Sapanca

Sapanca’da Doğa İçinde Gezilmesi Gereken 21 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir gibi birçok şehre yakın konumda bulunan Sapanca, hafta sonları vakit geçirmek için oldukça uygun bir yer. Doğanın kalbi olarak nitelendirebileceğimiz bu ilçede muhteşem serpme kahvaltılar, kiremitte alabalık, piknik ve daha pek çok doğa aktivitesini gerçekleştirebilirsiniz. Sapanca’da gezilecek yerler için yazımızı okumaya devam edin;

Kaç Günde Gezerim; Sapanca’yı gezmek için 1 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Tabi kamp ya da konaklama seçeneklerinin de tadını çıkarmak isteyenler için bu süre 2 ya da 3 gün olarak da belirlenebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; İlçeye gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Haziran ile eylül arasını tercih edebilirsiniz.

Ne Yenir; Sapanca’da; alabalık, ıslama köfte, barbunya ezmesi, diken başı, karalahana ezmesi, yoğurtlu yeşil erik, cevizli fasulye, etli veya mantarlı Karadeniz pidesi gibi  yiyebileceğiniz meşhur lezzetler arasında bulunuyor.

*Sapanca Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yerler

1- Sapanca Gölü

Burası Neresi? Adapazarı ile İstanbul arasındaki noktada konumlanan Sapanca ilçesinde bulunan göl, şehir merkezine 12 kilometre mesafe uzaklıktadır. Tektonik oluşumlar ile meydana gelen tatlı su gölü Sapanca, 1999 senesinde yaşanan deprem sonucunda yüzeyde kırıklık meydana gelmiş ve göle güneydoğu yönünden girmiştir.

Gölde 600 metre sağ yöne doğru sıçrama yapmasının akabinde gölün kuzeybatı sınırından çıkar. Bu sıçramayla beraber zamanla gölün çöküşü kontrol altına almıştır. Denizden 33 metre yükseklikte yer alan göl batı-batı önüne doğru 16 kilometre kadar olup kuzey-güney yönüne ise 5 kilometredir.

Yüz ölçümü 46,9 kilometre kadar olup su havzasının alanı ise 292 kilometrekare olarak belirtilmiştir. derinliği 53 metre olan göl dağlardan gelen küçük derelerden gelen su kaynaklarından besleniyor.

Bu kaynaklar; güney yönünde Arifiye, Keçi, İstanbul, Mahmudiye, Kurtköy, Yanık, Kuruçay ile kuzey yönündeki dereler ise Cehennem, Aygır, Altıkuruş, Çakalöldü Maden, Kuru, Liman, Eşme, Fındık, Tuzla, Çiftepınar, Balıkhane’dir.

Doğal Yaşam Hakkında;

Etrafında yapılan gözlemlerin neticesinde 12 takımdan meydana gelen 28 familyaya ait 69 kuş çeşidi belirlenmiş durumdadır. Bunlardan 29’u her mevsimde görülen yerli tür, 23’ü yaz aylarında gerçekleşen yaz göçmenleri, 5’i ise oldukça nadir görülen transit göçmenlerdir. En fazla tür nisan ayında 42 tane, en az tür ise mart ayında 26 tane görülmektedir.

Bunlar arasında nesli tehdit altında olan Pasbaş patka NT koruma altında olup doğal yaşam içerisinde soyu tükenmekte olan Dikkuyruk EN bulunmaktadır. Diğer türlerde daha az endişe içermekle birlikte LC grubu içerisindedir. Göç eden kuşlar burada barınıp üremesi sonucunda Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar listesine alınmasına sebep olmuştur.

Sapanca Gölü’nde Kahvaltı;

Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Sapanca Gölü’nin etrafı kahvaltı ve mangal etkinliklerini gerçekleştirmek için oldukça ideal bir noktadır. Birçok mekanın yan yana sıralanması ile seçenekleriniz oldukça fazladır.

Her bir mekan yemyeşil bahçe ve lezzetli yemekleri sunuyor size. Özellikle de serpme köy kahvaltısı ile ön plana çıkıyor. Havaların güzelleşmesi ile beraber keyfinize keyif katacak bir göl manzarasına karşı inceden bir rüzgar esintisi eşliğinde çok memnun kalacaksınız.

Eğer buraya gelirseniz iç bölgelere değil göl kıyısına gelin. Zira pek bir anlamı kalmıyor. Gölde kano yada deniz bisikletine binerek tura çıkabilirsiniz. Elbette ki hava durumuna el verirse. Göl etrafında uzun yürüyüşler yapabilir veya bisiklete de binebilirsiniz. Toplamda 16 kilometrelik bir yol olduğunu söylemem gerekiyor. 🙂

Sapanca Gölü Efsanesi;

Anlatılan hikayeye göre; eski zamanlarda burada bir kasaba bulunuyormuş. Yaşan halkı hepsi hem zengin hemde bir o kadar maddiyata düşkünlermiş. Bir gün dağlardan gelen bir derviş konaklamak için bu kasabaya uğramış.

Ancak hiç kimse oralı olmamıştır. Adama ne yatacak yer ne de istediği bir bardak suyu vermemişlerdir. Derviş kasabadan ayrılırken bir kulübeyi görür. Bu kulübe geçinimi sapan yapıp satarak sağlayan bir adama aitmiş.

Adam dervişe kapılarını açmış, buyur etmiş, yatacak yer vermiş ve karnını doyurmuştur. Gününü oldukça mutlu geçiren derviş sabah yollara düşmek ister, sapancı da onu yolcu etmek üzere birlikte gider.

Geri döndüğünde ise ne bir de ne görsün, kasaba sular altında kalmış ve yerini göl almıştır. Günümüzde hala gölün ortasındaki minareyi görebilirsiniz. Suyun altında birçok yapının bulunduğu da biliniyor.

Sapanca Gölü’nde Konaklama;

Göl çevresinde farklı kafeler mevcut olup hemen ilerisinde de otel seçenekleri bulunuyor. Lüks oteller ve günlük kiralanan villalara kadar pek çok konaklama seçeneğiniz bulunuyor. Diğer köylere kıyasla lüks evlerin yer aldığı bu nokta zengin ilçe olarak tanınıyor. Bunlara ek olarak farklı pansiyon olanakları da bulunuyor.

Sapanca Gölü’nde Gezilecek Yerler;

Sapanca Gölü’ne yakın gezilecek yerler arasında Maşukiye, Kartepe, yaylalar ve bunlara ek olarak lahitler bulunuyor. Etrafında bulunan tarihi yapılardan ön plana çıkanı da bir Mimar Sinan eseri olan Vecihi Kapısı’dır.

Yine sahip olduğu köyleri gezip köy kahvaltılarından yiyebilirsiniz. Gölde kano ve deniz bisikleti keyfi de yapabilirsiniz ayrıca. Eğer isterseniz de Kuzuluk Kaplıcaları’na giderek rahatlayabilirsiniz. Aynı zamanda Rahime Sultan Cami ve Tuğrası’da burada yer alan gezilecek önemli tarihi eserler arasındadır.

Sapanca Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir;

Sakarya’da konumlanan göl, Kartepe’ye çıktığınız takdirde kuş bakışı olarak görülebilmektedir. Her saat başı otogardan kalkan firmalar aracılığı ile alana ulaşabilirsiniz. Eğer şahsi aracınız ile gidecekseniz ise TEM otoyolunu takiben rahatlıkla gidebilirsiniz.

2- Rüstem Paşa Camii

Sapanca, Rüstem Paşa Camii

Burası neresi? Sapanca’nın önemli tarihi yerleri arasında bulunan Rüstem Paşa Camii, Kanuni’nin sadrazamlarından biri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır ve kendisi 15 boyunca sadrazamlık yapmıştır. Caminin mimarı ise Mimar Sinan’dır. 1550 ile 1560 yılları arasında yapılan Rüstem Paşa Camii, bir külliyenin parçasıydı ve bu külliye içinde imaret, hamam ve kervansaray gibi farklı bölümler de yer almaktaydı.

Rüstem Paşa Camii, günümüze ulaşana kadar çeşitli restorasyonlardan geçmiş ve camiye bazı eklemeler yapılmıştır. Caminin son hali toplamda 750 m² gibi geniş bir alanı kaplamaktadır ve burada toplamda 1200 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Cami, ilçe merkezinden yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Osmanlı cami mimarisini incelemek isteyenler için Rüstem Paşa Camii, Sapanca’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Caminin uzaklardan farkedilebilen kızıl renkteki minaresi ise kesinlikle yakından incelemeye değer güzellikte bir eserdir.

  • Adres: Rüstempaşa, İstasyon Cd. No:30, 54600 Sapanca/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Caddeler

3- Bağdat Caddesi

Burası Neresi? Kırkpınar Mahallesi’nın orta noktasında yer alan Bağdat Caddesi üzerinde birbiri ardında sıralanmış birçok mekan bulunuyor olup Kırkpınar’ın kalbinin attığı yer olarak biliniyor. Yaz dönemlerinde burada açık hava konserleri düzenleniyor ve son derece eğlenceli geçmektedir. Denemeye değer!

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Tabiat Parkları

4- Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı

Burası Neresi? Sakarya– Sapanca üzerinde yer alan tabiat parkı, huzur kokan havası ile keyif alacağınızdan şüphem yok. Buradan baktığınızda muhteşem bir göl manzarası karşısında mest olacaksınız. Her mevsim konaklama imkanına sahip olabilirsiniz. Bunu da parkın bir kısmında yer alan iki oda bir salondan oluşan ahşap evlerde yapabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? 27 hektarlık bir bölgeyi kapsayan Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı sizlere yemek-içme olanağı da sağlıyor. İçerisinde bulunan restoranı tercih edebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise piknik yapmak olacaktır. Doğa ile iç içe olabileceğiniz parkta kaliteli oksijen soluyup  restoran içerisinde yer alan marketten gerekli malzemeleri satın alabilirsiniz.

Kaçırmayın! Burada konaklasanız da günübirlik olarak gelseniz de iki türlü de eğlenebilirsiniz. ATV kiralar, at veya eşeğe biner ya da okçuluk yaparak yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz.

  • Konum: Uzunkum, Gazi Cd., 54600 Sapanca/Sakarya
  • Giriş Saatleri: 08:00-23:00
  • Telefon: 0544 941 53 54
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5- Kırkpınar Botanik Park

Burası Neresi? Sapanca’da ki Kırkpınar Köyü 17. yüzyılda Kafkasya’dan göç etmiş olan bir aile tarafından kurulmuş olup uğurlu olarak atfedildiği için kırk rakamı ve burada yer alan birçok pınarın bulunması neticesinde Kırkpınar adı verilmiştir. Günümüze kadar korunarak gelmiş olan bu doğal köylük yer sahip olduğu yeşil alanları sebebiyle Botanik Park inşa edilmiştir.

Az rastlanan bitki çeşitlerini görebileceğiniz bu botanik parkta dilediğiniz gibi fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. Botaniğe karşı özel bir ilginiz varsa Sapanca’da gezilecek yerler listenize burayı eklemenizi özellikle tavsiye ederim. Yapacağınız keyifli yürüyüş sonrasında içerisinde bulunan kafe ve restoranlarda mola vererek tatilin keyfini sürün!

6- Doğançay Şelalesi

Burası neresi? Sapanca’dan yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Doğançay Şelalesi, Sapanca çevresinde görülebilecek doğal güzelliklerden biridir. Şelaleye ulaşmak için ilk olarak asfalt bir yoldan ve sonrasında ise çakıllı bir yoldan gitmeniz gerekmektedir. Şelaleye yakın bir konumda ücretli otoparka aracınızı park ederek kısa bir yürüyüş yapmanız gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Siz de Sapanca tatili sırasında Doğançay Şelalesi’ni ziyaret ederek hem şelalenin muteşem güzelliğinin tadını çıkarabilir hem de doğa yürüyüşü yaparak tertemiz havayı ciğerlerinize çekebilirsiniz.

-Parklar

7- Serdivan Gölpark

Burası Neresi? Sakarya ilçesinin en önemli noktalarından biri olan Serdivan Gölpark, el değmemiş doğallığı yine bozulmayacak şekilde kullanıma açılmıştır. Etrafında yer alan çeşitli göl ve ormanlık bölgeler ile ülkemizin en özel alanlarından biri olan Sakarya’yı daha da özel kılmaktadır.

Gölün kıyısında zaman geçirmek isteyen ailelerin gezi, piknik ve dinlenme alanı olarak kullandıkları bu park, Serdivan sahilinde yer alıyor. İçerisinde yürüyüş parkurları ve iskelesi bulunuyor olup konser ve tiyatro etkinliklerinin gerçekleştirilmesi için uygun noktalar yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? İlkbahar ve yaz aylarında canlılığı artan parkta göl kıyısında yapılan canlı müzik performansları için genç kişilerce  tercih edilirken oldukça geniş ve güvenli oyun noktaları ise çocuklu aileler tercih ediliyor. Sahili kayalık olan gölün bu kısmı yapılan düzenleme projeleri neticesinde yürüyüş ve dinlenme yeri olan yapılmıştır.

Toplamda 8,5 kilometrelik bir kıyı noktasına sahip olan parkta iskele üzerine oturma ve gezi yerleri bulunuyor. Herhangi bir ihtiyacınızı gidermek için ise büfelerin yer aldığını söylemek mümkün. eğer mangal seviyorsanız piknik yapabileceğinizi de belirtmem gerekiyor.

  • Konum: Esentepe, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 24:00
  • Telefon: 0530 519 74 69
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

8- Kuzuyayla Parkı

Burası Neresi? Kocaeli Kartepe ilçesinde bulunuyor olup 2011 senesinde Kuzuyayla Tabiat Parkı olarak nitelendirilmiştir. Doğal güzelliği ve sahip olduğu kaynak değerleri ile koruma altına alınmayı hak eden Kuzuyayla’da ağaç, çalı ve yer ötücü bitkiler ile bezeli olup harikulade bir Sapanca Gölü manzarasına ev sahipliği yapmaktadır.

Yaylada; kayın ağacı olup orman çalı ailesine orman gülü fazlaca bulunmaktadır. Ayrıca ormanlık bileşende ise gürgen ile meşe ağaçlarına rastlanmaktadır. Bunun yanında kısım kısım karaçam ve sarıçam da yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? İçerisinde iki tane kır restorantı, tuvalet ve mescit yer alıyor. Günübirlik kullanmanız üzere ise piknik masaları bulunuyor. Şehrin gürültü ve karmaşasından kaçarak kendinizi doğanın kucağına atabileceğiniz yerlerden biri olan yaylada doğa ile baş başa zaman geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Kamp yapma olanağına sahip olabileceğiniz Kuzuyayla’da, çadır için 30 TL karavan için ise 40 TL ödemeniz gerekiyor. Burada konaklayarak sabah ve akşam parkın tadını çıkartabilirsiniz.

  • Konum: Maşukiye, Kartepe Cd., 41295 Kartepe/Kocaeli
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

9- Keremali Yaylası

Burası neresi? Sapanca’dan çok uzaklara gitmeden doğa içinde huzur dolu zamanlar geçirmek istiyorsanız Keremali Yaylası’nı Sapanca gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmelisiniz. Burası Sakarya’daki en yüksek nokta olan yayla ile aynı isimdeki dağ üzerinde bulunmaktadır ve doğa sever kamp tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilen noktalardan biridir.

Neden gitmeliyim? Deniz seviyesinden yüksekliğin 1400 metreleri bulduğu Keremali Yaylası’nda serin ama bir o kadar ketifli zamanlar geçirebilir, kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Yaylada ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir işletme bulunuyor ancak gerekli olan malzemeleri kendiniz getirirseniz daha iyi olacaktır. Göl kenarında dilerseniz balık tutabilir ve kamp yapabilirsiniz.

10- Soğucak Yaylası

Burası neresi? Sapanca’dan sadece 17 kilometre uzaklıktaki Soğuak Yaylası, Pamukova ilçesinde yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Soğucak yaylası özellikle Sapanca tatilini ilkbahar ya da yaz aylarında gerçekleştirenler için bölgenin kaçırılmaması gereken doğa harikalarından biridir.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Eğlenceli Yerler

11- Kartepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? Koacaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan Kartepe Kayak Merkezi, çevre illere olan yakınlığı sebebiyle kolay ulaşılabilir olması sebebiyle pek çok turist tarafından tercih edilen bir eğlence merkezidir.

Denizden 1600 metre yüksekte bulunan körfez manzarasına sahip olan bölge, kış dönemlerinde gelinebildiği gibi yaz dönemlerinde de doğa yürüyüşü, piknik alanları ve aktiviteleri yapılabilmektedir.

Kışın aralık, ocak ve şubat aylarında hareketlilik gösteriyor olup kar kalınlığı 60 ile 200 metre arasında değişilik göstermektedir. Yazın gelecekseniz de hava durumunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Şehir merkezi 30 derece sıcaklıkta seyir etse de Kartepe’nin zirvesi 15 ile 20 arasına kadar düşüyor. Bu sebeple yanınızda buna uygun kıyafetler getirmenizde yarar var. Kayak merkezi içerisinde bulunan 4 yıldıza sahip Green Park Oteli’nde konaklayabilir ve sahip olduğu pistleri kullanabilirsiniz.

Maşukiye‘den Kartepe’ye doğru çıkan yol güzergahı üzerinde pek çok işletme bulunuyor. Kış aylarında kar kışın içerisinde yenebilecek en iyi yemek sucuk ekmek olup işletmelerde yanan odun sobasının atmosferinde yiyebilirsiniz.

Kayak Takımı Kiralama/Satın Alma Hakkında;

Kayak takımlarını otelden kiralayabileceğiniz gibi buranın ne denli pahalı olabileceğini de düşünebilirsiniz. Yol üzerinde yer alan dükkanlardan da kiralayabilme seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Kıyafet, ayakkabı, kayak takımı, kızak gibi pek çok ihtiyaç unsuru ürünü kiralama veya satın olanağına sahipsiniz.

Kartepe Kayak Merkezinde Neler Yapabilirsiniz;

İlginin yoğun olduğu Kartepe Kayak Merkezi’nde karın hiç erimemesi de ayrı bir nitelik katıyor buraya. Ev sahipliği yaptığı harikulade manzarası ve kaliteli oksijeni ile burada yer alan pek çok işletmede gerçekleştirebileceğiniz eğlenceli hizmetlere katılabilirsiniz.

Kayak yapmak, teleferiğe binmek, zirvedeki kafede sucuk ekmek eşliğinde canlı müzik dinlemek, manzaraya karşı fotoğraf çekilmek, ATV’ye binmek, sıcak şarap içmek gibi daha birçok şey mevcut.

Sisli Kayak Vadisi Hakkında;

Zirveye doğru giderken yol üzerinde bulunan restoran ve etkinlik alanları yer alıyor. Buralarda  ATV, Zipline, Kızak aktivitelerini yapabilmeniz adına elverişli pistler mevcut. En popüler yerlerden biri de Sisli Vadi Restoran ve Eğlence Parkı’nda karnınızı doyurabileceğiniz gibi ATV, Zipline, Kar Kayağı gibi etkinlikleri yapmak için park alanları var.

Kartepe Sisli Vadi Kayak Pisti;

Oldukça güvenilir olan kızak pistine sahip olan Sisli Vadi, çocuklu ailelerin gönül rahatlığı ile tercih edebileceği bir yer. Burada 1 saat için 30 TL ödeyerek kızak, 40 TL ödeyerek ise şamrel kiralayabilirsiniz.

Çocuklar için ise bir ebeveyn ücretsiz olarak sayılıyor. Kendi kızağınız varsa 20 TL ödeme yaparak pisti 1 saat boyunca kullanabilirsiniz. Yalnızca plastik kızakların kullanımına izin verildiğini söyleyelim. Zipline heyecanını tatmak için ise 30 TL, otopark için de 10 TL ödeme yapılıyor.

Snowboard Takımı İçin:

  • Silver Snowboard Takımı; Snowboard 60 TL, Silver Snowboard Ayakkabı: 50 TL, Silver Set:  110 TL
  • Gold Snowboard Takım; Snowboard 70 TL, Gold Snowboard Ayakkabı 60 TL, Gold Set 120 TL
  • Plantinum Snowboard Takım; Plantinum Snowboard 110 TL, Plantinum Snowboard Ayakkabı 60 TL, Plantinum Set 160 TL

Kayak Takımı İçin;

  • Bronz Kayak Takım; Bronz Kayak 35 TL, Bronz Kayak Ayakkabı 35 TL, Bronz Set 60 TL
    Silver Kayak Takım, Silver Kayak 50 TL, Silver Kayak Ayakkabı 50 TL, Silver Set 90 TL
  • Gold Kayak Takım; Gold Kayak 70 TL, Gold Kayak Ayakkabı 60 TL
    Gold Set 120 TL
  • Platinum Kayak Takım; Platinum Kayak 90 TL, Platinum Kayak Ayakkabı 60 TL, Platinum Set 140 TL

Diğer Fiyatlar İçin;

  • 1 Saatlik Kızak 50 TL
  • 1 Saatlik Kızak Pisti Kullanımı 40 TL
  • 1 Saatlik SnowTube Kullanımı 50 TL

Ski Pass (Telesiyej – Teleski) Ücretleri İçin;

  • Sınırsız Kullanım; Hafta İçi 120 TL, Hafta Sonu Tam Gün 150 TL, Yarım Gün 120 TL
  • Uzun Tur(Tek Çıkış); Hafta İçi 45 TL, Hafta Sonu Tam Gün 50 TL, Hafta Sonu Yarım Gün 50 TL
  • Kısa Tur (Tek Çıkış); Hafta İçi 25 TL, Hafta Sonu Tam Gün 25 TL, Hafta Sonu Yarım Gün 25 TL

Not: Güncel fiyat bilgileri için mutlaka web sitesini ziyaret ederek incelemenizi tavsiye ediyoruz.

-Hayvanat Bahçeleri

12- Ormanya Tabiat Parkı

Burası Neresi? Toplamda 2 bin dönümlük bir araziyi kapsayan Ormanya Tabiat Parkı, İzmit’in Kartepe ilçesinde bulunuyor. Altı farklı kısımdan meydana gelen tabiat parkında bulunan Doğa Okulu yer alıyor olup 6 ile 18 yaş arasındaki çocuklar için pek çok aktivite yapılmaktadır.

Hayvanları doğal yaşam alanlarında yakından incelemek için alan yaratılan alanlarda çocuklar, ağaç dikme ve kuş evi yapma gibi yararlı etkinliklere katılabiliyorlar. Diğer kısımlar ise Vahşi Yaşam Alanı ile Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak hizmet veriyor.

Ormanya Tabiat Parkı Tarihi Hakkında;

2014 senesinde faaliyete açılan Ormanya Tabiat Parkı, 2020 senesinde pek çok yeni kısmın hizmete girmesiyle git gide büyümüştür. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmış olan parkı yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı ziyaret etmekte.

Tabiat Parkının Hikayesi;

Dünya üzerindeki en büyük üçüncü park olma niteliğine sahip olan Ormanya, Avrupa kıtasının da en büyük parkıdır. Bünyesinde 67 farklı tür hayvan yaşam sürmektedir.

Ormanya Tabiat Parkı Hakkında;

Parkta yer alan hayvanat bahçesinde çeşitli coğrafi alanlara ait olan 500’e yakın hayvan yaşamlarını sürdürmektedir. Park içerisinde; keçi türlerinin yanında ala geyik, ördek ve midilli gibi hayvanları doğal yaşam alanlarında inceleme fırsatı sunar.

İlk açıldığı sıralarda 200’e yakın hayvan bulunuyor olup günümüzde bu sayı 800’e yakın sayıdadır. Hayvanların diğer kalanları ise; Atarax tavuğu, Amerikan ördeği, Çin Kazı, Emu Deve Kuşu, Arap Atı, Piton, Alpaka Devesi, Karagül Koyunu ve İguana’dır.

Yoğun olarak ilgi gören yerlerden biri de vahşi yaşam bölgesidir. Bu bölgede Afrika ve Amazon Ormanları olan birçok hayvan yaşamaktadır. Veterinerlerin çalışmakta olduğu vahşi hayvanların bakım ve tedavileri de burada gerçekleştiriliyor olup yalnızca buradaki hayvanlara bakılıyor.

Ormanya Doğa Okulu Hakkında;

Buraya gelen ziyaretçilere vahşi yaşam ve sahip oldukları özellikler hakkında bilgilendirilmeler yapılmaktadır. Çocukların eğlenebilmesi adına sanat atölyeleri ve çiftlikler bulunuyor. Doğa Okulu içerisinde yapılan etkinlikler, çocuklara küçük yaşlarda doğa ve hayvan sevgisini aşılamak adına eğitimler verilmektedir.

Bu eğitimler, dört basamaktan meydana geliyor. Doğa Kaşifleri dersinde kuş evi nasıl yapılır ve doğada yön nasıl bulunur dersleri deneyimli kişilerce çocuklara gösterilmektedir.

Minik Çiftçiler dersi kapsamında ata binip, yumurta toplayan ve keçi sağan çocuklara hayvanlar hakkında bilgiler veriliyor. Diğer dersler ise Arazi Sanatı ve Geri Dönüşüm Atölyesi olup internet üzerinde başvuru yaparak çocuklarınızı yazdırabilirsiniz.

Yapılabilecek Şeyler;

Parkın içerisinde yürüyüş ve bisiklet parkurları da bulunuyor. 26 kilometrelik bu parkur mavi, yeşil, sarı ve turuncu olacak şekilde dört bölüme ayrılmaktadır. Kamp yapma imkanına da sahip olabileceğiniz gibi 100 çadırlık kamp ve 40 araçlık karavan alanından yararlanabilirsiniz.

Ormanya Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir;

İzmit ve Sapanca arasında konumlanan tabiat parkı ilçenin D100 Karayolu kıyısında yer alıyor. 287 ve 281 numaralı halk otobüsleri ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hafta sonları Kirazlıyalı’dan kalkan ücretsiz servislere binerek parka gidebilirsiniz.

  • Konum: Uzuntarla, 309. Sk. No 99, 41150 Kartepe/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: 0262 331 66 11
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Sapanca’ya Yakın Gezi Noktaları

– Köy ve Kasabalar

13- Maşukiye

Burası Neresi? Kocaeli’nde yeşilliğinden ödün vermeyerek ayakta kalabilmiş olan Maşukiye, ismini aşuk ve maşuktan alarak Maşukiye olmuştur. Yılın her mevsimi bir başka güzel olan şirin köy, oldukça özel bir bölgede konumlanıyor olup büyük şehirlere olan yakınlığı ile de dikkat çekicidir.

1864 senesinde biten Kafkas-Rus Savaşları’nın ardından buraya yerleşen Çerkezler tarafından kurulmuş olan yerleşim alanı, dönemle Romanya ve Karadeniz’den göç almaya devam etmiş yeşil yapısı ve göz kamaştıran manzarasından bir şey eksilmemiş.

Kartepe’nin yamaçlarına dek uzanan Maşukiye, popüler bir nokta olup huzurun adresi olarak nitelendiriliyor. Uzun doğa yürüyüşlerinin yapıldığı ve bisiklet turlarına katılabileceğiniz Maşukiye turunda sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri oldukça meşhurdur.

Elma, ceviz ve kiraz ağaçları ile bezeli olan dere kenarındaki tatlı köy, sadece ilkbahar aylarında değil kış aylarında da tercih ediliyor. Bölgeye yakın noktada bulunan Kartepe Kayak Merkezi’de sık talep gören yerlerden.

Doğa Yürüyüşü;

Burayı ancak yürüyerek keşfetmeniz mümkün. Yürüyüşler gerçekleştirebileceğiniz pek çok alan yer alıyor olup her bir noktada farklı manzaralara karşılaşacaksınız. Buraya gelirken daha sportif olmaya özen gösterin derim. Yürüyüş için ormanlık alana dalarak belirli bir süreyi burada geçirebilirsiniz. Hatta belki yaylalardan birine çıkarsınız kim bilir.

Yaylalar;

Yaylaların bolluk içerisinde olduğu bölgede gezinize farklılık katacak. Kartepe’ye çıkan yol güzergahında 1 veya 2 kilometre uzunluğa sahip Sapanca Gölü manzarasına karşı olan Kuzu Yaylası’na gidebilirsiniz.

Göle karşı kayın, ıhlamur ve fındık ağaçlarının arasında yürüyüşler yaparak kaliteli oksijeni soluyabilir ve oldukça hoş fotoğraflar çekilebilirsiniz. Burada İzmit Körfezi’ni seyre dalarken diğer tercih edebileceğiniz yaylalar arasında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası ve Dikmen Yaylası’nı bulunuyor.

Yeme/İçme Olanakları;

Buradaki restoranların hepsi hem serpme köy kahvaltısı hemde alabalık yemeklerini sunuyor. Nereye giderseniz gidin karşılaşacağınız mekanlar, dere üzerinde yeşillikler içerisinde iştah açıcı özelliğe sahiptir.

Uzun yürüyüşler yapıp bölgeyi gezdikten sonra karnınız acıkacaktır. Şöyle mükellef bir sofraya hanginiz hayır diyebilirsiniz ki? Kiremitte pişirilen alabalıktan yemeden dönmemelisiniz.

Bu kiremitler Bilecik’in Kınık ilçesinde getiriliyor olup balıklar bu kiremitler üzerinde güzel şekilde pişiriliyor. Eğer balık sevmiyorsanız da yine kiremitte mantar ve köfte alternatifleri de mevcut.

Burada yetiştirilen domates, salatalık ve biberler ile hazırlanan salata, fırında pişirlen ekmek ve Edremit zeytinyağı ile birlikte hazırlanan yemekler damaklarınızı çatlatacak cinsten.

Erken saatlerde gelmeyi düşünürseniz popüler serpme kahvaltısını yemelisiniz. Tatlıdan tuzluya menemen, patates kızartması, çıtır börekler, taze yeşillikleri, sucuklu yumurta, sahanda yumurta, mıhlama gibi çeşitleri parmaklarınız beraberinde yiyeceksiniz.

Bölgede Bulunan Restoranlar;

Akasya Alabalık, Saklı Bahçe Restoran, Cansu Alabalık, Vadi Restaurant, Yeşilköy Sapanca Restoran, , Pınar Alabalık, Derin Irmak Kahvaltı Evi Osmanlı Bahçesi, Akasya Alabalık ve Green Blue Restaurant’tır.

*Sapanca ile Maşukiye arasında 11,7 kilometre mesafe bulunuyor olup 16 dakika sürmektedir. 

14- Kırkpınar

Burası Neresi? 1864 senesinde Çerkezler tarafından kurulan Kırkpınar Köyü, yeşillikler içerisinde olup bugün nüfusu az olsa da Çerkezlerin sayısı oldukça baskın durumda. Sessiz sakin sokakları, samimi insanları ve yerel lezzetleri ile tüm ilgiyi üzerine çekmektedir. Buradaki en ünlü yer Bağdat Caddesi olup parkları ve restoranlarına giderek buradaki zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

*Sapanca ile Kırkpınar arasında 4,8 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve toplamda 8 dakika sürüyor.

15- Karasu

Burası neresi? Karadeniz ile Marmara’nın kesiştiği noktada konumlanan Karasu ilçesi, ormanları, kaliteli oksijeni ve gölleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Yaz aylarında turizmin canlanması ile bölgeye hareketlilik katmaktadır. Güney yönünde Hendek, güneybatı yönünde Ferizli, batı yönünde Kaynarca, doğu yönünde Kocaeli ve kuzey yönünde Karadeniz’e komşudur.

İstanbul’a ve daha pek çok büyük şehre yakın olan Karasu, mavi ve yeşilin kucaklaştığı yakın tatil yerlerinden biri olup coğrafi yapı zenginliği, geleneği, yerel mutfağı ve tarihi ile gelmenizi önerdiğimiz yerlerden.

Neden gitmeliyim? Sabah erken saatte kalkıp öncelik olarak bir köy kahvaltısı yapıp akşam yemeğinde ise leziz bir balık yiyebilirsiniz. Eğer günübirlik olarak ziyaret edecek olursanız Maden Deresi, Poyrazlar Gölü, Küçükboğaz Gölü, Acarlar Longozu ve Yeni Mahalle’yi gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Acarlar Longozu;

Toplamda 1,562 hektarlık bir araziyi kapsayan Acarlar Gölü, ilçedeki dikkat çeken gezi noktalarının başında geliyor. Birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bu yer, yaz dönemlerin kuruyup kış dönemlerinde ise su birikimi yaşanmaktadır.

Yazın suyun kuruması ile birlikte tarım arazisi olarak kullanılan bölge, etrafı dişbudak ormanları ile bezenmiş haldedir. Bu ağaçlar gölün bataklık kısımlarında yer yer olduğu görülmektedir.

Bölge içerisinde sülün, yaban ördeği ve çulluk hayvanları yaşam sürüyor olup içerisinde tatlı su balığı tutulabilmektedir. Balık çeşitleri içerisinde; yayın, oklama, kızıl kanat, sazan ve turna bunların dışında birçok balık türü yer alıyor.

Yaklaşık 2 bin 300 bitki yer alıyor olup su menekşesi, su lalesi ve farklı renklerde nilüferler bulunuyor. Aynı zamanda longozda tekne ve su bisikleti turları yapma şansına da sahipsiniz.

*Sapanca ile Karasu arasında 72 kilometre bulunuyor. 1 saat 4 dakikalık bir sürede ulaşabilirsiniz. 

16- Adapazarı

Burası neresi? Sakarya’nın merkezi olan Adapazarı pek çok etnik kökenin bir arada yaşam sürdüğü bir yerleşim bölgesidir. Tarihi oldukça eski tarihlere kadar dayanan ilçe sahip olduğu tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve çeşitli geleneği ile gezilip görülmeyi hak eden bir yer. Geldiğiniz takdirde uğramadan es geçmeyeceğiniz yerler arasında; Justinianus Köprüsü diğer bilinen ismi ile Beşköprü, Sakarya Köprüsü, Sakarya Müzesi, Deprem ve Kültür Müzesi, Çark Caddesi yer almalı!

*Adapazarı ile Sapanca arasında 21 kilometre mevcut. Yaklaşık olarak 27 dakika sürüyor. 

17- Akyazı

Burası neresi? Sapanca’dan yaklaşık 30 dakikalık kısa bir yolculukla ulaşabileceğiniz Akyazı, Sakarya’nın sevimli ilçelerinden biridir. Akyazı muhteşem yaylalara, şifalı su kaynaklarına ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin çok beğeneceği etkileyici doğal parkurlara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Akyazı doğal güzellikleriyle Sapanca yakınlarında kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Özellikle sahip olduğu şifalı su kaynakları ile alternatif tedavi yöntemi arayanların değerlendirebileceği bir destinasyon olarak bizi karşılamaktadır.

-Şehirler

18- Kocaeli

Burası neresi? Marmara Bölgesi’nin üçüncü büyük şehri olma niteliği taşıyan Kocaeli, Asya ve Avrupa kıtlarını birbirine bağlıyor. Büyük bir sanayi şehri olarak da söyleyebileceğimiz il, sahip olduğu doğal güzellikleri ile gezebileceğiniz yerler oldukça çoktur. Hem Marmara Denizi’ne hemde Karadeniz’e kıyısı olan Kocaeli’nin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. İlk olarak MÖ 8. yüzyılda yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmış olup çok fazla tarihi yapıya sahiptir.

Neden gitmeliyim? Yakın olarak tercih edebileceğiniz bu yeri gerek günübirlik gerekse kısa tatil amacıyla geliniyor. Tarihi yapılar, tabiat parkları, doğal alanlarından nereleri gezeceğim derseniz; Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli Saat Kulesi, İzmit Sarayı, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Darıca Hayvanat Bahçesi, Ballıkayalar Tabiat Parkı,  Kirazlı Yaylası, Soğuksu Piknik Alanı’nı bulunuyor. Daha fazlası için Kocaeli gezilecek yerler yazımızı okuyabilirsiniz.

*Kocaeli ile Sapanca arasında 49 kilometre yer alıyor ve 46 dakika sürüyor. 

19- Bursa

Burası neresi? Ülkemizin en büyük şehirlerinden biri olan Bursa‘nın ön plana çıkan tarihi eserleri ve doğal yapılarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Bunun yanı sıra hem konumu ile meşhur şehirlere yakın olması ve yöresel lezzetleri ile önem arz etmektedir.

Osmanlı’ya başkent olan ilk şehir olma niteliğine sahip olan Bursa’da bulunan  kervansarayları, medreseleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları, tarihi köyleri, kaleleri, çarşıları ve sokaklarının yanında kayak merkezi ile ülkemizin en önemli şehirlerdendir biridir.

Neden gitmeliyim? UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış ve akabinde Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. İskender ve kestane şekeri ile nam salmış olup kış aylarının vazgeçilmez bir numaralı kayak merkezi Uludağ ve Karagöz Gölge Oyunu kültürü ile dünyaca popüler olmayı başarmıştır.

Bursa’da gezebileceğiniz; Ulu Cami, Cumalıkızık Köyü, Mudanya, Uludağ, Tirilye, İznik, Türk İslam Eserleri Müzesi, Atatürk Evi ve daha pek çok yer bulunuyor. Sizin için hazırlamış olduğumuz  Bursa’da gezilecek yerler yazısına göz atarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

*Bursa ile Sapanca arasında 164 kilometre mesafe bulunuyor ve 1 saat 48 dakika sürüyor. 

20- Düzce

Burası neresi? Karadeniz’in Batı bölümünde yer alan Düzce, bölgede bulunan tek antik kent olarak günümüze dek ulaşmıştır. Bu yönden tarihi yönden ayrı bir özelliğe sahip olup, tarihinin yanı sıra yeşil alanları ile de kendinden söz ettiriyor.

Dört farklı dönemin yaşandığı köklü yaşam merkezini hem yaz hem kış aylarında ziyaret edebileceğiniz gibi antik kalıntıları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile gezilip görülmeyi hak eden bir şehir.

Neden gitmeliyim? Kendinizi doğanın kucağına atabileceğiniz bu bölgede; sal yarışı, dağ bisikleti, ATV, off-road, kamp, foto safari, doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Düzce’de;  Efteni Gölü, Konuralp Müzesi, Fakıllı Mağarası, Güzeldere Şelalesi,  Aydınpınar Şelalesi, Akçakoca, Melen Çayı, Pürenli Yaylası, Dadalı Köyü ve Kurugöl Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz. Bunun için Düzce gezilecek yerler yazısını inceleyebilirsiniz.

*Düzce ile Sapanca 92 kilometre mesafe mevcut olup 1 saat 10 dakika sürüyor. 

21- Bolu

Burası neresi? Batı Karadeniz’de bulunan Bolu, oldukça popüler bir gezi rotası olup yıl içerisinde yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Sahip olduğu yemyeşil doğası ve kaliteli oksijeni ile yılın her mevsimi gidilebilmektedir. Ülkemizin pek çok yerinde olduğu gibi tarihi ve doğal yapısı ile olduğu kadar yöre mutfağı ile de dillere destandır.

Neden gitmeliyim? Bolu Evleri, Kartalkaya Kayak Merkezi, Zafer Kulesi, Gölcük Tabiat Parkı, Bolu Müzesi,  Seben Gölü ve Sülüklü Göller ve Abant ve Yedigöller’ini ziyaret edebilirsiniz. Buralar hakkında daha fazla bilgi alabilmek için Bolu’da gezilecek yerler yazımızı okumalısınız!

*Bolu ile Sapanca arasında 133 kilometre bulunuyor. 1 saat 40 dakikalık bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. 

*Gece Hayatı

Genellikle sessiz sakin bir tatil geçirmek için tercih edilen Sapanca’da çok az da olsa canlı mekanlar bulunuyor. Bar, restoran ve otellerde gerçekleştirilen etkinliklere katılabileceğiniz işletmelerde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Göl kıyısındaki lokantalarda akşam yemeğinizi yerken eşlik eden Türk müzikleri ile gecenizi neşelendirebilirsiniz.

*Alışveriş

Her gittiğimiz tatil noktasından hem kendimiz hemde sevdiklerimiz için küçük hatırlatıcı eşyalar almayı severiz hepimiz. El sanatlarının gelişim gösterdiği bölgede satın alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında; tahta kaşık, maket taraklı evler, tarak, baston, süpürge, sepet, hasır, çömlek, pabuç ve kilim yer alıyor. Ayrıca Maşukiye’de yediğiniz lezzetli yemeklerin yapıldığı güveç ve kiremitlerden de alabilirsiniz.

* Yapılacak Şeyler

-Günübirlik Turlar

Günübirlik Maşukiye Ormanya Sapanca Turu

-Yapmadan Dönme

  • Sapanca Gölü ‘nün etrafında bisiklet sürmeden,
  • Maşukiye’de kahvaltı edinmeden,
  • Kiremitte alabalık yemeden,
  • ATV turuna katılmadan,
  • Zipline’de adrenalin tutkunuzu artırmadan,
  • Katepe’de kayak yapmadan,
  • Yayalalarında piknik yapmadan, DÖNMEYİN!

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri kullanılıyor olup ne durak sayıları ne de rotalar yoğun olarak konulmuş değildir. Buna ek olarak minibüsleri tercih edebiliyor olup sizin için daha rahat olacağını söylemek mümkün. Aynı zamanda taksi seçeneği de değerlendirebilir ve kısa mesafeler için makul fiyatlar ödeyebilirsiniz.

İçeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 24.04.2023 tarihinde güncellenmiştir. Siz de Sapanca’da gezilecek yerler listemize katkıda bulunmak isterseniz yorum kısmından fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

20 saat önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

6 gün önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

7 gün önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

1 hafta önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

1 hafta önce

İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Şüphesiz İstanbul Türkiye'nin en güzel şehri... Bu şehirde birkaç saate sığdırılamayacak birçok önemli nokta bulunuyor…

1 hafta önce