İç Anadolu bölgesinin mütevazı şehirlerinden biri olan Yozgat keşfedilmemiş güzellikler barındırıyor. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinen şehir geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla tarihi ve kültürel birikimi oldukça fazladır. Her sene bu birikimi keşfetmek ve yerinde görmek isteyenler Yozgat’a mutlaka uğruyorlar.
Sivas, Tokat, Amasya, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerine komşu olan Yozgat bu illerdeki zenginliğe de ortak oluyor. Bu çerçevede birçok kültürü bir arada barındıran şehir doğal güzellikler bakımından da tercih ediliyor. Kaplıcaları, müzeleri, yeşil alanları ile Yozgat’ta gezilecek ve kamp kurulacak birçok nokta bulunuyor.
Yozgat’ta gezilip görülecek yerler arasında Yozgat Müzesi, Yozgat Saat Kulesi, Saraykent Kaplıcaları, Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Akdağmadeni Ormanları, Bozok Yaylası, Kazankaya Kanyonu ve çevre illerdeki turistik mekânlar rahatlıkla gezilip görülebilir.
Bununla birlikte yöresel lezzetler bakımından da zengin olan Yozgat’a uğrayanlar, bulama çorbası, arabaşı çorbası, testi kebabı ve Yozgat böreğinin tadına bakmadan bölgeden ayrılmıyorlar.
Bu bilgiler çerçevesinde Yozgat’ı gezmek için en müsait ve rahat vakit İlkbahar mevsimi. Kış ayları oldukça soğuk yaz ayları ise oldukça sıcak geçiyor. Havaların ısınmaya başladığı bahar ayları gezi açısından uygun olacaktır.
Ücretsiz Kamp Yerler
Kazankaya Kanyonu Kamp Alanı
Kazankaya kanyonu Yozgat’ın Aydınlık ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 95 km ilçe merkezine ise 10 km mesafede yer alıyor. Kazankaya köyü yakınındaki kanyona ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Dağcıların ve kampçıların sıklıkla tercih ettiği bölge tam bir doğa harikası.
Yozgat bölgesinin en harika doğal güzelliklerden biri olan Kazankaya kanyonu doğal güzellikleriyle görenleri büyülüyor. Kanyon içerisinden akan ve Yeşilırmak’ın bir kolu olan Çekerek ırmağı bölgeye ayrı bir hava katıyor. Etrafı yeşil, havası bol oksijenli olan kanyonda doğa yürüyüşleri, tırmanış ve kampçılık gibi birçok doğa aktivitesi yapılabiliyor. Bununla birlikte hem çadır kampı hem de karavan kampı için oldukça uygun alanlar kanyonda mevcut. Ayrıca Çekerek ırmağının müsait yerlerin yüzme sporu da yapılabiliyor. Yazın sıcak günlerinde buraya akın eden yöre halkı serin suların keyfini çıkarıyor. Sene içinde oldukça sakin olan kanyon doğal ortamda tam kafa dinlemelik bir mekândır.
Kazankaya kanyonunda kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Şehir merkezine ve yerleşim alanlarına uzak olması sebebiyle de bölgede kamp yapacakların ihtiyaçlarını önceden temin ederek bölgeye hazırlıklı gelmeleri gerekiyor.
Konumu: Irmak Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Akdağmadeni Ormanları Kamp Alanı
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde yer alan ormanlar şehir merkezine 105 km mesafede bulunuyor. Bölgenin en büyük yeşil alanını oluşturan ormanlara ulaşım Akdağmadeni ilçe merkezinden sağlanabiliyor. Oksijen deposu olarak bilinen bölge kampçıların ve doğaseverlerin oldukça ilgisini çekiyor.
İç Anadolu bölgesinde bir bütün halinde olan tek orman özelliği taşıyan Akdağmadeni ormanları bölgeye adeta oksijen pompalıyor. Temiz ve ferah havası, eşsiz doğası ve farklı imkânlarıyla hem yöre halkını hem de ülkemizin her tarafından gelenleri ağırlıyor. Kış aylarında sessiz sakin ve kartpostallık bir ortam sunarken yaz aylarında daha hareketli ve canlı bir kimliğe bürünüyor. Şehrin sıcağından ve stresinden bunalanlar ormanlık alanda ferahlayıp doğa ile iç içe vakit geçirme imkânı buluyorlar. Kamp severler için de oldukça güzel imkânlar sunan Akdağmadeni ormanları hem çadır kampı hem de karavan kampı için oldukça elverişli. Tertemiz doğada bol oksijenli havada ve ağaçların ortasında kamp yapmak oldukça keyifli oluyor. Birçok farklı ağaç türünü de barındıran ormanlarda yaban hayatı da oldukça zengin.
Akdağmadeni ormanlarının turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Bu yüzden bölgede kamp yapmak isteyenler ihtiyaçlar bakımından sıkıntı yaşayabilirler. Bölgeye ihtiyaçları temin ederek gitmekte fayda var.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Çayıralan Ormanları Kamp Alanı
Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde yer alan Çayıralan ormanları Akdağmadeni ormanlarının devamı niteliğinde. Şehir merkezine 110 km mesafede olan bölgeye ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Bölgenin diğer oksijen deposu bölgesi olan ormanlarda kampçılık faaliyeti için çalışmalar yapılıyor.
Yöre halkının hem mesire alanı hem de dinlenme alanı olarak kullandığı Çayıralan’ı ormanları zengin bitki örtüsü ve ağaç çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Karaçam, ladin, meşe ve kavak ağaçlarından oluşan bitki örtüsü ve bol oksijenli ortam insana oldukça keyif veriyor. Farklı yürüyüş rotalarına da sahip olan ormanlar bu sayede yaban hayatının da keşfedilmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte kampçıların da uğrak noktası olan bölgede hem çadır kampı hem de karavan kampı rahatlıkla kurulup ormanların tadı çıkarılabiliyor. Günübirlik piknikler için de tercih edilen bölgenin turizme kazandırılması için çalışmalar yapılıyor.
Çayıralan ormanlarında kamp yapmak isteyenlerin WC, içme suyu ve otopark ihtiyacı karşılanabiliyor. Ancak diğer ihtiyaçlar için bölgeye hazırlıklı gitmek gerekiyor. Her ne kadar bazı çalışmalar yapılsa da şu anda yeteri kadar tesisleşme mevcut değil.
Kamp Olanakları: WC, içme suyu kaynağı, otopark alanı, yürüyüş parkurları, çadır ve karavan kamp yerleri. Duş ve elektrik imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Bozok Yaylası Kamp Alanı
Yozgat’ın en meşhur yaylalarından biri olan Bozok yaylası aslında Yozgat ilinin yerleşimin oluştuğu bölgeye verilen isim. Yerleşim yeri çoğaldıkça daha farklı yerlere kayan yayla şu anda şehir merkezine 60 km mesafede Kırşehir ve Akdağlar bölgesine yakın noktada bulunuyor. Ulaşım özel araçlarla sağlanıyor.
Delice Irmağının ve Çorum suyunun oluşturmuş olduğu vadiler tarafından çevrili olan yayla eskiden Yozgat ilinin topraklarının bulunduğu bütün bir bölgeyi kaplıyormuş. Ancak zamanla yerleşim çoğalınca yayla daha kırsal kesime doğru kaymış ve bu bölgelerde kalan yerler Bozok yaylası olarak adlandırılmış. 1000 metreye yakın rakımı bulunan yaylanın, Kırşehir’den Akdağlara ve Kuzeyde Deveci dağına kadar uzanan muhteşem bir manzarası bulunuyor. Bütün Yozgat ovasını ayaklar altına seren yayla doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla oldukça ilgi çekiyor. Çadır ve karavan kampı için de müthiş imkânlar suna yaylada doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı yapmak da mümkün.
Bozok yaylasında kampçılar için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden yaylada kamp yapacakların ihtiyaçlarını önceden temin ederek bölgeye gitmeleri gerekiyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Hisarbeyli (Yoğurtyurdu) Yaylası Kamp Alanı
Hisarbeyli güzergâhı üzerinde olan Hisarbeyli yaylasının şehir merkezine uzaklığı 100 km. ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Yaylanın içerisinden Hisarbeyli-Hasbek-Akdağmadeni yolu geçiyor. Bu güzergâhı takip ederek yaylaya ulaşmak mümkün.
Hisarbeyli yaylası iki tepenin arasında kalmış ve bu tepeler arasında akan dere ile beslenen muhteşem doğasıyla büyük ilgi çekiyor. Derenin bir yanı çam ağaçlarıyla çevrili diğer yanı ise zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Doğaseverler için oldukça keyifli bir ortam sunun Hisarbeyli yaylasında birçok soğuk doğal su kaynağı bulunuyor. Yılın hemen her zamanında yeşil kalmayı başarabilen yaylada çadır ve karavan kampı için de oldukça uygun imkânlar mevcut. Yöre halkı yaz aylarında yaylaya çıkarak yayla evlerinde vakit geçiriyor. Ayrıca yine yöre halkı tarafından yaylada yapılan doğal yoğurtlar ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Hisarbeyli yaylasında kampçılar için ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin ihtiyaçlarını ya ilçe merkezinden veya şehir merkezinden karşılayarak bölgeye gelmeleri gerekiyor. Her ne kadar yaylada bulunan yöre halkı yardımcı olmaya çalışsa da bu yeterli olmuyor.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Yahyasaray Barajı Mevkii Kamp Alanı
Yahyasaray barajı 90’lı yılların başında Kanak çayı üzerinde inşa edilmiş bir baraj ve şehir merkezine uzaklığı 115 km. Çayıralan ilçesinde bulunan baraja ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Birçok balık çeşidine ev sahipliği yapan barajda balıkçılık, dalış vb. sporlar yapılıyor.
Etrafı yeşil ve doğal alan olan barajın çevresinde yaban hayatı da oldukça hareketlidir. Özellikle yabani hayvanlarla bölgede karşılaşmak mümkündür. Bunun yanında mavinin yeşille buluştuğu güzel bir ortamı olan Yahyasaray barajı kampçılar için de güzel alternatifler sunuyor. Hemen baraj gölünün yanı başında çadır veya karavan kampı kurarak doğanın sessizliğinde kafa dinlenebilir. Ayrıca kamp esnasında baraj gölünde bulunan sazan balıklarını da avlayarak doğal bir şekilde beslenmek mümkündür. Doğal bir güzelliğe sahip olan baraj ve çevresinde sakin bir kamp ve yürüyüşler yapabilir güzel doğayı fotoğraflayabilirsiniz.
Baraj çevresinde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacak herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için giderken hazırlıklı gitmek gerekiyor.
Konumu: Göl Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Koççağız Köyü Kamp Alanı
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı olan Koçcağız köyü şehir merkezine 80 km mesafede yer alıyor. Oldukça doğal ve şirin bir köy olan Koçcağız’a ulaşım ilçe merkezinden belirli saatlerle kalkan minibüsler ve özel araçlarla sağlanıyor.
Koçcağız köyü halen doğallığını koruyan ve tabiatı bozulmamış bir bölge. Köy halkının misafirperverliği ve ikramları takdire şayandır. Çevresi birçok doğal güzelliğe de sahip olan köyün etrafından çadır ve karavan kampı için uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca kampçılara köy halkı da oldukça sıcak bakıyor ve birçok ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Bu çerçevede doğal ürünlerle beslenip keyifli bir kamp dönemi geçirmek mümkündür.
Koçcağız köyünde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Ancak köy halkı kampçıların birçok ihtiyacının karşılanmasında yardımcı oluyor. Ancak yine de bölgeye kamp için ihtiyaçları tedarik ederek gitmekte fayda var.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Ücretli Kamp Yerleri
Yozgat Çamlığı Milli Parkı Kamp Alanı
Şehir merkezinin hemen yanı başında 5 km mesafede bulunan Yozgat Çamlığı Milli Parkı bölgenin en popüler mesire ve doğa alanı. Hem yöre halkı tarafından oldukça ilgi gören park hem de çevre illerden oldukça ziyaretçi çekiyor. Parka ulaşım şehir merkezinden toplu taşımayla rahatlıkla sağlanabiliyor. Doğaseverler ve kampçılar parka oldukça yoğun ilgi gösteriyor.
Ülkemizde ilk olarak milli park ilan edilen alan olan Yozgat Çamlığı milli parkı zengin bitki örtüsü, yeşil doğası ve bol oksijenli havasıyla şehirden kaçanların ve yazın sıcağında ferahlamak isteyenlerin adresi oluyor. Piknik masaları, çocuk oyun alanları ve daha birçok imkânın sunulduğu parkta karavan ve çadır kampı kurmak için de oldukça uygun imkânlar bulunuyor. Milli park içerisinde kuş gözlemciliği, doğa yürüyüşleri, günübirlik piknikler, fotoğrafçılık, bisiklet sürme gibi faaliyetler rahatlıkla yapılabiliyor. Harika doğası sayesinde birçok ziyaretçi ağırlayan milli parka giriş kişi başı 4 TL, araçla giriş ise 12 TL olarak ücretlendiriliyor.
Yozgat Çamlığı milli parkı içerisinde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı her türlü tesis bulunuyor. WC, konaklama, içme suyu, restoran, büfe, otopark, mescit ve daha birçok imkân milli park içerisinde sunuluyor. Ayrıca parkın şehir merkezine oldukça yakın olması da büyük avantaj.
Kamp Olanakları: WC, çeşme, konaklama tesisi, çocuk oyun alanı, orman yolları, bisiklet yolları, yağmur barınağı, kır lokantası, mangal yakılabilir alanlar, doğa müzesi, otopark alanı, büfe, mescit, spor sahası, gezi rotası, kameriyeler, seyir noktası, giriş kontrol noktası, etkinlik ve piknik alanı, kır evi, koşu parkuru, güvenlik noktaları, voleybol sahası ve kafe.
Giriş Ücreti: Yetişkin 4 TL, öğrenci 2 TL, bisiklet 4 TL, motosiklet ve ATV 8 TL, otomobil ve kamyonet 12 TL, minibüs 63 TL, midibüs 64 TL ve otobüs 108 TL.
Web Sitesi: http://yozgatcamligi.tabiat.gov.tr/
Kadıpınarı Yaylası Tabiat Parkı Kamp Alanı
Kadıpınarı yaylası bir tabiat parkı olarak Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 105 km mesafede bulunan yayla Akdağmadeni ormanları bölgesinde bulunuyor. Yaylaya ulaşım ilçe merkezinden ve özel araçlarla rahatlıkla sağlanabiliyor. Birçok doğal aktivite yapma imkânı bulunan yaylaya giriş kişi başı 3,5 TL, otomobil ise 10 TL olarak ücretlendiriliyor.
Kadıpınarı yaylası bir tabiat parkı niteliğinde olup Akdağmadeni belediyesince işletiliyor. Yayla ve çevresi çam, meşe ve daha farklı ağaç çeşitleriyle kaplı. Yürüyüş rotalarıyla trekking, harika manzaralarıyla doğa fotoğrafçılığı da yapılabilen yaylada çadır ve karavan kampı için de oldukça uygun alanlar mevcut. Bu çerçevede yıl boyu doğaseverlerin ve kampçıların akınına uğruyor. Özellikle Yozgat bölgesini merak edip gezi planı hazırlayanlar Kadıpınarı yaylasını görmeden bölgeden ayrılmıyorlar. Ayrıca çevre illerden ve yöre halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılan yayla yaban hayatı bakımından da oldukça zengin.
Kadıpınarı yaylasında çevre düzenlemesi yapılmış ve misafirlerin faydalanacağı tesisler mevcut. WC, restoran, içme suyu çocuk oyun alanları, otopark, bungalov vs. ihtiyaçlar bölgeden karşılanabiliyor. Ancak her ihtiyaç için bölgedeki tesisler yeterli olmayabilir. Hazırlıklı gelmekte fayda var.
Kamp Olanakları: WC, çeşme, kameriyeler, mangal yakılabilir alanlar, otopark alanı, kır evi, yağmur barınağı, bungalov konaklama yerleri, piknik alanı ve piknik masaları, çocuk oyun alanı ve kır lokantası.
Giriş Ücreti: Yetişkin 3,5 TL, öğrenci 2 TL, bisiklet 3,5 TL, motosiklet 7 TL, otomobil ve kamyonet 10 TL, minibüs 31 TL, midibüs 56 TL ve otobüs 95 TL.
Web Sitesi: http://kadipinari.tabiat.gov.tr/