Amasra

3000 yıllık tarihe sahip Amasra, Bartın ili sınırları içerisinde yer alıyor. Coğrafi konum olarak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Amasra, ziyaretçilerine yeşilin ve doğanın içerisinde bir görsel şölen yaşatıyor. Bartın ilinin sahile kıyısı olan en güzel ilçesi olarak bilinmekle birlikte yapı olarak denize doğru uzanmış bir burun şeklinde olduğu görülüyor. Amasra ilçesine bağlı olan köy ve beldeler ile birlikte, 2019 yılı TÜİK verilerinde ilçenin nüfusu 14.776 kişi olarak açıklandı. 178,8 km²lik yüz ölçümüne sahip olan Amasra’ya bağlı adalar ve iki adet liman görevi gören doğal koyu da bulunuyor.

Daha önce Sesamos, Samastro ve Amastris olarak da adlandırıldığı bilinen Amasra’nın, köklü bir geçmişi var. Birden çok medeniyetin başkenti olan Amasra’ya bazı rivayetlere göre; 1460 yılının Ekim ayında, Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet tarafından sefer düzenlendi ve bu denli güzel bir yere zarar vermeden, bu şehri almak istediğini, bu sebeple kalenin anahtarını ona getirmelerini, ileten bir haber gönderdi. Bu haber sonrasında kale hükümdarı anahtarı Fatih Sultan Mehmet Han’a getirdi ve şehir hasar görmeden ele geçirildi. Fatih Sultan Mehmet Han Amasya’ya Kıpçak Türklerini yerleştirdi ve bu bölgede yaşayan Rum nüfusun büyük bir çoğunluğu İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı.

Amasra’nın genelinde ılıman deniz iklimi olarak da bilinen Karadeniz ikliminin etkileri görülüyor. Yıl içerisindeki hava durumu incelendiğinde, kış mevsimi soğuk, yaz mevsimi ise ılık geçiyor. Amasra’nın iç kısımlarına gidildikçe iklimin biraz daha sertleştiğini söylemek mümkün. Genel olarak yerel halkın balıkçılık ile uğraştığı şehir, kışın eksi dereceleri bile gördüğü için ziyaret etmek adına en uygun dönem, nisan-eylül ayları arası. Eksili dereceleri görmesine rağmen Amasra’nın kış mevsiminde de ayrı bir güzelliği olduğunu söylemeden geçmeyelim. Sıcaklığın 35 santigrat dereceyi geçtiği yaz mevsiminde turistlerin akını ile Amasra’nın nüfusunda ciddi bir artış görülüyor. Serin bahar aylarını sevenler için daha çok mart, nisan ve mayıs ayları Amasra’yı ziyaret etmek için en uygun dönem.

Temmuz ayının ilk haftası düzenlenen gelenekselleşmiş Amasra Yağlı Direk Şenlikleri ve temmuz ayı boyunca süren, kültür ve sanat içerikli Amasra Temmuz Günleri ilçeye ziyaretçi çeken en popüler etkinlikler olarak öne çıkıyor. Amasra Müzesi, Amasra Kalesi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın 13. yüzyılda Amasra’yı aldıktan sonra kiliseyi camiye çevirdiği Fatih Camii de görülmesi gereken yerlerden bazıları.

Amasra’ya ulaşım Bartın il merkezi üzerinden gayet kolay. Bartın iline ulaştıktan sonra Bartın Eski Terminal’den Amasra’ya giden minibüslere binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Amasra’ya İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyükşehirden kalkan şehirlerarası yolcu otobüsü bulunuyor.