Yozgat’ın Yöresel Lezzetleri | 14 Enfes Yemek

Anadolu’nun tam orta noktasında yer alan ilimiz Yozgat, mutfak olarak da Anadolu’nun birbirinden lezzetli yemeklerinden etkilenmiş ve kendine özgü bir yemek kültürü oluşturmuştur.

Yozgat’ın birbirinden lezzetli o meşhur yemeklerini sizler için derledik. Ağzınızı sulandıracak Yozgat’ın yöresel lezzetleri gezinizi bambaşka bir noktaya taşıyacak.

Yozgat’ın Yöresel Lezzetleri

Çorbalar

1- Bulama Çorbası

Bulama Çorbası

Yozgat’ın meşhur bulama çorbasının nasıl yapıldığını bilmeyen var mı? Yumurta, nane, patlıcan ve dövmenin muhteşem uyumundan oluşan bu çorbada püf nokta, dövmeyi uzun süre bekletmekte.

2- Biri ”Arabaşı” mı Dedi?

Arabaşı

Yozgat’ın en meşhur başlangıçlarından olan arabaşı çorbasından bir kaşık tattığınızda, neden bahsettiğimizi anlamamanız mümkün değil. Hamuru ve çorbası ayrı hazırlanan lezzet, büyük bir tepsiye dizilen baklava şeklindeki hamurun ağır ağır pişirilerek çorbayla birlikte tüketilmesi ile ünlüdür.

3- Düğürcük Çorbası

Düğürcük Çorbası

En güzel çorbaların çıktığı Yozgat ilimizin bir başka enfes lezzeti de Düğürcük Çorbası… Bulgurdan yapılan bu yöresel çorbanın tadına bir kere bakanlar mutlaka devamını yemek istiyor.

4- Sakala Sarkan Çorbası

sakala sarkan çorbası

Bu lezzetli çorba kentin en sık pişirilen başlangıç yemeklerinden biri. İçerisinde erişte ve yeşil mercimek yer alan ve besleyici bir öğün yerine de geçen sakala sarkan çorbası, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak adına sıklıkla tüketilir.

Ana Yemekler

5- Yozgat Usulü Bir Başka Olan: Testi Kebabı

Testi Kebabı

Kuşbaşı kuzu etinde yapılan ve Yozgat’ta “desti kebabı” olarak anılan testi kebabı yeşil biber, domates ve hoş baharatlarla birleşip özel testilerde pişirilince tadına doyum olmuyor. Anadolu’nun bu meşhur kebabını bir de Yozgat’ta deneyin.

6- Yozgat Böreği

Yozgat Böreği

Yozgat’ın lezzet bombalarından bir diğeri ise Yozgat Böreği. Ispanak ve pastırmanın harika uyumunu deneyimleyeceğiniz bu böreğin en önemli özelliklerinden biri ise çıtır çıtır olması.

7- Mayalı Bazlama

mayalı bazlama

Normalde hamurun açılarak ince haliyle pişirildiği bazlama, Yozgat’ta içine maya katılarak kabartılarak pişiriliyor. Puf puf olan bazlamalar kahvaltıların baş tacıdır. Lezzeti ise tarif edilemeyecek kadar güzel!

8- Çapçup Mantı

erişte mantı

Çapçup diğer mantılarla tat olarak benzese de özünde kullanılan malzeme eriştedir. Çapçup mantı adı verilen bu kesme hamur, tencerede makarna gibi haşlandıktan sonra üzerine bol yoğurt ve yağ dökülerek servis edilir. Tadı ise parmak ısırtan cinsten. Pek çok ilde Yozgat mantısı olarak da bilinen Çapçup mantı kentte mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.

9- Madımak Yemeği

Madımak Yemeği

Madımak otundan yararlanılarak yapılan bu yemek, Yozgat’ta hemen hemen her evde pişen yemeklerden biridir. Etli yada etsiz dilediğinizce şekillendirebileceğiniz yemeğin, şehirde pişen sulu yemeklerin hası olduğunu belirtmekte fayda var.

10- Pezzik Cacığı

Pezzik Cacığı

Yozgat’ta yemeklerin yanında sunulan harika aperatiflerden biri olan Pezzik Cacığı, pancarla hazırlanan yoğurt ve sarımsakla harmanlanan harika bir salatadır. İç açıcı rengiyle göze de hitap eden lezzet mutlaka denemelisiniz.

11- Parmak Çörek

Parmak Çörek

Yozgat’ta ekmek niyetine tüketilen Parmak Çörekler’in pidesini anımsatan bir tadı var. Taş fırında nar gibi kızarana kadar pişirilen çörekler, üzerindeki çizikler sebebiyle parmağa benzetilmiş ve bu isim verilmiş.

12- Altüst Böreği

Altüst Böreği

İçine dilediğiniz içleri hazırlayabileceğiniz Altüst Böreği, Yozgat’ta da meşhur olduğu Bolu’da yapıldığı gibi yapılır. İki hamurun şekillendirilmesiyle oluşan alt ve üst katmanları böreğin en can alıcı noktası. Kahvaltıların ve beş çaylarının vazgeçilmezi bu böreği evde de deneyebilirsiniz.

13- Çiğdem Pilavı

Çiğdem Pilavı

Baharın gelişini müjdeleyen yemeklerden biri olan Çiğdem Pilavının harika bir öyküsü vardır. Hıdırellez zamanı, evleri dolaşan çocukların torbalarına topladıkları bitkilerle yapılan pilavın tadı da hikayesi kadar güzeldir.

Tatlı

14- İncir Uyutması

incir uyutması

Mayalama gibi hazırlanan ve yapımı oldukça meziyetli olan incir uyutması, Yozgat’ta tatlıların şahı olarak kabul ediliyor. Tadına doyum olmayan bu lezzetli tatlıyı mutlaka denemelisiniz!

Yozgat’ın yöresel yemekleri listemize ek bildiğiniz lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin