Zilina’da Gezilecek 10 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Slovakya’nın kuzeybatısına kurulmuş Zilina, üretim alanında büyük bir güce sahip olmasının yanında turistik ve tarihi noktalarıyla da dikkat çekiyor.

Asırlık kaleleri, ilginç müzeleri ve doğasının saf güzelliğiyle renklenen Zilina gezilecek yerler listesiyle göz dolduruyor. Ülke sınırlarını aşan önemli simgeleriyle her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan şehir, başkent Bratislava’ya 200 km uzaklıkta yer alıyor.

#1 Zilina Gezilecek Yerler

Listemizin ilk sırasında;

1- Babušek´s (Makovický´s) House

Babušek´s (Makovický´s) House

Babušek ailesine ait olan ev, ünlü Rus yazar Tolstoy gibi isimlerin de kişisel hekimliğini yapmış Dr. Dusan Petroviç Makovický’i ağırlamış. Dr. Makovický, Žilina’da çok popülermiş çünkü yoksul hastaları ücretsiz tedavi eder ve sık sık ilaçlarını kendi parasıyla satın alırmış. Şimdi müze tadında ziyarete açılan evi mesai saatleri içinde ziyaret edebiliyorsunuz.

2- Budatín Kalesi

Budatin Kalesi

Zengin bir geçmişe sahip olan Budatin Kalesi, arkeolojik bulgulara göre 13. yy’da inşa edilmiş. Geçmişte nehirler ve barajlar ile korunan bir su kulesi olan kalenin en eski kısmının, Matus Cak Trenciansky tarafından kullanılan Romanesk tarzdaki kule olduğu kabul ediliyor. 1545 yılından sonra kale, Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiş ve sonra Barok değişikliklerle geliştirilmiş. Kaleyi yaz dönemlerinde 8.00-16.00, kış dönemlerinde saatleri 8.00-13.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

3- Grand Bio Universum (House of Arts Fatra)

House of Arts Fatra

Grand Bio Universum adı altında kurulan sanat evinde sinema ve tiyatro gibi faaliyetler sergileniyor.  Pek çok konser ve dans gösterilerine de ev sahipliği yapan bina, çok yönlü ve etkileyici bir programa sahip. Ayrıca 1922 yılında ilk Slovak filminin gösteriminin yapıldığı bina olmasıyla da tarihi önem taşıyor.

4- Holy Trinity Katedrali

holy trinity katedrali

Şehrin en eski ve en önemli binaları arasında sayılan Holy Trinity Katedrali, 1400 yılında yaptırılan Roma Katolik Kilisesi adına kutsanmış. 16. yy’da yaşanan işgal sonrası yeninden kale olarak inşa edilen katedrale bölgede büyük saygı duyuluyor. İnşası 1697 yılına dayanana ibadethanenin yapımında, gotik ve Rönesans tarzlarından etkilenildiği görülüyor.

5- Lietava Kalesi

lietava kalesi

13. yy sonlarında inşa edilen kale, şuan Slovakya’nın en büyük kalelerinden biri kabul ediliyor. 14 metre yüksekliğindeki kulesiyle hayli dikkat çeken Lietava Kalesi, aslı bozulmadan yenilenerek bugünkü formunu almış. Beş kapısı bulunan kaleye inşasından yıllar sonra şapeli olan bir saray eklenmiş. Kaleye çıkıp çevredeki muhteşem manzarayı izleme ve civardaki mağaraları keşfetme şansınız da var.

6- Marian Meydanı

Marian Meydanı

Tarihi bir meydan olan Marian, 1464 yılından bu yana Zilina halkının yaşamında önemli bir yerde duruyor. Ahşaptan yapılmış evleri, Rönesans yapıları ve barok heykelleriyle çağlar arası yolculuk yapmanızı sağlayan otantik bir havaya sahip. Büyük bir yangın sonucu evlerin küçük bir kısmı zarar görse de kalanlar günümüze kadar ulaşmış. Kültürel etkinliklerin ve festivallerin çoğuna ev sahipliği yapan meydanda dolaştığınızda, şehir hakkında kapsamlı bilgi edinmenize yeterli oluyor.

7- Eski Belediye Binası (Old Town Hall)

Eski Belediye Binası

1508 yılında açılan binanın tam olarak ne amaçla inşa edildiği bilinmiyor. Ancak kaynaklara göre belediye binası olarak kullanılıyormuş. 1942 yılında müze olarak kullanılan belediye binasında, şehir tarihi hakkında eserler içeren koleksiyonlar sergileniyormuş. Sonrasında bu müze Budatín Kalesi’ne taşınmış. Bugün bina içinde, yönetim merkezinin yanında cezaevi ve geniş bir arşiv de barındırıyor.

8- Považské Müzesi

Považské Müzesi

Zilina’daki Považské Müzesi, 1942’de belediye binası içinde açılmış ve sonrasında Budatín Kalesi’ne devredilmiş. Müzede 13.000’den fazla zoolojik, jeolojik, botanik, tarih, sanat ve etnografik özelliklerde eserler sergileniyor. Üç boyutlu nesneler ve güzel sanat eserlerini görebileceğiniz müzede, çocuklarınız için özel alanlar da var. Detaylı yenileme ve onarım çalışmalarından sonra 2014 yılında hizmete açılan kalede yer alan müze kış sezonu boyunca 09.00 – 16.00, yaz sezonunda ise 09.00 – 17.00 saatleri arası hizmet veriyor.

9- Rosenfeld Sarayı

Rosenfeld Sarayı

Viyanadaki Belvedere Sarayı’nın küçük bir kopyası olarak 1907 yılında inşa edilen Rosenfeld Sarayı, Zilina’daki gözünüze çarpan estetik yapılardan biri olabilir. Uzun süre banka olarak kullanılan saray, 2009 yılında ulusal bir kültür anıtı ilan edilmiş. Rehberli turlarla gezebileceğiniz saray içinde galeri, şehir müzesi, kültür merkezi ve bir tane de düğün salonu bulunuyor.

10- St. Stephen the King Kilisesi

Aziz Stephen Kilisesi

St. Stephen the King Kilisesi, Dolné Rudiny şehrinin en eski mimari simgesi olma özelliğini taşıyor. Kilise geç romanesk tarzda inşa edilmiş ve 1792’de barok üslupta yeniden düzenlendi, bu da görünümünde önemli ölçüde değişime neden olmuş. Yenileme çalışmalarıyla bugünkü haline gelen yapının içindeki orta çağdan kalma duvar resmi, kilisenin en büyüleyici noktasını oluşturuyor.

11- Strečno Kalesi

Strecno Kalesi

Yaklaşık 300 yıl önce yıkıldığı düşünülen Strečno Kalesi’nden geriye kalanlar, feodal güçlerin sembolü olan Vah Nehri şeridinin üzerine yayılmış. Korunmuş mimarisi, Gotik dönemden Barok döneme kadar uzun bir dönemi görmüş kalenin sağlam yapısı, zekice inşa edildiğini kanıtlıyor. Kaleyi yaz aylarında 9.00-18.00, kış aylarında ise 9.00-17.00 arası açık bulabilirsiniz.

12- The Malá Fatra National Park

The Malá Fatra National Park

Güzel, bol çeşitli ve iyi korunmuş doğasıyla Malá Fatra Dağları, Slovakya’nın en değerli alanları arasında sayılıyor. 1967 yılıyla beraber koruma altına alınan bu alanlar, binlerce farklı bitki türüne kucak açmış. Doğayla iç içe saatler geçirebileceğiniz ve az da olsa şehirdeki kaostan kurtulabileceğiniz eşsiz bir park. Huzuru ve tehlikeyi aynı anda hissedebilir ve maceralarla dolu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

*Gizli kalmış ülkelerden Slovakya, her geçen gün ününe ün katıyor. Güzel şehirlerinden biri olan Zilina’ya, Kosice üzerinden uçuşları öğrenip bu sakin ülkeyi turlamak için başlangıç yapabilirsiniz.

*Zilina gezilecek yerler yazımız ile ilgili görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin