Vecchio Sarayı ya da Palazzo della Signoria

Vecchio Sarayı, Floransa’ya gelenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bina, bulunduğu Signoria Meydanı’ndan dolayı “Palazzo della Signoria” olarak da bilinmektedir.

Floransa’nın bu esmer sarayı Arnolfo di Cambio tarafından 14. yüzyılın başlarında inşa edilmeye başlanmış ve günümüzdeki görünümüne en yakın halini 16. yüzyılda Giorgio Vasari tarafından gerçekleştirilen düzenlemelerle almıştır. Bina Floransa’daki en önemli tarihi resmi yapılardan biridir.

İlk yapıldığı günden itibaren pek çok resmi amaç için değerlendirilen saray 1872 yılından günümüze belediye sarayı ve müze olarak hizmet vermektedir. Saray bir dönem Medicilerin sarayı olarak kullanılmış olup Medicilerin yeni sarayları olana Pitti Sarayı’na taşınmasının ardından “Eski Saray” olarak da anılmıştır.

Sarayın Signoria Meydanı’na bakan tarafı pek çok önemli sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserlerin başında Michelangelo’nun “Davut” isimli heykelinin bir kopyası, Bandinelli’ye ait “Hercules and Cacus” adlı eser, Donatello’nun “Yudit ve Holofernes” isimli eserleri gelmektedir.

Sahip olduğu Rönesans salonları ve tabloları ile günümüzde müze olarak Floransa gezilecek yerler listesinin en önemli maddelerinden biri olan Palazzo Vecchio pek çok önemli eseri ziyaretçilerle buluşturuyor. Binanın zemin katında bulunan “Beş Yüzler Salonu” etkileyici süslemeleriyle dikkat çekmektedir.

beş yüzler salonu

İkinci kata gelindiğinde ise ziyaretçileri Vasari’nin “Elementler Odası“, “Leylaklar Odası” ve Roma devlet adamlarının tasvirlerini inceleyebileceğiniz “Zambaklar Odası” karşılamaktadır. Eleonora di Toledo’nun Odalarında sergilenen asil kadınların resimleri ise müzenin görülmeye değer olan bir diğer noktasıdır.

palazzo della signoria

Sarayın çan kulesi ise başlı başına bir sanat eseri olarak yapının mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında bulunuyor. Ziyaretçiler çan kulesine 233 basamak çıkarak ulaşabilmekte ve kulenin tepesine geldiklerinde etkileyici şehir manzarasının tadını çıkarabilmektedir.

Saray, Floransa’nın ve İtalya’nın en önemli sanat duraklarından Uffizi Sanat Galerisi’ne çok yakın olduğundan buraya geldiğinizde bu etkileyici sanat galerisini de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

1- Vecchio Sarayı Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Vecchio Sarayı Floransa’nın en çok ziyaretçi çeken noktalarından biri olan Signoria Meydanı’nda bulunmaktadır.
  • Ulaşım: Saraya ulaşmak için Signoria Meydanı’na gelen toplu taşıma araçlarını değerlendirebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Saray perşembe günleri dışında her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Yaklaşık 1,5 saat sürecek olan ziyaretinizi önceden planlamanız ve biletinizi önceden satın almanız size büyük avantaj sağlayacaktır. Biletinizi online olarak alarak zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Ziyaretinizi müzenin ve kulenin çok fazla kalabalık olmadığı sabah saatlerinde gerçekleştirmeniz de faydalı olacaktır.
  • Giriş Ücreti: Sarayı ziyaret etmek için tam 10€ ve indirimli 8€ ücret ödenmektedir. Kuleye çıkmak için ise gene aynı oranda ücret talep edilmektedir. Hem saray hem de kule ziyareti için ise tam 14€ ve indirimli 12€ ücret ödemeniz gerekmektedir. Sarayın bazı bölümleri bireysel ziyarete kapalıdır. Eğer sarayın bu bölümlerini de ziyaret etmeyi düşünüyorsanız rehberli turlara dahil olmanızı tavsiye ediyoruz

Yorum yapın

Bizi Takip Edin