orfozlardan yapılan ızgarasını yemenizi öneriyoruz.

13. Kalamar

kalamar

Balık restoranlarının menülerinin gözdesi, akşam sofralarının da vazgeçilmezi olan kalamar, her deniz bölgesinde olduğu gibi Assos’ta da oldukça sık tüketiliyor. Kalamar balığının silindir şeklinde kesilip, çıtır sosa bulandıktan sonra kızartılmasıyla yapılan yemek, yanına servis edilen tarator sosuyla benzersiz bir ikili oluyor. Assos’un eşsiz manzarasını izlerken, yoğurtlu tarator sosuna bandırdığınız kalamarınızı afiyetle yiyebilirsiniz.

14. Çiroz

çiroz

Uskumru balığının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan çiroz, eskiden buzdolabının olmadığı dönemlerde daha çok yapılsa da, artık çok fazla yapılmıyor. Belli başlı balıkçılarda bulunan çirozu, Assos’un belli başlı restoranlarında bulabilirsiniz. Kurutulan çirozların kızartılarak tokmakla dövülmesiyle yapılan yemek, genellikle limon ve sirke dökülerek salata şeklinde servis ediliyor.

15. Lakerda

lakerda

Assos yöresel yemekler listemizde bahsedeceğimiz bir diğer deniz ürünü de lakerda. Lakerda aslında bir balık hazırlama yöntemi desek yanlış olmaz. Genellikle torik balığıyla yapılır ancak torik bulunmadığı zamanlarda palamutla yapıldığı da biliniyor. Temizlendikten sonra dilim dilim kesilen balığın tuzlanmasıyla yapılan yemeğin tadı genellikle somon balığı ile benzetiliyor. Üzerine limon sıkıp yiyebileceğiniz lakerda, meze çeşidi olarak tüketildiğinden, güzel bir Assos sofrasına oldukça yakışacaktır.

16. Kılıç Şiş

kılıç şiş

Kılıç balığının iri parçalar halinde dilimlenmesinden sonra domates, patlıcan ya da isteğe göre patates gibi sebzeler eklenerek şişe dizilerek yapılan yemek, ızgarada kızartılarak yapılıyor. Üzerine zeytinyağı sürüldüğünde tam bir Assos lezzeti haline gelen balık, roka ve kırmızı soğanla servis edildiğinde ortaya unutulmaz bir lezzet çıkıyor.

pin Assos yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin