Şehir Hakkında; Bartın iline bağlı olan Amasra, Karadeniz’in turistik, şirin mi şirin bir liman kentidir. Amasra; ormanlık alanları, plaj ve koyları, şelale ve mağaraları ile tüm doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor ve 3 bin yıllık geçmişiyle de resmen tarihe ışık tutuyor. Çekicilik ve balıkçılık ile geçimini sağlayan tatil beldesi, neredeyse her mevsim ziyarete uygun olup, birçok turist tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Kaç Günde Gezilir; Amasra’yı gezmek için 2 günlük bir süre hayli hayli yetecektir. Daha fazla kalmak isterseniz sıkılabilirsiniz.
Ziyaret İçin En İyi Zaman; İlkbahar ve yaz ayları, ziyaret etmek için en uygun zamanlardır. Özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında daha çok tercih edildiğini belirtelim.
Müze Kartları: Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bartın’da veya Amasra’da havalimanı olmadığı için, Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nı kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Zonguldak’tan Amasra’ya direkt otobüs seferleri olmadığı için, Zonguldak – Bartın arası her yarım saatte bir kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Bartın’a ulaştığınızda, Amasra’ya giden otobüsleri kullanarak 20 dakikaya ulaşabilirsiniz.
Ne Yenir; Amasra’nın en meşhur lezzetlerini ”Amasra Yöresel Yemekleri” yazımızda daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Burası neresi? Amasra’nın ilk ve tek müzesi olan Amasra Müzesi, ilk olarak 1955 yılında belediye binasının küçük bir odasında faaliyete geçmiş, 1969 yılında ise eski ilkokul binasına taşınmıştır. Daha sonraki yıllarda Bolu kaymakamı İsmail Kemal Bey tarafından başlanıp yarım kalan Bahriye mektebi, bakanlık tarafından satın alınarak tamamlanmış ve bu tamamlanan bina, 1982 yılında Amasra Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Bölgenin 3 bin yılı aşkın tarihine ışık tutan eserlerin sergilendiği müzede, 2 arkeolojik, 2 etnografik ve 4 teşhir salon yer alıyor.
Müzenin bölümleri; Bir numaralı arkeolojik salonda; Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait altın ve bronz eşyalar, gözyaşı şişeleri, olta iğneleri, haçlar, silahlar, kaplar, altın, gümüş ve bronz sikkeler gibi daha birçok eser sergilenmekte. İki numaralı arkeolojik salonda ise; yine Helenistik, Roma, Bizans dönemine ait ve farklı olarak Ceneviz dönemine ait heykeller, heykel başları, kabartmalı mimari parçalar ve mezar başları gibi mermer eserler sergilenmekte.
Bir numaralı etnografik salonda; Osmanlı dönemine ait silahlar, şamdanlar, seramikler, bakır mutfak kapları, yüzükler ve yörenin geçim kaynağı olan çekicilik sanatı ile yapılan kaplar bulunuyor. İki numaralı etnografik salonda ise; yine Osmanlı dönemine ait yöresel giysiler, Kuran-ı Kerimler, süs eşyaları, duvar saatleri, yatak ve yastık gibi eşyalar yer alıyor. Son olarak müzenin bahçesinde; tüm bu saydığımız dönemlere ait taş eserler sergileniyor.
Burası neresi? Amasra’nın en meşhur simgelerinden biri olan Kemere Köprüsü, mükemmel bir deniz manzarasına sahiptir. Sormagil Mahallesi ile Boztepe – Zindan Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, Roma döneminden kalma tarihi bir yapı olduğu için oldukça önemli konumdadır.
Eskiden köprünün bulunduğu alanda, tekne ve kayıkların bakımları yapılırmış ve bu sayede zamanla tekne turlarının açılmasını sağlayarak turizme de bir katkı sağlanmış. Ancak ilerleyen tarihlerde su akıntısı yüzünden yıkılma tehlikesi geçiren köprü, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek koruma altına alınmıştır.
Neden gitmeliyim? Harika manzarasıyla, özellikle de gün batımında, muhteşem fotoğraflar yakalayabileceğiniz bir yer olan Kemere Köprüsü, Amasra gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda olması gerekiyor. Aynı zamanda deniz manzarasını uzun uzadıya seyretmeyi ve temiz havayı içinize çekmeyi unutmayın!
Burası neresi? Boztepe’deki Amasra Deniz Feneri, Karadeniz’deki en eski deniz fenerlerinden biridir ve 1863 yılından bu yana denizciler için umut ışığı olmaya devam etmektedir. Deniz Feneri’nin denizden yüksekliği 77 metredir ve hemen yan tarafında 3 metre yüksekliğe sahip bir lojman bulunmaktadır. Lojmanda şu anda 4 kuşaktır fenerin aksamadan çalışması için çaba sarf eden ailenin ferdi olan Ahmet Demirci yaşamaktadır.
Fenerde çalışma mekanizmesi olarak hem elektrik hem de kurmalı sistem bulunmaktadır. Elektrik kesintisi olduğu zamanlarda görevli tarafından kurmalı olarak çalışması sağlanmaktadır. Fenerin kurmalı sistemde sorunsuz çalışması için gece boyunca birkaç defa ayarlanması gerekmektedir.
Neden gitmeliyim? Amasra Deniz Feneri romantik bir atmosfer arayanlar için Amasra gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken tarihi ve sembolik durakların başında gelmektedir. Amasra Deniz Feneri’nin bulunduğu nokta, bölgenin en şahane seyir noktalarından biri olması nedeniyle ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilen noktalardan biridir.
Burası neresi? Yapı ilk olarak 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından bir kilise olarak inşa edilmiştir. Amasra’nın fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılından itibaren cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Fatih Sultan Mehmet zamanında kılıcıyla birlikte burada ilk cuma namazını kıldırması nedeniyle burası “Fatih Camii” olarak anılmaya başlamıştır. Kılıç çekilerek cuma hutbesinin okunması geleneği de buradan gelmektedir. Yıllar içinde yıpranan camide 1887 yılında yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Yapıldığı dönemin bütün yapı özelliklerini taşıyan Fatih Camii, hem tarihi bir yapıyı incelemek hem de huşu içinde ibadet etmek isteyenler için Amasra’nın görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.
Burası neresi? Amasra sivil mimarisinin günümüze kadar ulaşmayı başarmış önemli örneklerinden biri olan Edhem Ağa Konağı, 1889 yılında inşa edilmiştir. Konak dönemin önemli yatırımcılarından olan Edhem Ağa tarafından Safranbolulu ev ustalarına yaptırılmıştır. Günümüzde ev olarak kullanılmaya devam eden Edhem Ağa Konağı, geçmişte “Gönderilmemiş Mektuplar” filmi için de set olarak kullanılmıştır.
Neden gitmeliyim? Türk ampiri olarak tabir edilen geleneksel bir tarzda inşa edilmiş olan Edhem Ağa Konağı, Amasra’daki klasik mimari konutlardan birini incelemek isteyenler için görülmesi gereken bir yapıdır. Bu yapı, 1968 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş ve mimarın soyundan gelen Cemil Ağa ve Agah Simberk tarafından tadilattan geçmiştir.
Burası neresi? Amasra gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Ağlayan Ağaç bölgesidir. Ağaç, denizden ve havadan aldığı nemi içerisinde barındırıp, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur damlası olarak geri veriyor ve sanki gözyaşı döküyormuş gibi bir görüntüye sahip oluyor. Zaten ”ağlayan ağaç” ismini de buradan aldığı biliniyor.
Neden gitmeliyim? Ağacın yaşının 300 – 350 arasında olduğu tahmin ediliyor ve yerli-yabancı pek çok turistin ilgi odağı olmayı başarıyor. Bulunduğu konum sayesinde harika bir manzaraya sahip olan Ağlayan Ağaç, aynı isimde bir çay bahçesine de sahiptir. Mükemmel manzarasının yanında, içerisindeki çay bahçesinden de yararlanabilme şansınızın olduğunu unutmayın!
Kaçırmayın! Çayınızı yudumlarken, karşınızda yer alan Tavşan Tepesi, Atatürk Tepesi ve Büyük Liman’ın manzarasını seyretmenin tadını çıkarın! Ayrıca dönüş yolunda, el emeği ürünlerin yer aldığı tezgahları gezebilir ve satın alabilirsiniz.
Burası neresi? Hem tarihi hem de turistik bir nokta olan Direkli Kaya, 7 metre uzunluğunda olup, denizi aydınlatmak için inşa edildiği bilinmekte. Cenevizliler tarafından inşa edildiği tahmin edilen bölgede, denize bağlantısı olan bir havuz, kayaya oyulmuş basamaklar ile mermerden bir iskele görülür.
Neden gitmeliyim? Muhteşem manzaraya sahip olan yerlerden birinin de Direkli Kaya olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Burada denize girebileceğiniz gibi sevdiklerinizle ya da tek başınıza yürüyüşte yapabilirsiniz. İsterseniz balık dahi tutabilirsiniz!
Burası neresi? Bakacak Tepesi, Amasra’nın tarihi dokusunu ve muhteşem doğal güzelliğini seyredebileceğiniz çok özel seyir noktalarından biridir. Bu da burasını ziyaretçiler için ilgi çekici kılmaktadır. Tepede bulunan çay bahçesinde dilerseniz çay, Türk kahvesi gibi içeceklerden birini içerek hem yorgunluğunuzu atabilir hem de huzurlu dakikaların keyfini sürebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Bakacak Tepesi, Amasra’da olduğunuz süre boyunca en muhteşem manzaralardan birine tanıklık etmek ve tatilinizin en güzel fotoğraf karelerini yakalamak için uğrayabileceğiniz yerlerden biridir.
Burası neresi? Merkeze sadece 10 dakikalık bir mesafede yer alan Bozköy Plajı, Amasra’ya en yakın plajlardan biridir. En yakın plajlardan biri olmasına rağmen, sessiz ve sakin yapısıyla fazlasıyla şaşırtacak. Kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin bir numaralı adresi olan plajın, sizi hayal kırıklığına uğratmayacağından emin olabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Kumsalı ve denizinin temiz olması bir kenara, denizde herhangi bir kayalık olmaması bir yana… Yani çocuklu ailelerin ve yüzmeyi çok iyi bilmeyenlerin endişe edecekleri bir şey olmamalı! Ayrıca plajda ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir kafeterya da mevcut.
Burası neresi? Merkezde yer alan Büyük Liman Plajı, Amasra’nın en önemli ve en kalabalık plajlarından biridir. Özellikle yaz aylarında bi’ hayli kalabalık olan plaja, Temmuz’un başında veya yaz sonunda gelmeniz daha uygun olacaktır.
Büyük Liman Plajı, aynı zamanda Amasra’nın ticari açısından da önemli bir bölgesidir. Neden mi? Turistik ve ticari gemiler buraya demir attıkları için…
Neden gitmeliyim? Gündüzleri keyifle güneşlenip yüzeceğiniz bu alanda, akşamları limandan plaja doğru yürüyüş yapabilirsiniz. Yalnız uyarmakta fayda var, plaj çok kalabalık olduğu için, özellikle de haftasonları, erken saatlerde gelmenizi tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Antik Liman Bölgesi’nde yer alan Küçük Liman Plajı, sıklıkla tercih edilen bir diğer plajdır. Antik Liman Bölgesi ise, aslında yukarıda bahsettiğimiz Direkli Kaya’dır. Yaz aylarında en yoğun plajlar arasında karşımıza çıkan plaj, görüntüsü sebebiyle adeta bir koyu andırır. Halk plajı olduğu için bir ücret ödemenize gerek olmaması, restoran ve duş gibi hizmetlerin bulunması sık sık tercih edilmesinin sebepleri arasındadır. Sadece şezlong ve şemsiye için bir ücret ödendiğini ekleyelim.
Burası neresi? Amasra merkeze 45 dakikalık bir mesafede bulunan Akkonak Plajı, bakir kalmış nadir doğal güzelliklerinden biridir. Sakin, sessiz ve huzur dolu bir tatil yapmak için en ideal noktalardan biri olan plaj, doğayla baş başa kalmak isteyenlere adeta ilaç gibi gelecek.
Neden gitmeliyim? Yemyeşil ormanların yanında bulunan plaja, özel aracınızla gelebiliyorsunuz ve bu nedenle diğer plajlara nazaran daha sakindir. El değmemiş ve bozulmamış bir plaj olmasının yanı sıra, oldukça da temizdir. Plaja gelmek için, merkezden Kurucaşile yönüne girip, tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca plajda kamp yapacağınız iki ayrı tesis yer alıyor ve dilerseniz bu seçenekten yararlanabilirsiniz.
Burası neresi? Amasra merkeze 30 km uzaklıkta yer alan İnkumu Plajı, şehrin en meşhur plajı ve en turistik mekanlarından biri olarak biliniyor. Plaj, 3 kilometre uzunluğunda olup, yeşil ve mavinin tonlarıyla bütünleşmiş mükemmel bir atmosfere sahiptir. Ayrıca ne kadar kalabalık olursa olsun, her zaman rahatlıkla keyif yapabileceğiniz geniş bir alana da sahiptir.
Neden gitmeliyim? Plajın etrafında ve içerisinde birçok farklı restoran ve market yer alıyor. Böylece ihtiyacınız olan her şeye ulaşmanız çok kolay olacak! İnkumu Plajı, halk plajı olduğu için ücretsizdir ve aynı zamanda içerisindeki duş ve wc gibi hizmetlerden de ücretsiz olarak faydalanabiliyorsunuz. Sadece şezlong ve şemsiye için bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor.
Burası neresi? Göçkün Plajı, bir diğer adıyla da bilinen Göçgün Plajı, merkeze 20 km mesafede yer alıyor. Diğer popüler plajlara göre daha sakin olan plaj, genellikle kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Yemyeşil bir ormanla çevrelenen bir alanda kim kamp yapmak istemez ki? 🙂
Neden gitmeliyim? Plaj sessiz ve sakin bir yer olduğu için, bulunduğu noktada çok fazla tesis ve markete denk gelemeyebilirsiniz. Ancak arka kısmında yer alan çadır veya bungalov konaklama tesisleri dikkatinizi çekebilir. Sakin bir gün geçirmek isteyenlerin ilk tercih edeceği plajlardan biri olabileceğini düşünüyoruz.
Burası neresi? Bartın’a 34 km, Amasra’ya ise 17 km uzaklıkta bulunan Çakraz Plajı, Amasra’nın en ünlü plajlarından biridir. Çeşm-i Çakraz olarak anılan bölgede yer alan plaj, masmavi deniziyle gelenleri etkisi altına almayı başarıyor.
Neden gitmeliyim? Giriş ücretinin olmaması ve ihtiyacınız olan her şeyin mevcut olması sizi oldukça sevindirecek. Üstelik kamp alanlarının bulunmasıyla istediğiniz bir alanda çadır kurabilir ve doyasıya keyif yapabilirsiniz. Kayalıklarda balık tutabilir, gün batımı manzarasını seyredebilir, güzel bir yürüyüş yapabilir ve düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz.
Uyarı! Kalabalık olduğu zamanlarda, plajın kumsalı ve denizi fazlasıyla kirlenebiliyor. Daha sakin ve temiz bir plaj görmek istiyorsanız, oldukça erken saatlerde gelmeli ve denizin tadını çıkarmalısınız.
Burası neresi? Amasra Kalesi ve çevresi, ilçenin merkezi olarak geçiyor ve deniz kenarında yer alan bu tarihi yapı, etkileyici manzarasıyla görenleri büyülüyor. İçerisinde pek çok restoran ve cafeye ev sahipliği de yapması cabası.
Neden gitmeliyim? Alışveriş yapacağınız dükkanlardan yürüyüş yapacağınız alanlara kadar birçok olanak burada mevcut. İhtiyacınız olan her şeyi burada bulacaksınız! İster denize girin ister denize sıfır restoranlarda güzel bir akşam yemeği yiyin… Balık restoranlarının bir harika olduğunu duyduk, bizden söylemesi. 🙂
Burası neresi? Türkiye’nin sevilen sanatçı ve oyuncusu Barış Akarsu’yu, hepimiz tanıyoruz. 2007 yılında, oldukça genç yaşta yaşamını yitiren şarkıcımız, memleketi Amasra’ya olan sevgisini her zaman dile getirirdi ve onun anısına yapılan bu parkı mutlaka listenize eklemeyi unutmayın.
Neden gitmeliyim? Merkezde yer alan park, deniz kenarında olmasıyla da fazlasıyla hoş dakikalar geçirmenizi sağlayacak. Banklarda oturup deniz manzarasını seyretmek için en ideal noktalardan biridir.
Burası neresi? Ahatlar Köyü sınırları içerisinde yer alan Ahatlar Tabiat Parkı, gürgen, meşe, kızılçam, fındık, çayırotları, ısırgan, ateş dikeni, kuşburnu, orman sarmaşığı, üvez, alıç, muşmula, kocayemiş, defne, böğürtlen, eğrelti, ispıt, yabani çilek, menekşe ve daha birçok farklı türde ağaçları bünyesinde barındırıyor.
Binbir çeşit farklı türdeki ağaçların yanı sıra, parkın çevresinde pek çok sayıda hayvan çeşidine de rastlamanız mümkün. Sincap, kirpi, kaplumbağa, yaban domuzu, ibibik, martı, saka, florya, ispinoz, kara tavuk, kızıl gerdan, baykuş ve ağaçkakan… Evet, hepsine burada rastlayabilirsiniz. 🙂
Neden gitmeliyim? Doğayla iç içe olmayı sevenlerdesiniz, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerinde başında geldiğini bilmelisiniz. Piknik alanlarında doyasıya zaman geçirip, mangal yapabilirsiniz. Ayrıca seyir manzarasının keyfini çıkaracağınız bir tepe bulunuyor ve burada dilediğiniz kadar dinlenebilirsiniz.
Burası neresi? Kastamonu şehrinde yer alan Gideros Koyu, Amasra merkeze yaklaşık 1 saatlik bir mesafede konumlanıyor. En popüler ve en ilgi çekici koylardan biri olması, listeye girmesini açıklar nitelikte. Yemyeşil atmosferi ve cam gibi berrak, masmavi suyuyla sizi kendisine aşık edecek!
Neden gitmeliyim? Genellikle kamp yapmak için tercih edilen koy, doğal koruma alanı olarak kabul edilmiş ve doğa severlerin bir numaralı adresi olmuş. Sessiz ve sakin oluşu, huzur dolu bir tatil için oldukça ideal. Kafa dinlemek, biraz olsun streslerinizden uzaklaşmak için harika bir yer… Ayrıca ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir tesis ve restoranın da mevcut olduğunu belirtelim.
Burası neresi? Güzelcehisar Köyü’nde yer alan koy, Bartın’a 25 dakika, Amasra’ya ise 1 saatlik mesafede yer alıyor. Karadeniz’in en güzel sahil kıyılarından ve en büyük sahillerinden biri olan koy, yöre tarafından da oldukça sevilip tercih ediliyor. Güzelcehisar Koyu, 80 milyon yıllık lav sütunlarının bulunduğu muazzam bir noktada bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Çevresinde yerleşim yeri olmadığı için sadece sakin ve sessiz değil, aynı zamanda temiz de bir koy. Yalnız haftasonları biraz daha kalabalıklaştığını belirtelim. Doğal sit alanı olarak ilan edilen koyda, harika dakikalar geçireceğinizden eminiz. Ayrıca kamp yapabileceğiniz alanların mevcut olduğunu söyleyerek, dilerseniz kendi çadırınızla gelebileceğinizi dilerseniz buradan bir çadır kiralayabileceğinizi de ekleyelim. İhtiyaçlarınızı karşılayacağınız birçok şey burada mevcut!
Uyarı! Koyun suyu ilk başlarda sığ olurken, ilerledikçe derinleşiyor. Dikkat etmenizde fayda var!
Burası neresi? Merkeze 10 km uzaklıkta yer alan Makaracı Köyü’ndeki Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı, içeriye girer girmez sizi etkisi altına alacak bir yapıya sahip. Dikit ve sarkıtlarla sarılmış olan mağara, 169 metre uzunluğundadır. Tek bir alana sahip olsa da, mağara oldukça büyüktür ve bu sayede oldukça fazla ziyaretçi ağırlayabiliyor. Işıklandırmalarla daha da güzel bir görünüme sahip olan mağara, fosil taşlardan oluşuyor.
Burası neresi? Gölderesi (Göldere) Şelalesi, bir diğer adıyla bilinen Çambu Şelalesi, Karaman Köyü’ne 7 km uzaklıktadır. Yaklaşık 12 km boyunca akan bir vadinin şelaleleye döküldüğünü düşünün… Dökülen noktada oluşan su havuzunun buz gibi olduğunu… Heyecan verici değil mi? 🙂
Neden gitmeliyim? Şelalenin çevresinde birçok farklı aktivite yapabilme şansınız var. Örneğin; trekking, motokros, dağ bisikleti gibi daha pek çok aktivite yapabilirsiniz. Bunun dışında, kamp yapmak isterseniz şelalenin ön kısmında rahat bir şekilde çadır kurup ateş yakabilirsiniz. Daha ne olsun!
Kaçırmayın! Gün batımında, şelalenin tam ortasına yansıyan gün ışığı desek, ne dersiniz? Harika fotoğraflar için hazır olun, çünkü tam zamanı! Muhteşem manzara eşliğinde, keyifli saatler geçireceğiniz bir gerçek.
Burası neresi? Ulukaya Köyü’nde bir kaya oyuğunun içerisinden akan sudan meydana gelen Ulukaya Şelalesi, Ulus ilçesine 17 km uzaklıkta yer alıyor. Şelalenin döküldüğü alanda bir gölet oluşuyor ve bu dökülen havzada yer alan kanyon yaklaşık 1 km uzunluğundadır. Kanyonun içerisinde su semenderleri, su yılanları, alabalık, kayabalığı gibi birçok farklı canlı türleri bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Kanyonun hemen girişinde yer alan kayanın dibinden kaynak su çıkıyor ve zaten suyun bir bölümü Ulus ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacını karışılıyor. Mitolojik hikayelere konu olan şelaleyi gezdiğinizde, mutlaka bu kaynak suyunun tadına bakmadan oradan ayrılmayın!
Burası neresi? Merkezde yer alan Çekiciler Çarşısı, yöreye ait el emeği hediyelik eşyaların satıldığı küçük bir çarşıdır. Bir ahşap oymacılığı süsleme sanatı olan çekicilik, aynı zamanda Amasra’nın geçim kaynağıdır. Bu nedenle fazlasıyla gelişmiş olan el sanatının nadide örneklerine, bu çarşıda denk geleceğiniz çok aşikar.
Neden gitmeliyim? Amasra’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan çarşı, hem tarihi hem de kültür açısından oldukça zengindir. Burada kendi üretimleri olan ıhlamur, şimşir, dişbudak, kiraz ve kızılağaç gibi ağaçları kullanarak yaptıkları ayetler satılıyor ve bunun yanı sıra levhalar, resimlikler, çerez takımları, isimlik, anahtarlık, kuş ve hayvan figürleri, baharatlık, tepsi, peçetelik, kalem ve daha pek çok hediyelik eşya bulunuyor.
Kaçırmayın! Bu ürünler, hem ekonomiği güçlendiriyor hem de bölgenin kültürel mirasını koruyor. Eve dönmeden önce, sevdiklerinize ya da kendinize bir Amasra hatırası alın ve öyle gidin!
Burası neresi? Galla Pazarı, bir diğer adıyla da bilinen Kadınlar Pazarı, 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Her Salı ve Cuma günleri kurulan pazar, Amasra’ya geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken noktalardan biridir.
Neden gitmeliyim? Köylü kadınların kendi yaptığı peynirler, kendi yetiştirdiği meyve ve sebzeler dışında daha pek çok organik ürünlere rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda esnaflarla güzel sohbetler edebilir ve şehir hakkında farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. Bu organik ve taze ürünlerin tadına bakmaya doyamacak ve satın almadan eve dönemeyeceksiniz!
Burası neresi? Kastamonu’nun bir ilçesi olan Cide, tarihi geçmişiyle herkesi hayrete düşürüyor diyebiliriz. İnsanlık tarihine kadar uzanan bir geçmişe sahip oluşu bunu kanıtlayacak türdedir. Sadece tarihiyle sizi etkileyecek değil ki tabii ki! Yukarıda bahsettiğimiz Gideros Koyu, Batı Karadeniz’in en güzel koylarından biridir ve mutlaka ziyaret edilmelidir. Dünyanın en geniş koyları arasında yer alan Valla Kanyonu, Rıfat Ilgaz’ın Müzesi, Ilgarini Mağarası, Loç Vadisi ve daha pek çok keşfetmeniz gereken yerler… Hepsi sizi bekliyor.
Nasıl ulaşırım? Amasra Cide arası mesafe 83 km’dir ve otobüsle yaklaşık 1 saat 23 dakikaya ulaşmış oluyorsunuz.
Burası neresi? Karabük’ün turistik bir ilçesi olan Safranbolu, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için, her birinden izler taşıdığını rahatlıkla görebiliriz. Safranbolu hem tarihi dokusuyla hem de kültürüyle adeta sizleri mest edecek.
Neden gitmeliyim? Safranbolu’nun tabii ki en çok evleri meşhurdur. Ancak sadece bununla sınırlı değildir. Camileri, hanları, hamamları, çeşmeleri, türbeleri, çarşıları bir kenara, kanyonları, manzara noktaları, mağaraları, parkları, müzeleri bir yana… Daha detaylı gezi listesi için Safranbolu’nun Gezilecek Yerleri sizlerle!
Nasıl ulaşırım? Amasra Safranbolu arası otobüs yolculuğu yaklaşık 1 saat 31 dakika sürmekte.
Burası neresi? Zonguldak sınırları içerisinde yer alan Ereğli, liman kenti olma özelliğini taşıyor ve tarihi çok eski zamanlara kadar dayanıyor. Zonguldak’a yakınlığı sebebiyle sık sık ziyaret edilen Ereğli, canlı ve hareketli bir yerdir. Konserlerin, festivallerin, etkinliklerin çoğunlukla yapıldığı ve manzarasıyla göz doldurduğu da bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Cehennemağzı Mağaraları, Filyos Kenti, Ereğli Kalesi, Gazi Alemdar Müzesi, Harmankaya Şelaleleri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca bir Ereğli Pidesi yemeden sakın dönmeyin!
Nasıl ulaşırım? Amasra Ereğli arası otobüs yolculuğu yaklaşık 2 saat 23 dakika sürmekte.
Burası neresi? Kemere Köprüsü’nden muhteşem bir manzara sunan Tavşan Adası’na gerçekleştirilen ve yaklaşık 1 saat süren tekne turları mutlaka değerlendirilmesi gereken etkinliklerden biridir. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen tur sayısı çok fazladır. Turlar yaz sezonunun bitmesinin ardından seyrekleşmektedir. Tavşan Adası’nın ismi burada yaşayan tavşanlardan gelmektedir ve Tavşan Adası’na geldiğinizde tavşanları besleme şansına da sahip olabilirsiniz.
Tavşan Adası’ndaki yerleşim çok eskilere kadar uzanmaktadır. Adada Cenevizliler döneminde inşa edilmiş olan bir Bizans Kilisesi ve manastıra ait çeşitli kalıntılara rastlamak mümkün olmaktadır.
Neden gitmeliyim? Etkileyici manzaralara şahitlik edebileceğiniz Tavşan Adası turları, ziyaretçilerini engebeli kıyı şeridinden Amasra Koyu’na götürmektedir. Eğer şansınıza güveniyorsanız yolculuk esnasında yunusları da görebilirsiniz.
Tavşan Adası Efsanesi! Tavşan Adası’nın bir ucunda delikli bir kaya bulunmaktadır. Bu kayadan geçen hastaların, şifa bulacağı şeklinde bir efsane uzun süredir dolaşmaktadır. Bu nedenle de bu delikli kaya neredeyse günün her saatinde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Amasra gece hayatıyla öne çıkmasa dahi yaz akşamları canlı, kalabalık ve hareketli geçmektedir. Özellikle de canlı müzik mekanlarıyla oldukça ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç örnek verecek olursak; Sesamos Cafe, hem manzarası hem de özel programlarıyla sık sık tercih edilen mekanlardandır. Sakin bir yaz akşamı geçirmek ve biraz nostalji yaşamak isteyenler Hamam Cafe’yi, karaoke yapmak isteyenler ise Bofa Cafe&Bar’ı tercih edebilirler.
Bundan tam 5 bin yıl önce, üç tarafı koy olan bir buruna kurulan Amasra, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma döneminde, yaklaşık 20 – 25 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Amasra’da, bugün 5 – 6 bin kişi yaşıyor.
Çeşitli uygarlıklardan izler taşıyan Amasra, tarihi kalıntılarıyla oldukça zengin bir yapıdadır. Amasra’nın simgesi ve en çok ziyaret edilen tarihi nokta tabii ki Amasra Kalesi’dir. Bunun dışında, Fatih Camii, Kuşkayası Yol Anıtı, Küçük Kilise, Cenova Şatosu, Amasra Antik Tiyatrosu ve daha pek çok tarihi yapı Amasra Tarihi Yerler yazısında…
Küçük bir yer olduğu için çoğu noktaya yürüyerek bile gidebilirsiniz ancak özel aracınızla gelmenizde ya da kiralamanızda fayda var. Bartın’dan Amasra’ya ya da tam tersi yöne gitmek istediğinizde, toplu taşıma aracı olarak minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu minibüsler, her yarım saatte bir kalkıyor ve yaklaşık 20 dakika sürüyor. Ayrıca Amasra’nın şehir içi ulaşımında da, bu minibüsleri kullanarak çoğu yere gitme şansı elde edebilirsiniz.
İçeriğimiz son olarak 22.04.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de Amarsa gezilecek yerler listemizin gelişmesine katkı sağlamak isterseniz bize yorum kısmından duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Harika bir yazı olmuş kaleminize emeğinize sağlık
Merhaba Fatma Hanım, çok teşekkür ederiz. Keyifli okumalar. :)
Çok yararlandım, akıcı ve net bilgiler, teşekkürler
İlginiz ve yorumunuz için çok teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz. :)