Slovakya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 14 Yöresel Lezzet

Orta Avrupa’nın güzel ülkesi Slovakya, tarihi dokusu ve eşsiz doğasının yanında nefis yöresel yemekleriyle de misafirlerine keyifli zamanlar vaat ediyor.

Ülke, çevresinde yer alan Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Ukrayna ve Macaristan gibi ülkelerden etkilense de kendini has bir mutfak kültürü oluşturmuş. Genelde yapımı kolay ve doyuruculuğu ön planda tutan Slovak mutfağı, çeşitliliği ve lezzetiyle kendisine hayran bırakıyor.

Heyecanlı bir Avrupa turunda önemli duraklardan Slovakya’da ne yenir, ne içilir öğrenmek isterseniz vakit kaybetmeden yazımıza göz atın.

1- Bublanina

Bublanina

Slovakya tatlılarının en şöhretlisi olan Bublanina, vişne ve rendelenmiş limon kabuğuyla tatlandırılmış bir kek. Ülkedeki evlerde her özel günde pişen bu keki restoranlarda bulmanız zor. Ancak bir Slovak ailesine konuk olursanız mutlaka ikram edeceklerdir.

2- Goulash

Goulash

Goulash(Gulaş) aslında bir Macar yemeği olmasına rağmen, Slovakya’da da çok popüler olmuş. Slovaklar genellikle piknik ve aile toplantılarını bu yemekle tatlandırıyorlar. Tabii siz geziniz esnasında pek çok restoranda da bulabilirsiniz. Çoğunlukla domuz eti kullanılıyor ama siz tercihinize göre seçim yapabilirsiniz.

3- Haluski

Haluski

Bölgeye özgü bir patatesin hamur kıvamına getirilmesiyle yapılan Haluski, özel sosu ve domuz pastırmasıyla servis ediliyor. Siz istediğinize göre domuz etini çıkartabildiğiniz gibi vejetaryen seçimi de yapabilirsiniz. Özellikle başkent Bratislava’da denemeniz gereken bu lezzet ülkenin ünlü yöresel yemekleri arasında gösteriliyor.

4- Kapustnica

Kapustnica

Slovak usulü lahana çorbası Kapustnica, ülkede Noel akşamlarının akla gelen ilk yemeği kabul ediliyor. Haşlanmış patates, mantar, kırmızıbiber ve sarımsağı buluşturan çorbaya, isteğe göre kıyılmış jambon da ekleniyor. Lezzeti ve sıcaklığıyla içinizi ısıtacak bir tat.

5- Kofola

Kofola

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da üretimi yapılan Kofola, tadı kolaya benzeyen ancak daha şekersiz bir içecek. Yemeğinizin yanında tercih edebileceğiniz bu alkolsüz içeceği Slovaklar, farklı içkilerle karıştırarak kokteyl olarak da tüketiyorlar. Her restoranda sipariş verebilir ya da süpermarketlerden satın alabilirsiniz.

6- Langos

Langos

Festivallerin bir numaralı yiyeceği olan Langos, Slovak tarzında yapılmış bir pizza gibi. Büyük kızarmış bir ekmek üzerine serpilen sarımsak, peynir, ekşi krema, ketçap gibi malzemelerle tatlandırılıyor. Sokak satıcılarında bol miktarda karşınıza çıkacaktır.

7- Lokse

Lokse

Sokak satıcılarından alabileceğiniz bir diğer atıştırmalık olan Lokse, biraz gözlemeye benziyor. Tadı da en az gözleme kadar harika. Genelde patatesli olanını satıyorlar ancak reçel ve haşhaşlı çeşitlerini de görebilirsiniz.

8- Paska

Paska

Adı Yahudi bayramı Pesek ve İsa’nın dirilişini kutlamak anlamına gelen “pascha”dan gelen Paska, geleneksel lezzetlerden biri. Paskalya sabahları kahvaltı sofralarını süsleyen bu lezzet; yumurta, jambon, peynir ve sosis gibi gıdalarla tüketiliyor. Formunuza dikkat ediyorsanız sizi mutlu etmeyecek kadar kalorili ve leziz.

9- Sarımsak Çorbası

Sarımsak Çorbası

Oldukça göz alıcı bir sunumu olan Sarımsak Çorbası, ekmek içerinde servis ediliyor. İsteğinize göre kaymakla beraber gelen çorba, közlenmiş sarımsakla yapılıyor ve unutulmaz bir lezzet sunuyor

10- Siyah Bira

Siyah Bira

Çoğu restoranda sipariş verebileceğiniz Siyah Bira, Slovakya’nın simgeleşmiş içkilerinin başında geliyor. Turist ve gezginlerin almak için sıraya girdiği bu bira çeşidi, yeni şeyler denemeye açıksanız ilginizi çekecektir.

11- Sulance

Sulance

Erik reçelinin güzelliğini kullanan tatlı Sulance, her yerde kaşınıza çıkabilecek bir lezzet değil. Bu tatlıyı özel olarak yapan yerler var ve biraz dolanmanız gerekebilir. Ama verdiğiniz emeğe değecek.

12- Trdelnik

Trdelnik

Slovakya sokaklarında dolaşırken deneyeceğiniz bir diğer güzel atıştırmalık da Trdelnik olabilir. Şeklinden dolayı Huni Kek olarak da anılan bu tatlı yiyecekler, yaz aylarında dondurmayla beraber tüketiliyor. Tadı damağınızda kalacak bu kekleri alıp sokakların neşesine bir de öyle katılın.

13- Treska

Treska

Damakta acı ekşi bir tat bırakan Treska, balık ve mayonezle yapılan bir çeşit salata. İçine konulan sebzelerle zenginleşen bu salata, ülke genelinde atıştırmalık olarak kabul ediliyor. Salaş bir restoranda sipariş verebilir ya da süpermarketlerde paket halinde alıp deneyebilirsiniz.

14- Vinea

Vinea

Kırmızı veya beyaz üzümle yapılan gazsız bir içecek olan Vinea, ülkede çok sevilen içecekler arasında gösteriliyor. Slovak bir kimyacı tarafından 1973 yılında üretilen alkolsüz üzüm suyunun içimi de hayli yumuşak.

*Yemekleri kadar tarihinin, doğasının ve kültürünün de göz doldurduğu ülke Slovakya, sizin de gezilecek yerler listenizdeyse aşağıdaki linklere göz atmadan yola çıkmayın.

*Slovakya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin