Taşkent Gezilecek Yerler | 13 Popüler Gezi Noktası

Özbekistan başkenti Taşkent, İslam dünyasına ait eserleri ve geniş meydanlarıyla göz dolduruyor.

İstanbul’un da kardeş şehri olan Taşkent gezilecek yerler, keşfedilecek pek çok nokta bulunuyor. Orta Asya’daki en kalabalık kent nüfusuna da sahip olan şehir aynı zamanda bölgenin kültür başkenti. Gelişmiş kültürü, tarihi yapısı ve yeşil alanlarıyla Taşkent gezilecek yerler, ilgi çekici ve otantik seçenekler sunuyor.

#1 Taşkent Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Bağımsızlık Meydanı

Bağımsızlık Meydanı

Bağımsızlık Meydanı, geniş alanları ve heykelleriyle, Özbekistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılışını simgeleyen önemli bir meydan. Alan içinde, yürüme ve bisiklet parkurları da bulunuyor. Her yıl 1 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık kutlamalarına da ev sahipliği yapan meydanda kalabalığın arasına karışıp güzel vakit geçirebilirsiniz.

2- Barak Han Medresesi

Barak Han Medresesi

Taşkent’in simge eserlerinden biri olan medresenin ilk kısmı 15.yy, ikinci kısmı 16.yy başında, üçüncü kısım ise sonlarında tamamlanmış. Şehrin en büyük medresesi de olan Barak Han’da dünyanın en büyük iki Kuran-ı Kerim’inden biri sergileniyor.

Halen bir bölümünde eğitim verilen medreseyi 9.00-18.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz. Ancak medrese içinde fotoğraf çekimine izin verilmediğini bilmenizde fayda var.

3- Minor Camii

Minor Camii

Şehrin Minor Mahallesi’nde ibadete açılan camii, henüz çok genç. Geçtiğimiz yıllarda inşası tamamlanan ve hizmete açılan Minor Camii sadece beyaz mermer kullanılarak yapılmış. Özgün tarzıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken yapılardan biri olmaya bile başlamış.

4- Emir Timur Heykeli

Emir Timur Heykeli

Emir Timur, Özbekistan için önemli ve sevilen bir lider. Şehrin ünlü meydanlarından biri olan Emir Timur Meydanı’nda da, ünlü bir heykeltıraş tarafından yapılan bronz heykeli yer alıyor. Heykel yanında Emir Timur Müzesi, Forumlar Sarayı ve Saat Kulesi gibi noktaların da bulunduğu meydanı mutlaka turlayın.

5- Emir Timur Müzesi

Emir Timur Müzesi

Meydanda mavi kubbeli küçük bir binaya rastlayabilirsiniz. Bu bina boyutlarının aksine büyük bir hükümdar adına kurulmuş. Emir Timur’un doğumunun 660. yılında gerçekleşen müze açılışı 1996 yılında yapılmış.

Müze bünyesinde Emir Timur dönemine ait belgeler, haritalar ve tarihi eserler sergileniyor. Ayrıca bölge kültürüne ait eserler ve Türkiye, Malezya, Rusya, Gürcistan gibi ülkelerden gelen hediyeleri de görebiliyorsunuz. Ziyaret için pazartesileri dışında her gün 9.00-05.00 saatleri arası gidebilirsiniz.

6- Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi

Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi

Yerel sanatçıların eserlerinin sergilendiği müze 1997 yılında devlet desteği alsa da geçmişi daha eskilere dayanıyor. Müzede bölgeye ait heykel, resim, porselen, halı gibi 7000’den fazla el sanatı eserleri sergileniyor.  Üstelik her gün 9.00-21.00 arası hizmet veriyor.

7- Devlet Tarih Müzesi

Devlet Tarihi Müzesi

1867 yılında kurulan müze 250.000’den fazla arkeolojik, nümismatik ve etnografik eserlerden oluşan büyük bir koleksiyon içeriyor. Taş Devri’nden bu yana bölge tarihini incelemeniz için güzel bir fırsat sunan müze yakın zamanda yenilenip zenginleştirilmiş. Pazartesi dışında 10.00-17.00 saatleri arası uğrayabilirsiniz.

8- Japon Bahçesi

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi, şehirdeki ağaç ve çiçek çeşitliliğiyle keyifli ve renkli bir dinlenme olanağı sunuyor. Bahçe içinde akan derede de balık ve ördekleri ziyaret edebilirsiniz. Her gün saat 10.00-21.00 arası açık olan bahçe, yorulduğunuz an harika bir kaçış olabilir.

9- Prens Romanov Sarayı

Prens Romanov Sarayı

Geçmişte Rusya‘dan Taşkent’e sürgüne gönderilen prens için yapılan saray, bölgeye nazaran farklı tarzda mimarisiyle ilgi çekiyor. Prensin başarılı bir avcı olması nedeniyle bahçesini pek çok geyik heykelinin süslediği sarayı sadece pazar günleri ziyaret edebiliyorsunuz.

10- Alay Çarşısı

Alay Çarşısı

12.yy’da yapıldığı düşünülen, şehrin en eski kapalı çarşısı Alay Çarşısı’nda yöresel tatları deneyebilir ve satın alabilirsiniz. Pazar çevresindeki dükkânlardan anı olarak hediyelik eşyalar toplama şansınız da var. Son yıllarda yenilenip daha modern bir görüntüye kavuşan çarşı, rahat ve çeşitli alışveriş yapabileceğiniz en büyük yer.

11- Televizyon Kulesi

Televizyon Kulesi

375 metre yüksekliğiyle Orta Asya’nın en yüksek kulesi olan Televizyon Kulesi, şehri yukarıdan seyretmek için tercih edilebilir. 9 şiddetinde bir depreme bile dayanabilecek sağlamlıktaki kuleye asansör yardımıyla çıkabiliyorsunuz. Kule içinde şehre televizyon yayını yapan bir alan yanında meteoroloji istasyonu da bulunuyor. Pazartesi günleri hariç diğer günler 10.00-20.00 saatleri arası çıkabilirsiniz.

12- Anchor Kanalı

Anchor Kanalı

Anchor Kanalı, mevsim ne olursa olsun, kıyılarında gezinebileceğiniz güzel bir sulama kanalı. Minor Camii’nin inşasıyla yenilenme fırsatı bulan kanal boyunca banklarda dinlenebilir, sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz.

13- Lokomotiv Lunaparkı

Lokomotiv Lunaparkı

Farklı bir eğlence parkı olan Lokomotiv, 2014 yılında açılmış, şehrin sayılı lunaparklarından biri. Yeşillikler içinde pek çok oyun alanı bulunan parka özellikle çocuklarınız bayılacak. Park, yağışlı günler dışında her gün 10.00-23.00 arası eğlence sunmaya devam ediyor.

Şehrin gezilecek yerleri sizin de ilginizi çektiyse Taşkent’e en uygun seferleri öğrenmek istersiniz diye düşündük.

Taşkent gezilecek yerler listemiz ek tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin