Tunceli

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Fırat bölümünde konumlanan Tunceli’nin kuzeyinde ve batısında Munzur Dağları ile Karasu Nehri, doğusunda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyinde ise Keban Baraj Gölü bulunuyor. 7 bin 774 kilometrekare alan üzerine kurulmuş olan şehirde, 2016 yılında yapılan son nüfus sayımına göre 86.5 bin kişi ikamet ediyor. Nüfusun 56 bini şehirde, 30.5 bini de kırsal bölgelerde yaşıyor.

Tunceli’de yapılan kazı çalışmaları sonucu Milattan önce 5500 yılına ait kalıntılar bulunmuş. Yazılı tarih ise Subarrular tarafından Milattan Önce 2200’lü yıllarda başlamış. Bu dönemde de bölge Hurrilerin eline geçmiş. Milattan önce 1375 – 1335 yılları arasında Hititler, Tunceli’yi topraklarına katmış. Milattan önce 12. yüzyılda Urartuların, milattan önce 7. yüzyılda da Medlerin ve Perslerin eline geçen Tunceli, daha sonra Büyük İskender tarafından fethedilmiş. Milattan Önce 17’de ise Romalılar bölgede hüküm sürmeye başlamış. 10. yüzyılda Araplar bölgeye çok sayıda sefer düzenlemiş. Araplar ve Bizanslılar arasında sürekli gidip gelen bölge, Malazgirt Savaşı’nın ardından 1087’de Türklerin hakimiyetine girmiş. 400 yıllık süreçte Anadolu Selçukluların, Mengüceklerin ve Akkoyunların hüküm sürdüğü topraklar 1473’te yapılan Otlukbeli Savaşı’yla Osmanlı İmparatorluğu’na katılmış.

Karasal iklim kuşağında yer alan Tunceli’ye yılda ortalama 816 mm yağış düşüyor. Temmuz ve ağustos aylarında ortalama sıcaklık 26 C dereceleri bulurken, Ocak ayında ise hissedilen ortalama sıcaklık sıfırın altına düşüyor.

Tarih boyunca medeniyetin beşiği olan Tunceli’de gezilecek onlarca yer bulunuyor. 1570 senesinde inşa edilen Çelebi Ali Cami de bunların başında geliyor. Hiç süsleme olmadan kesme ve moloz taştan yapılmış olması camiyi özel kılıyor. Urartular döneminde kalma olduğu söylenin Çemişgezek Kalesi hakkında ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Doğal güzelliklerin de topraklarında yeşerdiği Tunceli’de 1971’de milli park ilan edilen Munzur Vadisi Milli Parkı’nda 227 çeşit endemik bitki bulunuyor. Zengin bir floraya sahip milli parkta balık tutabilir hatta kamp bile yapabilirsiniz.

Gece hayatı açısından oldukça zayıf bir karneye sahip Tunceli’de arkadaşlarınızla oturup sohbet edebileceğiniz mekanlar dışında pek fazla yer bulunmuyor. Genellikle türkü barlar ve gazinolar hizmet veriyor. Festival anlamında da yıllar çok cılız geçiyor. Şehirde yıl boyunca toplamda 4 festival düzenleniyor. Bunlar; kasım ayında düzenlenen Kurtuluş Günleri, haziran ayının sonunda düzenlenen Çemişgezek Dut ve Peynir Festivali, temmuz ayında düzenlenen Pertek Dut Festivali ve temmuz ayının sonunda düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali.

Kara ve hava yoluyla Tunceli’ye gelebilecek olan misafirler, hava yolunu tercih ederlerse, kent merkezine 120 kilometre mesafede konumlanan Elazığ Havalimanı’na inmeleri gerekiyor. Bunun yerine Türkiye’nin çoğu ilinden düzenlenen otobüs seferleriyle Tunceli’ye gelebilirler. Şehir içi ulaşımda da genellikle otobüs ve minibüsler kullanılsa da bölgeye yabancı kişiler taksi alternatifini de göz önünde bulundurabilirler.