Türkmenistan Gezilecek Yerler Listesi | Detaylı Anlatım

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılışından sonra bağımsızlığını kazanan Türkmenistan, bir Orta Asya Türk Cumhuriyeti..

7 bağımsız Türk devletinden biri olup TÜRKSOY üyesi olan ülke, kültürel değerleri ve tarihi zenginlikleriyle turistik bölgelerden biri haline gelen ülkenin başkenti Akşabat’ta, bu konuda birçok gezilecek yere sahiptir. 🙂

‘’Türkmenistan Gezilecek Yerler’’ yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik;

Listenin ilk sırasında ise;

Türkmenbaşı Ruhi Camii

Türkmenbaşı Ruhi Camii

Türkmenistan’ın ana ibadet merkezi olarak gösterilen Türkmenbaşı Ruhi Camii, Orta Asya’nın ve dünyanın en büyük kubbeye sahip camisi olarak biliniyor.

2004 yılında açılan cami, Türmenistan’ın Kıpçak şehrinde yer alıyor. Mimarisi ve ihtişamı ise dudak uçuklatan cinsten..

Cehennem Kapısı

Cehennem Kapısı

Türkmenistan’ın görenleri hayrete düşüren noktası Cehennem Kapısı ( Darvaza Krateri), Ahal Bölgesi’ndeki bir doğal gaz rezervi üzerinde aktif halde yer alıyor. 40 yılı aşkın süredir aktif kalan dünyaca ünlü krater, Kara Kum Çölü’nün tam orta noktasında.

Tüyler ürpertici görüntüsüyle Cehennem Kapısı, toplamda 69 metre genişliğe ve 30 metre derinliğe sahip… Türkmenistan’a gider gitmez ziyaret etmeniz gereken adreslerden biri.

Nisa

Nisa

Aşakabat’ın 18 kilometre güneyinde Bagir Köyü’nde yer alan antik kent Nisa, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış nekropol bir kent.. Bölgede yer alan Part Kalesi ‘nin tarihinin M.Ö. 250’li yıllara dayandığı düşünülüyor.

Diğer yandan arkeolojik kazıların yapıldığı alanda geçmiş dönemde tarihi binaları, mezarları, tapınakları ve birçok yazılı belge ve yağmalanmış hazinenin ortaya çıkmasına zemin hazırladı.

Bölgenin en eski antik kentlerinden biri olan Nisa’yı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Bağımsızlık Anıtı

Bağımsızlık Anıtı

Başkent’te yer alan Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan’ın simgelerinden biri haline gelmiş yapılardan biri. Binanın tasarımında geleneksel Türkmen çadırları ve Türkmen kızlarının taktığı geleneksel şapkalardan esinlenilmiş ve ilginç bir mimari tarza kavuşturulmuştur.

1991 yılında ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının anısına yaptırılan anıt, üzerinde yer alan 27 metre uzunluğundaki altın yaldızlı çelik yapıyla birlikte toplamda 91 metre uzunluğunda.

İçerisinde ise Türkmenistan kültürel ve tarihi değerlerini yansıtan eserlerin sergilendiği bir müze yer alıyor.

Mutlaka ziyaret ediniz! 🙂 

Türkmen Halı Müzesi

Türkmen Halı Müzesi

Aşkabat’ın değerlerinden biri olan Türkmen Halı Müzesi, 1994 yılından beri faaliyet gösteren şehrin turistik noktalarından biri.

Türkmenistan’ın meşhur mu meşhur halılarının sergilendiği müzede, zengin bir Türkmen halı koleksiyonu yer alıyor. Çoğu antik halılardan oluşan geniş koleksiyon içerisinde, pek çok halı eşyası da yer alıyor.

İki katlı müzenin birinci katında Tekke ve Sarık halıları bulabileceğiniz gibi devasa Tekke halılarından biri Guinnes Rekorlar Kitabı’nda dünyadaki en büyük el dokuması halı olarak kayıtlara geçmiş.

Kimi zaman heyecanlanacağınız kimi zamanda hayrete düşeceğiniz Halı Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Mary Müzesi

Mary Müzesi

Türkmenistan’ın başkentinde yer alan Mary Tarih Müzesi, şehrin en önemli müzelerinden biri. Ülkenin antik dönemden günümüze kadar gelen köklü tarihini yansıtan müzede, sergilenen koleksiyonlar oldukça zengin.

1968 yılında kurulan müzede, tarihi temalardan tutun da seramik ve heykellere, antik kıyafetlere, mücevher, gümüş ve mutfak sanatına hatta ve hatta oryantal minyatürlere kadar aklınıza gelecek hemen her alandaki tarihi eserler ile karşılaşabilmeniz mümkün.

Türkmenistan’ın meşhur halılarından da pek örnek görebileceğiniz müzenin en popüler sergilerinden biri olarak da M.Ö 2000 yılından kalma fildişi mozaik süslemeli kutular yer alıyor.

Gonur Depe

Gonur Depe

Varlığı M.Ö. 2500 yılına dayanan Gonur Depe, 55 dönümlük tarihi bir arkeolojik alan. Yunan-Rus arkeolog Viktor Sarianidi tarafından keşfedilen bölgede, Zerdüşt dinine ithaf edildiği düşünülen pek çok tapınak yer alıyor.

Diğer yandan Bronz Çağ’a ait 150’den fazla antik yerleşimin yer aldığı bu alan, Türkmenistan’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

Tarafsızlık Anıtı

Tarafsızlık Anıtı

Türkmenistan’ın tarafsızlık ilkesini ilelebet yaşatmak için inşa edilen Tarafsızlık Anıtı, 1995 yılından beri başkentin merkezinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 95 metre yüksekliğindeki yapıda, en güzel kent manzaralarını izleyebileceğiniz Seyir Terasları ve Tarafsızlık Müzesi yer alıyor. Şehre gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği anıtı görmenizi tavsiye ederiz. 🙂

Aşkabat Şehri

Aşkabat

Türkmenistan’ın gezilecek yerleri yoğunluklu olarak başkent Akşabat’ta.. Ülkenin en büyük şehrinde toplamda 1 milyon insan yaşıyor.

Diğer yandan Orta Asya’nın da önemi şehirlerinden biri olan kentte gezilecek yerlerin başında ülkenin en önemli müzelerinden biri olan Ulusal Müze, Halk Hakydasy Anıtı Kompleksi, Lenin Heykeli, Güzel Sanatlar Müzesi, Sirk, Azadi Camisi ve Düğün Sarayı mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

*Akşabat’ın gezilecek yerlerinin tamamı hakkında detaylı bilgi için ‘’Akşabat Gezilecek Yerler’’ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

*Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

“Türkmenistan Gezilecek Yerler Listesi | Detaylı Anlatım” üzerine bir yorum

  1. Guzel aciklayici bilgiler var ve biz birlesik turk cumhuriyetleri sayfamizda hergun bir turk cumhuriyetini tanitmaya karar verdik aciklama icin cok tesekkur ediyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin