Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alan Tunceli, tarihi M.Ö. 5000’li yıllara uzanan kadim bir şehirdir. Ülkenin en büyük milli parklarından bir olan Munzur Vadisi boyunca yer alan, etrafı heybetli dağlarla çevrili şehir, bölgenin tüm doğal kaynaklı hazinelerini içerisinde barındırıyor. Yüzlerce çeşit kuş ve diğer hayvan türlerinin gözlemi ile birlikte, trekking, kampçılık, rafting ve kano sporları yapılabilen Tunceli doğa sporları adına ziyaretçisine eşsiz bir zenginlik sunmaktadır.
Kuzeyinde Erzincan, güneyinde Elazığ ve Diyarbakır, doğusunda Bingöl ve batısında Sivas illeri ile çevrili olan Tunceli, Doğu Anadolu kültürünün, mutfak ve doğal alanlarının karışımına ev sahipliği yapıyor. İster şehrin tarihi değerlerini keşfe çıkın, ister Munzur veya Fırat kenarında doğayla iç içe olun. Burada en az 3 gün kalmalı ve tüm bu zenginliği olabildiğince sindirmelisiniz. Tarihi camilerden kalelere, hamamlardan taş köprülere kadar çok sayıda görebileceğiniz tarihi yapılar bulunuyor. Bununla birlikte çeşitli yöresel yemeklerini tadabilmeniz için onlarca yemek türü bulunuyor.
Tunceli gezinizde yukarıda saydığımız yerleri keşfederken günün sonunda konaklamanızı doğa içerisinde kamp atarak geçirmeyi düşünürseniz, sizin için bu yazımızda Tunceli’de kamp atabileceğiniz yerleri paylaşıyoruz. Şehir merkezinde, Munzur’un kenarında ve Fırat bölgesinde şahane doğal alanlarda kamp atabileceğiniz yerleri keşfedin!
Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yer alan Mercan Vadisi, kartpostallara konu olacak güzellikte müthiş bir renk cümbüşüne ve doğal manzaralara ev sahipliği yapan yerlerden biridir. Vadi boyunca sıralanan bin bir tona sahip ağaçlar ve kilometrelerce uzunluktaki patika yollar buzul gölleri ve daha pek çok gizli kalmış eşsiz hazineye sizi çıkarıyor. Mercan Vadisi özellikle trekking grupları için vazgeçilmez duraklardan biridir. Başta Tunceli doğa sporları ekipleri olmak üzere çevre şehirlerden sonbahar ve ilkbahar aylarında birçok kişi buraya akın ediyor.
Her mevsim kendine has renk ve doğallığıyla görenleri kendine kayran bıraktıran Mercan Vadisi, zengin florası, yaban hayata yönelik farklı canlıları ve buzul gölleri ile burayı adeta bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Yürüyüş aktivitelerinin yanı sıra vadi boyunca çadır kampı da pekala yapılabiliyor. Geniş bir vadi boyunca dilediğiniz yere çadırınızı kurabilir veya manzarasıyla büyüleyen buzul göllerine tırmanarak burada her şeyden herkesten uzakta kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.
Doğa ve fotoğraf tutkunlarını için özel bir yere sahip olan Mercan vadisinde yürüyüş yapanlar ve kamp atacak olanlar tüm yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını gelmeden önce stoklamalı ve buraya öyle gelmelidir. Ayrıca yaz mevsiminde dahi özellikle buzul göllerinin olduğu yer serin olacağından yanlarına polar türü kıyafet getirmelerini tavsiye ederiz.
Tunceli’den Ovacık’a her gün ilçe minibüsleri hareket ediyor. Buradan Şahverdi köyüne gelebilir ve tırmanışa geçerek göller bölgesine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Araçlarıyla gelecek olanlar vadinin başladığı noktalardaki yerleşim yerlerine araçlarını park ederek yürüyüşe geçebilir ve dilediği yerde kampını atabilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Tunceli’nin Erzincan il sınırına yakın 1650 rakım yükseklikte bulunan ilçesi Pülümür doğasıyla olduğu kadar heybetli dağlarıyla da oldukça çarpıcıdır. Geniş bir ova üzerinde yer alan ilçenin dört bir yanı dağlarla çevrilidir. Pülümür Dağları birkaç dağ silsilesinden oluşuyor. Bunlar; Arap Kızı Dağı, Ardıç Dağları, Şaban Dağı, Oğulveren Dağı ve Bagirpaşa Dağı’dır. Tüm bu dağ silsilesi birbirinden harika manzaralı yürüyüş yollarına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle bölgede yaşayan doğa tutkunları başta olmak üzere çevre şehirlerde yaşayan pek çok trekking grubu Pülümür Dağları’na gelerek yürüyüş yapıyor, çadırlarını kurarak geceyi burada geçiriyorlar.
İlkbahar geldiğinde canlanan doğa ile birlikte dağların örtüsü kahverengiden yeşile dönerek eşsiz bir manzaraya bürünüyor. Dağ eteklerinde canlanan rengârenk çiçekler ise burayı masalsı bir yere dönüştürüyor. Kamp veya yürüyüş için Pülümür Dağları’na yürüyüşe geçmeden önce tüm ihtiyaçlarınızı Pülümür ilçe merkezinde karşılayabilirsiniz. İlçe merkezi gelişmiş ve ihtiyacınız olabilecek hemen her şeyi market, restoran gibi yerlerden karşılayabilirsiniz.
Tunceli’den her gün Pülümür’e ilçe minibüsleri çalışıyor. Araçlarıyla gelecek olanlar ise ilçe merkezine araçlarını park ettikten sonra yürüyüşe geçebilir ve ister dağ eteklerinde ister dağa da yüksek rakıma çıkarak Pülümür manzaralı kamplarını atabilirler.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Tahar Çayı’nın da geçtiği, yemyeşil şirin bir yerleşim yeridir. Çayın geçtiği yerin her iki kıyısı yemyeşil bir ağaçlık alana ve yürüyüş yollarına ev sahipliği yapıyor. Başta ilçe halkı olmak üzere Tunceli’nin diğer bölgelerinden buraya gelerek piknik yapan yediden yetmişe insan oluyor. Tahar Çayı, ilçe merkezinin hemen yanı başından geçerek Keban Barajı’na doğru yolculuğuna devam ediyor.
Çay kenarı yürüyüş ve kamp aktiviteleri için oldukça uygun. İster bir ağacın gölgesinde ister açık alanda çayın kenarında kamp atabilir, kuş cıvıltılarının eşliğinde huzurlu bir an yaşayabilirsiniz. Özellikle gezi gruplarının mutlaka rotalarına kattığı Çemişgezek ilçesi Tahar Çayı ile olduğu kadar ilçe merkezini çevreleyen yükseltilerle yürüyüş ve tırmanış aktiviteleri için de uygundur. Kimi yöre insanı çayda yüzüyor, yazın sıcağında serinleyip güzel vakit geçiriyorlar.
Çemişgezek ilçesi Tunceli’ye 132 km mesafede yer alıyor. Her iki güzergâh arası düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Bununla birlikte araçla gelebilmek de kolaydır. Aracıyla gelenler ilçe merkezinde ücretsiz olarak araçlarını park edebilirler. Yiyecek ve içecek ihtiyaçları ilçe merkezindeki bakkal, market ve restoran türü yerlerden karşılanabilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Çemişgezek ilçe merkezindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Tunceli denildiği zaman akla ilk gelen Munzur’un suyu, tabiatı ve doğal güzelliğidir. Tunceli’nin gözde turistik cazibe merkezlerinden biri olan Munzur Vadisi, içinden geçen ırmağı, etrafını sarmalayan yemyeşil ağaçlık alanları, yürüyüş parkurları ve piknik alanları ile tam bir rekreasyon alanıdır. Milli Park statüsünde bulunan Munzur Vadisi, Ovacık yolu üzerinde ve şehir merkezine 8 km mesafede bulunuyor. Şehir içi çalışan minibüsler ve özel araçla ulaşım kolay bir şekilde sağlanıyor.
Fırat Nehri’ne doğru yolculuğuna devam eden Munzur Irmağı, arkasında bıraktığı doğal güzelliklerle geçtiği her yeri cennetten bir yere dönüştürüyor. Bu yerlerden biri olan Munzur Vadisi, irili ufaklı yükseltilerden oluşan dağların arasında salına salına ilerlerken bu büyüleyici anına tanık olanlar ise şüphesiz kendilerini şanslı hissediyor. İster piknik yapın, ister yürüyüş yapın, ister kamp atın. Munzur Vadisi doğayla iç içe olmak isteyen her yaştan insana hitap ediyor. Eğer doğa fotoğrafçılığı üzerine çekimler yapıyorsanız Munzur Vadisi size çok şey vadediyor. Öyle ki buraya Türkiye’nin dört bir yanından doğa fotoğrafçıları akın ediyor.
Milli park içerisinde kamp atacaklar için çeşme ve büfe yeri bulunmaktadır. Ayrıca aileler için piknik alanı ve masaları da mevcuttur. Ancak WC ve elektrik imkânları ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle tüm elektronik cihazlarınızı gelmeden önce şarj etmenizi öneririz. Özellikle de kişisel fotoğraf makinelerinizi.
Ulaşımın kolay olduğunu söylemiştir. Araçlarıyla gelecek olanlar için milli park çevresinde ücretsiz park yerleri bulunmaktadır. Bununla birlikte çekme karavanlarıyla gelenler için de milli park içerisinde karavan yerleri bulunmaktadır.
Kamp Olanakları: Çeşme, büfe, dere, tırmanma parkuru, kuş gözetleme kulesi, bisiklet yolu, gölet alan, gezi rotası, orman köşkü, piknik alanı ve piknik masaları. WC, elektrik ve duş imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Giriş ve Kamp Ücreti: Şahıs 5 TL, öğrenci 2,5 TL, bisiklet 5 TL, motosiklet 7,5 TL, otomobil, kamyonet ve pickup 15 TL, minibüs 45 TL, midibüs 75 TL, otobüs 135 TL. 4 kişilik çadır yeri (günlük) 20 TL, karavan yeri (günlük) 25 TL, 2 yataklı kır evi (günlük) 100 TL, 3 yataklı kır evi 120 TL ve 4 yataklı kır evi 150 TL.
Web Sitesi: http://munzurvadisi.tabiat.gov.tr/
Tunceli’nin bir diğer tabiat parkı statüsünde olan yeri ise Örenönü’dür. Burası şehir merkezine 6 km ve 10 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunuyor. Şehir içi çalışan minibüsler ve özel araçla gelmek son derece kolay. Örenönü’nün Tunceli şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle pek çok Tuncelili yaz aylarında burayı tercih ediyor, doğayla iç içe olarak pikniklerini yapıp güzel bir vakit geçiriyorlar.
Örenönü Tabiat Parkı içerisinde WC, büfe, piknik alanı ve piknik masaları ve yüzme alanlarına sahip. Bununla birlikte yürüyüş yapmak için güzel rotalara ve çadır kampçılığı için uygun yerlere ev sahipliği yapıyor. Park alanı Pülümür Çayı’nın geçtiği noktada bulunuyor. Bu nedenle park alanı daha bir cezbedici oluyor. Piknik veya kamp için geleceklerin detaylı yiyecek ve içeceklerini önceden getirmelerini tavsiye ederiz. Park içerisindeki büfe yetersiz kalabilir. Burada mangal yakabiliyorsunuz ancak mangal için yerler mevcut değil. Bu nedenle kendi mangalınızı getirmelisiniz. Tabiat parkında çeşme ve elektrik imkânı ise ne yazık ki bulunmuyor.
Girişlerin ücretli olduğu Örenönü Tabiat Parkı’nda çadır konaklama ise 20 TL’dir. Kendi çadırınızı getirerek konaklamanızı yapabilirsiniz. Karan konaklaması ise burada yapılmamaktadır.
Kamp Olanakları: WC, büfe, giriş kontrol noktası, dere, piknik alanı ve piknik masaları, çocuk oyun parkı, çadır kamp yerleri, doğa yürüyüşü ve yüzme alanları. Çeşme, elektrik ve duş imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Giriş ve Kamp Ücreti: Şahıs 4 TL, öğrenci 2 TL, bisiklet 5 TL, motosiklet 7,5 TL, otomobil, kamyonet ve pickup 15 TL, minibüs 45 TL, midibüs 75 TL, otobüs 135 TL. 4 kişilik çadır yeri (günlük) 20 TL.
Web Sitesi: http://orenonu.tabiat.gov.tr/
Tunceli şehir merkezinde, Munzur Irmağı’nın kenarında yer alan Artukbey Kamping, Türkiye’nin ilk çadır kamp oteli olma özelliğini taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda hizmete giren kamp otel, Munzur’un doğal güzellikleri içerisinde yediden yetmişe her yaştan insanın gelip konaklayabileceği, evinin konforunu aratmayan kalite ve donanıma sahip bir tesis. Şehir merkezine birkaç dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Artukbey Kamping Otel’e şehir içi dolmuşlarla gelebilmek de mümkün. Araçla gelecek olanlar için tesisin otopark alanı bulunmaktadır.
Her ne kadar çadırınızı alıp gelerek konaklama yapamıyor olsanız da, aynı duyguyu yaşayabileceğiniz Artukbey Kamping, doğanın kucağında size huzurlu ve sakin bir konaklama deneyimi sunacaktır. Tesis toplam 31 çadırdan oluşuyor. İçerisinde çift kişilik yatak, mini buz dolabı, klima, televizyon, özel WC ve duş yeri bulunmaktadır.
Tunceli gezinizde doğayla baş başa kalıp evinizin konforunda kalmak isterseniz size burayı önerebiliriz. Üstelik fiyatları şehir merkezindeki diğer otellere kıyasla oldukça uygun. Bununla birlikte doğayla iç içe olmanın avantajını yaşıyorsunuz. Tesis şehir merkezinde yürüme mesafesinde olması nedeniyle tüm ihtiyaçlarınızı merkezden kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
Kamp Olanakları: WC, duş, 24 saat sıcak su, elektrik, Wi-Fi, klima, piknik alanı, yürüyüş parkurları ve otopark alanı. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Konaklama 100 TL.
Telefon: 0428 212 62 63
Tunceli’nin Ovacık ilçesi Sarıtosun köyü yakınlarında, Munzur Irmağı’nın hemen yanı başında yer alan Anahita kamp alanı, enfes bir doğal manzaranın tam ortasında, yemyeşil ağaçlarla çevrili geniş bahçe alanı, Munzur’un sesi ve kuş cıvıltıları eşliğinde kamp atabileceğiniz huzurlu bir yerdir. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 55 km ve 1 saat 10 dakikalık sürüş mesafesindedir. Toplu taşıma ve özel araçla kolayca ulaşım sağlanabiliyor.
Yılın tüm ayı 4 mevsim konaklama hizmeti sunan Anahita, sırt çantalı gezginler ve çocuklu aileler için oldukça uygun bir yerdir. Günübirlik piknik veya konaklamalı olacak şekilde gelebiliyorsunuz. Özellikle yaz aylarında Munzur’da yüzmek, rafting ve kano yapmak için pek çok genç nüfus buraya geliyor, Munzur’un sularına kendini bırakarak güzel bir gün geçiriyorlar.
Tesis, günübirlik gelenler için geniş bir piknik alanına sahip. Bununla birlikte konaklamak için burayı tercih edenler ister çadır konaklaması yapabiliyor, ister bungalov odalarda kalabiliyor. Konaklama süresince ihtiyaç duyulabilecek restoran, Wi-Fi ve elektrik gibi temel gereksinimler mevcuttur.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş, Wi-Fi, restoran, yüzülebilir alan, yürüyüş parkurları, rafting ve kano sporu, bahçe ve dinlenme alanları, çadır kamp yerleri, bungalov oda konaklama ve araç otopark yeri.
Kamp Ücreti: Çadır konaklama 60 TL, bungalov konaklama 170 TL.
Telefon: 0530 923 36 91
Web Sitesi: http://www.mekaneanahita.com/
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…